2023-02-21 301 瀏覽
今日自己一個入去食lunch,坐低左諗住叫野,揮手叫個男waiter話轉頭搵同事幫我。好啦咁等下啦,繼續無人理我,再叫個男waiter繼續話轉頭搵人幫我。明明成間野大把空位唔係爆滿超多人,睇兩個waiter上菜上飲品收野,但就係無人理過我。想落個單者,求極都無人理,跟住我走左了。嘥哂我啲時間,又唔係多客,係要唔幫我落單,唔知咩事。

2023-01-30 256 瀏覽
好耐冇食pizza,假日去咗中環嘅pizza express relax下 😍 焗麵包球$66細細粒有好多件, 有蒜蓉牛油同番茄香草醬😍  香草醬香濃👍🏻👍🏻👍🏻 ,配麵包食一流 番茄新豬肉薄餅$138去pizza express緊係要食 pizza 🤣 揀咗10寸嘅番茄新豬肉薄餅, 係用omi pork 素肉, 比較健康!🍕 新豬肉先以茴香和馬蹄烹調,加上紅洋蔥、番茄、新鮮百里香、馬蘇里拉芝士! 番茄醬 pizza好大份,皮夠薄脆😋 意式焗肉丸 $76肉丸唔會太大粒, 夠淋, 好入未, 加埋番茄醬食過返尋味! 2月7日6點後仲會有免費意式焗肉丸乙客,只限一日,價值係$76!

焗麵包球$66

番茄新豬肉薄餅$138

意式焗肉丸 $76
肉丸唔會太大粒, 夠淋, 好入未, 加埋番茄醬食過返尋味!

2022-12-17 148 瀏覽
喺中環想搵間坐得好少少嘅餐廳都好貴,難得中環有pizza express 就揀咗做team lunch Pizza express 反而係意粉好食過pizza意粉可以揀唔同形狀例如麵條、長通粉、蝴蝶粉、螺絲粉等等要練肌肉嘅朋友要以叫半隻雞意大利粉,份量真係好夠,我地兩個女仔share 都好飽我哋唔鍾意食芝士但又想食pizza,唯有叫北京填鴨薄餅,因為佢係唯一一個Pizza可以走芝士,講真有啲甜,同想像中嘅薄餅有啲出入,唔食芝士嘅朋友,寧願真係嗌返意粉好啲🤣海鮮蕃茄螺絲粉係咁多個意粉裏面最好食😋海鮮幾新鮮唔腥而且辣辣地同蕃茄幾夾,加埋Tabasco就真係無敵我哋五個人700幾蚊,幾ok 整體: 7.5/10

