2020-08-23 357 瀏覽
This Michelin-recommended soufflé shop offers some of the most spongy soufflés in town!-Just look at how thick they are!!! As someone who likes to make desserts myself, I learn that it’s very challenging to make soufflé airy because you needa have a good control of beating the egg white, particularly in differentiating at which point it’s stiff with a peak or it’s grainy and over-beaten.-Not only is the soufflé very fluffy, but it also has a rich eggy aroma! I also like that it’s not too sweet!
Not only is the soufflé very fluffy, but it also has a rich eggy aroma! I also like that it’s not too sweet! The Michelin recommendation is so well-deserved!
終於食到喇!自從呢間甜品舖獲選米之蓮之後,我都未去過食,今日見有時間去開旺角,當然要去試吓啦!日式綠茶梳乎厘班戟 ($48)每一件都係用厚厚嘅梳乎厘煎成,香噴噴、鬆軟、厚實,加上綠茶醬香濃、creamy,每一啖都好有幸福感💕鮮芒果雪花冰 ($59)雪花冰用牛奶打成碎冰,用刨冰機即叫即做,所以要d時間等,係值得等嘅😋放入口裡面等佢溶化,奶香就會慢慢滲出黎😋😋😋面層舖滿鮮芒果肉,再加上芒果雪糕,芒果控必食!雖然舖頭細細,而且只有企位,不過CP值高!值得一食😋

日式抹茶梳乎里班戟
日式綠茶梳乎厘班戟 ($48)
梳乎里班戟

芒果雪花冰
鮮芒果雪花冰 ($59)

雖然舖頭細細,而且只有企位,不過CP值高!值得一食😋
日式抹茶梳乎里班戟
梳乎里班戟
芒果雪花冰
2019-09-05 312 瀏覽
聽人講呢間野性價比高,咁就一心嚟試下啦,點知大失所望,直頭可以用差劣嚟形容,買左梳芙厘,入面一d都冇蓬鬆的感覺,而且1d奶香味都冇,唯一優點就係外形正常。最大問題係呢間野要排隊,排完食d咁的質素,未食過咁難食的梳芙厘,我覺得呢間野真係吹捧出嚟,1d都唔好食而且店員態度都非常之一般,可能佢地心中覺得自已多人幫襯,多你一個唔多,少你一個唔少,找錯錢之餘,有禮貌話返比佢知,眼神仲要啤住你,呢間野永無幫襯

梳芙厘,雪花冰
2019-09-03
2019-09-05 211 瀏覽
本身係好鐘意食梳乎里pancake,今次渣車出開旺角,就試下呢間I love you。首先等候時間都幾耐,成十幾20分鐘,好彩有車可以坐緊車入面等,叫左一個原味同一個芝士。先講個pancake,鬆軟彈彈度都ok既,聞落都okay,但係味道真係無蛋香味無奶香味,忌廉唔香滑,糖漿甜而唔好食,一食就知d原材料係平價野無要求。芝士個個,睇落好正,食落除左無乜芝士味,係乜味都無乜,呢個價錢只有外賣,仲要等咁耐,真係未必會再幫襯又要用銅鑼灣flixxpers黎比較,原味黎講如果flippers係10分,呢間係2分,呢2分係比個鬆軟彈彈度。想食好食梳乎里pancake,請去銅鑼灣。

外賣自取
2019-08-14 211 瀏覽
I Love You Dessert Bar的梳乎厘吃完了沒有一種有負擔的感覺取到班戟就聞到濃濃的蛋香班戟表面鋪上軟滑的忌廉讓食客配搭品嚐而並非一般搭配的朱古力醬讓人吃完也不會有罪惡感一份梳乎厘有兩大件厚厚的而且非常有空氣感鬆軟的感覺讓人很想立即再吃一份下次或會再試試其他口味
I Love You Dessert Bar的梳乎厘
原味梳乎厘
原味梳乎厘
  • 原味梳乎厘班戟
2019-08-11 107 瀏覽
星期六同女朋友去旺角悠悠閒逛下食下野。晚上途經依間人氣米芝蓮甜品店,牆上貼著的相片及餐牌食物都十分吸引我地依兩個超級甜品控。餐廳甜品主要有沙冰及多款口味的班戟。最欣賞小店對製作甜品的熱誠及誠意!全部都是即點即製,需時製作。但儘管如此,還是很多棒場客,乖乖的耐心等候。-❤️士多啤梨藍莓雪花冰 $59夏天來一杯冰凍甜品,真係可以滿足一下味覺外,又可以超級消暑。冰凍雪花冰入口融化有種夢幻感覺,配上酸甜草莓醬汁,及新鮮藍莓、草莓🍓,味道清新。還有香滑雲呢拿雪糕,口感豐富。-❤️日本水蜜桃🍑梳乎厘班戟$69班戟有多款口味選擇,芒果、抹茶、榛子等等都係我至愛,心大心細的女友最後選擇了期間限定的日本水蜜桃班戟! 鮮水蜜桃很清甜、班戟熱辣辣軟熟蛋味香,配上雲呢拿雪糕,冷熱交融,味道有層次。

