2023-04-04 218 瀏覽
再次來訪的店家~~主打手工意大利粉~這一次客人明顯比上一次多~只剩下high table有位置了~雖然沒有那麼舒適~但坐high table有一個好處就是能看到開放廚房裡面情況~~先上了法包~好食的~~午餐 前菜點了 蘑菇湯~超級香濃~有顆粒口感的~蕃茄醬肉丸~肉丸裡包了芝士帶點奶香~口感是軟的~蕃茄味道濃郁 點了一份是辣豬肉醬扁面~~是好吃的(喜歡厚一點面的口感比較有咬口~)意粉質地不是Q彈的,是一種一咬就會斷開的口感~(輕微的)海鮮墨魚細面~醬汁味道很捧~裡面有粒粒的蝦肉增加了細意面的口感~配合的很平衡~鐘意!甜品方面~~|Tiramisu^跟|意式奶凍^一個是比較厚重的感覺~一個是比較清新一點 都很出色~
再次來訪的店家~~主打手工意大利粉~
這一次客人明顯比上一次多~

只剩下high table有位置了~
雖然沒有那麼舒適~
但坐high table有一個好處
就是能看到開放廚房裡面情況~~
先上了法包~好食的~~

午餐 前菜點了 蘑菇湯~超級香濃~有顆粒口感的~
點了一份是辣豬肉醬扁面~~是好吃的(喜歡厚一點面的口感
都很出色~
法包
蘑菇湯
蘑菇湯
2023-03-20 405 瀏覽
店名: Pici地址: 沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖沙田站A3出口環境: 4.5/5價錢:3/5味道: 3.5/5呢間一直強調係手工意粉,我哋4個人,就叫左2個2人餐share食🙈但食落就無想像中咁好味,唔太值得再食😢而且好多嘢食都要加錢先有,最後人均都成三百幾蚊😑但其實係唔夠飽完全唔知點解成日都咁多人食😤Set for 2 (包2前菜,2意大利麵,2飲品)$488前菜凱撒沙律🥗/蕃茄濃湯拼脆巴馬臣芝士/焗煙燻水牛芝士 +$25/巴馬火腿入面蕃茄濃湯拼芝士最好食,好重蕃茄味得黎又唔太咸,撈埋芝士好索味淨低個3款就完全無特別😥😓意大利麵慢煮牛面頰寬帶麵/經典千層麵 +$15/大蝦海鮮濃汁黑細麵 +$30/鄉村風肉醬水牛芝士意大利菠菜綠雲吞 +$25呢啲入面每款都差唔多,一定要揀嘅話最好食係千層麵,上面有厚厚嘅芝士配上肉醬😛其他就好食嘅但無特別囉,同真係好多都要加錢🤥飲品無酒精特調 +$35飲品得普通汽水唔洗加錢,其他全部又係要加錢於是又再加錢叫左意式熱情,有熱水果,檸檬汁等🍋唔太甜,好飲嘅,但值唔值就見人見智😐
店名: Pici

地址: 沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
沙田站A3出口

環境: 4.5/5
價錢:3/5
味道: 3.5/5

完全唔知點解成日都咁多人食😤

Set for 2 (包2前菜,2意大利麵,2飲品)

