2024-04-15 0 瀏覽
好吃啊开心果巧克力牛角酥🥐酥的炸裂,虽然没有内陷,但是蓬松程度超级不错,黄油的香气和酥皮层层叠叠。🍫巧克力脆壳混合着开心果在口中不断地萦绕,是糖油混合物特有的无限魅力🤑而且在香港这个性价比真高呀,20块钱的面包还能这么好吃,爱住
好吃啊
Paper stone bakery一向麵包質素唔錯蛋糕外貌精緻,似法式西餅▶️ 豆乳黑芝麻石頭蛋糕Stone cake ($288)兩三年前食過一次,嗰時係新款式宜家已經變成恆常款式主要由三層朱古力海綿蛋糕、豆乳慕絲製成朱古力海綿蛋糕軟綿🍰空氣咁重,偏乾身,帶微微朱古力甜味外層亦有朱古力薄片,「脆皮」效果豆乳慕絲味道淡,比cream冇咁漏重點係芝麻軟心,略略有流心,黑芝麻味香濃🩶可惜份量較少,切完唔係件件蛋糕都有 味道上ok,如果黑芝麻醬多啲同埋蛋糕層次豐富啲會更好一個5‘蛋糕切12分都夠食
Paper stone bakery一向麵包質素唔錯
蛋糕外貌精緻,似法式西餅

▶️ 豆乳黑芝麻石頭蛋糕Stone cake ($288)
兩三年前食過一次,嗰時係新款式
宜家已經變成恆常款式
主要由三層朱古力海綿蛋糕、豆乳慕絲製成
朱古力海綿蛋糕軟綿🍰空氣咁重,偏乾身,帶微微朱古力甜味
豆乳黑芝麻石頭蛋糕

外層亦有朱古力薄片,「脆皮」效果
豆乳慕絲味道淡,比cream冇咁漏

味道上ok,如果黑芝麻醬多啲同埋蛋糕層次豐富啲會更好
一個5‘蛋糕切12分都夠食
2024-03-09 169 瀏覽
我重來都不會寫食評,因為每一道食物都有其出色之處,但昨日買咗一個望落去幾靚既蛋糕-豆乳黑芝麻石頭蛋糕,但放落口好似食緊塑膠。口感一般,海綿蛋糕不夠綿,望落以為係cream既物體又食唔出味道(後來網上搵到評論先知道係豆乳)。正常食物放入口前應該先會受氣味的衝擊,勾起食慾,再透過放入口中嘴嚼的口感帶出物理性的變化,最後透過食物的酸甜苦辣加強食物的味道。但尼個蛋糕氣味已經很迷幻(沒有甜品的喜悅感),口感又平淡沒層次,最後味道達到一個神奇無語的境界。最後吃了一口只能放棄(非常不環保)沒有勇氣解決四分之一塊「蛋糕」。希望以後有人想要買之前請三思。
2024-03-07
外賣自取
ε≡ヘ( ´∀`)ノ 次次生日都唔知買邊間好….今次試下Paper Stone出品唔錯喎🫵🏻榛子朱古力迷mark實喇‼️🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— Hazelnut Chocolate Drip Cake (4.5”)蛋糕層次豐富, 賣相精緻打卡able💖💖!!👍🏻整體甜度偏低, 朱古力味濃郁唔太單調頂部:香烤果仁作點綴夾層:朱古力海綿蛋糕鬆軟濕潤💦慕斯:54%黑朱古力💯慕斯幼滑, 味道夠rich底部:榛子朱古力脆脆, 口感紮實偏餅乾底型🍫🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️p.s. 頂部金莎抵讚!🤩口感同包裝嘅一樣✏️整體評分:#foodiefairy_3分💸人均消費:$188📍地點:Paper Stone Bakery (上環)上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下4及5號舖
ε≡ヘ( ´∀`)ノ 次次生日都唔知買邊間好….

