2017-03-25 1599 瀏覽
早排睇報紙見到一田裝修大減價, 於是一家人去沙田shopping. 行左兩個多小時, 帶住少少戰利品去沙田搵食.行到一田底層, 已經俾pepper lunch獨有香味吸引, 於是不自覺就入左去坐.可能當時四點幾過左食飯時間, 等左1~2分鐘就有位坐. 當日有兩個三歲小朋友同行,  服務員好細心咁安排一個可以睇到街景位置俾我地, 重有兩張bb坐位 (好穩, 木做5)睇左個menu, 我揀左極量肉眼牛排配薯蓉, 叫左五成熟, 因為真係幾餓, 所以跟左set. 一見到份排, 見到色水唔太吸引, 心入面沈左一沈, 但食落去就非常正. 平時食排, 好多時候都over cooked,以免件排太老我通常都叫生少少, 但估唔到廚師控制火侯做得非常好, 做到外面剛剛熟, 將肉香同肉汁鎖在中間, 好正, 好正,好正!!!!見到大人食正野, 兩個小朋友點肯坐定定, 最後佢地食左薯蓉. 薯蓉落左好香既牛油, 令到佢好香好滑, 兩個小朋友成碗食曬 xd總結黎講, 依家pepper lunch水平非常高, 值得一試

一見到份排, 見到色水唔太吸引, 心入面沈左一沈,

極量肉眼牛排配薯蓉
2017-02-15
極量肉眼牛排配薯蓉
下午茶時間黎都真係冇咩人,所以任你坐食得好舒服,當然其中一個原因就係呢間野係冇下午茶套餐嘅。不過小編既友人想食,禁就無緊要啦😂每次黎到,都梗會叫最愛既黑椒牛肉飯。其實本身個飯都已經好好味,不過再完美d,當然加埋好受歡迎既蛋同芝士啦。一個標準既黑椒牛肉飯再加蛋同芝士,連埋跟餐叫,total係$79,已包主選配菜一份同野飲一杯。另外除了小編叫的黑椒牛肉飯外,小編既友人就叫左一個燒烤汁雞扒拼漢堡扒。呢個味道都唔錯,不過如果太肚餓就唔好叫呢個,雖然佢有一碗白飯跟埋,但係其實相比黑椒牛肉飯,佢呢個係比較齋少少,同埋好似据緊扒禁,可能真係食慣咗黑椒牛肉飯,呢個好似一般般。呢個同樣跟餐嘅話,一樣都係包一杯野飲同配菜,售價$84 。

呢個同樣跟餐嘅話,一樣都係包一杯野飲同配菜,售價$84 。
2016-12-26 1102 瀏覽
去到新城市廣場成日唔知食咩好,最近呢度有得食壽喜燒,今次就試下啦入到去坐低攞左位先,然後要出去收銀度點菜,感覺好似食緊food court咁點左牛肉壽喜燒套餐 (單點$71, 套餐加$18有小食同飲品)套餐揀左沙律,坐底無耐已經送到黎沙律杯有沙律菜、芝麻醬同麵包粒,將麵包粒同芝麻醬加落菜度就可以閉蓋shake勻感覺都幾新鮮同幾好味撈緊沙律途中壽喜燒都黎到上枱果陣已經渣渣聲,加左壽喜燒醬汁落去即刻彈到件衫由於無火爐加熱,所以要迅速整熟啲牛。牛嘅質素唔高,無咩牛味之餘都唔夠滑,不過加左壽喜燒醬汁都還可以。配菜有菇、豆同豆腐,份量都算多,其中豆腐幾有荳味另外啲牛可以點蛋黃汁,另有一番風味
套餐揀左沙律,坐底無耐已經送到黎
感覺都幾新鮮同幾好味

