2017-01-23 1939 瀏覽
天后區多Cafe仔,但如果中位價位而又坐得舒服,唔迫人的又真係未至於太多。呢間肚餓大象就係其中一間人行過都會望多兩眼,裝修簡約有格調,又係d藝文青年hea磨下午既好選擇~餐廳樓底高,檯與檯之間有空間,有高凳同普通檯凳。下午茶餐有4款,60至80蚊不等,包野飲。一款意粉,一款餐廳signature喇沙,另外兩款三文治。原本點了煙肉蕃茄治,來錯了公司治,都唔緊要啦以78蚊價錢(唔加一),加埋環境同食物質素,值得推介喔~三文治用料豐富,蕃茄非常厚切同新鮮,除左生菜,煙肉,炒蛋外,仲有鮮雞粒,配埋醬好食!薯條連薯皮,新鮮炸起,都好好味。加埋杯意大利咖啡,巧豐足既下午喔唯一美中不足覺得tea set選擇較少,雖有4款,但有2款都係三文治。如果可以再多點,會更吸引

2017-01-18 1517 瀏覽
每次公司有人生日, lunch都會一大班人出去食好d 今次就揀左hungry elephant, 因為以前試過佢既扒同咖啡係幾唔錯既炭燒大虎蝦溏心蛋凱薩沙律$98; 虎蝦爽口彈牙, 芝士煙肉超足料, 生菜夠新鮮 唯一係溏心蛋味道偏淡焗鮮茄汁龍脷柳意粉$108; 龍脷柳偏淋, 茄汁好清新, 而家酸甜味調得恰到好處, 但食到底就唔係好夠汁黑椒牛肉芝士三重奏漢堡包$98; 最出事就係個burger, 滿滿既紅蔥頭, 反而唔太食到牛肉味, 加上牛肉係似subway果隻薄牛肉, 感覺一d都唔滿足, 加上source唔夠, 食到一半已經好乾玫瑰蘋果茶; 味道偏甜Latte; 拉花好有心機, 唔太重牛奶味, 但好滑 值得一試
每次公司有人生日, lunch都會一大班人出去食好d
唯一係溏心蛋味道偏淡
玫瑰蘋果茶; 味道偏甜

2017-01-18
2017-01-02 1476 瀏覽
約了同學仔行工展會,落車先食個brunch,落車見呢間餐廳門面骨子,午餐都幾吸引,入內樓底好高,木桌椅加布梳化,有家庭feel,牆上嘅彩繪好色彩繽紛,意念好有趣,叫一個午餐同肥髀分享!食物好快到是日餐湯--蘑菇湯:夠熱好濃嘅蘑菇味,湯入面嘅蘑菇唔會打得太滑,仲保留到粒粒口感,蘑菇味好香,加啲香草同欖油!好正!烘過嘅法包片外脆內軟!好食!紐西蘭肉眼扒配時令蔬菜($128)賣相靚仔,肉眼扒唔大份,叫5成都做到,肉質淋,牛味夠,中間有少筋,四椒忌廉汁幾特別,微辣又幾滑!味道幾夾!蔬菜三款,薯角香脆,紅蘿蔔有咬口,西蘭花淡口爽脆!芒果沙冰(跟餐加$20)香濃滑身,芒果味濃,酸酸甜甜!冰感唔重,似芒果汁多啲!食物好味,店員斯文有禮,我同肥髀分享,佢主動比碟仔我味分食物!我哋等朋友,食完坐得耐都無趕人!地方好坐!服務幾好嘅西餐廳!

