2020-06-26 414 瀏覽
Moo beef cafe 係主打食牛🐮的西餐廳,網上評價不錯,等jo呢個牛魔王試下先🤤餐牌上點主菜全部都跟set,會有湯、沙律、飲品、甜品送,加$18可轉特飲,點主菜再點小食有減$10優惠🐮牛舌丼飯 $78滑蛋洋蔥灑上柴魚片,牛舌和飯份量也算多,溫泉蛋煮得剛好,蛋漿拌住飯一起食味道不錯,美中不足牛舌唔夠爽口有一點點韌好食指數:😋😋😋😋🐮和牛芝士漢堡包 $98包夾住厚厚的和牛蕃茄生菜酸瓜芝士,咬入口牛肉勁爆汁好juicy,好好食!可惜薯條上碟已經凍左淋哂,好有食m記薯條feel,burger就好出色👍🏻好食指數:😋😋😋😋🐮威靈頓牛柳 $198牛柳選了七成熟,入口好多汁夠牛味,好淋,幾好食,唯一酥皮唔夠脆,做唔到外脆內軟的效果,但呢個價錢ok啦唔會要求酒店級數😂好食指數:😋😋😋😋🍹水蜜桃冰唔會太甜,水蜜桃比預期中多,面頭有幾塊薄荷葉,好清新好飲👍🏻好食指數:😋😋😋😋😋☕️榛子朱古力咖啡味道偏甜,咖啡、朱古力和榛子味都唔夠濃,jo自己沖好飲太多🙄但又未至於難飲ge,似咖啡味的糖水好食指數:😋.🥗沙律正正常常, 生菜洋蔥番茄加麻醬,不過麻醬太多好食指數:😋😋.餐湯正正常常ok啦好食指數:😋😋.

🐮牛舌丼飯 $78

🐮和牛芝士漢堡包 $98

🐮威靈頓牛柳 $198

🍹水蜜桃冰
好食指數:😋😋😋😋😋

☕️榛子朱古力咖啡
好食指數:😋
🥗沙律
正正常常, 生菜洋蔥番茄加麻醬,不過麻醬太多
好食指數:😋😋
餐湯
正正常常ok啦
好食指數:😋😋
甜品:芒果布甸
呢個真係難食到一個點,入面又無芒果,質感勁水,食一啖就放棄
好食指數:🤢🤢🤢
整體來講如果想食牛又唔想太貴呢間不錯的,坐得也舒服,但不要期望牛質素好高,只可以話幾抵食,最喜歡burger真心好食
整體評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-06-16 234 瀏覽
🌌Dinner Set: 西冷牛扒(8安士)Moo  特色牛肉芝士煙肉漢堡.📝主菜性價比高,dinner set包前菜與甜品,但飲品與餐湯就較遜色。.💓店內設計簡約舒適,適合三五知己談天。
2020-06-16
澳洲西冷(8安士)
Moo  特色牛肉芝士煙肉漢堡
  • 西冷牛扒
2020-06-03 303 瀏覽
成日經過呢間餐廳,見到個menu就覺得好想試下,今次終於有機會啦!呢間餐廳位於商場嘅一個角落,唔知係咪因為咁,喺假日嘅繁忙時間,都唔會滿座,而喺較出位置嘅餐廳就大排長龍。今次一到門口就見到幅圖,係威靈頓牛柳呀!我一直對威靈頓牛柳情有獨鍾,所以未入座我已經決定左食咩啦!其實呢到都算係多選擇,有扒有burger,仲有湯烏冬同丼飯揀,好似快餐店咁呀!我揀嘅威靈頓牛柳包埋餐湯沙律飲品,價錢$198都可以接受啦!餐湯係大蒜薯仔湯,味道普普通通,沙律係淋左胡麻醬嘅,但有我唔鍾意嘅火箭菜呀!主菜到啦!個樣都好靚wor,我揀5成熟,牛柳中間嘅顏色真係好粉紅,火候啱啱好,另外好吸引我嘅就係有好多薯條啦!味道方面,個酥皮得個面係脆嘅,其他都好冧,另外應該會有層菇包住牛柳,但呢個真係好少,完全食唔到菇味。切切下見到有塊紅紅地嘅野痴住左d冧晒嘅酥皮,再三研究之後原來係ham。真係食唔出呀!幸好牛柳唔會過熟都有牛味!所以算係不過不失啦!

今次一到門口就見到幅圖,係威靈頓牛柳呀!

我一直對威靈頓牛柳情有獨鍾,所以未入座我已經決定左食咩啦!

