2021-07-12 411 瀏覽
喺尖沙咀經過商場K11 musea,商場咁大就梗係行到攰一攰啦。經過商場嘅food playground就口痕試吓呢一間餐廳,小便當來講味道都唔錯。仲可以一路食住一路坐低休息吓 行到攰攰地 有啲野落下肚 其實都唔錯架。 韓式炒年糕 ($30)雖然餐廳主要做外賣自取服務,不過其實都有幾多選擇呀餐廳門口一眼望哂👍🏻勝在簡單直接~
喺尖沙咀經過商場K11 musea,
商場咁大就梗係行到攰一攰啦。
經過商場嘅food playground
就口痕試吓呢一間餐廳,小便當來講味道都唔錯。

仲可以一路食住一路坐低休息吓
行到攰攰地 有啲野落下肚 其實都唔錯架。

韓式炒年糕 ($30)

雖然餐廳主要做外賣自取服務,不過其實都有幾多選擇呀

餐廳門口一眼望哂👍🏻勝在簡單直接~

外賣自取
2021-04-18 885 瀏覽
今日買佐飛係K11 Art House到睇戲見仲有唔夠1個鐘時間就黎佐呢到醫醫肚先☺️鋪頭門面已經show晒rice box & set menu同模型比大家睇 一目了然!快捷方便今次試佢地既Rice Box 分別嗌佐牛肉同雞肉出到黎同個menu同模型唔同既不過主要係個盒唔同姐🤣咁樣一格格食得仲方便佢既韓式蘿蔔幾好食,辣辣地不過唔知點解食食下其他野再食返有啲苦個牛肉不過不失,乾啲不過唔會冇肉味個蛋就好求其🤣 啲圖明明係靚靚荷包蛋果然圖片只供參考🤣🤣食完就即刻去睇戲嚕,剛剛好!
今日買佐飛係K11 Art House到睇戲

韓式燒牛肉飯盒

出到黎同個menu同模型唔同既
不過主要係個盒唔同姐🤣
咁樣一格格食得仲方便
佢既韓式蘿蔔幾好食,辣辣地
不過唔知點解食食下其他野再食返有啲苦
個牛肉不過不失,乾啲不過唔會冇肉味
個蛋就好求其🤣 啲圖明明係靚靚荷包蛋
果然圖片只供參考🤣🤣
食完就即刻去睇戲嚕,剛剛好!
2021-03-27 500 瀏覽
K11 Musea的food court一個餐動輒也要7、80蚊,而在同層一間主打做外賣的韓式餐廳,基本的$60內也有交易。我點了一個$52比較平價的韓式餐盒Kimchi Box,餐廳用上一個膠餐盒裝好,看上去感覺乾淨衛生。打開一看,裡面已經分好不同位置放不同的餸菜,但由於餐盒深度較淺,其實份量不算多。餐盒可以分為兩款前菜、一款餸菜,以及白飯配煎蛋。由前菜說起,右上角的是芝麻醬生菜絲,而芝麻醬跟我認知的不同,味道沒有那麼濃也比較清新,加上爽口的生菜絲是一個幾fresh的前菜;左下角的是一些韓式醃物,最初咬下去時爽爽的幾脆口,但繼續咬就感覺很硬很難咬開,而味道除了辣,還有幾重的苦澀味,令我很難繼續食🤢原本以為是筍,之後詢問店員原來這是醃漬泡菜蘿蔔,做到那麼苦澀應該是醃得太耐,或者根本用料不好,真的很難吞得下去餸方面是泡菜炒午餐肉,表面再加四分之一片芝士。首先以熱食來說感覺是凍的,只有微溫,然後比一般泡菜要濃味、鹹,也很辣,拌著午餐肉來煮我食不到午餐肉的味道。餐廳本身應是把此餸的熱力領芝士有拉絲效果,但這個鬆是凍的,芝士份量少,泡菜又重口味,我完全嚐不到芝士的味道。所以,整個餸只食到又辣又

餸方面是泡菜炒午餐肉,表面再加四分之一片芝士。首先以熱食來說感覺是凍的,只有微溫,然後比一般泡菜要濃味、鹹,也很辣,拌著午餐肉來煮我食不到午餐肉的味道。餐廳本身應是把此餸的熱力領芝士有拉絲效果,但這個鬆是凍的,芝士份量少,泡菜又重口味,我完全嚐不到芝士的味道。所以,整個餸只食到又辣又鹹的泡菜陪飯食
說到白飯,也是凍的,因此也令質感變得硬,而表面的煎蛋size偏細,蛋黃也細,凍得來也不怎麼食到味道。