服務幾好嘅西餐廳!
2017-01-02
2016-09-12 2897 瀏覽
Nice decor and plenty of space. Ordered chicken leg and fries for tea. Came with fresh cappuccino, but no citron soda, despite what the board says, that is *all* set meals (see photo), probably because, as is typical in Hong Kong, the English competency of the staff is sub-par. But at least the food was good, after I sent it back to be re-cooked, since it was too raw by the bone the first time around. Afterwards, it was delicious, very crispy. and the fries were quite tasty, having absorbed what
But at least the food was good, after I sent it back to be re-cooked, since it was too raw by the bone the first time around. Afterwards, it was delicious, very crispy. and the fries were quite tasty, having absorbed what tasted like popcorn butter.
Overall, that dish was an ok value, mostly because it is made better than in millions of other 茶餐厅 in Hong Kong, though I'm not a huge fan of watching angry cooks glaring out through the service window.
2016-09-11
下午茶
2016-09-05 3314 瀏覽
星期六, 總是怪怪哋...食完個早餐就太飽而食唔到午餐. 所以行吓行吓就變咗食下午茶😅今天終於記得黎呢間, 成日係呢頭食完晚飯路經呢度就先醒起想試呢間! 在門口就知度有咩食, 開頭只見平時嘅menu表咗係門口, 跟住有個好友善嘅侍應拎住另一張menu走出黎, 睇一睇係Tea set, 望一望, 啱食, 再望多望𥚃面環境都舒服, 便行了入去, 好好彩有枱𥦬口位剛走, 正! 我倆都係未好餓, 所以都無㨂意粉, 揀咗我一向都愛嘅喇沙, 另外就叫了公司三文治, Tea set 不用加錢都可以揀 latte or cappuccino, 感覺多好! 不過我今早早餐已經飲咗咖啡, 所以就由女友享受呢個福利! 有嘢食! 好香, 好味, 啲海鮮都唔錯, 碗仔細細都有兩隻蜆仔, 一隻蝦, 魷魚, 魚旦豆卜, 但味道就未去到正宗超好味嘅Laksa😛女友杯Cappuccino 到喇, 靚! 香!公治到, 呢個好味呀! 用我喜愛嘅麥包, 用料靚, 鐘意😋食完仲可坐吓傾吓計, 好休閒😌🎶🎶後記, 如果音樂可以細少少仲好, 因我倆已坐在最出窗口旁嘅位都聽到音樂好大聲, 但我哋個位都OK. 仲有, 無加一!

餐飲-  cappuccino
Seafood  Laksa (Tea set with drink)
女友杯Cappuccino 到喇, 靚! 香!

公治到, 呢個好味呀! 用我喜愛嘅麥包, 用料靚, 鐘意😋
Club-sandwiches  with  French  Fries (tea set with drink)
食完仲可坐吓傾吓計, 好休閒😌🎶🎶

仲有, 無加一! 但唔知係咪只限茶餐😛。唔緊要, 會再來! 😉
2016-09-03
$76.5 (下午茶)
2016-08-29 1777 瀏覽
早一日已訂枱, 訂枱時清楚要求坐角落位置, 對方回說無問題我和女友比訂枱時間早5分鐘到達, 場中有不足十名食客, 結果侍應隨意安排我們坐一張枱在餐廳中間絕非角落, 然而角落的枱是無人的, 我們提出要求坐卻回答我們那是四人枱我們無奈就坐他們安排的枱如果無訂枱被拒絕無問題, 訂枱時特別提出要求餐廳實牙實齒答應卻換來如此安排, 令人失望
早一日已訂枱, 訂枱時清楚要求坐角落位置, 對方回說無問題

我們無奈就坐他們安排的枱

2016-08-17
2016-05-12 4638 瀏覽
呢間平時lunch hour 見人多要排隊都費事去,今日難得同事搵定位~Lunch set HKD 80-100+10%菜式都係普通餐廳食到既白汁雞皇飯、意粉。味道:正常啦。白汁較淡口, 飯可以再淋DD, 意粉醬幾夠多而且濃味, 合格.服務:無服務可言,加一的原因呢?環境:大枱掛排排坐,無椅背,舒適度係零。(我今日「好彩」有面街位。。。)評語:都成舊水一個lunch, 其實天后/炮台山還有更多更好既選擇。
Lunch set HKD 80-100+10%
菜式都係普通餐廳食到既白汁雞皇飯、意粉。

服務:無服務可言,加一的原因呢?

環境:大枱掛排排坐,無椅背,舒適度係零。
(我今日「好彩」有面街位。。。)