2020-05-31
2020-05-21 175 瀏覽
去將軍澳同朋友慶祝生日,諗左好耐都唔知食乜好,突然朋友話想食牛,一話食牛就即時諗起呢間,好好彩,唔駛等位,位同位中間有好寬既空間,坐得舒服之餘又夠靜,方便傾計。睇Menu睇左好耐,因為樣樣都好想試。我最後決定「澳洲厚切西冷」,朋友就揀左「火山石牛扒」,小食我地就揀左黑松露薯條同雞翼,餐前先有個南瓜湯,味道唔錯,又唔會太濃,先開開胃岩哂。先黎我個「澳洲厚切西冷」,啖啖肉,又夠肉汁,好味。朋友個「火山石牛扒」,熱辣辣出住煙咁拎埋黎,好好味呀,仲有3款汁配埋。個黑松露薯條好味同唔會凍左,有時真係好怕d薯條凍左好難食。雞翼都唔錯。最後嘆番2杯冰凍飲品,滿足~~
去將軍澳同朋友慶祝生日,
諗左好耐都唔知食乜好,
突然朋友話想食牛,
一話食牛就即時諗起呢間,
好好彩,唔駛等位,
位同位中間有好寬既空間,
坐得舒服之餘又夠靜,方便傾計。

睇Menu睇左好耐,因為樣樣都好想試。

我最後決定「澳洲厚切西冷」,
朋友就揀左「火山石牛扒」,
小食我地就揀左黑松露薯條同雞翼,

餐前先有個南瓜湯,味道唔錯,又唔會太濃,
先開開胃岩哂。

先黎我個「澳洲厚切西冷」,
啖啖肉,又夠肉汁,好味。

朋友個「火山石牛扒」,
熱辣辣出住煙咁拎埋黎,
好好味呀,仲有3款汁配埋。

個黑松露薯條好味同唔會凍左,
有時真係好怕d薯條凍左好難食。

雞翼都唔錯。

最後嘆番2杯冰凍飲品,滿足~~

2020-05-13 144 瀏覽
湯喺粟米湯,味道淡淡哋。特製和牛芝士漢堡配焦糖洋蔥 $98漢堡嘅包感覺有啲厚咗,不過都焗得幾脆下,塊漢堡肉就...有啲薄,細塊咗啲。不過切落發現入面仲有啲紅色,似喺自製而唔喺叫貨,牛肉少少生可以接受,吃落有汁唔會太乾。薯條身體比較幼,炸得都算脆,但放咗一陣仔就淋哂,量唔太多,所以我覺得嗰茄汁唔需要比咁多。 5:30後叫會有甜品附送,左上角嗰角就喺附餐嘅椰汁奶凍,椰汁味都幾重,吃落OK.火山石牛扒 $138佢喺略微煎咗表面,然後送餐上嚟等你自己決定要再煎多幾成熟。肉質比較「鞋」,上枱時因為略煎表面,所以只有一成熟,但口感麻麻地。佢嗰汁唔喺好有味,加上應該無落鹽同黑胡椒,所以吃落無乜味。叫咗杯小貓漫步,入口幾甜,但無乜特別,無記錯嘅話服務員話所有飲品都喺特飲,換言之喺原價再減$18,所以佢寫叫餐送飲品其實喺假,因為點都要加錢。環境幾簡潔明亮,但人手不足,咁大間嘢,樓面竟然得一個,廚房位有兩位,其中一位會出嚟幫手送餐,但嗰位樓面都好忙下。有時候要客人等其實都會趕客,同枱人叫咗焗飯,但我都吃哂嗰漢堡,佢嗰焗飯都仲未上枱。坐近門口位見到有一家人企喺到等咗好耐先入得,連落單都要等等等。樓面服務好好
湯喺粟米湯,味道淡淡哋。

