2019-07-18 768 瀏覽
跟朋友約會的好地方。此店是我邀約朋友的好地方,店員用英語溝通,有圖可以點菜,店員不會迫你落單,一餐飯傾下計坐2小時都不會趕你,好難得。非常推介飲後到此店食甜品, 賣相靚,又非常好味,我嚐過跟朋友2人只叫一甜品, 店員都冇黑面, 讚。推介:焦糖蘋果牛油可麗餅煎帶子可麗餅肉醬意粉甜apple cider自家製檸檬汁/水不推介: 咖啡奶茶 真係好難飲!如坐好耐,不建議叫有雪糕甜品, 因為溶得快, 另外,可麗餅會淋左。。。影響口感,也不健康。最後,店內有厠所,都ok 整潔。
跟朋友約會的好地方。
推介:
焦糖蘋果牛油可麗餅
煎帶子可麗餅
肉醬意粉
甜apple cider
自家製檸檬汁/水
不推介: 咖啡奶茶 真係好難飲!
最後,店內有厠所,都ok 整潔。

因為有朋友生日,所以一早已經訂定位但係去到就算未full。。都要等左陣先有位。。因為唔夠人手清理餐台。。所以放唔切人入去。。一開始係比佢既CREPE吸引而來的。。。等緊既時候又比佢門口的食物想吸引。。所以好快已經決定左會點青口同crepe了!第一樣黎到既係青口。。。d青口的肉真係細過<手指尾>的指甲呀!有d係細到。。。我地話似鼻屎添呀因為真係勁細。。。我地連食都唔想食。。。之後就已經係crepe了因為大家都未試過呢種crepe所以都蠻期待的。。。但係一如標題所講。。。切開後同一食之下。。係失望的唔係唔好食。。。不過。。。麻麻~切開後>>>另外點左份鵝肝。。。本身鵝肝是ok的。。。不過敗北在佢下面既麵面我地已經即食。。但係塊麵好硬最後要分開鵝肝同麵包黎食!龍蝦pasta。。非常是麻麻。。。平均人頭好似都要近$250但係性價比好低呀!!唔會encore~
因為有朋友生日,所以一早已經訂定位
但係去到就算未full。。
都要等左陣先有位。。
因為唔夠人手清理餐台。。
所以放唔切人入去。。

一開始係比佢既CREPE吸引而來的。。。
等緊既時候又比佢門口的食物想吸引。。
所以好快已經決定左會點青口同crepe了!

第一樣黎到既係青口。。。
d青口的肉真係細過<手指尾>的指甲呀!
有d係細到。。。我地話似鼻屎添呀
因為真係勁細。。。我地連食都唔想食。。。

之後就已經係crepe了
因為大家都未試過呢種crepe
所以都蠻期待的。。。
但係一如標題所講。。。
切開後同一食之下。。係失望的
唔係唔好食。。。不過。。。麻麻~

切開後>>>

另外點左份鵝肝。。。
本身鵝肝是ok的。。。
不過敗北在佢下面既麵面
我地已經即食。。但係塊麵好硬
最後要分開鵝肝同麵包黎食!

龍蝦pasta。。非常是麻麻。。。

平均人頭好似都要近$250
但係性價比好低呀!!

唔會encore~
2019-03-08
2019-04-23 744 瀏覽
朋友生日,諗住請佢食餐好嘅,最尾佢就揀咗呢間位於銅鑼灣既 La Crêperie 。由於我哋冇book枱,都驚要等好耐。或者可能我哋仲早啦,餐廳入面得兩三台客,我哋就直入,仲坐咗最埋便嘅角落頭位,方便我哋傾計。今晚兩人叫咗個二人餐,包左兩杯野飲,兩份鹹 crepe 兩款甜crepe。鹹嘅我哋揀咗菠菜芝士三文魚,同巴拿馬火腿。甜嘅就揀咗士多啤梨椰子雪糕同埋朱古力香蕉。睇落薄薄地 既crepe原來都好飽肚,食完鹹嘅已經好飽,但係女生又點會抗拒甜品啊!最尾我哋係清晒,捧住個肚!鹹甜總共試咗四款,我自己最鍾意甜嘅!埋單大概$300一位,我覺得如果兩個女仔細食嘅話就唔好叫二人餐呀,因為真係會飽到行唔郁㗎!🤣🤣🤣🤣

2019-04-17 547 瀏覽
很少寫食評,但今次真心讚美這家餐廳的食物出品及服務!尤其推介漢堡及法式薄餅,飲品及甜品也十分出色與女友慶祝週年紀念,餐廳特意在甜品準備驚喜,十分感謝!誠意推介給各位情侶
很少寫食評,但今次真心讚美這家餐廳的食物出品及服務!
尤其推介漢堡及法式薄餅,飲品及甜品也十分出色

與女友慶祝週年紀念,餐廳特意在甜品準備驚喜,十分感謝!

