2023-07-19 87 瀏覽
果然係海南雞專門店,價錢其實唔平,但係味道來講真心推介,肉質嫩滑,減緊肥嘅我都無法抵擋雞皮嘅誘惑。有分望到就知有幾入味,觀感令人充滿食慾。三款醬汁都好惹味好送飯。
2022-10-11 389 瀏覽
📍OK德海南雞專門店 (新都城中心)小小店裡充滿滿滿泰式風格#黃金月亮蝦餅很脆每片都有蝦子#經典打拋豬有點微辣但是真的超下飯味道很足夠洋蔥九層塔超香的店裡小小的整個很氣派且有用心在擺設讓人覺得很放鬆離秘道海邊超近的吃完後還可以去海邊散步🚶🏻‍♀️隔壁滿山望海客滿還好有做好功課推薦------------------------------蜂蜜炸雞翅炸豬肉餃子東央海鮮媽媽麵紫菜蛋花湯
📍OK德海南雞專門店 (新都城中心)

小小店裡充滿滿滿泰式風格

炸豬肉餃子

東央海鮮媽媽麵

紫菜蛋花湯
2021-10-03 1418 瀏覽
呢間餐廳既招牌海南雞飯…啲雞肉真係好滑,同埋個底唔係用生菜墊起,份量真係好多…..鐘意多餸既人絕對夠。咖啡牛腩有點微辣,幾惹味。我地就點左個2人餐,除左有主菜同飯,仲有跟埋個小食同燉湯….燉湯有人參蟲草花雞同肉骨茶,呢款肉骨茶係星加坡口味的,同平時飲馬來西亞藥材味濃既肉骨茶有所不同,呢款係白楜椒味重,不過我兩款都鍾意飲😋鐘意食海南雞既人相信黎呢度都搵到驚喜….價錢又算抵食…2個人都食到飽一飽呀!

呢間餐廳既招牌海南雞飯…

咖啡牛腩有點微辣,幾惹味。
我地就點左個2人餐,除左有主菜同飯,
仲有跟埋個小食同燉湯….

鐘意食海南雞既人相信黎呢度都搵到驚喜….
價錢又算抵食…
2個人都食到飽一飽呀!
2021-02-25 1818 瀏覽
下午我在「油麻地」光顧某間集潮州粉麵,以及港式車仔麵食品兩者優點於一身的粉麵店之後,選擇乘搭交通工具,前往「將軍澳」「新都城中心」三期地下,光顧海南雞飯餐廳「OK德海南雞飯專門店」。恰巧「OK德海南雞飯專門店」本身在下午茶時間裡面,推出實際份量感覺一點也不少,性價比很高的「下午茶餐」,而且「下午茶餐」裡面同時有提供「海南雞飯」和「馬來咖喱牛腩飯」給食客選擇。既然「寶琳」分店「OK德海南雞飯專門店」在下午仍然有推出款式齊全,又有「海南雞飯」,又有「咖喱牛腩飯」,價錢不算昂貴,而且實際份量足夠飽肚的下午茶,我索性把它當作晚餐享用。適逢當時「香港」堂食時間,仍然在下午六點結束,令我決定購買「OK德海南雞飯專門店」的外賣自取下午茶,「海南雞飯」和「咖喱牛腩飯」作為晚餐,攜帶回家慢慢享用。我在「寶琳」分店「OK德海南雞飯專門店」付款購票之後,坐在餐廳頗為龐大的樓面裡面,慢慢等候「寶琳」分店「OK德海南雞飯專門店」廚房店員製作我的外賣下午茶食品。恰巧我那時候忽然想起,想起「OK德海南雞飯專門店」的每一份下午茶餐裡面,就算食客選擇外賣自取,也可以為每份下午茶餐,自由選擇一杯飲品。於是我跟「寶琳」分店

