2023-10-18 22 瀏覽
星期六去佐敦辦點事,順道約朋友午餐,想找個舒適餐廳 chill 下,再次encore Mizu。吉列豚定食 - 即炸的豬排熱騰騰,外層炸得乾身香脆,內裡豚肉仍保留到 juicy 兼濃郁味道。配上新鮮沙律菜,減低油膩感又降降火。Mizu 燒鳥定食 - 店內招牌,有雞翼、雞肉大蔥串、雞肉棒棒、冬菇、青椒,塗上醬油燒,非常香口惹味,再配上呈橙黃蘭王蛋,點些蛋汁香氣更突出,送飯一流。每個定食都有沙律、漬物、麵豉湯、甜品及飲品,點了 cappuccino,奶泡濃密,水準不遜精品咖啡店。餐廳的夠格調,又可chill住嘆美食,性價比之選。

吉列豚定食 -

Mizu 燒鳥定食 -

餐廳的夠格調,又可chill住嘆美食,性價比之選。
2023-10-18 17 瀏覽
恆豐酒店後面呢條路我都幾熟,因為以前有間我好喜歡嘅餐廳🍽~呢次去睇戲之前再嚟🎥~見到有間裝修好靚嘅日式cafe,門口有一幅草牆🌾~佢有啲brunch set,亦有啲skewer lunch set可以選🍢~我哋就揀咗個燒秋刀魚brunch set~裏面有前菜,麵豉湯,飲品同甜品🍨~秋刀魚燒得好香,最喜歡佢嘅魚油香味,配埋黏黏嘅飯就最夾🍚~另外佢哋嘅tea set有唔同嘅蛋糕或甜點可以選擇🧁~而我當然係揀scone!佢食落似朱古力味🍫,而面頭有一層焦糖嘅醬咁~外面好鬆脆,而入面略帶濕潤~tea set同一樣會配飲品☕,最正係可以叫呢度啲咖啡~我自己唔飲咖啡,但母親大人一入嚟已經話好香要試😋~佢平時都好怕苦,但呢個泡沫咖啡佢話好香又回甘,唔落糖都無問題👌~午膳時間都唔少附近返工嘅人嚟食~喺咁chill嘅環境嘆杯靚咖啡,算係忙裏偷閒吧😌~
恆豐酒店後面呢條路我都幾熟,因為以前有間我好喜歡嘅餐廳🍽~
呢次去睇戲之前再嚟🎥~
見到有間裝修好靚嘅日式cafe,門口有一幅草牆🌾~

燒時令秋刀魚定食

我哋就揀咗個燒秋刀魚brunch set~
裏面有前菜,麵豉湯,飲品同甜品🍨~
燒時令秋刀魚定食

秋刀魚燒得好香,最喜歡佢嘅魚油香味,配埋黏黏嘅飯就最夾🍚~
燒時令秋刀魚定食

另外佢哋嘅tea set有唔同嘅蛋糕或甜點可以選擇🧁~
而我當然係揀scone!
泡沫咖啡

佢食落似朱古力味🍫,而面頭有一層焦糖嘅醬咁~
外面好鬆脆,而入面略帶濕潤~
英式鬆餅

tea set同一樣會配飲品☕,最正係可以叫呢度啲咖啡~
我自己唔飲咖啡,但母親大人一入嚟已經話好香要試😋~
泡沫咖啡

午膳時間都唔少附近返工嘅人嚟食~
喺咁chill嘅環境嘆杯靚咖啡,算係忙裏偷閒吧😌~
2023-10-17
英式鬆餅
  • scone
位於佐敦嘅Mizu 走日系咖啡店輕定食路線晏晝有日式branch同tea set 夜晚搖身一變,變成日本居酒屋🏮主打串燒、日本燒酒🍶裝修充滿日系時尚路線,大部份座位私隱度高,同三五知己歡聚最適合不過假日Brunch menu同樣豐富揀咗和風炒牛肉雜菜定食除咗主菜之外,仲有前菜、配菜、味噌湯同甜品作伴牛肉燒至焦香粉嫩,入口油香豐富配埋炒雜菜、洋蔥、秀珍菇等中和牛肉油香,醬油味帶甜味,伴飯開胃🤤唔想食太飽嘅,可選擇Tea set每日精選蛋糕 推介莓果杏仁脆脆巴斯克芝士蛋糕🍰巴斯克芝士蛋糕實在太好味口感軟綿,帶有芝士同乳酪香味搭上莓果杏仁脆脆,不膩口之餘層次豐富配搭一杯咖啡,完美嘅下午茶☕️
位於佐敦嘅Mizu 走日系咖啡店輕定食路線