誠意推介給各位情侶
2019-04-17
紀念日
2019-04-04 651 瀏覽
好耐冇同班好朋友食飯喇😅 難得約哂成班, 仍然選擇銅鑼灣, 始終比較就腳, 負責book位嘅朋友揀咗呢間食crepe 😁 (其實同一分店我係第二次食喇)一班人都係叫幾碟share, 因為有一個朋友減肥中所以又不能叫太多😅Salmon salad, 大大粒scallops 賣相吸引 有沙律菜, 蕃茄仔, 檸檬汁, 食完相當醒胃主菜好似冇影相... 直接跳去甜品 叫左呢個有焦糖味雪糕, 焦糖香蕉, 整個都充滿住焦糖睇見都好難忍口!!

有沙律菜, 蕃茄仔, 檸檬汁, 食完相當醒胃

Salmon salad

主菜好似冇影相... 直接跳去甜品
叫左呢個有焦糖味雪糕, 焦糖香蕉, 整個都充滿住焦糖
睇見都好難忍口!!
Le  Defi

2018-03-20
Le  Defi
  • Le Défi
2019-03-25 424 瀏覽
朋友生日,幾個決定約出黎食飯聚下,上openrice睇呢間食評好似唔錯咁,於是決定黎呢間覓食。黎到時覺得環境好令,好有氣氛,但呢間就真係食個環境,唔好對野食有太大既期望😂😂但值得一讚既係呢度既服務好好👍🏻👍🏻服務絕對加分🙈🙈可能我地唔識欣賞呢味菜式,食落只覺好咸😣😣😣個青口我朋友就覺得ok,但我食落有小小腥味。最正常既係意粉同埋薯條呢度係用碗裝酒我覺得好得意😆😆而且又幾好飲

可能我地唔識欣賞呢味菜式,食落只覺好咸😣😣😣
呢度係用碗裝酒我覺得好得意😆😆而且又幾好飲
2019-03-24
2019-03-10 1473 瀏覽
今日同朋友慶祝🥳生日,突然諗起好耐冇食過法國galette 同crepe,就揀咗呢一間係銅鑼灣嘅La Creperie。話哂喺法國🇫🇷住左幾年,而且我當年住Brittany,真係食唔少galette。Brittany 係法國西部既一個省,就係galette同crepe既家鄉。由於Brittany係沿海,所以呢間La creperie就用左好多Brittany 特色既裝修⚓️同裝飾,藍白🛳同航海主題,完全襯返餐廳既食物。訂左枱準時到、店員都好有禮貌帶位,我話左朋友生日🎂想pre order 定甜品寫字,佢地都好幫手,服務態度良好👍🏼叫左一瓶細既sweet cider, 因為朋友唔係好飲得,sweet既就會甜啲同埋冇咁多酒精,蘋果味重啲🍎🍺青口而家都仲係時令,雖然偏細隻都幾清甜,同埋即使都一定冰鮮左,不過起碼唔有雪味。佢既青口主要用洋蔥同白酒寫,忌廉味唔重,清清地幾好,薯條就不過不失啦。店員見我哋係share嚟食,都好細心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上個galette。我揀左呢個偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料係蕃茄、parma ham、Cam

Mussels  and  french  fries

店員見我哋係share嚟食,都好細心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上個galette。我揀左呢個偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料係蕃茄、parma ham、Camembert 芝士同蛋,仲有啲side 🥗 ,唔錯👍🏼
Les    Pierres    Noires
Les  voiles de  Saint  Tropez