前菜
淨低個3款就完全無特別😥😓

意大利麵
其他就好食嘅但無特別囉,同真係好多都要加錢🤥

飲品
無酒精特調 +$35
飲品得普通汽水唔洗加錢,其他全部又係要加錢
2023-03-13 340 瀏覽
2 點幾搵食時間發現一間意大利餐廳不用等位上網查看。。。口碑唔錯決定一試 🤔繁忙時段以人頭計算用膳時間建議入坐前要查問清楚基本限時 75分鐘因為午後到訪所以沒有時限可以慢慢享受美食 😋假日沒有 set lunch只有 Brunch Menu 或散點Brunch Menu 大部分需要另加收費今次餐單沒有想試之猫耳朵最後選擇散點入座時送上一袋法包配上黑醋和橄欖油Starters 布袋芝士 (素) $95口感似食滑蛋芝士味唔算太重秘製牛豬肉丸 $90大大粒肉丸蕃茄醬汁有少少似五香肉丁味道 Pasta意式辣肉貓耳朵麵 $140 👍咬口厚實配上小辣肉醬好味 鮮刨黑松露細麵 (素) $190麵條义起時一餅上難捨難離略為硬身味道一般鄉村風肉醬水牛芝士意大利菠菜綠雲吞 $160朵朵菠菜雲吞包裹著芝士似食和菓子的感覺是整晚覺得最美味之菜式Terimisu $60沒有特別驚喜意式熱情 $65 👍半個熱情果跟飲品上自行放進飲品內加上檸檬汁清新好飲整體環境和時段係一個小聚休息嘅好地方 🤗
2 點幾搵食時間
發現一間意大利餐廳不用等位
上網查看。。。口碑唔錯
決定一試 🤔

Terimisu $60
意式熱情 $65
2023-03-11
2023-03-03 309 瀏覽
我和豬隊友私心喜歡的餐廳🥰,餐後一杯Tiramisu真係唔夠喉😜🔷️Starters:🔸️吞那魚他他(牛油果、醃製洋蔥、秘製醬汁)~牛油果同吞拿魚係絕配,混和酸酸甜甜嘅秘製醬汁更能帶出魚香🔸️吞那魚醬小牛肉(小牛肉、吞拿魚蛋黃醬、西西里酸豆)~上層吞拿魚醬好creamy,塗在下層小牛肉勁美味🔸️秘製肉丸(豬肉、牛肉、蕃茄醬、巴馬士芝士)~酸酸的蕃茄醬好醒胃,肉丸大大粒多汁幾juicy🔷️Pasta:主打每日供應新鮮手製意大利麵:🔸️松露細麵~松露配上淡淡芝士忌廉汁好香,手工面好彈牙,回味無窮🔸️辣豬肉忌廉汁扁麵(意大利香腸、車厘茄)~辣辣地醬汁好惹味,扁麵好有咬口🔸️經典牛肉醬寬帶麵(慢煮牛肉醬、洋蔥、紅蘿蔔、西芹)~寬帶麵彈牙帶蛋香,沾上滿滿牛肉醬,超好味🔷️Dessert:Tiramisu~入口幼滑,味道不太濃也不過甜,咖啡酒香也調得剛好。🔷️Black tea

🔷️Starters:
🔸️吞那魚他他(牛油果、醃製洋蔥、秘製醬汁)
~牛油果同吞拿魚係絕配,混和酸酸甜甜嘅秘製醬汁更能帶出魚香
🔸️吞那魚醬小牛肉(小牛肉、吞拿魚蛋黃醬、西西里酸豆)
~上層吞拿魚醬好creamy,塗在下層小牛肉勁美味
🔸️秘製肉丸(豬肉、牛肉、蕃茄醬、巴馬士芝士)
~酸酸的蕃茄醬好醒胃,肉丸大大粒多汁幾juicy

🔷️Pasta:
主打每日供應新鮮手製意大利麵:
🔸️松露細麵
~松露配上淡淡芝士忌廉汁好香,手工面好彈牙,回味無窮
🔸️辣豬肉忌廉汁扁麵(意大利香腸、車厘茄)
~辣辣地醬汁好惹味,扁麵好有咬口
🔸️經典牛肉醬寬帶麵(慢煮牛肉醬、洋蔥、紅蘿蔔、西芹)
~寬帶麵彈牙帶蛋香,沾上滿滿牛肉醬,超好味

🔷️Dessert:
Tiramisu
~入口幼滑,味道不太濃也不過甜,咖啡酒香也調得剛好。

🔷️Black tea
2023-01-28
2023-02-28 216 瀏覽
今次嚟到Pici - 沙田新城市廣場分店,lunch嘅時候食,同家人慶祝生日,下午有lunch set,比較抵食,pici所有分店都冇得訂位,餐廳必須人齊先可以入座,呢個做法比較公平。Starters 叫咗tuna tartare, meatball, parmesan ham, mozzarella cheese推介嘅係tuna tartare, mozzarella cheese,每次都一定會嗌Main 叫咗幾款意粉,全部都係手工意粉,所以比較有咬口,每一款意粉都各有特色。

