2023-06-23 699 瀏覽
法國家庭式優閒餐廳 Odea今年生日閨蜜帶我來到 1881 Heritage 嘅Odea因為天氣太熱我哋選擇坐室內一進入餐廳就見到表演色士風 SAXOPHONE不是吹出懷舊經典旋律,令人聽出耳油。閨蜜一早安排咗個 Tea Set 職員好親切,主動幫我哋影咗好多合照當我哋影咗一陣之後又好主動問我哋出唔出去露台位置影相?仲話個 Tea Set 交俾佢幫我哋搬出去法式餐廳Odea 露台位置被植物圍繞著維多利亞式建築,邊欣賞邊品嘗悠閑下午茶我哋好似置身於法國小鎮中。職員極度有耐性幫我哋影咗好多靚相仲幫我哋執走晒枱上嘅嘢令相片構圖更精美真係要俾10個讚佢👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻露台位置影嘅相真喺靚好多🥰💓雖然有啲熱😛影完相就入返室內坐✨ODEA MODERN FENCH✨🌟SPRING TEA SET MENU🌟SAVORY🔸Cucumber Cheese Cube🔸Hokkaido Scallop with Mango Salsa🔸Citrus Prawn & Crisp🔸Lobster & CaviarPASTRIES🔹Chrysanthemum Chocolate Mousse
法國家庭式優閒餐廳 Odea

因為天氣太熱我哋選擇坐室內
一進入餐廳就見到表演色士風 SAXOPHONE
不是吹出懷舊經典旋律,令人聽出耳油。

閨蜜一早安排咗個 Tea Set
職員好親切,主動幫我哋影咗好多合照
當我哋影咗一陣之後
又好主動問我哋出唔出去露台位置影相?
仲話個 Tea Set 交俾佢幫我哋搬出去

法式餐廳Odea 露台位置被植物圍繞著
維多利亞式建築,邊欣賞邊品嘗悠閑下午茶
我哋好似置身於法國小鎮中。

職員極度有耐性幫我哋影咗好多靚相

🔸Cucumber Cheese Cube
🔸Citrus Prawn & Crisp
🔸Lobster & Caviar

PASTRIES
🔹Chrysanthemum Chocolate Mousse with Lemon
🔹Strawberry Mousse with Olive Oil Sponge
🔹Raspberry Marshmallow Choco Tart
🔹Sakura & Matcha Panna Cotta

SHARE PLATE
🔸[Pick Me Up]Tiramisu, Coffee Bubble

SCONES
🔹Plain Scone and Green Tea Scone
Served with Clotted Cream, Orange Marmalade and Strawberry Jam

全部都好好食🤤精緻嘅賣相一件接一件地吃😍
令人沒有罪惡感去過足口癮
綠茶鬆餅好鬆化,好香

$638/for two
Included Brewed Coffee or Tea Per Person

ODEA (尖沙咀)
尖沙咀廣東道2A號富衛1881公館主樓地下
2023-05-23 875 瀏覽
好懶,很久沒有寫食評了,其實想寫幾個,但一直缺乏動力。昨天約了一位英國回香港的年輕朋友於 ODEA下午茶,好熱的天氣,本來訂了 indoor seating, 但來到覺得有點風,所以臨時改了 outdoor seating,如果天氣不是太熱,個人喜歡戶外,因為更有氣氛。本來被安排坐前面一張枱,這張枱當時有客人 lunch,這枱客人走了,有位 waiter(Vic)馬上消毒枱椅,之後主動邀請我們坐這張枱,他說因為景觀比較開揚,很貼心的服務。朋友仔通知會遲到,我就看看 afternoon tea set menu,有 2 款英式鬆餅:原味及抹茶,配clotted cream 及 2 款果醬 :橙皮及士多啤梨,都是我喜歡的味道。鹹點及甜點各 4 款,還有一個 highlight : tiramisu with coffee bubble,內容很豐富,2 位 $638 價格都合理。朋友仔到了, 大概 15 分鐘,下午茶套餐就上桌了。朋友仔幾日後就回英國,於是我們「雞啄唔斷」,有位侍應Sandy 不時都過來關心一下我們進食的進度,最後上 shared plate, 及飲品。除了賣相吸引,食品份量
好懶,很久沒有寫食評了,其實想寫幾個,但一直缺乏動力。

本來被安排坐前面一張枱,這張枱當時有客人 lunch,

朋友仔到了, 大概 15 分鐘,下午茶套餐就上桌了。

除了賣相吸引,食品份量剛好,個人覺得 Savory 比 pastries 更合個人口味,tiramisu 很出色。

服務滿意,很開心的下午茶,下次再來!

