餐廳: Le 188° 餐廳及酒廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-04-05 639 瀏覽
平日忙忙碌碌,假日當然想舒舒服服嘆下下午茶,悠悠閒閒地望住個無敵大海景,靜靜地同三五知己或至親品嘗食輕鬆下。我相信位於北角的Le188是一個不錯的選擇。餐廳位置為41樓,周圍都有落地玻璃,客人可望住一望無際的維港美景。今次的主題為「莓」力海鮮嘉年華下午茶,當中精選小食包括法國鵝肝配松露士多啤梨芥末醬多士、加拿大海膽及龍蝦配西班牙辣肉腸汁、藍莓啫喱及魚子醬、松露蔓越羊乳清芝士核桃牛油多士、澳洲韃靼牛肉配松露及紅棗子珍珠撻。至於甜品有蔓越莓鬆餅、燕窩雜莓白酒啫喱、紅棗子馬卡龍、黑草莓果撻、藍莓芝士蛋糕、士多啤梨慕絲蛋糕🍰我另外更散叫了有份迷你漢堡包呢其實食物味道就一般啦,不過環境同服務都真係非常好
其實食物味道就一般啦,不過環境同服務都真係非常好
莓力海鮮嘉年華下午茶
2023-03-19
2023-03-18 562 瀏覽
此雲端不同電腦的雲端,是名副其實的雲端 ,⛅️餐廳位於41樓 ,是名副其實的雲端, 居高臨下, 俯覽整個維多利亞海港, 世界著名風景點。今日仲要天朗氣清, 視野山高海遠, 令人心曠神怡。 一日之計在於早餐, 豐富的早餐令成日都體力充沛,精神爽利。 今日一坐低 ,首先想飲杯咖啡, 但係可惜咖啡機壞咗, 只可以飲沖好嘅現成嘅咖啡 ,當然冇咁好飲啦 ,只係聊勝於無。🙄 食物嘅質素就係超水準 ,首先有好多種新鮮嘅水果, 最鍾意嘅係菠蘿, 藍莓, 士多啤梨 ,芒果 ,其次係西瓜, 蜜瓜, 仲可以加啲cream一齊食, 仲有苞子椰菜。 食完水果 ,就到蛋白質, 最鍾意就係煙肉, 煎香嘅煙肉, 鹹鹹地,依依韌韌, 越嚼越香。 雞蛋當然少不了, 食一隻煎荷包蛋, 加一啲黑松露炒蛋, 咁就有足夠嘅蛋白質啦。 跟住再食少少碳水啦 ,烘一塊果仁麥包, 不過個麵包機, 烘極啲麵包都唔燶, 激死, 唯有靚麵包搭夠。🤗 食完麵包再食啲 caesar salad ,清清爽爽, 健健康康, 再飲一杯清新嘅綠茶, 欣賞下窗外嘅美景, 一餐超美超正嘅早餐就完成了。🥳🥳

2023-03-15 447 瀏覽
有外國朋友住在該酒店,房間裡的海景已經非常吸引,當日中午來到頂樓的餐廳相聚,簡簡單單沒人點個套餐吧,免得選擇困難症。現開生蠔,質素正正常常,不算肥,如果是對生蠔有要求的顧客未必能滿意,但配白酒吃吃也不錯了,煙三文魚不錯,很香,很滑,口感一流。主菜牛柳軟爛入味,香氣十足,慢煮到位。湯啊,麵包啊,都算很不錯了,畢竟一人套餐5xx元,不算太貴其實。主要是吃個環境,360度大海景,非常震撼,再加上外面還有一個大大的露台,可以抽雪茄,非常難得的好地方
2023-02-01 665 瀏覽
Le 188評分:🌕🌕🌕🌕🌑公司聚餐,喺炮台山酒店 41 樓舉行,🏢餐廳環抱188 度海景,空間闊落,十分舒適 💯酒店Set lunch有番咁上下質素,前菜雖然簡單如cream cheese 車厘茄沙律,但擺盤精美,配上環境及裝飾加分不少👍👍· 牛小髀🍗慢煮牛小髀肉質幼嫩,配上薯蓉、芥末醬,紅酒醬、入口即化,唔錯唔錯🥰· Tiramisu✨甜品為Tiramisu 層次豐富,咖啡味濃郁,仲有金箔點綴!
Le 188

