2015-05-31 473 瀏覽
同朋友去食晚飯叫左個2人餐+冬陰功頭盤個豬頸肉炆得好'林'好入味,good!然後一個明爐燒魚+豬肋骨+炒飯燒魚個汁酸酸地好開胃,有個火爐佐住keep住熱食,good!豬肋骨個汁酸酸甜甜味道不錯,但炆得唔好,太韌 ,要改善個炒飯好麻麻,無乜餸又唔夠熱冬陰功略咸亦不夠椰香,但味道仍是不錯!隔渣隔得好,唔會飲飲下一口渣侍應方面,有位後生仔傳菜好有禮貌,另一位中年類似部長好細心亦有禮!good!整體不錯!會再食!
同朋友去食晚飯
叫左個2人餐+冬陰功
頭盤個豬頸肉炆得好'林'好入味,good!
然後一個明爐燒魚+豬肋骨+炒飯
豬肋骨個汁酸酸甜甜味道不錯,但炆得唔好,太韌 ,要改善
個炒飯好麻麻,無乜餸又唔夠熱
整體不錯!會再食!
2015-05-28
2015-05-03 396 瀏覽
作為本小姐嘅御用下午茶餐廳, 水準當然有番咁上下, 至少,分量還可以, 更重要係有菠蘿冰,而且唔洗加錢!!下午茶餐牌上面十幾個湯粉麵飯已經全部試過, 最好食竟然係最平既牛肉湯河($38), 個湯底有好香既牛肉味,再陽埋洋蔥, 我每次都會清埋個湯!! 排第二既係冬陰功湯河, 同樣係因為個湯底好好味, 但d餸就少左d,連蝦都冇隻!! 排第三期係海南雞飯, 啲雞好滑,我會連皮食, 個油飯都好香, 建議食既時候,點一個辣辣地既汁, 比點薑蓉更香。 鍾意飲咖啡嘅人,可以點多杯越南滴漏咖啡, 侍應會係你面前即時加水滴漏, 大約等兩分鐘就可以飲, 咖啡好香, 傳統東南亞做法: 加煉奶, 比較特色。 但跟餐要加錢, 建議下午茶還是跟菠蘿冰比較化算!!
  • 燒魷魚
  • 牛肉湯河
2015-03-31 462 瀏覽
今日約咗一班舊同學去迪士尼玩,夜晚去青衣城食飯,同學提意食辣野,決定食泰菜,去到呢間叫I Thai 嘅餐廳,決定入去試試,叫咗個泰國燒雞糯米飯,蒸粉皮飽,馬拉盞通菜,牛油雞亦,青咖哩雞,等泰國食品見到個泰國燒雞好香,同埋糯米飯,但個飯一啲味都無,點食呀!同學中有個係中泰混血兒,佢話食呢個要將糯米飯同雞肉夾0埋一齊食再點啲辣汁食㗎!試完真係好好味(大鄉里),跟往個牛油雞亦炸得好香脆,蒜茸牛油味好重,另外個粉皮包好多料而且好清淡配埋個酸汁食一流,食完飯泰籍同學同我哋講,食泰菜有好多食法,而最普遍係用糯米飯夾菜食,有時候覺得自己真係大鄉里
蒜茸牛油雞亦
蒸粉皮飽
泰國燒雞配糯米飯
2015-03-27
蒜茸牛油雞亦
蒸粉皮飽
泰國燒雞配糯米飯
2015-01-25 881 瀏覽
愉景灣吃完午餐後, J先生安排慶祝活動入迪士尼樂園玩, 欣賞完煙花就離開! 到青衣城吃晚餐 - i thaii thai 屬於景樂集團, 水準有一定保證; 可惜這次失敗...紅豆算腍不過分量少! J先生話: 完全不懂沖青檸梳打, 難飲  (鮮蝦米紙卷/炭燒豬頸肉)拼盤一般, 不過賣相麻麻了! 炒飯偏濕又凍冰冰的 另加炸蝦餅 - 彈牙的蝦肉 豬柳頗腍, 不過汁有點怪怪咖喱汁太稀, 味道淡! 另加蒜茸包 - 不脆又不香! 另加啤酒 - J先生話: 一般啦! 無味道... i thai 總結: 可以不試!

