2024-04-29 29 瀏覽
Marina⚓️📍地址: 土瓜灣天光道42號地舖港鐵土瓜灣站B出口,步行約 5分鐘位置在天光道小斜路,旁邊有家魚蛋店🍡,相當容易找今天小編有事到土瓜灣一趟,完成後碰巧滂沱大雨,我們便抱着試一試的心態進店避雨醫肚。這家西餐廳裝橫別具品味,與附近的舊區格格不入,相當吸睛,試食後想不到是一家性價比高的隱世小店!📌 Merlot 2022 - HKD268週末拍拖晚餐當然不少得來一瓶紅酒🍷雖然店員只有三人,但服務相當到位!除餐廳上菜速度快外,小編全晚不用自己倒酒🫗📌脆炸單骨雞翼 - HKD78重質兼重量,即叫即做,炸到恰到好處一共十件單骨雞翼🍖兩個人吃也真的有點吃力,相信足夠三至四人當作前菜😝📌黑松露薯條 - HKD78松露薯條中規中矩,相對其他菜式略為失色,但作為下酒菜實屬不錯🍻📌蒜片欖油北海道帶子意粉 - HKD148本來小編不是太喜歡意粉,但今日絕對被這道帶子意粉所征服🎌北海道帶子大大粒啖啖肉,口感十足而且完全沒有腥味,配合意粉的蒜片絕對是一絕,驚喜十足🍝📌西班牙風味烤乳豬 - HKD318這道西班牙風味烤肉乳豬絕對是今日的亮點🐷✨火候控制得剛好,乳豬皮脆卜卜但意外地鎖得住肉汁,半肥瘦的肉
Marina⚓️
📍地址: 土瓜灣天光道42號地舖
港鐵土瓜灣站B出口,步行約 5分鐘
位置在天光道小斜路,旁邊有家魚蛋店🍡,相當容易找

📌 Merlot 2022 - HKD268

📌脆炸單骨雞翼 - HKD78
重質兼重量,即叫即做,炸到恰到好處

📌黑松露薯條 - HKD78

📌蒜片欖油北海道帶子意粉 - HKD148

📌西班牙風味烤乳豬 - HKD318
這道西班牙風味烤肉乳豬絕對是今日的亮點🐷✨火候控制得剛好,乳豬皮脆卜卜但意外地鎖得住肉汁,半肥瘦的肉質與今天的紅酒簡直是絕配!同時廚師亦貼心地以燒菠蘿作為配菜,十分開胃🤤

📌朱古力心太軟 - HKD88
需時廿分鐘但絕對值得期待‼️
朱古力心太軟外脆內軟,雪糕🍦配上熱朱古力為舌頭帶來冰火體驗👅

📌藍莓芝士蛋糕 - HKD42
濃郁的芝士🧀香味加上酸甜的藍莓🫐,令莓控的小編食指大動,水準之作

整體而言,在土瓜灣舊區找到一家有質素的西餐廳絕對是驚喜👀 目測餐廳一共七至八桌,店裡裝橫不算是豪華,餐牌中英對照,相當親民💕絕對是充滿人情味的小店,充滿時代特色,有種讓人放鬆舒服的魔力🙂‍↕️下次再到土瓜灣時定會再光顧🤘🏿

整體評分 (滿分為 5 )
環境:⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-28
  • 西班牙風味烤乳豬
  • 蒜片欖油北海道帶子意粉
2024-04-03 133 瀏覽
與教會弟兄姊妹一起來過吃午餐,覺得食物蠻好的,餐廳環境不大,大概 20 個座位,坐得也舒服。好久不見的兩位女朋友約我下午茶,朋友遷就我約在教會附近。雖然沒有特別的下午茶餐單,但可以按午餐餐單落單。三點,已經過了午市時間。只有我們三位與另外一枱兩位客人。我們點了三個午餐: pizza, spaghetti and burger.食物即叫即製,意粉口感適中彈牙,這款pizza 是薄脆的,竹炭漢堡肉質 juicy,很滿意。三個女人一個墟,一邊吃,一邊聊個不停。輕輕鬆鬆,開開心心一個下午茶。現在經營食肆不容易,加油呀 !