❤️士多啤梨藍莓雪花冰 $59

❤️日本水蜜桃🍑梳乎厘班戟$69

2019-07-30 52 瀏覽
今日行街食完晚飯後,見到這間人氣甜點店。🥞平時日本梳乎里都要70蚊以上。但這間甜點店係算抵食。梳乎里入口即溶,配上蜜糖。口感好好。我見餐廳還有唔同口味嘅梳乎里。下次會再試下其他口味。
2019-07-28 118 瀏覽
原味梳乎厘班戟🥞($33)食落軟綿綿,空氣感同蛋香都好重,feel到梳乎厘係脷尖到慢慢融化😋,食落唔會濟班戟旁既cream亦好香好滑平時出去食梳乎厘都係起碼七十蚊以上埋單,但呢度咁平都做到咁既質素真係超值!🤩舖頭仲有忌廉芝士、抺茶同好多其他唔同口味既梳乎厘班戟,係銅鑼灣亦開咗分店,非常值得一試👍🏻👍🏻
原味梳乎厘班戟🥞($33)
班戟旁既cream亦好香好滑
原味梳乎厘班戟
原味梳乎厘班戟
2019-07-24 56 瀏覽
成日見佢排長龍,今日無乜人,終於都試到!無人係原因的⋯真係好熱⋯佢即叫即整⋯當然好⋯但要喺室外乾等接近半小時⋯嗰個位無乜風,真係好辛苦⋯但味道真係唔錯,由其佢d cream比出面香。班戟上面啲糖粉食落有少少口感,班戟比其他地方嘅更有空氣感同蛋香重啲。原味$33/2件,會有下次,但可能等天氣無咁熱先⋯
成日見佢排長龍,今日無乜人,終於都試到!

無人係原因的⋯真係好熱⋯

佢即叫即整⋯當然好⋯但要喺室外乾等接近半小時⋯

嗰個位無乜風,真係好辛苦⋯

原味$33/2件,會有下次,但可能等天氣無咁熱先⋯
2019-07-21 62 瀏覽
同好姊妹途經白布街,見到這間甜品店貼滿美味食物海報,於是行近一看,賣相吸引又美味,倆人雙眼立即發光,二話不說,立即坐低商量食嘜野經過一輪甄選,最後揀左店員推介的$49天使梳乎厘班戟配上雲呢拿雪糕同$43期間限定 - 拿破崙士多啤梨吉士班戟,等了10分鐘,親切的店員捧上一個好靚又得意梳乎厘,梳乎厘上舖滿白色的cream, 放左一張米芝蓮公仔紙,望落就就好似一個米芝蓮泡在白色的泡泡池內,很可愛呢!至於味道,細滑的cream 加上香濃蛋味的班戟和焦糖粒粒,入口鬆軟,再呻一口雪糕,清涼爽快最喜歡點期間限定的食品,因為比較特別,更何況是我最喜愛的拿破崙,如何教我不叫它😂鬆化嘅拿破崙塗滿甜度適中又軟又滑嘅吉士再夾住一片片香甜士多啤利,整個賣相似一個可愛的小太陽原來此店係米芝連推介,怪不得味道同賣相都係水準之作,食完一個精緻又美味的甜點,心情也像小太陽般地放著晴,甜品永遠對女人來說都是難以抗拒的一種誘惑😆

2019-07-03 947 瀏覽
位於旺角白布街24號藝興大廈地下3A號舖的I Love You Dessert Bar,主打西式甜品及雪糕。客人落單後,主要在外面的桌子享用。小店連續兩年獲得「米芝蓮指南推介街頭小吃」,並把獎座放在店面。當天剛好有一些韓國遊客來到光顧,每客甜品即點即製,約十分鐘便有甜品吃。店外寫滿了各式各樣的拿手甜品,特別點了一客梳乎厘和雪花冰。。士多啤梨藍莓雪花冰 - Fresh Strawberry & Blueberry Shaved Snow 來到了。雪花冰口感軟綿綿又冰凍,能嘗到牛奶味,賣相壯觀,和海報上的一模一樣,不會圖文不符。士多啤梨片和藍莓粒口感冰爽。題外話,如果餐廳能提供較為長勺子便更好了,迷你勺子吃起上來有些不便。餐廳也貼心地預備了紙巾給客人,也可自行預備濕紙巾作抹手用。。第二客點了忌廉芝士梳乎厘班戟 - Signature Cream Cheese Souffle Pancake。梳乎厘班戟口感軟綿綿,彈彈下,好像在吃雲朵。忌廉芝士汁味道鹹鹹的,和梳乎厘頗夾最後一款為日本柚子抹茶吉士班戟拿破崙 - Matcha Custard and Yuzu Pancake mille Feu

