2天前 0 瀏覽
同朋友嚟咗黃埔呢間韓國餐廳食飯,個名就係叫做景福宮😹仲要真係韓國人打理,有feel餐廳好乾淨企理,座位都好闊落我哋兩個人share一個炒年糕鍋 $288都幾大鍋😹有好多長條型嘅年糕、有拉麵、餃子、烚蛋、魚糕,味道唔算好辣,唔係好食得辣嘅都可以食到🤣醬汁好濃郁,同喺韓國食到嘅都幾似,真係好掛住韓國嘢食😂個人覺得煮到入味最好食,我哋兩個人食都食到好飽,份量都幾多✨細食嘅可以好似我哋咁樣兩個人share一個鍋

餐廳好乾淨企理,座位都好闊落

我哋兩個人share一個炒年糕鍋 $288
醬汁好濃郁,同喺韓國食到嘅都幾似,真係好掛住韓國嘢食😂
最近在紅磡,我發現了一家傳統的韓國🇰🇷料理餐廳,是韓國人經營的味道十分正宗😋裝潢讓我彷彿置身於韓國的街頭小巷。呢間餐廳精心設計的室內裝潢充滿了韓國的風味和特色~都是用木製的,仲有提供不同的韓國燒酒和飲品。餐廳嘅菜單上有各種傳統的韓國料理選項,包括石鍋拌飯、辣炒年糕、炸雞、燒肉等等。🔸醬油蟹飯💰188/1 大大隻醬油蟹充滿新鮮嘅蟹膏,望落勁有食欲呀😍😍蟹肉鮮嫩多汁,同醬油的香氣完美融合,每一口都帶來滿滿嘅滿足感。蟹膏撈埋飯一齊食,吸收曬蟹汁嘅風味,醬汁味道鮮甜~食飯正宗嘅韓國風味呀!大推👍🏻🔸純豆腐湯飯💰108呢道菜睇起來簡單,但味道卻非常鮮美。豆腐鮮嫩滑順,湯汁清爽,帶點微辣嘅湯配上香嫩嘅白飯好美味~呢道湯飯係一個簡單而美味嘅選擇,尤其適合想要輕食嘅朋友仔呀。

🔸醬油蟹飯💰188/1

🔸純豆腐湯飯💰108
  • 醬油蟹
K-Palace今日帶大家嚟試下呢間由韓國人開設嘅正宗韓式餐廳,位置方便之餘,性價比亦相當高!醬油蟹 ($168/pc)醬油蟹堪稱韓國名菜,鮮甜美味令人難以抗拒。呢到嘅醬油蟹價格非常親民,百幾蚊就可以試到,仲要包埋紫菜白飯!醬油蟹醃得好入味,肉質非常嫩滑,味道鮮甜帶醬油香,仲有唔少呈鮮橙色嘅鮮味蟹膏,入口既鮮且香!泡菜豬肉湯飯 ($118)泡菜湯酸酸甜甜,帶點微辣,加埋爆炒過嘅腩肉同煮,非常惹味。而且非常足料,有多種蔬菜同豆腐,送飯食一流!
K-Palace

醬油蟹 ($168/pc)

泡菜豬肉湯飯 ($118)

2024-05-27 0 瀏覽
實在太耐冇食過醬油蟹啦,今日約左同朋友一齊黎到食晚飯🍚過一過口癮先😋重點仲要係韓國人打理😍由於係韓國人打理嘅關係,所以入面點餐係需要用到英文點餐,但係Menu都係有中英提供,非常貼心❤️醬油蟹🦀太令我懷念既味道,味道有啲偏鹹🧂但將蟹膏撈紫菜飯🍚味道中和返,而且蟹膏適中,😍食落鮮味十足,紫菜飯就咁食都已經好好味大醬湯飯🍚入面材料非常足料,有豆腐及大量瓜類食材🥰味道非常鮮甜,唔會好鹹,送飯一流
重點仲要係韓國人打理😍