Afternoon  tea  set  for  two
2023-05-22
Afternoon  tea  set  for  two
2023-05-19 510 瀏覽
1881維多利亞式建築餐廳✨環境好靚、打卡!🤎服務態度幾好☺️試下ODEA新出既lunch menu先✨幾滿意🤤👍🏻價錢算抵食!Starter橙汁醃三文魚配青蘋果, 橘子沙律汁,賣相、味道都清新、開胃🤤秘製燒烤醬薄切西冷, 羅馬菜沙律幾吸引!幾惹味、好食!有脆米通👍🏻松露蘑菇湯 ,好香濃!是日精選餐湯(蕃茄帶子湯)幾好飲👍🏻Main Course 香草牛油燒焗龍蝦配芝士南瓜花 +$128龍蝦好新鮮!幾嫩又彈牙🤤燒美國牛柳配香煎北海道帶子, 炒蘆筍, 黑松露薯蓉, 燒汁 +$128肉質軟腍,好入味!出色!🤤兩個主菜都高質,推薦👍🏻Dessert 蜜糖意大利芝士杯 賣相精緻、tiramisu味濃郁、好食🤎白朱古力配盆子千層酥配雪葩幾靚💕酸酸甜甜,唔錯🫶🏻Set Lunch Menu 2-Courses $3083-Courses $4084-Courses $508下次再去🥰
1881維多利亞式建築餐廳✨
環境好靚、打卡!🤎服務態度幾好☺️

Starter

秘製燒烤醬薄切西冷, 羅馬菜沙律
幾吸引!幾惹味、好食!有脆米通👍🏻

松露蘑菇湯 ,好香濃!
是日精選餐湯(蕃茄帶子湯)
幾好飲👍🏻

Main Course
香草牛油燒焗龍蝦配芝士南瓜花 +$128

龍蝦好新鮮!幾嫩又彈牙🤤

肉質軟腍,好入味!出色!🤤
兩個主菜都高質,推薦👍🏻

Dessert
蜜糖意大利芝士杯

賣相精緻、tiramisu味濃郁、好食🤎
白朱古力配盆子千層酥配雪葩

幾靚💕酸酸甜甜,唔錯🫶🏻

Set Lunch Menu
2-Courses $308
3-Courses $408
4-Courses $508

下次再去🥰
2023-05-09 479 瀏覽
之前同媽媽行過1881,佢已經透露好想試吓Odea.適逢就快母親節,所以決定帶佢嚟high tea. 餐廳位於一個很有歷史價值的建築物內,環境都特別優雅,當日坐室內,氣氛未必夠戶外好,但對長者(媽媽),室內相對方便,而且服務員亦很貼心,不斷關心媽媽,會否冷氣太凍,暖水不夠,又或是對食物有冇意見?服務態度,不只有善,對長者亦照顧有加!👍🏻食物方面,賣相精緻,不在話下,而味道亦豐富,變化多端,不是只賣甜,他的tiramisu, 更是特別中之特別,值得一試!😋最欣賞的係餐廳氣氛,在一個古色古香嘅地方,優雅嘅環境下伴隨saxophone 🎷and piano 🎹 合奏.. 仲要演奏,我的至愛,哥哥舊曲…由媽媽的笑容中,我感受到她對這個母親節很滿意!Thank you ODEA! 😘
之前同媽媽行過1881,佢已經透露好想試吓Odea.
適逢就快母親節,所以決定帶佢嚟high tea.
服務態度,不只有善,對長者亦照顧有加!👍🏻
Thank you ODEA! 😘
Tiramisu
2023-04-15
母親節
Tiramisu
2023-05-01 373 瀏覽
呢間野平時見到好多人食下午茶打卡以為都係得個景靚 網紅景點啦點知第一次食係朋友請食生日飯原來真係幾好味 至少會想去第二次先價錢中等 每個菜100-300蚊左右但係食物質素 味道 擺盤都非常好好值得平時慶祝既時候去食影相又靚同埋個味道真係唔錯 服務態度又好 個前菜黑松露蟹 黑毛豬 同埋個菜心 意粉都好好味基本上無一樣野係中伏 已經好難得😮‍💨同朋友傾計個環境又舒服 nice同埋距無限時間 我地係從下午5:00開始食到夜晚8:00先走
呢間野平時見到好多人食下午茶打卡

