2024-04-28 61 瀏覽
小編第一次到Airside商場行街,去到該店門口看到人頭湧湧,小食、主菜的外貌亦不錯(不過湯麵類看似很普通),因此光顧了小店。香芒蝦仁米紙卷$78芒果極香甜多汁🤤,幫助米紙卷增添水份👍🏻不需點醬已夠濕潤💦旁邊配有花生沙嗲醬🥜,超級濃郁嘅花生味,但該鹹味與香芒的甜味有點兒衝突…小編與同行朋友都不太喜歡這樣的配搭。相反,用該花生沙嗲醬配其他主食,例如雞,會更加合襯,甚至比原有的醬(薑蓉、酸甜醬及甜豉油)更加合襯😋😋😋會安雞配芋茸椰香飯$98會安雞十分嫩滑,生熟度剛好,近骨位仍保持一點粉嫩🐥。椰香飯粒粒分明、乾身,相對普通白飯更幼身,但由於加了椰漿去煮,所以口感很煙靭🥰🥰🥰。縱使不像珍珠米般飽滿,但仍很有咬口。令小編對越南米另眼相看🫡!飯混有一粒粒切塊的芋頭,增添口感傳統蟹膏肉碎粉絲焗蛋配白飯 $138(加$18升級扎肉雞絲炒金邊粉)🦀蟹膏肉碎粉絲焗蛋世一❤️❤️❤️蟹膏焗蛋偏向淋身,加添粉絲則可加添口感。蟹膏有鮮香味,配白飯一流🥰🥰🥰金邊粉的配料(扎肉、雞絲)頗多☺️,炒得有鑊氣🔥,可惜金邊粉偏油,特別食到底會有少少油浸金邊粉的感覺,幸好底下有生菜隔油😅。(此菜的五星好評是給蟹膏焗蛋的🤭)結論小店

香芒蝦仁米紙卷$78
香芒蝦仁米紙卷

芒果極香甜多汁🤤,幫助米紙卷增添水份👍🏻不需點醬已夠濕潤💦

會安雞配芋茸椰香飯$98
會安雞配芋茸椰香飯

會安雞十分嫩滑,生熟度剛好,近骨位仍保持一點粉嫩🐥。

飯混有一粒粒切塊的芋頭,增添口感

傳統蟹膏肉碎粉絲焗蛋配白飯 $138
(加$18升級扎肉雞絲炒金邊粉)

🦀蟹膏肉碎粉絲焗蛋世一❤️❤️❤️

(此菜的五星好評是給蟹膏焗蛋的🤭)

結論
小店的小菜真的不錯,有鑊氣,火候適中,調味亦算濃郁,只是略嫌炒金邊粉偏油。小編已把小店列為可再次光顧之列🤩
2024-04-28
香芒蝦仁米紙卷
會安雞配芋茸椰香飯
  • 傳統蟹膏肉碎粉絲焗蛋配白飯
2024-04-23 118 瀏覽
同朋友搵食見呢間外表不錯便決定試吓 點了一個雙牛金邊粉 味道雖然未致於一吃難忘 但牛肉嫩口 湯底好味 另外亦叫了小食拼盤 都有5至6樣小食 二人分量剛剛好 特別一值蔗蝦 𧎚肉彈牙 覺得炸野都頗出色 最後叫了木爪蝦沙律 味道偏辣 但混了西柚肉亦中和了辣味 若在附近想吃越南菜可以一試的餐廳
2024-04-23 236 瀏覽
第一次去 Airside同男友玩冒險樂園玩到好夜好多餐廳開始收冇幾多餐廳可以揀見少數開梗既當時都冇乜特別想食最後揀左依間覺得比較食得落所以本身無抱任何期待入嚟安排左坐最入面果排2人枱覺得有啲迫想轉去出面四人枱店員態度都好好即刻比我轉(*首先越南餐廳叫野食我一定要叫全走茜先)《牛油果沙冰》$42因為平時都好中意牛油果🥑見到佢有牛油果沙冰就點嚟試試但都冇特別期待因為真係唔係好多地方既牛油果沙冰好飲點知一嚟到我飲左啖 簡直係驚豔!可以話係我飲過最好飲既牛油果沙冰!!!首先最重要既牛油果味濃郁唔會覺得佢溝稀左或加左好多糖漿就係原汁原味既牛油果味最出色既係佢既沙冰超級soft and smooth!!完全唔似出面啲沙冰會食到碎冰塊總之就係完美 絕對會因為依個沙冰特登嚟多次希望佢可以keep住水準唔好變😭我重介紹左同事去飲佢帶埋家人小孩去個個都點左依個牛油點沙冰個個都話真係好好飲~《叁拼牛Combo粉麵》$98※生牛肉、牛助條、牛丸,河粉越南河粉又係唔係到到既湯底都出色一飲啖湯 正!完全係我中意既濃郁越南牛湯又唔會死咸或淡因為我一定要食一啖要一口湯咁食所以麵未食完啲湯就就嚟飲完因為餐廳都就收店 抱
第一次去 Airside
所以本身無抱任何期待
入嚟安排左坐最入面果排2人枱
覺得有啲迫想轉去出面四人枱
店員態度都好好即刻比我轉
(*首先越南餐廳叫野食我一定要叫全走茜先)