醬油蟹🦀
太令我懷念既味道,味道有啲偏鹹🧂

大醬湯飯🍚

2024-05-25 0 瀏覽
🥜超近黃埔站🥜朋友從未食過醬油蟹,係尖沙咀食過一間麻麻地,所以塭左呢間試試醬油蟹飯 $188 (1pc) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Soy Sauce Marinated Crab with Rice🥜超多蟹膏,鮮甜鮮甜🥜調味唔會過鹹或者得陣麻油味,好配飯辣炒年糕 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Stir-fried Rice Cake🥜平時食果d汁都係稀稀的,呢個唔算好漿口,但都比好多韓國餐廳好🥜年糕煮得剛好,保留煙韌度🥜辣度係bbbbbb辣,怕辣嘅朋友仔唔洗驚無骨半半炸雞(原味&甜酸) $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️Half & Half Boneless Fried Chicken🥜見枱枱都有叫,都叫左一份🥜份量好足,起碼有12舊🥜唔會乾爭爭🥜中意甜酸嘅多d

🥜超近黃埔站

醬油蟹飯 $188 (1pc) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜超多蟹膏,鮮甜鮮甜
🥜調味唔會過鹹或者得陣麻油味,好配飯

辣炒年糕 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Stir-fried Rice Cake
🥜年糕煮得剛好,保留煙韌度
🥜辣度係bbbbbb辣,怕辣嘅朋友仔唔洗驚

無骨半半炸雞(原味&甜酸) $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜見枱枱都有叫,都叫左一份
🥜份量好足,起碼有12舊
🥜唔會乾爭爭
🥜中意甜酸嘅多d

• 醬油蟹飯
2024-05-24 0 瀏覽
🙋🏻‍♀️對上一次食醬油蟹🦀已經係成年前啦,不知不覺又過咗一年,前幾日同朋友仔咁啱講起好掛住韓國🇰🇷嘅醬油蟹,朋友仔就提議我哋再去多次K-Palace👏一出黃埔地鐵站轉過彎就到啦,原來佢哋而家已經改咗名叫【景福宮】啦,呢間嘅韓國菜係我哋每次食韓國嘢嘅首選,因為佢係韓國人主理👨🏻‍🍳食物質素有保證之餘,位置仲好闊落添👍🏻🦀醬油蟹飯蟹嘅size都幾大隻㗎,一打開見到入邊好多膏啊,食落仲好鮮甜好入味,將啲蟹膏撈落啲紫菜飯度,真係勁滿足呀🤩🍚大醬湯飯大醬湯入邊真係超多料啊,多種唔同嘅蔬菜🥬而大醬味都幾重㗎,仲帶點甜添,撈埋落啲飯度一齊食,好味又飽肚呀😍

🦀醬油蟹飯

🍚大醬湯飯
2024-05-22 46 瀏覽
初嘗試醬油蟹,韻兒很少吃韓國菜~見黃埔有一間韓國餐廳開了很久就去試一試🤭🤭聞說這間餐廳是真.韓國人主理💯以前有不少餐廳都轉型或者改了名字,這間餐廳已改名為「景福宮」正餐前有開胃前菜:泡菜、芽菜&黑豆這是韓國傳統餐廳必配的前菜(⁠≧⁠▽⁠≦⁠)我們點了醬油蟹和豆腐湯醬油蟹:螃蟹選用新鮮的大型螃蟹,肥美的蟹肉非常有咬勁及口感非常豐富,醬油的咸香味和螃蟹的甜味非常搭配。螃蟹肉質的細緻口感和韌性,讓人一口接一口。而醬油的味道也能夠增添一點香氣,使整道菜更加有層次感。值得一提😌醬油蟹的配料也非常出色。蒜頭的香氣可以增加整道菜的風味,同時也能夠蓋過一些腥味💯溫馨提示大家🥀這個套餐有配紫菜飯,範佩蟹肉吃真的是另一種神仙配搭🤫韓式豆腐湯:他們家的特點是豆腐細嫩滑滑。😍味道濃郁,這說明廚師應該有耐心仔細熬煮湯頭,讓各種調味料充分融合,發揮最佳風味。飲品:青檸檬梳打和百香果梳打K-Palace紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖
初嘗試醬油蟹,韻兒很少吃韓國菜~
見黃埔有一間韓國餐廳開了很久就去試一試🤭🤭