好久不見的兩位女朋友約我下午茶,朋友遷就我約在教會附近。

食物即叫即製,

現在經營食肆不容易,加油呀 !
2024-03-02
2024-01-08 329 瀏覽
星期日黃昏在九龍城覓食,由食肆林立的幾條街道一直往住宅區走,由太子道轉入馬頭圍道,沿途走過一間又一間的餐廳和食肆,避開長長的人龍,不自覺地進入了住宅區林立的一條橫街,偶然的發現這間隱世小店,門外門內都跟周邊的環境有點兒格格不入,接過餐牌,繼續發現驚喜。這裏的海鮮拼盤,有法國生蠔6隻,翡翠螺、帶子刺身、青口和小龍蝦各4隻,因為個人不喜歡青口,餐廳彈性地給我們換上翡翠螺和帶子各兩隻,醮料方面有鮮檸檬、辣椒豉油、茄醬和Wasabi醬油,隨個人喜好任由選擇,醬油把小龍蝦和帶子的鮮味全帶出來,而加上生蠔的海水味和肥美肉厚又彈牙的翡翠螺,給人帶來了享受的感覺,最後再來一客炭香滿溢且肥瘦適中的美國肉眼扒伴以爽脆的鮮蘆筍、車厘茄、薯仔、南瓜和冬菇,肚子撐得不得不放棄本來想吃的草莓芝士餅,唯有期待下次再來光顧吧⋯⋯
門內
海鮮拼盤
醮料方面有鮮檸檬、辣椒豉油、茄醬和Wasabi醬油,
海鮮醮料
燒美國肉眼扒
海鮮拼盤
海鮮醮料
燒美國肉眼扒
2023-06-24 687 瀏覽
之前食過lunch,再約朋友食晚飯,餐前小食好有心機,除咗餐牌上食物,仲有是日美點,當日試左4份餐前小食,3份主食,2份甜品,尤其芝士蛋糕一流!服務水準高,價錢公道,絕對出色嘅餐廳,
2023-06-23
Marina 餐廳喺土瓜灣嘅一間好舒適嘅餐廳,氣氛好溫馨,啲員工服務都好有幫助。我今次係晚飯時間嚟嘅,我嗌咗一份「西班牙式烤乳豬」,我嚟同你哋講下我對呢個菜嘅評價。首先,「西班牙式烤乳豬」呢道菜真係好吸引!乳豬烤得啱啱好,皮脆肉嫩,一咬落去就可以感受到豬肉嘅多汁和鮮美。佢嘅調味都非常得意,帶有西班牙特色嘅香料同埋醬汁,令到味道更加豐富。每一口食落肚都好滿足!份量方面亦都好足夠,一份烤乳豬就已經好飽肚。價錢方面,「西班牙式烤乳豬」嘅價格係中等偏高。不過,考慮到菜品嘅質量同份量,我覺得係合理嘅價格。畢竟,烤乳豬係一道比較特別嘅菜式,而且係味道同品質上都係非常出色嘅。如果你鍾意豬肉同埋想試下西班牙風味嘅菜式,呢道烤乳豬絕對係一個值得嘗試嘅選擇。總括而言,我對 Marina 餐廳印象唔錯。氣氛舒適,員工服務好好,令我有種舒適嘅用餐體驗。「西班牙式烤乳豬」嘅味道真係好出色,而且份量足夠。下次我一定會再嚟,試下其他菜式,期待有更多美味嘅驚喜!
2023-05-05 576 瀏覽
今次同朋友想食吓生蠔,發現土瓜灣有間餐廳做緊平日買一送一好抵食,於是嚟到一試~結果整體食物水平都好唔錯💕⭐️生蠔 ($62/72) ❤️8.0我哋叫咗八隻蠔共四款~ 全部生蠔都係嚟自法國,全部都好新鮮同洗得好乾淨👍🏻 我哋嘅最愛係La Petit No.2,After-taste較長,帶果仁香同礦物味☺️⭐️法式煎蟹餅 ($98) ❤️6.0蟹餅雖然煎得香脆同都有蟹味,但中間嘅口感有啲似麵包糠咁,有點期望落差唔太啱我口味😂 不過個醬汁係好食嘅~⭐️紅蝦刺身三重奏 ($128) ❤️7.8六大隻新鮮嘅紅蝦,分別配上雞尾酒汁、泰式辣醬同埋芒果醬~ 估唔到芒果醬都辣辣哋有啲驚喜,配埋紅蝦都好甜甜辣辣咁幾惹味好特別👍🏻⭐️西班牙海鮮飯 (Regular $318) ❤️8.0呢個Paella好好食😍 首先佢鐵板上熱辣辣,可以食到焦香嘅飯粒!最欣賞入面有好多辣肉腸粒粒同蒜片,啱曬重口味人士🙊 上面嘅魷魚、帶子、青口等海鮮都好好食,推介大家試吓! ⭐️ 西班牙式烤乳豬 (1/4 $318)❤️8.5呢個烤乳豬超!好!食! 因為佢嘅皮真係烤得超!級!脆! 😍 薄脆到一個極點! 配埋下面嘅脂肪同乳豬肉.....真係邪惡到一