特製和牛芝士漢堡配焦糖洋蔥 $98

火山石牛扒 $138
佢喺略微煎咗表面,然後送餐上嚟等你自己決定要再煎多幾成熟。
佢嗰汁唔喺好有味,加上應該無落鹽同黑胡椒,所以吃落無乜味。

樓面服務好好,問佢嘢都解答詳細,但就算服務好都無用,因為食物方面喺幾失望,唔會因為服務好而再回頭。

2020-05-11 73 瀏覽
今日慶祝母親節 來到將軍澳呢間cafe食第一次食 本身想食威靈頓牛柳😂 原來3月已經轉哂menu 冇左 有點先失望😖不過其他都好食 加番分🥴我地5個人食 total 食左$914 我叫左焗豬鞍配辣番茄汁 $98豬鞍大塊 有骨 好少食到有骨 份外惹味😁豬鞍軟腍 肉汁鎖緊 厚既部分都比較惹味 啖啖滋味👍🏻 以呢個價錢 有湯有沙律有甜品 抵食 CP值高雞軟骨餃子🥟 $76 就遜色少少 皮雖薄 可惜火喉不好 皮淋 影響左口感 一般西班牙辣香腸薄餅$78 個底很薄 👍🏻脆當小食食可以👍🏻 不過餡就一般 沒有特別之處另外屋企人有叫火山石牛扒$138呢個抵食 生熟程度自己燒 牛肉juicy 軟腍 大塊👍🏻其他並未有一一試食 所以不評論😳整體而言 CP值高 食得飽 味道也唔錯 價錢平
今日慶祝母親節 來到將軍澳呢間cafe食
整體而言 CP值高 食得飽 味道也唔錯 價錢平
2020-05-11
母親節
2020-05-04 54 瀏覽
餐廳環境寬敞,主要採用白色,裝修簡約,感覺幾舒服。Lena秘制雞翼 (6隻)  $48雞翼係無激素雞翼好大隻,雞肉幾嫩滑juicy,但味道無咩特別,唔知點樣秘制法,有幾隻雞翼既皮同肉都甩左小小。慢煮豬肋肉溫泉蛋烏冬 $72頭幾舊食既豬肋肉係幾淋,但偏中間既豬肋肉就好鞋,完全唔似係慢煮出黎。烏冬彈牙,湯底甜甜地幾好食。火山石牛扒(8安士) $138牛扒煮到半熟再放係火山石上燒,肉質唔淋有啲鞋,牛味唔濃,係好普通既牛扒
餐廳環境寬敞,主要採用白色,裝修簡約,感覺幾舒服。

Lena秘制雞翼 (6隻)  $48

慢煮豬肋肉溫泉蛋烏冬 $72

火山石牛扒(8安士) $138
2020-03-13 1154 瀏覽
我最初看見位於將軍澳市中心商場「將軍澳中心」裡面的餐廳「Moo Beef Cafe」的店名名稱,曾經懷疑「Moo Beef Cafe」跟,觀塘「巧明街」的餐廳「MoX Moo」,兩者之間其實沒有關係。不過,我在光顧過「Moo Beef Cafe」之後,就覺得「Moo Beef Cafe」跟「MoX Moo」,兩者雖然都有提供漢堡包食品,但是兩者應該是完全沒有任何關連,是兩間截然不同的食店。實際上當日我光顧「Moo Beef Cafe」的時候,已經是下午茶時間,所以「Moo Beef Cafe」也有提供屬於他們的「下午茶套餐」,下午茶包括有牛肉漢堡包、牛肋條烏冬跟甜品,不過價錢就差得遠了。例如「Moo Beef Cafe」裡面的下午茶茶餐版本牛肉漢堡包食品「美國漢堡包配薯條」,未計加一服務費,未加沙律就需要收港幣七十二元,價錢昂貴得幾乎可以當作一般午餐去處理。由於我之前在西貢墟裡面食午飯的時候,已經食過牛腩,所以沒有刻意在「Moo Beef Cafe」下午茶茶餐裡面,選擇享用「美國漢堡包配薯條」,只食一般甜品當下午茶算數好了。「Moo Beef Cafe」「下午茶茶餐」裡面價錢最便宜的食

「Moo Beef Cafe」「下午茶茶餐」裡面價錢最便宜的食品,是「水果窩夫餅配芒果雪糕」,「水果窩夫餅配芒果雪糕」未計加一,未計算其他飲品差價的話,只需要港幣三十九元而已。

至於「Moo Beef Cafe」裡面的飲品,也不像觀塘「MoX Moo」飲品餐牌裡面,那麼多手調台灣飲品供食客選擇,例如沒有甜味的手調「水蜜桃紅茶」飲品。

所以我很遺憾地,無法在「Moo Beef Cafe」裡面,享用到甜味手調水蜜桃冰凍紅茶飲品,「Moo Beef Cafe」的飲品餐牌裡面,只有一款名稱叫做「蜜桃冰沙」的手調甜味水蜜桃飲品。