...
紅豆冰
紅豆算腍不過分量少!
青檸梳打
J先生話: 完全不懂沖青檸梳打, 難飲

泰越拼盤
(鮮蝦米紙卷/炭燒豬頸肉)
拼盤一般, 不過賣相麻麻了!
泰式香葉素菜炒飯
炒飯偏濕又凍冰冰的

炸蝦餅
炸蝦餅 - 彈牙的蝦肉

鐵板香芒豬柳粒配紅酒汁
豬柳頗腍, 不過汁有點怪怪
越南咖喱海鮮煲
咖喱汁太稀, 味道淡!
蒜茸包
另加
蒜茸包 - 不脆又不香!
啤酒
另加
啤酒 - J先生話: 一般啦!
泰式甜品
無味道...
泰式甜品
i thai 總結: 可以不試!
2015-01-16
紀念日
2014-12-05 552 瀏覽
晚餐2人在青衣城,選了間泰國菜。平時吃過午市,質素不錯,儲夠一定印花,還可送一份餐。但是晚市食物質素有點下降。。。先來炸軟殼蟹配菠蘿汁,沒有太多肉,炸過火一點,太乾身,汁甜甜的,味道一般。泰式海鮮粉絲沙律: 不夠入味,醬汁亦不夠味道,配菜也不多,蝦,青口各2件,魷魚數片,吃不出滋味。紅咖哩魚: 沒有特別,帶辣,但魚也炸過火一點蒜蓉包:夠脆,但很乾身,不太像新鮮面包感覺。。。

紅咖哩魚: 沒有特別,帶辣,但魚也炸過火一點

蒜蓉包:夠脆,但很乾身,不太像新鮮面包感覺。。。
海鮮粉絲沙律
紅咖哩魚,蒜蓉包
炸軟殼蟹配波籮汁
2014-12-04
2014-10-31 785 瀏覽
經濟午飯之選一點多到不用等位 位置寬敞 舒服也 午餐set lunch $40-5x 有飯有湯河今次叫了豬扒撈"mong"$45連飲品上菜快 食物質素可以 比茶餐廳好 撈mong的mong夠爽口 撈的汁也甜酸適中 豬扒入味 口感不錯 overall ok餐飲就... (iced honey lemon, too sweet)見到其他食客的lime soda seems better!!可以再來 下次或許加$12點特飲 有沙冰等 好像很吸引
經濟午飯之選
一點多到不用等位 位置寬敞 舒服也
午餐set lunch $40-5x 有飯有湯河
今次叫了豬扒撈"mong"$45
連飲品
可以再來
下次或許加$12點特飲 有沙冰等 好像很吸引
2014-10-13 668 瀏覽
平日都好鐘意食下唔同國家既菜式,今次約左屋企人去試下依間泰國菜。間餐廳唔算太大間,係外面都已經可以睇晒成間鋪坐位,而依間餐廳都算多人去食架,多數晚餐時間需要等位。間餐廳既裝修都幾好,有泰國既小擺設既牆壁上面。我地叫左幾個餸菜,有冬蔭功,生蝦配泰式醬料,燒魷魚,泰式串燒,馬拉盞炒通菜等,仲有泰國菜上不可缺少既飲品,原隻上既椰子汁個冬蔭功真係唔錯,貨真價實大大隻蝦係上面,味道濃郁,正呀!個生蝦,蝦都算新鮮,配左佢特別調制青綠色既汁,味道都幾特別。平時食日式菜都會有燒魷魚,呢個特別之處都係配既醬汁,日式既大多數都係配豉油,依個醬辣辣地酸酸地味令魷魚變得更可口,正整體上都唔錯,環境有泰國氣氛,食物味道十分好,侍應服務態度幾好,好有禮貌。

2014-08-13 798 瀏覽
1/ 素泰式拚盤:生菜卷沾甜酸醬好醒胃,亦都好爽口,不會一咬即散開。柚子沙律有配米通一齊食,所以亦保持爽朗的咬口。炸豆腐其實有點像椒鹽豆腐,不過切到一口一粒,好易食。2/ 鐵板蛋包雜菜:好得意,有少少泰國街頭小食 feel,不過敗筆在用了「地獄雪藏雜豆」!如果換成四季豆和豆腐乾會立即升呢!3/ 素 Pai tai :味道沒有泰國吃的那麼鹹,但亦不夠香料味。4/ 素冬蔭公:簡直是我每次必食之選!!!無論是酸、辣、香、料都剛剛的好!!!我會為想飲他們家的素冬蔭公而光顧他們的餐廳~~~