今次試下Paper Stone出品
唔錯喎🫵🏻榛子朱古力迷mark實喇‼️

蛋糕層次豐富, 賣相精緻打卡able💖💖!!
👍🏻整體甜度偏低, 朱古力味濃郁唔太單調

頂部:香烤果仁作點綴
夾層:朱古力海綿蛋糕鬆軟濕潤💦
慕斯:54%黑朱古力💯慕斯幼滑, 味道夠rich
底部:榛子朱古力脆脆, 口感紮實偏餅乾底型🍫

p.s. 頂部金莎抵讚!🤩口感同包裝嘅一樣

✏️整體評分:#foodiefairy_3分
💸人均消費:$188
📍地點:Paper Stone Bakery (上環)
上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下4及5號舖
2024-02-02
生日
2023-12-13 499 瀏覽
今日路過上環,想買點麵包外帶,就走進了Paper Stone Bakery。這是一家很有特色的西式麵包店,店內的裝潢很簡潔,但又不失溫馨。店員都很親切,服務也很快捷。我看了一下櫃台上的麵包,發現都很誘人,有各種口味和形狀。我決定買了以下幾款:牛角包:這是我最喜歡的一款麵包,外皮酥脆,內餡鬆軟,口感十分出色。有奶油和巧克力兩種選擇。我選了巧克力的,一咬下去,就感覺到濃郁的巧克力香氣,和麵包的甜味相互融合,非常美味。它的外觀非常吸引人,金黃色的外皮上撒滿了白色的糖粉,讓人垂涎欲滴。每一口都能感受到它的香氣和美味,讓人回味無窮。如果你喜歡甜點,那麼這款牛角包比灣仔熱賣的那間BAXX HOUSE 雖然還差點脆,還差點口感,但不用排隊都是個好選擇。蘋果派:這是一款很經典的西式甜點,麵皮鬆化,蘋果餡香甜,還有一點點的酸味,很開胃。蘋果派的表面還撒了一些糖粉,增加了甜度和美觀。芝士蛋糕:這是一款很輕盈的蛋糕,芝士味很濃,但又不會太膩。蛋糕的質地很細緻,入口即化,很適合下午茶時享用。鬆餅:這是一款很實惠的麵包,鬆餅很厚實,有很多小孔,可以沾上果醬或奶油,增加風味。鬆餅的口感很鬆軟,很適合早餐或點心。我

牛角包:

蘋果派:

芝士蛋糕

鬆餅:

我覺得Paper Stone Bakery的麵包都很好吃,當然價格是貴都無朋友,是美心系列中最貴的一間,性價比不足但的確高質,無時間去牛角包名店的話,這家在中上環絕對是方便你用錢買時間,方便又高質的牛角包對我來說我很滿意,下次還會再來。😊😊
2023-12-06
2 分鐘 (外賣自取)
  • 牛角包
2023-09-18 490 瀏覽
去到公司附近,又未食早餐,去茶餐廳唔夠時間。想試下新野 ,突然諗起最近常去的Paper Stone Bakery既三文治。入到去被各式各樣吸引,之後選灣了黑松露抄蛋芝士法包。法包來說都比較軟身,芝士不漏,是芝士醉。$20食到這個質素👍👍*法包還有幾款選擇的*🥰🥰

