2K
2009-10-02 280 瀏覽
2-10-2009總覺得近排食唔夠纖維素, 呢日 lunch 又去 Pret 買 salad wrap 食 ($36), 不過今次搭多一杯 Banana Honey & Granola Bowl ($20).今次的 salad wrap 係 Coronation Chicken*, 用 tortilla 包住大量 toasted almonds, tomatoes, cucumber 及沙律菜, 碎濕濕 chicken breast 就混了 coronation sauce 及 mango chutney... 食落帶點甜又帶點辣, 又有 almonds 的香脆, 加埋沙律菜的清新爽脆, 好食又感覺健康, 滿足. Banana Honey & Granola Pot 就比想像中膩得多 -- Greek yoghurt 杰撻撻, 幾重奶味, 酸度反而唔高; 混埋唔多夠熟所以帶點酸澀味的 sliced banana, 清甜的 honey 及「粗糙」又重 wheat 味的 granola, 其實幾好食, 不過實在幾飽肚, 食完有點呆滯 xD下次又食咩好呢?*資料來源: http://www
2-10-2009

下次又食咩好呢?

*資料來源: http://www.pret.com.hk/menu/wraps/wrap_coron_ckn_1016.shtm
2009-10-02
2009-08-26 87 瀏覽
Honey急call話肚餓冇時間食野,砰砰聲衝去IFC買外賣,全IFC叫做最快最平係佢地。所以入去掃野食。佢地好proud咁話自己D野好新鮮,無防腐劑咁講。Club Sandwich:公司三文治,同茶餐廳個D完全唔同樣。入面有新鮮生菜同蕃茄,仲有煙肉同雞沙律。D味道好Flesh,好Light,完全唔似食緊三文治,好似食緊沙律咁。Caesar Children Sandwich味同Club sandwich差不多,但少左D煙肉既crispy鵬脆既感覺。本來仲想買其他款,但好可惜多數格都賣哂,個雪櫃空Nel Nel咁。下次早D去再買過。
Caesar Children Sandwich
下次早D去再買過。
2009-08-25
2009-08-20 52 瀏覽
今日去lamma island swimming~去搭船之前見到呢間野..上次已經想食架啦..不過冇機會..今次食左佢個朱古力蛋糕..$15細細舊..都幾好食..面頭個層朱古力好厚好正!同我個fd都一人食左個同埋d staff好好人好nice!
今日去lamma island swimming~
去搭船之前見到呢間野..
上次已經想食架啦..不過冇機會..
今次食左佢個朱古力蛋糕..$15
細細舊..都幾好食..
面頭個層朱古力好厚好正!
同我個fd都一人食左個

同埋d staff好好人
好nice!
$15 (早餐)
  • 朱古力蛋糕
2009-07-09 43 瀏覽
今天lunch是梅菜肉餅飯又要自掏腰包出去食但只係想食個light lunch所以黎左呢度有好多選擇在好難取捨的情況下我放棄左sandwich而揀左Norwegian Salmon & Egg wrap($36)我見佢得一條覺得應該唔會好飽點知食左半條已經好飽首先係因為佢d fillings好多我唔係幾鍾意菠菜但係夾係入面又覺得冇問題同埋d三文魚其實係冇乜味架最精彩係個蛋沙律 好多蛋仲有其他調味eg 黑椒, 檸檬汁所以係全部野係match的第二個飽既原因係有好多mayonnaise我很喜歡!!!!不過呢mayonnaise係好飽肚...不過我都係撐下去食哂全部!!下次要食Crayfish & Roquette sandwich!!!
今天lunch是梅菜肉餅飯

我唔係幾鍾意菠菜但係夾係入面又覺得冇問題
同埋d三文魚其實係冇乜味架
最精彩係個蛋沙律
好多蛋
仲有其他調味eg 黑椒, 檸檬汁
所以係全部野係match的
第二個飽既原因係
有好多mayonnaise
我很喜歡!!!!
不過呢mayonnaise係好飽肚...

不過我都係撐下去食哂全部!!