晏晝有日式branch同tea set
夜晚搖身一變,變成日本居酒屋🏮
主打串燒、日本燒酒🍶

假日Brunch menu同樣豐富

揀咗和風炒牛肉雜菜定食

除咗主菜之外,仲有前菜、配菜、味噌湯同甜品作伴

牛肉燒至焦香粉嫩,入口油香豐富

配埋炒雜菜、洋蔥、秀珍菇等
中和牛肉油香,醬油味帶甜味,伴飯開胃🤤

唔想食太飽嘅,可選擇Tea set
每日精選蛋糕 推介莓果杏仁脆脆巴斯克芝士蛋糕🍰

巴斯克芝士蛋糕實在太好味
口感軟綿,帶有芝士同乳酪香味
搭上莓果杏仁脆脆,不膩口之餘層次豐富

配搭一杯咖啡,完美嘅下午茶☕️

2023-10-13 21 瀏覽
曾到訪位於佐敦德興街的Cafe「Mizu」質素感滿意,假期再次相約朋友前往享用下午茶門面採用型格黑色,店內種植令人放鬆的綠色植物,牆上掛滿油畫;座位寬敞舒適,設有吧檯位置==========🔹Brunch Set: Mizu 燒鳥定食 $188包括前菜、漬物、主食、湯品及甜點,配指定飲品餐廳招牌熱賣推介前菜沙律新鮮爽甜,配合酸酸的沙律汁夠開胃;醋漬蒜頭蒜香適度不嗆口;湯品麵豉湯鹹香溫和主食有燒雞翅、雞肉及免治雞肉棒;雞翅外皮香脆,肉質嫩滑而肉汁豐富;雞肉軟嫩富焦香感;免治雞肉串細緻彈牙,蘸上蘭王蛋液令口感很滑溜;米飯加上剩餘的蛋液,非常滋味;甜品為草莓泡芙,淡淡草莓奶香,甜度不高選配青森蘋果汁,果香濃郁而甜度適中推介指數:8/10==========🔹Tea Set: 英式鬆餅 $68配指定飲品芝士鋪面的焙茶朱古力鬆餅,焙茶及朱古力比例平衡,質感細密,做到外脆內綿,芝士焗得剛好帶鹹香,出色!點配鮮奶咖啡,拉花精美,奶與啡的比例比衡,不俗!推介指數:8.5/10
==========
🔹Brunch Set: Mizu 燒鳥定食 $188
包括前菜、漬物、主食、湯品及甜點,配指定飲品
餐廳招牌熱賣推介
選配青森蘋果汁,果香濃郁而甜度適中
推介指數:8/10
==========
🔹Tea Set: 英式鬆餅 $68
配指定飲品
點配鮮奶咖啡,拉花精美,奶與啡的比例比衡,不俗!
推介指數:8.5/10
2023-10-13
  • 焙茶朱古力鬆餅
2023-10-13 13 瀏覽
得閒去下串燒店同朋友邊食邊傾偈都係一種享受😌佐敦就有一間日式串燒店Mizu,日頭係cafe☕️夜晚就有師傅係吧台前密密燒各款海鮮肉類🍢成日食串燒太多選擇諗唔到食咩好😂呢度就set好咗有雞肉、海鮮或者和牛omakase sets,一份有齊前菜、串燒、和食、主食、吸物,已經夠晒豐富,再另外單點其他串燒或小食就好滿足🤰🏻呢度嘅環境裝修都幾有格調,日頭係cafe,所以有啲室外位置都幾chill,好啱邊飲咖啡邊打卡👍🏻燒鳥Omakase🧄螢光魷魚漬、漬蒜頭-兩份小小嘅前菜,經典日式口味。🍗日本華味鳥手羽先、雞膝軟骨、雞肝、雞腿肉-雞翼香脆,調味剛好😚雞軟骨食得多,雞膝軟骨就比較少見,脆脆地口感都唔錯😛😛平時比較抗拒雞肝,因為怕有噏味,但呢個完全無👍🏻👍🏻而且口感彈牙啲唔會好粉,食落唔似內臟,加上鹹香濃稠嘅醬汁都食得過;雞腿肉爽彈,加上爽脆大蔥,經典不會輸嘅口味,醬汁略嫌重手咗啲啲。🍢紫蘇雞肉串、秘製雞肉棒棒-另外兩款雞肉串燒比較特別,雞肉裹上紫蘇葉都幾夾😙招牌雞肉棒口感軟滑,沾滿蘭王蛋蛋汁令肉質更滑溜😋🍲關東煮-湯頭清清地飲落好舒服,豆腐好索湯💦魚糕好彈牙,仲有鵪春蛋!🍙燒明太子飯團配茶漬湯-飯團