Pizza express 反而係意粉好食過pizza
意粉可以揀唔同形狀例如麵條、長通粉、蝴蝶粉、螺絲粉等等

我哋五個人700幾蚊,幾ok

整體: 7.5/10

2022-11-18
大滿足慶祝之選,推薦聖誕麵包樹~~~又到聖誕~又到聖誕~最近見咗好多餐廳都出咗聖誕餐,近近地屋企附近嘅呢一間PizzaExpress就係其中之一,即刻帶屋企人黎試下。~~~佢哋嘅Christmas special選擇頗多,有湯、前菜、沙律、配菜、主菜同甜品等等。仲有送酒嘅四人套餐,幾抵玩。今次黎就叫咗個麵包球聖誕樹同埋焗粟米嚟試下,仲有其他恆常Menu嘅餐點。~~~佢哋嘅🍕海鮮薄餅好足料,裏面有蝦肉、蜆肉、八爪魚、水牛芝士、酸豆、橄欖、紅洋蔥、蕃茄等等,醬料方面就加入咗海鮮蕃茄醬同埋銀魚柳醬,入口酸酸甜甜口感豐富,而且佢哋嘅餅底好乾爽薄脆,食完都唔會覺得太飽膩,好高質,雖然唔係聖誕special,但都比人有節日慶祝嘅感覺。~~~意粉方面,佢哋嘅🦀蟹肉白酒汁意粉亦都非常不錯,滿滿嘅蟹肉、蒜蓉油、辣椒碎白酒加上小小嘅檸檬汁同埋檸檬角,調味同樣係清新開胃,而且帶少少惹味香辣,意粉則軟硬度煮得恰到好處。~~~最後就嚟到今晚嘅重點,佢哋嘅聖誕節special,簡簡單單嘅🌽焗粟米,卻是意想不到地出色,濃濃嘅牛油香氣表面灑上少許香草🌿作為點綴,一片亮黃中有少許綠色,味道新鮮而且健康。~~~要說全晚最
大滿足慶祝之選,推薦聖誕麵包樹
~~~
要說全晚最鍾意嘅就非佢哋嘅麵包球🎄聖誕樹莫屬,可愛嘅聖誕樹造型非常iGable,香香脆脆嘅外層,表面灑上🌶️辣肉腸同大量嘅🧀巴馬臣芝士及馬蘇里拉芝士,另外仲有配上羅勒香草醬同埋蕃茄香草醬,味道非常多元化,食多幾啖都唔覺得悶,怕膩仲可以加埋頂部嘅火箭菜一齊食,無咩可以挑剔,而且芝士比得好大方,啖啖拉芝,必叫之選。
PizzaExpress
中環威靈頓街97號地舖
2022-11-25 117 瀏覽
出了新餐單,有聖誕大餐吃😍雖然暫還沒到聖誕節,但想提早感受聖誕氣氛,這也不錯啊~湯類、前菜、沙律、主菜及甜品都有齊,完全不用為準備大餐而煩惱👌周打蜆湯配芝士麵包粒~湯裡超多料,紅蘿蔔,薯仔及蜆肉都超多,蜆肉還每隻都肥嘟嘟,很鮮甜~黑醋油封鴨腿血橙沙律~鴨腿很香脆,鴨肉很香,配上沙律同吃超正,這生酮期間應該也能吃;而沙律方面也同樣很豐富,有牛油果、紅菜頭、血橙、番茄及雜菜,顏色豐富,營養超好又不寡~意式龍蝦海鮮湯粗管通粉~有半隻龍蝦在通粉上,很吸引,蝦鉗也有原件拆殼放回通粉內;而材料方面,內裡另有青口、大蝦及番茄,粗管通粉很香羅勒及番茄味~

《龍記燒味 x PizzaExpress $528》PizzaExpress一向多搞作,今次同龍記燒味合作推出Tasting Menu,$528一位,有齊Starter、Salad、Pasta、Pizza、Dessert,仲有2款Wine Pairing!《龍記乳豬焗金文拔芝士配菠蘿莎莎》呢個配搭真係幾有驚喜!油滋滋的脆皮乳豬可口不油膩😋用上慢煮方法,肉質保持到軟嫩多肉汁。有別於傳統蘸白糖食法,今次採用唔少蔬菜做配料,加上軟綿綿的Camembert Cheese同爽甜的菠蘿莎莎,驚喜又夠Refreshing🤩《西洋菜沙律》 配蘑菇片、杏仁、車厘茄、腌製洋蔥、紅酒醋第一次試西洋菜做沙律菜,好有新鮮感😯食落唔會好嚡/澀口,亦都稍為中和一下飽膩感。《XO醬青口粗管通粉配龍記潤腸》Rigatoni同Aglio olio兩者都係我喜歡既item~咸香十足的XO醬青口配搭甘甜的龍記潤腸,有意想不到既風味😛好似食緊甜甜地既pasta咁。《北京烤鴨薄餅》之前試過一次烤鴨Pizza,嗰次略嫌太多醬料,今次呢個改良版明顯有分別。Pizza夠薄身,批邊夠脆,再用上龍記燒鴨、海鮮醬、Mozzarella、辣椒
《龍記燒味 x PizzaExpress $528》

《龍記乳豬焗金文拔芝士配菠蘿莎莎》

《西洋菜沙律》 配蘑菇片、杏仁、車厘茄、腌製洋蔥、紅酒醋

《XO醬青口粗管通粉配龍記潤腸》

《北京烤鴨薄餅》
之前試過一次烤鴨Pizza,嗰次略嫌太多醬料,今次呢個改良版明顯有分別。Pizza夠薄身,批邊夠脆,再用上龍記燒鴨、海鮮醬、Mozzarella、辣椒、青葱、青瓜等配料,味道層次剛剛好唔會太漏。

《Coconut Sorbet》
