2018-03-17 226 瀏覽
今日約咗個朋友一齊食午餐,因為大家都係附近返工,於是近近地就喺佐敦附近搵好嘢食,呢一度其實有好多餐廳同選擇,行行吓見到呢間係酒店隔離嘅餐廳,坐滿晒人,於是就想試試。果然一入到門口,侍應都需要我哋等位,因為撞正lunch時間,座無虛席。侍應嘅服務態度都好好,等待期間都有同我地講,好快會有位。坐低之後望一望個Menu。呢度嘅lunch set價錢都唔貴,而且選擇都幾多。於是我同朋友就叫咗一個香草忌廉煙三文魚天使麵,同埋一個香煎龍利魚跟薯菜,湯方面我哋就揀咗一個野菌忌廉湯同埋雜菜湯。據聞呢一度嘅野菌忌廉湯係好出名嘅,一於就試吓。果然名不虛傳,呢一度嘅忌廉湯味道十分濃郁,但係又唔會太鹹,入邊嘅蘑菇粒亦都好香,飲落都覺得好軟滑。而係main course嚟之前,侍應都為我哋奉上餐包。主菜黎左,原本以為香煎龍利魚,份量會比較少啲,但係食完成個餐,都覺得幾飽,因為香煎龍利魚個份量都算大,再配合埋薯條,加埋沙律,都已經夠晒一個人嘅份量。朋友食嗰個天使麵份量亦都十分足夠,佢係男仔,但係都覺得好夠飽,除咗味道好之外,賣相都非常之吸引。所以以一個平民價錢,食到一間幾高質嘅西餐廳,都幾享受㗎。小食方面我就叫左

所以以一個平民價錢,食到一間幾高質嘅西餐廳,都幾享受㗎。小食方面我就叫左兩個美國生蠔,因為咁啱做緊特價,生蠔好大粒,而且非常新鮮。鍾意食蠔嘅人,一定要食呢一間餐廳,因為除咗美國生蠔之外,呢度仲有好多不同種類嘅蠔選擇。

甜品方面,我就叫左個燉蛋,朋友就叫咗一個心太軟,兩個賣相都非常之吸引,心太軟隔離仲有一個雪糕,仲有啲忌廉同埋生果做伴碟。燉蛋都係有別於出邊食嘅燉蛋,呢度嘅燉蛋賣相好似一舊布甸咁,都有水果同忌廉係隔離做伴碟,賣相同味道都係一百分。總括而言,呢間餐廳好值得再嚟,除咗侍應嘅服務態度好之外,餐廳環境亦夠大,位置亦坐得非常舒服,唔會好逼夾,食物質素同價錢都係值回票價的。下次一定會介紹同事一齊再來
香港地食肆生意難做,鋪租貴人工貴,今次呢間鋪頭開朝早七點、關凌晨兩點,明白。 此店值得支持,生蠔是不少人至愛好,仲要係即開,屬平靚正選擇。白酒煮青口也是賣 $48 : 純粹撞手神,下午茶時間路過它。既然個名叫得做「蠔吧、炭燒」,強項應該是這兩樣。 用人要用他長處,吃東西也要吃強項。雖然它下午茶有西多士、三文治、蛋糕、豬扒薯條,我當然是選生蠔。 $50 三隻,包一杯飲品 今次的蠔是美國 Pacific Rock,即叫即開,飲品我就轉了一杯白酒,加$38 本身生蠔平日也有半價,係幾新鮮,蠔的金屬味與餘韻不是太強,是爽口,淡海水味,鮮甜那種,也算大隻,而且即開,健康方面較有保證,只灑上檸檬汁已夠好吃。 曾聽過一個傳說,吃完生蠔的話,要將蠔殼反轉蓋上,因為其他生蠔若果看見同伴被人吃掉,會感覺不開心而收縮,味道因而失色,所以反轉已吃的同伴它們就不知道。你信唔信這個故事呢? 另外眼見其他生蠔款式也在做半價,叫一打生蠔送一支白酒,價格也不貴。 溫馨提示,這個是下午茶餐,要留意時段喇。

