2016-10-10 413 瀏覽
雪糕同熱天係永遠的好朋友👬但原來雪糕同Pancake都好friend架!😍仲要係紫薯味的Pancake呀呀呀!🍠紫薯Pancake🍠配紅豆雪糕🍧三文治 ($35)Pancake口感超鬆軟👏🏻👏🏻👏🏻好似一啖咬落紫薯味馬拉糕的感覺!紫薯控點可以唔試呢!👻重點係店舖自家研製的紅豆雪糕🍧入面真係有粒粒紅豆架❗真材實料 出面食唔到呢😏正呀😛 三文治口感層次無限豐富😻真係估佢唔到呀😂首先品嚐到滑溜香濃的紅豆香同雪糕奶味🍧跟住滲透出紫薯回甘的淡香🍠一啖入面品嚐到冷熱。鬆軟。幼滑。紅豆粒粒☺主次分明~簡直係味覺上的饗宴呀!😫綠茶控都唔可以錯過架🍵因為Pancake 仲有原味同綠茶味架!😁自家製雪糕仲有紫薯、焦糖、雲呢拿脆脆、朱古力同番石榴等😋.不過每日限量供應兩至三款🙈呢樣就要撞彩喇~😂
[紫薯控系列🍠]
雪糕同熱天係永遠的好朋友👬
但原來雪糕同Pancake都好friend架!😍
仲要係紫薯味的Pancake呀呀呀!🍠
紫薯Pancake🍠配紅豆雪糕🍧三文治 ($35)
Pancake口感超鬆軟👏🏻👏🏻👏🏻
好似一啖咬落紫薯味馬拉糕的感覺!
紫薯控點可以唔試呢!👻

三文治口感層次無限豐富😻
真係估佢唔到呀😂
首先品嚐到滑溜香濃的紅豆香同雪糕奶味🍧
跟住滲透出紫薯回甘的淡香🍠
一啖入面品嚐到冷熱。鬆軟。幼滑。紅豆粒粒☺
主次分明~
簡直係味覺上的饗宴呀!😫

綠茶控都唔可以錯過架🍵
因為Pancake 仲有原味同綠茶味架!😁
自家製雪糕仲有紫薯、焦糖、雲呢拿脆脆、朱古力同番石榴等😋.

不過每日限量供應兩至三款🙈
呢樣就要撞彩喇~😂
2016-04-09
5 分鐘 (外賣自取)
  • 紫薯pancake
2016-10-01 235 瀏覽
一向很喜歡吃雪糕三文治,總覺得雪糕只要加上了曲奇、班戟或蛋糕便會變得更好吃,於是今次來到MYOC試試其雪糕班戟。餐廳不大,只有數張小圓桌,幸環境整潔。Green tea double chocolate ice-cream pancake 綠茶雙重朱古力雪糕班戟 $35班戟質感鬆軟,可惜沒啥綠茶味;雪糕倒是不錯,朱古力味很濃,還有朱古力碎增加口感。如果雪糕也可以選綠茶味便好了~

綠茶雙重朱古力雪糕班戟
綠茶雙重朱古力雪糕班戟
2016-09-23 120 瀏覽
銅鑼灣區 特色小Cafe🌟Raspberry smoothie $52由香蕉、野莓、豆奶再加冰打成,酸酸甜甜夠凍又解渴仲有香蕉既「傑」身,好飽肚🌟雞蛋牛油果醬班戟 $40有啲少失望🙈 牛油果雞蛋冇乜味,班戟又太迷你,少左份口感
銅鑼灣區 特色小Cafe

🌟Raspberry smoothie $52
由香蕉、野莓、豆奶再加冰打成,酸酸甜甜夠凍又解渴
仲有香蕉既「傑」身,好飽肚

🌟雞蛋牛油果醬班戟 $40
有啲少失望🙈 牛油果雞蛋冇乜味,班戟又太迷你,少左份口感
2016-09-22 131 瀏覽
食完飯死吾走去食pancake,嗌左二個一個朱古力一個生果士多啤梨,但個pancake硬同乾左少少,士多啤梨酸左少少,上次食過好d,但間野個名幾有意思make your own coffee
2016-08-13
$45 (宵夜)
  • 紫薯pancake
2016-09-09 154 瀏覽
MYOC, literally means make your own coffee, is a mini coffee shop situated at Haven Street. It serves a variety of specialty coffee with over 100 ways of doing it, including hot or iced coffee, cocktails, fruit smoothie and milkshakes.For this chilly afternoon, we come to share some homemade pancakes made in Hong Kong local style, the condensed milk with peanut butter and Nutella chocolate.The thick mini hotcakes are neatly served in a takeaway paper box. Made very light and fluffy, the combinat