於是我跟「寶琳」分店「OK海南雞飯專門店」收銀櫃檯裡面的店員補充,我的兩份下午茶茶餐裡面的飲品,都是選擇享用熱「奶茶」飲品。

我的「OK德海南雞飯專門店」外賣自取下午茶食品,分別有兩款食品加兩款飲品,原本的總價錢需要港幣九十四元,再加上每款外賣食品飲品的外賣餐具費用四元,總價錢最後變成了港幣九十八元。

由於我比較遲才告訴「寶琳」分店「OK德海南雞飯專門店」收銀櫃檯店員,兩份下午茶飲品都要「熱奶茶」,所以當餐廳廚房製作完成食品,連外賣膠袋送到我手上的時候,變成了兩個膠袋,一個盛載食品,一個盛載飲品。

另一方面,原來「寶琳」分店「OK德海南雞飯專門店」外賣包裝版本的下午茶食品,收據原來一早已經跟隨貼在外賣膠袋的表面上,我再向收銀店員要求收據的做法,原來有點多此一舉。

由於我在「寶琳」光顧「OK德海南雞飯專門店」,所以想立刻乘搭交通工具返回「西貢」也變得很容易,既可以直接在「新都城中心」乘搭小巴返回「西貢」,也可以坐港鐵到「坑口」,然後才乘搭小巴返回「西貢」也可以。

我回到家裡面之後,直到晚上一個人坐在家中享用「OK德海南雞飯專門店」下午茶茶餐裡面的「海南雞飯」食品。「OK德海南雞飯專門店」裡面的「海南雞飯」有三款調味料,感覺有點像享用中式「海南雞飯」。

至於下午茶飲品裡面的兩杯「熱奶茶」,幸好我在「寶琳」「新都城中心」小巴站乘搭交通工具趕回「西貢」,實際上不需要等候太長時間,所以回家之後,「熱奶茶」仍然保持溫暖熱度。

「OK德海南雞飯專門店」有為每一杯「熱奶茶」提供兩包包裝砂糖,實際上變成了四包砂糖在外賣膠袋裡面。「OK德海南雞飯專門店」砂糖實際份量多到,我最後還是用剩很多包包裝砂糖,遺留放在廚房廚櫃裡面。

由於「OK德海南雞飯專門店」製作的「熱奶茶」溫度頗高,直到我攜帶食品乘搭專綫小巴返回「西貢」之後,「熱奶茶」溫度仍然溫暖,足以融化包裝砂糖裡面的「砂糖」,「奶茶」的實際味道也立刻變甜。

至於「熱奶茶」飲品裡面的「紅茶」實際濃度,我覺得「熱奶茶」的實際「紅茶」濃度感覺尚算可以接受的程度,只是「奶茶」加入「砂糖」之後,甜味稍為掩蓋住「紅茶」裡面的茶味而已。

至於「OK德海南雞飯專門店」裡面的「海南雞飯」,「海南雞飯」附送了三款調味醬汁,讓我覺得「OK德海南雞飯專門店」製造的「海南雞飯」,略帶中式和馬來西亞「海南雞飯」的氣息。

「OK德海南雞飯專門店」裡面的外賣「招牌海南雞飯」調味醬料分別有三款,包括有黑色的甜味「醬油」,紅色的辣味「辣椒醬」,還有綠色的鹹味「薑蔥蓉」。

招牌去骨海南雞飯

至於「招牌海南雞飯」裡面的「白飯」,已經加入黃色的「薑黃」,把「白飯」實際製成品炒到,變成實際味道頗香,口感不算太腍的「油飯」。

黑色「醬油」裡面的甜味濃度,感覺實際在過濃厚了,所以我覺得黑色甜「醬油」,雖然可以直接被倒進「薑黃油飯」裡面,但是實際倒「醬油」的份量,其實可以適可而止。

至於「招牌海南雞飯」裡面的紅色「辣椒醬」實際辣味程度,我覺得還未至於非常的辣,以我個人平日能夠承受的辣味程度而言,我還可以完全食光所有「招牌海南雞飯」裡面的「辣椒醬」。