由於「Moo Beef Cafe」「下午茶套餐」裡面的飲品只包括一般咖啡或茶飲品,想選擇其他手調飲品的話,就需要另外在其他飲品原價價錢裡面,再減港幣十八元了。

例如我選擇的手調水果冰沙飲品「蜜桃冰沙」,「蜜桃冰沙」飲品原價需要港幣三十八元,即使有「下午茶套餐」裡面的套餐港幣十八元折扣,實際上也需要給港幣二十元才能喝到。

我以前印象中,曾經喝過跟「水蜜桃」有關的飲品,包括紅茶、綠茶、冰沙、乳酸、純鮮榨果汁或者有汽梳打飲品,飲品的顏色大多都是粉紅色或者褐色。

但是「Moo Beef Cafe」「下午茶套餐」的「蜜桃冰沙」飲品,飲品實際製成品的外貌顏色,卻是非常淺的黃色,跟傳統的水蜜桃顏色完全是兩回事。
蜜桃冰沙

雖然「Moo Beef Cafe」「下午茶套餐」飲品「蜜桃冰沙」裡面,的而且確是有來自蜜桃甜味,但是「蜜桃冰沙」裡面的蜜桃甜味其實不算很濃郁,蜜桃甜味被其他的甜味所掩蓋遮掩住。

所以,食客若然不認真試飲「Moo Beef Cafe」裡面「蜜桃冰沙」的話,未必能夠直接感受到「蜜桃冰沙」裡面的「蜜桃」甜味。相反地,我就意外從「蜜桃冰沙」飲品裡面,感受到疑似芒果的甜味。

即使「Moo Beef Cafe」廚房裡面的人,把「蜜桃冰沙」裡面的原材料例如蜜桃,跟冰塊一起攪拌研磨成冰沙,研磨冰沙口感至到非常之幼細,沒有夾雜任何水果粒的狀態,然而還是改變不了沙冰蜜桃甜味感覺偏淡的問題。

至於「Moo Beef Cafe」「下午茶套餐」裡面的甜味窩夫餅食品「水果窩夫餅配芒果雪糕」,窩夫餅一共有三塊,口感感覺算是來自新鮮烘烤出來窩夫餅,口感實淨之餘而沒有隨着時間而受潮發漲。
水果窩夫餅配芒果雪糕

至於「Moo Beef Cafe」廚房在「水果窩夫餅配芒果雪糕」窩夫餅的表面上,還灑了一些甜味的朱古力糖漿,甜味朱古力糖漿令到窩夫餅的實際味道,也都變得很甜。

反而「Moo Beef Cafe」廚房再在窩夫餅的表面上,加入少量切粒的士多啤梨,士多啤梨由於還不算當造的關係,所以士多啤梨味道偏向比較酸,跟窩夫餅的實際味道不算非常合襯。

反而「Moo Beef Cafe」還在三件窩夫餅、朱古力糖漿跟切粒士多啤梨旁邊,加入了甜味的奶油忌廉,甜味的奶油忌廉,總算成為了窩夫餅最佳調味醬料。

至於「水果窩夫餅配芒果雪糕」裡面的「芒果雪糕」,「芒果雪糕」味道給我的感覺,只是一般現成的甜味「芒果雪糕」而已,沒有什麼與別不同的地方。

所以「Moo Beef Cafe」「水果窩夫餅配芒果雪糕」甜品裡面的真正重點,結果還是被聚焦在三片口感算是新鮮的甜味窩夫餅之上,「芒果雪糕」除了甜味之外,沒有其他可以再講的地方。

光顧完「Moo Beef Cafe」裡面的「下午茶套餐」之後,我發現「Moo Beef Cafe」「下午茶套餐」的實際價錢其實一點也不便宜,在將軍澳食七十多元一件的牛肉漢堡包,感覺跟食午餐沒有分別。

可惜我在享用午餐的時候,始終都需要有飯落肚,才算真真正正有享用午餐的感覺。如果要我花不算便宜的港幣七十多元價錢,食一個牛肉漢堡包的話,我未必會選擇在「Moo Beef Cafe」裡面享用。

另一方面,我發現原來「Moo Beef Cafe」裡面沒有類似台式手調水蜜桃紅茶的飲品,取而代之反而是蜜桃甜味不算純粹,感覺有其他水果味道的沙冰飲品,「Moo Beef Cafe」始終不是台灣菜餐廳,這方面我還能夠接受現實。

