2022-02-19 488 瀏覽
事源係朋友完全無叫過杯latte,但同個女侍應講完,佢話我朋友有幫我叫,跟住就走左去⋯⋯勁屈委!好嬲!因為我唔飲得奶所以唔會叫latte!仲要我俾錢!好可惡!完全要Blacklist呢間cafe!完全要Blacklist呢間cafe!完全要Blacklist呢間cafe!認真飲左杯野係唔好飲 無疆味呢點就係點架我見到個名 心諗邊個會叫嘅原因!服務俾你6粒星 宜家呢1粒係多左岀嚟嘅😤客人為上 客人感到勁屈辱你都唔理超級過份!真係好嬲 唔係朋友hold住 真係好想發火😡
勁屈委!好嬲!因為我唔飲得奶所以唔會叫latte!
仲要我俾錢!好可惡!

認真飲左杯野係唔好飲 無疆味
呢點就係點架我見到個名 心諗邊個會叫嘅原因!

服務俾你6粒星 宜家呢1粒係多左岀嚟嘅😤
客人為上 客人感到勁屈辱你都唔理超級過份!
真係好嬲 唔係朋友hold住 真係好想發火😡
Despite I was bit full from the afternoon tea at Crust Italian, given the ever changing pandemic, I decided to come here since it was so close for an early dinner. When you book at certain time periods through Openrice, you are able to enjoy a discount for their A La Carte items if you spend more than $120. The time I booked was 4:30pm and I was able to enjoy a 20% discount. Coincidentally, the items I wanted to try were all A La Carte items so this was promotion was perfect for me.The decor of
The decor of the restaurant was lovely and I love how even their partitions are used to promote about the environment(this time, Whales)

I ordered their Blue Coconut Latte which was pretty indeed. However, the coconut flavor did not pop up as much as I hoped for. I guess the ice diluted the flavors a bit too much.
Blue Coconut Latte
The Konjac Noodles were amazing. It looked a bit like a garden.The konjac noodles had a springy texture to it. It was also lower in carbs so despite the sauce was so rich, I felt less guilty after having the meal.
Creamy Carbonara with Konjac Noodles
The Chocolate Timber matched the restaurant's nature theme. It was surprisingly not too sweet and I finished this dessert with ease.
Chocolate Timber
Looking forward to my next visit.
題外話/補充資料: When you book at certain time periods through Openrice, you are able to enjoy a discount for their A La Carte items if you spend more than $120.
2022-02-12
Blue Coconut Latte
Chocolate Timber
2022-02-06 166 瀏覽
$158 Today’s Special - 芝麻醬雞卷大啡菇🍄餐飲以nutty咖啡為主,其他特色咖啡正價($50以上一杯,有點貴),有加一服務費weekend黎就唔算多人,平日如果附近返工忙裡抽閒應該幾relax【味道】芝麻醬雞卷大啡菇🍄plating非常靚好有心思,兩個啡菇放係兩個雞卷上面,睇落食物份量好少,但女仔會夠食啡菇加少少蒜蓉好好味,但雞卷無雞味,應該係冰鮮雞,不過點左芝麻醬會好食d餐湯好一般,應該係南瓜湯,無特別【環境】樓底極高,空間感好大,鬧市入面既花花世界好relaxing,打卡位多,一定影到靚相,附近返工忙都會想take a break過黎買杯咖啡整體來講想打卡/ 想take break,而又對食物冇乜要求既話值得一試