• 素冬蔭公
  • 素食泰式拼盤
2014-07-31 860 瀏覽
青衣城獨市一家泰國料理,下班後回來和家人一起晚膳這家雖然比不上九龍城那幾間泰國菜館正宗,食物質素也屬尚可七時不夠便到達,由於時間尚早可以隨即安排入座,還是卡座位置食物的款式琳瑯滿目,可惜只有三個人沒辦法點太多!先來了一盤香蔥蒜茸包(HK$24)墊墊肚子熱辣辣的法包烤焗得很鬆脆,中間的麵包卻非常柔軟,很有層次感再塗上滿滿的香蔥和蒜香牛油醬,兩者混搭一起,變得非常惹味~每人兩塊,快速被清空了!泰國鮮蝦金柚沙律(HK$72)酸酸甜甜,非常清新開胃柚子很甜,完全沒有苦澀味,大蝦也很彈牙!蠻喜歡它有腰果和脆魚干混合在一起,令口感更豐富泰式炭燒沙嗲(HK$58)要了半打,雞肉和豬肉各半它的沙嗲醬味道不錯,傳來陣陣濃郁香味可惜豬肉烤得有點老,整個很硬、很難咀嚼雞肉算還可以,入面挺嫩的泰式炸蝦餅(HK$62)是每次必點的一道菜,一碟有五件剛炸好便立即送過來,蝦膠打得好,非常爽口彈牙!配上酸籽梅汁,微酸的醬汁以解口中的油膩真的十分推薦,是這裡的水準之作!主菜是越式燴牛尾(HK$120),份量挺豐富的,牛尾的數量也頗多它以咖哩作基底,所以有些微辣,牛尾充分吸取醬汁,燴得入味平時很怕吃到配菜的薯仔沒有味道或
青衣城獨市一家泰國料理,下班後回來和家人一起晚膳
這家雖然比不上九龍城那幾間泰國菜館正宗,食物質素也屬尚可
七時不夠便到達,由於時間尚早可以隨即安排入座,還是卡座位置
食物的款式琳瑯滿目,可惜只有三個人沒辦法點太多!
香蔥蒜茸包
先來了一盤香蔥蒜茸包(HK$24)墊墊肚子
熱辣辣的法包烤焗得很鬆脆,中間的麵包卻非常柔軟,很有層次感
再塗上滿滿的香蔥和蒜香牛油醬,兩者混搭一起,變得非常惹味~
每人兩塊,快速被清空了!
泰國鮮蝦金柚沙律
泰國鮮蝦金柚沙律(HK$72)酸酸甜甜,非常清新開胃
柚子很甜,完全沒有苦澀味,大蝦也很彈牙!
蠻喜歡它有腰果和脆魚干混合在一起,令口感更豐富
泰式炭燒沙嗲
泰式炭燒沙嗲(HK$58)要了半打,雞肉和豬肉各半
它的沙嗲醬味道不錯,傳來陣陣濃郁香味
可惜豬肉烤得有點老,整個很硬、很難咀嚼
雞肉算還可以,入面挺嫩的
泰式炸蝦餅
泰式炸蝦餅(HK$62)是每次必點的一道菜,一碟有五件
剛炸好便立即送過來,蝦膠打得好,非常爽口彈牙!
配上酸籽梅汁,微酸的醬汁以解口中的油膩
真的十分推薦,是這裡的水準之作!
越式燴牛尾
它以咖哩作基底,所以有些微辣,牛尾充分吸取醬汁,燴得入味
平時很怕吃到配菜的薯仔沒有味道或者是看來還未熟透
這次薯仔的表皮炸過,再放入一起處理,所以吃起來還不錯

平心而論,集團式經營的泰國餐廳不能要求太高
就價錢來說也是平實位,不算太貴
服務態度也挺好,上菜速度也很快,除了收銀員動作真的很慢啦!

香蔥蒜茸包
泰式炸蝦餅
越式燴牛尾
2014-07-17 930 瀏覽
在青衣那邊處理完一些事情已經到下午茶時間了~青衣城不少餐廳都有做下午茶.... 但價錢都比較貴 >___<!最後見到這間最多人..而且價錢來說也比較便宜就決定吃。下午茶都有配飲品~選了 - 青檸梳打。就只有薄薄一片的青檸 =_____= 而且味道好古怪.....炒金邊粉 .. 上到桌時已經不熱~只是暖暖的。不知道是不是一早弄好一大堆呢? >< 其實味道不錯的啊~但右上角的「辣粉」真的好辣 (偷偷試了點點就中招Orz)咖喱牛筋腩河粉 .. 這碗的牛筋腩超多!!! 雖然牛筋不是煮得很易入口...但勉強還可以吃到的。
在青衣那邊處理完一些事情已經到下午茶時間了~

最後見到這間最多人..而且價錢來說也比較便宜就決定吃。

下午茶都有配飲品~
選了 - 青檸梳打
炒金邊粉 .. 上到桌時已經不熱~只是暖暖的。
不知道是不是一早弄好一大堆呢? >< 其實味道不錯的啊~
但右上角的「辣粉」真的好辣 (偷偷試了點點就中招Orz)
咖喱牛筋腩河粉 .. 這碗的牛筋腩超多!!!

