2016-06-09 586 瀏覽
屋企人去晒旅行,餘下自己看屋的日子,放工還是吃埋晚餐才回家,既方便又快捷。還在Office躊躇著吃甚麼的時間,看到早幾天剪下的報紙優惠券,於是乎就來到了信德的Super Sandwiches了。大概中上環的上班旅一到收工時間便離開,像我這種吃過晚餐才回家的人其實少之又少。所有細少的店子遇上少數的食客,環境寧靜。平日很少吃Super Sandwiches,難得拿著優惠券可節省$32,固定的意粉及酥皮湯,自是不用太煩惱了呢。挪威煙三文魚、蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁這道意粉雖然是碟頭飯的製作,惟扁意粉硬度適中,吃出教人滿意的嚼勁,掛起忌廉汁更感滋味!煙三文魚的鹹香與蜆肉的爽口也算不錯吃。酥皮蘑菇湯蘑菇湯湯頭看似來得有點稀,將酥皮戳進湯汁後稠度卻變得剛剛好。蘑菇湯蘑香十足,伴隨酥皮的牛油香氣,好邪惡!Illy熱咖啡還記得上一次吃Super Sandwiches仍是用著Illy的咖啡杯,現在卻轉了紙杯。咖啡雖香,但沒有了那白色的咖啡杯,感覺就是不一樣。原價$81,用了Coupon只需$49。一個人的晚餐,又便宜又不用想就是最好。
挪威煙三文魚、蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁
煙三文魚的鹹香與蜆肉的爽口也算不錯吃。
酥皮蘑菇湯
蘑菇湯蘑香十足,伴隨酥皮的牛油香氣,好邪惡!
Illy熱咖啡
酥皮蘑菇湯
咖啡雖香,但沒有了那白色的咖啡杯,感覺就是不一樣。

2016-05-26
用餐優惠
優惠券
2016-05-13 466 瀏覽
工作中嘅午餐,已經到了下午茶時間,行到好熱之下,去呢度開餐,餐廳在大堂一角,座位無圍牆,感覺開揚!行田園感覺,先去收銀落單,然後攞牌仔搵位坐低!就有店員送餐上來!挪威煙三文魚凱撒沙律($56)三文魚唔腥但又唔鮮,味道比較木,一般,麵包粒太大太硬,羅馬菜太老,嫩綠嘅好少!沙律醬太少,都唔夠撈勻!沙律醬味道酸酸地唔錯!檸檬薰衣草梳打($12)套餐加餐嘅特飲,本來都擔心好似飲洗髮精(因為兩種味道都係洗頭水成日用)或會好假,點知好清爽,一啲都唔假唔膩!碎蛋沙律焗薯($41)熱辣辣,碎蛋彈牙滑溜,薯仔味道清爽,唔使太多醬汁已經足夠!加埋蔥花提味!不過拌碟嘅羅馬菜一樣太老!店員只負責落單及上菜,唔使太多服務!幾舒服坐住食一餐!店內仲有免費雜誌!不過位置唔顯眼,要搵下!
店員只負責落單及上菜,唔使太多服務!
2016-04-12
2015-12-20 350 瀏覽
蘑菇炒滑蛋好味,嫩嫩的大份,鹽要自己落 ; 兩片厚蕃茄有略煎,吃時多汁又甜 ; 白身腸是有煎過,煎至剛好香腸漲起,表皮並沒有破爛,咬的第一口仍然會發出「蔔」的聲響,好爽!烘麥包我需要抹牛油,千萬記得要向店員索取。
$36 (早餐)
2015-10-14 292 瀏覽
試過義粉,很不滿意,沒想到試過焗薯,才發現有驚喜。一個套餐,包括芝士雞肉焗薯、沙律、蘑菇湯,共53蚊,在上環附近還比較抵食。焗薯綿軟,雞肉很入味,伴著芝士,雖然有點罪惡感,但是感覺好滿足啊。吃完還挺有飽腹感,果斷加入午餐飯堂list。
5 分鐘 (外賣自取)
  • 焗薯
2015-06-29 458 瀏覽
咳咳……實物沒有相片的美麗!熱烘火腿芝士牛角包,跟餐飲品我另加$5轉凍香桃綠茶 (天氣實在太太太熱),綠茶內加有大粒煙韌椰果,好咬口!牛角包烘過後是外有點脆而內軟,幾重牛油香。熱溶芝士加上火腿,令吃的時候味道加添鹹香,我覺得配合這杯凍飲是夾到無倫!
咳咳……
實物沒有相片的美麗!