$50 三隻,包一杯飲品

溫馨提示,這個是下午茶餐,要留意時段喇。

2017-10-14
  • 生蠔
2018-01-06 1012 瀏覽
因為工作需要,過咗去佐敦,唔知食咩好呢?胡亂嚟到呢一間餐廳就吃這個set lunch啦!見餐牌好多選擇,而且全部都係set lunch , 想食細份嘅有,大分嘅有,我揀咗芝士蕃茄焗牛脷飯$58。餐湯選了紅湯,因為喜歡吃酸酸的蔬菜湯,幫助開胃,又有菜均衡飲食。餐包沒有預期中的溫熱感,但他的牛油卻很有驚喜,因為是一碟上的,份量充足,我喜歡吃牛油,如果吃包裝牛油的話,一包是不夠的。而這個包裏面用香草焗成的,見到黑色點點的就是香草,和著牛油吃,很清新開胃的餐前小食!主菜到啦,牛脷飯比我想像中多,因為通常午餐都不會太大分量,共有六片薄片的牛脷,算多呢!焗飯有炒底,好香,上面淋上的茄汁,很香濃番茄醬味,加上焗爐焗過的香口,越食越開胃。牛脷比較薄身,煮得夠淋,味道微微的鹹,配上白汁和番茄汁一起吃,也算是一個 heavy的午餐呢 ! 不過真係很惹味,我完全食清光。吃得這麼飽不能沒有咖啡提一提神,每個午餐另加十元就可以有餐飲和甜品。這杯咖啡味道較淡如果咖啡味可以更濃就好了,奶是另上的,自己喜歡幾多就落幾多,不過落得少,咖啡味道仍然是淡。最後上場的是甜品,我選了朱古力心太軟,還配有一球雲呢拿雪糕,感覺好抵

最後上場的是甜品,我選了朱古力心太軟,還配有一球雲呢拿雪糕,感覺好抵食,因為雪糕和心太軟是兩樣甜,配在一起就覺得 是bonus!

雪糕先吃因為會溶。吃完冰的吃熱的,心太軟一切開,裏面的朱古力流心全都流出來了,上面灑上糖粉,和著濃濃的朱古力漿吃,簡直就是天堂級的美食,心太軟的外層仍然是很鬆軟,有雙重口感,這個午餐真是魔鬼!

看我這個lunch吃了很多東西,但其實只是$58加 $10再加一,埋單$ 74,也不算太貴,下次路過會再幫襯。
2017-12-18
2018-01-02 889 瀏覽
揀左呢間餐廳同女朋友慶祝食生日晚餐,因為見到餐廳佈置得幾浪漫,黑黑地又有人彈結他同唱歌,枱上又有蠟燭更加有浪漫。呢間餐廳最出名嘅餸菜就係生蠔,一入到黎就送左兩隻,得兩隻一人一隻真係好唔夠喉個包好脆,煙三文魚都幾大塊次次食蜆都係食唔停,今次清酒煮蜆有另一番味道,酒味又夠,汁又甜甜地餐廳有特別優惠,叫左個清酒青口,$48有一桶鵝肝豬柳扒意粉,塊豬柳啲肉好幼嫩好易入口,最好味就係鵝肝配汁,令到成塊豬柳唔同左

生蠔

個包好脆,煙三文魚都幾大塊
三文魚他他

生日
清酒煮蜆
鵝肝豬柳扒意粉
2018-01-01 637 瀏覽
About 3-4 months not being happy breakfast in San Diego all because after the refurbishing The restaurant has been so awful and the service was frightening although I love Clark GarboStill remember how rude this cafe has been to usthe same tv shows cooking video always mushrooms 'tung 'noodles 'Today the total impression improved 1/ the food is hot -at least my toast and fried 🍳 are hot 2/ not so messy 3/ all friends have their breakfast on time watches the recent open rice comments Happy to see
although I love Clark Garbo
mushrooms 'tung 'noodles '
2/ not so messy
Happy to see others also could not bear
Their manner
2018-01-01
$35 (早餐)
2017-12-28 556 瀏覽
同屋企人黎食晚飯 食物質素唔錯 服務都可以 唯一好嬲係 對面檯嗰堆熟客 講野超級大聲 乾杯起哄左成9次真係好滋擾 影響食成餐飯既心情 希望店員可以主動友善提點一下 否則真係會好趕客
同屋企人黎食晚飯