2016-05-03
2016-04-16 3838 瀏覽
公司的一間 subsidiary 搬了去砲台山,所以要找該公司的同事食飯,而家要走到東區了。是次的約會,他們就推介了這一家新開的《Hungry Elephant》,是一間又中、又西、又有東南亞色彩的西式餐廳。又中、又西、又有東南亞色彩,豈不是 fusion,豈不是不倫不類。而在我的觀察上又不是啊,這餐廳給我的感覺是那些在泰國、馬來西亞、新加坡見到的潮餐廳,也可以說是帶有當地食品食彩的西餐廳。其實,這一種東南亞 style 的西餐廳,在香港,已經不是少見了。餐廳,很簡單,大玻璃,大餐室,空間感十分之好,當日去到,餐廳擺滿檯,而且 full house,半點迫夾感都沒有。說真,午餐未必試到該餐廳的真味,不過,我的確只可以在有限的中午飯時間去周圍食。來到這《Hungry Elephant》的門前,得知此餐廳有很多東南亞風味的食品,所以我一口就點了這一個 Elephant Beef Laksa (象 ‧ 美國肥牛叻沙)。叻沙湯底非常之濃郁,有很香的花生味,有很微但夠吸引的辣勁,湯粉非常之爽滑,肥牛味道非常之香口,肉味也很濃,之不過,肥肉的部份感覺韌了少少。同事來了一個焗鮮茄豬扒飯,芝士夠多,醬

同事來了一個焗鮮茄豬扒飯,芝士夠多,醬夠多是令人開心的,豬扒夠厚也是好事。之不過,出來的時候,因為扒很厚而未熟,之後店方也很樂意幫我們處理,沒有不愉快事情發生....

但,白飯......炒飯才合格。
午市套餐包飲品,我就要了一杯咖啡。咖啡是美味的,甘香的,即磨的咖啡,夠濃夠香,飲入口,是份外的開心。
《Hungry Elephant》作為一個簡單的午餐食點,我覺得是可以,價錢大概80多元一個午餐 set,地方環境又算得上是好,感覺雖不是最好,但已經是可以拍一拍掌。
2016-04-02 2767 瀏覽
行經天后,未到約定友人時間,黎左呢間次次走過都想試既餐廳hea下~一入度黎個感覺係幾relax ge, 落地大玻璃佈置,令成間餐廳有更多自然光進入~背境有中外流行輕音樂,餐廳採木製餐桌,令人坐得好舒服,周圍又有唔少植物做裝飾,係度進食令我覺得自己好文青,想睇番本書,嘆下咖啡~點左秘制海鮮叻沙($65)同越南咖啡($35)。叻沙細細份, 湯頭都ok濃郁,有椰香,海鮮有蝦,蜆,魷魚,魚丸仲有豆卜芽菜,麵係米粉加油面,食味唔錯~越南咖啡先最正!上枱一set上,下面玻璃杯內有煉奶襯低,咖啡就係上面個銀色器皿滴漏落玻璃杯度~熱辣辣,啡底唔酸有香濃焊焙咖啡香~因為我係第一次試,覺得好特別同好好飲~其實重點係想講服務,我有選擇困難症,雖然餐牌選擇唔多,但都揸唔定主意,店員好用心咁介紹俾我知,等我揀到最arm我既~因為hea成粒幾鐘,非繁忙時間,店內唔算多人,但店員依然飛快執枱同serve客人,其中一對母子入左黎坐窗邊對街位置,小朋友arround3歲左右,店員見小朋友唔夠高但坐大人枱即快飛快為小朋友換高椅(冇錯,又係飛快),仲俾左杯果汁哄小朋友,成個感覺真係好窩心啊~雖然tea黎講呢度唔係平,但用料

點左秘制海鮮叻沙($65)同越南咖啡($35)。

越南咖啡先最正!

其實重點係想講服務,我有選擇困難症

),仲俾左杯果汁哄小朋友,成個感覺真係好窩心啊~

雖然tea黎講呢度唔係平,但用料幾好又坐得好舒服,店員服務一流
值得黎

2016-03-26 1072 瀏覽
呢類件野, 細細件, 細到我都唔記得左佢叫咩名問返個FD, 佢求其講左幾個名, 跟住又話好似係拿破崙檸檬蛋糕, 不過我懷疑佢係老作嘅Anyway, 大家去呢間野一定要認住佢個樣再order, 最多比埋張圖D職員睇因為真係超好食蛋糕是英式的口味, 扎實, 口感好充實,  濕濕地唔會有乾嘅感覺, 總之好好食, 中間有D cream 同lemon 夾層, 清新酸甜, 但又唔太甜, 控制得好好間野服務都好好, 又坐得舒服, 正
呢類件野, 細細件, 細到我都唔記得左佢叫咩名

因為真係超好食

間野服務都好好, 又坐得舒服, 正
2016-03-19 1050 瀏覽
Elephant Beef Laksa 肥牛喇沙.homemade laksa with USDA raw beef. 湯底一般 有鮮味但不夠香辣和椰香 麵是根據傳統做法 米粉溝油麵 (不過我一向鐘意食淨米多點) 肥牛一般 份量較少 價錢上是一碗貴價的喇沙 因為這裡是café路線 但沒有加一 是一個可以hea的地方 主要是食環境

Elephant Beef Laksa 肥牛喇沙.