要我下次再在「Moo Beef Cafe」裡面,食一個沒有飯只有牛肉的食品,跟沒有濃厚水蜜桃甜味沙冰飲品,價錢隨時接近港幣一百元的下午茶套餐,我自問真的做不到。

但是要我花港幣六十五元,食一份「窩夫餅」下午茶,加沒有明顯蜜桃甜味的「蜜桃沙冰」飲品,我食完付款之後,取回正式收據的時候,還是感到賺不回本來應有的性價比。
2020-02-06
2020-03-13 64 瀏覽
將軍澳中心經過大翻新後,多左好多唔同食肆,住將軍澳嘅我,食飯多一個選擇。老公中意食牛,所以見到呢間主打牛嘅餐廳,就約埋老公去試一試。是日餐湯 及牛牛湯今日嘅「是日餐湯」係菠菜湯,顏色都幾鮮綠,入口香滑,因為無加入太多Cream,所以唔會太稠。相對是日餐湯,我同老公覺得「牛牛湯」就更出色。顏色有D似羅宋湯,不過無羅宋湯嘅酸味或辛辣味,話明牛牛湯,當然係有好濃嘅牛肉味啦~~~~~~除了雜菜、燈籠椒、蕃茄薯仔等等,仲有牛肉粒,絕對真材實料,牛魔王真係要試。來到主菜,我地揀左好耐,就揀左威靈頓牛柳 & 安格斯西冷牛方塊三文治﹗威靈頓牛柳比之前見過嘅威靈頓牛柳細少少,岩我地兩個想食多幾款但又細食嘅人。我地點左5成熟,跟沙律菜&薯條。沙律菜配醋汁,酸酸地好開胃~~~威靈頓牛柳上枱時,係金黃色脹卜卜,有D似個波,切開裡面有少少的磨菇汁滲出黎,中間嘅牛柳幾厚,仍帶粉紅色。最外層嘅酥皮吸左磨菇汁味,中間嘅牛柳無過熟,入口好容易咬開,肉質嫰,無筋,內汁又夠多,而且牛味香濃,旁邊配的牛肉濃汁,微暖,食嘅時候點牛肉濃汁,令整體嘅牛味進一步再提升。安格斯西冷牛方塊三文治晚餐我地通常叫扒、飯或麵食,但今次特別少少

是日餐湯 及牛牛湯

安格斯西冷牛方塊三文治

晚餐我地通常叫扒、飯或麵食,但今次特別少少,新嘗試食三文治~~~~~~

同威靈頓牛柳一樣,三文治都有沙律菜及薯條。用安格斯牛來做三文治,好像有點奢侈~~~~~~但人生總要豪幾次~~~~~~
三文治分成4件細細件,食嘅時候方便D。見到中間嘅牛肉相當的厚度,牛肉外層炸到好脆,我比部電話食完一輪,入口仍然食到鬆脆感。中間嘅牛肉炸得剛剛好,肉嫰,肉汁豐富,牛味濃,麵包又烘得脆脆地,入面有洋葱蛋黃醬,食完大大件牛肉都唔會覺得油膩。

• 安格斯西冷牛方塊三文治
  • 威靈頓牛柳
  • 牛牛湯
2020-02-02 916 瀏覽
將軍澳這個地方愈來愈發達,還記得在未有地鐵站的時候,將軍澳對很多人來說都是比較偏遠的地方,直到今時今日才發展成住宅區,又有完善的鐵路和商場。男朋友非常喜歡吃牛肉,剛巧又住在北角,離將軍澳頗近的,就選擇了一間在將軍澳中心的牛肉專門店試試。裏面的位置相比日本的餐廳更加寬敞,分別採用了藍色、橙色和白色做主題。以牛肉來說,這間食店的價錢可真是便宜了,只需要百多元就能吃到一整塊牛肉,在外面吃一定要二百多元。湯類和漢堡包類的價錢也不昂貴,漢堡包類也是百多元。不曉得 Lena 秘製雞翼是什麼來的,反正就是雞翼😂男朋友超喜歡吃雞翼,所以對他來說是必吃的。雞翼的味道稱不上很特別,但是也好吃的,味道不油膩,燒過的外皮有一陣香氣,裡面的雞肉也嫩滑。看到openrice有很多人推介牛牛湯,所以試試,裡面的材料真的非常豐富,有牛肉濃湯、瘦牛肉、燈籠椒、蕃茄和馬鈴薯。牛肉味很明顯,味道偏向酸酸的,很是開胃,加上其他的材料,口感更為豐富,湯底不會太稀,夠稠身。安格斯西冷方塊三文治這道菜還真特別,真是第一次吃,首先三文治的麵包口感很脆身,脆卜卜的食物多數都很好吃另外重點是安格斯西冷方塊,怎麼說呢?只能說這個價錢能吃到

湯類和漢堡包類的價錢也不昂貴,漢堡包類也是百多元。

Lena  秘製雞翼

牛牛湯

另外重點是安格斯西冷方塊,怎麼說呢?只能說這個價錢能吃到如此的質素也算是不錯了,牛肉偏向軟稔,像日式吉列牛般的,表面被炸過,連同三文治一起吃很有特色。
安格斯西冷牛方塊三文治