同埋距無限時間
我地係從下午5:00開始食到夜晚8:00先走
2023-03-29
生日
今次係Odea呢餐飯,整體體驗幾好。首先,服務真係好好,Waiter會幫女士拉櫈同鋪餐巾,送多咗一樣餐前小食俾我哋,上完每一道菜都會介紹下嗰道菜係咩,同埋建議食法,當日我哋係慶祝生日,Waiter仲幫我哋將啲嘢擺返靚個位影相。然後,啲食物真係好精緻,感受到廚師係用心去準備,色香味俱全。我唔敢講每一樣都啱自己口味,好多款食物對於我來講都係新奇嘅體驗,食物嘅味道有好多層次,令我更加用心去品嘗每一啖嘅味道。我覺得嗰一餐食物嘅口感整體都好好,我諗咗好耐要點形容⋯第一,我覺得食物全部都「唔乾」。點計咁講呢,唔係講緊佢地嘅食物有冇汁,而係啲食物都煮得啱啱好,特別係啲肉類,無論係鱈魚、龍蝦、豬架,都唔會過熟,入口非常軟熟,食物嘅水份都保留得好好。特別係龍蝦,真係我食過最好食嘅龍蝦🦞!佢嘅熟度係啱啱好,係其他地方食過嘅龍蝦大多數都過熟,食落似擦紙膠,所以我一直以為龍蝦就係咁嘅口感,無諗過龍蝦原來可以咁好食🥹第二,食物有顧及食用者嘅體驗,上菜時嘅溫度都啱啱好,啲食物係「暖」嘅 — 唔係一早煮好曬擺到凍咗,唔係熱到辣口,而係入口覺得溫暖,啱啱好感受到食物嘅質感同味道,令我真心覺得我真係好享受呢一餐嘅食物。

(第三,我自己本人最鍾意法國菜嘅一樣嘢係,佢地上菜係等客人食完一道菜再上下一道,我食飯好慢,佢地慢慢上,令我食得無咁緊張。😂😂)

2023-03-29
生日
  • Tasting  Menu  (8-Course  or  10-Course)
  • 焗釀波士頓龍蝦
2023-04-29 991 瀏覽
又有特別日子食飯,總想搵間特別 D 既餐廳慶祝一下天氣仲涼涼地,今次就搵左間可以坐戶外又有 feel 既地方試下餐廳位於尖沙咀歷史建築 1881 內,被維多利亞式庭園包圍,主打新派法國菜戶外用餐區仲可以望到尖沙咀晚上景色,再加埋駐場音樂演奏家,非常輕鬆寫意食物方面:Assorted Cold Cut Platter : 有兩款巴馬火腿及沙樂美腸,再加上原條芝士,輕盈又美味既特色雜肉芝士拼盤Red Prawn Carpaccio : 西西里紅蝦剌身爽滑彈牙,加上柑橘啫喱、西柚醬及食用花,賣相非常精緻既頭盤Baked Escargots : 法國蝸牛夠大隻,肉質彈牙有口感,再加埋香草薯蓉,必試前菜Roasted Australia Lamb Rack : 羊架燒到五成熟,表面加上香草醬烤焗,肉質鮮味Lobster Spaghetti : 龍蝦肉爽口彈牙,加上龍蝦湯既意粉,簡單又美味Earl Grey Mango Pear Cake , Pina Colada Ice Cream : 超有驚喜既甜品,服務員會即席用菠蘿肉加入液態氮制成菠蘿味雪糕,再加到伯爵茶芒果梨蛋糕,味道有層次,有表演睇又
又有特別日子食飯,總想搵間特別 D 既餐廳慶祝一下