入到去被各式各樣吸引,之後選灣了黑松露抄蛋芝士法包。

*法包還有幾款選擇的*🥰🥰
2023-06-17 648 瀏覽
最近Paper Stone 聯乘著名茶葉品牌Twinings推出英式伯爵茶系列,身為麵包控的我當然要試一試。🍞英式伯爵茶忌廉果釀盒子方包 ($19)賣相精美,方包上舖滿各種果仁和果乾,配上特製英式伯爵茶忌廉醬,可以當甜品享用。🥯英式伯爵茶檸檬燕麥奶貝果 ($23)Bagel口感扎實和煙韌,加入檸檬🍋令麵包味道更清新。🥖英式伯爵茶海鹽法包 ($15)法包外脆內軟,配上海鹽鹹香味十足,無論塗果醬、忌廉醬等甜吃,或配芝士、三文魚等鹹吃都十分合適。🍞英式伯爵茶方包 ($28)麵包柔軟濕潤,伯爵茶香味濃郁。🍯英式伯爵茶忌廉醬 ($12)同系列還有忌廉醬,用來配搭各款麵包,令伯爵茶香氣加倍。✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧🍞Paper Stone Bakery📍上環德輔道中308號富衛金融中心地下4及5號舖分店:📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F27-28號舖 📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓420號舖 📍荃灣楊屋道1號荃新天地地下G11-12號舖 📍屯門屯隆街3號屯門市廣場二期1樓10-11號舖 📍元朗元龍街9號形點一期1樓1022號舖 📍馬鞍山鞍

🍞英式伯爵茶忌廉果釀盒子方包 ($19)

🥯英式伯爵茶檸檬燕麥奶貝果 ($23)
Bagel口感扎實和煙韌,加入檸檬🍋令麵包味道更清新。

🥖英式伯爵茶海鹽法包 ($15)

🍞英式伯爵茶方包 ($28)
麵包柔軟濕潤,伯爵茶香味濃郁。

🍯英式伯爵茶忌廉醬 ($12)
同系列還有忌廉醬,用來配搭各款麵包,令伯爵茶香氣加倍。

🍞Paper Stone Bakery
📍上環德輔道中308號富衛金融中心地下4及5號舖

分店:
📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F27-28號舖
📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓420號舖
📍荃灣楊屋道1號荃新天地地下G11-12號舖
📍屯門屯隆街3號屯門市廣場二期1樓10-11號舖
📍元朗元龍街9號形點一期1樓1022號舖
📍馬鞍山鞍祿街18號MOSTown 新港城中心(4期)2樓2E-71號舖
📍九龍紅磡黃埔花園第十一期地下G13 號舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
2023-06-17 467 瀏覽
店名: Paper Stone Bakery地址: 上環德輔道中308號富衛金融中心地下4及5號舖上環B出口,行3分鐘環境: 外賣價錢:4.5/5味道: 4/5行過見佢哋最近推介earl grey系列嘅包,作為earl grey愛好者,就試左幾款👍🏻英式伯爵茶忌廉果釀盒子方包❤️❤️❤️❤️❤️$19 盒子方包上面有伯爵茶忌廉醬,大家仲可以單獨買,上面仲有果仁同果乾,果乾有啲甜甜地,令口感更豐富🤪英式伯爵茶檸檬燕麥奶貝果❤️❤️❤️❤️❤️$23 建議叮/焗翻熱食,面包挺身,口感高,回彈力都高,食落有淡嘅earl grey香的,主要都係檸檬🍋味為主英式伯爵茶海鹽法包❤️❤️❤️❤️$15 表面有海鹽作提味,會先鹹後茶香,比想像中夾,包身係軟法包🥖,唔會太硬英式伯爵茶方包❤️❤️❤️❤️❤️$15 有少少茶葉碎,比較有囗感,好特別,唔係普通純方包😌英式伯爵茶忌廉醬 ❤️❤️❤️❤️❤️$12 層次豐富,有cheese 同伯爵茶味,個人就搽bagel食,好夾😌#stitchfoodie上環#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推
店名: Paper Stone Bakery