2023-02-15
2023-02-11 237 瀏覽
今日同老公黎到沙田覓食又係揀左一間西餐廳 因為比佢嘅期間限定menu吸引左😍 係我地都好愛的truffle🖖🏻餐廳的環境非常正 係好有style的格局 唯一美中不足嘅係 我地坐正喺喇叭位下面 音樂聲大到有d難傾計😅我地一黎就鎖定目標要嗌一個truffle set for one 包一個前菜+一個主菜+一杯飲品 然後另叫一個意粉 因為我地兩個都唔大食 所以咁樣叫岩岩好如果食得落嘅朋友仔 其實叫佢嘅set for two都好抵食 會多一個前菜同一杯飲品架🖖🏻一點餐完 侍應會送上一份餐前麵包 配上橄欖油+黑醋 老公唔鍾意食黑醋 所以就打算留d麵包一陣配上前菜一齊食😅前菜:焗松露布旺倫芝士(素)+$25超邪惡的芝士加埋松露 真係好香好好食 但因為就咁食實在太漏了 所以我地配埋麵包食😋 食完一舊接一舊 🤭主菜: 貓耳朵意粉呢個係散叫的 之前食過貓耳朵意粉 好鍾意佢嘅口感 今次都係無失望 口感煙煙韌韌 每一粒都包住好cream嘅汁 味道係帶點微辣嘅番茄味 好正 老公評佢為全餐飯最正嘅一道菜👍🏻主菜:野菌意大利雲吞(素)呢個係set裡面揀嘅主菜 係有水準的 好夠松露味 好creamy 不過略嫌唔夠熱
今日同老公黎到沙田覓食

餐廳的環境非常正 係好有style的格局

前菜:焗松露布旺倫芝士(素)+$25

主菜: 貓耳朵意粉

主菜:野菌意大利雲吞(素)

呢個係set裡面揀嘅主菜 係有水準的 好夠松露味 好creamy 不過略嫌唔夠熱🥲

最後餐飲加左$30 要左杯Latte
正常水準發揮🖖🏻

總括然而:環境正 服務好好 價錢係中上 不過食物質素唔錯👍🏻 如果下次要再來沙田行街 可能會再encore🤗
2023-02-08 226 瀏覽
行完街,八點幾, 上網搵吓附近有咩食, 見Pici 評分高, 就試吓佢一入去, 店員安排坐通道旁細枱, 眼尾見到有sofa枱, 問可唔可以轉, 店員OK冇托手踭叫左2人dinner set, 2 前菜, 2 main, 加飲品.野食黎得快, 餐前包用紙袋裝, 略嫌唔夠環保吞拿魚他他好好食, 下次可以單點, 二人set份量有啲唔夠喉😂店員見到我哋叫焗芝士,有主動問要唔要fill 包, 食落無咁漏, 整體野食好食, 全晚店員Kim/kiu(?) 服務好多. 細心,有禮貌, 抵讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

野食黎得快, 餐前包用紙袋裝, 略嫌唔夠環保

2023-02-07
  • 吞拿魚牛油果他他
之前去過尖沙咀Pici試過佢嘅Tiramisu好好食🥰 所以今次再嚟到沙田Pici再回味😌沙田同尖沙咀有同一樣裝修 但係比起尖沙咀更加大 座位亦更加寬闊😯Lunch set有3款餐包可以免費添加😍 每一袋有5片 包皮尚不硬 麵包芯鬆軟😙 除咗蘸橄欖油同黑醋之外 餐包可以蘸蘑菇湯同秘製肉丸嘅蕃茄醬汁🫡🍄蘑菇湯(素)有大量蘑菇蓉 湯裏面仲有好多野生蘑菇同麵包粒🍞 好足料 所以味道非常濃郁☄️秘製肉丸(2粒)肉丸好鬆軟 唔鬆散 蕃茄醬味濃 好開胃😋Pici嘅意粉係手工製造 口感彈牙 亦好掛汁👍🏻🐟煙三文魚忌廉汁扁麵 $148忌廉汁香濃 配搭煙三文魚粒一流 蒔蘿帶少香味 配料有蒜頭粒 車厘茄 辣椒 好香口🤩🍝蕃紅花意大利香腸扁麵 $158意大利香腸切成粒狀程現 菊苣絲做陪襯😯 蕃紅花忌廉汁好creamy 十分惹味唯一要批評嘅地方係兩碟意粉嘅份量不一😮‍💨🍮Tiramisu層次分明 口感軟滑 咖啡味同酒味分量恰好 唔會太強烈👍🏻每道菜式都好足料 而且醬汁濃郁 所以食到好飽😌以呢個價錢嚟講 平日Lunch set好抵食🤩