撈緊沙律途中壽喜燒都黎到
上枱果陣已經渣渣聲,加左壽喜燒醬汁落去即刻彈到件衫
另外啲牛可以點蛋黃汁,另有一番風味
2016-11-15 975 瀏覽
食物還ok, 味道不錯。上菜速度比較快。環境不錯,座位充足等位時間短。服務員點菜時寫錯了,剛點好就去找他要求改正,態度好差⋯⋯惡狠狠摔掉手上的食材⋯⋯希望提高服務素質。

希望提高服務素質。
2016-10-20 1073 瀏覽
是日朋友帶我黎食pepper lunch, 呢間野一直對佢無乜好感,感覺價錢貴左d,份量又唔係咁夠。所以一路都無食過。見佢咁open既格局,原來係要攞位,仲以為好似老麥咁自己搵位。食品名稱已經唔記得,有蛋個個係芝士蛋配唔知咩肉。整體唔錯,係芝士嫌佢唔夠多。另外一份係全店最貴個份扒。食落都可以。總括黎講,俾多少小白飯黎丫唔該~~~~

另外一份係全店最貴個份扒。食落都可以。

總括黎講,俾多少小白飯黎丫唔該~~~~
2016-08-12 1199 瀏覽
Pepper Lunch源於日本,係專門銷售鐵板餐嘅連鎖式快餐店。早前去日本想喺當地食但Mr Mo ban左,話HK都有啦~ 不過我想一嚐當地味道,比較下呢晚沙田行街再次碰上Pepper Lunch,決定要食! 覺得呢間好食得黎又經濟其實餐廳location唔顯眼,位於新城市廣場3期入D位置,平時行街未必會行入去 ~週末晚飯時段好旺場,我地等左40分鐘 !!!值得一讚係門口負責登記果位姐姐服務好好,有禮又敬業!黑椒鷄肉飯 加芝士 加蛋 黑椒牛肉飯 加芝士 加蛋 配冰凍可樂買完飛,番埋位等待鐵板餐熱辣辣上檯把握時間淋上醬汁,將所有野撈一撈,發出吱吱喳喳聲,聽到更加肚餓 (我地已經等左40分鐘 ) !雞蛋、生肉,主要靠熱力整熟 ! 我地要趁鐵板仲好熱既時候不停攪拌,且怕食物痴底!鷄肉都算幾嫩滑,冇乜雪藏味,粒粒粟米夠甜,整個飯好好味 大滿足 !甜品係 綠茶雪糕 + 朱古力果仁雪糕味道普通貨色 食唔出綠茶味 !

週末晚飯時段好旺場,我地等左40分鐘 !!!

值得一讚係門口負責登記果位姐姐服務好好,有禮又敬業!
黑椒鷄肉飯 加芝士 加蛋

黑椒牛肉飯 加芝士 加蛋

配冰凍可樂

買完飛,番埋位等待鐵板餐熱辣辣上檯

鷄肉都算幾嫩滑,冇乜雪藏味,粒粒粟米夠甜,整個飯好好味
 大滿足 !
甜品係 綠茶雪糕 + 朱古力果仁雪糕

味道普通貨色
 食唔出綠茶味 !

2016-07-31 949 瀏覽
經常經過Pepper Lunch的分店, 但從沒有吃過, 今天男友特意與我一起試試~快餐得來有接待安排座位和送餐服務, 雖然沒有標明加一, 但相信所有服務費用已包括在餐點價錢內~因本人一向不好米飯, 故點了蒜香牛肉炒意粉, 跟餐配了自搖沙律和Light Pepsi~ 男友則點了個牛肉飯, 但加$1變珍寶級, 配餐只有汽水~飲品和沙律應該是落單後即時在counter取的, 但店員只給了汽水我們, 我們最初不以為意, 以為沙律會跟熱食同上, 但最後兩份餐點都來, 就是沒有沙律, 到counter一問, 原來是店員自己給漏了... 沙律配料類似沒有肉的凱撒沙律, 配烤芝麻醬, 而且是自己混醬, 失手的可能性很低, 除非沙律不潔或不新鮮~我的蒜香牛肉炒意粉, 汁醬已配好在鐡板旁, 自由決定落多少~ 實際上汁醬分量不多, 故一次全都下了, 同肉同粉一起大兜勻, 牛肉切得薄, 在熱騰騰的鐵板上快炒, 很快便能炒熟, 多炒幾下, 汁醬全都包裹著意粉和牛肉, 因為夠熱, 的確香味濃郁, 牛肉由生加汁炒至熟, 故亦能入味, 不過牛肉分量並不多, 而意粉亦稍為乾身偏硬~男友的珍寶牛肉飯同時有大量粟米粒和