至於「薑蔥蓉」裡面的鹹味,我覺得「薑蔥蓉」實際鹹味濃度感覺,實在很像平日享用港式燒味飯時,配搭享用的鹹味「薑蔥蓉」十分相似。

所以我覺得享用「OK德海南雞飯專門店」的「薑蔥蓉」,還是適可而止好了,不宜放太多「薑蔥蓉」到「招牌海南雞飯」實際製成品裡面。

至於「招牌海南雞飯」裡面的「雞肉」,我覺得「雞肉」實際口感感覺不算太過硬太結實,「雞肉」的實際肉質感覺也不算很粗糙,配辣味「辣椒醬」一起享用效果更好。

由於我享用「招牌海南雞飯」的時候,大部分時間都有為「海南雞」雞肉配辣味「辣椒醬」、甜味「醬油」和鹹味「薑蔥蓉」一起享用,所以始終沒有正式感覺過「海南雞」雞肉裡面的實際原有味道。

至於「OK德海南雞飯專門店」下午茶裡面的另一款食品「馬來咖喱牛腩飯」,餐廳廚房在「白飯」表面上,灑下一些味道偏鹹的配料,令「白飯」實際味道,還未至於變得太過淡而無味。

馬來咖喱牛腩飯

至於「馬來咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際肉質,肉質其實也算是頗大,而且餐廳廚房已經在「馬來咖喱牛腩」裡面加入了「辣椒」,所以「馬來咖喱牛腩」實際上的味道還是偏辣為主。

至於「馬來咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際肉質和口感,也都被「OK德海南雞飯專門店」廚房裡面的師傅煮到變得頗為軟腍,要撕開嚼爛「牛腩」裡面的牛肉,過程不算困難。

但是由於「馬來咖喱牛腩」的實際味道,頗重來自「辣椒」裡面的辣味,所以「牛腩」還是適合配「白飯」一起享用,直接享用「牛腩」的實際辣味感覺會有點過火。

但是我只是光顧「OK德海南雞飯專門店」下午茶,卻又能夠食到實際份量不小的「招牌海南雞飯」跟「馬來咖喱牛腩飯」,總價錢也不到港幣一百元,把「OK德海南雞飯專門店」下午茶當作晚餐享用,性價比也變得很高。
2021-02-04
16 分鐘 (外賣自取)
馬來咖喱牛腩飯
2021-02-18 1002 瀏覽
睇咗食評下午茶嚟試下招牌南雞飯,份量一點都不少名副其實。加上雞皮爽脆彈牙,作為健康嘅我當言冇食,但係咬一下,絕對無跨大。頂呱呱嘅醬汁,再配熱辣辣的黃油飯浸合挺香的乾葱碎!冇骨雞肉不多配了隻雞翼,$58性價比高,冇話可說!
2021-02-18
2021-01-29 942 瀏覽
下午茶再幫襯寶林呢間ok duck😸因為有少少掛住佢既海南雞飯下午茶時段,點左越式正宗手撕雞湯河,味道正常,份量大大碗,最後竟然食唔哂要朋友包底唯有缺點係香茅等香菜有點多,我個人不太喜歡!另一樣係招牌海南雞飯,餐牌寫明輕量版,因為係下午茶,但黎到一啲都唔覺得輕量,油飯好食,雞亦非常滑,最鐘意係佢既薑蓉醬水準同之前食既保持到!因為點左杯特飲-愛到深秋(即青檸梳打),所以埋單$115,特飲就唔特別推介喇,無咩特別

唯有缺點係香茅等香菜有點多,我個人不太喜歡!
水準同之前食既保持到!

