2019-05-27 1653 瀏覽
sense呢間cafe係如果可以Lunch食12點先可以食到,因為佢12點一開門基本上好快就會滿座,要等位先有得食。對於我哋呢啲唔夠時間食個簡單午飯再跳落維港游45分鐘水嘅上班一族,如果要食要等位嘅餐廳,基本上要係一坐低就有得食再可以用5分鐘食完先可以諗,所以我哋通常都會食12點嘅時候先會狗衝過來食。佢嘅weekday lunch menu係好抵食,價位由$65至$95,有超過十個選擇,豬牛羊雞魚海鮮通通都有得揀,選擇較哂全面。我哋叫咗泰式香茅燒春雞、香煎鯖魚柳配日式鰻魚汁、蒜蓉汁香煎厚豬扒飯、蒜香白酒鮮蜆扁意粉、菠菜忌廉蟹肉扁意粉、蒜香燒羊架伴飯。特別推介個燒羊架,$82有三大件羊架,燒得好香口,羊肉都好淋身入味,鍾意食mint jelly嘅話就一定要問老細攞多碗Mint jelly先夠喉!如果唔想太heavy,可以考慮菠菜忌廉蟹肉扁意粉,蟹肉份量都好多,菠菜又中和返忌廉嘅滯,但唔好睇佢份量好似好少,一個正常食量女仔係食唔晒架。基本上每個lunch set都包餐湯同飲品,所以都好飽好抵食。

南瓜湯
菠菜忌廉扁意粉
蒜香燒羊架
蘑菇湯
2019-04-09 837 瀏覽
Sense,搬左過嚟新地方,要上1樓,但地方比之前大啲,空間感又大左,環境都舒適左。今次過嚟食lunch,都係食返我覺得呢到最好食嘅“香煎厚豬扒”同“燒羊架”。豬扒係厚切,又大塊,食落完全唔“鞋”,夠肉汁,配埋個蒜蓉汁。而羊架呢,食落有羊既香味,唔太“穌”,8成熟左右,夠嫩口,仲要有3件羊架咁多。都要提下佢地個餐湯,今日係南瓜湯,好香南瓜味,帶啲甜,好好飲,有時會係蘑菇湯,超濃嘅蘑菇味,啱晒鐘意蘑菇嘅朋友
。而羊架呢,食落有羊既香味,唔太“穌”,8成熟左右,夠嫩口
,仲要有3件羊架咁多

2019-04-09
2019-03-07 1089 瀏覽
Sense 在佐敦,每每在午餐時段都有很多食客在等候,這店一向出名份子甜品,但由於份子一向不是筆者心水項目,故一直沒有與它遇上。今天中午時段見Sense 無需等枱,實屬罕見,於是便和同事入去試試午餐如何。門外大大個黑板寫著:午餐優惠平日星期一至五,免收加一,相當吸引。中午12:45pm 食店已坐滿八成食客。打開餐牌,看見寫著 Weekday Lunch ,換言之 Weekend Lunch 餐點另有不同。第一次來,原來食店即將在4月搬往隔離白加士街一座商厦樓上舖一樓,繼續營業。是日餐湯(南瓜濃湯)~原先想加$25換龍蝦湯的,但詢問店員,是日餐湯竟是心水至愛-南瓜湯,如此幸運,龍蝦湯留待下次吧!南瓜濃湯,豐富厚身有質感,正。菠菜忌廉蟹肉扁意粉$72~當意粉端上檯面時,那蟹肉有輕輕的蟹腥味,同事即時扭了兩吓 Black pepper 放在意粉面,之後再撈混整碟意粉,即時調和了味道。如將蟹肉預先調和一下,可能會減低一端上檯面時,那淡淡的蟹肉腥味。菠菜忌廉汁打至杰身,將整個將個醬撈混來吃,只是第一印象扣分,但整體上也是味美。香煎厚豬扒伴飯$68~大大件又夠厚身,帶點點肥肉倍感甘香,幸而兩個主菜

門外大大個黑板寫著:
午餐優惠
平日星期一至五,免收加一,相當吸引。

中午12:45pm 食店已坐滿八成食客。

是日餐湯(南瓜濃湯)~
南瓜濃湯,豐富厚身有質感,正。

南瓜濃湯

菠菜忌廉蟹肉扁意粉$72~
菠菜忌廉蟹肉扁意粉

香煎厚豬扒伴飯$68~
大大件又夠厚身,帶點點肥肉倍感甘香,幸而兩個主菜是些牙(Share) 吃,否則一個人怎能如此勁肉獸。

伴飯還有點點菜,其實是很夾檔,米選用了圓身的米飯,有點像珍珠米種,但同事和筆者也覺有點硬。

香煎厚豬扒伴飯

餐飲選擇了熱咖啡,食店提供的咖啡奶是和暖的,這些細節位,一讚。

南瓜濃湯
菠菜忌廉蟹肉扁意粉
2019-03-05 504 瀏覽
係佐敦食完飯想食個西式甜品 就去左呢間都算幾多選擇既cafe😋見到d相好似幾吸引 就試左個日本宇治抹茶心太軟 賣相唔錯 心太軟抹茶味都算濃 不過就唔係好流心 而抹茶雪糕都唔係好濃味🙊另外仲試左鐵板布朗尼 不過brownie 朱古力味唔夠濃 偏甜 而且鐵板上雪糕溶得太快搞到個brownie 好濕😭

