2014-09-04 1216 瀏覽
在SOGO吃過晚餐,接下來到地庫 Mazazu Crepe 品嚐甜品。一份草莓醬草莓班戟,即叫即製,班戟皮香度普通,忌廉聽聞用上低脂低卡款式,味道OK,細滑度則不及預期。班戟加入草莓醬及鮮草莓,甜中帶酸,口味較平衡,適合飽吃晚餐後作甜品。
草莓醬草莓班戟
[3/9/2014; Wed]
2014-09-03
3 分鐘 (外賣自取)
$32 (宵夜)
2014-08-17 526 瀏覽
因為兩隻馬騮努力游泳!辛苦完,獎佢哋食甜點!之前買了團購現金卷,所以一齊上來食!位置其實好偏僻,橫街唐樓一樓,地方要按鐘仔等店員開閘!仲有部古董電梯(要自己開電梯門,裡面有鐵閘),兩隻馬騮覺得好新鮮!上到一樓推開門,個女店員趴在櫃位訓覺 聽到門鈴響先抬頭招呼隨便坐!當時店內有一枱客食緊,地方乾淨光猛企理,自己揀張四人枱坐低!佢就放低餐牌走咗!其實食品價錢都幾貴,近門口有個玻璃櫃放咗啲臘製食物樣辦,兩隻馬騮跟樣辦揀咗食物,我叫訓覺女店員落單,佢先同我講臘製demo餐單上係無嘅(即係裝飾品),但我行出去玻璃櫃時,佢係見到我嘅(好近佢訓覺個位),當時佢又唔講,到唸好晒先講 !再跟餐牌揀多次,又係佢招呼我,落好食物好快上枱,賣相好靚!61--藍莓醬鮮什莓配軟雪榚薄烤餅($65)63--草莓醬鮮草莓芝士蛋糕配軟雪榚薄烤餅($69)其實都係鮮士多碑梨軟雪榚pancake,只不過一個配芝士蛋糕,一個配新鮮藍莓!牛奶軟雪榚香濃牛奶味,不過質感唔夠挺,好快溶!pancake煙韌,莓醬酸甜,水果爽脆,芝士蛋糕鬆軟(芝士味不般!)配埋一齊食,口感豐富,味道真係唔錯!但呢個價錢食個pancake雪榚唔係好

再跟餐牌揀多次,又係佢招呼我,落好食物好快上枱,賣相好靚!
61--藍莓醬鮮什莓配軟雪榚薄烤餅($65)
63--草莓醬鮮草莓芝士蛋糕配軟雪榚薄烤餅($69)

其實都係鮮士多碑梨軟雪榚pancake,只不過一個配芝士蛋糕,一個配新鮮藍莓!牛奶軟雪榚香濃牛奶味,不過質感唔夠挺,好快溶!pancake煙韌,莓醬酸甜,水果爽脆,芝士蛋糕鬆軟(芝士味不般!)配埋一齊食,口感豐富,味道真係唔錯!但呢個價錢食個pancake雪榚唔係好值!如果唔係有團購平咗!我唔會食!