【味道】
餐湯好一般,應該係南瓜湯,無特別

【環境】

芝麻醬雞卷大啡菇
2022-02-06
由之前暖色系乾花餐廳,搖身一變做冷色系海洋系列😳原來背後係一個環保嘅概念,抬頭就望到一條超級大用乾花造嘅鯨魚🐳,都幾impressive🥰臨近聖誕,枱面上仲有一個棵棵同樣用乾花造嘅小聖誕樹🎄好有節日氣氛🎅🏻由於去嘅時候唔係繁忙時間,冇最低消費🤤相比最初開嘅時候,個價真係平左好多😎𝙁𝙤𝙤𝙙🥔炸薯球配番茄沙沙牛油果醬 $68數量around有10粒,唔算少~薯球都炸得脆,幾香口,牛油果加埋蕃茄莎莎都冇得輸啦🥧Fresh fig tart $68用左超新鮮嘅無花果喎,入口有種清爽感,略帶少少草青味,Jenny覺得好食,但就未必個個都接受到🧇Hojicha waffle tea set $168呢個食得出個水準來🤤焙茶好香,仲襯咗栗子蓉,連雲呢拿雪糕同上面嘅蜜瓜球,能夠做到甜而不膩,喜歡😚呢個set配埋一杯嘢飲,Jenny揀左佢哋嘅special drinks,下面介紹返⬇️𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🌊Blue coconut latte $65好靚嘅顏色,同海洋主題相呼應,用料係椰奶咖啡同蝶豆花,難得嘅係,飲落去同睇嘅都一樣有層次😏椰奶中和返咖啡嘅微苦🙌🍂️Cinnamon brown sugar oat m

𝙁𝙤𝙤𝙙
🥔炸薯球配番茄沙沙牛油果醬 $68

🥧Fresh fig tart $68

🧇Hojicha waffle tea set $168

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🌊Blue coconut latte $65

🍂️Cinnamon brown sugar oat milk latte $70
冬日之選😎超香嘅玉桂味,成杯latte都撒滿玉桂粉,唯一要小心飲嘅時候唔好吸埋🤣(除非你好想做cinnamon challenge🤟🏼)飲完好香好溫暖🥰

平日tea time 去,唔算多人,服務亦幾好,店員有細心介紹menu,環境又靚又靜~幾值得再嚟😌

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
🥔炸薯球配番茄沙沙牛油果醬
🌊Blue coconut latte
  • Hojicha waffle tea set
2022-01-26 139 瀏覽
放假同好朋友行山,行完就梗係搵間Cafe嘆吓,又傾吓偈啦🤣✌🏻好朋友話一早睇中呢間,因為好想試佢個招牌撻🤣😎🤩!咁就行啦!😂因為閒日,又唔係繁忙時間,所以好正,冇乜人,得2檯客👍🏻我哋叫咗一個甜點同一個咸點🤩🤩🤩一人一杯嘢飲!又可以hea幾粒鐘✌🏻招牌撻就係呢個無花果撻😍有幾塊無花果喺面🤤🤤我勁鍾意食撻🤣😂因為有餅底加埋入面嘅果醬😍好味呀!一啲都唔漏😆推介👍🏻👍🏻之後嚟到嘅係一人一杯Mocha (熱/冷)都幾香,幾好飲🤤唔好睇佢好似好細杯,其實一路傾偈,食吓嘢,最尾我都飲剩咗啲🥲因為都好飽🤣🤣呢個份量very good👍🏻最後我點當然係最愛嘅薯寶😆😆細細粒,一啖一粒,好好味呢😍🤤想講佢有兩款汁點,我爆鍾意佢個蕃茄莎莎,入面有蕃茄粒同埋紫洋蔥😍😍😍我覺得好好食呀🤣朋友唔食,我成兜可以當餸啪晒😂😂👍🏻👍🏻估唔到佢同薯寶咁夾🤣👍🏻好味👍🏻👍🏻-新鮮無花果撻 $68-炸薯球配番茄莎莎及牛油果醬 $68-熱Mocha $48-凍Mocha $48

-新鮮無花果撻 $68
-炸薯球配番茄莎莎及牛油果醬 $68
-熱Mocha $48
-凍Mocha $48
呢度影相打卡係一流📸而且佢嘅裝修所用到嘅環保概念🌱非常值得欣賞👍🏻❤️.當日食嘅嘢食入面最好食嘅係甜品👍🏻焙茶窩夫好欣賞佢個窩夫有香濃茶味攤凍咗食都仲好有脆感,因為落咗nuts係當中而窩夫🧇面頭亦放有燴到好林嘅栗子同埋柑肉配埋雪糕🍨一齊食,成個甜品口感好豐富而重點係呢個甜品唔會係甜到漏嘅死甜味甜味來源主要係栗子🌰同埋柑🍊嘅清甜味而All day breakfast都算中規中矩黑松露炒蛋好香🍳如果再加a pinch of salt去提升個味道會更好.但我對個Egg Benedict有少少失望🥲調味唔係好夠,相對太淡口建議可輕輕落啲salt and pepper成件事會好唔同👍🏻會帶返出個蛋味出嚟個荷蘭汁略嫌唔夠酸味,食落有啲油膩感..💐NATURA :📍灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖...#hkfoodie #hkfood #hkblogger #hkinfluencer #hkig #打卡 #香港打卡 #hkbeautyblogger #hkgirls #discoverhk #discoverhongkong #灣仔 #おしゃれさんと繋がりたい #写真好きな人と繋がりたい #
呢度影相打卡係一流📸
而且佢嘅裝修所用到嘅環保概念🌱
非常值得欣賞👍🏻❤️