食物方面:

Earl Grey Mango Pear Cake , Pina Colada Ice Cream : 超有驚喜既甜品服務員會即席用菠蘿肉加入液態氮制成菠蘿味雪糕,再加到伯爵茶芒果梨蛋糕,味道有層次,有表演睇又美味既飯後甜品
Ours Tips : 如果想坐戶外打卡位,記得提早預約

2023-04-22 312 瀏覽
之前一直bookmark咗呢間餐廳!見到outdoor環境好靚💕所以趁住唔係好熱或者好凍就去呢間餐廳食lunch啦😝環境無令我失望 好舒服💕不過無風嘅時候就真係有啲熱😂Lunch有得選擇tasting menu或者weekend brunch menu今次我哋係選擇咗weekend brunch 因為想食牛多啲🥰😝- 橙汁醃三文魚配青蘋果 橘子沙律汁配咗啲柚子汁所以酸酸地作為前菜都幾開胃 不過個青蘋果真係好酸😂- 松露蘑菇湯飲嘅時候 聞到啲松露味好香🥰- 燒美國牛柳 配香煎北海道帶子炒蘆筍,黑松露薯蓉,燒汁(+$128)牛柳要左5成熟 好淋💕超級好味🤤蘆筍亦都好嫩👍🏻不過食完係唔會好夠飽😂下次可能要4 courses會比較好😂- 香煎比目魚柳配季節蔬菜個人嚟講 因為唔太鍾意食魚就咁試咗一啖 冇話太大特別驚喜係有啲酸酸地😂- 蜜糖意大利芝士杯
之前一直bookmark咗呢間餐廳!
見到outdoor環境好靚💕

不過個青蘋果真係好酸😂

- 松露蘑菇湯
飲嘅時候 聞到啲松露味好香🥰

- 燒美國牛柳 配香煎北海道帶子
炒蘆筍,黑松露薯蓉,燒汁(+$128)
牛柳要左5成熟 好淋💕超級好味🤤

就咁試咗一啖 冇話太大特別驚喜
係有啲酸酸地😂

- 蜜糖意大利芝士杯

2023-03-30 474 瀏覽
Afternoon tea time🍰☕️餐廳設有室內和室外坐位選擇, 兩者環境也感覺寧靜、舒適, 下午茶除了Tea Set外🍰也有散點茶點☕️今次我和朋友選擇了Tea Set🍰除了外觀精緻吸引外,無論鹹點和甜點也很有水準👍服務亦十分滿意😊😊
下午茶
  • Afternoon Tea Set
2023-03-19 465 瀏覽
生日前一天訂位,到店給了室外Table ,風景很好,服務態度很nice ,每上一道菜都會介紹,食物色香味俱全,最緊要的是還可以提供充電寶給我,真係好滿意😍還會再次光顧啦
2023-03-12
外賣自取
因為慶祝我生日 好姊妹Book左尖沙咀1881 Heritage嘅ODEA食tea🫖一直都想試好耐 好姊妹真知我心 呢座擁有百年歷史嘅維多利亞式建築內high tea 真係別有一番風味 環境好chill 加上天氣涼涼地 坐室外真係打卡度100分 Nordic Tea Set $628 朋友又好sweet寫左生日牌比我 店員亦好主動幫我地影相 食物方面每樣食物都整得好精緻 特別想讚Scones 佢有2件 分別係原味同提子乾味 口感鬆化唔厚實 食落幾有牛油香 但唔會過膩🧈 再配上奶油忌廉、香橙同紅莓醬質素唔錯 😋 另外煙三文魚擺盤精美亦好新鮮 而馬卡龍配上魚子醬蟹肉 味道好特別 而芒果沙律大蝦撻係粉色系 好有心思 而甜品方面最深刻既係白朱古力金桔 酸酸甜甜 好好味我地2個坐左大約2個幾鐘 過左一個好舒服既下午茶時光 整體質素唔錯 會再encore👍🏻