服務係訓覺女店員遊魂,其實另一個女店員好勤快(我記得上次上來取團購現金卷係勤快幫我的,係可惜今次唔係佢招呼我
2014-08-16
用餐優惠
團購
  • 薄烤餅
2014-06-21 426 瀏覽
本身我對哩的甜品喜好不大除非有我想要的料我最仲意就係香蕉配士多啤利醬每次經過sogo都會買一支食因為哩的生果夠新鮮皮又唔會太硬或太薄剛好的厚道咬一下林林地又夠煙韌士多啤利醬不會太甜又酸味道配上剛剛好不過如果的香蕉多番小小就very good不過其實份量一個都剛剛好不會太飽
本身我對哩的甜品喜好不大
不過如果的香蕉多番小小就very good
不過其實份量一個都剛剛好不會太飽
2014-05-19
5 分鐘 (外賣自取)
Mazazu Crepe 在日本傳入,但香港店的店面卻寫上Mother's crepe原因不難懂, Mazazu意思就是日文中母親的讀音香港sogo B2地庫的Mazazu Crepe分店店面很大也很明亮,使人第一眼就看到這家店子不知道是不是太早去,店面一個賣飲料的櫃子竟然沒開燈,實在奇怪Mother's crepe的理念是希望孩子能健康成長,所以採用的食材和製作方法與別不同而香港亦依照日本的製法,使用秘製小麥粉和日本材料口感與在日本吃到的無異來到店面,第一眼就會被收銀機下的大玻璃櫃吸引到當中擺放了很多crepe模型客人可以依照模型下單或是按餐單選擇喜歡的crepecrepe的類別很多主要分為:1.鮮忌廉+醬2,鮮忌廉+水果+醬3.鮮忌廉+水果+醬4.鮮忌廉+水果+蛋糕+醬5.雪糕配以上2-46. 熱/冷生菜系列我就點選了雪糕配 鮮忌廉+草莓+Brownie由於crepe皮是用秘製小麥粉而製,所以口感煙韌,甚有咬感,(賣相一般)加上剛製好的餅皮溫暖,配合冰冷雪糕實在使人難以停口不過由於表面的巧克力醬向下湧,所以要盡快把上層先吃掉而雪糕方面, Mazazu Crepe 特別採用北海道5.
原因不難懂, Mazazu意思就是日文中母親的讀音
也很明亮,使人第一眼就看到這家店子

Mother's crepe的理念是希望孩子能健康成長,
所以採用的食材和製作方法與別不同
而香港亦依照日本的製法,使用秘製小麥粉和日本材料
口感與在日本吃到的無異

來到店面,第一眼就會被收銀機下的大玻璃櫃吸引到
當中擺放了很多crepe模型
5.雪糕配以上2-4
6. 熱/冷生菜系列

我就點選了雪糕配 鮮忌廉+草莓+Brownie
(賣相一般)
加上剛製好的餅皮溫暖,配合冰冷雪糕
實在使人難以停口
不過由於表面的巧克力醬向下湧,所以要盡快把上層先吃掉

而雪糕方面, Mazazu Crepe 特別採用北海道5.0 牛乳製作軟雪糕
比一般雪糕特別滑和有香濃牛奶香
我吃下口時,的確比一般牛奶軟雪糕滑
但不見得有濃厚的牛奶香

但值得一讚是,雪糕甚為冰凍
不會因為crepe皮的溫求而很快溶化,吃到最底時也只是少量雪糕溶化了

店家使用日本製低脂植脂鮮忌廉, 入口不會肥膩
而Brownie味道一般,
當然與我喜歡的韓國Market O Real Brownie不能相提並論

題外話/補充資料: 香港的Mazazu Crepe 與在日本吃到的水準很像, 女生來說吃一個就很有飽足感了 而且吃完一整個crepe,滿口cream和雪糕也不會膩 不過還是要注意卡路里
2013-11-13
2013-08-25 321 瀏覽
月初到日本出差,因利乘便抬了兩大箱生果回來,當中有北海道非常有名的夕張蜜瓜。那香甜多汁的味道,一直記掛在心。今日途經sogo超市,被日本軟雪糕巡禮的poster吸引過來。愛文芒、清水白桃、巨蜂提子、夕張蜜瓜,都是我的至愛。怎能忍口?看看價錢,索價$30,心想應該不會騙人的吧。結果是,我真的中伏了﹗軟雪糕空有著夕張蜜瓜的顏色,甜味非常人工化,後勁帶微酸,雪糕甚至沒有奶香。對我來說,這是失敗作。
那香甜多汁的味道,一直記掛在心。
看看價錢,索價$30,心想應該不會騙人的吧。
結果是,我真的中伏了﹗
對我來說,這是失敗作。
夕張蜜瓜軟雪糕
夕張蜜瓜軟雪糕
2013-08-24
2013-06-01 299 瀏覽
After having the Hokkaido milk ice-cream in Times square's Kasho Chaya(菓匠茶屋), I fell deepy in love with Hokkaido ice-cream. I passed by Mazazu Crepe when I went to the supermarket and Sogo and found this enormous sign promoting thei Hokkaido milk Ice-cream. I was immediately interested and went to get a cone.The Hokkaido Milk ice-cream is very soft in texture and is not as creamy as the one at city super. It is mildly sweet anf tasted like milk but not as rich as the 3.6 Hokkaido milk.Overall th