2015-03-06 635 瀏覽
我已經很久沒有幫襯 Oliver's Super Sandwiches 嘞!既然星期六出街食早餐,走到上環信德中心 Oliver's Super Sandwiches 的分店也算就腳!今次,一嚐英式早晨套餐!當我付款後,店員會隨即給予一個號碼牌,等待店員送上食物!等上不用 10 得鐘便送齊!南瓜忌廉湯螺絲粉、芝士法蘭克福腸、莎樂美腸炒蛋、烤番茄配意大利多士 $38食物份量及種類算是豐富了! 以我的食量絕對夠飽! 包括:南瓜忌廉湯螺絲粉、芝士法蘭克福腸、莎樂美腸炒蛋、烤番茄配意大利多士 南瓜忌廉湯螺絲粉的南瓜湯底質感濃稠,味道甜美! 卻似是開粉加水那種口感,螺絲粉則軟腍!感覺一般!芝士法蘭克福腸脆皮惹味!炒蛋滑溜度稍遜!意大利多士香脆帶軟!即磨咖啡質感稀薄,味道偏苦不討好!今次,整體味道,口感皆一般!下次,還是要看看有什麼美食再幫襯吧!

今次,一嚐英式早晨套餐!
南瓜忌廉湯螺絲粉、芝士法蘭克福腸、莎樂美腸炒蛋、烤番茄配意大利多士配即磨咖啡
食物份量及種類算是豐富了!
 以我的食量絕對夠飽!

南瓜忌廉湯螺絲粉的南瓜湯底質感濃稠,味道甜美!
 卻似是開粉加水那種口感,螺絲粉則軟腍!感覺一般!

芝士法蘭克福腸脆皮惹味!

炒蛋滑溜度稍遜!

意大利多士香脆帶軟!
南瓜忌廉湯螺絲粉
即磨咖啡
質感稀薄,味道偏苦不討好!
即磨咖啡
2014-10-18
$38 (早餐)
我不嬲都好中意食歐陸式早餐 呢個都係我食過裡面幾好食既一個 雖然佢唔算好多野食,但樣樣都幾好食 特別要提既係個蘑菇湯螺絲粉,個湯算濃,而我又正正中意飲濃既湯,所以覺得好好食,而且好少早餐有得飲湯,食完想再叫多一碗蛋係我好中意食既一樣野,佢個炒蛋都幾滑,又冇熟得制,所以幾啱我口味腸同薯餅都係正常水準,我就問佢攞左D蜜糖用尼點腸,好好食唯一可以挑剔既係兩塊多士,有少少難咬搵日再食多次
我不嬲都好中意食歐陸式早餐
 呢個都係我食過裡面幾好食既一個
 雖然佢唔算好多野食,但樣樣都幾好食