燒鳥Omakase
🧄螢光魷魚漬、漬蒜頭-兩份小小嘅前菜,經典日式口味。

🍙燒明太子飯團配茶漬湯-飯團燒到幾乎每部分都係飯焦😎明太子份量剛好,唔會太搶,鍾意更有層次嘅食法可以浸落茶湯變成茶漬飯。

北海道久岸蠔昆布心
來自北海道嘅蠔🦪超級飽滿肥嘟嘟😍😍燒至剛剛熟,肥美之餘中間竟然帶creamy口感,加上暖暖嘅湯汁一齊食幾正😋😋

新鮮白鱔
好爽彈,口感唔錯,輕輕灑上少許鹽已經ok👌🏻

安格斯牛小排、牛舌
餐廳將牛舌筋位切除,可以食到最彈牙嘅部位,燒到好脆口😽牛小排厚切口感都唔錯。

日本豆腐燒、明太子長芋燒
豆腐外脆內軟都幾好食🫶🏼長芋燒好特別呢,平時食淮山都係腍到化開,但呢度係燒到好爽口,口感有啲似雪梨😆

紅豆燒年糕
紅豆好綿密香甜,年糕表面香脆,咬落chewy,口感好豐富👍🏻👍🏻

黃金桂烏龍冷萃氣泡茶、糯山普洱氣泡茶
支裝氣泡茶平時比較少見,好清爽,可以試下。

人均消費:$550
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-10-12
2023-10-10 14 瀏覽
佐敦這間mizu好特別 下午是cafe有各種咖啡甜品晚上搖身一變為串燒店 難怪裝修一點都不像一般居酒屋串燒款式非常多 所以有選擇困難症的我們選了套餐其中一個是omakase 由廚師幫我們作決定秘製雞肉棒棒看著師傅即時用免治雞肉做成配上蘭王蛋和照燒醬汁 雞肉軟滑味道濃郁燒白鱔沒有過多調味 白鱔皮脆 肉質爽彈鮮甜雞皮蝦好特別好用心的一道 用雞皮包著幾隻鮮蝦燒雞皮香脆 蝦肉爽甜吸收了雞油更香雞肝燒得剛熟 軟滑甘香咖喱吉列豬吉列炸衣又薄又脆 豬肉多汁 日式咖哩香而不辣薄燒牛肉卷著蒜片蔥花好香口日本和牛真有入口即溶感覺 配炸蒜片好好吃套餐還有幾款串燒包括牛舌 手羽先 雞腿肉 日本青椒仔和燒茄子都相當不錯最後還有燒飯團配味噌湯 好飽好滿足下次會再來試試其他串燒及和食
佐敦這間mizu好特別 下午是cafe有各種咖啡甜品

日本和牛真有入口即溶感覺 配炸蒜片好好吃

最後還有燒飯團配味噌湯 好飽好滿足
下次會再來試試其他串燒及和食
2023-10-07 12 瀏覽
早前來到一間餐廳好有日式風格,地方空間十足,門口開始已有打卡位呢!每個角落帶有一些綠葉🍃使人心情愉快!餐廳平時做不同的食品, 我之前有幫襯過食Omakase及日式定食, 另仲有一些西式餐飲、多款特式甜品🍮及coffee ! 我們下午茶☕️時間來到, 簡單品嚐一下下午茶的 鬆餅🥞 及 朱古力奶, 以及鮮奶拉花,特別寫意呀!日式鬆餅自家製的鬆餅咬口十足, 濃濃朱古力🍫味道鬆脆可口!Mizu 📍地址 : 佐敦德興街3號地舖

日式鬆餅
自家製的鬆餅咬口十足, 濃濃朱古力🍫味道鬆脆可口!

