2016-06-09 114 瀏覽
去到尖沙咀,行到累想買野飲,就試下依間。係間係正加拿芬廣場對面既內街,幾方便。都幾多款揀👏🏻👏🏻👏🏻由於今日身體有d唔舒服,所以想飲熱野,依間店冷熱都齊仲有小食,所以就叫左一杯熱飲、一杯凍飲、一個小食。本身想要豆腐花,不過只有晚上先有熱,所以就放棄左。奶蓋芒果茶,解渴一流。炸雞薯角加芒果醬,個醬好清新,令到個炸物無咁熱氣。朱古力咖啡,好濃味,岩曬今日唔舒服既我🤗🤗🤗
去到尖沙咀,行到累想買野飲,就試下依間。
係間係正加拿芬廣場對面既內街,幾方便。
都幾多款揀👏🏻👏🏻👏🏻
本身想要豆腐花,不過只有晚上先有熱,所以就放棄左。

奶蓋芒果茶,解渴一流。
炸雞薯角加芒果醬,個醬好清新,令到個炸物無咁熱氣。
朱古力咖啡,好濃味,岩曬今日唔舒服既我🤗🤗🤗
2016-06-03 166 瀏覽
次次睇戲都好趕時間,又吾夠時間食飯,戲院小食又貴,2人餐都要過百,好彩尖沙咀多小食店,又係the one 付近芝士雞搥$26 ,新鮮炸起,吾係翻炸,皮脆肉嫩,高水準$34 雙拼雞球& 花枝丸芝士醬超香濃,完全同雞球&花枝丸溶為一体,雞球軟身易咬,花支丸彈牙爽口,$26 藍蝴蝶芒果露,店員話藍蝴蝶係無味但健康,顔色勁靚,吾記得叫少甜,不過好彩吾算太甜,同芒果味中和左,味道岩岩好,不過要撈均左先飲真係抵過去戲院食爆谷,兩個人先係$86 而且好味好多,物有所值
芝士雞搥$26 ,新鮮炸起,吾係翻炸,皮脆肉嫩,高水準
$34 雙拼雞球& 花枝丸
真係抵過去戲院食爆谷,兩個人先係$86
而且好味好多,物有所值
2016-06-02
2016-06-01 176 瀏覽
食完晚飯經過厚福街,俾門囗隻芒果公仔吸引住,叫左個新出嘅特飲,藍碟芒果露,好得意,藍色嘅飲品,店長話藍色嘅係花液(!!!), 味道似檸檬梳打,有淡淡嘅芒果味,好清新。再叫左炸雞、花枝丸,上面有啲黃色汁,未食前一直以前係芝士醬,點知原來係芒果醬,真係有驚喜。炸雞似麥樂雞,但脆身好多,炸物跟特飲一齊嘆可以叫一絕,中和返無咁熱氣。
2016-06-01 759 瀏覽
芸芸生果當日,最喜歡的就是芒果,夏日當造的芒果,口感軟綿、纖維幼細、未開打外皮已聞到果香。現在有各國新鮮空運芒果,甜芒果不用局限於短短的夏日,真是為食家的一大快事~下雨天都沒什麼胃口,快快買點速食上車吃好了。經過看到店員熱情的介紹,便試這間吧!店面沒有枱櫈,是全外賣的小吃店。下午有飯餐供應,六時後吃的主要有炸物和冷櫃的甜品新上市是藍色的特飲,而我點的是愛文芒果系列中的芒果奶昔紅紅的愛文芒果是去台中其中一種熱門手信,橙紅的外皮十分吸引,好奇問了店員,這家的愛文芒果是道地的由台灣入口呢芒果奶昔 $30芒果奶昔上有雪白忌廉點綴,加上酸酸甜甜芒果醬奶昔有一點冰粒第一口飲下去超冰涼的,一定是現打的甜度剛好,還有少許果肉,整個都是新鮮芒果的感覺炸雞(10件) $34炸雞上面的黃色醬,應該是芝士醬吧~吃下去,醬帶有微酸及食落有芒果味,肯定不是芝士醬比較像是沙律醬加芒果,配炸物吃,很清新炸雞件是無骨的,皮脆炸得脆而且不油雞肉淋身易咬,可整粒食,很快就KO了!脆物雙拼- 椒鹽花枝丸拼炸雞搥 $34脆物雙拼包括5件花枝丸及2件炸雞搥,跟炸雞放在一起花枝丸及炸雞搥跟炸雞一樣,都炸得金黃金黃的,新鮮熱辣花枝丸

