6天前 6 瀏覽
朋友約去太子食晚飯,我先到花園街逛逛,之後行過去,好快就到晚市除了散叫,都有Dinner set, 包主菜,飲品,加錢還有小食,咁抵,梗係一人叫一個先燒豬頸肉飯 $88豬頸肉爽口彈牙,配上醬汁更加美味,那大大份量的白飯,上枱真係嚇一跳青咖哩雞飯 $88青咖哩香氣濃郁,又不會太辣, 配搭雞肉非常適合,白飯一樣份量十足串燒沙嗲雞 +$38應該是即叫即燒,因為要等一段時間,雞肉嫩滑,沙爹醬充滿鹹,甜,辣味青檸梳打食完辣嘢,飲返啖冰涼酸酸甜甜有氣的青檸梳打,爽呀泰式魚餅 +$38一客三件,香香辣辣,又是值得添加的小食朋友意猶未盡,另額外添加一個 泰北辣肉碎生菜包 $88我哋揀咗小辣,鹹香酸酸辣辣,充滿東南亞風情,用清爽的生菜包着吃,減少油膩感,增加口感層次印度飛餅 $15口感鬆軟,沾著咖哩汁吃很可口兩個人吃了三百多元,很抵呀!
朋友約去太子食晚飯,我先到花園街逛逛,之後行過去,好快就到
燒豬頸肉飯 $88
青咖哩雞飯 $88
串燒沙嗲雞 +$38
青檸梳打
食完辣嘢,飲返啖冰涼酸酸甜甜有氣的青檸梳打,爽呀
泰式魚餅 +$38
一客三件,香香辣辣,又是值得添加的小食
朋友意猶未盡,另額外添加一個 泰北辣肉碎生菜包 $88
印度飛餅 $15
口感鬆軟,沾著咖哩汁吃很可口
兩個人吃了三百多元,很抵呀!
2024-05-28
2024-05-23 71 瀏覽
太子愈來愈多野食~今晚放工同朋友聚舊,係太子揾食,見到呢間泰國餐廳,就入左去食了。好彩黎得早,之後餐廳就已經人頭湧湧。餐廳有set menu,亦都有散叫餐牌。款式多,而且價錢好抵。我跟朋友最後一人點了一個set dinner….都幾多選擇,仲有跟餐野飲,而且仲有得以優惠價點小食。相當唔錯~泰式炒金邊粉,食泰菜差唔多都會點的,呢度既份量好大碟,相當夠鑊氣,熱辣辣又好味,而且仲有好多唔同配料,金邊粉又爽又惹味,一流呀。另一款點了燒豬頸肉飯,相當夠份量呀。大大個白飯配上了好多又香又惹味既豬頸肉,豬頸肉又爽口又啖啖肉,滋味無比~沾埋醬汁食,更為提鮮,更惹味。大愛豬頸肉。小食方便我們點了兩串豬肉串和兩串雞肉串,啖啖肉好好味。雞肉串雞肉嫩滑好味,好正呀。豬肉串的賣相跟平時食開的有所不同,是一整片豬肉串來的,啖啖肉好軟熟,又香又濃,沾埋個醬汁食,yummy yummy….野飲朋友就點了熱既香茅班蘭茶,估唔到香茅跟班蘭又幾夾呀,又醒神又香,令人飲起來相當舒服同提神,聞下都好relax…另一杯青檸梳打,酸酸甜甜又爽口,正,好解渴~晚市食野仲唔收加一,超抵呀👻

雞肉串燒
豬肉串燒

熱香茅斑蘭茶

青檸梳打

另一杯青檸梳打,酸酸甜甜又爽口,正,好解渴~
晚市食野仲唔收加一,超抵呀👻
2024-05-21
雞肉串燒
豬肉串燒
熱香茅斑蘭茶
2024-04-24 142 瀏覽
今晚和家人來試試位於基隆街,新開業不久「Simply Thai MODERN CUISINE」的泰北菜。餐廳環境舒適雅致,木質椅桌與淡黃燈光,營造了浪漫氣氛!先嘗小食:SimpIy蒜蓉包~蒜香撲鼻,外脆內軟味美蒜蓉包,為我們打開胃納,增進食欲。沙爹豬串~肉質滑溜,味道香濃。酥炸蝦餅~香酥味美。香烤魷魚~鮮嫩爽口,以鮮味取勝,配著泰式辣醬吃,別具泰式風味~泰式烤牛肉~ 跟香烤魷魚一樣,不上火、以鮮味取勝,軟嫩美味可口。泰式雞肉炸麵 ~炸麵香酥脆口,掛上不稠不稀、味道得宜的獻汁,每一口都令我回味不已,還配有大大片嫩滑雞肉和多款蔬菜,推得推介。 冰凍青檸梳打~很解膩,幫助消化!泰式奶茶布甸~奶茶布甸配小丸子,可口又可愛!芒果糯米飯~熱騰騰糯米飯吃得很暖胃!
餐廳環境舒適雅致,木質椅桌與淡黃燈光,營造了浪漫氣氛!
先嘗小食:

SimpIy蒜蓉包

沙爹豬串~肉質滑溜,味道香濃。

沙爹豬串

酥炸蝦餅~香酥味美。

SimpIy蒜蓉包&酥炸蝦餅

泰式雞肉炸麵

冰凍青檸梳打~很解膩,幫助消化!
冰凍青檸梳打

泰式奶茶布甸~奶茶布甸配小丸子,可口又可愛!

泰式奶茶布甸

芒果糯米飯~熱騰騰糯米飯吃得很暖胃!

2024-04-24
SimpIy蒜蓉包&酥炸蝦餅
冰凍青檸梳打
2024-04-19 96 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗泰國新年潑水節啱啱完咗,冇飛泰國嘅我都想食個泰國菜開心吓,今次揀咗呢間網上評價唔錯嘅小店同朋友嚟試吓~呢幾年深水埗文青風格咖啡店一直漫延到太子,呢間小店嘅外觀都幾似咖啡店。🍴脆炸雞翼 香茅($68)係單骨雞翼嘅做法,食得比較方便,外皮炸到好香脆,配有乾蔥絲,唔點醬汁都已經好惹味!🍴泰式酸辣鳳爪沙律($78)無骨鳳爪爽口,一丁點細骨都搵唔到,沙律汁酸辣味啱啱好,好多蝦乾仔,食完好開胃!🍴傣式燒豬頸肉飯($88)呢款係一人晚餐,跟餐飲,另外可以加錢跟小食。豬頸肉份量多,燒到外皮脆帶有少少甜味,肉質爽口,個辣汁好惹味,我用埋嚟撈飯,好味!🍴酥炸蝦餅(跟餐 +$28/2件)香脆夠彈牙~🍴泰式奶茶(跟餐 +$8)奶茶好滑,茶味香濃,好飲。🍴Singha 生啤($38 半 pint)呢個係朋友飲,係泰國皇室認可御用啤酒品牌,試飲咗一啖,口感比較滑同清爽,唔似一般啤酒咁苦~小店嘅食物質素唔錯,坐得舒服,食得好開心~☆My IG @tracyloveliving ☆
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴脆炸雞翼 香茅($68)

脆炸雞翼 香茅

🍴泰式酸辣鳳爪沙律($78)

泰式酸辣鳳爪沙律

🍴傣式燒豬頸肉飯($88)

傣式燒豬頸肉飯

🍴酥炸蝦餅(跟餐 +$28/2件)
香脆夠彈牙~

酥炸蝦餅

🍴泰式奶茶(跟餐 +$8)
奶茶好滑,茶味香濃,好飲。

🍴Singha 生啤($38 半 pint)

小店嘅食物質素唔錯,坐得舒服,食得好開心~
☆My IG @tracyloveliving ☆

脆炸雞翼 香茅
泰式酸辣鳳爪沙律
傣式燒豬頸肉飯
2024-04-19 52 瀏覽
Simply Thai位處太子基隆街,裝修簡約清雅,全泰國人班底,傳統泰式食品,免加一,小店令人加添一份好感。青木瓜沙律 青木瓜沙律碟頭不少,食味清新爽脆,味道不太辣,入口溫和。 泰式烤牛肉 泰式烤牛肉切開依然粉嫩,肉質柔軟,牛味香濃。泰式鹽烤魚 泰式鹽烤魚即叫即燒,大概等了三十多分鐘,鰂魚用上厚厚粗鹽醃製,上枱時很有儀式感,破開鹽殼內裡魚肉鹹鮮嫩滑,點上泰式辣醬非常美味。香蕉煎餅油酥餅餅層豐富,柔軟酥脆,包裹切片香蕉,灑上少少煉奶,伴上花生碎,少甜合口胃。泰式奶茶 青檸梳打 泰式奶茶外觀呈橘紅色,顏色吸引,味道比港式奶茶較甜。青檸梳打少甜,清新解渴,與濃味泰菜很匹配。