2009-07-09
2009-06-20 33 瀏覽
上次去左IFC經過Pret A Manger咁岩有D餓就入左去睇睇最後我買左杯LATTE{好似$28}D人的服務幾好,,笑容好好~~好快就整好我杯LATTE而且食落味道唔錯淡淡的牛奶味但又不失咖啡的香正
上次去左IFC
經過Pret A Manger
咁岩有D餓就入左去睇睇
最後我買左杯LATTE{好似$28}
D人的服務幾好,,笑容好好~~

好快就整好我杯LATTE
而且食落味道唔錯
淡淡的牛奶味但又不失咖啡的香
  • LATTE
今天在"Pret A Manger"(中環IFC分店)買了"小龍蝦辣菠菜三文治"( $22)。在家用焗爐翻熱。 小龍蝦辣菠菜三文治---全穀麥包夾著小龍蝦和辣菠菜,配上檸檬汁和蛋黃醬(Mayonnaise)。全穀麥包焗後外脆內軟,穀麥味濃。小龍蝦份量蠻多,肉質略嚡,蝦味帶微甜。辣菠菜即火箭菜,味道微甘。蛋黃醬略嫌不足,整體味道偏清淡。
今天在"Pret A Manger"(中環IFC分店)買了"小龍蝦辣菠菜三文治"( $22)。在家用焗爐翻熱[以200C焗3分鐘]。

2009-05-13
2009-04-02 13 瀏覽
很久之前的weekly special - 牛油果小龍蝦三文治~~ 每次有這個我都不作他選, 買定了它!多穀麵包有咬口, 最鍾意佢唔切邊~牛油果香濃, 小龍蝦鮮味, 配上新鮮的火箭菜, 100分的組合!!!雖然價錢有點貴, 但帶來的快樂絕對成正比!另一個我喜歡的選擇是carmenbert cheese w/ cranberry jam & pine nut sandwich~

多穀麵包有咬口, 最鍾意佢唔切邊~

雖然價錢有點貴, 但帶來的快樂絕對成正比!

超好味的組合~
2008-07-21
超好味的組合~
  • 牛油果小龍蝦三文治
2009-03-06 370 瀏覽
又一次食pret a manger,今次食Strawberry & Granola Bowl ($20)+Norwegian Salmon & Egg BRIOCHE ($10)Strawberry & Granola Bowl: 好味過上次的Honey & Granola Pot,因為honey實在整到喉嚨勁乾今次strawberry酸酸甜甜的,同yogurt更夾,而且乾果更多,不只有raisin,味道更豐富了,不過yogurt還是吃著吃著覺得帶點咸,始終有點怪怪的,Granola真的很硬,食到嘰嘰聲,仲要用勁大口部動作先可以咬碎吞落肚,雖然話慢慢咀嚼會令大腦有飽腹感,但係真係太"難"食了不過總體來說滿意度還是很高的Norwegian Salmon & Egg BRIOCHE:賣相好似唔錯,味道麻麻,主要係因為fillings太少,而且只有碎蛋先有白汁,三文魚無,搞到好乾,Brioche本身就好食,所以拉返個勻只係一般~味道分係俾Strawberry & Granola Bowl的,抵食嘛...Brioche係抵食,$10連三文治都食唔到,但係Strawberry & Granol
不過總體來說滿意度還是很高的

味道分係俾Strawberry & Granola Bowl的,抵食嘛...Brioche係抵食,$10連三文治都食唔到,但係Strawberry & Granola Bowl就唔抵...咁細細杯都要$20
2009-03-06
$30 (早餐)
2008-07-26 7 瀏覽
Have been a regular since its first opened in town after a taste of its signature the coronation chicken with mango chutneys, which had me explored the world of chutneys and my footsteps followed to the Great Britain.Its dedicatedly freshly made sandwiches could be found in nowhere, knowing its former executive chef, whose cooking specializes in right portion with right combination; I could never stop trying its sandwiches.Picked its special of the week, the crayfish & avocado sandwiches with a