腸同薯餅都係正常水準,我就問佢攞左D蜜糖用尼點腸,好好食

唯一可以挑剔既係兩塊多士,有少少難咬

搵日再食多次
英式早餐
2014-06-04
$40 (早餐)
英式早餐
2014-08-14 206 瀏覽
番工需要鬆一鬆? 最好就是吃一個下午茶了! 最理想是一杯宜人咖啡加一份輕食,因為不可吃太飽~去了Oliver"s super sandwiches,因為下午茶價格比中午划算很多!點了T16. 碎蛋沙拉腸仔窩夫最好吃是 碎蛋沙拉! 碎蛋切出來大小均一,腸仔是水煮的,窩夫只是冷藏食品後翻熱的,因此沒有香脆的口感!最期待是illy 咖啡,因為意大利咖啡是信心之選!不過有點淡!濃些更好味!單據大多可於下次消費可當作優惠券,因此可多加留意!
點了T16. 碎蛋沙拉腸仔窩夫
碎蛋沙拉腸仔窩夫
illy Coffee
單據大多可於下次消費可當作優惠券,因此可多加留意!
題外話/補充資料: 1/員工有笑容,有禮!
2014-08-11
10 分鐘 (外賣自取)
  • 碎蛋沙拉
由於要等香港同澳門同時落左8號先可以開船,晨咁早到左上環,成個商場都塞滿哂等上船既大陸人,好難先有個位坐底食野。去到超級三文治都要坐高枱先有位。叫左個三文魚蜆肉扁意粉同一杯illy咖啡,餐黎既,總共53蚊。三文魚蜆肉扁意粉賣相好乾但好香,見到d汁係放埋邊,撈起左都唔夠,就問人攞多d汁,由於d汁係同d三文魚同蜆肉一齊預先整好,所以後加既一大pat汁,即係多左好多三文魚同蜆肉,多多一倍既汁先可以每條意粉都俾d汁包住。蜆肉不過不失,三文魚配白汁真係一流!好味!但略嫌扁意粉煮得太熟,一d都無彈牙既口感。另外杯咖啡好好味,應該預先幫我落左奶,有陣咖啡豆燶燶地既香味,好易入口。唔太中意飲咖啡既人不妨一試。
,好難先有個位坐底食野
。去到超級三文治都要坐高枱先有位。
叫左個三文魚蜆肉扁意粉
同一杯illy咖啡
,餐黎既,總共53蚊。
三文魚蜆肉扁意粉
,多多一倍既汁先可以每條意粉都俾d汁包住
。蜆肉不過不失,三文魚配白汁真係一流
!好味!但略嫌扁意粉煮得太熟,一d都無彈牙既口感。
illy咖啡
另外杯咖啡好好味
,應該預先幫我落左奶,有陣咖啡豆燶燶地既香味
,好易入口。唔太中意飲咖啡既人不妨一試
2013-08-14
illy咖啡
2012-10-23 90 瀏覽
中午十二點幾黎到無客見佢啲位坐得幾舒服就決定食佢嘅三文治叫咗個Whole Wheat Sliced Bread ComboCombo有個三文治同個湯湯我要咗cream musil soup,味道唔錯份三文治係烘底,幾好食,不過好大份,自己一個食唔晒,要打包返屋企
中午十二點幾黎到無客
見佢啲位坐得幾舒服就決定食佢嘅三文治
Combo有個三文治同個湯
湯我要咗cream musil soup,味道唔錯
Whole Wheat Sliced Bread
2012-10-23
Whole Wheat Sliced Bread
2012-09-05 78 瀏覽
由於某日早上經過Super Sandwiches,見到有個牌寫住,上午8:00前惠顧早餐可減$4,所以第二日我特登早些出門,打算吃一個優閑的早餐經典炒蛋、脆煙肉、早餐腸、烤蕃茄、比利是窩夫$31炒蛋ok,夠滑,脆煙肉無食,所以唔知脆唔脆,早餐腸ok,因只是來路貨,烤蕃茄有d爛佐,不過最差係件比利是窩夫,又凍又硬,一d都唔鬆軟,我食佐一啖就放棄了。蜜味火腿、芝士三文治$30問店員本身個包有無加熱,佢話冇,但我唔想食凍冰冰的三文治,我問佢可否加熱,好彩都得。麵包係全麥ge,應該係嘉x個隻,入面塊生菜有d黃,加熱的時間不足,個包基本上唔熱,d芝士當然都唔會溶啦,仲係硬geSuper Sandwiches主打三文治,理論上應該三文治會好食,點知都係差。
經典炒蛋、脆煙肉、早餐腸、烤蕃茄、比利是窩夫$31

,不過最差係件比利是窩夫,又凍又硬,一d都唔鬆軟
,我食佐一啖就放棄了。
蜜味火腿、芝士三文治$30

2012-08-27
$30 (早餐)
2012-04-29 54 瀏覽
事源係學校一大伙人要去澳門 Field Trip...約左同學11點係碼頭等上船出發。內人10點黎到同我食完早餐先 (錫曬你)原本想去蘭芳園點知十點未有撈丁食於是就行黎Super Sandwishes諗住食個英倫風早餐其實Super Sandwishes都真係成日食 (內人讀書附近有間......)但早餐都真係第一次結果叫左兩個早餐, 結果....麻麻地上面內人叫既, 腸仔其實都幾普通, 同一般雞肉腸冇咩分別-,-炒旦冇話特別滑又或係特別好食, 總之就係.....普通炒旦囉問題出左係個包度: 好硬, 牛油係凍既, 結果就係又凍又硬-,-下面係我叫既, 茄汁豆就係大家成日食既地門茄汁豆既味-,-牛角包還好, 炒旦都係一樣, 成件事就係好普通囉食完曬個早餐就飲跟餐既一杯Lily Coffee.內人對咖啡略有研究 (因為佢口勺) 第一句就係: 咁稀既其實杯咖啡既味道冇問題, 我飲黑啡既, Coffee base略酸, 但就真係好淡。結果, 成個早餐, 就衰左係杯啡上面....要知道, 一早飲一杯好既咖啡絕對影響一日既心情
事源係學校一大伙人要去澳門 Field Trip...

約左同學11點係碼頭等上船出發。

內人10點黎到同我食完早餐先
(錫曬你

原本想去蘭芳園點知十點未有撈丁食

但早餐都真係第一次

結果叫左兩個早餐, 結果....麻麻地
麻麻地

下面係我叫既, 茄汁豆就係大家成日食既地門茄汁豆既味-,-

牛角包還好, 炒旦都係一樣, 成件事就係好普通囉

食完曬個早餐就飲跟餐既一杯Lily Coffee.