日本宇治抹茶心太軟

鐵板布朗尼
日本宇治抹茶心太軟
2019-01-15 881 瀏覽
在佐敦食完晚飯,時間尚早,友人提議食埋甜品,好吧,反正女士總是有第二個胃食甜品的,揀左同樣在佐敦既呢間Sense Cafe。鐵板布朗尼伴曲奇及曲奇雪糕布朗尼用微熱鐵板奉上,上面還有Oreo 餅和雲尼拿雪糕,最後淋上鮮忌廉。食起上來,鬆軟既布朗尼蛋糕沾上鮮忌廉,濕潤度剛剛好,香甜既雪糕混埋Oreo 餅碎口感也很好。牛乳布甸朱古力食到陣陣牛奶味既布甸,算是香濃,加埋朱古力雪糕,感覺有點漏。
,揀左同樣在佐敦既呢間Sense Cafe。

牛乳布甸朱古力
2019-01-03 745 瀏覽
係公司附近,想食好d就會去,成日都好多人排隊,我地全公司一眾人真係張提早去等位。羊架套餐第1推薦係羊架,食落5蘇,而且嫩口,3舊羊架都已經值回票價,加上碗飯真係飽到不得了,而且一定會揀熱情果熱,食完好滿足菠菜味5算好強烈,蟹肉無咩額外調味都ok既,食後感好似無咩味咁,清清地咁囉,如果5係食開清淡就... 軟殼蟹松露飯隻軟殼蟹就堅好食,熱辣辣脆口,但個飯就真係5得,食2次都好咸,聞到松露好香,食落當然就得個咸字。不過仲有巨大豬扒飯我就未挑戰到,因為睇落同食落個份量都真係好巨大,同事試左就話好好味同超飽,食5晒我唸可以試下叫少飯既Burger 都好味既,不過份量尼講相對較少!薯條都5錯,襯熱食就甜品就真係無試過希望下次有機會。提一提下午2點前埋單免加一服務費架!!!
羊架套餐

菠菜味5算好強烈,蟹肉無咩額外調味都ok既
,食後感好似無咩味咁,清清地咁囉,如果5係食開清淡就...

軟殼蟹松露飯

甜品就真係無試過
希望下次有機會。

提一提下午2點前埋單免加一服務費架!!!
2018-12-14 684 瀏覽
之前嚟過食午餐感覺良好,但今次無論食物水準和服務態度都令人失望。 一看價錢也加價了。😬餐湯南瓜忌廉ok嘅,綿綿滑滑,南瓜味香濃。主菜選擇了煙鴨胸蕃茄意大利飯。這個飯出事了。賣相是不錯。當第一啖入口,嘩!飯好咸,蕃茄味不明顯。鴨胸又係好咸,咸到忍受不了,只食了三分一。這個主菜等了十五分鐘,午餐只一個小時食晏己佔了不少,要求店員跟進一下,換來的是說製作中,我只要求你去了解一下可能漏單,為何少少嘢都唔做。😬最後一杯熱情果茶,好香甜,不過飲了整杯依然解不了口乾感。😂

餐湯南瓜忌廉ok嘅,綿綿滑滑,南瓜味香濃。

最後一杯熱情果茶,好香甜,不過飲了整杯依然解不了口乾感。😂

2018-12-14
2018-12-08 546 瀏覽
父母偶然食過,覺得好味,於是帶我去。很難得放假可以和父母去tea呢! 實在無介紹錯,鐵板 brownie和窩夫賣相一流加杯熱 passion fruit tea,香味一放上檯已經撲鼻舒適有空間感的座位,特別設計的tea,難得的人腳! 唔駛講,這餐tea是perfect的這cafe好得能讓家人間分享美食,再出九龍時當然要再來
實在無介紹錯,鐵板 brownie和窩夫賣相一流

這cafe好得能讓家人間分享美食,再出九龍時當然要再來
2018-11-30
2018-12-03 423 瀏覽
放假緊係要帶胡迪去放放風 呢間位於廟街嘅cafe 座位闊落 星期日早少少去都唔算爆 坐足三個鐘都無話催你交枱 岩哂至八會盡訴心中情👯👯食物方面一啲都唔差 份量都算多 兩個main三個人share都夠😛 $100/人
2018-11-24 381 瀏覽
經常慨嘆公司附近沒有西餐廳,有次路經此地發現有不少cafe,而這家店的午餐有不少選擇,在兩點前結賬更免收加一,於是趁悠閒一點就跟同事來這裡吃午餐。湯的南瓜味道香甜,有少許南瓜蓉。煙肉意粉:味道香濃,不過略嫌有少許油膩,幸好有蘆筍及洋蔥中和一下。同事的豬扒飯挺不錯。豬扒的脂肪充滿油香,卻也不膩。