聞說這間餐廳是真.韓國人主理💯
以前有不少餐廳都轉型或者改了名字,
這間餐廳已改名為「景福宮」

正餐前有開胃前菜:泡菜、芽菜&黑豆
這是韓國傳統餐廳必配的前菜(⁠≧⁠▽⁠≦⁠)

我們點了醬油蟹和豆腐湯

醬油蟹:

韓式豆腐湯:
他們家的特點是豆腐細嫩滑滑。😍

飲品:
青檸檬梳打和百香果梳打

紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖
2024-05-20
2024-05-19 40 瀏覽
放工又再同朋友出街食飯了,去到一間韓國餐廳,叫福景宮,不知道還以為是宮殿🤣,本身打算食醬油蟹,但朋友腸胃不適,所以放棄了,下次一定要食到😁大大個景福宮以傳統韓國餐廳小店的裝修餐牌也是用韓國景福宮為封面,都是用傳統的鐵匙羹同鐵筷子每張枱會贈送韓式三小食年糕鍋 $288 🌟🌟🌟🌟🌟濃郁的湯頭令每一口都能感受到麵條的Q彈和湯頭的香濃,年糕的Q彈和餃子餃子餡料的鮮美和皮的薄厚適中。每一顆餃子都包裹著粉絲加肉碎的餡料,吃起來鮮美多汁。皮的口感剛好,不會太厚也不會太薄。兩人份量足夠多😆桃子米酒 $98 🌟🌟🌟🌟🌟清甜的桃子風味和香醇的米酒口感完美結合。每一口都能感受到桃子的清新果香和米酒的醇厚香甜,帶來愉悅的味覺享受。桃子的甜味和米酒的酒香交織在一起,陣陣的甜香味。

大大個景福宮

以傳統韓國餐廳小店的裝修

餐牌也是用韓國景福宮為封面,都是用傳統的鐵匙羹同鐵筷子

每張枱會贈送韓式三小食
前菜

年糕鍋 $288 🌟🌟🌟🌟🌟

桃子米酒 $98 🌟🌟🌟🌟🌟
桃子米酒

前菜
桃子米酒
2024-05-18 35 瀏覽
以前成日喺紅磡食嘢 隔一排冇嚟過啲餐廳都唔同咗 呢間餐廳都改咗名叫景福宮同朋友嚟食晚飯 叫咗兩樣嘢✨韓式前菜有三款前菜 泡菜 大豆芽 同黑豆好鍾意食黑豆前菜 估唔到呢到都有得食🤩黑豆食落有啲甜甜地 仲幾有口感😋泡菜就偏酸帶微辣 而大豆芽就較清淡✨醬油蟹(💰$188)好耐冇食醬油蟹🦀食落幾新鮮👍🏼蟹肉幾鮮嫩滑口 而且仲有唔少蟹膏😙將蟹肉同蟹膏撈埋醬油同紫菜飯一齊食 正😋✨豬肉泡菜湯飯(💰$108)熱辣辣嘅豬肉泡菜湯 食落好香泡菜味😋味道辣辣地🌶️啱晒用嚟配飯食🍚而湯料就有豬肉 豆腐 金菇 幾足料👍🏼
以前成日喺紅磡食嘢 隔一排冇嚟過
啲餐廳都唔同咗 呢間餐廳都改咗名叫景福宮
同朋友嚟食晚飯 叫咗兩樣嘢