青木瓜沙律
青木瓜沙律碟頭不少,食味清新爽脆,味道不太辣,入口溫和。

泰式烤牛肉
泰式烤牛肉切開依然粉嫩,肉質柔軟,牛味香濃。

泰式鹽烤魚

香蕉煎餅

泰式奶茶 青檸梳打
泰式奶茶外觀呈橘紅色,顏色吸引,味道比港式奶茶較甜。
青檸梳打少甜,清新解渴,與濃味泰菜很匹配。
2024-04-18
泰式鹽烤魚🐟$168烤魚用既係羅非魚,烤完新鮮熱辣上枱,店員會幫你敲碎同整走表面鹽塊,等佢無咁熱既時候刮走埋啲魚皮,魚肉鮮嫩入味,食落魚肉又滑又多汁,鹹鹹地好滋味,再點埋個海鮮醬,味道一流🤤泰北咖喱麵 🍜$98濃郁既咖喱湯汁,辣辣地又有椰香,咖喱麵一半係油炸,一半係湯麵,麵底吸收左濃湯的滋味,加埋嫩嫩既雞腿肉,味道真心唔錯。酥炸蝦餅 🍤(套餐+28)味道一般,略嫌外層炸得唔夠鬆脆。餐廳食物質素好好,性價比好高,推介!
泰式鹽烤魚🐟$168

泰北咖喱麵 🍜$98

酥炸蝦餅 🍤(套餐+28)
味道一般,略嫌外層炸得唔夠鬆脆。

餐廳食物質素好好,性價比好高,推介!
2024-06-04 5 瀏覽
滋味泰國菜真的令人再三回味,出色的泰國菜餐廳不止限於九龍城區,今天到訪位於太子的「Simply Thai MODERN CUISINE」,餐廳於網上口碑極佳,晚市提供套餐,價錢相宜,更免收取加一服務費----------🔹青木瓜海鮮沙律 $78份量充足,海鮮有大蝦及𠝹花鮮魷,海鮮鮮味爽彈,青木瓜鮮爽青甜;加入胡蘿蔔絲、車厘茄、豆角及花生等增添口感及味道層次感----------🔹Dinner Set: 泰式炒金邊粉 $88包飲品一杯,更可加配小食久違的 Pad Thai,一見到餐牌有提供就毫不猶豫點選加入雞蛋、雞肉、豆腐乾、胡蘿蔔絲、芽菜等炒成,配以花生碎及青檸雞蛋蛋香濃郁、雞肉嫩滑、金邊粉細滑輕韌且輕甜,油膩感輕沙嗲雞串 (2串) +$38雞肉緊緻細滑帶淡淡碳烤味道,蘸上沙嗲醬汁倍感滋味飲品點選香茅斑蘭茶----------🔹泰北辣肉碎生菜包 $88加入紫洋蔥、乾蔥及蔥花等炒成,鹹辣平衡,豬肉脂肪比例不高,油份不重,配合爽脆生菜同吃是不敗組合----------🔹泰式烤牛肉 $118即點即烤,製作需時牛肉薄切燒至約五成熟,牛肉軟嫩輕韌帶點筋膜及焦香,牛香濃郁,調味適中,蘸上特製醬汁更
🔹青木瓜海鮮沙律 $78
🔹Dinner Set: 泰式炒金邊粉 $88
包飲品一杯,更可加配小食
久違的 Pad Thai,一見到餐牌有提供就毫不猶豫點選
雞蛋蛋香濃郁、雞肉嫩滑、金邊粉細滑輕韌且輕甜,油膩感輕