《牛油果沙冰》$42

因為平時都好中意牛油果🥑
見到佢有牛油果沙冰就點嚟試試
但都冇特別期待
因為真係唔係好多地方既牛油果沙冰好飲
點知一嚟到我飲左啖 簡直係驚豔!
可以話係我飲過最好飲既牛油果沙冰!!!
首先最重要既牛油果味濃郁
唔會覺得佢溝稀左或加左好多糖漿
就係原汁原味既牛油果味
最出色既係佢既沙冰超級soft and smooth!!
完全唔似出面啲沙冰會食到碎冰塊
總之就係完美 絕對會因為依個沙冰特登嚟多次
希望佢可以keep住水準唔好變😭
我重介紹左同事去飲
佢帶埋家人小孩去個個都點左依個牛油點沙冰
個個都話真係好好飲~

《叁拼牛Combo粉麵》$98
※生牛肉、牛助條、牛丸,河粉

越南河粉又係唔係到到既湯底都出色
一飲啖湯 正!
完全係我中意既濃郁越南牛湯又唔會死咸或淡
因為我一定要食一啖要一口湯咁食
所以麵未食完啲湯就就嚟飲完
因為餐廳都就收店 抱住僥倖心態問下可唔可以加湯
又真係比左一碗仔牛湯比我 開心~
全程服務態度都好好
而生牛肉、牛助條、牛丸全部都好嫩好好食!
所以介紹比同事佢地一家都係每人點左一碗麵
都話好好食冇介紹錯~

《香芒蝦仁米紙卷》$78

唔算話特別出色 因為有係出面食過超好食既大頭蝦
所以依道餸對我嚟講就還好

又食到人收舖 都唔會有趕客既感覺
雖然係新界人
但絕對會再嚟飲牛油果沙冰同越南湯河!
希望可以一直保持水準🥲唔好變質

2024-03-23
  • 越南湯河
  • 牛油果沙冰
Airside雖然不太好逛😳,但餐廳的選擇多,隨意進入的一間越南菜味道非常不錯,有點意外差評比例很高😦(非打手),個人認為份量很足,Cp值很高,沒有大家口中這麼worse!!香煎蠔角 $88大推這個蠔餅,意外地很有鑊氣,有一絲絲大排檔的影子,蛋邊煎得焦香香脆,每一口都能吃到滿滿的蠔肉,灑上香蔥再沾魚露再吃鮮香無比…個人認為的必點菜式ʕ•ᴥ•ʔ,會為了這個蠔餅再來!越南牛肉清湯粉 $78拼了生牛肉和牛丸,牛丸咬開充滿肉汁,這點要讚;但湯底本身只能說不過不失ˁ˙͡˟˙ˀ。沙嗲串燒 $88 雖然最重要的pho有點失色,但餐廳的肉類做得相當不錯,串燒啖啖肉,沙嗲醬充滿花生香,令人欲罷不能♡。燒豬頸肉 $48一樣是令人印象深刻的豬頸肉,外酥內軟,肉質頗有嚼勁,食肉獸絕對能滿足ฅʕ•̫͡•ʔฅ(想吃高質pho的不建議來這間🤫