當日食嘅嘢食入面
最好食嘅係甜品👍🏻焙茶窩夫

好欣賞佢個窩夫有香濃茶味
攤凍咗食都仲好有脆感,因為落咗nuts係當中
而窩夫🧇面頭亦放有燴到好林嘅栗子同埋柑肉
配埋雪糕🍨一齊食,成個甜品口感好豐富
而重點係呢個甜品唔會係甜到漏嘅死甜味
甜味來源主要係栗子🌰同埋柑🍊嘅清甜味
而All day breakfast都算中規中矩
黑松露炒蛋好香🍳
如果再加a pinch of salt去提升個味道會更好
但我對個Egg Benedict有少少失望🥲
調味唔係好夠,相對太淡口
建議可輕輕落啲salt and pepper
成件事會好唔同👍🏻會帶返出個蛋味出嚟
個荷蘭汁略嫌唔夠酸味,食落有啲油膩感

💐NATURA :
📍灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
#hkfoodie #hkfood
#hkblogger #hkinfluencer #hkig #打卡 #香港打卡 #hkbeautyblogger #hkgirls #discoverhk #discoverhongkong #灣仔 #おしゃれさんと繋がりたい #写真好きな人と繋がりたい #ありがとう #写真 #ootd #photooftheday
2022-01-14 41 瀏覽
牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬 $98虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉 $148HOJICHA LATTE $58FLAT WHITE (Oat Milk) 呢間cafe係灣仔地鋪, 冇去到鋪頭黎遠已經見到落地大玻璃, 一入到餐廳樓底好高好有空間感, 好多花既裝飾同擺設, 好靚, 中意花既朋友絕對可以黎試下!沙律方面,牛油果羽衣甘藍本來就係不敗既組合, 加上有d石榴粒同一口粟米, mix得好好, 屬於健康之選。虎蝦意粉個自家製番茄XO醬絕對不容小覷, 完全係愈食愈辣, 虎蝦意粉本身就正正常常咁。Hojicha latte 走甜後好苦澀, 建議唔好走甜。總結cafe 食物質素就正常, 但環境同擺設就好吸精, 都值得一試!Overall:Taste - 7/10Service - 8/10Environment - 8.5/10 ———————————————NATURA : 📍 灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬 $98
虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉 $148
HOJICHA LATTE $58
FLAT WHITE (Oat Milk)

Hojicha latte 走甜後好苦澀, 建議唔好走甜。

Overall:
Taste - 7/10
Service - 8/10
Environment - 8.5/10
———————————————
NATURA :
📍 灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
前幾日打電話想book位食生日午餐,特別問埋有無切餅費個職員係電話上好肯定咁話:唔收切餅費,但蛋糕如果係大(6吋以上)嘅話就要(同埋午市無得book)我個蛋糕只係4吋所以很安心咁揀咗呢間餐廳點知今日去到同我講要收$150切餅費我成個人都係問晒號點解餐廳嘅policy可以咁唔清晰,同事都無溝通的嗎??要收切餅費唔緊要,但請預先同客人講啊野食無話唔好食, 環境無話唔靚,但因為溝通上嘅問題成間餐廳扣晒分
前幾日打電話想book位食生日午餐,特別問埋有無切餅費
(同埋午市無得book)
我個蛋糕只係4吋所以很安心咁揀咗呢間餐廳
點知今日去到同我講要收$150切餅費
我成個人都係問晒號
點解餐廳嘅policy可以咁唔清晰,同事都無溝通的嗎??