✨韓式前菜
有三款前菜 泡菜 大豆芽 同黑豆
好鍾意食黑豆前菜 估唔到呢到都有得食🤩
黑豆食落有啲甜甜地 仲幾有口感😋
泡菜就偏酸帶微辣 而大豆芽就較清淡

✨醬油蟹(💰$188)
好耐冇食醬油蟹🦀食落幾新鮮👍🏼
蟹肉幾鮮嫩滑口 而且仲有唔少蟹膏😙
將蟹肉同蟹膏撈埋醬油同紫菜飯一齊食 正😋

✨豬肉泡菜湯飯(💰$108)
熱辣辣嘅豬肉泡菜湯 食落好香泡菜味😋
味道辣辣地🌶️啱晒用嚟配飯食🍚
而湯料就有豬肉 豆腐 金菇 幾足料👍🏼
  • 醬油蟹
2024-05-13 68 瀏覽
三訪 Kpalace ,再提提大家已改名 「景福宮」有一段長時間🤭咪再去錯第2度😙 今次係家姐仔主動要求想食醬油蟹🦀Let’s go ~🦀醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)先叫咗1隻醬油蟹🦀都幾大隻下,超爆膏,好鮮甜,味道唔會太咸又帶點微辣。首先將蟹膏+肉撈晒落紫菜飯,然後再撈啲飯落蟹蓋嗰度,幸福滿瀉💖🦀豬肉泡菜湯飯 $108唔算太辣,配料份量十足,好多五花肉、泡菜、豆腐 再埋一碗白飯,一定夠飽!🍓士多啤梨梳打$53🍻Overall嚟講人均$148確實性價比高,抵食!中意醬油蟹既你一定要去試吓~如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
三訪 Kpalace ,再提提大家已改名
「景福宮」有一段長時間🤭咪再去錯第2度😙
醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)

今次係家姐仔主動要求想食醬油蟹🦀Let’s go ~
醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)

🦀醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)
醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)
首先將蟹膏+肉撈晒落紫菜飯,
醬油蟹飯 $188(1pc)/$366(2pcs)
然後再撈啲飯落蟹蓋嗰度,幸福滿瀉💖

🦀豬肉泡菜湯飯 $108
唔算太辣,配料份量十足,
好多五花肉、
泡菜、
豬肉泡菜湯飯
豆腐 再埋一碗白飯,一定夠飽!
士多啤梨梳打水

🍓士多啤梨梳打$53

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
韓式前菜
2024-05-09
士多啤梨梳打水
韓式前菜
  • 醬油蟹飯
  • 前菜
2024-05-10 57 瀏覽
朋友叫我一齊北上行街買嘢嘆美食,話性價比好高,眼見香港市面人流稀疏,食肆淡靜,我決定留港消費當幫忙!其實北上車費都唔平,我住得遠一來一回都要過百蚊。今日來到黃埔,呢度係美食集中地,到處都係餐廳,好耐冇食過韓國菜就揀咗呢間《景福宮》K-Palace 炒年糕鍋Rice Cake Hot Pot 個鍋好大、甜甜辣辣好惹味,兩個人share食到飽大滿足,食材多樣 好豐富,有泡麵、韓式粉絲、年糕,有餃子🥟韓式魚板,蔥蒜、椰菜🥬雞蛋 🥚前菜:泡菜、芽菜、醬煮黑豆黑豆甘甘甜甜有咬口幾好味Passion Fruit Ade 熱情果味水果氣泡飲料,味道清新,食住鍋物飲好爽😄
其實北上車費都唔平,我住得遠一來一回都要過百蚊。