蒜香牛肉意粉
男友的珍寶牛肉飯同時有大量粟米粒和葱花, 不過汁料要由自己用枱上的調味料調較, 男友只要了蒜茸汁和黑椒碎炒香整板飯, 味道與我的牛肉又確實不同, 他的較為肉香惹味, 我的則醃料味重~ 當然他的珍寶牛肉分量比我的更多吧, 但他說好像與一般牛肉飯的分量沒有多大分別, 不知哪兒珍寶了~
珍寶牛肉飯
以這價錢吃鐵板餐, 不算昂貴, 但論質素和某些餐點的分量而言, 則有點不值了...
題外話/補充資料: 店員清枱很快手, 但未能抹乾淨桌面... 另外入得去食就要預左一身"香味"出來...
2016-07-24
2016-04-03 1714 瀏覽
掃墓完畢和家人一起吃午飯,由於很久沒有食Pepper Lunch,所以妹妹說要來回味一下。 我們吃Pepper Lunch多數都是在美食廣場,所以亦是頭一次到 "專門店" 試~ 環境來說是非常好,光猛之餘桌子也不會太擠逼,而且還有卡位。還好我們在12時前到達,因為不到一會就滿座要排隊了。我們最後選了一邊有沙發的四人檯,點餐時告訴店員檯號他們便會送餐。我們四人分享了雙份漢堡煎蛋,漢堡配雞扒,黑椒牛肉及蒜香牛肉意大利麵,配了"shake shake"沙律及抹茶雪糕。沙律配上BB牌麻醬,用搖的方法的確令醬與沙律分佈得很均勻~主菜方面,煎蛋破了是有點失望,可是味道方面的確很好。這裡的洋蔥汁漢堡扒真是非常好吃!!! 伴碟的薯蓉亦非常滑而且熱辣辣,媽媽非常喜歡!!! 在美食廣場內還沒有試過意大利麵的鐵板,今次試一次,而且還是我喜愛的蒜香。不過我們將汁放下去只稍為煎了一下牛肉,並沒有與意粉一起攪拌,所以比較乾身而且較硬。如果意粉軟身一點,建議放汁的時候立即攪拌,相信意粉吸收醬汁會較好。味道方面蒜味很重,而且還有不少辣椒和洋蔥絲,非常香口惹味!!! 雪糕可以待吃完主菜才叫店員送上,可是抹茶非常一般,一
環境來說是非常好,光猛之餘桌子也不會太擠逼,而且還有卡位。
還好我們在12時前到達,因為不到一會就滿座要排隊了。