要收切餅費唔緊要,但請預先同客人講啊

生日
新一年諗住去一間bookmark左好耐cafe chill下🤭點知去到已經last order左😭誤打誤撞去左呢間好少女既cafe🌸🌸都幾有驚喜🥰啱曬我地啲港女打卡📸😛💕Hojicha Waffle🧇 絕對係因為個樣好靚而嗌左🤣同平時既窩夫唔同🤭係2塊長窩夫夾住啲cream🤤啲柑好甜🤤仲有粟子🌰啲nuts唔錯🥰整體黎講都正正常常☺️但呢個價錢就貴左少少🤐💕Cloud Egg Bagel🥯 呢個係朋友想食所以叫左🤣本身冇咩期望 點知超!有!驚!喜!😍😍😍黎到超震撼🤣🤣完全唔知真係成舊☁️咁🤭入面其實係放左牛油果係入面🥰中間仲有粒蛋黃🤤連埋一齊食原來都好夾下😍牛油果可以再多少少🤤咁就完美😚個Bagel都好軟熟😋十分推薦食!cp值好高🤭👍🏻👍🏻

💕Hojicha Waffle🧇

💕Cloud Egg Bagel🥯

2021-12-28 740 瀏覽
NATURA:係灣仔閙市區後花園,裏面花藝包圍住,加上推廣低碳飲食、地球飲食文化,每啖食物都食出環保意識,啖啖都有意思聖誕節期間枱上有打卡able聖誕樹牛油果雨衣金藍配辣乳酪醬沙律新鮮沙律菜,仲有粟米、杏仁片、蕃茄仔,食落好足料,口感豐富,配上微辣乳酪醬好開胃Keto Egg Benedict用蕃茄🍅代理英式鬆餅,加上烤香Holloumi Cheese 🧀、牛油果🥑、Poached Egg🍳、Homemade Pesto Sauce,入口清新之餘Cheese 又幾香,同平日Benedict好唔同虎蝦配自家製蕃茄XO醬扁意粉虎蝦都幾彈牙,蕃茄XO醬自家製,入口都幾香辣西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花雪糕西多士炸得香脆,加上一口清香桂花雪糕,好大contrast! 又一口焦糖香蕉,徘徊係香脆惹味西多士,清香桂花雪糕,非常過癮Ginger Oat Milk Latte (左)Cinnamon Brown Sugar Oat Milk Latte (右)咖啡都好多款揀,用Oat Milk代替牛奶,左邊薑味香柔和,入口好舒服NATURA :都算係灣仔鬧市中花花世界,花藝包圍下靜靜地食Brunch好地方

聖誕節期間枱上有打卡able聖誕樹

牛油果雨衣金藍配辣乳酪醬沙律

Keto Egg Benedict

虎蝦配自家製蕃茄XO醬扁意粉
虎蝦都幾彈牙,蕃茄XO醬自家製,入口都幾香辣

西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花雪糕

Ginger Oat Milk Latte (左)

Menu

• Keto Egg Benedict
  • 西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花雪糕
  • Ginger Oat Milk Latte
餐廳:NATURA : (灣仔)地址:灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖呢間位於灣仔菲林明道嘅花藝café NATURA: @naturahk.official 喺今年4月開業,Café名除咗有自然、天意嘅意思(Natural)🌳,店名後嘅冒號亦寓意住想同客人展開對話🗣,做到有交流、開放、雙向嘅目的,希望客人感覺NATURA :喺一間有商有量、 願意溝通嘅餐廳老闆本身好鍾意保鮮花,同時有經營相關嘅店鋪,所以就用咗各式各樣嘅保鮮花嚟裝飾餐廳💐,Café每年仲會分開四季,每季用唔同嘅主題去佈置餐廳同設計返相應嘅Menu,而今季嘅新主題喺——「鯨落」🐳咁具環保概念嘅主題,餐廳期望帶出保育同提倡低碳生活,希望大眾能夠為保育鯨魚出一分力,畢竟鯨魚一生可以保存幾千棵樹嘅二氧化碳量,被形容為「陸地上嘅大樹🌴」,死後仲會成為深海魚嘅「食物」同「養分」,就算死咗都能夠成為深海海洋生態嘅一點祝福,而餐廳就希望用「鯨落」呢種祝福去帶比每一位食客✨睇吓餐廳嘅周圍😍,除咗枱上有小聖誕樹之外🎄,天花仲懸掛住用補鮮花同埋環保回收物料——舊CD💿、棄置膠杯蓋🥤、飲品杯碎片砌成嘅鯨魚同各種裝飾,靚得嚟仲相當有心思,
餐廳:NATURA : (灣仔)
地址:灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖

睇吓餐廳嘅周圍😍,除咗枱上有小聖誕樹之外🎄,天花仲懸掛住用補鮮花同埋環保回收物料——舊CD💿、棄置膠杯蓋🥤、飲品杯碎片砌成嘅鯨魚同各種裝飾,靚得嚟仲相當有心思,吸引唔少人專登嚟打卡📸

餐廳設有最低消費,午市嚟食嘢每人最少要叫一個lunch set,食物相對健康,唔少以素食食材為主,最近仲推出咗全新嘅Winter Special Drinks⛄️,緊喺唔可以錯過啦😎

✝️牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬$98
用羽衣甘藍🥬、牛油果🥑、石榴、粟米🌽、是拉差醬、檸檬汁🍋、乳酪等去整成呢個沙律🥗,營養價值十分高👍,特別嘅除咗餐廳燒香過粟米再刨成一片片先加入沙律當中,有輕輕燒香味之餘仲食得較為方便,加入是拉差醬亦令沙律微辣開胃🌶,比起平時食嘅沙律更開胃更有新鮮感🤩,唔知你又鍾唔鍾意帶有啲辣嘅沙律呢?

✝️炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬 $148
呢個漢堡用咗炸日本薩摩赤雞去整🐓,薩摩赤雞喺鬥雞嘅後代,肌肉發達、結實有彈性,加上天然充足嘅飼養環境🌤,令雞肉就算炸完之後食起上嚟都鮮美多汁💦,肉味香濃;
加上餐廳自己醃製嘅爽口蘿蔔、自家製蜂蜜山葵蛋黃醬、蔬菜同香脆烤麵包🥯,味道夾之餘仲好食到停唔到口🤤。另外有薯粒做配菜,口感比薯條豐富啲,望落都特別精緻😌

✝️生酮班尼迪克蛋 $108
生酮即喺大幅減少用糖份而增加蛋白質嘅使用去整一啲食物,呢個benedict egg就用咗新鮮水牛芝士、牛油果🥑、鮮蕃茄🍅去整,
面頭仲加咗啲蔬菜、食用花同杏仁碎片,啲碎片望落就好似飄雪咁,即刻加咗幾分聖誕氣氛❄️。切開蛋仲見到蛋黃半熟湧流出嚟,未食都已經流晒口水😋

✝️西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕 $128
幾麵包蘸咗麥片再去炸成多士,加上杏仁片、開心果、藍莓🫐、士多啤梨🍓、石榴等,
成碟甜品望上去勁colorful🌈,仲附上煉奶同桂花雪糕🍨,將微溫嘅多士脆條蘸半融嘅桂花雪糕或者煉奶一齊食,甜得嚟唔會好溜,亦中和咗炸完之後嘅油膩感,當然唔少得焦糖香蕉啦🍌,對我來講有甜品嘅一餐真喺好滿足🥰

✝️茉以薑柔 $75
嚟自埃塞俄比亞古吉產區嘅水洗咖啡豆,仲加咗薑汁同用咗燕麥奶去調製,飲落起初有淡淡薑嘅香味,after taste帶有輕輕嘅茉莉花同柑橘香🌸,咁凍嘅天氣最啱飲嚟暖吓身😚