Lunch set有3款
🍄蘑菇湯(素)
☄️秘製肉丸(2粒)
肉丸好鬆軟 唔鬆散 蕃茄醬味濃 好開胃😋

每道菜式都好足料 而且醬汁濃郁 所以食到好飽😌
以呢個價錢嚟講 平日Lunch set好抵食🤩
2023-01-18
2023-01-15 193 瀏覽
昨晚6時去到位於沙田既pici,見冇咩人就先入去坐定定先,用餐時間75分鐘好像比較少。咁由於時間緊迫,好快就點左1個2人餐同1個1人餐。前菜有凱撒沙律食落非常新鮮,巴馬火腿薄薄一片肉味香濃,還有焗松露布旺倫芝士,呢個松露味突出夾上芝士一流,必點。主菜野菌意大利雲吞,野菌汁配上雲吞味道一絕,唯可惜我覺得個皮有點硬。慢煮牛面頰寬帶麵,牛面頰肉香而淋。松露什菌忌廉汁寬帶麵,松露就一定冇得輸,忌廉汁加上手工麵絕對可以安歌。回頭率100%
咁由於時間緊迫,好快就點左1個2人餐同1個1人餐。
2023-01-08 167 瀏覽
太耐冇去歐洲旅行,有時當掛住歐洲的味道時,就會去食Pici 的手造意粉,他們的意粉,和我在意大利食的一樣正宗,除了食物質素外,服務亦十分細心,沙田店更是整個新界區想食正宗西餐的必然之選!之前因工作關係,長駐意大利幾年,完左contract返黎香港住,要近屋企人,故此住新界東,pici的意粉永遠保持一向永準!個人為了身體健康,不喜歡吃太多肉,新鮮的手造意粉富有彈牲」性,特別有麵粉蛋香,和坊間的現成意粉有很大分別,一定要點贊呢!特別是Gordon的服務,令人賓至如歸!😊😊👍🏻
2023-01-08
2023-01-07 258 瀏覽
PICI係我其中一間很喜歡的意粉餐廳,這裡的意粉全部也是手工制造的,所以快常彈牙。我們今天吃的是假日午餐- 1 Starter + 1 Pasta + 1 Dessert + 1 Drink, 價錢$198。Starter🥑吞拿魚牛油果他他牛油果同吞拿魚係絕配,加上有少少辛辣的生洋蔥🧅。刺激味蕾,新鮮開胃。🐖巴馬火腿巴馬火腿都算鹹香。可惜的係未有提供蜜瓜,味道略為單調。Pasta🍝鮮刨黑松露細麵(素)PICI的經典菜式。之前會在客人面前刨黑松露。不知道是否假日的關係,上菜時已經刨好。但無損味道,黑松露真的很香濃。🍝經典千層麵-層又一層的意大利千層麵,配上肉醬加邪惡拉芝。濃濃的香味令我食慾大增。🍝慢煮牛面頰寛帶麵牛面頰煮得很淋很入味。但整個寛帶麵有少許油。🍝煙三文魚忌廉扁麵有少少辣味的煙三文魚麵,沒有腥味。扁麵很掛汁,每-啖都食到忌廉煙三文魚,都幾滋味。Dessert🍰提拉米蘇咖啡味偏重,整𠆤提拉米蘇偏混。個人喜歡乾身點。優點是不會太甜。必食推介: 吞拿魚牛油果他他、鮮刨黑松露細麵、經典千層麵