⭐️生蠔 ($62/72) ❤️8.0

⭐️法式煎蟹餅 ($98) ❤️6.0

⭐️紅蝦刺身三重奏 ($128) ❤️7.8

⭐️西班牙海鮮飯 (Regular $318) ❤️8.0

⭐️ 西班牙式烤乳豬 (1/4 $318)❤️8.5
呢個烤乳豬超!好!食! 因為佢嘅皮真係烤得超!級!脆! 😍 薄脆到一個極點! 配埋下面嘅脂肪同乳豬肉.....真係邪惡到一個點! 但如果幾個人share每人食幾舊真係一啲都唔過份🙊
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙式烤乳豬
-去到土瓜灣想同朋友去d少人既地方聚舊傾下計,唔想太多人又想揾間高質曠西餐廳?不如嚟天光道既Marina! 呢度嘅裝修好精緻,就好似上咗一隻有好多美食既船一樣🛥️⚓️🛟,而且環境寧靜,可以好好享受片刻時光😊1)黑松露菌意大利飯 $128 Black Truffle Risotto好creamy好香既黑松露醬,配意大利飯一d都唔乾 鍾意食松露嘅朋友仔,千祈唔好錯過呢款意大利飯啊!2)欖油蒜片扁意粉 伴北海道帶子 $138 Linguine Alioli - with Hokkaido Scallop北海道帶子好大粒 肉質好新鮮 一d都唔腥 而且配蒜片既扁意粉仲好match好醒胃3)西西里海港薄餅 $138 Sicilian Marinara呢款pizza叫西西里海港顧名思義,梗係有海鮮喺薄餅入邊啦!有魷魚, 蝦, 蜆肉同千島醬等等,味道好fresh一d都膩🤩4)紅蝦刺身Shooter $98 Red Prawn Sashimi Shooter (6pcs)呢款紅蝦刺身真係一定要試吓!佢每個款有兩隻味,包括有泰式辣汁紅椒汁同埋甜酸醬!5)水牛城雞翼
1)黑松露菌意大利飯 $128
Black Truffle Risotto

2)欖油蒜片扁意粉 伴北海道帶子 $138

3)西西里海港薄餅 $138
Sicilian Marinara

4)紅蝦刺身Shooter $98

5)水牛城雞翼 $68
Buffalo Wings
呢款雞翼唔單止個醬汁有好濃郁嘅水牛城芝士醬,而且個皮仲好脆口,但有少少辣,如果唔食辣既朋友可能要試下問店員可唔可以少辣啦😉👍🏻

總括而言,我認為呢間位於土瓜灣嘅西餐廳價錢唔算太貴而且質素仲唔錯添,不妨一試!