The thick mini hotcakes are neatly served in a takeaway paper box. Made very light and fluffy, the combination of sweeten condensed milk and salty peanut butter spread is unbeatable, especially when it is sprinkled with some chopped almonds to add crunchy texture.
Condensed Milk, Peanut Butter
Whereas the chocolate hazelnut spread with toasted mini marshmallows are the owner’s favourite, the flavor is indeed scrumptious.
2016-09-08
2016-08-29 111 瀏覽
皆因朋友推薦 決定飯後一試飯後太飽決定點雪條 $68@2 本以為是二人份量幾抵 但店員提醒雪條mini size 推薦四條 (一條雪條同中指一樣長)最後點了雪糕質地既blueberry banana同earl grey 還有 mouse質地既chocolate同tiramisuBluberry banana: 不過不失 沒太大驚喜 味道酸酸甜甜Earl grey: 伯爵茶口味 四款之中最好食 口味特別口感清新Chocolate: 同食朱古力慕絲蛋糕一樣 朱古力味濃厚度一般Tiramisu: 失望既口味 餐廳環境舒適 雖然地不大 但適合與朋友或情侶食甜品聊天見餐廳亦主打pancake 口味特別 有咸有甜 非只有平常見到既朱古力草莓味道 值得一試
皆因朋友推薦 決定飯後一試

Tiramisu: 失望既口味

餐廳環境舒適 雖然地不大 但適合與朋友或情侶食甜品聊天

2016-08-21 55 瀏覽
係銅鑼灣食完飯,朋友提意去食過甜品。佢話myoc有好多人介紹,比我睇左d相又真係幾靚咼,就即刻去食啦!去到自己搵個位坐低,我點左個greentea pancake with double chocolate ice-cream.賣相幾吸引一咬落去......感覺中伏了。個pancake完全無綠茶味,得綠色。而且個pancake乾過光酥餅,即使有雪糕都無幫助。朱古力雪糕唔好話double chocolate. 係single都不如,雀巢都濃味過佢。只能說非常失望,雖然只係$38.都唔好咁hea我呀!食完之後只有埋怨.....

賣相幾吸引
一咬落去......感覺中伏了。
個pancake完全無綠茶味,得綠色。
而且個pancake乾過光酥餅,即使有雪糕都無幫助。

只能說非常失望,雖然只係$38.都唔好咁hea我呀!

食完之後只有埋怨.....
2016-07-22 1228 瀏覽
今日的確熱到火燒心,在街上越行越熱, 全身慶烚烚,忍不住要快快走入有冷氣的地方, 飲杯嘢休息一下。行過這間咖啡店見到有一系列的Summer Smoothies, 相片賣相好吸引咁, 一於走入去飲番杯。店子地方小小, 分兩邊座位, 而最盡頭便是廚房重地和水吧區。左邊設有三張二人枱, 而右邊則有兩張二人圓枱兩張四人枱, 枱與枱之間的距離不多, 大家要坐得親密一點。牆上掛了兩大牌黑板, 其中一塊上面寫了coffee menu和畫了一杯新推出咖啡的層次案, 咖啡款式的選擇眾多; 而另一塊黑板則寫了 “4 steps to make your own coffee”, 挺有創意。牆上除了有黑板外, 還有一個個小勾, 究竟有什麼用途? 原來是給客人掛袋子, 店子挺細心啊!******************************多款的咖啡雖然很有特色, 但一早已被門口的Summer Smoothies 海報吸引了, 加上要飲杯冰涼透心的飲品撲火, 一於在四款中選一杯來救火, 哈! 餐牌上畫了各款沙冰的層次圖,清楚知道用料成份, 看中這杯採用酸咪咪食材的 Guava Smoothie ($52),
多款的咖啡雖然很有特色, 但一早已被門口的Summer Smoothies 海報吸引了, 加上要飲杯冰涼透心的飲品撲火, 一於在四款中選一杯來救火, 哈! 餐牌上畫了各款沙冰的層次圖,清楚知道用料成份, 看中這杯採用酸咪咪食材的 Guava Smoothie ($52),由頂至底逐層睇,有香蕉、番石榴、青檸 豆漿,加入冰粒 打碎而成,用料挺健康。
Summer Smoothies
粉紅色的Guava Smoothie ,以一個兩層的玻璃杯盛載,插入一支香草 作裝飾,簡單得來亦感覺清新天然。啜一口,的確冰凍得很,連牙齒也有點痲痺之感, 絕對消暑解渴。番石榴 的味道相當突出,香蕉 味和豆味慢慢滲出,但並不明顯,還是啖啖番石榴的酸甜。冰粒打得幼細,口感幼滑綿密,飲落都幾飽肚。
除推出了Summer Smoothies外, 店員亦介紹新推出的鹹食班戟,可外賣,亦可堂食, 最後在三款中選了一客雞蛋鹹牛肉班戟 Egg & Corn beef Pancake ($32)
雞蛋鹹牛肉班戟
班戟
放在外賣紙盒中上枱,其實話明堂食,唔駛用即棄用具啦,環保啲呀! 兩件迷你版的厚身原味班戟,賣相挺可愛,面頭放滿鹹牛肉,份量足夠。
把其切開,內裏綿密,但鬆軟度一般,蛋奶 香亦欠奉。罐頭鹹牛肉 的味道的確偏鹹,以黑椒 調味,混入蛋白粒 亦未能減低它的鹹味,與班戟同吃,班戟 的味道更失色,個人對兩者配搭不太喜歡。
坐下抖一抖, 食完兩件迷你班戟, 又飲埋飲冰涼透心的Guava Smoothie, 又飽飽又涼浸浸, 可走出這個冷氣室, 向熱辣辣的街頭再出發。