Starter
吞拿魚牛油果他他

🥑吞拿魚牛油果他他
巴馬火腿

🐖巴馬火腿
巴馬火腿都算鹹香。可惜的係未有提供蜜瓜,味道略為單調。

Pasta
鮮刨黑松露細麵

🍝鮮刨黑松露細麵(素)
經典千層麵

🍝經典千層麵
慢煮牛面頰寛帶麵

🍝慢煮牛面頰寛帶麵
牛面頰煮得很淋很入味。但整個寛帶麵有少許油。
煙三文魚忌廉扁麵

🍝煙三文魚忌廉扁麵

Dessert
提拉米蘇

🍰提拉米蘇

必食推介: 吞拿魚牛油果他他、鮮刨黑松露細麵、經典千層麵
吞拿魚牛油果他他
鮮刨黑松露細麵
經典千層麵
煙三文魚忌廉扁麵
PICI是一家意粉專門店,供應每日新鮮手製意大利麵之外,也有其他經典意大利菜式。這晚在呀妹帶領下來到PICI晚飯,由於我們不介意座位安排,所以不用等位便能入座。座位的格局是有點令人尷尬,我們一行5人相對而坐,有些人坐在餐廳內,有些則要坐在餐廳外的商場走廊。不過餐廳在商場的角落處,基本都沒途人會行經那條走廊。期間限定「松露瘋情」的餐牌,有6款以松露入饌的菜式,我們選了焗松露布旺倫芝士,另外可於套餐加$45追加松露野菌濃湯。二人套餐 ($488)包一款前菜﹑兩款意大利麵及兩杯飲品。入座後,店員會先送上一袋手工法包,吃不完的話可以方便外帶。暖暖的法包質感外硬內軟,蘸黑醋及橄欖油來吃,好香好滋味!幸好麵包是免費無限添加,我們後來都有再追加麵包幾遍松露野菌濃湯,松露味香,用料充足,質感濃稠,每一啖都是濃濃菇菌香,很好喝!前菜選了秘製肉丸 (兩粒),肉丸口感軟綿綿而不鬆散,富肉汁。肉丸搭配蕃茄醬汁,並加入巴馬臣芝士,酸酸的蕃茄醬令人開胃。餘下的蕃茄醬用來配法包也不錯啊!焗松露布旺倫芝士,是一道邪惡的前菜,滿滿的一缽芝士!上枱熱焫焫,半溶的狀態,容易做到拉絲效果~~芝士味濃郁,加上幾片松露,令人沒那

松露野菌濃湯
秘製肉丸 (兩粒)
焗松露布旺倫芝士
焗松露布旺倫芝士,是一道邪惡的前菜,滿滿的一缽芝士!上枱熱焫焫,半溶的狀態,容易做到拉絲效果~~芝士味濃郁,加上幾片松露,令人沒那麼容易覺得膩。
慢煮牛面頰寬帶麵
慢煮牛面頰寬帶麵,寬帶麵闊度恰好,質感彈牙,富麵粉麥香之餘亦帶蛋香。牛面頰軟稔不會韌,寬帶麵沾滿肉汁,味道夠香~~~
大蝦海鮮濃汁黑細麵
大蝦海鮮濃汁黑細麵,需要另加$30,意大利麵幼身,質感不夠爽滑,偏粉。大頭蝦肉質爽口,蝦膏甘香,意粉內還有少許蝦仁。醬汁充滿香濃海鮮味,帶點蕃茄香與淡淡的辣,好惹味~~~

意式辣肉貓耳朵麵
意式辣肉貓耳朵麵,是另外單點的,貓耳朵麵比起貝殼粉厚身,有咬口得來又帶點煙韌口感!這道菜式用料最為簡單,卻是三款意大利麵之中最好吃的!配料只有辣肉碎﹑車厘茄及火箭菜,微辣的辣肉碎刺激食慾,面層灑上芝士碎,惹味之中又帶點溫和的芝士香!
Tiramisu
套餐的甜品只有兩款,都要了Tiramisu (加$30),質感幼滑,咖啡酒香恰好,不會太濃,整杯Tiramisu不會過甜。
Mojito Italiano
意式熱情
飲品分別是Mojito Italiano及意式熱情,Mojito以青檸﹑羅勒﹑冧酒及梳打水調製,味道清新。意式熱情是熱情果﹑羅勒﹑梳打水,加入鮮檸檬汁調製,還有半個熱情果奉上,可自行按口味加入飲品內!