評分:🌕🌕🌕🌕🌑

· 牛小髀🍗

· Tiramisu✨
2023-01-29 557 瀏覽
係高層41樓望住個超級無敵大海景,真係好靚呀😍而且有sofa位置,好舒適,同朋友一齊黎打卡好開心!仲送Miffy 隨身噴霧瓶😻呢個MIFFY 主題Afternoon Tea set menu 真係十分吸引!包括加拿大海膽及龍蝦配西班牙辣肉腸汁、藍莓啫喱及魚子醬、澳洲韃靼牛肉配松露及紅桑子珍珠撻、法式鴨肝配松露士多啤梨芥末醬多士、燕窩雜莓白酒啫喱、經典法式栗子蛋糕及紅桑子馬卡龍我最愛就係個馬卡龍❤️其他甜點都香甜而不膩,好味😋

仲送Miffy 隨身噴霧瓶😻
我最愛就係個馬卡龍❤️其他甜點都香甜而不膩,好味😋
2022-12-30 652 瀏覽
第一次嚟呢間酒店港島海逸君綽酒店佢氣派十足!好高嘅樓底配好高嘅miffy聖誕樹更有miffy 限定店售賣唔同嘅miffy精品🐰之後上41樓睇住360度view食crossover miffy 嘅 high tea😋MIFFY主題下午茶包括加拿大海膽及龍蝦配西班牙辣肉腸汁、藍莓啫喱及魚子醬、澳洲韃靼牛肉配松露及紅桑子珍珠撻、法式鴨肝配松露士多啤梨芥末醬多士上層甜品包括:燕窩雜莓白酒啫喱、經典法式栗子蛋糕及紅桑子馬卡龍仲有scone杯Latte仲有Miffy拉花高貴食材配上精緻造型喺可愛miffy映襯下,視覺同味覺都好享受💕
第一次嚟呢間酒店港島海逸君綽酒店
佢氣派十足!好高嘅樓底配好高嘅miffy聖誕樹
更有miffy 限定店售賣唔同嘅miffy精品🐰

MIFFY主題下午茶包括

上層甜品包括:

燕窩雜莓白酒啫喱、經典法式栗子蛋糕及紅桑子馬卡龍
仲有scone
杯Latte仲有Miffy拉花

高貴食材配上精緻造型
喺可愛miffy映襯下,視覺同味覺都好享受💕
2022-12-17
下午茶
2022-12-19 681 瀏覽
有幸去到炮台山港島海逸君綽酒店食午餐,餐廳位於41樓,一覽無遺維港美景,遠眺尖沙咀啓德一帶,值回票價。套餐有麵包、餐湯、前菜、主菜、甜品、餐飲,滿足享受。香煎吞拿魚配阿根廷紅蝦、車厘茄醬及松露 4/5擺盤精緻又賣相不錯,紅蝦爽口沾上酸甜茄醬再伴半熟幼嫩吞拿魚,兩種口感既混合令到我更有胃口食正餐。👍🏻😊香煎日本琥珀魚配魷魚及蘑菇高湯 4/5原來琥珀魚係油甘魚個科,所以油香四溢,特別係魚肉兩邊位置,特別肥美可口,伴上帶檸檬香既蘑菇湯中和肥膩感,外皮煎香,肉質鮮嫩,入口即化。🤤但魷魚只不過係配菜,淡味失色。地點:炮台山地鐵站A出口過馬路直出,到酒店記得搭啱lift去41樓。環境:環境景觀💯,風景優美,飽覽188度維港景色,相信睇煙花嘅時候,一定好浪漫。可以考慮吓同男女朋友慶祝聖誕節倒數新年。價錢:因為係朋友設宴,我唔需要俾錢,但係聽講一個套餐$350左右。服務:酒店服務一定係貼心,根本就唔需要擔心,無需要評論。

香煎吞拿魚配阿根廷紅蝦、車厘茄醬及松露 4/5

香煎日本琥珀魚配魷魚及蘑菇高湯 4/5

地點:

環境:

價錢:

服務:

酒店服務一定係貼心,根本就唔需要擔心,無需要評論。
1K
海景餐廳向來是約會首選,今次我就來到位於港島東區的港島海逸君綽酒店頂層41樓Le 188° 餐廳及酒廊,細享精緻美食的同時,同時飽覽海天一色的壯麗維港夜景,叫人嘆為觀止。適逢近期推出的Miffy主題,一踏進酒店大堂就可見到趣緻呆萌的Miffy蹤影。踏入十二月聖誕節,酒店增添了不少佈置裝飾,感受濃濃節日氛圍。酒店大堂中央豎立了有Miffy相伴的巨型聖誕樹,全場矚目,投入歡樂的節慶氣氛。餐廳位置佔盡地理優勢,三面偌大落地玻璃坐擁 188度全海景,視野廣闊,無遮無擋,不分晝夜都能把迷人極致的維港景色盡收眼底,美不勝收,讓整個用餐體驗錦上添花。陶醉於美酒佳餚之中搭配維港美景,在味蕾以上更添視覺享受,無論坐那一枱都是拍照打卡位。餐廳極高樓底甚有空間感,環境開揚寬敞,裝修簡約流麗而不俗氣,配合昏暗柔和的燈光和無敵大海景,棟棟摩天大廈投射出的璀燦燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,十分適合情侶撐枱腳。十二月還可趁機遠眺維港兩岸聖誕燈飾,如果大時大節可以從這個絕佳角度觀賞煙花匯演,應該會更震撼而難忘呢!晚餐時段有Set Dinner 供應,包括前菜、湯、主菜、甜品及餐飲,價錢為每位$698。點菜後,侍應就會

點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的餐包拌以橄欖油、牛油及自家製香草醬。
餐包

前菜 - 香煎北海道帶子配魷魚及芝士薯仔泡沫

北海道帶子大粒肥厚,肉身光滑細緻,極富彈性,煎成外面微焦,中間帶半生熟的質感,得以鎖住帶子的鮮甜肉汁。

香煎北海道帶子配魷魚及芝士薯仔泡沫

拌以綿滑口感的芝士薯仔泡沫,為帶子起提鮮之效,鮮爽味道讓人胃口大開。

香煎北海道帶子

前菜 - 美國極黑 M8 和牛及加拿大海膽配三文魚籽、精選魚子醬及青豆
海膽充滿甘腴鮮味,滑嫩軟綿得像鮮奶油一樣的口感,不會澀口,味道濃郁又回甘,綴以矜貴魚子醬及三文魚籽,瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味。

