2017-12-19 1938 瀏覽
四日前預訂咗個特濃朱古力脆餅同友人慶祝生日,餅仔細細12個人分,每人分得到三隻手指咁細舊。不過件餅都幾 heavy,裡面無海綿蛋糕,全部朱古力(無深究是布甸、慕絲,還是甚麼),大舊啲都未必食得落。大家都話好好食,仲有人問邊度買?平時買美心、東海堂,都唔會有人特別問邊度買,有幾好味?可想而知。切完件餅,最後一個開始食, 嘩! 真係好好味, 軟硬適中,夠朱古力味, 又唔會好苦好澀,係近年食過最正嘅朱古力蛋糕。
特濃朱古力脆餅
2017-03-23
外賣自取
生日
特濃朱古力脆餅
繼續為大家帶來聖誕禮物的介紹, 是日博文所寫的是Paul Lafayet的出品, 分別是聖誕馬卡龍禮盒, 以及聖誕法式手工曲奇禮盒. 包裝華麗精緻的禮盒, 還不是送給另一半的心水好禮?!聖誕馬卡龍禮盒 $265: 8.5分, Paul Lafayet的聖誕馬卡龍禮盒, 打開藍色的外盒, 內裡包括自選口味的馬卡龍. 這時候, 要考驗您對另一半的了解度了, 究竟那一款馬卡龍才最適合她?我當然懂得揀伯爵紅茶, 永遠是文迪的心頭好. 香脆的外層, 內裡濕潤度合宜, 帶伯爵茶清香, 淡淡然的感覺. 聖誕之選就是肉桂以及金栗蘭姆酒. 肉桂那款有香濃的肉桂味, 而金栗蘭姆酒就是栗子香配蘭姆酒香.另外還選上了荔枝, 海鹽焦糖, 開心果, 紅莓, 以及烏龍茶等口味, 各款味道也有其獨特性.聖誕法式手工曲奇禮盒 $168: 8.5分, 至於聖誕法式手工曲奇禮盒, 就是紅色的外盒, 內裡有5款手工曲奇, 分別是經典牛油, 川香胡椒, 醇香抹茶, 焙香芝麻, 以及燕麥葡萄等等. 曲奇質感鬆脆, 當中經典牛油會是最大路的, 而川香胡椒那陣辣味, 川風就跟這個法國品牌大為不同, 很有創意.是Paul Lafaye
是Paul Lafayet的聖誕馬卡龍禮盒, 以及聖誕法式手工曲奇禮盒, 賣相華麗精緻, 內裡的馬卡龍當然是經典之選, 而手工曲奇的味道就令人驚喜, 法式甜點, 為聖誕添上一份浪漫.
2017-11-28 2168 瀏覽
今年收到嘅第一份生日禮物竟然係Smartone送嘅,老老實實用咗佢電訊服務十幾年,我都係第一年收生日禮物,平時續約送埋d唔等洗嘅,唔係話出機優惠就係咩咩禮券!今年佢都算唔話得,送咗一客細嘅Paul Lafayet Signature Crème brûlée 法式焦糖燉蛋。我一直都好想試,但其實又唔會無啦啦買嚟食。成日見佢哋嘅甜品櫃放咗幾十個法式焦糖燉蛋,一層疊一層咁整齊放喺度,見到都流晒口水!今次就憑住個SMS,可以直接去任何一間分店攞,咁啱經過K11分店,就決定攞咗先費事唔記得。我原本想帶返屋企食,但店員好細心,提醒最好要30 mins內食,可能果日天氣比較熱。因為店内嘅小貼士卡係提客人45 mins 內享用,以確保質素。最後就決定坐係鋪頭角落嘅bar枱仔食埋先走!事關所有法式焦糖燉蛋都你即叫即燒,香脆嘅焦糖糖衣,配上軟滑嘅吉士,食落仲有一粒粒黑色嘅雲喱拿籽,超好味!食完仲帶走埋個好靚嘅陶瓷兜,返屋企自己學整先。哈哈!

2017-11-10
其他
生日
2017-11-03 2449 瀏覽
又到星期五, 又係happy Friday !!今日爲同事們簡了呢間專買法式甜品店~ Paul Lafayet打算7個人, 每人不同款不同口味, 又可以share食。😊左邊盒內有creme Brûlée,Tiramisu , 士多啤梨撻。右邊盒內有,左上伯爵紅茶芝士蛋糕, 右上是玫瑰士多啤梨芝士蛋糕,左下是Mango Exotic, 右下是朱古力撻。伯爵紅茶芝士及玫瑰士多啤梨芝士是新口味。伯爵:雖然茶味不太特出, 但芝士味好重,口感好滑。 玫瑰:玫瑰同芝士味好平均。
又到星期五, 又係happy Friday !!