雖然牛筋不是煮得很易入口...但勉強還可以吃到的。
2014-07-11
下午茶
2014-07-06 588 瀏覽
時常來這裏下午茶,因食物好美味,咖喱牛根牛腩河粉,咖喱不會太辣,咖喱味濃郁,海南雞飯,連油飯亦做好好,入口唔會太油,雞肉滑溜,下午茶送飲品,我喜愛 青檸梳打,二人下午茶不用一舊水。
2014-07-06
  • 咖喱牛根牛腩河
  • 海南雞飯
2014-07-06 682 瀏覽
香港人近年戾氣太盛,動不動就遊行,見多了反覺得有人從中搵着數(政治資本),既然與其被人搵着數,倒不如自己搵嘢食,所以預早就安排這天特地來到這商場看場電影,計好時間訂了位食飯。準時到達,門口已人頭湧湧,向接待處職員說訂了檯,她回答了之前的客未走,我們要等一會,就連她也走開了,結果等了十五分鐘才可入座,人多到行入去都有困難,等位時已在門口的餐牌上揀定了食物,坐下就立即可以點菜了。軟売蟹芒果米紙卷,入口清爽,但味道就十分清淡,軟売蟹份量太細,口感只似食紅蘿蔔絲米粉卷,芒果肉也極少,口感不錯,但味道太弱。泰式辣豬肉生菜包,豬肉味頗弱,可能是用水煮得過久的原因,單試豬肉的口感也略鞋,但調味就相當到家,挽救了這道菜,廚師將豬肉加入微辣和魚露,雖然豬肉鮮甜不足,用生菜包着入口,味道頓覺清新開胃,豬肉雖然肉味不濃,却在口感上發揮了作用。海南雞半隻,這是當日廚師推介內的孖寶2號,賣相不差,但一挾起就發覺有點皮肉分離,雞肉尚算嫩滑,但雞味就十分淡,絕對是雪雞,可幸的是雞絕對不肥,皮也爽口。濕炒雜菜金邊粉,這是與海南雞合成孖寶的另一半,可選河粉或金邊粉,我們就選擇了金邊粉,其後發現這金邊粉跟河粉分別不大,只
準時到達,門口已人頭湧湧,
結果等了十五分鐘才可入座,人多到行入去都有困難,
等位時已在門口的餐牌上揀定了食物,
坐下就立即可以點菜了。
軟売蟹芒果米紙卷,
軟売蟹芒果米紙卷
軟売蟹芒果米紙卷
口感不錯,但味道太弱。
泰式辣豬肉生菜包,
泰式辣豬肉生菜包
海南雞半隻,
海南雞半隻
海南雞
濕炒雜菜金邊粉,
濕炒雜菜金邊粉
這是與海南雞合成孖寶的另一半,可選河粉或金邊粉,我們就選擇了金邊粉,其後發現這金邊粉跟河粉分別不大,只是略幼一點,厚度和口感都沒多大分別,雜菜像是菜頭菜尾一般,十分殘餘,味道方面就絕對可知是炒完粉再放上雜菜,金邊粉用上黑豉油炒,味道頗濃香,
濕炒雜菜金邊粉
但雜菜就淡而無味,其中椰菜入口還有渣呢。

這集團的食店以前聲譽幾好,但近年的水準下降了,以後又要花時間去發掘多些好食店,那就沒有時間去參加那些被政棍抽水的遊行了
2014-07-01
海南雞半隻
2014-06-07 630 瀏覽
同家姐食飯傾計,想飲杯紅酒,但又想食啲濃味嘢,所以揀咗呢間泰國菜,諗住坐得舒服咗慢慢坐,整體食物都有水平,可以嚟多次,因為座位舒服!頭盤沙律: 木瓜沙律 味道特出 / 有口感 / 唔夠凍酒 : House red 揀得唔錯 / 淨飲偏酸 / 食物入口後酸味全無 / 配得好 / 有前後分別 / 原本一杯隨後再叫一枝主菜青咖喱蟹 正常 / 味濃 / 唔太辣 / 夾酒可以 / 有肉質 / 夠新鮮 / 肉質滑配菜香酥簿餅 新鮮 / 唔太油 / 夾青咖喱飲食Pathai 有口感 / 蝦夾口 / 味道一般服務 有水準 / 只限經理
頭盤