影響食成餐飯既心情
希望店員可以主動友善提點一下
否則真係會好趕客
2017-12-25 515 瀏覽
唔知係咪因為冬至,將原本個餐價加多廿蚊變$268,好彩仲有八折。全場都未100%爆,但樓面勁小人。完全唔得閒 Serve 你,做嘢甩甩漏漏,要咩都要追幾次先有。啲餸又岀得慢,唔講以為自已食緊 fine dining。每嗌個餐仲送兩隻美國 Pacific Rock 生蠔,價值 $16/隻。煙三文魚同蛋沙律多士就不過不失喇,個麵包烘得唔夠熱辣辣同香脆,有啲硬。龍蝦濃湯都幾有龍蝦味,但未去到濃湯。而湯質都係偏稀,應該都係溝岀嚟。主菜可以揀鵝肝配牛柳或豬柳,我就揀咗牛柳喇。鵝肝煎到好香滑,牛柳就好厚身,肉質嫩滑多汁,仲好腍。可以配意粉或白飯。意粉係香草意粉,炒得乾身,記住揀意粉。朱古力心太軟反而唔錯,份量幾大。做到流心效果,配埋雲呢拿雪糕好夾。餐茶就係咖啡~

餐茶就係咖啡~
2017-12-21
2017-11-25 650 瀏覽
order咗黑椒牛柳意粉,出錯薯菜要求換態度劣 ,更換意粉,通知四個字waiter等20分鍾才把意粉補回來,牛抑要放凍在等意粉,而且牛抑分量極細,我去是午歺時間.
2017-11-09 847 瀏覽
What a disappointment. I used to come here regularly. I come back and the first order (clam linguine) was inedible as 5 of the clams were closed. Could not offer a replacement and the spaghetti carbonara replacement was not good quality being very heavy. No response from the management. Unfortunately I regular customer will not come here again.
2017-11-04 911 瀏覽
星期五終於有時間同媽咪一齊去食晏,係突破書局隔離既西餐廳坐低午市套餐好多花款,擾攘左好耐先決定嗌乜🤤餐湯有羅宋湯同咪蘑菇湯,兩個都真材實料絕對唔係現成罐頭湯羅宋湯略嫌過鹹飲唔晒蘑菇湯有蘑菇粒同咪菇味濃,同高級餐廳無異餐包加左香草,熱辣辣之餘外脆內軟(又係個句🤦🏻‍♀️),點湯食或者搽牛油食一樣好味我叫既南瓜義大利飯好香,飯唔會煮到好似粥咁淋晒,又食到南瓜肉同芝士香味,食完好滿足,絕對推薦👍🏻媽咪叫既忌廉露筍煙三文魚天使麵其實整體不錯,尤其是啲麵超多汁,唯一不足係啲露筍好多硬既一條條絲☹️主菜用左啲碟邊好闊而中間細既西式碟裝住,望落去比較細份,但係原來呢個絕對係錯覺(我地兩個差啲食唔晒)😂加十蚊有飲料同甜品,於是媽咪叫左個凍檸茶同tiramisutiramisu面好多可可粉(我第一啖咳到唔係路),餅底好少,差咁啲咖啡味,下次要試紐約芝士蛋糕!我地包埋加一服務費平均每人都唔駛$75,證明想食好西唔一定要破費架🤗下次朋友生日有時間出黎食晏會提議黎呢度😛

午市套餐好多花款,擾攘左好耐先決定嗌乜🤤

餐湯有羅宋湯同咪蘑菇湯,兩個都真材實料絕對唔係現成罐頭湯
羅宋湯略嫌過鹹飲唔晒
蘑菇湯有蘑菇粒同咪菇味濃,同高級餐廳無異

南瓜義大利飯

忌廉露筍煙三文魚天使麵

加十蚊有飲料同甜品,於是媽咪叫左個凍檸茶同tiramisu

tiramisu

下次朋友生日有時間出黎食晏會提議黎呢度😛
2017-11-03
南瓜義大利飯
2017-10-17 942 瀏覽
唔好諗住酒店早餐一定好貴,呢間都算係平民價,大眾化。選擇都多呀,有埋粥同抄麵揀。叫左個2號餐,賣相都可以。close up雙蛋睇下,半生熟悉,煎到啱啱好。牛油多士上,不過有藍苺醬比你揀 ,揸幾多都可以,又可以玩混醬港式奶茶,ok啦。呢到環境都好舒服呀,有卡位座。但逢假日都會座滿,要搭枱。不過地方都算大,搭枱都唔算太迫既。呢到唯一唔好既就係客多,但侍應就得個幾個,睇見佢地密密做都做唔切,服務就唔好有要求啦。
唔好諗住酒店早餐一定好貴,呢間都算係平民價,大眾化。