湯的南瓜味道香甜,有少許南瓜蓉。

同事的豬扒飯挺不錯。豬扒的脂肪充滿油香,卻也不膩。
2018-10-31 507 瀏覽
之前我有成日幫襯這間店舖,印象中食物品質亦都唔錯,最近我又再幫襯!我哋叫咗兩個午餐套餐,蘑菇忌廉湯質素仍然保存,仍然有好香嘅蘑菇味,配上滑滑的忌廉,配合得好好!午餐嘅套餐係連飲品嘅,所以食完飯之後可以飲杯茶慢慢繼續同朋友傾計!呢度嘅店員又唔會叫食客離開,唔趕時間嘅話可以喺度慢慢食!這個燒雞係我必要嘅,以前可以轉薯條,但係根據店員所講係唔可以轉嘅,因為佢哋好忙,所以唔可以轉意粉又或者薯條,只可以跟飯,oh my god !即刻吸引力大減,相信我之後都唔會去啦!燒雞嘅香茅味亦都冇以前咁出色啦!我朋友想試食這個紅酒炆牛尾,牛尾好淋,味道ok,但冇特別!
2018-10-25 428 瀏覽
由油麻地行到黎佐敦搵到呢間唔錯嘅Cafe其實都成日行過但無次入去,今次一於試下食個癲拿~估唔到又幾好味~無叫2人餐因為大家都無咩胃口,小食又無咩啱食(要戒口),所以叫左2個三文魚餐。是日餐湯係蘑菇忌廉湯,湯底忌廉夠香,而且有好多菇粒,有咬落又好好飲。之後係沙律,雖然普通咗少少,但個沙律汁微酸得黎又唔覺膩,芝士碎都好多,菜又新鮮,唔錯。不過之後要再等一陣先上主菜,三文魚味道偏淡,要配埋個汁先有味道。最喜歡個薯蓉,唔似出面個d只係得牛油味或者得個滑字,入面仲有粒粒薯仔肉好爽口,好味到食埋男朋友個d薯蓉。配菜係炒菇都唔錯,不過我地就唔食煙肉,所以無食到個煙肉卷。最後呢個餐包飲品,叫咗個熱嘅熱情果茶,問落仲可以少甜,少甜味道好啱我又夠香,好飲~~ 見好多女仔都黎食甜品,我諗下次都會再黎試下,同埋試下d 手工啤~
由油麻地行到黎佐敦
搵到呢間唔錯嘅Cafe

2018-10-08 460 瀏覽
今日行去佐敦食lunch, 原來有好多選擇。嚟間餐廳兩三年前來過,食物水準己沒有印象了,唯獨是裝潢依舊。餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜最時令,味道濃稠而清甜。主莱是煙肉蒜香意大利麵。份量頗多。陣陣香氣樸鼻,炒得乾爽惹味。大量洋蔥粒好香甜。再配合煙肉,整體水準好,香,味十足。飲品水果茶有意外驚喜,有濃厚的水果味,正!

餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜最時令,味道濃稠而清甜。

主莱是煙肉蒜香意大利麵。份量頗多。

飲品水果茶有意外驚喜,有濃厚的水果味,正!

2018-10-05
2018-09-27 450 瀏覽
好少寫comment, 晚餐點了dinner set三文魚扒餐,三文魚扒新鮮好食,配菜份量適中,比較健康(好過食炸薯條),是日餐湯忌廉磨菇湯,菇味好濃唔太醎,食完唔會覺得口渴,雖然人流不多,但環境食物質素ichiban(比較附近食店),價錢又合理($138+1),值得再encore!!..............................

2018-08-22 645 瀏覽
下雨天,心情難免有點鬱悶,又有一個給自己吃甜品的藉口了😝tea set鹹甜點選擇各佔餐牌一半,素聞這裡的甜品口碑不俗,一於試試Brownie吧😋Brownie 以鐵板形式奉上甚有新意,鐵板微熱,客人可自行淋上伴隨的淡忌廉,效果非常instagrammable,最適合少女打卡😍嚐一口布朗尼蛋糕,朱古力味濃郁,蛋糕體濕潤鬆軟,配合oreo雪糕一冷一熱,及oreo餅碎的口感,是幸福的味道啊!💕除了餐飲外,其他飲品一律半價。Bailey’s coffee講求酒與咖啡、牛奶之間的比例,這杯酒味稍重,味道是好但不夠柔和。本人是很討厭下雨天的,不過如果能常常吃到這麼美妙的甜品,下幾場雨也無所謂吧😆
下雨天,心情難免有點鬱悶,又有一個給自己吃甜品的藉口了😝

Bailey’s  coffee