Mizu
📍地址 : 佐敦德興街3號地舖

2023-10-06 15 瀏覽
位於佐敦恆豐酒店對面既mizu朝早係Cafe,晚上變身居酒屋😃提供多款和食同即燒串燒,仲好高質添,好推介!😋🌟 Mizu 串燒Omakase $288套餐包括2道前菜、5串串燒、主食及味噌汁!前菜係海蜇同紅酒漬蕎頭🍷接落黎5串串燒包括日本青椒仔🫑、秘製雞肉棒棒、一骨手羽先、安格斯牛小排同新鮮白鱔~主食則為燒明太子飯團(跟茶漬湯)🍙💫 一骨手羽先燒至外皮香脆,又有卜卜既感覺,裏面雞肉嫩滑又爆汁😋💫 鹽燒白鱔外皮同樣香脆,帶點鹽香鮮味💫 秘製雞肉棒棒會配搭蘭王蛋,啖啖肉中有雞軟骨既爽口質感😚口感豐富!💫 安格斯牛小排牛小排滿滿油脂香,超爆汁又重牛味,肉質細嫩👍👍👍💫 燒明太子飯團 (跟茶漬湯)飯團燒至外層好香口,咬開脆香煙韌既外層,裏面加有咸香明太子;將飯團放入茶漬湯品嚐,又另一番滋味!🤗❣另外散點左以下串燒同食品💫 牛油果沙律 $78💫 明太子雞肉釀冬菇 $48燒蔬菜控制火喉唔容易,但佢既燒冬菇一啲都唔乾,keep到好細嫩又有汁,中間夾有明太子,上面再加有免治雞肉,多重層次,亦反映店家既細心配搭~💕💫 香蔥雞腿肉 $48鹽香脆雞皮裏面係juicy既雞肉,中間有香蔥既味道,幾好味~會配酸薑

🌟 Mizu 串燒Omakase $288

💫 一骨手羽先
燒至外皮香脆,又有卜卜既感覺,裏面雞肉嫩滑又爆汁😋

💫 鹽燒白鱔
外皮同樣香脆,帶點鹽香鮮味

💫 秘製雞肉棒棒
會配搭蘭王蛋,啖啖肉中有雞軟骨既爽口質感😚口感豐富!

💫 安格斯牛小排
牛小排滿滿油脂香,超爆汁又重牛味,肉質細嫩👍👍👍

💫 燒明太子飯團 (跟茶漬湯)