香煎蠔角 $88

越南牛肉清湯粉 $78

沙嗲串燒 $88

燒豬頸肉 $48
Airside商場主打pet friendly,所以帶埋狗狗一齊嚟食晏晝。今日嗌咗:1. 咖喱牛肋條(配法包)2. 越南特色拼盤3. 馬拉盞炒芥蘭4. 沙嗲串燒配扎肉雞絲蝦頭油炒飯三個人嚟講,份量有啲多,但所有嘢都好好食。尤其個蝦頭油炒飯,同埋咖喱牛肋條,真係值得再嚟食!雖然我哋成兩點先嚟到Airside,但因為有狗仔,所以都要排隊等枱,等咗大概10-15分鐘左右。如果冇寵物嘅話,應該直入有位。價錢都算合理,服務偏慢,好耐都無人幫手斟水,但因為假日多人,都可以理解嘅。Overall唔錯,下次會再嚟食🫶

今日嗌咗:
1. 咖喱牛肋條(配法包)
2. 越南特色拼盤
3. 馬拉盞炒芥蘭
4. 沙嗲串燒配扎肉雞絲蝦頭油炒飯

三個人嚟講,份量有啲多,但所有嘢都好好食。

尤其個蝦頭油炒飯,同埋咖喱牛肋條,真係值得再嚟食!

• 咖喱牛肋條配法包
  • 越南沙嗲串燒雞肉煎蛋(日本蛋) 配 扎肉雞絲蝦頭油炒飯
2024-01-29 594 瀏覽
🐮生牛肉湯檬粉湯底不錯,配上檬粉太好吃了!🍲🐮😋🐤越南沙嗲串燒雞肉煎蛋配白飯除了三串雞肉串燒,還有一些燒菠蘿,好好吃呀!🍗🍳🍚🍍🤤香茅斑蘭薏米水也是一絕!喝起來非常清新好喝!🥤💚😍☕️越南滴漏咖啡那香濃的咖啡味道真是太讓人陶醉了!☕️❤️下午茶時段嚟食,價錢更抵,份量仍然可以飽肚。另外佢係寵物友善餐廳見到有其他客人會帶埋狗仔一齊嚟食。整體而言,這家餐廳的食物真是太美味了,無論是湯檬粉、沙嗲串燒、薏米水還是滴漏咖啡。
🐮生牛肉湯檬粉
湯底不錯,配上檬粉太好吃了!🍲🐮😋

🐤越南沙嗲串燒雞肉煎蛋配白飯
除了三串雞肉串燒,還有一些燒菠蘿,好好吃呀!🍗🍳🍚🍍🤤

香茅斑蘭薏米水也是一絕!喝起來非常清新好喝!🥤💚😍

☕️越南滴漏咖啡
那香濃的咖啡味道真是太讓人陶醉了!☕️❤️

生牛肉湯檬粉
越南沙嗲串燒雞肉煎蛋配白飯
2024-01-27 353 瀏覽
🌷 26.01.2024 🌷 冷颼颼的⛄️ 本害羞鬼嘅次席跟班 最近成日講起依間餐廳🤖懷疑佢做飯腳boy 於是乎本座決定捉埋佢一探究竟🤨🍽️沙嗲串燒雞肉煎蛋金邊粉🐔🍳上枱時熱騰騰冒著煙 而且賣相好靚仔 作為一名打卡港女 本害羞鬼偷偷泛起笑意😛 金邊粉材料幾豐富 雞絲扎肉九層塔豆芽 偏醬油調味 質感爽身 燒菠蘿啖啖爆汁 伴菜紅白蘿蔔絲甜甜酸酸 增添咗幾分層次 可惜燒雞串比較乾柴 秘制沙嗲醬亦未能突顯秘制味道 反而略顯平淡有點可惜🫧 河內路邊碟頭飯🍚🇻🇳(📸次席跟班流住口水睇住肉肉s上枱 有啲可愛喔🐷🤏🏻 )碟頭飯有幾件豬扒 扎肉同雞翼 份量中上尚算豐富 若先揚後貶比較合乎禮的話 炒飯有點驚艷🌟 飯粒分明伴隨九層塔散發清香🌿 另一方面 肉肉大軍表現卻是遜色不少🐤💦 扎肉上的蔥油蝦乾可見用心 配搭起來味道卻單一籠統 咸而不鮮 豬扒也是偏向咸咸的調味 吃到禾有點犯困🧂💤 家中作為香茅大戶 本害羞鬼未能嚐到香茅的味道 應該是用量不多 雞翼也是中規中矩 烹調方法不出問題 但調味尚可增進功力🧑🏻‍🍳💪🏻🍹飲品方面 點咗杯綠豆冰 係用咗食粽/月餅時節嗰款綠豆蓉加椰奶 誠實豆沙
🌷 26.01.2024 🌷 冷颼颼的⛄️