甜品crepes最好就係佢可以幫我寫埋慶祝字句,les voiles de saint tropez係有雲呢拿雪糕、焦糖左嘅蘋果同埋sated caramel,賣相本身就好靚,佢地插埋支長蠟燭🕯️,夠體貼!至於個crepe有少少厚,還好蛋味🥚幾香、salted caramel配雲呢拿雪糕🍦真係幾夾
食物有80分、環境90分、服務98分,呢間餐廳🍴值得黎食!可以encore😋😚
Sweet  cider
Sweet  cider
  • Les Pierres Noires
1K
2019-02-13 1097 瀏覽
Crepe 真係無得輸, 當年喺法國, 一試愛上! 返香港都食得番呢種味道, 正’s! 眼見 Crepe 好似好細份, 但堅飽的, 眼濶肚窄的我們! 今次主要係咸食 Crepe! LA PIANO 煙三文魚配菠菜 crepe $145 ~ 皮脆味香濃, 包住咸咸哋既煙三文魚 & 幼滑菠菜, 刺穿蛋黃變成幼滑醬汁, 秒清! La Marin $152 ~ 大大粒帶子, 配上白酒忌廉汁煙肉磨菇, 好 creamy幼滑, 好香! 不過有點膩! 青口配薯條 $178 ~ 薯條新鮮炸, 厚厚的! 青口新鮮鮮甜, 口感細膩順喉, 連湯都可以飲, 唔太咸! 另外 order 一個 Crepe 同帶子仔好似, 都係白酒忌廉汁煙肉磨菇, order 既時候竟然無為意, 失策!
LA PIANO

La Marin

LA PIANO
La Marin
2019-02-12 692 瀏覽
以前學法文老師請過我地食crepe個陣唔覺得特別好食所以朋友話要試呢間個陣我都唔太期待😂點知食落又有驚喜喎😋首先嗌左呢個前菜 Blinis分別係三文魚同蟹肉迷你薄餅我唔食三文魚但朋友話食落新鮮蟹肉薄餅啖啖肉 正😍主菜揀左龍蝦意粉味道正正常常啦冇咩特別最驚喜既係呢個crepe!!!caramelised banana加埋caramel icecream真係冇得輸呀🤤🤤嗜甜既人一定唔可以錯過😈😈下次要試埋佢鹹既crepe好似都幾吸引😋
以前學法文老師請過我地食crepe

蟹肉薄餅啖啖肉 正😍

主菜揀左龍蝦意粉
味道正正常常啦
冇咩特別

最驚喜既係呢個crepe!!!
真係冇得輸呀🤤🤤
嗜甜既人一定唔可以錯過😈😈
下次要試埋佢鹹既crepe
好似都幾吸引😋
2019-02-02 753 瀏覽
約左朋友食tea 佢帶左我黎食呢間餐廳!呢間餐廳既位置如果吾系特登睇openrice 都吾會去!😂😂😂行過路過系會miss左!首先叫左個蕃茄意粉!以為平平無奇!但帶驚喜!意粉有小小辣味加上蕃茄汁好濃,同埋好多既芝士,撈埋一齊好正!可以講系我食過最好食既蕃茄意粉!我會再encore !🤣跟住點左個煙三文魚配菠菜crepe 個crepe佢煮得夠濃所以好香!食落仲有小小脆!加埋d配菜咬落去索索聲真系無得輸😋

2019-01-28 760 瀏覽
相信各位只要係CREPERIE既FANS,就一定會識得呢間餐廳!之前睇FACEBOOK有有做過實測香港幾間賣CREPERIE既餐廳,總體評分黎講呢間最高~因為得兩個人食,所以叫既款式唔算多,但水準完全OKAY,好正宗SCALLOPS PASTA一上台個賣相勁吸引,一睇就知個汁係掛麵既,唔會過份多汁~食落麵質彈牙,煮到AL DENTE既口感,配上咸香BACON CREAM SOURCE,單食都滿足更何況佢個帶子大粒到一個點,帶燒過既焦香味,放入口富有帶子油份鮮味,好符合法國風情特色呢呢款叫LA PIANO 既GALETTES就有SMOKED SALMON,SPINACH,EGG,CREAM,SALAD~以上幾種食材夾埋都係食落必定好食既組合,但就略嫌DRY左少少,有機會SMOKED SALMON同個餅其實都係DRY,一隻蛋就唔夠濕潤。好快去到重頭戲,呢個叫 LA QUEBEC SAINT MALO~佢個VANILLA ICECREAM 冇得輸,有VANILLA籽,係NATURAL甜味,夾埋佢個新鮮STRAWBERRY同個餅底,好好FEEL好滿足頭先食完STRAWBERRY個個已為以經好好
總體評分黎講呢間最高~
因為得兩個人食,所以叫既款式唔算多,
但水準完全OKAY,
好正宗