新上市是藍色的特飲,而我點的是愛文芒果系列中的芒果奶昔

芒果奶昔 $30
芒果奶昔上有雪白忌廉點綴,加上酸酸甜甜芒果醬
奶昔有一點冰粒第一口飲下去超冰涼的,一定是現打的
甜度剛好,還有少許果肉,整個都是新鮮芒果的感覺

炸雞(10件) $34
炸雞上面的黃色醬,應該是芝士醬吧~
吃下去,醬帶有微酸及食落有芒果味,肯定不是芝士醬
比較像是沙律醬加芒果,配炸物吃,很清新
炸雞件是無骨的,皮脆炸得脆而且不油
雞肉淋身易咬,可整粒食,很快就KO了!

脆物雙拼- 椒鹽花枝丸拼炸雞
脆物雙拼包括5件花枝丸及2件炸雞搥,跟炸雞放在一起
花枝丸及炸雞搥跟炸雞一樣,都炸得金黃金黃的,新鮮熱辣
花枝丸較彈牙,內裡有小花枝粒,要咬開食,不要一整粒放入口呀

炸物都沒有加重味精,吃完後沒有平常炸物味精太重持續的口乾感覺

上年我在附近工作都沒看到此店,應該開業不到一年的
但已見到有遊客拎住地圖找此店幫趁呢
最後看到這個芒果綿綿冰的poster,決定下次經過要KO這個綿綿冰XD
  • 芒果奶昔
2016-05-26 214 瀏覽
沒到吃飯時間但又肚餓,經過mango X'press便買了些小吃。店舖是外賣型式,店員服務親切,主打台灣愛民芒果,味道與一段芒果有少少不一樣。新出的藍碟芒果果露。上層是藍色檸檬味,下層是黃色芒果梳打,攪拌後變成灰色。中間有奇阿籽,低熱量高纖維,口感清脆。在炎熱天氣下飲十分解渴。炸雞+花枝丸雙拼最初以為上面是芝士醬,原來是芒果醬。配上炸雞和花枝丸感覺減少了熱氣。花枝丸上也有椒鹽粉,十分惹味。炸雞味道有點像麥樂雞。兩個女生share吃已夠飽。
新出的藍碟芒果果露。
上層是藍色檸檬味,下層是黃色芒果梳打,攪拌後變成灰色。
中間有奇阿籽,低熱量高纖維,口感清脆。
在炎熱天氣下飲十分解渴。
炸雞+花枝丸雙拼
最初以為上面是芝士醬,原來是芒果醬。
配上炸雞和花枝丸感覺減少了熱氣。
花枝丸上也有椒鹽粉,十分惹味。
炸雞味道有點像麥樂雞。
兩個女生share吃已夠飽。
2016-05-26 163 瀏覽
今晚同朋友在尖沙咀樓上舖整完指甲, 天氣熱好想飲番杯凍冰冰嘅飲品,落樓轉彎就是這間Mango X'press了。看到新品上市“籃蝶芒果露”~ $26 介紹,覺得名字和顏色夠晒特別兼有護眼滑腸功效…一於試試。用料是籃蝶花鮮花液,檸檬汁,奇亞籽和愛文芒果梳打。味道酸酸甜甜零舍醒神,有些類似檸檬梳打。友人的“芒果奶茶”~ $18也不錯,星形的芒果果凍配香滑奶茶,較珍珠奶茶特別,甜度亦適中。“脆物雙拼”拼了炸雞同花枝丸~$34,想不到炸物水準都唔錯,雞肉嫩滑不乾身,配上黃黃的特色芒果芥末醬,非常惹味!原來除了飲品及小食外,亦提供飯盒套餐($32連飲品一杯)外賣,賣相同價錢都好吸引,不過只限於午市時間,有機會都想試試。
2016-05-24
$40 (其他)
2016-05-19 103 瀏覽
厚福街多美食,我成日去,間唔中都會幫襯MangoXpress,飲品好多都平平地10幾蚊有交易又唔會好溜,而且係芒果主題,都幾吸引。而家甚至新增臺式飯盒餐配飲品外賣,下午時段見到好多人買,30幾蚊。連即磨咖啡都有,12蚊而已,平過隔壁麥當當,平心而論覺得間野d新出品都幾貼心for 附近既office ladies and gentlemen。芒果紅茶就16蚊有交易,但今次選擇特別點貴點的新出品: 特調藍蝶芒果露 (26蚊) 和芒果醋 (24蚊)。 前者上藍下黃,中間分界是酸酸的,因為有醒胃檸檬汁。藍色部分的butterfly pea去泰國成日都有得飲,現在香港都能夠找到泰國的夏天感覺。整體來講酸酸甜甜ok既。芒果醋好清,醋其實對消化幾好,所以我在家都會自己整。雙併炸雞粒同雞搥(34蚊)正常水準,脆脆地又細細份,媽咪中意。至於奶凍方面,他們一直都整得ok的,size細dd仔,味道不會漏,呢次個伯爵奶凍(28蚊)幾清香,好食。