英式伯爵茶忌廉果釀盒子方包❤️❤️❤️❤️❤️

英式伯爵茶檸檬燕麥奶貝果❤️❤️❤️❤️❤️

英式伯爵茶海鹽法包❤️❤️❤️❤️

英式伯爵茶方包❤️❤️❤️❤️❤️
有少少茶葉碎,比較有囗感,好特別,唔係普通純方包😌

英式伯爵茶忌廉醬 ❤️❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie上環

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
外賣自取
🤍上環·Paper Stone Bakery🤍店舖面積唔算好大 但應有盡有 好多款唔同嘅蛋糕/麵包/Bagel/三文治/飲品一入到去已經俾個涷櫃吸引住 好多款丹麥酥 賣相相當吸引有芒果/無花果雜莓/士多啤梨/焦糖香蕉/炙燒菠蘿/奇異果味頂層鋪滿又靚又新鮮嘅水果酥餅部份半邊有朱古力醬 中間仲有自家製嘅cream cheese打得結實之餘 入面柔滑細密買咗其中4款一試 所有味道都好夾🌈士多啤梨食落非常鮮甜帶微酸 開胃又好食 🌈無花果雜莓有無花果+士多啤梨🍓+藍莓🫐幾新鮮嘅配搭 豐富口感🌈炙燒菠蘿真係有淡淡焦香味而且菠蘿熟得啱啱好 果味十足🌈焦糖香蕉最甜 但唔會好膩香蕉🍌有啲太濕潤 令個丹麥酥易唔脆另外仲試咗2款海鹽法包唔好睇佢細細個都頂肚早餐/tea食 再配杯熱茶都幾嘆用咗法國麵粉Grands Moulins De Paris除咗無添加任何色素/防腐劑更加係用全人手揉捏+石窯式焗爐烘焙製作時間長達28小時🌈紅菜頭小紅莓海鹽法包以細碎的紅菜頭粒+汁液嚟整健康又有益 仲要都幾大個撕開一層層咁 食落煙韌 🌈海鹽牛油法包濃郁牛油香味 鹹甜味都有反而食到個包嘅原味道👅
🤍上環·Paper Stone Bakery🤍

濃郁牛油香味 鹹甜味都有
反而食到個包嘅原味道👅
2023-06-02
外賣自取
父親節梗係要買個蛋糕慶祝🎂 慰勞一下日日辛苦工作既爸爸👨🏻 之前見過呢間蛋糕店既Pastry用料不錯就試一試🧁 造型簡約但型格唔會太花巧🎨一定啱晒爸爸心水 用咗鬍鬚造型做點綴🎩 低調地突出對爸爸Classy嘅造型 用黎打卡就岩曬📷⭐️ Mr. Banocolate 🍫朱古力同埋香蕉嘅配搭夠晒經典🍌一定岩爸爸口味🤪濃郁嘅朱古力層次非常豐富🤎 有幼滑嘅比利時朱古力Mousse🇧🇪同埋綿密嘅朱古力海綿蛋糕營造多層次既口感🍰配上軟腍腍既香蕉同埋美國碧根果仁嘅風味🥜 令朱古力味唔會太單調
嘅造型 用黎打卡就岩曬📷

⭐️ Mr. Banocolate 🍫
外賣自取
宜家既麵包鋪真係好多新意,見Paper Stone新出既水果丹麥酥賣相好吸引同精緻,成件西餅咁😂所以就買左幾件返屋企試,試完又真係幾唔錯喎😎🥭芒果丹麥酥$38 🍓士多啤梨丹麥酥 $38 🍍炙燒菠蘿丹麥酥 $32🍌焦糖香蕉丹麥酥$32每件嘅份量其實都幾大拎上手都幾聚手,生果新鮮同好甜👍🏻唔洗怕芒果同士多啤梨會酸🤣toping除左生果之外,中間仲有每日即製忌廉芝士吉士醬,個醬好香滑唔會死甜😋 丹麥酥咬落鬆化多層次,有大概一半表面蘸咗朱古力,雪完會有少少脆皮,都幾唔錯👍🏻另外仲有無花果雜莓、奇異果味🥝🍞紅菜頭小紅莓海鹽法包 $15 / 多穀海鹽法包 $15同場加映買左兩個小法包做早餐,咬落都幾香,雖然係法包,但唔會硬實實,質感鬆軟🥖紅色果款裡面仲有好多紅莓肉,焗一焗佢再搽牛油就仲正🧈OverallPaper Stone出品不嬲有保證,丹麥酥賣相夠哂靚🥰買黎送比人或者做散水餅都好岩👏🏻整體性價比好高,推介大家去試試