Overall this ice-cream was not yummy at all, and I will not buy ice-cream from Mazazu Crepe ever again.
2013-05-20
10 分鐘 (外賣自取)
2013-05-13 184 瀏覽
由細到大都好鍾意飲奶, 而食雪糕, 最鍾意一定係最夠奶味嘅Mazazu Crepe特濃 5.0 北海道牧場軟雪糕!每次去銅鑼灣, 都一定會去Sogo食杯北海道5.0牛奶雪糕。Mazazu Crepe嘅雪糕係用生乳製造, "生乳" 係指由日本農場即榨嘅生奶, 超濃郁嘅牛奶味, 綿密幼滑嘅質感, 連個雪糕cone都係Mazazu自家製, 厚身又夠脆, 無其他軟雪糕可比, 正! 除咗原味, 仲會有另一種味道選擇, 味道會定期轉換, 好似朱古力或者藍莓等, 但我多數都係食原味, 因為其他味道嘅雪糕唔係用5.0奶, 而係用3.6奶, 同埋會做到少少sorbet嘅效果。所以我都係鍾情原味 - 北海道5.0牛奶!不過今期嘅櫻花味雪糕, 真係要推介一下! 淨係見到個名已經令人心花怒放! 一食落口, 又香又甜, 更令人心曠神怡! 好似我咁未去到日本賞櫻嘅朋友, 快d去試下呢個櫻花雪糕, 至少可以心靈上滿足一下, 嗰一刻可以當住自己係日本先!佢地嘅crepe都做得好好, 即點即製, 新鮮熱辣, crepe皮均勻軟熟, 有蛋香, 配料配搭得宜, 夠份量, 一個crepe已經可以當餐。蛋卷都ok, 軟熟不太甜

蛋卷都ok, 軟熟不太甜, 唔會太多cream所以不肥膩, 只係$5.5一個就貴咗d, 但可以一試。
題外話/補充資料: 櫻花味雪糕皇室堡嗰邊無, 只係Sogo食到
2013-04-18
1 分鐘 (外賣自取)
$29 (其他)
  • 特濃 5.0 北海道牧場軟雪糕
2012-11-20 136 瀏覽
印象中好味的牛奶雪糕不多,如Milk Top已標榜北海道牛奶製造,仍覺味道偏淡。反而在這Crepe外賣專門店找到最夠奶味的軟雪糕!這兒的雪糕,入口便滲出濃郁奶味及牛奶獨有的羶香,質感軟滑,没有多餘的空氣及冰碎,甜度適中,滑落喉嚨後,感覺到身體像吸收了大量牛奶的營養及精華,沒有絲毫罪惡感!唯一美中不足,當然是圈數少了點。曾試過其朱古力及限定的蜜瓜味,也不及牛奶討好,因吃其他味道的話,會有其他品牌的選擇!
外賣自取
3月15日, 食完壽司, 未夠滿足… 於是行咗落sogo買雪糕食! 好耐無食過軟雪糕~ 今次就買一個北海道牛奶味食下~::: 北海道牛奶軟雪糕 ::: $27雪糕cone係mazazu出品, 夠晒香脆! 雪糕超級大~ 質地厚重但十分軟滑! 甜度自然,牛奶味超級濃郁~~~ 果然係北海道5.0牛奶!!! 真係好好味呀~~~ 一個人食晒係勁飽勁飽!好滿足嘅軟雪糕呀! 其實平時好怕食軟雪糕因為通常d軟雪糕又膩又易溶… 但呢度嘅軟雪糕完全無呢d問題~ 味道夠濃證明係真材實料! 好味~~~