芒果醋好清,醋其實對消化幾好,所以我在家都會自己整。

外賣自取
Was craving for something hot and I ended up at this stand-up store serving fried chicken and squid balls.  There weren't seats provided at this fast food shop.  Nevertheless, we enjoyed standing at a small corner of the shop to devour into our snacks! For price: 脆物雙拼 Fried items combo $34 (Combination of your own choice)$22/5件 $34/10件It was fair for me, provided that the sauce was quite inviting, they claimed it as secret formula of Mango X'press, which was indeed quite lip-smacking. Guess it w

For price:
$22/5件 $34/10件

It was fair for me, provided that the sauce was quite inviting, they claimed it as secret formula of Mango X'press, which was indeed quite lip-smacking. Guess it was something more or less similiar to honey mustard-one of my all-times-favourite!

Meanwhile, drinks were quite soothing and refreshing, especially for a pretty hot and sunny afternoon.  I ordered a mango ice drink which was topped with mango icecream and mango mix in soda.

炸雞 Chicken

椒鹽花枝丸 Squid Ball
脆物雙拼 Fried items combo $34

忌廉芝士釀紅辣椒 Cream Cheese with Red Chili
2016-05-12
2016-05-10 101 瀏覽
位於尖沙咀附近的mango xpress,是一間我常來的外賣的甜品店。覺得質素不錯,因此食完母親節飯後,帶姨媽們黎食下先!餐牌的食物種類越來越多,由炸物的種類也加多了款式!特調藍調芒果露$26健康之選的飮品哦,上層係藍碟花鮮花液,配上檸檬汁,酸酸的很開胃。下層係高纖維一粒粒的奇亞籽,一粒粒的籽粒更有嚼勁。 Mango X'presso 心心窩夫 $68/6件和不同的朋友,吃過多次的巨型甜品,拿在手中,每次都有路人甲乙丙丁的羡慕眼光 ,哈哈包括:窩夫,巨忌廉,芒果雪糕,鮮芒果。 窩夫心心形,很可愛!小脆身,但蛋香不太足巨忌廉重量且不易溶,配上乾身窩夫,增加濕潤度!不錯!趣醬炸雞配花枝丸雙併的炸物感覺更滿足!花枝丸彈牙,姨姨很喜歡。炸雞外脆內嫩滑,味道也不錯。雞肉已調味。但這裡的芝士醬極為濃稠,芝味小濃 ,也不錯的。