✝️肉桂紅糖燕麥拿鐵 $70
原來問真啲,餐廳支持低碳飲食所以餐牌唔會見到有牛或者牛奶元素嘅食物或者飲品,呢杯Latte同樣用燕麥奶去整,仲用咗保留天然蔗糖焦香而且甜度比白糖低,仲有暖胃作用嘅紅糖,最後灑上肉桂粉同附上一枝肉桂條,鍾意肉桂嘅朋友就最適合不過,而且呢兩杯飲品喺冬天期間定㗎☃️,要試就趁早喇😜
2021-12-19
2021-12-21 372 瀏覽
當天帶媽媽去工展會購物前,怕銅鑼灣人太多,便先在灣仔附近食午餐,經過這間感覺舒適開揚的咖啡廳,被店頂的鯨魚型花瓣裝飾吸引入店位置(10/10):位於菲林明道近大有廣場,由於餐廳採落地大玻璃,所以很易看到,由港鐵灣仔站A3出口步行約2分鐘,旁邊更是交通四通八達的軒尼斯道環境(9/10):餐廳以自然和諧的海洋及花朵為主題,一條以假花拼合而成的鯨魚已很吸睛,而店內有不少花及聖誕的擺設,配合空曠的環境及舒適的空調,讓人感覺放鬆服務(8/10):經理及侍應們都很親切,會細心介紹餐牌上的食物及做法,席間會幫忙加水及詢問對餐點的意見食物(9/10):餐廳以健康食材為主,亦推出生酮餐點,款式新穎而味道不錯,當然也有不少特色咖啡及特飲,創意無限難得帶媽媽來到,當然要多試不同的餐點:牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬 (Avocado and Kale Salad with Spicy Yoghurt Dressing) ~ $98以牛油果、羽衣甘藍、粟米、車厘茄、紫蘿蔔、杏仁及沙律菜混合而成,伴上既香辣亦濃郁的乳酪醬,味道豐富,而且清新開胃虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉(Tiger Prawn Linguine

難得帶媽媽來到,當然要多試不同的餐點:

虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉

虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉(Tiger Prawn Linguine with Homemade XO Tomato Sauce) ~ $148
用上餐廳自製的番茄XO醬及車厘茄去煮,再灑上芝士及放上食用花修飾。醬汁香濃鮮味,扁意粉軟硬適中、香滑入味,而虎蝦新鮮爽口,整體味道不錯

生酮班尼迪克蛋

生酮班尼迪克蛋 (Keto Egg Benedict) ~ $108
以半個番茄取代麵包,在番茄上放入水煮蛋、牛油果及杏仁,同時加入哈羅米芝士、巴馬臣芝士及自家製羅勒青醬,切開水煮蛋後香濃的蛋汁流入番茄和其他配料,味道美味而有層次

西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕

西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕 (Crispy Finger Toast with Caramelised Banana Served with Osmanthus flavored Ice Cream) ~ $128
單看外表已非常吸引,吃下去更是驚喜,西多士脆條因加入粟米片而口感香脆,配上煉奶增添甜美及軟滑。西多士上塗上焦糖醬的新鮮香蕉,軟滑香甜,整體口感豐富。師傅細心的配上清新的桂花味雪糕,有助減低整體甜度及油膩,帶來清新的感覺

茉以薑柔

茉以薑柔 (Ginger Oat Milk Latte) ~ $75
近年有機燕麥奶慢慢成為咖啡店的主流植物奶,此店當然也不例外,除了健康因素外,味道平和是其最大優點。這杯燕麥奶拿鐵咖啡加入了薑汁及檸檬乾果,香甜幼滑,味道出色,更有薑的暖肚感,是冬日必選飲品

肉桂紅糖燕麥拿鐵

肉桂紅糖燕麥拿鐵 (Cinnamon Brown Sugar Oat Milk Latte) ~ $70
這款除了同樣使用燕麥奶拿鐵咖啡,但就加入了肉桂粉及紅糖,帶有濃厚的肉桂香,卻出奇地跟平和的燕麥奶很搭,幾乎完全蓋過咖啡的味道。上枱同時會附上一枝肉桂棒給客人攪拌飲用,感覺獨特