❣另外散點左以下串燒同食品

💫 牛油果沙律 $78

💫 明太子雞肉釀冬菇 $48

💫 香蔥雞腿肉 $48
鹽香脆雞皮裏面係juicy既雞肉,中間有香蔥既味道,幾好味~會配酸薑可解膩

💫 紫蘇雞肉串 $48
一樣係啖啖肉之選🤤外脆內嫩

💫 日本豆腐燒 $38
脆皮豆腐外脆內軟滑,上面加有木魚絲同香蔥😝

💫 紅豆燒年糕 $48

💫Yebisu $68
食串燒唔少得啤酒,超冰爽!👍

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌸 𝔹𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 𝔻𝕖𝕝𝕚𝕔𝕒𝕔𝕚𝕖𝕤 𝕠𝕗 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 ℂ𝕒𝕗𝕖 @ 🌟 Mizu《👽食神大媽食BRUNCH》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Mizu Signature Yakitori Set HKD 188Grilled Mackerel Set HKD 148Cream Puff HKD 38.👽 大媽放假最鍾意就係去好味餐廳HEA住嘆個BRUNCH,今次翻兜呢間真正旺中帶靜、裝修簡潔有格調、主打日式串燒嘅居酒屋CAFE。.🍡 嚟呢度當然要試主打嘅「Mizu燒鳥定食」,BRUNCH限定供應嘅。定食包括五款燒烤串燒:雞翼、雞肉大蔥、秘制雞肉棒棒配蛋汁、冬菇、青椒。.🐟 另一款就試左「鹽燒鯖魚定食」,鯖魚非常大條,仲好厚身!肉質保持到鮮嫩,鹽燒嘅調味剛剛好,帶出鯖魚嘅鮮味。.🥗 定食全部配白飯、味噌湯、沙律,同可以自選飲品,我地呢就揀咗LATTE同橙汁,令成個套餐好豐富完整。.🥧 仲有啊見到有甜品,即刻叫左咗「忌廉泡芙」試下!好大個,大過拳頭!外皮好酥脆,內裡填滿香滑濃郁嘅奶油餡,仲有士多啤梨肉,滿滿嘅甜蜜滋味,為呢一餐畫上一個
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Grilled Mackerel Set HKD 148
Cream Puff HKD 38

Grilled Mackerel Set

🥧 仲有啊見到有甜品,即刻叫左咗「忌廉泡芙」試下!好大個,大過拳頭!外皮好酥脆,內裡填滿香滑濃郁嘅奶油餡,仲有士多啤梨肉,滿滿嘅甜蜜滋味,為呢一餐畫上一個完美句號。

Cream Puff

😌 想HEA住嘆美食,性價比都唔錯架,可以黎呢間有格調嘅居酒屋CAFE打下卡嘆下串燒精選。

📍 佐敦德興街3號地舖
📲 +(852)2321-2368
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

Cream Puff
2023-09-25 463 瀏覽
阿媽家姐嘅壽司就食得多😂廚師發辦嘅串燒真係第一次試😄👉🏼焼き鳥(廚師發辦)$388前菜有芥末八爪魚同紅酒蕎頭,作為開胃小菜都唔錯主菜串燒一共有六串,如果唔食內臟嘅可以落單時提出,廚師就會配合返👍🏼👉🏼秘製雞肉棒棒平時好少食生蛋,不過食串燒通常都會叫呢樣,估唔到呢度嘅雞肉棒棒咁高層次用蘭王蛋!真係食過返尋味,一滴蛋汁都唔想晒!!👉🏼一骨手羽先雞皮超級脆,但雞肉仍然保持到嫩滑juicy!👉🏼雞胸軟骨平時多數食雞膝軟骨,估唔到雞胸軟骨咁大舊又幾好味👉🏼三黃雞腿肉👉🏼紫蘇雞肉串👉🏼明太子雞肉釀冬菇呢三款雖然都係雞肉,但味道完全唔一樣,雞腿肉超級嫩滑多汁,包住紫蘇葉整串燒好出味好特別,最後冬菇燒得好靚唔會乾哂,免治雞肉入面加左明太子口感唔錯👍🏼和食方面有👉🏼汁煮牛蒡,如果有碗飯比我送就好喇😂😂👉🏼燒明太子飯團+茶漬湯個飯團超香脆又熱辣辣,建議食一半再撈落湯度食,飯團本身燒得好脆,所以加左入湯之後都依然脆口😋我地重試左個👉🏼Mizu串燒set $288一樣有兩款前菜,螢光魷魚同紅酒蕎頭,串燒除左秘製雞肉棒棒同一骨手羽先之外重有以下幾款👉🏼新鮮白鱔平時食串燒好少點呢類海鮮,因為好怕海鮮價😂但呢個套餐
阿媽家姐嘅壽司就食得多😂廚師發辦嘅串燒真係第一次試😄

👉🏼焼き鳥(廚師發辦)$388
前菜有芥末八爪魚同紅酒蕎頭,作為開胃小菜都唔錯

👉🏼秘製雞肉棒棒

👉🏼一骨手羽先

雞皮超級脆,但雞肉仍然保持到嫩滑juicy!