覺得質素不錯,因此食完母親節飯後,帶姨媽們黎食下先!
餐牌的食物種類越來越多,由炸物的種類也加多了款式!
特調藍調芒果露$26

下層係高纖維一粒粒的奇亞籽,一粒粒的籽粒更有嚼勁。
Mango X'presso 心心窩夫 $68/6件
和不同的朋友,吃過多次的巨型甜品

拿在手中,每次都有路人甲乙丙丁的羡慕眼光
,哈哈
包括:窩夫,巨忌廉,芒果雪糕,鮮芒果。

窩夫心心形,很可愛!小脆身,但蛋香不太足

巨忌廉重量且不易溶,配上乾身窩夫,增加濕潤度!不錯!
趣醬炸雞配花枝丸

雙併的炸物感覺更滿足!
花枝丸彈牙,姨姨很喜歡。
炸雞外脆內嫩滑,味道也不錯。雞肉已調味。

但這裡的芝士醬極為濃稠,芝味小濃
,也不錯的。
2016-05-08
2016-05-08 921 瀏覽
星期六下午跟好友在尖沙咀逛逛,逛著逛著肚子在抗議。接著有下場,時間不足以坐下來好好吃一頓;途經Mango X'press,愛好芒果的朋友二話不就就了過去,點了一些食物醫醫肚。Mango Express 有多款特或飲品、炸物、沙冰、甜點、小吃,大部份都是以芒果為主調,還有外賣炸物飯盒!芒果恰恰 Finding Mango夏日炎炎,先來杯冰涼飲料解解暑。這杯飲料太令人驚喜了!玻璃杯閃閃發光,太美了吧!Finding Mango主要材料是梳打,有藍色的藍柑桔梳打及黃色的芒果梳打,上面是忌廉加上大量芒果粒。兩款梳打味混和會變成一種特別的味道,即使忌廉份量不少,但加上冰涼的梳打絕對不會膩濟,而芒果亦軟熟鮮甜。而這個美美的杯子是可以帶走的!Mango X'press 心心窩夫下面是一個梳打飲料、上面配上自選的toppings。這個飲料也是閃閃發光的!但這次的來源閃發光冰塊,想必在夜裡必定更加奪目。下面是梳打飲品,有藍柑桔味、草莓味、芒果味,將三種味道混和是比較清淡的味道。心心窩夫,由上看下像是一朵蔥花,有三件開邊的心形窩夫,共六件,形成了"花瓣";窩夫有淡淡蛋香,外脆內鬆軟。"花蕊"的部分,最底是