打算7個人, 每人不同款不同口味, 又可以share食。😊

伯爵紅茶芝士及玫瑰士多啤梨芝士是新口味。
伯爵:雖然茶味不太特出, 但芝士味好重,口感好滑。
玫瑰:玫瑰同芝士味好平均。
2017-11-03
2017-10-25 1937 瀏覽
路過K11見到呢間餅店,真係比佢d餅吸引左。好靚,仲好grand,忍唔住行左入去。五顏六色,點可以只係齋睇唔食呢。見好多人都買呢個焦糖燉蛋,咁我又買黎試下先。可堂食或外賣。職員好細心,提醒我外賣要30分鐘內食,如果唔係就凍左唔好食呀啦。是關佢地係有order先整焦糖上去既。一層薄薄既金黃色焦糖,脆卜卜,燒到剛剛好。甜度適中,唔會太甜,配埋下層既香滑燉蛋,美味無窮。個蛋真係好滑,仲滑過d豆腐,用吸既方法已經可以滑落喉嚨了,真係神級。唔怪得咁多人喜歡食佢啦。

五顏六色,點可以只係齋睇唔食呢。

唔怪得咁多人喜歡食佢啦。
2017-10-24
5 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖燉蛋
2017-10-09 1322 瀏覽
Apple Crumble食得多加埋berries既你又食過未?😋(一定要翻熱食先正)大大粒果肉 食落口酸酸甜甜同一般apple crumble只有既甜味唔同Crumble皮有淡淡既牛油香 同肉桂味唔會太實 幾鬆脆😚仲略嫌肉桂味唔夠添呀!😳食完成個都唔會太漏再配埋杯咖啡😋👍🏻👍🏻😌
Apple Crumble食得多
加埋berries既你又食過未?😋
(一定要翻熱食先正)
大大粒果肉 食落口酸酸甜甜
同一般apple crumble只有既甜味唔同
Crumble皮有淡淡既牛油香 同肉桂味
唔會太實 幾鬆脆😚仲略嫌肉桂味唔夠添呀!😳
食完成個都唔會太漏
再配埋杯咖啡😋👍🏻👍🏻😌
2017-08-27 2038 瀏覽
Yesterday was my colleagues last day and he shared with us Paul Lafayet cakes. They all looked fantastic but I wasnt particularly fond of sweet food. So, I finally chose it - Apple and Red Fruit Crumbles!1) Apple and Red Fruit Crumbles (⭐️⭐️⭐️⭐️💢): It perfectly matched my taste! The crumble toppings were crispy and rich of butter taste. Under it was the mixed fruits - mainly apple and some berries. The fruits were mixed with some refreshing sour source which made it less sweet. Besides, it was serve

1) Apple and Red Fruit Crumbles (⭐️⭐️⭐️⭐️💢): It perfectly matched my taste! The crumble toppings were crispy and rich of butter taste. Under it was the mixed fruits - mainly apple and some berries. The fruits were mixed with some refreshing sour source which made it less sweet. Besides, it was served in a small square pot, which was nice and re-usable. I washed it and put at my desk for coins!
Apple  and  Red  Fruits  Crumble

All in all, I like this dessert by Paul Lagayet. I look forward to try its other cakes. But just that they are quite expensive... Can only do once in a while
2017-08-18
10 分鐘 (外賣自取)
2017-08-23 2026 瀏覽
是日行街經過,看見有Green Tea Creme Brulee,身為綠茶控的我,通常不會放過試一試,豈料今次中伏...首先,面層脆糖偏薄,但起碼是脆的,所以也沒投訴。第二,個custard質地「鞋」,咁就已經唔OK,會在Paul Lafayet買Creme Brulee是對佢地個custard有信心,奈何這個真的不行。老婆問會唔會因為綠茶粉太粗?但我自己都整過綠茶tiramisu同綠茶芭菲,如果篩過綠茶粉,根本唔會粗成咁。我懷疑係做custard時overcook咗,有炒蛋質地,不夠流質。又或者whipping cream加得唔夠。第三,亦係致命傷:調味唔掂。雖然夠綠茶味,但唔代表雲尼拿籽可以慳番唔落,糖又唔夠。而家個custard直情有少少似sour cream嘅鹹香,加埋太薄的脆糖面,都唔知自己食緊甜品。