手撕雞湯河
招牌海南雞飯(輕量版)
手撕雞湯河
招牌海南雞飯(輕量版)
  • 招牌去骨海南雞飯
2020-11-15 1141 瀏覽
📍ok德海南雞飯專門店 💛 相信住寶琳附近嘅朋友都唔會唔知呢間店,點解?因為寶林係黃店沙漠囉 🤣🤣,最近都要出到將軍澳同觀塘先多黃店,‼️唔同分店嘅政見唔同㗎🤫🤫天晉嗰間係藍店嚟㗎,今次食咗兩樣嘢,今次食下午茶所以份量會細少少,想知我食咗啲咩就睇下面啦👇———————————————————下午茶 $ 價錢☕️‼️‼️‼️招牌無骨海南雞飯 $52以下午茶嚟講雞🐔份量比較少,飯份量就幾多,啲雞🐔全部無骨啖啖肉,食落去好嫩滑唔會韌,佢會配上三種醬汁 分別 - 甜豉油丶泰式酸辣汁丶蔥油,三隻撈埋好好食😋,再嚟講吓佢嘅雞油飯 🐔,飯店唔係特別香冇乜特別🙈🙈 ———————————————————四川口水雞飯 $52佢啲雞同海南雞一樣冇分別,所以都係好嬾滑,佢同海南雞嘅分別就係佢係用白飯+ 口水雞麻辣醬汁,麻辣汁幾辣食唔到辣千祈唔好叫,佢嘅白飯上面會加咗少少甜豉油 👍👍 會令人更容易送飯 😛😛———————————————————環境 - 環境唔錯㗎幾舒服燈光比較暗,幾適合同朋友傾吓計,夜晚有時仲會有人唱歌添㗎🤓地址📍 OK德海南雞專門店 (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心3期地下G08-09號舖
下午茶 $ 價錢☕️‼️‼️‼️

招牌無骨海南雞飯 $52
四川口水雞飯 $52

地址
📍 OK德海南雞專門店 (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心3期地下G08-09號舖
2020-10-05 768 瀏覽
喺將軍澳呢個黃店沙漠搵食真係唔容易😂 宜家冇得去泰國玩,一於食番個海南雞飯懷念下啦哈哈!!!💛招牌無骨海南雞飯雞肉嫩滑,份量適中,隨飯附上三個醬料,分別係酸辣汁、薑蓉同甜鼓油。油飯望落有啲色水但味淡。💛泰式豬頸肉飯燒豬頸肉味道偏淡,但都尚算燒得香口,不過不失。將軍澳天晉匯都有一間同名嘅店,但果間係藍店,想支持黃店嘅話就小心唔好去錯喇!!味道: ⭐️⭐️⭐️ 服務: ⭐️⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️

💛招牌無骨海南雞飯

💛泰式豬頸肉飯
燒豬頸肉味道偏淡,但都尚算燒得香口,不過不失。

味道: ⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️
2020-09-04 657 瀏覽
此新都城黃店餐廳與將軍澳天晉滙之同名藍色商家分店已分家,各不相干。4月時這間寶琳分店已有黃藍食肆認證不是藍店,大家可以放心幫襯,而且收銀櫃放住pepe,黃到金嘅范國威都加持過,fb官方曾表態我覺得已好夠;但天晉分店係唔同老闆藍到黑,大家唔好幫襯錯!.OK德海南雞專門店,招牌秘製海南雞同口水雞,採用新鮮雞同自家製醬汁,四川麻辣口水雞的辣汁以超過30種材料如花椒、牛油、新鮮辣椒等製成。⭐️全日外賣85折⭐️海南雞/口水雞買半隻送半隻👓招牌去骨海南雞飯 午餐$63包飲品(晚餐$80送老火湯同雞湯浸時菜配飲品半價;單點海南雞飯$70;假日亦有午市套餐$70)海南雞飯用大正方碟盛裝,連同三個醬汁:甜豉油、酸辣汁、蔥油。甜豉油好好食撈飯一流🐽海南雞份量多冇偷工減料,而且雞肉嫩滑一啲都唔韌,無骨食落啖啖肉。油飯香又唔油膩,飯呈深黃色應該係加咗黃薑粉。評分:8/10.其實我都食過好多次試過唔同款式,額外簡單一提:👓泰式雜錦炒金邊粉 $63唔係傳統phat thai酸甜味道,反而像泰式炒河甘用左醬油,好足料有四隻爽蝦、雞肉、扎肉、肉鬆等。好大碟粉一定夠飽。👓星洲炒米 $63👓泰式蝦醬扎肉炒飯 $63蝦醬味
⭐️全日外賣85折
⭐️海南雞/口水雞買半隻送半隻