沙嗲雞串 (2串) +$38
雞肉緊緻細滑帶淡淡碳烤味道,蘸上沙嗲醬汁倍感滋味

飲品點選香茅斑蘭茶
🔹泰北辣肉碎生菜包 $88
🔹泰式烤牛肉 $118
即點即烤,製作需時
牛肉薄切燒至約五成熟,牛肉軟嫩輕韌帶點筋膜及焦香,牛香濃郁,調味適中,蘸上特製醬汁更添美味
🔹青檸茶 $28
2024-06-04
  • 沙嗲雞串
Simply Thai MODERN CUISINE 一間隱藏係太子嘅泰國🇹🇭餐廳,佢地全部店員都係泰國人🇹🇭,感覺已經好正宗,仲要免加一,真係非常之抵食😍。青咖哩豬頸肉飯 $88雖然係晚餐,但豬頸肉🐖份量都幾多,質感軟嫩彈牙,濕潤油脂豐腴🤗,配搭香辣惹味的青咖哩汁,佐飯一流😋。青檸梳打 (晚餐餐飲)酸酸甜甜的青檸打,冰涼透心,配搭泰式香口炸物,真係熱氣全消😋。串燒豬肉x2 (+38)豬肉串🍡表面焦香,內層肉質軟嫩濕潤,點埋沙嗲醬一齊食,更加惹味😋。酥炸蝦餅 $58蝦餅🦐外層炸得勁酥脆,口感彈牙,味道鮮香,點配泰式酸辣醬🌶,更加好味😋。泰式魚餅 $58魚餅🐟口感軟滑彈牙,帶微微檸檬葉香味🥰,味道十分香口😋。脆炸香茅雞翼 $68雞翼🐓分切成單骨,方便易食。雞翼炸至皮脆肉嫩,除咗肉香仲有陣香茅味,十分香口惹味😍。泰式粉絲蝦煲 $118煲仔上枱時非常熱辣辣,滿滿的一煲粉絲,吸收咗蝦汁的鮮味,另放有4️⃣隻大蝦,口感爽滑彈牙,蝦肉味香蝦膏味濃🥰。

青咖哩豬頸肉飯 $88

青檸梳打 (晚餐餐飲)

串燒豬肉x2 (+38)

酥炸蝦餅 $58

泰式魚餅 $58
魚餅🐟口感軟滑彈牙,帶微微檸檬葉香味🥰,味道十分香口😋。

脆炸香茅雞翼 $68

泰式粉絲蝦煲 $118

2024-05-21
2024-05-28 0 瀏覽
餐廳有散叫亦有晚市一人套餐揀 晚市套餐仲包咗杯飲品同可以優惠價錢加錢食小食 又唔使加一服務費都幾抵食🔸️泰北咖哩麵呢個菜式第一次食 賣相吸引 一半伊麵浸在咖哩湯內 另一半伊麵炸脆咗好香口 入面仲有一隻大雞髀 雞肉估唔到都幾嫩滑🔸️泰式炒金邊粉金邊粉鑊氣十足 煙韌彈牙入口酸甜有層次 加埋青檸更能刺激食慾🔸️泰式炸蝦餅蝦餅上碟熱辣辣 爽口彈牙點上泰式醬汁食無得輸🔸️脆炸香茅雞翼單骨雞翼外脆肉嫩 容易入口 好香口🔸️泰北辣肉碎生菜包呢個生菜包可以揀辣或者唔辣 酸酸辣辣的肉碎加埋洋蔥同炸蒜用生菜包住食夠惹味

🔸️泰北咖哩麵

🔸️泰式炒金邊粉

🔸️泰式炸蝦餅
蝦餅上碟熱辣辣 爽口彈牙點上泰式醬汁食無得輸

🔸️脆炸香茅雞翼
單骨雞翼外脆肉嫩 容易入口 好香口

🔸️泰北辣肉碎生菜包

2024-05-28 0 瀏覽
這間位於太子的【Simply Thai MODERN CUISINE】,主打泰國菜,晚市除了有單點外,還有套餐供應,價錢貼地而且份量十足。酥炸蝦餅炸蝦餅炸至金黃香脆,蝦膠新鮮彈牙。串燒雞拼豬串燒雞用了雞脾肉,連雞皮一起燒至焦香,十分嫩滑,豬肉則比較腍。泰式炒雜菜西蘭花、通菜、粟米筍等雜菜炒至爽脆,帶點蒜香。泰式明爐魚原條新鮮魚以鐵盤上枱,以慢火暖著,酸酸辣辣十分惹味,而且魚肉少骨,十分嫩滑。泰式炒金邊粉金邊粉炒至爽口,帶酸辣味,有些雞肉、豆乾等配料,份量十足。最後飲返杯青檸梳打。