也有很多人推介這裡的威靈頓牛柳,外型非常像一個菠蘿包😆很可愛呀。

然後切開就是牛肉的模樣,這份牛肉的特色在於牛肉的表面被酥皮包著,酥皮很鬆化,而且不會太膩。牛柳的口感算是結實,點了7成熟的,軟硬度合符7成的標準。
威靈頓牛柳

在一間西餐廳,朱古力飲品可以分數種,而我最喜歡的就是榛子朱古力,這裏的榛子朱古力味道還可以,榛子味還是有的,只是不算太明顯。
榛果朱古力

另外一杯是牛油果香蕉蘋果奶昔,很久沒有喝過這麼健康的飲品
其實我並不喜歡牛油果,這杯是男朋友點的,想不到竟然不會感到很難入口。香蕉的味道是最濃郁的,比牛油果和蘋果的味道明顯很多,整杯味道不會太甜。
牛油果香蕉蘋果奶昔
2020-01-28
Lena  秘製雞翼
榛果朱古力
牛油果香蕉蘋果奶昔
星期日去咗將軍澳行街,順便食個晚飯。身邊隻大大舊牛魔王一見到個餐廳有個beef🐮字就話要食🤣。雖然6點鐘有啲早,但我哋都已經食得落,嗰陣去到就未有太多人,到7點幾食晚飯時候就爆哂場!餐廳環境畀我嘅感覺係好摩登時尙,裝修簡約,採用偏白系嘅燈光同傢俬,令人感覺輕鬆。食物種類非常多,由小食、沙律、湯、漢堡包、墨西哥薄餅、意粉/飯到主食通通都有好多選擇,另外仲有dinner set同石燒牛!花多眼亂啊👀,而大部份嘅菜式都的確係以牛🐮做主角,同餐廳名一樣。除咗大餐牌外,枱頭仲有一份推介,好彩有揭到嚟睇,原來有promotion讚好facebook可以以超震撼價$12享用Lena秘製雞翼(4隻)。抵到爛,原價嗌6隻要$42,雖然都唔算貴。🐔雞翼炸得幾脆,味道ok、似曾熟悉,但我講唔出邊到食過。🐮🐮牛牛湯($38),睇餐牌見到係有牛肉濃湯、瘦牛肉、紅燈籠椒、馬鈴薯同蕃茄煮成,但嚟到發現個樣其實同羅宋湯無分別😂。不過真係好飲同濃過平日好多,而且啲牛肉粒同其他餡料好好食,推介可以叫呢款湯飲下。炸香茅牛串🍢($58),牛肉串有2串,賣相好普通,但食落發現肉質好嫩,而且無燒到乾哂,啖啖肉,食完有少少似食咗啖

Lena秘製雞翼

炸香茅牛串

炸香茅牛串🍢($58),牛肉串有2串,賣相好普通,但食落發現肉質好嫩,而且無燒到乾哂,啖啖肉,食完有少少似食咗啖牛扒嘅感覺😛。至於香茅味唔算太出,應該係醃牛肉時用咗,另外牛串可以點泰式辣醬。
MOO迷你威靈頓牛柳

MOO迷你威靈頓牛柳($68),現時香港有唔少餐廳有得賣,但得個貴字,無食過好味的。見餐廳有賣迷你版就即管試下啦😉,估唔到比預期中好,切嗰時覺得嚿牛柳有啲筋,但食落又唔韌喎。再者,就係個烹調煮法好似幾正宗,酥皮同牛柳中間搽咗啲醬,有啲黑松露嘅味道👍。整體嚟講唔錯,絕對值得一試,兩個人嗌一份啱啱好。我差啲忘記咗講就係呢樣小食仲送一籃🍟薯條添,呢個價錢嚟講,真係超值!
安格斯西冷牛方塊三文治

安格斯西冷牛方塊三文治🥪($128),估唔到都幾大份,而且又係有送薯條。三文治中間嘅餡就係吉列厚西冷牛扒,嚿牛扒估計7成熟到,都juicy嘅。不過我建議呢樣要盡快食用,否則個吉列皮會整濕咗三文治塊包(本身比較薄身同唔算脆),就冇咁好食,我正正就係食得太慢所以體驗咗🙈。
脆烤肉眼扒雙重奏配焗意大利巴馬火腿及芝士