芒果恰恰 Finding Mango
Mango  Finiding
Mango X'press 心心窩夫
下面是一個梳打飲料、上面配上自選的toppings。這個飲料也是閃閃發光的!但這次的來源閃發光冰塊,想必在夜裡必定更加奪目。下面是梳打飲品,有藍柑桔味、草莓味、芒果味,將三種味道混和是比較清淡的味道。心心窩夫,由上看下像是一朵蔥花,有三件開邊的心形窩夫,共六件,形成了"花瓣";窩夫有淡淡蛋香,外脆內鬆軟。"花蕊"的部分,最底是芒果蓉芒果粒,芒果夠熟,香甜軟身;中層是芒果雪糕球,芒果味重;上面是忌廉,很香很滑,卻不會膩。
Mango X'press  心心窩夫
Mango  X'press  心心窩夫
雜錦炸物
炸物選擇有不少,心思思每款也想試試。全部都炸至金黃色,熱辣辣的。醬汁味道特別,微辣帶甜,細問店員原來是自家調製的芒果醬。
炸薯角表面炸得脆口,內裡得薯蓉密度好,外脆內軟。炸雞肉沒有特別驚喜,雞肉肉質爽口。炸花枝丸爽口彈牙,中間混有花枝小夥粒。
雜錦炸物
炸薯角
炸雞
炸花枝丸
2016-05-07
  • Mango  X'press  心心窩夫
2016-05-08 587 瀏覽
今日成30度!熱到人都溶!路經Mango X'Press,真係忍唔住要即刻買杯冰消下暑先!最愛佢地o既芒果綿綿冰 用上台灣愛文芒o既台式芒果綿綿冰~超超超大杯!令人憶起台灣的味道!綿綿冰最上層係芒果雪糕,雪糕好濃郁芒果味,口感好滑!入面仲有粒粒芒果肉個綿綿冰好幼滑,入口即溶架!仲充滿芒果汁!完全唔會成口雪粒!真係消暑佳品!杯o既周圍分別有芒果粒,爆漿芒果汁珠珠,同埋一d類似糯米糍粒粒講返d爆漿芒果汁珠珠。。。其實個名係我幫佢改o既!因為呢個係我食落口之後第一個感覺!粒珠珠當食落口,一咬落去,入面d甜甜o既芒果汁就會爆出黎!好得意!另外都想講下呢d類似糯米糍o既白色粒粒。佢食落口個口感係煙煙韌韌o既!甜甜地好Q彈o既感覺!唔知係天氣太熱定係杯冰太好味呢?咦?點解話咁快就食到去杯底o既?原來杯o既下層仲有d白色四方形粒粒,食落感覺有d似布甸/奶凍,味道清清地,溝埋芒果汁一齊食,口感都好豐富喎!呀!係!差d唔記得講!其實我仲買左個炸物雙拼!不過o係我等綿綿冰時已KO左佢我揀左炸雞拼炸花枝丸炸到脆卜卜,好吸引呀!個花枝丸口感好彈!入面仲有粒粒花枝!甜甜地咸咸地,好味!炸雞個外層炸漿好薄,炸得好

最愛佢地o既芒果綿綿冰
芒果綿綿冰

講返d爆漿芒果汁珠珠。。。其實個名係我幫佢改o既!
因為呢個係我食落口之後第一個感覺!
好Q彈o既感覺!

我揀左炸雞拼炸花枝丸
炸到脆卜卜,好吸引呀!
炸野雙拼~炸雞+炸花枝丸
個花枝丸口感好彈!入面仲有粒粒花枝!甜甜地咸咸地,好味!
炸雞個外層炸漿好薄,炸得好脆!
入面o既雞肉都幾嫰滑,又唔會好味精!都幾好味喎!
我最欣賞係淋o係上面果d黃色醬!個味酸酸地
好特別呀!忍唔住問下店員係咩醬黎?
佢話係師傅獨家調配!咁神秘o既?
佢話係溝左芒果汁,沙律醬同埋其他野溝成
唔怪之得有種好fresh o既感覺啦!

果然成間店都係充滿芒果!
2016-05-08
炸野雙拼~炸雞+炸花枝丸
2016-05-08 76 瀏覽
行過厚福街見到有人拎住杯七彩閃燈飲品, 於是好奇地去八下咩嚟?? 原來是Mango Express 的皇牌"Mango X'presso".杯飲品顏色好靚果香味道很清新不太甜.. ...店員話係藍柑桔+芒果+士多啤梨混合味道杯中加埋粒閃燈夠晒搶眼, 飲品上層的大杯放了心心形窩夫.....很多很多cream加芒果朱古力醬, 裡面藏住一粒一粒芒果肉, 我對芒果就一般但我朋友就ok! 杯野真系好大杯我同朋友share , 一邊吃一邊飲....不過要快飲因為冰溶了後飲品就無晒味, 同埋拎住杯野太耐隻手好累架!!   $68 有咁大杯都算ok , 不過無堂食要外賣拎住系街食有點不方便, 因為要消滅晒佢都需時 .而且等候這杯特飲時間要十分鐘 。
2016-01-09
20 分鐘 (外賣自取)
2016-05-02 111 瀏覽
有時行街有點餓可以外賣特色飲料小吃邊行邊吃十分好最近發現呢杯特調藍蝶芒果露HKD26十分健康的飲品面層係藍蝶花鮮花液(含花青素,護眼)之後有檸檬汁(含豐富檸檬汁)奇亞籽(高纖維)最底層係愛文芒果梳打(梳打水可滑腸)全杯飲料好健康味道方面,好清甜,有微微酸味及有一點點芒果清香唔會太甜,大概有梳打水中和除了飲品必點趣醬花枝丸 HKD20/5粒面上的醬係芒果醬,微微的酸甜味花枝丸炸得香脆味道又唔鹹配上醬同吃,味道好特別,有鹹甜酸的味道而且丸夠彈牙好味道