最後有椰子Sorbet🥥作結尾,椰子香滑味道出眾,中間有個類似芒果Sorbet,一絲絲香甜配上椰香,呢個組合好夾🤤
The PizzaExpress la Vita x Lung Kee Special Dinner includes the below dishes and drinks :‘Lung Kee’ Baby Roasted Pork (Porchetta): Crispy outside and tender inside, this 100% freshly grilled suckling pig from Lung Kee is served with lightly baked creamy camembert cheese and zesty pineapple chutney.Watercress Salad: Lush green leaves of watercress mixed with cherry tomatoes and pickled onions with red wine vinaigrette.  Topped with low heat grilled mushroom chips and almond slices.  Drizzled with

Watercress Salad: Lush green leaves of watercress mixed with cherry tomatoes and pickled onions with red wine vinaigrette.  Topped with low heat grilled mushroom chips and almond slices.  Drizzled with olive oil as the final touch.  Simply fresh and delicious.

Mussel Rigatoni Aglio olio: Stir-fried with XO sauce, the Mussel Rigatoni Aglio olio is packed full of flavour with distinctive aroma of garlic, plus ‘Lung Kee’ Chinese liver sausage, it’s absolutely raising the bar!

PizzaExpress Peking Duck Pizza: PizzaExpress and Lung Kee Restaurant first worked together in 2001 when PizzaExpress opened its first restaurant in Hong Kong.  At that time, PizzaExpress Hong Kong has created Peking Duck Pizza and the roasted duck was supplied by Lung Kee Restaurant.

Coconut Sorbet: The ‘egg yolk’ is made from fresh mangoes treated with molecular gastronomy techniques.  Set on top of silky smooth coconut sorbet, the dessert becomes a cute ‘sunny side up egg’.  Refreshingly sweet, but wait let camera eats first!

#PizzaExpressHK #doughmoments #PizzaExpresslaVita #LungKee @pizzaexpresshk

🍕Pizza Express (Wellington Street)