沙嗲串燒雞肉煎蛋金邊粉🐔🍳

河內路邊碟頭飯🍚🇻🇳

🍹飲品方面 點咗杯綠豆冰 係用咗食粽/月餅時節嗰款綠豆蓉加椰奶 誠實豆沙包就是唔太好飲的意思 薏米水加咗黑糖 飲落較為溫潤 反而有驚喜💦

上菜速度方面都算快 員工態度有善 而且都幾落力介紹嘢食 🥗🥘🍲飯後還送上紫米露甜品 整體而言都算唔錯 不過相對同價位嘅越菜而言 今餐晚餐性價比唔算高 但叫做畀啟德村民多啲選擇 唔駛食嚟食去都係酸菜魚 期望餐廳可以做得更好🙌🏻

本害羞鬼諗住搵日畀個驚喜跟班小弟 陪佢食返個lunch set😽 睇返餐牌冇加一包嘢飲真心抵好食好多 over over (喂 小弟你唔好又偷睇本座打食評💢)
2024-01-26
2024-01-20 311 瀏覽
啟德AIRSIDE之越南美食住在啟德附近,卻沒有怎麼來過啟德這間新開的商埸行,今次朋友帶着狗狗過來探我,聽聞AIRSIDE商埸歡迎帶狗人士,決定去逛下隨便食嘢,去到商埸見到好多帶狗狗人士都黎行,和朋友行了幾層,狗狗在公園也玩攰了,聽另一位在公園才認識的帶狗狗朋友説有一間叫NamNam越南菜可以帶狗仔食飯,而且味道不錯,就去了這間越南菜餐廳試下,不難找,在商場1樓,職員很熱情招呼坐下,不過帶狗狗衹能在門口外坐,餐廳裝修很有越南特色,也幹淨,枱比較小,我們選了生牛肉牛丸香花菜湯河,艇仔蟹粉,沙嗲串燒鷄及牛,生牛肉牛丸湯河的牛丸很有牛味,生牛肉浸完熱湯熟得剛剛好,湯也很正,朋友説他的艇仔蟹粉也很正,沙嗲也夠味,消費每人150左右,商場黎講不算高,最重要朋友説以後可以帶狗狗行商場啦😄所以下次會再黎
啟德AIRSIDE之越南美食
2024-01-15
  • 生牛肉河
2024-01-11 292 瀏覽
晚上和朋友一行探索新商埸,行得攰了,見到這間叫NamNam的越南菜,餐廳職員在門口熱情招呼,就抱着試下的心态進去,餐廳装修很有越南特色,地方也干凈,侍應服務也很好,在介紹下叫了生菜包,越南小食拼盤,生牛肉湯河,沙嗲串燒,生菜包小小辣,很好味,生肉肉河粉及串烧都不错,最喜欢小食拼盤👍有粉包,越南春卷、雞翼、蔗蝦丶猪肉蝦片等小食,一次過可以試囇小食,粉包有生葛,甜甜的口感很好,春卷也出色,喜歡越南菜的朋友可以去試下
  • 越南小食拼盤
2024-01-10 197 瀏覽
今天去啟徳探朋友,因為朋友說想看一看新開的啟德商場有什麽食. 就去逛了一下,一行三人走得攰了,見到一間装修的很有风格的越南菜,朋友提議試一下,就進了去,試了咖喱牛肋條跟法包,沙嗲串烧雞飯,越南特色拼盤,燒猪勁肉青木瓜沙津。牛肋條很入味,串燒雞的沙嗲酱也正,另外配師傅特製的酱油,也是一流,青木瓜沙津酸酸辣辣,很開胃,整體來講好味值得一
外賣自取
  • 咖喱牛肋條配法包
  • 越南拼盤
2024-01-10 122 瀏覽
今天又到啟德做嘢,上次去這間越南菜品嘗了猪軟骨飯,今次來試一下午餐。午餐套餐有小食蔗蝦及粉包,味道不錯,我叫了猪勁肉撈檬,猪勁肉好好味,這里的檬汁聽職員介紹大厨加了生磨的蘋果及雪梨汁,一試很有果香味,另外套餐還有一杯桂圓茶及甜品椰香緑豆蓉,甜品好好味,今次很滿意,下次會再來
2024-01-10
2024-01-05 205 瀏覽
我真係頂***見到佢攞啲生菜包,啲生菜係循環再用, 本來我覺得佢啲咖哩牛肋條係真係真心好味, 但係我見到佢攞啲客,食淨生菜包啲生菜循環再用,真係嘔咗出嚟, 未試過食飯食到想嘔, 睇住佢將啲生菜放返去本身新鮮生菜嘅透明膠兜度, 當刻為之震驚,驚天動地泣鬼神哭, 五臟六腑當刻即刻抽動!埋單時候同佢講,佢就詐傻扮懵話,可能啲同事忘記咗, 你估我係咪真係咁傻會信你,邊有可能會忘記,將要放落垃圾桶嘅食物,放返去一個清潔乾淨嘅膠兜度! 見到佢眼神閃縮,意志唔夠堅定就知佢講大話啦!
  • 循環再用生菜包一種生菜包多種客人口水味道
2023-11-29 451 瀏覽
啟德越南菜Airside – 啟德新Shopping Mall既Nam Nam 越南餐廳午餐 (Starter+ Main Course + Dessert + Drink) 喺啟德區黎講唔太貴,所以決定一試。1.Hoi An Chicken with taro coconut steam rice  會安雞配芋茸椰香飯 – 雞很香滑,整體不過不失。 前菜:蔗蝦+扎肉蒸粉包甜品:紅豆沙飲品 : 桂圓茶$108 + 10%食物份量豐富,可看出店主用心經營,唔洗等位既話可以一試。
啟德越南菜