🥭芒果丹麥酥$38

Overall
2023-06-04
  • 士多啤梨丹麥酥
2023-06-06 192 瀏覽
本身只係諗住買番兩個麵包做早餐,點知見倒佢啲丹麥酥個個賣相都咁吸睛,最後由買麵包變左買埋甜品😂.👁‍🗨士多啤梨丹麥酥(7.5/10)💲38. ➰丹麥酥一半係原味一半就沾左濃郁既朱古力醬🙃多數感覺丹麥酥都會偏向油膩,但係佢就算拎左上手都吾太覺有好多油係手度 😇丹麥酥中間有啲忌廉芝士吉士醬,配埋香甜既士多啤梨食,整體又幾清新一啲都吾膩😋.👁‍🗨 無花果雜莓丹麥酥(7.5/10) 💲38.➰同士多啤梨丹麥酥其實都係大同小異,只係面頭既水果吾同左😂無花果幾清香,咁既配搭都幾夾😆丹麥酥夠厚實,好有口感😌.👁‍🗨 焦糖香蕉丹麥酥(7.5/10) 💲32.➰睇落好似一座香蕉山😂啲香蕉大大舊厚切,數量都吾少🤭焦糖未算係好甜果種,就算配埋忌廉芝士吉士醬同埋有朱古力醬既丹麥酥食,都吾會覺得太甜,係絕對可接受既程度😎不過呢個食完隻手就會痴笠笠,隻手沾哂焦糖😅.👁‍🗨炙燒菠蘿丹麥酥(7.5/10) 💲32.➰賣相相當吸睛,菠蘿因為燒過,所以份外好食,甜得離又帶陣陣既燒焦味,都係屬於清新款.👁‍🗨多穀海鹽法包(7/10) 💲15.➰係比較軟身既法包,吾係硬掘掘😂多穀感覺好健康,少油帶點點咸味,口感不錯.👁‍🗨紅

👁‍🗨士多啤梨丹麥酥(7.5/10)💲38

👁‍🗨 無花果雜莓丹麥酥(7.5/10) 💲38
👁‍🗨 焦糖香蕉丹麥酥(7.5/10) 💲32

👁‍🗨炙燒菠蘿丹麥酥(7.5/10) 💲32
👁‍🗨多穀海鹽法包(7/10) 💲15

👁‍🗨紅菜頭小紅莓海鹽法包(7/10) 💲15
➰紅菜頭呢個法包食落比較豐富,因為入面有吾少小紅莓,甜甜酸酸
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-05-31 219 瀏覽
聽同事講Paper Stone Bakery 嘅丹麥酥好好味,知道老公勁鍾意食,決定買啲返屋企俾佢試下。Paper Stone Bakery 嘅丹麥酥款式好多,有芒果丹麥酥、無花果雜莓丹麥酥、士多啤梨丹麥酥 、焦糖香蕉丹麥酥、炙燒菠蘿丹麥酥同奇異果丹麥酥。我買左芒果丹麥酥、士多啤梨丹麥酥、炙燒菠蘿丹麥酥同奇異果丹麥酥。丹麥酥一邊沾左朱古力醬,而另一邊就係原味,上面加入烘焙師自家製嘅忌廉吉士醬,頂層再鋪滿各式各樣嘅水果,賣相相當吸引,芒果同士多埤梨味食落非常鮮甜,炙燒菠蘿味有啖啖燒過嘅新鮮菠蘿味,奇異果亦好多汁,配埋酥脆芬芳,以及一半原味同一半朱古力味嘅丹麥酥,味道非常夾,亦帶出多重口感。一場黎到諗住順便買啲麵包第二朝做早餐,店舖嘅法包系列真係好值得試,麵包師選用多款法國食材去創造出多款法包,好似味道香濃嘅法國No. 1麵粉品牌Grands Moulins De Paris (GMP) T55 及T45麵粉,無添加任何色素同防腐劑,以全人手揉制及石窯式焗爐烘焙,製作時間長達28小時,今次揀左海鹽牛油法包同多穀海鹽法包,成品外脆內軟,鹹中帶甜,多穀海鹽味每啖都食到多穀種子,食落仲好有口感,