👉🏼雞胸軟骨

平時多數食雞膝軟骨,估唔到雞胸軟骨咁大舊又幾好味

👉🏼三黃雞腿肉
👉🏼紫蘇雞肉串
👉🏼明太子雞肉釀冬菇

和食方面有👉🏼汁煮牛蒡,如果有碗飯比我送就好喇😂😂

👉🏼燒明太子飯團+茶漬湯

我地重試左個👉🏼Mizu串燒set $288

👉🏼新鮮白鱔

平時食串燒好少點呢類海鮮,因為好怕海鮮價😂但呢個套餐就包埋唔洗擔心🫢白鱔外皮好脆,食落冇骨啖啖肉

👉🏼安格斯牛小排

超juicy又有肉味,睇得出心機之作

👉🏼日本青椒仔

竟然係辣嘅,不過又辣得幾過癮,食完清下油膩感都唔錯

最後一樣都有👉🏼燒明太子飯團+茶漬湯

我地重試左👉🏼腐皮雞肉卷,用腐皮包住又幾特別,不過塊腐皮搽左好多汁黎燒就濃味咗少少,👉🏼純豚五花腩就冇我地想像中咁多肥肉,但一樣燒到非常香口

另外唔少得嘅就係啤酒啦,$88杯生啤買二送一,👉🏼Orion生啤同👉🏼👉🏼Suntory黑啤

最後重叫左個👉🏼紅豆燒年糕作為甜品完滿結束😋
2023-09-22 40 瀏覽
位於佐敦既高質餐廳Mizu 結合Cafe、燒鳥Yakitori及Cocktail於一身,呈現岀兩晝不同個性,不論食物質素、環境,都屬性價比高。白天是文青 cafe,提供西日料理和精緻下午茶,入黑後則變成日式燒鳥居酒屋。店內環境裝潢雅緻,座位闊落舒適、並設有卡位、酒吧檯位。晚間除了提供多款串燒廚師發辦外,還有其他單點串燒、一品和食、飯類、麵食、甜品和酒精飲品選擇。三文魚籽海膽杯海膽色澤光鮮,味道鮮甜肥美,入口即溶,口腔滿佈海膽、三文魚籽之鮮,回味無窮蟹籽沙律蟹籽灑在沙律上,味道清新爽甜,開胃前菜精選日本燒蠔 燒蠔脹卜卜,燒至半熟狀態,嫩滑鮮味,蠔殼滿海鮮精華,鮮味十足燒鳥廚師發板芥末八爪魚八爪魚帶清新芥辣味,醒胃美味汁燒雞髀肉雞腿肉燒至香口,肉味香濃,口感嫩滑彈牙,十分滋味日本華味鳥手羽先雞翼燒至外皮香脆,肉質嫩滑,讚秘製雞肉棒棒 Mizu招牌自家製串燒!雞肉肉質鬆軟,雞味濃郁,沾上蘭王蛋汁,口感順滑,推介紫蘇雞肉串$48 紫蘇葉夾著雞肉,氣味芬芳,感覺清新,令人齒頰留香明太子釀冬菇冬菇釀入肉碎和明太子,層次豐富,火候到家,完全鎖住了冬菇的水份,惹味非常燒明太子飯團飯團燒至金黃,非常香口