Nordic Tea Set $628

2023-02-12
2023-02-28 662 瀏覽
٩(ˊᗜˋ*)و┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈1881公館下的生日下午茶🫖友人 @fibee3b 今天生日了!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈前一星期的假日相約到1881公館慶生日🎂那裡環境優雅又chill,outdoor位置也是熱門選擇呢~食物主打法國菜,下午茶性價比頗高✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Nordic Tea Set $628 (3/5)Savory:Finland ham horn with cheese sauceMango salsa & prawn tartNordic octopus chorizo skewer Iceland crab meat & caviar macaronPastries:EclaironApricot treeCaramel cinnamon rouladeWhite chocolate & kumquat hatSharing plate:Norway salmon with dill,Cherry tomato & samphireSconeEarl great teaChamomile tea┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈整體質素
٩(ˊᗜˋ*)و
1881公館下的生日下午茶🫖
友人 @fibee3b 今天生日了!
前一星期的假日相約到1881公館慶生日🎂
食物主打法國菜,下午茶性價比頗高✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Nordic Tea Set $628 (3/5)
Savory:

Apricot tree
Caramel cinnamon roulade
White chocolate & kumquat hat

Sharing plate:
Norway salmon with dill,
Cherry tomato & samphire

Scone
Earl great tea
Chamomile tea

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
整體質素也可以,適合聚會chill一個下午
個人比較喜歡甜點類,大部分都合我口味
馬卡龍賣相精美,口感煙韌,只是有點甜
煙三文魚擺盤精美,跟友人分享剛剛好呢
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
那天天氣還不錯,有藍天白雲
微風陣陣,感覺很舒適,可以放鬆心情🫶🏻
店員也很好,會幫忙擺盤加拍照📷非常落力!
然後outdoor所有人都在慶生,好多雙魚寶寶啊🤣
2023-02-22 496 瀏覽
生日朋友帶咗我嚟食下午茶一直都好想試因為見到好多人黎👀👀嗰日天氣好凍職員都主動問使唔使開暖爐環境好復古 光線好適合打卡嘢食嚟到之後職員都主動幫我哋影相!!💜💜都影得十分之好下午茶甜品非常好食馬卡龍好好食!! 唔會太甜鹹食唔係話好多但係都啱啱好食到最尾都覺得有啲飽😂下午茶包左兩杯嘢飲仲有現場live band 聽!! 好驚喜🎉🎉🎉嗰日唔係好多人環境都好安靜好適合聚會,可以慢慢嘆茶慢慢傾偈😍😍
生日朋友帶咗我嚟食下午茶
下午茶包左兩杯嘢飲
仲有現場live band 聽!! 好驚喜🎉🎉🎉
嗰日唔係好多人
環境都好安靜
好適合聚會,可以慢慢嘆茶慢慢傾偈😍😍

2023-01-29
下午茶
2023-02-22 485 瀏覽
ODEA 一路都係我wish list 入邊, 今次book 到 outdoor 食 Weekend Brunch Menu天氣未熱, 坐outdoor 環境真係好寫意, 加分。Week Brunch 分 3 Course ($408), 4 Course ($508), $100 就淨在個甜品價錢。首先送上餐飽, 餐飽都好食呀Appetiser: 我地選左三文魚配牛油梨醬, 鮮蟹肉配蜜柑, , 兩款都好開胃清新Starter: 燒蝦羅文生菜, 薄切西冷沙律Main Course: 香煎比目魚柳 , 烤雞釀蝦配西蘭花苗coffee & Tea 另加$30 杯每樣都好睇又好食, 放牒又精緻, 服務員上菜時都會每牒再介紹番環境, 食物, 服務都好好,  拍拖既好地方, 今餐真係搵吾到挑剔既地方。