內人對咖啡略有研究 (因為佢口勺
) 第一句就係: 咁稀既

結果, 成個早餐, 就衰左係杯啡上面....

要知道, 一早飲一杯好既咖啡絕對影響一日既心情
這個價錢可以吃到更好一點的早餐
2012-04-22
$30 (早餐)
2012-04-02 88 瀏覽
買了兩張團購現金劵,15蚊當30蚊用點了費城牛肉芝士焗薯,跟salad和吞拿魚沙律牛角包+rose latte+忌廉蘑菇湯男友點了雙味既意粉(肉醬+蛽肉)和一杯咖啡費城牛肉芝士焗薯,賣相非常吸引,而且焗薯比想像中大個,比拳頭還要大..芝士佈滿了焗薯的面層,而芝士之下就鋪了數塊牛肉,牛肉很嫩香濃軟滑既芝士鋪在牛肉和熱辣辣既焗薯上,令人食指大動!沙律加了美味的芝士碎條和沙律汁也很開胃rose latte甜味夠,而且玫瑰花瓣鋪在latte之上,增進了美感之餘,也傳來陣陣的玫瑰花香氣相反,意粉顯得很普通,男友是愛喝咖啡之人..他也說咖啡不行...但蘑菇湯我們都愛喝!!用了團購,每人要另補差價約$30

買了兩張團購現金劵,15蚊當30蚊用
男友點了雙味既意粉(肉醬+蛽肉)和一杯咖啡
芝士佈滿了焗薯的面層,而芝士之下就鋪了數塊牛肉,牛肉很嫩
香濃軟滑既芝士鋪在牛肉和熱辣辣既焗薯上,令人食指大動!
沙律加了美味的芝士碎條和沙律汁也很開胃

相反,意粉顯得很普通,男友是愛喝咖啡之人..
他也說咖啡不行...但蘑菇湯我們都愛喝!!
用了團購,每人要另補差價約$30

費城牛肉芝士焗薯賣相討好..味道也很好
相對焗薯,意粉很一般,賣相和味道也不夠好
rose latte
費城牛肉芝士焗薯賣相討好..味道也很好
rose latte
MENU
  • 費城牛肉芝士焗薯
挪威煙三文魚、蜆肉、刁草忌廉汁拼肉醬意粉 $61連忌廉蘑菇湯...一份pasta嘅份量都好正常, 兩種汁都夠撈意粉, 肉醬帶有香草氣息, 蕃茄味不太搶;刁草忌廉汁很纯很滑, 三文魚全熟有點嚡口。三點式(碎蛋焗薯、吞拿魚沙律牛角包、凱撒沙律) $56連一杯illy即磨咖啡...幸運地配給我的焗薯有拳頭咁大, 焗薯很腍也很甜、碎蛋很有蛋味也很creamy;牛角包烘得香脆, 兩啖已可幹掉;凱撒沙律少得有如伴碟但菜都可以叫做新鮮。全晚嘅三文治只得兩款指定款式, 這就是其中一款經典版 Oliver's Club $38...全麥麵包配雞肉、蕃茄、生菜、蛋沙律等配料, 感覺上少了些以前的風味, 但此三文治因為有生菜及蕃茄的關係所以口感清爽, 不會被全麥麵包所乾涸住。
2011-11-05
展開澳門喪食之旅前, 我們先到利華超級三文治店食個早餐.我要了一個德國腸肉醬焗薯 + 沙律+ 湯德國腸肉醬焗薯 ( $ 32 ) 個薯仔幾好食, 夠哂粉和林 , 肉醬則普普通通 , 我比較吃酸的, 整條德國腸釀在薯仔中間,味道沒有什麼特別 . 湯 + 沙律 ( $ 15 )個白湯其實好似金寶湯 , 金寶湯就SURE好味啦... 沙律都係不過不失另外一個早餐老實講, 廚房整野食的都係一班年青人, 同你自己係屋企煮既根本沒有分別 ,分分鐘自己整既仲好食. 以咁既價錢去食, 我覺得真係不值得. 我相信 KFC 比佢更好味同經濟.
展開澳門喪食之旅前, 我們先到利華超級三文治店食個早餐.

我要了一個德國腸肉醬焗薯 + 沙律+ 湯

德國腸肉醬焗薯 ( $ 32 )

味道沒有什麼特別 .

湯 + 沙律 ( $ 15 )

另外一個早餐

比佢更好味同經濟.
2010-11-13
$45 (早餐)