1.Hoi An Chicken with taro coconut steam rice  會安雞配芋茸椰香飯 – 雞很香滑,整體不過不失。 [4/5]
Hoi An Chicken with taro coconut steam rice 會安雞配芋茸椰香飯

前菜:蔗蝦+扎肉蒸粉包

蔗蝦+扎肉蒸粉包

甜品:紅豆沙

紅豆沙

飲品 : 桂圓茶

桂圓茶

$108 + 10%

食物份量豐富,可看出店主用心經營,唔洗等位既話可以一試。
2023-11-27
2023-11-26 387 瀏覽
去税局辦事,順便去新商場Airside 逛逛。一樓見間越南菜,俾外牆幅畫吸引,入去試吓。午餐$88起,有小食,主食,甜品,餐飲,有誠意。點咗個豬扒清湯粉,豬扒大大件,香茅味重,湯底略嫌淡少少。跟餐小食,蒸粉包+蔗蝦 粉包好多料,皮薄,蔗蝦彈牙,水準之上飲品 薏米水,普通甜品,芋頭西米露,太甜,飲一啖冇再飲服務員有禮,出餐速度正常,坐位擠迫少少,整體用餐體驗合格之上。埋單一百蚊有找,好抵食相信下次會再光顧,性價比高
去税局辦事,順便去新商場Airside 逛逛。
一樓見間越南菜,俾外牆幅畫吸引,入去試吓。
午餐$88起,有小食,主食,甜品,餐飲,有誠意。
點咗個豬扒清湯粉,豬扒大大件,香茅味重,湯底略嫌淡少少。
飲品 薏米水,普通
甜品,芋頭西米露,太甜,飲一啖冇再飲

埋單一百蚊有找,好抵食
相信下次會再光顧,性價比高
2023-11-24
2023-11-20 293 瀏覽
第一次行Airside, 肚餓見呢間越南菜裝修幾好,睇餐牌價錢Ok, 就入去試吓。坐得都幾舒服,越南餐廳梗係食Pho。生牛肉湯粉,個湯牛味濃,配以附送青檸及香葉等,生牛肉够新鮮, 牛丸都好味,一試難忘!蟹肉蕃茄粉值得推介,海鮮味濃,而且配料好多,整體好味,蟹餅也不錯。飽飽滿足而回。環境清潔,服務好好。兩人$250落樓。
坐得都幾舒服,越南餐廳梗係食Pho。
生牛肉湯粉,
飽飽滿足而回。環境清潔,服務好好。
兩人$250落樓。
2023-11-15
  • 生牛肉河