評分:8/10
其實我都食過好多次試過唔同款式,額外簡單一提:
👓泰式雜錦炒金邊粉 $63
👓星洲炒米 $63
👓泰式蝦醬扎肉炒飯 $63
蝦醬味濃郁而且好多醬料所以炒飯偏濃味。
👓菠蘿海鮮炒飯 $63
味道麻麻,不是傳統泰國菜的菠蘿海鮮炒飯,偏淡味炒飯底偏白。
2020-08-18 506 瀏覽
外賣來講都算幾大碟幾豐富,賣相好吸引!➡️ 招牌無骨海南雞飯 ($70) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫無骨嘅海南雞真係好正,d肉食落都仲好嫩滑,配上海南雞嘅油飯同埋三個醬汁,分別有酸辣汁,蔥油同埋甜豉油,味道好夾好好味,極力推介!➡️ 泰皇醬雞絲炒金邊粉 ($72) ⭐️⭐️⭐️⭐️整體份量都幾多,泰皇醬又甜又酸又辣,所以炒完出黎好香好開胃,加上金邊粉炒得啱啱好,返到屋企都唔會黐埋一舊,只可惜雞絲得好少。➡️ 越式香茅雞中翼麻辣湯河粉 ($57) ⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼分開放,所以返到屋企都仲食到好香脆嘅雞翼,麻辣湯都算幾正宗,麻得嚟又未至於好辣,相信唔太食得辣嘅人都鍾意食,我好鐘意!➡️ 鳯尾蝦春卷 ($10) + 越式蔗蝦 ($10) ⭐️⭐️⭐️兩款小食都算唔錯,落單後即叫即炸,好脆好好味😋OK德海南雞專門店地址📍: 將軍澳貿業路8號新都城中心3期地下G08-09號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
外賣來講都算幾大碟幾豐富,賣相好吸引!

➡️ 招牌無骨海南雞飯 ($70) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 泰皇醬雞絲炒金邊粉 ($72) ⭐️⭐️⭐️⭐️

兩款小食都算唔錯,落單後即叫即炸,好脆好好味😋

OK德海南雞專門店

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
2020-08-01
10 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌無骨海南雞飯
2020-06-08 937 瀏覽
同將軍澳分店分左家,又見疫情之下d優惠幾吸引,所以就試下入到去見d侍應反應都幾快,分工都幾好,一個量體溫之後一個就拎餐牌帶位,幾鍾意呢d高效又貼心既服務🥰嗌左個辣椒大蝦鳳爪同咕嚕肉,每個set加多左十蚊有碗飯(可以揀油飯或者白飯)同湯,上菜個下完全估唔到真係色,香,味都有🙈(無誇大,或者可能見係海南雞餐廳,無諗過小菜都咁ok😂)食落都真係有獲氣同入味,咕嚕肉仲係脆!!!好重要好重要好重要!!!因為自己唔中意食d冧哂或者好重粉既,所以好欣賞佢p.s.呢間餐廳好似耐唔耐夜晚有live歌聽,幾好氣氛😊p.p.s. 下次試埋佢定新頂手既南勢角串燒先😛
同將軍澳分店分左家,又見疫情之下d優惠幾吸引,所以就試下