雖然餐廳提供比同商場其他餐廳較優惠價錢的食物,但無論是在味道或是溫度來說,質素實在有點失望
現在看看餐廳的其他食評,也不見有人食餐盒,難道真的沒有人點這個餐的嗎
......倘若下次我拿著同樣的預算,會試試同層其他餐廳,不怎麼考慮此店了。
外賣自取
下午茶
𝘚𝘈𝘔𝘑𝘐𝘕 𝘈𝘔𝘖𝘖𝘒 𝘌𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴 🇰🇷K11 Musea 其中一間過江龍韓國小食🍢之前已經聽過幾出名 去過兩次晏少少已經全部賣曬 最後終於試到🥺所以如果去嘅話建議最遲16:30前要到啦-原味魚糕湯(💰24)味道同韓國當地嘅小食攤相似但未到好驚艷 魚糕入味彈牙 而且口感軟腍腍 配埋熱湯 飽肚得嚟好溫暖🍢第一時間覺得好適合冬天☃️不過價錢就俾韓國貴一倍有多 反正暫時冇得去韓國 如果想回味返當地嘅味道試下亦無妨😋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10.
𝘚𝘈𝘔𝘑𝘐𝘕 𝘈𝘔𝘖𝘖𝘒 𝘌𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴 🇰🇷
原味魚糕湯(💰24)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10
原味魚糕湯

2020-11-16 902 瀏覽
Wow there were so many Korean fish cakes! This is located at K11 musea foodcourt.I tried the Korean goblin mace and fish cake roll . Goblin mace was quite crispy and fish cake roll was delicious. They were similar taste compared to those I ate in Korea😋
2020-09-19 753 瀏覽
係K11行街🛍搵到呢間賣韓國魚榚嘅好吸引☺️唔知大家去韓國旅行鍾唔鍾意食嗰啲街邊檔 其中一定有韓國魚榚湯🐟我去韓國一定會食翻幾串😋同埋呢間仲有好多韓式炸物都好吸引 下次有機會試埋先😆.👅原味魚榚湯 $24完全同韓國食嘅一樣咁haha大同小異啦🤪其實呢啲嘢都無乜技巧可言嘅 但去韓國又會好鐘意食 見香港有 係新發現✨可以一試🤣最鍾意一邊食一邊飲個湯 好飲得黎又暖胃☺️完全可以滿足到你想食魚榚嘅慾望🇰🇷唯一缺點係價錢 比韓國貴幾倍🤣———📍SAMJIN AMOOK Express (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B201-13號舖

👅原味魚榚湯 $24

———
📍SAMJIN AMOOK Express (尖沙咀)
2020-09-10 519 瀏覽
我最喜歡的韓國小食就是魚糕(어묵)K11 musea內的韓國過江龍「Samjin Amook Express」,是釜山名店,原材料全部來自韓國,店鋪採用自助形式,選好想吃的魚糕🍢放入盤內結帳,店員會幫忙加熱。 .麻辣魚糕:是正宗的韓國味道啊!味道真的跟我在韓國街頭吃到的一樣,雖然選了辣味,但其實不會太辣,少少麻的感覺好棒👍🏻,這裡的魚糕是手製,所以好感特別好,而且不會有魚腥味,정말 맛있어요😋!.香腸年糕魚餅棒🍢:一串集合了魚糕、腸仔和年糕,最適合選擇困難症的人🤪還可以加甜辣醬,腸仔魚糕比較普通,反而年糕魚糕更好吃,煙韌和微甜的年糕被鹹的魚糕包著,口感十分特別.最近留在家經常看韓劇,就很想念韓國的味道,暫時沒只好在香港吃魚糕好好回憶一下🤩.三進魚糕 삼진어묵📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B201-13號
我最喜歡的韓國小食就是魚糕(어묵)