PizzaExpress全新推出 Doppio Cheese 啤酒套餐🧀🍻Doppio意大利文嘅意思係雙倍🤩限定套餐有雙倍「芝」味嘅雙重芝士脆邊薄餅🍕再配上Peroni Nastro Azzurro 生啤酒兩杯或啤酒兩樽🍺即時Good Times Double Up🥳🍕雙重芝士脆邊薄餅 灑滿車打芝士焗至金黃,令薄餅脆邊更加「芝」味香脆😛加上西班牙肉腸、抱子甘藍、馬蘇里拉芝士及黃番茄醬,口感豐富,滿滿芝士味🧀好味到停唔到口😛🍻Peroni Nastro Azzurro 啤酒 於意大利釀造🇮🇹由 PizzaExpress 始創人 Peter Boizot 於 1970 年引進英國🇬🇧味道極緻清新爽脆,容易入口🍺一邊飲住 Peroni Nastro Azzurro 啤酒再食住雙重芝士脆邊薄餅,夠晒嘆🥳🍄 牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉另外仲叫咗牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉🤩螺絲粉配上牛肝菌、羽衣甘藍、蒜蓉油、巴馬臣芝士及蕃茜,牛肝菌鮮味濃郁😛螺絲粉口感彈牙😝有埋巴馬臣芝士整成嘅醬料,芝味濃郁🧀即日起凡惠顧 Doppio Cheese 啤酒套餐一份,就可以免費獲贈限量版 PizzaExpress x Peron

🍕雙重芝士脆邊薄餅

🍻Peroni Nastro Azzurro 啤酒

🍄 牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉

即日起凡惠顧 Doppio Cheese 啤酒套餐一份,就可以免費獲贈限量版 PizzaExpress x Peroni Nastro Azzurro 聯名環保袋一個^🤩呢款特別設計嘅環保袋內設多功能間隔,方便攜帶飲品🥳

2022-08-27 99 瀏覽
放工前經外賣平台落單外賣自取,可以$228購買雙重芝士脆邊薄餅及Peroni 樽裝啤酒2支,返去同老公chill下。全部都是即叫即做,十分新鮮熱辣。Peroni 樽裝啤酒意大利製的啤酒,入口夠汽之餘,又夠清新。雙重芝士脆邊薄餅 表面舖滿了車打芝士,批邊焗至金黃香脆,加上西班牙肉腸、番茄醬及mozzarella,芝味十足。意式牛肝菌螺絲粉牛肝菌味道濃郁,螺絲粉爽口,還有點香草味道。另外還送了個環保袋。

Peroni 樽裝啤酒
意大利製的啤酒,入口夠汽之餘,又夠清新。

雙重芝士脆邊薄餅

意式牛肝菌螺絲粉
牛肝菌味道濃郁,螺絲粉爽口,還有點香草味道。

另外還送了個環保袋。
2022-08-26 372 瀏覽
工作太過忙碌,好不容易可以和朋友共聚在中環歎返杯,激退一下壓力來襲。這兒環境舒適,冷氣適中,地方寬敞開揚又衛生,播著輕鬆英文歌,氣氛放鬆。坐位多,有內外兩部分選擇,怪不得能吸引那麼多外國人來消遣啦🤭Peroni 生啤酒 Peroni Nastro AzZurrO啤酒在意大利釀製,味道很清新,而且帶有一份爽脆😻口感細膩,很易入口,乃炎炎夏日消暑新節奏。大大杯,冰凍可口,欲罷不能。意式凍肉拼盤 拼盤擺盤不俗,完全引人入勝。火腿切得薄厚均一,入口細嫩有肉香,煙三文魚惹味無骨,底下舖了火箭菜中和味道,凍肉幾樣都是慢慢散發出來的咸香,美味迫人來😍釀蕃茄和芝士🧀橄欖🫒放得蠻漂亮,特別喜歡芝士的柔軟口感,味偏淡,是可以細意品嚐的意式滋味。另外用蒜蓉包沾吃,包包質地香鬆,有香濃香草蒜蓉味。與Peroni Nastro AzZurrO啤酒也是相當匹配,一啖酒香,一片肉燻,十分寫意,是簡單隨意的享受呀!雙重芝士脆邊薄餅 自己一直都是PizzaExpress的big fans,好欣賞薄餅的厚薄及鬆軟程度,來這兒叫薄餅是常識吧。吸睛的傳統薄Pizza餅底,灑滿車打芝士,焗至金黄誘人,薄餅批邊更是脆卜卜,加入咸

Peroni 生啤酒

意式凍肉拼盤

雙重芝士脆邊薄餅

吸睛的傳統薄Pizza餅底,灑滿車打芝士,焗至金黄誘人,薄餅批邊更是脆卜卜,加入咸香的西班牙肉腸、濃密的馬蘇里拉芝士、爽口的抱子甘藍跟黃番茄醬等,令芝士脆邊薄餅帶有脆軟雙重滋味。

整個薄餅好夠味,完全不用再加額外調味料,「芝」味的雙重芝士脆邊薄餅配Peroni Nastro🫶🏻味道真夾,清新不膩。

食後感:餐牌種類真的琳瑯滿目,令人目不暇給,真是要花不少時間選擇,發現叫啤酒薄餅套餐最實惠啱食,推廣期內還有帆布袋送呢!

P.S. tote bag是先到先得,送完即止的,大家記得把握識食時機😁😁😁😁
2022-07-12 118 瀏覽