酥炸蝦餅
炸蝦餅炸至金黃香脆,蝦膠新鮮彈牙。

串燒雞拼豬

泰式炒雜菜
西蘭花、通菜、粟米筍等雜菜炒至爽脆,帶點蒜香。

泰式明爐魚

泰式炒金邊粉
金邊粉炒至爽口,帶酸辣味,有些雞肉、豆乾等配料,份量十足。

最後飲返杯青檸梳打。
2024-05-27 0 瀏覽
【Simply Thai MODERN CUISINE】太子正宗泰國菜🇹🇭 店員好似都係泰國人 Dinner set大部份都係$88-98左右包埋嘢飲價錢唔算貴😆泰式咖喱軟殼蟹農夫包 💰$158咖喱唔辣但係都幾濃味 軟殼蟹都幾大隻🦀 整體都幾好食泰式燒豬頸肉飯💰$88豬頸肉唔會過肥 外皮煎香左點埋個微辣嘅汁都幾好食沙嗲雞/豬 💰$38@2pieces兩款串燒嘅肉質都幾腍身 都幾好食不過反而個醬汁就冇乜味 亦都比較稀身🥹印度飛餅 💰$15如果叫咗咖喱 我係一定會嗌埋呢一個呢一個點咖喱汁真係超好食😆椰青/泰式奶茶 💰$38/$8泰式奶茶系跟set 都係同泰國一樣同偏甜😂
【Simply Thai MODERN CUISINE】

呢一個點咖喱汁真係超好食😆

椰青/泰式奶茶 💰$38/$8
泰式奶茶系跟set
都係同泰國一樣同偏甜😂
$172.5 (晚餐)
2024-05-27 0 瀏覽
2024.05.22雖然呢期係瘋狂加班👩🏻‍💻不過再忙都係要見吓朋友仔食吓飯👩🏻‍🤝‍👩🏼今次就嚟到太子來個泰國晚餐🇹🇭晚餐除咗有單點亦都有8️⃣款Set dinner 提供💁🏻‍♀️今次我地叫咗一個沙律🥗➕兩個Set Dinner➕兩款追加小食➕一個甜品 食到飽一飽😋埋單都唔洗💲4️⃣0️⃣0️⃣沙嗲雞串(2pcs) +$38雞肉嫩滑配上惹味嘅沙嗲醬汁😍酥炸蝦餅🍤 (2pcs) +$28外層金黃香脆➕內層彈牙🦷沾上泰式辣醬更滋味😋柚子沙律🥗 $88超Fresh 酸酸辣辣好開胃🤤泰式炒金邊粉 $88食泰菜必點既主菜之一😉份量超多好足料👏🏻香葉肉碎煎蛋飯 $88同樣超大份!口感相對較似糯米飯🙃香蕉煎餅 🍌 $48呢個甜品相當邪惡😈全因有煉奶灑上😉凍青檸梳打🍋‍🟩🫧 $0好清爽💚熱青檸茶🍋‍🟩 $0相對比較濃🤭
2024.05.22

好清爽💚

熱青檸茶🍋‍🟩 $0
相對比較濃🤭
2024-05-27 3 瀏覽
Simply Thai MODERN CUISINE (太子)太子基隆街32號地舖生蝦刺身這盤生蝦刺身口感絕佳,每一隻蝦肉鮮嫩又彈牙,沒有一絲澀味或其他雜味。蝦肉保持了原有的甜美風味,淋上些許檸檬汁和辣椒油,更加提升了這道菜的清新感和層次。這盤生蝦用料十足,呈現出完美的新鮮度,是一道不可多得的頂級生蝦刺身。泰式雞肉炸麵泰式雞肉炸麵是一道非常道地的泰國美食。麵條煮至恰好的嚼勁,與炒得恰到好處的雞肉絲搭配得天衣無縫。調味料包括泰式酸辣醬、魚露、糖等,恰好調和出這道菜的酸甜微辣風味。麵條的表面還沾有少許炸香的麵粉,增添了酥脆感。整道菜色香味俱全,口感豐富,堪稱是泰式經典之選。沙嗲雞串這些沙嗲雞串肉質鮮嫩多汁,表面烤至金黃,散發著誘人的香氣。醬料blend恰到好處,酸甜帶有沙嗲獨有的香料風味,很好地襯托出雞肉本身的鮮美。每一串雞肉都被仔細地串製,烤熟後保持了整體的結構。這道沙嗲雞串既入口即化,又有適度的嚼勁,可謂是難得的美味。脆炸香茅雞翼這些脆炸香茅雞翼外酥內嫩,令人難忘。雞翼表皮酥脆,咬下後會發出清脆的聲響。雞肉肉質軟嫩多汁,飽含著香茅獨特的清香。調料中的柠檬汁、糖和辣椒粉則完美增添了這道菜
太子基隆街32號地舖