我們四人分享了雙份漢堡煎蛋漢堡配雞扒黑椒牛肉蒜香牛肉意大利麵,配了"shake shake"沙律及抹茶雪糕。

沙律配上BB牌麻醬,用搖的方法的確令醬與沙律分佈得很均勻~
主菜方面,煎蛋破了是有點失望,可是味道方面的確很好。

雪糕可以待吃完主菜才叫店員送上,可是抹茶非常一般,一來醬汁太少,二來味道不好,不像抹茶味,不推介。

不知是否由於屬專門店,質素較美食廣場好,尤其在賣相方面,而且價錢合理,難怪有那麼多客人光顧!!!
2016-04-03
  • 雙份漢堡煎蛋
  • 蒜香牛肉意大利麵
2015-10-20 1907 瀏覽
呢排心情唔好,有朋友約我食午餐傾訴, 我選了這裡鍾意地方寬敞及價錢唔貴! 未到黃金繁忙時間, 11:30am到大把位, 我和朋友各自買餐, 點了主菜: 黑椒牛肉飯後, 可加錢加汽水/雪糕/沙律, 我揀左汽水及雪糕! 問一問職員可否遲些拎雪糕, 因唔想快溶嘛!職員說可以呀!如大家都這樣做, ***記住留番張單唔好當職員送左鐵板飯後收左!! 餐廳既位不會擺得好密,我們揀左窗口位坐, 絕對傾到偈又唔怕比人聽到! 芝麻雪糕超正!!!!! 我而家都好排住呀!以這價錢食到這些水準, 我比90分服務有禮: 90分坐得舒服: 90分

芝麻雪糕超正!!!!! 我而家都好排住呀!

以這價錢食到這些水準, 我比90分
環境寛敞,枱之間唔會好窄
佈置不錯
  • 芝麻雪糕
2015-06-07 1742 瀏覽
環境好舒服,位置好寬敞。服務都唔錯 ,起碼有職員幫你捧個熱辣辣既鐵板到你面前。食物:唔錯,但其實好大程度食物都係自己控制,例如自己炒個飯既技巧,落幾多醬油都會影響到你兜飯。換個角度睇,你可以隨自己喜好炒一個飯。價錢:最近好似加左價,大約60蚊一個飯,加汽水要成十蚊。真係幾貴下,價錢呢到要扣扣分。珍寶黑椒牛肉飯:特登叫珍寶,帶大D份量既牛肉。炒完既牛岩岩好熟,唔會老同韌。個飯自己落醬油,控制返自己鐘意既味道。整體幾好!
環境好舒服,位置好寬敞。服務都唔錯
,起碼有職員幫你捧個熱辣辣既鐵板到你面前。

2015-05-26 1303 瀏覽
平時去開沙田食野,好少經過三期今日陪友人買完野,就食pepper lunch。呢間嘅環境唔錯,幾闊落,坐得都幾舒服。例牌嗌個黑椒牛肉飯,即興想食芝士,加$6就有。呢間嘅鐵板夠熱,平時其他啲pepper lunch有時會唔夠熱,令到啲牛肉唔熟。牛肉燒完後,有牛味,撈埋黑椒,完全帶出左牛肉嘅香味,撈埋芝士令成個飯好有口感,好香,好正!
平時去開沙田食野,好少經過三期
今日陪友人買完野,就食pepper lunch。
呢間嘅環境唔錯,幾闊落,坐得都幾舒服。
例牌嗌個黑椒牛肉飯,即興想食芝士,加$6就有。

2015-05-03 1012 瀏覽
大部分既pepper lunch都係係food court入面,不過呢間pepper lunch係一間獨立既店舖。今次入左去食,食左jumbo,牛肉既份量真係好多,好抵食,味道幾好,一定要加多dd黑椒,仲有要落多d醬汁,咁就會更加好味。今次加左芝士,芝土味香濃,好好味,食落每一口都有滑嫩既芝士值得再去食