店外寫滿了各式各樣的拿手甜品,特別點了一客梳乎厘和雪花冰。

最後一款為日本柚子抹茶吉士班戟拿破崙 - Matcha Custard and Yuzu Pancake mille Feuille。拿破崙餅脆卜卜,柚子吉士醬味道清新,抹茶吉士醬味道濃郁,整體甜而不膩,口感豐富。 另外,還可以加一客雪糕豐富一下。
2019-06-10
$60 (宵夜)
  • 忌廉芝士梳乎厘班戟
2019-07-03 58 瀏覽
一直以來都好想試 梳乎里班戟, 但每次經過不同既店都好多人排隊。有朋友介紹我來呢間食 話 平靚正 !雖然店舖細細 但係種類都唔少丫有各式各樣既 梳乎里班戟 另外仲有 雪花冰, 窩夫,樣樣見到都想食丫 呢間店仲要 係米芝蓮級數 但價錢都係平民級 !!難得特登過到來 我地當然試多幾款。叫左 抹茶忌廉梳乎里班戟 $49件梳乎里班戟 好鬆軟 搖下佢會彈彈下 好得意 。抹茶醬好濃既抹茶味 無加甜的 所以有少少茶甘味。好食~~~佢每件都係即制架~大概 20-25 分鐘 。記得要耐心等候丫另外 再 鮮芒果 梳乎里班戟 配雲呢拿雪糕 $48 比起抹茶口味 我更加鐘意呢個口味!因為佢食到班戟好香好香既蛋味 好好食喔~~切開見到有咁上下厚到 配埋鮮芒果 & 雪糕好豐富。$48 好抵食!!出面店可能賣貴一倍。我地仲叫左個玉桂蘋果食錢窩夫配雲尼拿雪糕$53好有驚喜 !! 佢既玉桂蘋果係好傳統apple crumble 既味道 😍 好好食喔。 個張錢幣係食得架 但當然係無味無咩好食啦 ~~個窩夫即制既 熱辣辣 個味亦都較得剛剛好 。唔會太甜 整體說 性價比好過既甜品店 推薦推薦

雖然店舖細細 但係種類都唔少丫

呢間店仲要 係米芝蓮級數 但價錢都係平民級 !!

難得特登過到來 我地當然試多幾款。
叫左 抹茶忌廉梳乎里班戟 $49

件梳乎里班戟 好鬆軟
搖下佢會彈彈下 好得意

另外 再 鮮芒果 梳乎里班戟 配雲呢拿雪糕 $48

我地仲叫左個玉桂蘋果食錢窩夫配雲尼拿雪糕$53

整體說 性價比好過既甜品店 推薦推薦
甚麼是幸福感?應該是找到一塊鬆軟的「梳乎厘班戟」 ,將它輕輕切開再慢慢送進嘴巴,享受那軟如浮雲的口感! 「梳乎厘班戟」 源於日本,但它的熱潮吹來香港已有一段日子,但繼續都是不斷有人去淺嚐,當中既有日本過江龍,也有本地薑,連街頭小食店都有!就像今天一嚐小心願的【I Love You Dessert Bar】。.位於旺角白布街,一直都是以平價梳乎厘班戟作招徠的,見網上亦有不少好評一直都想試些,但沒機會,其中一個原因是以前都是大排長龍,幸好現在冷卻了一點,可以不用排太久。門面簡單,店外設有長長的Bar Table,讓食客可立即享用剛選購的蛋糕。店舖面積僅150呎,入面廚房是開放式的,可以看到甜品的製作過程。.這裡售賣不同口味的日式梳乎厘班戟,也有售賣班戟拿破崙、窩夫,價錢由29元至48元不等。我是為了梳乎厘班戟而來的,即點即製,下單後要等大概10-20Mins,當時大概有2張單吧,等了15 分鐘終於有了。🔹日式紅豆綠茶丸子黑芝麻忌廉梳乎厘班戟配豆腐雪糕 $45「原味班戟配黑芝麻忌廉,再有紅豆、綠茶粉、丸子及豆腐雪糕」班㦸是即製的,所以要等15-20分鐘,濃濃黑芝麻配淡淡奶味嘅忌廉呢個配搭方面