三文魚籽海膽杯

蟹籽沙律
蟹籽灑在沙律上,味道清新爽甜,開胃前菜精選

日本燒蠔

燒鳥廚師發板

芥末八爪魚
八爪魚帶清新芥辣味,醒胃美味

汁燒雞髀肉
雞腿肉燒至香口,肉味香濃,口感嫩滑彈牙,十分滋味

日本華味鳥手羽先
雞翼燒至外皮香脆,肉質嫩滑,讚

秘製雞肉棒棒

紫蘇雞肉串$48
紫蘇葉夾著雞肉,氣味芬芳,感覺清新,令人齒頰留香

明太子釀冬菇

燒明太子飯團
飯團燒至金黃,非常香口,更可將飯團放入茶湯中,變成茶漬飯,一飯兩食

伯爵冷萃氣泡茶
獨家,首次品嚐伯爵冷萃氣泡茶,無糖、零卡路里,味道帶岀金橘與佛手柑既幽香和味道。

📍Mizu (佐敦)
佐敦德興街3號地舖
  • 秘製雞肉棒棒
  • 一骨手羽先
  • 日本燒蠔
  • 明太子雞肉釀冬菇
今天帶大家來到位於佐敦的Mizu,這家餐廳以高級風格的空間感十足、歐美時尚的居酒屋暗黑顏色為主題。餐廳主要供應套餐串燒和定食,還有多款特色咖啡可供選擇,其中包括帶有酒精的咖啡,讓你在休閒放鬆的氛圍中感受舒適。進入Mizu,我立刻被它的高級風格所吸引。整個空間以暗黑色為主調,營造出歐美時尚的氛圍,讓人感到舒適和放鬆。餐廳的環境寬敞,空間感很足,讓人感覺自在。無論是與朋友聚餐還是約會,這裡都是一個不錯的選擇。在Mizu的餐單上,他們提供了多款套餐串燒和定食,讓人有很多選擇。此外,他們還有特色咖啡供應,其中包括一些帶有酒精的咖啡,這是一個很特別的選項。你可以在享受美食的同時,品嚐這些獨特的咖啡,讓身心得到放鬆。如果你喜歡高級風格的餐廳和日本菜串燒,Mizu絕對值得一試。不論是品味食物的美味,還是享受舒適的用餐環境,Mizu都能給你帶來美好的體驗。快來Mizu一起品味美食,享受舒適的用餐體驗吧!

快來Mizu一起品味美食,享受舒適的用餐體驗吧!
2023-09-16 284 瀏覽
位於佐敦既呢間餐廳好特別,日頭是cafe,夜晚搖身一變成日本居酒屋咁,晚市主打日式燒鳥omakase🍢.我地叫左鹿兒島黑毛和牛set x燒鳥廚師發辦✨包括2道前菜、1道沙律、6串串燒、1道和牛、2道和食、主食及味噌汁😋前菜 - 紅酒蕎頭、螢光魷魚和食 - 汁煮牛舌串燒 - 秘製雞肉棒、日本九州香草雞腎、雞肉包墨魚滑、雞皮蝦滑、燒豆腐、三黃雞腿肉主食 - 明太子燒飯團配昆布高湯一份鹿兒島黑毛和牛.我地另外仲散叫左:- 一骨手羽先- 雞心- 純豚五花腩- 吉列廣島蠔- 枝豆 - 白啤酒.鹿兒島黑毛和牛無得輸!肉味濃郁,入口即溶!旁邊附有芥末、岩鹽、炸蒜片及蔥粒,可以食到唔同風味👍🏻串燒方面,原來秘製雞肉棒是招牌,用上日本蘭王蛋做月見汁,雞肉餡好滿,食落好juicy! 雞皮蝦滑不在餐牌上,係只有呢個和牛set同海鮮set先有🙆🏻‍♀️ 蝦滑好香,放在雞皮內,互相吸收,好好食!而三黃雞腿肉都很不錯,肉質嫩滑.一骨手羽先即係單骨雞翼,燒得好香脆,仲好方便!純豚五花腩爆肉汁好好味😋 吉列廣島蠔大大件,外脆內軟,好鮮!枝豆係熱上,仲落左鹽調味,食到停唔到口🤣 配埋啤酒飲就爽哂!明太子燒飯團幾好食,裡面
前菜 - 紅酒蕎頭、螢光魷魚
和食 - 汁煮牛舌
- 純豚五花腩
- 吉列廣島蠔
- 枝豆
- 白啤酒
一骨手羽先即係單骨雞翼,燒得好香脆,仲好方便!純豚五花腩爆肉汁好好味😋 吉列廣島蠔大大件,外脆內軟,好鮮!枝豆係熱上,仲落左鹽調味,食到停唔到口🤣 配埋啤酒飲就爽哂!明太子燒飯團幾好食,裡面係滿滿的明太子,店員教落叫我地食半件飯團,然將另一半飯團放入湯內,就好似食茶漬飯咁,好特別!
呢度環境唔錯,好時尚又型格,門外仲有座位同打卡位,店員好有禮貌服務好👍🏻下次去日頭時段既cafe先
2023-09-12
  • 秘製雞肉棒棒
  • 鹿兒島黑毛和牛
  • 三黃雞腿肉
  • 純豚五花腩
2023-09-13 146 瀏覽
 #佐敦 @mizu__hk愛探索不同隱世餐應及美食的我, 找到了前公司後街的一家日式燒鳥店! 門外已是滿滿打卡位, 內裡更是時常型格, 氛圍感滿滿! 餐廳設有卡座及吧枱, 任君選擇! 日本酒價格更是超值! 我們各來一客廚師發辦 “燒鳥套餐” $338 ~ 包括2道前菜、6串燒鳥串燒、1道和食主食及味增叶! 前菜包括: 芥末八爪魚、紅酒蕎頭、螢光魷魚! 全是日本空運到港! 和食: 炒牛蒡! 🍢一骨手羽先 $42/串 ~ 本地雞翼, 很大一隻, 燒至雞皮超香脆, 肉質不乾!秘製雞肉棒棒 $58/串 ~ 用上蘭王蛋, 鮮紅色有著濃郁蛋香! 內裡仍有肉汁, 軟骨脆脆的!雞胸軟骨 $38/串 ~ 又爽又香脆, 還剩很厚的雞肉呢! 九州香草雞腎 $38/串 ~ 一口咬落爆汁的, 不會燒至很乾身, 讚! 紫蘇雞肉串 $48/串 ~ 紫蘇葉獨特的香氣, 與免治雞肉很配合! 汁燒雞肉串 ~ 雞肉超嫩滑, 醬汁不會過咸或過於濃味, 很惹味呢! 燒明太子飯糰 配 雞骨茶漬湯 $48 ~ 燒得香脆, 餡料滿滿, 飽足的一夜!安格斯牛小排 $68/串 ~ 肉質軟嫩, 有著牛肉獨有的羶味, 一口咬下肉汁四溢!!
 #佐敦 @mizu__hk