今次加左芝士,芝土味香濃,好好味,食落每一口都有滑嫩既芝士

值得再去食
2015-04-01 1084 瀏覽
一向鍾意食香口野的小魔怪好鍾意 Pepper Lunch 的『鐵板餐』聽著食物在鐵板上的滋滋聲及飄著的牛肉香,真的好吸引但是 Pepper Lunch 都是在美食廣場內的 counter有時帶著兩隻小魔怪去食飯時 ... 都幾『論盡』的我一個師奶棒著熱騰騰的鐵板在人多的美食廣場穿梭都幾『驚險』的原來,Pepper Lunch 已經自立門戶 ... 開設自家的餐廳甫入餐廳已經聞到香噴噴的燒肉香味 ... 也是自助形式 ... 先點餐付帳再找位置,之後有專人棒上餐食咁儍媽就唔需要棒著熱騰騰的鐵板咁『驚險』囉我的 ... 珍寶黑椒牛肉飯Pepper Lunch 是來自日本人氣的 DIY 鐵板餐廳將生的肉類、蔬菜和米飯加在鐵板上,因應個人的喜好及口感度,自己把食物抄熟進食 將牛肉在熱鐵板上迅速拌炒,牛肉也開始由鮮紅變色 ... 快手加少少蜜糖醬汁及飯拌炒,即時香味四溢 ...這日的鐵板夠熱,還可以燒出脆卜卜的飯焦加 HK$12 跟餐配一杯汽水 + 是日餐湯 / 日式味噌湯 / 沙律 / 軟雪糕儍爸的 ... 肉眼牛扒大大塊 ... 新鮮的 ... 肉眼扒在已加熱的鐵板上滋滋作響 ... 好吸

聽著食物在鐵板上的滋滋聲及飄著的牛肉香,真的好吸引

有時帶著兩隻小魔怪去食飯時 ... 都幾『論盡』的

甫入餐廳已經聞到香噴噴的燒肉香味 ...

咁儍媽就唔需要棒著熱騰騰的鐵板咁『驚險』囉
我的 ... 珍寶黑椒牛肉飯

將牛肉在熱鐵板上迅速拌炒,牛肉也開始由鮮紅變色 ...

快手加少少蜜糖醬汁及飯拌炒,即時香味四溢 ...
這日的鐵板夠熱,還可以燒出脆卜卜的飯焦
儍爸的 ... 肉眼牛扒

大大塊 ... 新鮮的 ... 肉眼扒在已加熱的鐵板上滋滋作響 ... 好吸引
鐵板燒到熱燙燙的,所以圍了一個紙圈屏障避免觸碰

自家烹調的牛扒也留有甜美肉汁,一邊聞著香噴噴的肉香一邊食

... 這就是 Pepper Lunch 的吸引之處 ... 也就是鐵板的魅力
** 以上分享是以我的口味、喜好及情況作出分享及感受,合用 / 一試與否請自行決定

2015-02-19
  • 珍寶黑椒牛肉飯
  • 肉眼牛扒
Pepper Lunch 新出的壽喜燒牛肉壽喜燒$68+$15(可樂+沙律)第二次食Pepper Lunch,每次睇MENU都花多眼亂,今次就試新出品~~~壽喜燒啦!!!!侍應到就話一定要肉全熟先可下汁液。但我有些心急,肉熟了一半我就落汁,由於汁不是熱的,令到鐵板很快就冷卻,於是我要快手快腳把未熟的肉反倒,貼在尚有餘溫的鐵板上盡快拉弄熟。牛肉壽喜燒味道非常濃郁,牛肉分量很多,鐵板的熱度剛好把牛肉烤熟兩磚小豆腐非常嫩滑,伴有大量的很新鮮菇類。另外,配上一大碗軟硬適中的飯,伴上鐵板上的醬汁,非常完滿。
Pepper Lunch 新出的壽喜燒
牛肉壽喜燒$68+$15(可樂+沙律)
今次就試新出品~~~壽喜燒啦!!!!
侍應到就話一定要肉全熟先可下汁液。
兩磚小豆腐非常嫩滑,伴有大量的很新鮮菇類。
另外,配上一大碗軟硬適中的飯,伴上鐵板上的醬汁,非常完滿。
2015-03-21
2015-03-03 741 瀏覽
pepper lunch每次去都好多人 今次經過新城市先知開左間新既pepper lunch 同平時food court唔同 係餐廳式設計 坐得舒服啲 叫左個黑椒雞飯 pepper lunch保持到個水準 個汁先係精華 鐵板keep到個飯到尾都仲熱 個飯好惹味 岩哂重口味一族
黑椒雞飯
2015-03-01