自從光顧此咖啡廳後,被她那精緻特別的裝修所吸引,加上食物及飲品都頗為出色,基於這麼方便的位置下,確實很大機會再次光臨呢

🍽Natura:
📬地址:灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
2021-12-18
虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉
生酮班尼迪克蛋
2021-12-21 55 瀏覽
【NATURA: ‖ 四季花藝主題CAFÉ】🍁秋季主題: 鯨落🐋 Lunch time同同事去打卡好似放假咁🤣 今季主題好吸引, 懸空花藝巨鯨 每樣菜融合花花設計, 聖誕節期間 檯中間仲有棵聖誕樹🎄🅕🅞🅞🅓 & 🅕🅔🅔♢牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬add煙三文魚 - hkd203三文魚夠厚身, 煙熏味都幾出, 牛油果同羽衣甘藍都好新鮮, 加埋乳酪醬 超fresh😍♢鯷魚醬溫泉蛋煙肉扁意粉 - hkd163溫泉蛋一督開 撈乜都好味🤤 不過醬汁稍微鹹, 加埋煙肉 就真係幾鹹🤣 ♢Nutty Latte - hkd35 @10% service charge💡🅣🅘🅟🅢LUNCH TIME要walk in, 但唔算太多人, 我地13:00到都仲有2/3人位
【NATURA: ‖ 四季花藝主題CAFÉ】
🍁秋季主題: 鯨落🐋

🅕🅞🅞🅓 & 🅕🅔🅔

♢鯷魚醬溫泉蛋煙肉扁意粉 - hkd163

♢Nutty Latte - hkd35

@10% service charge

💡🅣🅘🅟🅢

2021-12-19 56 瀏覽
位於灣仔嘅一間新開約半年嘅餐廳。店員說餐廳會經常轉換不同的主題,而今次我去的時候正是以鯨魚為主題,使用回收廢物佈置成打卡場境,枱面仲放有真聖誕樹做裝飾,十分漂亮。食物方面,今次叫左:牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬自家製番茄,虎蝦扁意粉班尼迪克蛋飲品方面都好出色!茉以薑柔好有薑汁味,配上茉莉花香和濃縮咖啡肉桂紅糖燕麥拿鐵肉桂味好香濃!總括黎講cp 值好高,值得一試!地址:NATURA:菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
位於灣仔嘅一間新開約半年嘅餐廳。

食物方面,今次叫左:
牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬
自家製番茄,虎蝦扁意粉
班尼迪克蛋
飲品方面都好出色!

茉以薑柔
好有薑汁味,配上茉莉花香和濃縮咖啡

肉桂味好香濃!
總括黎講cp 值好高,值得一試!

地址:NATURA:菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
2021-12-09
2021-12-19 54 瀏覽
平時講鬧市中的乜乜可能係啲旺地靜街入面但Natura: 真係位於鬧市入面嘅旺街由入咗門口嘅一刻開始已經覺得好似入咗結界個花海係舖天蓋地咁靚佢哋宜家嘅主題係關於 #海洋保育 #鯨落 材料係花同埋回收物料空間感十足加上落地玻璃有陽光嘅時候幅牆有好靚嘅彩虹同人多車多嘅大街真係好大對比😌餐廳嘅佈置同食物擺盤都一絲不苟本身諗住呢啲少女味濃嘅食店預咗嚟打咭呃like點知食物真係好有驚喜!意料之外😋私心先講下 #低碳餐牌牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬除咗寫出黎嘅食材之外入面仲有啲烤過嘅一排排粟米個醬係是拉差醬mix乳酪是拉差醬嚴格嚟講唔係辣所以怕辣人士唔洗怕辣而抗拒羽衣甘藍有大量纖維加上牛油果靚嘅油脂食完充滿能量同飽足感😊另一款我心水之選係Keto egg benedict 蕃茄多汁,配上烤至半軟身嘅哈羅米芝士口感豐富且咸甜有緻水波蛋煮得啱啱好加埋流心蛋汁連視覺都拎滿分💯炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬漢堡通常都係穩陣之選Natura: 呢個有搞搞新意思由個醬到個配菜醃蘿蔔都十分日式雞肉用到日本薩摩雞夠曬誠意西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕呢個西多真係不得之了😍連減緊碳嘅我都忍唔住食咗一舊外面係一層粟

平時講鬧市中的乜乜可能係啲旺地靜街入面

加上牛油果靚嘅油脂
食完充滿能量同飽足感😊

另一款我心水之選係
Keto egg benedict
蕃茄多汁,配上烤至半軟身嘅哈羅米芝士
口感豐富且咸甜有緻

連減緊碳嘅我都忍唔住食咗一舊
外面係一層粟米片
脆得黎帶啲啲甜味

個雪糕有淡淡嘅桂花香
半溶咁沾西多食,減肥都聽日先啦🙈

我幾鍾意呢度呢咖啡
☕️Ginger oat milk latte