生蝦刺身

沙嗲雞串

脆炸香茅雞翼

這些脆炸香茅雞翼外酥內嫩,令人難忘。雞翼表皮酥脆,咬下後會發出清脆的聲響。雞肉肉質軟嫩多汁,飽含著香茅獨特的清香。調料中的柠檬汁、糖和辣椒粉則完美增添了這道菜的酸甜微辣,與雞翼的滑嫩與香氣相得益彰。這盤脆炸香茅雞翼真可謂是一絕。

青檸梳打

這杯冰涼爽口的青檸梳打,清新宜人。檸檬汁恰到好處,不過於酸澀,恰好帶出了青檸獨有的清爽果香。加入適量的糖後,飲料的酸甜比例恰當,不會讓人感到負擔。碳酸的清脆爽口感,加上冰塊的降溫作用,使這杯青檸梳打成為了一款非常消暑解渴的飲品。

雜菌椰子雞湯

湯品加入了各種雜菌和嫩滑的雞肉。椰子汁為湯品帶來了濃郁的奶香和微甜味道,與雜菌和雞肉的鮮味相互襯托。這道湯品鮮美而清爽,滿足了口味上的多重需求,同時也提供了營養豐富的選擇。
係香港終於都食到非常正宗嘅泰國茶❤️呢間由樓面至廚房都係泰國人,所以份外親切有禮就算非常忙碌,佢哋都好好笑容,態度勁好🫶🏻呢間主打泰北口味嘅泰國菜,偏向家鄉味道,肉多味濃,辣味都好足‼️「泰北辣肉碎生菜包」好欣賞肉碎炒得夠乾身,有啲青檸汁嘅酸味,酸酸辣辣好好食,香茅味夠香,入口有多種味道層次「泰式鹽烤魚」即叫即烤㗎,需時40分鐘‼️紮實嘅鹽巴包住成條魚,職員幫手起左啲鹽&魚皮,魚肉肉質非常嫩滑,用鹽焗嘅方法更能食到魚嘅鮮味「咖喱軟殼蟹農夫包」咖喱汁比較稠身,味道偏甜,咖喱香味略嫌欠奉,不過軟殼蟹份量一啲都唔吝嗇,呢個價錢真係好抵食農夫包非常有睇頭,烘到外層好香脆❤️
係香港終於都食到非常正宗嘅泰國茶❤️
呢間由樓面至廚房都係泰國人,所以份外親切有禮

就算非常忙碌,佢哋都好好笑容,態度勁好🫶🏻
呢間主打泰北口味嘅泰國菜,偏向家鄉味道,
肉多味濃,辣味都好足‼️

「泰北辣肉碎生菜包」
好欣賞肉碎炒得夠乾身,有啲青檸汁嘅酸味,
酸酸辣辣好好食,香茅味夠香,
入口有多種味道層次

「泰式鹽烤魚」
即叫即烤㗎,需時40分鐘‼️
紮實嘅鹽巴包住成條魚,
職員幫手起左啲鹽&魚皮,魚肉肉質非常嫩滑,
用鹽焗嘅方法更能食到魚嘅鮮味

「咖喱軟殼蟹農夫包」
咖喱汁比較稠身,味道偏甜,
咖喱香味略嫌欠奉,不過軟殼蟹份量一啲都唔吝嗇,
呢個價錢真係好抵食

農夫包非常有睇頭,烘到外層好香脆❤️

2024-05-23
  • 泰式鹽烤魚
  • 泰北辣肉碎生菜包
2024-05-24 3 瀏覽
發現屋企附近新開了一間家庭式泰國餐廳,當然要去支持一下!餐廳由泰國人主理,所以員工都非常親切有禮。例如當我想單點泰北咖喱麵時,店員主動介紹有晚餐優惠,可以免費送飲品,份量跟單點一樣。這種貼心的服務令人覺得很窩心。泰北咖喱麫的特別之處在於,他們會把炸脆的麵放在湯上,食用前需要將麵伴勻在濃稠的咖喱湯汁中。這樣做可以令麵條變得更加掛湯,口感豐富。泰式粉絲蝦煲的粉絲煮得乾身,正合我的口味,而且蝦肉爽口彈牙。另外一道特色菜式是泰式鹽烤魚,上桌時魚身被厚厚的鹽層包裹著。服務人員會主動為我們開魚,增添了不少儀式感。最後是馬拉盞通菜,非常有鑊氣總的來說,這間新開的泰國餐廳給我留下了非常好的印象,服務親切周到,菜式也很美味。期待下次再去品嘗其他菜色!

最後是馬拉盞通菜,非常有鑊氣

2024-05-16
  • 泰式鹽烤魚