餐廳設有卡座及吧枱, 任君選擇! 日本酒價格更是超值!

和食: 炒牛蒡!

雞胸軟骨 $38/串 ~ 又爽又香脆, 還剩很厚的雞肉呢!

燒牛舌 $42/串 ~ 肥美軟腍,入口即溶!

燒煙肉蠔卷 $48/串 ~ 蠔很新鮮肥美, 配合咸香煙肉, 一絕!
 再來山梨縣白桃梳打 $42/枝 & Guinness $88/杯! 完美的一夜!
  • 一骨手羽先
  • 紫蘇雞肉串
  • 雞胸軟骨
  • 九州香草雞腎
今日途經佐敦,遇到一間隱世既咖啡店 "Mizu"。我哋一邊嘆咖啡,享受美食之餘,一邊傾吓偈,度過了美好時光  !餐廳日式風格設計,感覺溫馨、自然,舒適嘅用餐環境,加上地方闊落,空間感足,打卡必到 ~餐牌裡食物選擇都幾多,有Omakase、日式定食料理、西式餐飲、各式各樣咖啡、多款小食、多款特式甜品等等,真的很不錯呢 ~🇯🇵 滑蛋吉列豚煮 (日本) 定食    $188吃依個菜式完全感受到日本風,外層吉列炸得好酥脆,口感鬆化,豬排軟嫩,有肉汁,食起嚟唔會乾亦唔覺得油膩,配搭埋滑蛋、什菌、洋蔥同特製湯汁,就更惹味。另配有味噌湯、茶漬牛蒡、醃蘿蔔、沙律菜同白飯,套餐很豐富。餐飲點咗橙汁,酸酸甜甜,甜度啱啱好,口感清涼,爽!每日精選蛋糕    $128這個擺盤十分精美,打卡之餘,味道仲特別好味。呢款係開心果巴斯克蛋糕,蛋糕面層鋪滿粒粒開心果同開心果忌廉,接著就係開心果加芝士,蛋糕層次分明,食落入口即溶,開心果味醇厚,口感好幼滑,令每一口都充滿開心果甘香滋味。另有新鮮藍莓及士多啤梨拌碟,好睇又好食,十分鍾意!餐飲點左鮮奶咖啡,拉花好靚,依杯奶香味會重一點,牛奶嘅比例比咖啡多啲,口感幼滑,飲落好重
🇯🇵 滑蛋吉列豚煮 (日本) 定食    $188
滑蛋吉列豚煮 (日本) 定食
每日精選蛋糕    $128

餐飲點左鮮奶咖啡,拉花好靚,依杯奶香味會重一點,牛奶嘅比例比咖啡多啲,口感幼滑,飲落好重奶泡感,帶出咖啡香氣。
每日精選蛋糕
2023-09-07