脆烤肉眼扒雙重奏配焗意大利巴馬火腿及芝士($148),我哋嗌呢個都係見好似好特別咁。落單時店員有提醒我哋呢個係炸牛扒o唔ok,未食過就試下。嚟到發現同我想像中好唔同🤣,我一眼望落覺得似焗千層麵,因為有大量芝士,而且見唔到塊扒🥩。另外,我想講呢個係巨人份量,超澎湃,兩塊炸薄牛扒再夾啲嘢,真係四個人都夠食。
脆烤肉眼扒雙重奏配焗意大利巴馬火腿及芝士

切開後見到🧀芝士係拉絲的,而Parma ham🥓就隱藏咗係炸牛扒中間。頭幾啖係幾滋味同得意嘅,但炸皮較厚,而且真係比較炸同乾,食到後期更加凍咗。如果怕熱氣嘅,就自行判斷嗌唔嗌,同埋我建議多人share食好會啲。不過牛扒側邊有啲🥑牛油果醬炒瓜菜絲,中和一下都幾好,全部食哂。

原來點三文治、意粉/飯同主菜類菜式,都會送餐飲🥤,檸茶檸水咖啡嗰啲,而叫特飲就有優惠價。我哋要咗凍檸茶同熱咖啡。
意式咖啡提拉米蘇芝士蛋糕

最後甜品我哋嗌咗意式咖啡提拉米蘇芝士蛋糕Tiramisu($38)☕️,味道正常,但似蛋糕多啲,唔係太正宗好芝士嗰種。其實本身想叫檸檬撻同焗橙香沙巴翁多啲,但兩樣都賣哂🥺,唯有有機會再嚟先試下。同時,我發現跟晚餐加點嘅是日甜品原來都係tiramisu😂,跟餐叫好似抵啲。
總括嚟講,呢餐牛宴食到我哋好飽飽,捧住個肚走。我哋食咗咁多嘢,每人都只係二百幾蚊,其實真係性價比高,份量又超多。如果單單為求飽腹,更加唔使呢個價錢👍。食物菜式特別,味道唔錯,係個別款式唔太啱我哋口味,抵讚嘅係餐廳大部份菜式都會加啲沙律菜🥗伴碟,refresh一下。最後服務方面,全部店員都好helpful、有禮貌、醒目同面掛笑容😊。
2020-01-19
Lena秘製雞翼
炸香茅牛串
MOO迷你威靈頓牛柳
2020-01-24 70 瀏覽
🔅🔅🔅放工相約朋友到將軍澳相聚☺️估唔到將軍澳都幾多野食😍最後揀左間Moo Beef Cafe的裝修同埋有好多選擇吸引左🙈🔸<火辣辣雞翼> - $42雞翼屬無激素走地雞👍加上秘製香草粉雞翼外表較乾身食落都比較juice整體可以🙈🔹<夏威夷風味墨西哥薄餅> - $108pizza好有份量之餘仲好多料👍👍👍加上芝士菠蘿真係無得頂😍哩個我俾🌟🌟🌟🌟🔸<美國西冷8安士> -$168牛排會配上一大籃薯條🍟今次叫左七成有點太熟而肉質一般吃落有少許根🤔🔹 <MOO犇-迷你和牛漢堡包、迷你威靈頓牛柳、迷你芝士飯波> -$128漢堡包食落好多汁不過都真係幾迷你下🙈而威靈頓牛柳值得一讚入面的肉相對西冷更有香濃的牛味加上外面脆脆的酥皮🤤 最後的芝士飯波口感特別咬落係外脆內軟而且好濃郁的芝士香味👍🔸<野莓乳酪奶昔> -$42飲落酸酸甜甜配搭剛好沒有搶去大家嘅味道這個推薦❤️🔹<總結>性價比屬中但哩度完全適合鍾意食牛噶你一次過試唔同種類形式烹調的牛牛🐮
🔅🔅🔅