有時行街有點餓

可以外賣特色飲料小吃邊行邊吃十分好
最近發現呢杯特調藍蝶芒果露

HKD26

十分健康的飲品

面層係藍蝶花鮮花液(含花青素,護眼)

之後有檸檬汁(含豐富檸檬汁)

奇亞籽(高纖維)

最底層係愛文芒果梳打(梳打水可滑腸)

全杯飲料好健康

味道方面,好清甜,有微微酸味及有一點點芒果清香

唔會太甜,大概有梳打水中和
除了飲品

必點趣醬花枝丸 HKD20/5粒
面上的醬係芒果醬,微微的酸甜味

花枝丸炸得香脆

味道又唔鹹

配上醬同吃,味道好特別,有鹹甜酸的味道

而且丸夠彈牙

好味道

外賣自取
$46 (其他)
  • 趣醬花枝丸,特調藍蝶芒果露
2016-04-21 169 瀏覽
:特調藍蝶芒果露 $26健康之選✨最底層有滑腸既愛文芒果梳打一粒粒高纖維既奇亞籽高維他命C既檸檬汁🍋藍蝶花鮮花液係花青素聽聞好似好護眼👀 飲落去酸酸味味不過芒果味好淡,好似好多梳打水咁。而且冰勁多 差不多三十蚊的話就有d貴🙈但顏色好靚😍
:特調藍蝶芒果露 $26
健康之選✨
最底層有滑腸既愛文芒果梳打
一粒粒高纖維既奇亞籽
高維他命C既檸檬汁🍋
藍蝶花鮮花液係花青素
聽聞好似好護眼👀 飲落去酸酸味味
不過芒果味好淡,好似好多梳打水咁。
而且冰勁多 差不多三十蚊的話就有d貴🙈
但顏色好靚😍
2016-04-16 342 瀏覽
一直覺得愛文芒比呂宋芒吸引萬倍,清甜果香令人動心,之前嘅高雄一日遊無意中去了Mango Chacha 的總店,回港後就去以賣愛文芒為主打的Mango Xpress, 探下我啲芒果BB!!今次都係揀左芒果綿綿冰,因為一杯有齊芒果雪糕,芒果綿綿冰同埋椰果,無見一排,芒果甜左,配料亦豐富了不少,多左煙韌的Mochi , 啱晒食完飯,心多多又飽飽地嘅我地!另外仲左特調藍碟芒果露,平常係用膠杯上的,但我想要呢個會閃燈的杯,店員都話可以轉俾我,真係未飲已加分!藍色係因為用左碟豆花茶做Base, 而呢種花茶係有色無味,但有護眼的作用,味道是靠芒果梳打水,檸檬汁等撞出來,入面都加入了含有高纖維的奇異籽,令到營養價值更高!一如其他營養食物,要考慮營養的話,味道都是打折扣,整體屬於淡口,不過可以拎走隻杯又覺得開心啲啦!玻璃杯一閃一閃真係好吸引,令賣相更加出眾!幾個月無見,芒果比之前好味了,其實也明白不是每個人也愛芒果,所以店家加入其他食物也是大勢所趨,但皇牌依然是愛文芒,其他的只是一般而已。
一直覺得愛文芒比呂宋芒吸引萬倍,清甜果香令人動心,
探下我啲芒果BB!!

芒果綿綿冰
店員都話可以轉俾我,真係未飲已加分!
特調藍碟芒果露
特調藍碟芒果露
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)