一場黎到諗住順便買啲麵包第二朝做早餐,店舖嘅法包系列真係好值得試,麵包師選用多款法國食材去創造出多款法包,好似味道香濃嘅法國No. 1麵粉品牌Grands Moulins De Paris (GMP) T55 及T45麵粉,無添加任何色素同防腐劑,以全人手揉制及石窯式焗爐烘焙,製作時間長達28小時,今次揀左海鹽牛油法包同多穀海鹽法包,成品外脆內軟,鹹中帶甜,多穀海鹽味每啖都食到多穀種子,食落仲好有口感,果然有驚喜。
2023-05-04 372 瀏覽
Lady Berry 藍莓芝士慕絲泡芺蛋糕 $2985”高身蛋糕,一家五口食份量岩岩好。蛋糕面有新鮮藍莓、鮮忌廉夾雜住開心果碎,仲有食用花,簡單又幾靚既擺飾。整個蛋糕基本上都被法國黑加侖子藍莓忌廉芝士Mousse包圍住,好足料,甜度同酸度岩岩好,我地整家都好鐘意。裡面仲有原粒吉士忌廉泡芙,幾驚喜。搭配埋海綿蛋糕既鬆軟,朱古力脆底,口感好豐富。Dressy Hat 士多啤梨紅桑子慕絲甜品 $38整個好pink pink,外形好似一個巨大版馬卡龍,上層係法國士多啤梨紅桑子慕絲,底層係粉紅蛋白蛋糕,內裡仲有士多啤梨果肉🍓,味道唔會太甜,岩岩好。
Lady Berry 藍莓芝士慕絲泡芺蛋糕

Lady Berry 藍莓芝士慕絲泡芺蛋糕 $298

Dressy Hat 士多啤梨紅桑子慕絲甜品 $38

Lady Berry 藍莓芝士慕絲泡芺蛋糕
2023-05-04 245 瀏覽
母親節將近,今年因為正日唔得閒所以提早慶祝🙈今次咁岩去左港島區做野,咁岩見到呢間好有特色嘅Bakery Shop款款都非常吸引眼球😍最後都係揀左款母親節新出嘅,亦都係阿女最愛嘅紫色❤️Lady Berry藍莓芝士慕絲泡芙蛋糕(5’‘)雖然細細個,但非常有份量,證明真材實料👍🏻表面有新鮮藍莓、開心果碎、cream同可以食得嘅花,打卡好靚🥰阿女見到即刻心心眼😍😂而夾心就有黑加倫子藍莓cream cheese慕絲,甜度適中之餘又非常濃郁嘅藍莓cream cheese,好香好滑。最特別係加左有泡芙,令口感多左唔同層次。而最底層係海綿蛋糕同朱古力脆脆餅,又軟又脆,好有口感👍🏻成個蛋糕每一層都有特別之處,充滿驚喜😍見到有另一款甜品都係母親節新出嘅,係阿女至愛嘅士多啤梨味,二話不說買埋🤭❤️Dressy Hat士多啤梨紅桑子慕絲甜品表面係士多啤梨紅桑子慕絲,好soft好香甜,而中間就酸酸甜甜,同慕絲一齊食好夾唔會太膩😋

❤️Lady Berry藍莓芝士慕絲泡芙蛋糕(5’‘)
雖然細細個,但非常有份量,證明真材實料👍🏻
阿女見到即刻心心眼😍😂

成個蛋糕每一層都有特別之處,充滿驚喜😍

❤️Dressy Hat士多啤梨紅桑子慕絲甜品