忙到行唔開金 一於叫個外賣,輕鬆、等食啦~而家喺 app 都可以叫到意大利美食, 即日起喺app 滿指定金額仲免運費添!北京烤鴨薄餅 10” - 大量京蔥和青瓜做點綴,配搭北京填鴨應配搭的甜麵醬,入口層次豐滿,另外餅底鬆軟,非常甜美意式焗肉丸 清甜的蕃茄配搭大量肉碎,另外肉丸肉質結實有顆粒感,麵包點上肉醬非常滿足雞肉蘋果沙律 份量極多的餐前沙律,配料包括青蘋果,果仁,提子乾,沙律菜等等,另外雞肉撕開做肉條,增加沙律層次感,非常開胃的餐前沙律肉醬千層寬麵 超多的肉醬和芝士作點綴的千層闊麵,入口醬汁味道濃厚有層次,芝士的鹹香沾滿每塊闊面,滿足

外賣送餐
2022-07-05 102 瀏覽
在 Foodpanda 訂了外賣,返到屋企輕鬆等食,現在外賣 Pizza Express 精選套餐,仲免運費。外賣限定,精選套餐(2-3人)$315,多款選擇之中我揀了:意式焗肉丸, 雞肉蘋果沙律, 北京烤鴨10"薄餅, 蒜香新豬肉螺絲粉意式焗肉丸配幾片薄餅食,是與薄餅同一様的餅,因為上邊沒有塗上芝士,啱我家中兩老,伴以豐富茄汁肉丸好味又合適,因為軟軟棉棉,冇牙都食得!女士最鍾意雞肉蘋果沙律,好多沙律菜,蕃茄仔、蘋果條、果仁、雞肉份量足,沙律醬分開上,悉隨尊便。小朋友喜歡薄餅,北京烤鴨薄餅合爸爸口味,真的有烤鴨的甜醬調味,中西混合。蒜香新豬肉螺絲粉呢個餐食得一家人都咁開心,又方便,正呀!

蒜香新豬肉螺絲粉

呢個餐食得一家人都咁開心,又方便,正呀!
2022-06-30
外賣送餐
2022-06-15 97 瀏覽
中環繁忙的街道上,小路卻藏著一間寧靜又舒適的餐廳~牛肝菌羽衣甘藍螺絲粉~很香的牛肝菌味,獨特的牛肝菌味,為螺絲粉增添了濃濃的香味,再加上了被譽為超有益的有機食材羽衣甘藍,對素食者來說,美味又有益~番茄香草烤雞焗糙米飯~烤雞是用上半隻烤雞切件,焗後雞肉還能保持肉汁,很嫩滑,就連雞胸也好吃;而糙米飯焗後,有點像西班牙飯那種,飯粒分明,而帶點咀嚼的煙韌感,~士多啤梨冰茶~很香濃的士多啤梨味,但不太甜的,味道剛好,杯頂上還串了兩粒士多啤梨,打卡勁靚~蜜桃冰茶~這個較士多啤梨甜一點的,蜜桃味很清香,炎炎夏日喝,很chill 很清爽~
中環繁忙的街道上,小路卻藏著一間寧靜又舒適的餐廳~

2022-02-28 157 瀏覽
🍕Pizza Express 出咗一個外賣套餐,食物嘅選擇,同埋包裝都十分之吸引,充滿意式風味。🏡Chill@HomeCombo 🧀意式凍肉芝士拼盤,有多款芝士同火腿,更有沙律菜同埋橄欖作伴碟🥖焗麵包球配以蒜蓉牛油同番茄香草醬,充滿歐陸特色🍖意式焗肉丸配以香辣番茄牛肉醬及白汁,最後灑上蕃茜,辣味突出🥂白酒Pinot Grigio,味道清甜一點,非常適合帶出以上前菜各自獨特嘅風味仲未夠喉?仲想要多啲芝士?仲想要飽肚啲?追加一件Pizza啦。👑 Margherita (V) 瑪嘉麗塔皇后薄餅,用料係Mozzarella, fresh basil及番茄醬,餅底厚薄適中。Pizza 外層鬆脆嘅氣泡,帶有烤焗嘅風味,裡頭則鬆軟可口,上面嘅芝士味更是香濃。原來pizza面鋪上蕃茄醬、水牛芝士和羅勒,分別代表意大利國旗🇮🇹嘅三種顏色,紅、白和綠,唔怪之得咁有親切感。

🏡Chill@HomeCombo

🥖焗麵包球配以蒜蓉牛油同番茄香草醬,充滿歐陸特色

2022-02-28 398 瀏覽
因為禁堂食越黎越耐, 所以各商家依家都各出其謀爭外賣生意我地做食客可以睇下你有咩新意/可以做到有幾抵今次我在IF見到周不時食既Pizza Express 有個幾抵既SETSET係有意式凍肉拼盤, 焗麵包球, 意式肉丸, 同埋一支酒, 呢D通常要出街食/一大班人先食到既野, 比佢GROUP晒出黎, 原來外賣都可以咁CHILL意式凍肉拼盤Ham有兩款, 分別係火腿片同辣肉腸, 咸度適中, 較軟同硬既口感都有; 而芝士都係有兩款的, 亦都有更有軟, D個好岩送飲, 食下食下就唔覺意飲左半支焗麵包球D個雖然看似簡單, 但都幾煙靭, 有口感, 但又唔會咬到牙都痛, 幾好既前菜意式肉丸D個肉丸真係真材實料, 而且食落有肉汁, 唔會好乾, 而且個蕃茄汁同肉丸好夾肉醬闊條麵D個一向係我好鐘意叫既一味, 呢度都做得好好, 肉醬好香口, 闊條麵每條麵都沾到個汁, 我地好快就清晒總結樣樣都幾好味, 仲要有成支酒比我地慢慢飲, 外賣也可以CHILL!
因為禁堂食越黎越耐, 所以各商家依家都各出其謀爭外賣生意
我地做食客可以睇下你有咩新意/可以做到有幾抵

意式凍肉拼盤