p.s.呢間餐廳好似耐唔耐夜晚有live歌聽,幾好氣氛😊
p.p.s. 下次試埋佢定新頂手既南勢角串燒先😛
2020-05-23 679 瀏覽
呢度嘅海南雞真係百食不厭!海南雞晚餐只係$80!奉送老火例湯同雞湯浸時菜,配飲品有半價優惠當然,餐廳都有其他晚餐選擇,但我每次嚟都一定係叫海南雞!😂海南雞飯用大碟盛載,連同三個醬汁(甜豉油,酸辣汁,葱油)我要求要雞脾,需加$12。飯亦有油飯或白飯選擇,當然係配油飯🙈先講老火湯,好有火侯!雞湯浸時菜味道濃郁又唔會太咸,冇味精味海南雞真係超級滑,肉質好嫩,無骨淡淡肉!而且油飯好香又唔油膩,一流!難怪叫海南雞專門店💯👍🏻(溫馨提示,餐廳只收現金或八達通)
呢度嘅海南雞真係百食不厭!

當然,餐廳都有其他晚餐選擇,但我每次嚟都一定係叫海南雞!😂

招牌無骨海南雞飯

海南雞飯用大碟盛載,連同三個醬汁(甜豉油,酸辣汁,葱油)

難怪叫海南雞專門店💯👍🏻

(溫馨提示,餐廳只收現金或八達通)
招牌無骨海南雞飯
第一次幫襯,三個人叫左3份午餐,加左兩份小食。無骨海南雞飯 -- 雞肉夠嫩滑,但有點過鹹,份量略嫌少。作為餐廳主打菜式,我覺得有點失色。肉骨茶 -- 足料,藥材味夠濃,有當歸、杞子、枝竹、蒜頭、大大隻冬菰。豬肉夠入味夠冧,份量又多。 加埋油炸鬼同個惹咪辣椒豉油,馬來海鮮炒貴刁 -- 味道是類似厦門炒米的咖喱味,炒得好入味,料多粉又多,小食叫左兩份$10泰式無骨鳳爪 -- 每份有4件(兩隻),好味唔太辣,大件厚肉,配菜都不少,抵食,服務則有待改善,我們坐在餐廳最入兩張枱其中一張,另外一張都有客,三個侍應全部企喺望唔到兩張枱嘅位,我要行出去叫他們入嚟落單。我們三人 share,我叫侍應俾幾隻碗或碟,但她只俾一隻碗(無言!)。眼見店內所有枱都沒有人提供清水,雖然食完覺得口渴,而且見一旁有一排裝滿水的杯,但見佢哋成餐飯都放左喺度無郁過,所以都唔敢問侍應攞嚟飲。埋單$207,整體食物質素高、抵食。
第一次幫襯,三個人叫左3份午餐,加左兩份小食。

埋單$207,整體食物質素高、抵食。
  • 肉骨茶
2020-05-13 367 瀏覽
今晚約左朋友食晚飯,想食海南雞飯但去唔到深水埗咁遠,於是去屋企附近食呢間,味道尚算合格,雞飯明顯落左黃薑上色,本身雞飯用雞湯味道偏淡,雞尚算滑溜,脂肪比例亦低,睇得出有過過冰水處理,有皮凍出現,加上醬汁食味道剛好,不過呢個味道收呢個價錢就有點貴,唯一好處係因疫情人流減少,食完都冇趕我地走,不斷幫我地加水,服務唔錯
2020-03-10
2020-05-01 439 瀏覽
環境舒適,服裝唔錯豬頸肉最好味,海南雞雞肉好滑,未食過咁滑既雞肉,油飯亦好好食二人餐份量不少,連湯和小食疫情關係,晚餐有優惠埋單$200兩個人好抵食,性價比很高
環境舒適,服裝唔錯
二人餐份量不少,連湯和小食
疫情關係,晚餐有優惠
埋單$200兩個人好抵食,性價比很高

豬頸肉、海南雞飯、蝦卷