一放入口就吃得出牛肉是上乘品質,美國極黑和牛既有日本和牛細緻的油花,同時具備美國安格斯牛的濃厚肉味,取得雙方的長處,油花因溫度而在口中融化,從而產生溫潤口感。

美國極黑 M8 和牛及加拿大海膽

湯 - 南瓜黑喇叭菇湯配黑松露酸忌廉

南瓜湯本身已是色彩鮮黃的視覺饗宴,攪拌表面的酸忌廉而令湯身變得厚稠。

南瓜黑喇叭菇湯配黑松露酸忌廉
湯頭質感夠creamy,入口香滑又滿有甘甜的南瓜味,隱隱滲出黑喇叭菇獨有的木質幽香,提昇食味層次。
南瓜黑喇叭菇湯

主菜 - 美國安格斯牛柳配冬季時令蔬菜及松露

上菜時店員會即席於客人面前刨下松露片,每一片削得「快狠準」,大小一致亦夠輕薄,徹底綻放松露的馥郁菌香。

美國安格斯牛柳配冬季時令蔬菜及松露

美國安格斯牛的肉味較一般牛隻濃厚,脂肪不多但牛香十足,完美烘托新鮮松露片的誘人風味。

美國安格斯牛柳

自選Medium Well七成熟,火候控制得精準,表面帶炭火焦香,一切開中心仍保持嫩紅色,保留牛扒豐腴的肉汁,肉質鬆軟不韌,牛味香濃有層次。

美國安格斯牛

主菜 - 香煎法國海鯛魚柳配藏紅花汁

擺盤姿態優雅,混合淡淡清幽的藏紅花汁,不會過份搶味而蓋過魚香,最能表達食材的原始鮮味。

香煎法國海鯛魚柳配藏紅花汁

海鯛魚柳香煎成外脆內嫩,每口都是啖啖肉,肉質緊緻結實而多汁,牽引出白身魚獨有的甘甜鮮味。

香煎法國海鯛魚柳

甜品 - 經典法式栗子蛋糕

正所謂不時不食,一踏入秋冬便是栗子當造季節,甜點造型猶如一座漫天飄雪的小山峰,瀰漫著浪漫唯美的冬日氣息。

經典法式栗子蛋糕

撻皮堅挺脆身,舖滿極臻幼滑的栗子泥,感受秋栗蘊含的木質香氣在口中優雅釋放,滿口都是濃厚甘甜栗香。

Dessert

另加了每人$87,點了紅白酒各一杯,白酒清亮的酸度尤其適合搭配魚類海鮮主菜,果香渾厚的紅酒亦可中和紅肉油脂的膩感。

Wine

Set Dinner每人包括一杯餐飲。

餐飲
美國安格斯牛柳配冬季時令蔬菜及松露
香煎法國海鯛魚柳配藏紅花汁
經典法式栗子蛋糕
2022-12-06 623 瀏覽
同男朋友慶祝周年book咗港島海逸君綽酒店,想睇下附近有咩好食,搵到呢間餐廳,又咁啱喺酒店上面,所以就去咗食,由入去餐廳一路去到食完離場職員都好好,好斯文又好細心,侍應仲主動開聲話幫我地影相📸️環境都一流,所以食得好舒服🤤食物方面,最滿足係兩份主食,叫咗牛柳同魚柳,牛柳好香牛味,食落口感好好,魚柳好香魚味👍當然唔少得甜品🍮當日甜品係粟子蛋糕,蛋糕外圍嘅餅好鬆脆,粟子唔太甜,仲係好真嘅粟子味🤤呢餐飯令我好滿足💕呢間餐廳真係值得去試,尤其係紀念日或者生日
2022-11-26 453 瀏覽
平日黎食黑松露主題既afternoon tea雖然原本都冇咩期待,但都會失望而回食物同服務質素都有待改善景觀係賣點,坐位都坐得舒服,但枱邊明顯有幾處崩口位食物邊面tea set有10款鹹同甜點食得出有黑松露味既只有雪糕其他話有黑松露既甜品 得肉眼見到既"黑點"服務方便 server都係有禮貌 但真係"金魚腦”驚訝大部分server都譚仔姐姐級數 但記憶力比人差前後叫左4次先比到杯暖水我地另外上餐飲時 好明顯上錯枱 望住server去左第2枱 第1杯唔岩 仲問人第2杯有冇叫 結果server轉左一圈 餐飲先到我地枱酒店應該要加重員工培訓
平日黎食黑松露主題既afternoon tea
雖然原本都冇咩期待,但都會失望而回
食物同服務質素都有待改善
景觀係賣點,坐位都坐得舒服,但枱邊明顯有幾處崩口位

食物邊面tea set有10款鹹同甜點
食得出有黑松露味既只有雪糕
其他話有黑松露既甜品 得肉眼見到既"黑點"

服務方便 server都係有禮貌 但真係"金魚腦”
驚訝大部分server都譚仔姐姐級數 但記憶力比人差
前後叫左4次先比到杯暖水我地
另外上餐飲時 好明顯上錯枱
望住server去左第2枱 第1杯唔岩 仲問人第2杯有冇叫
結果server轉左一圈 餐飲先到我地枱
酒店應該要加重員工培訓
2022-09-28 1008 瀏覽
I was well surprised to have a western soup by bell pepper.. really good balanced... before there were two appetizers ,Crab roll with fruits & classic Buffalo mozzarella salad  .. nice and fresh feeling.. summer dish 100% welcome. then a nice "steak" inside skirt... perfect cooked and juicy ... nice vegetables, broccoli might be changed in other but still good match. I love that part of beef...  dessert boring... much space to improve.
題外話/補充資料: Chair not comfortable; toilet with water on sink not easy find the one is working well; View is stunning since you come in... difficult to chose the right seats; service with low English...
  • crab roll; mozzarella salad; soup and beef
2022-09-24 1017 瀏覽
有個老友長住酒店真好 ,成日都可以黐早餐食, 今日又嚟黐高高高級早餐 ,因為係座落於41樓, 座位180度俯覽整個維多利亞海港, 東至筲箕灣鯉魚門 ,西至堅尼地城 ,今日天清氣朗, 視野清晰, 秀色可餐, 當然少不了美食 。最鍾意呢度嘅早餐, 提供大量新鮮水果, 蔬菜 ,果仁麥包都好好食 ,仲有肥美嘅煙三文魚, 加啲檸檬汁, 超好味, 一朝早就食夠一個星期嘅omega-3, 真係滿足。 即磨咖啡長飲長有, 中式食物都有 ,可以食點心 ,食粥, 對住窗外美景, 坐到十一點, 食埋晏晝嗰餐, 真幸福。🥰🥰
2022-09-20 1038 瀏覽
係酒店住左一晚,第二日朝早去到41樓既Le188食自助早餐,一上到去都覺得好好view,可惜即使係閒日都無窗邊位置,係我哋太遲起身了😶😶但令人真正失望既係食物,Buffet無任何既station,想煎隻蛋煮個粉麵都無,出面只有一啲基本野食:有果汁同咖啡機中式點心有好實既燒賣,好厚皮既齋粉果😩 還好有正常發揮既腸粉同埋蓮蓉包仔,另外豬肉粥係易入口的。麵包有幾款,牛角包係完全無酥脆感覺,咬落無牛油味,只係咬緊甜甜地一舊粉既感覺。另外窩夫幾有特色所以都夾左件,如果乾食有少少難頂,酒店又無提供醬料,好彩係遠少少嘅水果station發現左cream同小小士多啤梨碎,自己再倒左個杯裝yogurt落去,先濕潤啲。佢仲有少少cold cut and cheese,但真係小小,而且係連餅仔都無,所以我拎咗沙律菜同埋佢組合,喺呢度食自助早餐真係要發揮少少創意先會好食啲。另外嘅熱食直頭冇影相,都係最普通嘅茄汁豆啊薯餅嗰啲啦,佢個豬柳漢堡扒好難食,麥當勞嗰個都好食啲😩