性價比屬中
但哩度完全適合鍾意食牛噶你
一次過試唔同種類形式烹調的牛牛🐮
2020-01-18 81 瀏覽
聽朋友講將軍澳中心多左唔少餐廳又被佢吸引左過去今日終於食左一間驚喜moo beef cafe簡潔精美的裝修 門口有藍色的廣告燈打卡位午市+下午茶時段 餐牌都有好幾張雖然最吸引我嘅係high tea set for 2但為左填飽肚子 今次叫左lunch setAll day breakfast & 西冷牛每個餐都跟一份沙餐 餐湯餐湯是菜湯 有菠菜碎係中間增加口感湯又香又湯有奶油香 美味沙律除左加麻醬外 仲有加到柚子醋 食得口胃 令人更期待之後食物飲品先到是Oreo 奶昔甜不過唔膩 中間的沙冰碎朱古力好好咬飲入口朱奶味 好岩甜食愛好者先講all day breakfast 蛋滑 是半熟蛋不用加黑椒有味 有蛋香重點要講的不是菇菇而係牛肉包🥐脆到呢!好有牛油香 即使放凍了再食包面仍香脆內軟再來講下西冷 牛味好重 油脂都多同時牛排夠厚身 一眼就知有一定水準牛的四面都有煎香過 封好肉汁邊位油脂被煎到有點微微帶脆口感很好 肉質不會軟 有口感到中間切到帶紅 符合我5-7成的標準跟餐的薯條不油 用手食都唔會成手油直身帶脆 份量多 食過不停見到小食有迷你威靈頓牛柳 就點黎食牛柳近乎全熟 不過外面的皮真的做
聽朋友講將軍澳中心多左唔少餐廳

見到小食有迷你威靈頓牛柳 就點黎食

牛柳近乎全熟 不過外面的皮真的做得好好
將牛柳包好外 仲保持好牛的熱度
不用點汁 免得破壞外皮的脆
價錢都不貴 $68 就食到 必點!
仲有這個小食原來會跟多一份薯條🍟

結尾加多一件蛋糕🍰~滿足!

值得一讚的位:
每一個餐都有一份沙律🥗
菜量多又夠清新 真係好中意食

朋友推介的牛cafe真的不錯不錯👌🏻
澳洲西冷牛扒
  • Oreo  奶昔
2020-01-16 53 瀏覽
將軍澳中心最近多左好多新餐廳,所以今日下午食lunch就同同事去試新野,揀左間個名好特别的Moo Beef Cafe,一睇個名就有知有我最鍾意嘅食牛啦。打開餐牌,竟然有威靈頓牛柳,唔係間間餐廳肯整,當然要試下啦。一上菜就已經有好香牛油味,個酥皮係金黄色,入口酥皮鬆化,牛柳嫩,口感十足。因為同事唔食牛,佢就叫左個lunch set,有沙律和湯,主菜是蟹肉意大利飯,都好足料。最正係只需加12蚊,就可以加件意大利芝士餅,仲要係大件加好食,值得一試。

2020-01-13 525 瀏覽
2019年1月8日 星期三今日難得約咗成班同事一齊出去食lunch,話打算食好啲,所以就專登揸車出去將軍澳中心搵野食去到望見又有唔少新餐廳開咗,呢間係其中一間,見到主打係食牛嘅,好多同事都話好吸引,就直接入咗去可能係時間尚早,唔算有太多人,所以唔使等位就有位坐,見到餐牌都有好多款唔同嘅食物,價錢仲要唔係太貴。牛扒方面都有好多唔同嘅選擇,仲見到有威靈頓牛柳食添,諗都冇諗就叫咗先黎既係餐湯,忌廉菜湯,好creamy得黎又食到菜味,而且顏色好有田園feel之後有蟹肉意大利飯,飯上面有少少黑松露,配埋芝士撈埋一齊食唔會太過鹹,而且塊蟹餅都幾大塊,拆開全部都係蟹肉黎,食起上嚟好方便,唔會食到殼跟住有香茅雞扒飯,雞扒好大塊,而且煎到個外皮脆卜卜,裡面肉質係嫩滑既,加埋泰式甜酸醬一齊食就更加滋味我哋仲叫左一份秘制雞翼,腌料好夠味,而且煎得好均勻,唔會煎到過左火呢個係MOO犇,有迷你和牛漢堡、迷你威靈頓牛柳同迷你芝士飯波,可以一次過試晒三款唔同嘅食物,其中最出色嘅係迷你芝士飯波,外皮嘅飯焦脆卜卜,包住裏面嘅芝士,所以一咬落去啲芝士就流晒出嚟,好邪惡重點威靈頓牛柳跟住就出場,睇落去牛柳唔算好大舊,一切開
2019年1月8日 星期三

重點威靈頓牛柳跟住就出場,睇落去牛柳唔算好大舊,一切開d香氣即刻飄出嚟,牛肉好香,配埋蘑菇蓉一齊食好夾,牛肉唔會太過熟,食落去啱啱好,好滿足

最後仲有叫甜品,分別係檸檬撻配雪糕,檸檬撻食落去酸酸甜甜,可以幫助消化,感覺好清新,而雪糕就有好濃嘅朱古力味

埋單每個人大約$200左右,叫咗好多嘢食,食到飽住個肚走
2020-01-08