選擇都多呀,有埋粥同抄麵揀。

叫左個2號餐,賣相都可以。

close up雙蛋睇下,半生熟悉,煎到啱啱好。

港式奶茶,ok啦。

2017-10-17
$40 (早餐)
2017-10-10 1000 瀏覽
想不到在Openrice的第一篇食評給了這家餐廳,哈⋯說回正題,話說生日的時候男朋友帶了我去Marco's Oyster Bar & Grill 吃飯,一直毫不浪漫的他居然找到了這麼有情調的餐廳,看來我平日的碎碎念有功了。一進去便發現有現場音樂演奏,檯面也有擺放了蠟燭,氣氛環境似乎很不錯的樣子。因不太肚餓的關係,我們隨便點了兩份set dinner。首先送上的是海鮮濃湯,喝起來還挺鮮味,不錯不錯!再來就是生蠔,雖然只是淺嚐,但是它的生蠔真的很新鮮!值得推薦!(太好味的關係,我忘了拍照)相較之下,主菜反而有點令人失望,因為有點冷掉、不夠熱,但是都算是達到中上水平⋯最後還有心太軟,但味道不過不失啦!總括而言,這頓飯還是挺享受的,因為現場環境和氣氛真的不錯,有很多情侶都來吃晚餐。當然最主要是男朋友有花心思,大大加分!
想不到在Openrice的第一篇食評給了這家餐廳,哈⋯

(太好味的關係,我忘了拍照)

最後還有心太軟,但味道不過不失啦!

生日
2017-09-30 834 瀏覽
選了1個龍蝦牛柳晚餐、1客田螺、1個黑松露pizza、1杯橙汁加檸檬汁沙冰及1杯cookies & cream侍應對價錢說法前後不一,女侍應態度惡劣:與友人一坐下已出示現金券,選了1個龍蝦牛柳晚餐(龍蝦似大蝦咁細隻,蝦頭重大個身,無咩肉,勁失望,從未見過咁細隻龍蝦,簡直大開眼界,牛柳選7成熟,點知最後係全熟)+1個pizza(味道可以), 落單時向男侍應查詢餐飲改選飲品:cookies & cream(難飲,我只飲了3分1), 他確定地說只需加8元,點知最後埋單收$48……這時跟埋單的女侍應說出之前落單的情況,她帶點不耐煩地說: 唔可以既喎,一向都收正價,我話,咁你地就欠我1杯餐飲啦,點解又無問我飲咩?簡直唔合理,宜家香港的服務態度真差我同朋友以後都唔會再去食

侍應對價錢說法前後不一,女侍應態度惡劣:

我同朋友以後都唔會再去食
龍蝦牛柳
2017-09-29
用餐優惠
現金券
I have visited this restaurant for dinner several times because of its proximity to my home, but not the food, which is nothing special. But one time with terrible experience when I complained the poor services provided, the Manager and his colleagues said they did not want to provide service to me and they told me to get out of the restaurant. So...think before you visit this restaurant.
2017-08-21 1240 瀏覽
唔係我ge問題,佢ge太度真係呢……冇得頂😠😠😡😡😡今日同朋友學完野好肚餓,果時2點三,我地趕時間,三點要走,近近地就選擇左呢間。下午茶要兩點半,所以兩點半先望餐牌,見到付近來左四個大陸男人又見到兩個人招呼佢地但對我地ge太度就係……冇人嚟,還要我地出去搵人落單😟😟😬 我地叫左兩個面一個焗飯,一杯凍檸茶,一杯奶茶同一杯熱朱古力,由三十三分到四十分,由四十分到四十五分,再到五十分,等左十七分鐘,都唔嚟一杯野。又見到隔離班人唔夠五分鐘就有野食, 之後就叫人催一催佢,佢竟話宜家先煮!!!😠😠😠之後我同佢講話我等左十五分鐘你宜家先煮?佢話我串人好勁,好串,叫我丟掉我的電話,話唔做我生意,叫我滾!嬲到我呢!😠😠😠😡😡😡😡😡😡明明佢唔啱仲鬧我!執笠都知lar
唔係我ge問題,佢ge太度真係呢……冇得頂😠😠😡😡😡
明明佢唔啱仲鬧我!執笠都知lar