2014-06-07
  • 青咖喱蟹
  • 青木瓜沙律
2014-04-25 880 瀏覽
是日費用:149用膳時間:7:00pm-9:00pm如果你係一個懶睇癈話嘅人,可以依照你注重嘅數字睇文。1.講食 2.講錢 3.講環境 4.講服務1.今日一坐低,又係水都未有…唉!要叫先有…撞岩泰國潑水節,佢有一set新菜色…同埋有小禮物送。。講返食先, 我地嗌左個清菜鐵煲飯,比想像中差…啲飯太冧,啲菜就烚完上碟咁…冇味!唉~(女朋友:所以嗌左個辣椒醬…叫做有啲味…)跟住嗌左個炒意粉, 有驚喜喎……又有香葉既味,又有清新…啲耦餅都好脆。。。值得推介一試!2.兩個main course 都ok嘅。。正常價,份量都屬多。個炒意粉都好多。3.今日去,個環境都唔算乾淨因為佢地抹枱真係好hea..(女朋友:我個位仲有粒飯,連汁,勁dirty!!!!)4.又係唔夠人手,落單等左勁耐。不過啲staff都好nice...希望下次再去會有改善。最好有多啲素食款式揀啦。
是日費用:149

三色炒意粉
2014-04-18
三色炒意粉
2014-04-10 995 瀏覽
青衣城3樓302(KFC隔離)是日費用:$273用膳時間:6:00pm-8:00pm如果你係一個懶睇癈話嘅人,可以依照你注重嘅數字睇文。1.講食 2.講錢 3.講環境 4.講服務1.自食素之後,開始留意無肉餐單。上次經過I Thai 睇到佢推出一份素食餐單,真係好開心。所以今次真係去食,嗌左越式素菜粉皮,其實就唔係咁好食,主要係個皮太粗。嗌左個蜜糖豆,都係普普通通(女朋友:我好少食何蘭豆,不過佢炒埋啲什菇真係好好食。)再上多個炒金邊粉,好好食。係個角落有乾椒粉同炸蒜,可以俾你撈埋黎食。(女朋友:好彩男朋友撥走啲辣椒粉,因為都真係幾辣下。。。)之後有素菜米紙卷,好清新,有驚喜呀!(女朋友:我抽架!唔洗錢送架,呢個又可以解辣,因為我唔小心食到乾椒粉。。啲生菜脆卜卜。好正!)仲有一道 鐵板蛋包什菜, 我感覺好似好多油咁,個蛋皮又太熟,同埋佢有菜芯係到好似怪怪地,因為熱到的菜黃晒...(女朋友:佢個鐵板真係好熱,佢落咁多油可能因為唔想啲芽菜燶姐,so far啲芽菜都好好食)2. 埋單都係$273,有咁多野食我覺得都可以接受…同埋有類近既地方係價錢方面都屬於中間…都可以考慮再去食既!3.(女朋友
青衣城3樓302(KFC隔離)
是日費用:$273
用膳時間:6:00pm-8:00pm
3.(女朋友:佢個到一人多就麻煩,好鬼迫…肥少少都撞到人,我地差唔多食完個陣,有3個大陸人拖住架bb 車坐係2人位個d位,個小朋友訓死左咁,佢地又要格硬坐,係咁撞到我男朋友…後尾等卡位個張走
左就即刻畀佢啦,,,佢個到你問我乾唔乾淨…er…有蚊囉,青衣城有蚊我覺得都幾大鑊...另外,其實佢個環境我覺得幾有情調,好relex~)
4.我地入去個陣已經唔係full, 但重點係有人企係門口帶位, 女朋友話等有人先入去,咁我地就係出面睇下食咩,都等左一陣先有人帶位…(女朋友:坐低左又係一陣先有人斟水同畀menu, 個經理又好慢咁,成班人做野好似慢半拍,定係其實我地太趕呢?有d都好nice,上次我地經過,有個位係門口嘅叔叔派張外賣紙俾我地,佢都好熱情咁介紹左幾款素俾我地,我覺得好warm …大致上都係咁啦…)
炒什菇
越式素菜粉皮