Picked its special of the week, the crayfish & avocado sandwiches with a thin layer of mayo spreads along the fresh and tender crayfish, the carbo-loaded avocado didn't add up the fullness and blended nicely with the sauce. The bite didn't offer a satisfying crave for sauce, but it did serve well for a light lunch especially in this burning hot summer.
2008-06-27 11 瀏覽
同教師朋友見面,佢介紹我去食Pret A Manger 朋友大讚個菠菜小龍蝦三文治,話一定要試,麥包係凍食,店員會問使唔使整番熱,不過老友話凍食都唔錯,咁就咁食啦沙律汁好好味,咬落去真係啖啖龍蝦肉,感覺好好,最重要係無咩脂肪,食左唔怕肥啦,加多枝橙汁,一個好好既下午茶lu
同教師朋友見面,佢介紹我去食Pret A Manger

2008-06-26 12 瀏覽
為左要懷緬下係英國冇啖好食既日子,今日終於可以試下有好多洋人食既pret a manger! 其實佢既三文治選擇唔係好多,不過佢有個牌話如果你想食其他款,可以叫廚師即刻整俾你。兩個人揀左中東雞豆甜粟$20、雞蛋脆煙肉蕃茄$22、Raspberry & Blueberry Smoothie$ 24 Wild Berry Yoghurt Drink $24再加英式經典sour cream & onion chip $10,咁多樣野盛惠$100 !!! 以香港人既標準黎計,食咁少野都成舊水實在唔抵,難怪全間舖都係洋人 ! 不過可以俾我諗番起係英國捱三文治既日子,真係好掛住英國 !
咁就盛惠$100!
(非會員)
2008-06-10 9 瀏覽
今日又食crayfish & roquette(rocket) sandwich. 雖然半件要$22, 當lunch食又唔夠飽, 但我都係鐘情如些高質素的食物.整件三文治, 無論係wholegrain 方包, crayfish, rocket, mayo 定係lemon juice, 都係好fresh, 好match. rocket的甘苦味特顯了crayfish的鮮甜. 雖然我平時唔係太好salad dressing, 但pret的又係明論, 因為個mayo味fresh, 唔漏, 再加埋lemon juice, 真係正上加正.希望pret能堅持freshly made的認真製作態度. 這亦是對優質食材的應有態度.
  • crayfish & rocket
2008-06-07 11 瀏覽
六月五日(星期四)食左呢度既龍蝦仔,好味過其他既sandwich 好多wor!龍蝦仔都算多!而且d salad同佢都幾match!唔錯唔錯!...仲有好多菜好似幾健康咁!
六月五日(星期四)

仲有好多菜好似幾健康咁!
(非會員)
愈來愈愛上pret a manger. 昨日試了Hot Wrap Jalapeno Chicken 香辣雞熱烤卷. 鐘意hot wrap 的wrap, 比cold wrap來得簿, 又較脆. 裡面的料滿滿的. 味道又討好. $34好似貴左些, 但食完好滿足, 所以我又覺得值得.
$34好似貴左些, 但食完好滿足, 所以我又覺得值得.
2008-05-05 11 瀏覽
是日經過國金的Pret,心想這店有賣不同類型的熱湯,當中的周打蜆和青豆湯更我的"飛佛栗"有很多朋友都覺得我很怪,竟然會愛上喝青豆湯。其實它的味道十分特別,因為青豆本身帶有一點兒甜味,經攪拌之後口感變得厚及濃郁,如果再加入煙肉、黑胡椒和香草,味道更是且香而帶辣。剛巧今天有賣青豆湯,即使一會要過去紅磡時新吃午飯,但覺得肚子還是有位置可以放下這個湯的。湯的味道依舊美味,沒有隔"渣"的豆湯增加有o趙頭,煙肉的煙燻味襯托著香草的青香,味道濃而氣味清就是這個樣子,這店的湯著實價廉物美~

清香和味濃的混合體
清香和味濃的混合體
  • 青豆湯、周打蜆湯