📍Marina (土瓜灣)
地址:土瓜灣天光道42號地下
📞: 2264 5668
2022-09-30 764 瀏覽
疫情下 人數不多,但餐廳保持服務和質素。簿餅脆 芝士香軟,黑松露厚薯條 醬汁風味獨特吸引, 份量足料 新鮮熱辣。生蠔有驚喜,新鮮肥美,買一送一唔貴抵食!店內亦有啤酒,紅白酒選擇,配西班牙豬脾 或 肉眼排都十分不錯,每碟菜 由烹調到擺碟都可以看出有放心機,絕不馬虎。唯 餐牌選擇不多,如定期有新菜式 或加午更多選擇 會更加好,希望保持水準,保留小店特色,在土瓜灣一帶帶來優質西餐,海鮮,生蠔及刺身。推薦 法國生蠔 松露薯條 西班牙豬。
疫情下 人數不多,但餐廳保持服務和質素。

簿餅脆 芝士香軟,

黑松露厚薯條 醬汁風味獨特吸引, 份量足料 新鮮熱辣。

生蠔有驚喜,新鮮肥美,買一送一唔貴抵食!

推薦 法國生蠔 松露薯條 西班牙豬。
2022-09-19
  • 生蠔 西班牙豬 薯條
2022-05-07 1033 瀏覽
Restaurant Review📋🐷Roasted Suckling Pig- Super Thin & Crispy Skin- Tender & Succulent with a pleasant cinnamon flavour- a balance proportion of fats & lean meat- refreshing grilled pineapple to balance the pork fats🍟Typhoon Shelter Style French Fries- Crispy yet not oily french fries with mouthwatering deep fried minced garlic- What a great east meets west dish🌿Mojito without sugar- Super refreshing- the best partner of crispy & fried gourmetAmbience💗- Residential Resto with a causal atmosphere-
Restaurant Review📋

🐷Roasted Suckling Pig
- Super Thin & Crispy Skin

🌿Mojito without sugar
- Super refreshing

Ambience💗
- abundance of sunlight comes through the windows provides a chill & relax vibe
- there's a outdoor backyard at the back of the resto
2021-12-13 1063 瀏覽
拜訪Marina當日嘅人流唔多,可能因為附近冇乜商場行。其實餐廳環境幾好,裝修好新淨,侍應亦幾有禮貌,坐落幾舒服,最重要係啲食物幾有驚喜。Sicilian Marinara 西西里海港薄餅餅底香脆,冇乜overcooked,餅面有層芝士,味道幾香濃,上面舖左唔少種類嘅海鮮碎粒,仲有香料帶少少辣味,令成個薄餅嘅味道除左芝士嘅奶香,海鮮嘅鮮味美,仲有多一層刺激嘅滋味。Liquor clams 白酒煮蜆用料相當有誠實,大蜆多數都好肥美,食得出大蜆唔係低檔貨色,本身就好鮮甜,煮出嚟仍然保留到大蜆本身嘅嫩滑,而洋蔥連白酒煮出嚟嘅汁都好適合點蒜蓉包食。其實menu幾豐富,有唔少海鮮,pasta,pizza嘅選擇,兩個人嘅戰爭力麻麻,依今次嘅體驗,呢間餐廳值得下次再嚟試下其他美食。