2016-07-17
之前係instragram見過好多blogger都post d賣相相當吸引的frozen pop出黎😳所以一直都對呢間cafe相當有興趣有日係銅鑼灣食晚飯 就諗住順路過黎拜訪下🤔點知...🙄我和友人各叫了一款甜品Double Chocolate Ice Cream with GreenTea Pancake ($38) 和 Mini Frozen Pops ($68 for 2 flavours) 我係🍫朱古力迷 所以就左chocolate frozen mousse 另一種flavour 就揀左 raspberry ice-cream bar😬Mini Frozen Pops ($68 for 2 flavours) 一上桌 真係好mini😵 難怪圖片只供參考🙄因為見其他ig blogger平時post ge 相都影得好大條絕對唔會係半塊薯餅都無ge size😩而且裝飾並無之前見到的特別 好hea💩💩💩比條唔食得ge rosemary比我就當做裝飾 會唔會係hea左少少?!😒😒😒點解擺相出黎既frozen pops上都有裝飾 唯獨我的沒有? 賣相普通到連相機食先都未必呃到like🙊難
所以一直都對呢間cafe相當有興趣

絕對唔會係半塊薯餅都無ge size😩
而且裝飾並無之前見到的特別 好hea💩💩💩
難道blogger和普通食客有不一樣待遇嗎?👿
Mini Frozen Pops
不過唯一可取的是Chocolate Frozen Mousse 朱古力味非常濃郁
Chocolate Frozen Mousse
裡面意外地還有raspberry夾心 甜中帶酸 不會太膩🙂
Raspberry Ice-Cream Bar則比較普通
有半粒士多啤梨係Raspberry Ice-Cream 裡面
但Raspberry Ice-Cream味道都是偏淡
整體來說 🐏個人覺得$68得兩條拼起來size都比平時一條Häagen-Dazs或其他同業雪條都少得多 完全唔抵食🙅🏻🙅🏻🙅🏻而且味道並沒有預想中的很impressing
如果與同業I See I See相比
反而覺得 around $50有一條真材實料的Frozen Pop比這間的好得多🤔 因為坐在這裡還有加10% service charge
👉🏻等於$73先有兩條 frozen pops
相差$20 但味道卻不是特別討好 值嗎?🙄

容許我講一句好廢但認真的說話
Double Chocolate Ice Cream 無朱古力味
朱古力味非常淡 合格的chocolate味道都未符合
double chocolate就別提了🙃🙂🙃🙂
GreenTea Pancake仲硬過Mc Donald🐷豬柳蛋漢堡個漢堡包💀💀💀
而且 綠茶顔色是有了 但味道完全食唔到
真的很伏呀!!!😖😖😖