今次嚐到的三款意大利麵各有特色,其他菜式的質素亦佳,食物味道值得令人回頭。雖然座位並非在當眼處,店員繁忙時也可能會有所忽略,但店員都有盡力服務顧客。
2022-10-04
松露野菌濃湯
焗松露布旺倫芝士
大蝦海鮮濃汁黑細麵
意式辣肉貓耳朵麵
意式熱情
2022-12-27 206 瀏覽
朋友介紹這間餐廳,所以今日特來一試。這裏裝修古典優雅,環境舒適,服務態度不錯。我們點了兩個set lunch,前菜選了吞拿魚他他牛油果及凱薩沙律,兩道前菜都美味可口,吞拿魚伴醬汁將鮮味提高,夾雜牛油果中和味道;沙律醬汁掩蓋沙律菜的澀味,加上芝士,味道豐富!主菜點了煙三文魚忌廉扁意粉及辣肉忌廉扁意粉,相比之下,辣肉勝出,惹味且濃烈,但自己一個吃全份會有點膩,建議和朋友開心share😝三文魚意粉味道較淡,建議加芝士提升香味。但兩款意粉都好味,口感偏爽口,挺特別的。甜品點了tiramisu,不會太甜,充滿咖啡香味,奶油亦幼滑,好味😋套餐另包一杯汽水,總的來說價錢合理,性價比不錯👍
2022-12-27
  • Tiramisu
  • 吞拿魚牛油果他他
2022-12-22 232 瀏覽
今日過冬,仲要番工嘅寶寶們決定要食好啲,嚟咗沙田嘅Pici 平日lunch set 抵過weekend 好多。有三種set 可以揀。我就揀左set B ,有前菜,main ,甜品同一杯black tea前菜加$10 要parma ham . 就咁食都幾咸lol 不過佢份量都幾多。主菜叫左牛肉寬帶麵。今次食啲麵有少少太硬。同個sauce 冇之前食咁惹味。甜品要左tiramisu . 今次發現啲朱古力粉上面多左啲糖粒,可能想balance 番朱古力嘅甘味。好食!
今日過冬,仲要番工嘅寶寶們決定要食好啲,嚟咗沙田嘅Pici

呢間餐廳冇得book位, 我們一行5人, 平日12:00已到餐廳, 當時餐廳內都好多位, 但安排我們5人要坐4人枱, 我們當中有幾位都係健碩男士, 冇可能咁迫住, 要求轉6人位。食物由落單到上菜, 足足等了25-30分鐘, 湯味道有濃厚磨菇味, 超夠熱~~不錯!手工意粉都夠彈牙, 白汁又唔會太creamy~最伏就係杯咖啡, 我要杯latte, 仲要另加$25, 我知佢唔係coffee shop, 唔會對佢好高要求, 但收得呢個價錢, 居然冇拉花,  一pat泡就咁上碟, 睇到都呆左!奶泡唔算好厚, 合格, 符合latte要求, 溫度夠熱,但味道真係好難飲, 連鎖咖啡店都好飲過佢好多, 我飲左半杯已經放棄左! D豆唔夠新鮮, 有一陣怪怪的味道, 又不是酸苦味...
呢間餐廳冇得book位,
我們一行5人, 平日12:00已到餐廳,
食物由落單到上菜, 足足等了25-30分鐘,
湯味道有濃厚磨菇味, 超夠熱~~不錯!
手工意粉都夠彈牙, 白汁又唔會太creamy~
居然冇拉花,  一pat泡就咁上碟, 睇到都呆左!
奶泡唔算好厚, 合格, 符合latte要求, 溫度夠熱,
D豆唔夠新鮮, 有一陣怪怪的味道, 又不是酸苦味...
Latte
2022-12-21