Sicilian Marinara 西西里海港薄餅

Liquor clams 白酒煮蜆

2021-12-13
2021-09-28 1159 瀏覽
土瓜灣親民西餐廳每次從港島搭過海巴士在土瓜灣下車,沿著天光道走去何文田都會經過這間叫Marina的西餐廳。小小一間,看起來卻又很用心,一直很想去試試,後來有鄰居也推薦了這家店,於是就去了幾次。這家店主打海鮮和Grill,感覺菜品還是很不錯的,開在土瓜灣,價錢也是很接地氣。生蠔🦪:總體來說,這家的生蠔很新鮮。星期一至五有買一送一優惠,每日都有生蠔platter,6只生蠔加一瓶white wine 400多,適合浪漫晚餐。肉眼牛扒🥩:煎得不錯,肉的品質也算可以。黑毛豬肉扒:這個黑毛豬肉排比他們家的牛排好吃,肉質鮮美多汁。👍🏻披薩🍕:手工披薩,味道不錯。海膽蟹肉扁意粉🍝:量很足。另外還有個西班牙海鮮飯,看照片感覺不錯,下次想試試。

土瓜灣親民西餐廳

生蠔

肉眼牛扒🥩:煎得不錯,肉的品質也算可以。
肉眼牛扒

披薩🍕:手工披薩,味道不錯。

海膽蟹肉扁意粉🍝:量很足。
海膽蟹肉扁意粉

另外還有個西班牙海鮮飯,看照片感覺不錯,下次想試試。
黑松露薯條
生蠔
肉眼牛扒
海膽蟹肉扁意粉
黑松露薯條
2020-10-19 2089 瀏覽
慶祝節日的好地方,食物美味,足料,有賣相。推介薯條、Pizza。枱較少,結果多人聚會,walkin未必有位,建議先訂枱。服務員主動介紹餐牌,有禮貌,服務質素高。
2020-10-10
紀念日
認識這間店已有兩年多,由早餐All Day Breakfast,午餐卡邦尼意粉以及晚餐都吃過,每一次都回味,食物水準亦保持質素😋😋今次想同大家介紹白酒煮蜆,蜆肉恰度好處不會太熟,白酒也帶出蜆肉的鲜甜,齒頰流香😋。如果喜歡吃藍芝士嘅朋友,呢款Pizza不容錯過,濃濃的芝士充滿口腔,不會太鹹,十分滿足😍😍
白酒煮蜆
藍芝士Pizza
2020-10-10
生日
白酒煮蜆
藍芝士Pizza
2020-09-06 1232 瀏覽
同同學食升職飯揀左間土瓜灣嘅小店位置有少少僻但都好有驚喜生蠔買一送一減價後價格更合理試左三款蠔鮮甜美味手造pizza有驚喜份量都夠批皮薄脆,面料滋味!熱辣辣出爐,好好味!牛扒不過不失有炭火燒烤香味配菜都幾好味西班牙海鮮飯好足料有兩個版本,細份啱晒我地可以試多啲其他野海鮮飯煙韌有咬口配上濃醬汁,一啲都唔太膩新鮮熱辣,呢個好正!甜品要左心太軟流心效果一定有朱古力夠香濃,唔會太膩襯埋雪糕,一凍一熱,好夾
同同學食升職飯

試左三款蠔
鮮甜美味

手造pizza有驚喜
份量都夠
批皮薄脆,面料滋味!
熱辣辣出爐,好好味!

牛扒不過不失
有炭火燒烤香味
配菜都幾好味

西班牙海鮮飯好足料
有兩個版本,細份啱晒我地
可以試多啲其他野
海鮮飯煙韌有咬口
配上濃醬汁,一啲都唔太膩
新鮮熱辣,呢個好正!

甜品要左心太軟
流心效果一定有
朱古力夠香濃,唔會太膩
襯埋雪糕,一凍一熱,好夾
2020-06-30
2019-11-10 2179 瀏覽
下午茶時間有d想食生蠔,看到這家店在附近又冇落場,門口仲有買一送一優惠,即刻入去啦!佢有四款蠔,叫左每款兩隻,都不錯,選了一款再叫多八隻,非常滿足!仲叫左一杯house white wine兩個人飲,正呀!