總括而言
兩個人埋單$120 (included service charge) 覺得唔抵食🙅🏻🙅🏻🙅🏻
雖然我唔知點解呢到會有service charge可言
反正我就沒覺得過自己享受了什麼service
(因為一開始連餐具都要自己問先有😕 而且食輕食其實只係坐左一陣)
而且我覺得這裡食物質素有點言過其實 被部分blogger過份吹捧 味道沒有預想中的好
🐏本人曾為咖啡師 對咖啡略有認識
雖然這裡以make your own coffee 作為賣點很有gimmick
不過懂咖啡的人就會覺得好的咖啡不需要加任何syrup或調味 認識咖啡豆的原味才是真締
本來一開始有諗過試一試 但試完frozen pops和 ice-cream pancake之後 真係覺得要三思🤔
2016-07-19
$60 (宵夜)
2016-07-18 967 瀏覽
熟悉的環境,回來後慢節奏地一一再訪。將梳化換成大枱,其他裝潢沒有太大改變,還是往年秋天的樣子。一直說香港市道不景氣,加上位處這樣的小巷之中……沒有多問生意人流如何,反正幫不了,還是沉默算吧。  推出了不少新口味的食物和飲品,連之前的雪糕班戟也加厚了。眼見有港式之選:奶醬、Nutella棉花糖及奶油班戟。但還是想一嚐改革後的新版雪糕班戟,現在只有原味及綠茶兩款班戟口味。但雪糕就有雲尼拿、雙重朱古力、甜薯及咖啡布朗尼可選。Coffee Brownie Icecream + Green Tea Pancake $38  奇怪的配搭?其實只是將自己想嚐的口味集於一身,不知道有沒有什麼Synergy出現?綠茶班戟變得厚身,茶味濃,帶有微苦,並非十分清淡的出品。紥實,比先前薄身時為乾,但配上雪糕及醬汁後就恰到好處,不會有整件綿爛的問題。咖啡布朗尼雪糕的配搭新鮮吸引,自家製的雪糕冰感沒有以前那麼明顯。咖啡香氣略滲,當中有少許布朗尼蛋糕塊,增添甜意及質感。意外地兩者搭在一起不算突兀,也許是綠茶及朱古力兩者相襯吧?Suzuka $52  本月限定的新飲品,以新鮮Raspberry打成醬蓉。配以焦糖、牛奶
Suzuka
Suzuka $52
  本月限定的新飲品,以新鮮Raspberry打成醬蓉。配以焦糖、牛奶及咖啡,紅紅的莓果色澤,看著就教人胃口大開。不意外的自然果味,酸酸甜甜,正好是夏日悶熱濕氣重時的良品。但喝著就會發現當中夾著大量的碎冰,剛好是似爆炸糖的細緻,原來是店方的精心巧思。有少許似冰沙,但不會一杯全是冰,而且碎冰有微脆的冷涼感。就算帶有焦糖的甜味,以及牛奶的輕微奶香,這下也頓時膩意盡消了。
Suzuka
2016-07-07 748 瀏覽
久違的朋友去完長旅行回來了~~襯著假期當然要聚一下舊吧因為大家也喜歡看書之類,所以盡量選比較近中央圖書館的Cafe用餐,吃完方便過去 (*^-^*)附近吃甜品的店很多,但畢竟是午餐+下午茶一起吃嘛~所以這店很合適喇可能不算在大街大巷的關係,這店不像其他甜品店那樣要排隊很快便可以坐下。先看看飲品餐牌~是用畫圖表達的耶 (*´∀`* )感覺變得很可愛啊點了杯 Golden Birdcage ($62)我是看到圖覺得很吸引,所以決定要點這款的~剛好這也是店子的人氣飲品耶因為中間有冰的關係,所以上邊的雪糕不會溶得很快底下的濃縮咖啡再加上蜜糖,很容易入口~整體不會太甜,又不失咖啡的濃郁味道朋友點的那杯則是 Salted Caramel Latte ($50)AD3 served w / avocado ($72)跟平時吃開的All Day Breakfast 不一樣,竟然會有牛油果啊!!!!(,,゚Д゚)蜜糖腸味道很濃郁~蛋也算炒得很嫩滑。不過重點是這裡的班戟做得很鬆軟~而且蛋香滿滿,還帶點鹹的味道若果是喜歡吃甜的可以加多一點配的蜜糖喔這裡還有 Ice-cream Pancake ($38)班戟
久違的朋友去完長旅行回來了~~襯著假期當然要聚一下舊吧
可能不算在大街大巷的關係,這店不像其他甜品店那樣要排隊
點了杯 Golden Birdcage ($62)
因為中間有冰的關係,所以上邊的雪糕不會溶得很快
Golden Birdcage
Salted Caramel Latte
AD3 served w / avocado ($72)
蜜糖腸味道很濃郁~蛋也算炒得很嫩滑。
若果是喜歡吃甜的可以加多一點配的蜜糖喔
AD3 served w / avocado
這裡還有 Ice-cream Pancake ($38)
班戟除了原味外,還有Green Tea 這個選擇。雪糕也有四款口味,我們選了Sweet Potato
不過綠茶味道其實不太突出,倒是這樣的情況下~甜薯的味道更顯
(๑→ܫ←) 雪糕有點硬身,雖然這樣不會那麼快溶~但吃時有點不方便就是了
Ice-cream Pancake
題外話/補充資料: 作為一個品嚐咖啡和閒聊的地方還算不錯 最重要的是這裡有我喜歡吃的牛油果啊!!
2016-07-02
$122.1 (下午茶)
Golden Birdcage
2016-06-27 435 瀏覽
Double Chocolate Pancake 都尚可, 但所點既飲品 Horlicks - Oreo 就令我中左個伏, 係大伏。懷疑觸犯左商品及說明條例: 因為杯野入面根本冇Oreo, 睇唔到亦都食唔到有 (打賭拎去化驗室驗都仲得), 於是成件事就變左四十幾蚊飲杯屋企質素既Horlicks。CAFE 未坐滿, 有數個STAFF 情況下都多次忽略我既Request"s", 要水無水, 想埋單都要叫幾次先做野, 服務可見一斑。總結: 難怪希雲街眾多Cafe 都Full 係得呢間有位, 所以就算唔使排隊都要慎入, 完。