三進魚糕 삼진어묵
2020-08-07 429 瀏覽
🔹原味魚餅湯(套餐)💰$28👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10佢套餐係有3種唔同既魚糕,但老實講我唔太分得出🙈 我覺得隻隻既口感同味道都差唔多,係個形狀唔同🤣 不過啲魚糕都好好食,唔會腥,有少少彈牙得黎又夠軟身👍🏻最正既係魚糕湯,天氣凍既時候飲翻啲熱湯真係成個人暖翻哂🤤-🔹芝士棒魚餅💰$23👅🌕🌕🌕🌖🌑7.5/10呢款係魚糕包住mozzarella cheese stick 再拎去炸,雖然因爲唔夠熱而冇瘋狂拉絲,但入面既芝士都仲係暖暖地同埋軟身,唔會凍到變橡膠😂 我自己覺得炸野+芝士係絕配,所以我3款入面最鍾意呢個,夠哂香口😚-🔹香腸年糕魚餅棒💰$28👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10呢個配搭好豐富,有齊魚糕、腸仔同年糕,仲有甜辣醬汁,所以咁3款入面最濃味既😆 腸仔魚糕我覺得就正常,係想像到既味道; 年糕魚糕反而幾特別,魚糕係鹹鹹地,年糕係少少甜又煙煙韌韌咁,食落去口感同味道都幾得意😛-#三進魚糕📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea B2樓B201-9-10 號*北角另有分店-🔙回頭指數: 8/10⚖️人均消費: 50-100-🔅傍晚嗰陣佢會做特價買2送1,嗰陣買就超級抵🤩
🔹原味魚餅湯(套餐)
💰$28
🔅傍晚嗰陣佢會做特價買2送1,嗰陣買就超級抵🤩
  • 原味魚餅湯
  • 芝士棒魚餅
2020-05-30 448 瀏覽
🔻SAMJIN AMOOK Express呢間小食店係韓國過江龍嘅魚糕專賣店!原材料都係黎自韓國😀係香港都食到正宗魚糕串😋😋.蝦卷魚餅🍤咁多款之中最好味😋魚餅質地好彈牙 蝦亦都好爽口點埋魚糕醬汁甜甜辣辣好好味😛.魚餅棒(魷魚)🦐外層有甜甜地嘅麵包包住裡面嘅魷魚質地偏淋小編個人比較喜歡彈牙D嘅口感🤣.魚餅吐司🥪兩塊魚餅夾住芝士火腿🧀🥓芝士溶溶地好正🤤.魚糕串🍢魚糕都幾厚幾大塊 仲有少少辣味魚糕湯非常正宗 簡單調味暖粒粒☺️.
🔻SAMJIN AMOOK Express
呢間小食店係韓國過江龍嘅魚糕專賣店!
原材料都係黎自韓國😀
魚糕串🍢
魚糕都幾厚幾大塊 仲有少少辣味
魚糕湯非常正宗 簡單調味暖粒粒☺️
2020-05-30 228 瀏覽
招牌菜式原味魚糕串🐟 ($28)好多唔同款嘅魚糕,質感彈牙,都好濃魚味😋而魚糕湯好清甜,淡淡既白蘿蔔味芝士棒魚餅 ($23)魚糕入面有好香濃嘅芝士🧀,而且仲好有咬口架😋火腿卷魚餅棒🌭 ($28)入面條腿好脆,幾juicy,配埋年糕魚餅棒醬更加好味🌶炸蝦排魚餅🍤🦐 ($26)尼個有淡淡蝦味,再有葱香味,令整體個感覺幾特別蟹肉花魚餅 ($20)尼個細細舊,好得意,口感彈牙,蟹棒整到好似花咁樣,打卡一流

招牌菜式原味魚糕串🐟 ($28)

芝士棒魚餅 ($23)
魚糕入面有好香濃嘅芝士🧀,而且仲好有咬口架😋

火腿卷魚餅棒🌭 ($28)
入面條腿好脆,幾juicy,配埋年糕魚餅棒醬更加好味🌶

炸蝦排魚餅🍤🦐 ($26)
尼個有淡淡蝦味,再有葱香味,令整體個感覺幾特別

蟹肉花魚餅 ($20)
尼個細細舊,好得意,口感彈牙,蟹棒整到好似花咁樣,打卡一流
招牌菜式原味魚糕串
芝士棒魚餅
招牌菜式原味魚糕串
芝士棒魚餅
2020-05-22 119 瀏覽
嚟到K11 Musea商場底層除咗有food court之外,另一邊都有好多韓國嘅美食,今次咁岩經過就見到有間人氣爆燈韓國魚糕店嚟咗香港,仲要係所有原材料都係嚟自韓國混入香港,一定要試吓佢嘅賣點棒棒喔魚肉魚丸卷✨原味魚糕湯~湯類一定要夠熱呢一款嘅魚肉湯真係確實係熱辣辣,另外魚糕浸透湯底仲係保持軟滑✨✨魚餅棒~好似炸麵包外脆內嫩裏面仲有好彈牙魚肉片✨肉丸魚片~魚肉加肉一齊✨蟹肉花魚餠~蟹肉魚片值得推介一個你嘅中間有啲蟹肉絲另外魚餅煎好仲係口感彈牙同埋加左蔥花特別香口✨