Green tea creme brulee
首先,面層脆糖偏薄,但起碼是脆的,所以也沒投訴。

2017-08-20
  • macaron
It is the sweet mosses cake I have ever ate in hk . If you like sweet mosses and don't like "cake" , it's sure a right choice for you
2017-08-18 2038 瀏覽
Paul lafayet cake 真係唔算貴,仲係$300 樓下又好味既蛋糕真係唔多今次呢個花花蛋糕第二次食,有馬卡龍,玫瑰花蛋糕唔會好甜,質地軟硬度適中味道OK,又好睇又好食,價錢十分合理,而且分店又多
今次呢個花花蛋糕第二次食,有馬卡龍,玫瑰花
蛋糕唔會好甜,質地軟硬度適中
味道OK,又好睇又好食,價錢十分合理,而且分店又多

2017-07-28 2813 瀏覽
7月是爸爸的生日月,除了要和他吃生日飯外,也要買蛋糕替他慶祝. 這次訂了Paul Lafayet的蛋糕,款式當然由我揀. 選了以雜莓為主調的蛋糕,酸酸甜甜的應該頗合我們的口味呢! Berries & Vanilla Gateau ($200/ 1/2pound) 雖然只是1/2pound的蛋糕,但size也不算太細,約有4.5吋大,足夠2-3人享用. 以士多啤梨、藍莓、食用花作裝飾的紅色鏡面蛋糕,外觀實在漂亮. 切開可清晰見到mousse夾層,蛋糕相當幼滑,亦帶有莓果的酸甜味,甜度剛剛好,我們都幾喜歡. 希望爸爸身體健康、工作順利,賺多d$$ 買禮物給我這個貪玩又不想長大的女兒

1K
眾多蛋糕店,Paul Lafayet 可算是其中一間我最喜歡的,除了賣相精緻之外,也保持著高水準的味道和質感。法式焦糖燉蛋可說是這家的招牌貨!味道香濃軟滑, 加上香脆糖衣,卻不會過甜,有點遺憾的是今次買這個燒得未夠焦香,吃光也可留著這個的骰小碗,我家就已經有很多個 XD士多啤梨心形慕絲擁有迷倒女生的外型,酸甜果香十分清新,慕絲質感極盡軟滑細膩。最後這款就略為失色,可能被藍莓搶過風頭,朱古力味不太濃

士多啤梨心形慕絲

最後這款就略為失色,可能被藍莓搶過風頭,朱古力味不太濃
藍莓朱古力蛋糕
外賣自取
士多啤梨心形慕絲
2017-06-26 1493 瀏覽
中意k11呢間Paul Lafayet有得坐,始終覺得即時食最好味,食過咁多creme brûlée 都係最愛Paul lafayet嘅,入面好多雲尼拿籽,好香,好滑,反而其他cake就冇咁出色了
2017-05-23 1830 瀏覽
由於參加活動,得到了coupon可以換Paul Lafayet,今日就去K11店換。店內環境舒服,又有好多精緻甜品。指定換呢個法式焦糖燉蛋。個Tray好artistic,應該係環保物料做的,仲用木spoon加分!焦糖面香脆,燉蛋細滑,很不錯。

指定換呢個法式焦糖燉蛋。

焦糖面香脆,燉蛋細滑,很不錯。
用餐優惠
優惠券
  • Creme Brulee
2017-05-18 2109 瀏覽
此分店位於K11購物藝術館外的小窄巷,第一次來的時候也找了十數分鐘。店內裝修簡潔明亮,再配以七彩繽紛的甜品和蛋糕。門外有一張很大的CREME BRULEE相片,正是此店的鎮店美食,每次經過也會來一客。原味法式焦糖燉蛋是$48一客,另有一較小份的香橙焦糖燉蛋$38一客,$70兩客。店員會在客人選購時即時灑上沙糖再用火槍燒,所以燉蛋上層的焦糖是十分香脆的,店方也建議客人在45分鐘內享用。最好當然馬上享用,但店內只有兩個堂食的座位。燉蛋十分幼滑,還有香濃的雲呢拿味道,有着粒粒雲呢拿籽,味道變得更美妙,非一般人工合成香油可取代。太美味

最好當然馬上享用,但店內只有兩個堂食的座位。

2017-05-13
$48 (宵夜)