2016-06-25
2016-06-26 342 瀏覽
呢幾日都咁高溫🌞唔食雪糕點得啊?抹茶同紅豆向來都係好朋友💕抹茶pancake都幾鬆軟☺️抹茶味唔算好濃郁,隱隱約約咁食到茶味!夾住紅豆味雪糕,真係有紅豆粒喺裏面架!雪糕味道唔會好假~再加左黑糖漿☺️幾特別
呢幾日都咁高溫🌞唔食雪糕點得啊?

外賣自取
2016-06-02 553 瀏覽
友人特別帶我來試,前陣子潮流的馬卡龍夾雪糕,或是菠蘿包夾雪糕......等等,各有特色,也各出吸引的新款式。這間是用迷你班戟夾雪糕的創新風格。口味有原味、抹茶及紫薯,都是好有人氣的口味。Sweet potato pancake X sweet potato ice cream紫薯班㦸夾紫薯雪糕 $35紫薯班㦸鬆軟濕潤的質感好吸引我,可惜只有淡淡紫薯味。另外,紫薯雪糕味道也不算濃,好滑好快溶有少少冰感,內含紫薯肉。Green tea pancake X red bean ice cream抹茶班戟夾紅豆雪糕 $35班戟幾重抹茶味,同樣細細件好可愛。不乾有彈性的班戟味帶茶甘,微甜不膩。 紅豆味雪糕有如童年食的紅豆雪條,味道頗重帶有奶味。厚身軟滑質感不會太快溶。
Sweet  potato  pancake X  sweet  potato  ice  cream
紫薯班㦸夾紫薯雪糕 $35

Green  tea  pancake  X  red  bean  ice  cream
抹茶班戟夾紅豆雪糕 $35

2016-05-22
2016-05-23 332 瀏覽
炎熱又焗促的天氣,令我燃起想食冰凍甜品的想法,與友人慢步行到甜品街{希雲街},每間甜品店都有條小人龍在排隊,唔想排隊的我於是便去myoc買take away的ice-cream pancake。紫薯pancake + 紫薯雪糕 - pancake很鬆軟,蛋香比紫薯味更明顯。雪糕冰感十足,完全沒有溶掉,咬落有紫薯粒,而且加入了黑糖漿,不過沒有令到紫薯雪糕因此而變得更加甜。友人的綠茶pancake + 紅豆雪糕 - pancake也是很鬆軟,綠茶味頗濃郁,有唔太苦的甘味彌漫著,唔太甜,比紫薯pancake出色。紅豆與綠茶是最佳的組合!紅豆雪糕咬落有紅豆粒,紅豆味亦都重,不過冰感沒有紫薯雪糕這麽好,很快溶掉。