魚肉魚丸卷
✨魚餅棒~好似炸麵包外脆內嫩裏面仲有好彈牙魚肉片
✨肉丸魚片~魚肉加肉一齊
2020-05-16
2020-05-20 2418 瀏覽
🎈SAMJIN AMOOK Express (尖沙咀)🔍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B201-13號舖-----記得上一次去韓國已經係2018年嘅12月🗓,當時正值韓國嘅嚴冬,晚晚玩完返酒店🏨之前,總要喺酒店對面嘅街邊小檔食返串熱騰騰嘅韓式魚糕,暖一暖胃先捨得返去。係嗰個冰天雪地☃️嘅環境見到魚糕,簡直就好似係沙漠見到綠洲咁美好。前幾日咁啱係K11 Musea見到呢間韓式魚糕店,令我呢啲幸福嘅回憶突然湧上心頭,依家無得去旅行,唯有喺香港食住魚糕睇下舊相,懷念下先🤣。-店內嘅招牌魚糕款式非常多,有葷有素,客人可以以自助形式將自己想食嘅🍢魚糕放入盤內,結帳之後,店員會幫忙加熱。-蝦仁辣椒王”Yellow shrimp paprika”($18)裡面有🦐蝦乾、辣椒🌶️及蔥粒,整體比較香口,有啲似泰式魚餅,感覺好適合配搭泰式辣醬黎食。-火腿卷魚丸卷”Ham roll” ($26) 紮實嘅魚糕卷裏面包裹住一條脆皮腸,味道及層次都非常豐富,比較濃味,尤其適合配搭紅酒🍷做為佐酒小食,係眾魚糕裏面,B仔最愛嘅款式。-原味魚高湯套餐($28)套餐包括
🎈SAMJIN AMOOK Express (尖沙咀)
-----

原味魚高湯套餐($28)套餐包括咗幾款唔同嘅湯煮魚糕,魚糕被摺疊得整整齊齊咁插在長籤上🍢,佢地嘅味道大致相同,但係形狀、厚度及質感則不一,有啲比較煙韌,有啲比較軟身,食完之後就可以更加了解自己中意邊一種類型嘅魚糕。而魚糕湯底嘅味道就非常正宗,就係簡簡單單,清清澈澈嘅胡椒魚糕湯,同韓國街邊飲到嘅味道一樣。飲落暖身又暖胃,喺冷氣開得強勁嘅K11 Musea入面飲,冷熱交替,感覺特別正。😚

PS:食完上網搵下資料先知,原來呢間餐廳嘅原材料全部都黎自韓國,難怪味道咁正宗啦。
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:外賣yo
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻(款式豐富 香港唔多魚糕店)
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst

2020-05-19 432 瀏覽
祖傳三代嘅魚糕專門店登陸香港啦👨🏼‍🦳!呢間老字號係1953年創立,魚糕由純魚肉純手工製做,原材料亦100%來自韓國,仲有6️⃣0️⃣款唔同口味比你揀💗魚餅湯套餐 ($28)湯底由鯷魚乾同白蘿蔔熬而成,帶濃郁胡椒香味,飲落都幾鮮美🍲一串過有齊5款唔同形狀嘅魚餅:一塊實心魚捲、一塊魚餅、兩塊摺疊咗嘅魚糕同一塊空心獅子狗🐟其實味道差唔多,只係口感有微分別。雖然質感較軟滑,但唔會煮到淋哂。由於伴住高湯食,所以味道較清淡。💗甘薯奶酪棒魚餅($26)魚糕包住蕃薯同芝士,兩者鹹甜嘅配搭出奇地夾。蕃薯蓉非常幼滑🍠而半溶芝士充滿奶味,芝香味適中唔會蓋過魚餅原有味道,入口略有煙韌咬感,如果有埋拉絲效果就仲正🧀💗蟹肉花魚餅($20)魚糕入口爽口彈牙,好重魚味同時冇腥味。面頭蟹柳份量唔會吝嗇,有蟹肉鮮味,絕對唔係平價貨好似舊膠咁🦀裡面仲加咗大量嘅蟹籽,食落脆卜卜更有口感。💗蝦卷魚餅($28)以最真材實料嚟講,莫過於用厚厚嘅魚糕包住原隻蝦嚟炸🦐蝦肉食落鮮甜有蝦味,似天婦羅蝦個種咁高質素。兩者嘅配搭令口感更加爽口彈牙,點埋韓式甜辣雞醬,入口先微甜後帶辣勁好開胃🌶️💗韓式烤肉夾心黃金魚球($20)大大個魚球沾咗麵包糠炸香,