食落麵質彈牙,煮到AL DENTE既口感,
配上咸香BACON CREAM SOURCE,
單食都滿足

更何況佢個帶子大粒到一個點,
帶燒過既焦香味,
放入口富有帶子油份鮮味,
好符合法國風情特色呢

以上幾種食材夾埋都係食落必定好食既組合,
但就略嫌DRY左少少,
有機會SMOKED SALMON同個餅其實都係DRY,
一隻蛋就唔夠濕潤。
佢個VANILLA ICECREAM 冇得輸,
有VANILLA籽,
係NATURAL甜味,
夾埋佢個新鮮STRAWBERRY同個餅底,
好好FEEL好滿足

頭先食完STRAWBERRY個個已為以經好好食,
點知呢個仲好食,
係開心果ICE CREAM WITH HONEY AND ALMOND!!
開心果個種NUTS味同HONEY係天作之合,
餅底煙韌令食落去既趣味都大大增強!
2019-01-02
  • 開心果CREPERIE
2019-01-20 865 瀏覽
第一次食係係上海,個時覺得好驚喜,話晒第一次食鹹嘅crepes,覺得好特別。咁啱見到團購有午餐,就約埋一齊去食,有個main course+dessert +drink,78蚊算抵啦,service都幾好,食dessert 會主動換一套🍴,又可以慢慢坐👍
2019-01-14 609 瀏覽
食物方面、係唔錯既但態度真係差左少少坐底點餐知時都仲可以既正常既2個朋友太耐冇見 食完都傾左一陣先叫埋單叫埋單之後個女服務員就掉張單去我地台面我地第一個反應:哇駛唔駛咁惡呀之後放好錢叫唔該過黎收佢又好粗暴咁一手拎走個收錢盤雖然成間餐廳係我地最後先走但其實我地都係食左2個鐘零10分鐘唔清楚係唔係有中場休息時間但如果真係有 都可以同我地講聲 我地絕對會合作既我地都係第一次黎但態度係咁 幾好食都唔會想再黎好可惜
食物方面、係唔錯既

我地都係第一次黎

但態度係咁 幾好食都唔會想再黎
好可惜
2018-12-25 1225 瀏覽
<與女朋友吃飯系列•十三>今天是平安夜,決定跟女朋友吃法國大餐。在香港,常見的法國餐有大家樂和Delifrance,但平安夜這麼特別,當然要嚐嚐高級或者比較正宗的法國菜吧!早已透過openrice訂座,結果店主精心安排一個靚位置,而且店內掛上不同聖誕裝飾,很有聖誕氣氛似的。甫打開餐牌,不同特色的法國菜躍然紙上,如crepes,結果,經過一輪挑選,我們選擇了1️⃣青口配薯條2️⃣奄列3️⃣焦糖燉蛋。先上了青口配薯條,青口很多且很鮮甜,薯條也是新鮮炸的,絕對配得上$178!但可惜的是沒有法國多大特色。吃完後,侍應才開始烹煮奄列,值得一讚,所以每道菜也是熱辣辣的。其實我不知道這道菜是什麼,我故且叫它做奄列。入面有三文魚,沙律菜,蛋等等。很有法國式的,但味道有點怪怪,感覺上食材還食材,皮還皮,我有點不慣吧,很像吃下ALL DAY BREAKFAST。最後上了焦糖燉蛋。燉蛋感覺很好,很值得吃,比傳統名店的還要好。感覺上這店服務很好,常言道一頓法國菜要吃四至五小時,此店也繼承傳統!我覺得很好,且有法國特色的薄餅,很值得去,唯一美中不足是主菜我還是覺得沒有太多選擇。
<與女朋友吃飯系列•十三>

青口配薯條
La  Piano
焦糖燉蛋
2018-12-17 1027 瀏覽
星期六晚上around8點,不用等位揀左個set diner for 2,有兩個main courses 2個desserts 同2杯野飲呢個salad有龍蝦仲有西柚,幾fresh 五錯第二道main courses系帶子意粉,味道一般偏淡,無咩特別兩個crepes都好味,口感好煙韌,五系脆個啲,甜度適中推介raspberry sorbet,酸酸甜甜,同crepes好夾!待應服務態度很好,會推介daily specials,當晚系青口同生蠔,但本身自己五太好呢啲,所以無試。總結,就算五食main courses,黎呢到食甜品同飲野都系五錯既選擇
星期六晚上around8點,不用等位

Lobster  salad

呢個salad有龍蝦仲有西柚,幾fresh 五錯

SCALLOPS  PASTA

LEVPECHEUR

LA  PLOUGASTEL

兩個crepes都好味,口感好煙韌,五系脆個啲,甜度適中

Lobster  salad
LEVPECHEUR