有果汁同咖啡機

♨️Le188 restaurant & lounge 北角油街23號港島君綽酒店41樓@le188restaurant_lounge 💜環境一絕,雖然今日天氣算係大霧唔夠清但都冇影響心情,全間餐廳三面也用落地玻璃望住維港海景坐咩位都唔蝕底,員工態度好有禮貌照顧殷勤,食物就普通啲,但一個lunch set收費唔貴又有齊所有嘢都算係咁架啦☺️🔷法國即開生蠔一人三隻海水味十足,只係細隻咗啲🤣🔷Blue Crab Salad Roll青瓜片包住蟹肉,份量夠大但唔夠鮮甜🔷Handmade bread幾款法包都唔錯,我食咗好多,要讚吓佢啲牛油好香🔷Bell Pepper Potato soup甜椒帶點苦味,又冇薯仔味,成件事一啲都唔夾,充滿違和感🔷Grilled Black Angus Inside Skirt呢個安格斯內裙落單時哥哥已經講咗比較韌叫我叫五成熟,上菜有五小件但真係好韌,切唔開唯有成件入口,又唔係好咬得開,好驚吞嘅時候哽親,之後收碟姐姐問食物如何?我老實話比佢知佢又好好問我需唔需要換過另一碟main,呢點有驚喜加分,不過我成碟都食晒唔打算換,意見就表達左,希望佢哋會改善🔷Pan fir
♨️Le188 restaurant & lounge
北角油街23號港島君綽酒店41樓
@le188restaurant_lounge

🔷法國即開生蠔
一人三隻海水味十足,只係細隻咗啲🤣
🔷Blue Crab Salad Roll
青瓜片包住蟹肉,份量夠大但唔夠鮮甜
🔷Handmade bread
幾款法包都唔錯,我食咗好多,要讚吓佢啲牛油好香
🔷Bell Pepper Potato soup
甜椒帶點苦味,又冇薯仔味,成件事一啲都唔夾,充滿違和感
🔷Pan fired Chilean Cod Fillet
好彩呢個魚補返數都幾高分,啖啖肉又鮮甜高質,旁邊兩粒青口都好鮮👍🏻
🔷Lemon Meringue Tart
酸酸甜甜嘅檸檬撻我鍾意👍🏻
🔷Movenpick ice cream
🔷Coffee or Tea

食物:7.5/10
抵食:7.5/10
環境:9/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkigfood #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodlover #北角美食 #食在北角 #seaview #維港景色 #西餐 #打卡餐廳 #打卡 #victoriaharbour #酒店餐廳 #食好西

2022-09-15 454 瀏覽
得閒要獎勵一下自己☺️☺️對上一次黎staycation 感覺都唔錯今次同朋友約埋一齊黎食tea😋-環境今次真係有啲失策 遲左訂枱結果得返門口位 好彩都有窗邊有景睇個景真係睇幾耐都唔會厭-食物今次個tea set 叫夏日海洋見佢有唔少野食都係有海鮮係上面有蟹肉有帶子仲有鮑魚添特別係個蟹肉三文治 以tea set 黎講都幾足料😂😂甜品就反而冇禁突出普普通通另外溫度上冇禁好一般都係微暖 唔係好夠熱/凍-服務依舊都好好 好有禮貌不過人手可能唔係好夠 未必枱枱照顧到但經過見到有需要都會停低幫我哋影下相 加下水禁-總括黎講如果食物可以再進一步就好期待。
得閒要獎勵一下自己☺️☺️
對上一次黎staycation 感覺都唔錯