天氣未熱, 坐outdoor 環境真係好寫意, 加分。

首先送上餐飽, 餐飽都好食呀

Starter: 燒蝦羅文生菜, 薄切西冷沙律
coffee & Tea 另加$30 杯

2023-01-27
2023-02-21 446 瀏覽
之前幫朋友慶祝生日,已經試過哩間餐廳。 疫情3年,外國親戚終於可以返嚟唔洗隔離👏🏻呀姨急不及待即刻買機票返香港。呀姨咁多年冇返嚟,當然要帶佢去食好野😝雖然長年住喺外國,但對西餐嘅熱情無減於是就帶佢嚟ODEA 試吓,食完又可以順便行下1881 ❤️餐廳週末有brunch menu,可以揀 3-course 或者 4-course,同時間都可以選擇單點食物。 先嚟麵包籃🥖,麵包籃配埋牛油同蜜糖,搽牛油又得、點蜜糖又得。 除咗麵包,仲有香口嘅芝士酥條。職員好好,聽到我哋讚個酥條好食,就即刻refill啲芝士酥條俾我哋。前菜🍴Beetroot, Pomegranate, Green Apple, Cheese, Taro Chips, Orange青蘋果,安石榴,紅菜頭沙律Fresh Crab, Mikan, Carrot, Fennel & Endive鮮蟹肉配蜜柑,甘筍,茴菜Organic Kale, Applewood Bacon, Prune, Mushroom, Red Onion羽衣甘藍,蘋果木煙肉,西梅,紅洋蔥Gravlax Salmon, Guacamole, Figs and
呀姨急不及待即刻買機票返香港。
呀姨咁多年冇返嚟,當然要帶佢去食好野😝
雖然長年住喺外國,但對西餐嘅熱情無減

前菜🍴
青蘋果,安石榴,紅菜頭沙律
鮮蟹肉配蜜柑,甘筍,茴菜
羽衣甘藍,蘋果木煙肉,西梅,紅洋蔥
Gravlax Salmon, Guacamole, Figs and Yuzu Dressing
自家醃製三文魚配牛油梨醬,無花果

前菜有4款,我哋4個人share啱啱好,全部款式都可以試哂,如果再多啲人,份量又會唔夠。
食物做得好精緻,味道好豐富。有賣相有味道。

沙律🥗
Grilled Prawns & Warm Romain Lettuce, Chilli and Capsicum
燒蝦,羅馬生菜配辣椒
Lightly Marinated BBQ Beef Sirloin and Garden Greens
秘制燒烤醬薄切西泠沙律

沙律有兩款,另外都可以揀湯。
選擇相對冇前菜咁多,當日餐湯係南瓜湯。 我哋叫咗兩個湯同兩個沙律,每樣都可以試到少少👍🏻
沙律同樣有驚喜,尤其係燒蝦沙律,辣辣哋,配新鮮羅馬生菜,好清新。
西泠沙律一樣好味,但係肉用燒烤醬醃過,所以顏色好深,賣相無燒蝦沙律咁靚。

主菜 🥩
Seared Halibut & Seasonal Vegetable Stew
昋煎比目魚柳配季節燉菜
Roasted US Beef Tenderloin & Pan-Fried Scallop Asparagus and Truffle Potato Puree, Jus
燒美國牛柳配香煎帶子配炒蘆筍,黑松露薯蓉,燒汁

呀姨唔食牛,就揀咗魚,而我哋幾個牛魔王,當然係食牛😌
魚柳有三片,底下配燉菜。對比起前菜同沙律,魚柳味道較清。
牛柳煎得好靚,好新鮮。肉味好濃,多汁。
家人唔食太生,選擇7成,但嚟到切仲好生,似3成,職員即刻幫我哋拎入廚房,請廚師再煎。

甜品🍰
White Chocolate and Raspberry Mille-feuille, Raspberry Sorbet
白朱古力覆盆子千層酥配雪葩

我哋再中一個餐揀咗 4-course,可以試下個甜品
白朱古力千層酥真係好好好好好好好好食😍
原本係想share,不過大家對甜品零興趣,家人覺得太甜,而我就覺得甜度適中,最後我一個人食哂,哈哈!!

整體用餐體驗好好,食物賣相同味道都好滿意,而且職員好有禮貌好醒目,好幫到手。 唯一就係唔夠人,有需要嘅時候,好難叫人。
除此之外,都搵唔到缺點。
中途拜託職員幫手影合照,合照有唔同角度,職員仲主動用唔同影相模式,比我要求仲高😆
相信嚟哩度慶祝紀念日一定會好有氣氛❤️