炒年糕鍋
Rice Cake Hot Pot

前菜:泡菜、芽菜、醬煮黑豆
黑豆甘甘甜甜有咬口幾好味

Passion Fruit Ade
熱情果味水果氣泡飲料,味道清新,食住鍋物飲好爽😄
2024-05-05 101 瀏覽
開胃前菜有泡菜,芽菜同埋黑豆黑豆其實幾特別,通常去嘅韓式餐廳都係俾泡菜,芽菜,青瓜或者白蘿蔔,味道幾新奇又好食。炒年糕鍋 $288食材十分足料,有韓國年糕、魚板、雞蛋、炸海苔冬粉捲、炸餃子、蔬菜、泡麵值得一提嘅係,年糕意外扡煙韌軟糯,口感超彈牙,加埋啲濃稠的韓式醬汁,味道甜甜辣辣,食慾大增;加上炸海苔冬粉捲、炸餃子等韓國特有的食材,絕對係係4個人以上先食得晒嘅份量! 值得回頭再試K palace (景福宮)地址:九龍紅磡民兆街16號地舖K palace 而家改左名叫「景福宮」,餐廳起黃埔地鐵站一出轉彎便到,真係好方便,坐位闊落,坐得都算舒服。餐廳由韓國人主理,有多款味道正宗嘅韓食,大家去食嘅時候要注意一下落單時要用英文溝通~
開胃前菜
有泡菜,芽菜同埋黑豆

炒年糕鍋 $288

K palace (景福宮)
地址:九龍紅磡民兆街16號地舖
位於紅磡的這家韓國餐廳絕對是一個值得推薦的地方。收過經過韓國人於門口,睇見韓國大叔,韓國燒家庭主理✅✅這裡的主打菜是新鮮醬油蟹拌飯,每一口都讓人感受到濃郁的韓國風味。此外,他們還提供泡菜豆腐鍋,這道菜不僅充滿了韓國的特色味道,而且非常美味。餐廳還供應多款全套韓國配菜,超多各種不同口味的小菜。值得一提的是,他們的韓國炸雞非常多汁鮮嫩,非常適合和朋友一起分享。總的來說,這家餐廳提供正宗的韓國菜品,絕對能夠滿足你對韓國美食的渴望,會回購的餐廳

2024-04-28 74 瀏覽
🐷醬油蟹飯🥲每次去完韓國都好掛住韓國嘅醬油蟹,呢間醬油蟹味道都非常唔錯,🦀蟹肉鮮嫩滑口,醬油嘅調味唔會好鹹,🍚非常香口嘅蟹膏配埋熱辣辣香軟嘅紫菜白飯超級滿足,超級適合用嚟送飯🥰🐷辣炒年糕🍘年糕辣度啱啱好,👍🏻口感Q彈有咬口,🌶️韓國辣醬味道香辣帶少少甜味非常開胃,就算唔係超值得辣嘅小編都可以輕鬆K.O.晒全部!🤣「K-Palace」📍紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖
🐷醬油蟹飯

🐷辣炒年糕

「K-Palace」
📍紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖
朋友由黃埔行過去比較近我由紅磡去 大約10分鐘左右都唔錯👍🐮醬油蟹 & 紫菜飯 我人生第二隻醬油蟹!蟹的尺寸相當大蟹膏的份量也相當豐富金黃色!蟹膏和蟹肉都鮮甜可口蟹鉗上也有很多肉絕對是白飯的絕佳搭檔!在韓國料理中醬油蟹是必點的菜餚搭配店家提供的紫菜飯粒粒分明夠哂地道!非常推介!🐮純豆腐湯飯最喜歡純豆腐湯飯豆腐的質地軟嫩、入口即化與湯的結合使得整道菜色濃郁滋味各類配料亦很多👍👍👍無骨半半炸雞難得同朋友見面一定要叫炸雞♥️重拾去韓國感覺夠脆 有雞味嘅炸雞 環境乾淨企理
朋友由黃埔行過去比較近
我由紅磡去 大約10分鐘左右都唔錯👍

🐮醬油蟹 & 紫菜飯

我人生第二隻醬油蟹!
蟹的尺寸相當大
蟹膏的份量也相當豐富
金黃色!
蟹膏和蟹肉都鮮甜可口
蟹鉗上也有很多肉
絕對是白飯的絕佳搭檔!
在韓國料理中
醬油蟹是必點的菜餚

搭配店家提供的紫菜飯
粒粒分明
夠哂地道!
非常推介!

🐮純豆腐湯飯
最喜歡純豆腐湯飯
豆腐的質地軟嫩、入口即化
與湯的結合使得整道菜色濃郁滋味
各類配料亦很多👍👍👍