::: 北海道牛奶軟雪糕 ::: $27

北海道牛奶軟雪糕
2012-03-15
5 分鐘 (外賣自取)
$27 (宵夜)
北海道牛奶軟雪糕
2012-03-15 94 瀏覽
難得遇到限量版的雪糕所以就決定吃了!!平時吃這裡的牛奶雪糕, 分量多也很有北海道的新鮮奶味道。和我之前去日本吃的雪糕相比,味道十分相似。當然日本出產的雪糕一定比香港的新鮮多了。如果以後能夠再吃到這味道的雪糕就好了。這裡經常會有限量的口味發售。如果幸運碰巧發現新口味就不要再考慮了!!!綠茶味道的雪糕真令我回味無窮阿。想必要等很久才可以再吃這裡發售的綠茶雪糕呢。
難得遇到限量版的雪糕所以就決定吃了!!
平時吃這裡的牛奶雪糕, 分量多也很有北海道的新鮮奶味道。
和我之前去日本吃的雪糕相比,味道十分相似。
當然日本出產的雪糕一定比香港的新鮮多了。
如果以後能夠再吃到這味道的雪糕就好了。
這裡經常會有限量的口味發售。
如果幸運碰巧發現新口味就不要再考慮了!!!
綠茶味道的雪糕真令我回味無窮阿。
想必要等很久才可以再吃這裡發售的綠茶雪糕呢。
2012-02-04
2012-02-20 77 瀏覽
Saw these cute mini swiss rolls for $5.5, there were two flavours Vanilla and Black forest.I chose the black forest swiss roll★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Black forest swiss roll:The swiss roll was so tiny measuring about 3cm x 4cm.There was not much jam inside the roll which was disappointing.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Black forest swiss roll:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price: [/b]$5.5 [b]Service:[/b] Ok [b]Yummy factor: [/b]Not memorable [b]Sweetness levels:[/b] OK ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2011-11-27 67 瀏覽
剛去完日本的我倆在日本竟然無吃過當地的Crepe,回港後卻來吃一番!我點了cream的份量相對較少的Brownie香蕉配朱古力醬,感覺較健康,即點即製的crepe皮非常柔軟且帶點煙韌,切成方磚的Brownie有頗濃郁的朱古力味亦還能帶脆,合格!而內裡的香蕉又能平衡朱古力的甜膩,是相當合宜的配搭!雖然crepe皮夠薄身但捲起來加上挺飽肚的Brownie&香蕉,當作午餐也超額有餘!
2011-10-29
2011-10-30 54 瀏覽
自從上次食完冇期望, 今次識叫冇失望今次叫紅豆cream加抹茶粉, 有cream充斥下果然豐盛d, 皮餡比例各半, 不太甜, cream香滑奶味濃有d似軟雪糕, 抹茶粉食唔出味餡杰杰地, 唔會流出黎用團購價食左16蚊, 如果個餡多d, 加小丸子先值原價$31(味道3.5分)
自從上次食完冇期望, 今次識叫冇失望
餡杰杰地, 唔會流出黎
(味道3.5分)
2011-10-30
2011-10-15 18 瀏覽
見出了柚子味雪糕,手上又有團購,當然是立即試下啦。買了一個香焦朱古力+柚子雪糕(+$3) =$42 一試就覺出事了,不好吃。其實買的時候店員已經同我講CREPE 比較襯牛奶雪糕,但柚子新出我當然係要試下啦,所以堅持己見要柚子。結果就出事啦,因為佢個皮本身已經係冇乜味,又冇蛋味又唔係好甜,佢又冇乜cream,但係柚子雪糕就頗為「澀」,質感又唔滑,係sorbet 的質感,所以完全同個crepe唔夾。所以LEE個配搭係完全不可行的。我下次都係要聽話,要返牛奶雪糕把啦。

我下次都係要聽話,要返牛奶雪糕把啦。
2011-10-07
2011-10-11 18 瀏覽
對團購期望一向不大, 如團購價換返團購質素還可, 今次用15元買30元的香蕉吉士朱古力醬Crepe, 圖如下面食友般見其皮不見餡, 皮是凍的, 半條蕉片, 自問味覺尚可但食唔出吉士味, 朱古力醬食到一半開始滴, 即係稀, 食到衫同手都係唔夠料, 加d cream 成本唔高者, 宜家似食緊塊皮, 味覺空虛, 團購價都賺到笑諗多年前銅鑼灣首家Crepe, 食咸的, 做緊promoto 買1送1, 1個可當女士正餐, 可惜已執了.當年正價30幾蚊個, 有邊個奢侈食丫. 就算2年前去旺角掃街食3配料Crepe, 10多20元, 熱辣辣都好滿足物價雖貴, 但香港人重質多過重價錢, 平時人影已經唔多, 老闆係時候諗諗點改變啦味道:1.5

味道:1.5
2011-10-10
3 分鐘 (外賣自取)