🔹日式紅豆綠茶丸子黑芝麻忌廉梳乎厘班戟配豆腐雪糕 $45
「原味班戟配黑芝麻忌廉,再有紅豆、綠茶粉、丸子及豆腐雪糕」
日式紅豆綠茶丸子黑芝麻忌廉梳乎厘班戟配豆腐雪糕

班㦸是即製的,所以要等15-20分鐘,濃濃黑芝麻配淡淡奶味嘅忌廉呢個配搭方面做得好好,好香。
日式紅豆綠茶丸子黑芝麻忌廉梳乎厘班戟配豆腐雪糕

上枱時脹卜卜,厚身飽滿,已嗅到很濃的蛋香,班戟上有糖霜蝴蝶點綬,賣相算不錯。到食完一刻都未有下塌同漏氣。震騰騰既班戟口感算輕盈鬆軟但未到入口即化的地步,空氣感唔會太重,有點實在,不像坊間的梳乎厘班戟般「強調空氣感,但口感似食泡」,可能是特別注重攪拌打蛋白速度,會發打得特別慢,保留輕盈質感。
日式紅豆綠茶丸子黑芝麻忌廉梳乎厘班戟配豆腐雪糕

加上具蛋香,粒粒紅豆同綠茶湯圓,價錢定位合理,再配上豆腐味雪糕,屬「誠意之作」。

🔹鮮芒果吉士班戟拿破崙 $34
請不要小覬這件小小的班戟拿破崙,因為它比一般拿破崙更結實、更有份量,拿破崙入口非常之鬆脆,充滿香滑牛油香。而且都是十分美觀啊!
鮮芒果吉士班戟拿破崙

甜度適中,中間夾住酸酸甜甜嘅芒果肉同埋軟綿綿的吉士漿,這班戟拿破崙無論在味道或口感上都令人感到很滿足,芒果fans千萬不要錯過。有驚喜!
鮮芒果吉士班戟拿破崙

獲選為米芝蓮車胎人推介街頭小食店之一,又是怎樣呢?

畢竟每人對「梳乎厘班戟」口味質感各異,但這間簡樸的小店造出不貴又好吃的甜品,作為購買的我覺得好幸福喔,而你又覺得哪個最能為你帶來幸福感呢?
題外話/補充資料: 製作需時⏱
宵夜
2019-06-30 39 瀏覽
今次嗌咗個香蕉朱古力味嘅梳乎厘,價錢$42CP值好高先講賣相,一睇已經覺得好靚好吸引,除咗梳乎厘面上有可可粉同朱古力醬,雪糕球下面仲有oreo碎😍先講梳乎厘,好鬆軟,一入口好香嘅蛋味,口感超級好!無論就咁食梳乎厘,又抑係將雪糕/cream一齊食都好好味。加咗雪糕/cream會強一種冷暖交架嘅情況,感覺非常好!而香蕉都好出色,煮過嘅香蕉口感會軟身少少,而加咗蕉糖脆面,正!另外提一提個雪糕,佢個雪糕唔係平時食嘅雪糕口感,黏身少少,睇嚟似土耳其雪糕,但味道比土耳其雪糕更佳!以$42嘅價錢食到米之蓮水準,絕對抵!
今次嗌咗個香蕉朱古力味嘅梳乎厘,價錢$42
CP值好高
以$42嘅價錢食到米之蓮水準,絕對抵!
琴日假期老婆好喜歡食甜品。於是上網搵間甜品店討下老婆開心。搵到間係旺角。仲要曾經取得國際大獎。錫老婆的我更是專登駕車落去。梳乎厘出爐。見到好靚。同我們平時食的形狀不同。入口鬆軟加上芝士味可口。朱古力雪榚再配答梳乎理入口更加口感豐富。朱古力雪榚配合。更加冰火相容。份量亦相當多。見到門口真是不大。得一個人空間企位。之前阿女已經諗好想食什麼.。阿女同我食拿破倫(榛子和香芒)而阿老婆就想食忌廉芝士梳乎厘班戟加朱古力雪榚。最快做好的係拿破倫。她們用的配料全部即打即做..芒果鮮而不酸.甜味加上拿破倫外層。味道配答合當。本人都比較對甜品不能太甜。但甜度適中。好合我這種人口味。

2019-06-22
20 分鐘 (外賣自取)
  • 忌廉芝士梳乎厘班戟