💗魚餅湯套餐 ($28)
魚餅湯套餐

💗甘薯奶酪棒魚餅($26)
甘薯奶酪棒魚餅

💗蟹肉花魚餅($20)
蟹肉花魚餅

💗蝦卷魚餅($28)
蝦卷魚餅

💗韓式烤肉夾心黃金魚球($20)
大大個魚球沾咗麵包糠炸香,食落更加香脆。裡面包住豐富嘅豬肉碎🐷、牛肉碎🐮、粉絲碎同蔥。肉餡嘅細嫩配上魚肉嘅煙韌,吸埋烤肉汁嘅甜味,無論口感同味道都非常有層次。
韓式烤肉夾心黃金魚球
2020-05-18
甘薯奶酪棒魚餅
蝦卷魚餅
韓式烤肉夾心黃金魚球
黎得K11Musea Food Court食嘢當然唔會只食一間咁少!見隔離舖有間專賣真正嘅韓國魚糕-SAMJIN AMOOK Express!所有魚糕嘅原材料都係來自韓國😍唔怪之得咁正宗啦!呢到有好多款魚糕比我哋選擇,睇到我哋都唔知㨂咩好!問左員工姐姐邊款受歡迎,佢介紹店內嘅招牌款-原味魚糕(真係意想不到)我哋揀咗:🍢原味魚糕🍢原味魚糕湯🍢魷魚丸魚餅🍢蝦卷魚餅🍢芝士棒魚餅🍢紅點魚餅款款都好精美,唔係淨係味道好,佢地嘅造型都好靚、又吸引!而且夠彈口!仔仔就當然只愛芝士嘅口味啦!去到有感而發想起上次同老公去韓國時食宵夜掃街嘅景況!呢次就可一一回味吓!

我哋揀咗:
🍢紅點魚餅

• 芝士魚餅
1K
2020-05-18 906 瀏覽
韓國魚糕專門店「Samjin Amook」終於開到香港了,來到K11 Musea點可以唔一試呀。韓國人氣魚糕專門店有多款魚糕供應,自助形式,可夾完後排隊付錢(好像夾麵包一樣)。當然還有熱辣辣的傳統魚糕啦。韓國飲品又點可以唔試下 像真的來到韓國魚糕專門店一樣。原來他們的魚糕都是從韓國直送到香港,再在本地店內廚房加工,夾完當然要再加熱一番。可自行加入番茄醬及香腸年糕魚餅棒醬,可多可少相當方便。小妖精棒 - $45外層是香脆的薯仔粒粒,包著一條香腸,加上番茄,味道更是絕配,香脆之餘,口感豐富。芝士可樂餅 - $20芝士可樂餅咬起來炸脆酥脆,芝士半融,非常香口。魚餅吐司 - $22魚餅炸至金黃色,相當吸引,當中配料十足,吃畢都沒有半點膩的感覺,正。原味魚餅湯套餐可以食哂四款魚糕,更有魚糕湯在一起,魚湯鮮甜,配上魚糕一齊食,清甜又彈牙,口感煙煙韌韌,點可以錯過?當然都要飲番罐韓國飲品。

當然還有熱辣辣的傳統魚糕啦。

韓國飲品又點可以唔試下 像真的來到韓國魚糕專門店一樣。

小妖精卷

可自行加入番茄醬及香腸年糕魚餅棒醬,可多可少相當方便。

小妖精棒 - $45
外層是香脆的薯仔粒粒,包著一條香腸,加上番茄
,味道更是絕配,香脆之餘,口感豐富。

芝士可樂餅 - $20
芝士可樂餅

芝士可樂餅咬起來炸脆酥脆,芝士半融,非常香口。

魚餅吐司 - $22

當然都要飲番罐韓國飲品。