2015-12-21 1870 瀏覽
在這裡工作了一個多月,每次經過這間餐廳都覺得特別明亮顯眼,一日下午忙完就來個個人tea time break一下......店內裝潢高挑明亮, 木桌搭配流線設計的木椅, 整體感覺很舒適寬敞, 讓我覺得下次可以帶本書好好放鬆悠閒一下。越南咖啡由於本魚不喜甜膩的咖啡, 所以詢問店員了一下, 他很專業又親切地跟我分享了他昨天試喝的感想, 所以建議可以不添加煉乳來試試這香味咖啡,所以本魚非常欣然接受了這good idea~這是本魚第一次品嚐越南咖啡, 馬上就愛上了這款果甜香滿滿的咖啡, 沒有澀味或酸味,滯留在口中除了淡淡的香甜,還有烘焙香...Lemon Cake我的tea set 是蛋糕set, 因為本日精選蛋糕有本魚無法抗拒的Lemon cake。順帶一提, 同日供應尚有 strawberry cheesecake。蛋糕是英式的 sponge cake, 扎實, 綿密, 濕潤...非常美味, 檸檬慕思夾層的清新酸甜豐富了整個蛋糕, 本魚覺得不會過度甜膩, 也加入了 My favorite~裝飾用的sauce是一般的 Caramel sauce。服務,舒適,美味...下次一定再來試其他料理當
在這裡工作了一個多月,每次經過這間餐廳都覺得特別明亮顯眼
越南咖啡(無煉乳版本)
越南咖啡
~
越南咖啡 ( 無煉乳版本)
Lemon cake
Lemon Cake

裝飾用的sauce是一般的 Caramel sauce。

服務,舒適,美味...下次一定再來試其他料理
當然, 帶上一本好書。
2015-12-21
越南咖啡(無煉乳版本)
越南咖啡 ( 無煉乳版本)
Lemon cake
  • lemon cake
  • vlietnames coffee
2015-12-05 1817 瀏覽
餐廳裝修不錯有足夠空間感………食物選擇雖然不多但可以幫到我哩啲選擇恐懼症嘅人………order 左club sandwiches 制作認真用戶料新鮮…味道亦相當不錯感覺好fresh, 重點係杯咖啡好香………餐廳播放嘅音樂亦相當舒服好配合到整體裝修同食物……不錯的一間餐廳……會期待下次試晚餐!
2015-12-05
2015-11-20 1902 瀏覽
開店後多次經過,都未機會一試,終於....機會來了!一個星期日的下午,我地一行三人走入Hungry Elephant享受一段寧靜的時間。店內放了不少裝飾,形造舒適的空間。跟餐沙律、菜很新鮮,不過我叫走source,佢地就唔記得,照落左。。。食完沙律,差不多等左半個鐘,主菜先到,懷疑佢嚴重漏單,因為遲過等地到嘅都已經食完啦講番食物,steak burger, 真係成塊牛扒,好有厚度,內裡7成熟,煎得剛剛好麵包熱烘烘的,好好食,而個薯條........味道同外貌完全同m記一樣,懷疑佢係味直接買黎倒試碟俾人食好正常,唔特別的pasta,只可以講,真係有啲龍蝦味嘅Laksa的麵是一半米粉一半油麵,海鮮都足料,味道唔知正唔正宗,不過幾好食值得一試。呢度最好嘅係,食完都唔會急住趕我地走,最後我地坐到三點先離開

店內放了不少裝飾,形造舒適的空間。

好正常,唔特別的pasta,只可以講,真係有啲龍蝦味嘅

2015-11-15 1731 瀏覽
每晚搭車回家,經過英皇道總會看見新開業的Hungry Elephant,Cafe shop的溫和燈光及氣息在樸素的街道上顯得格外新鮮!在這個周末總算有空閒來一試。餐牌的設計又盡出心思。餐牌的選擇不多,我們在周末來到,就只有繆繆6款主菜。加了+$18試了是日餐湯:南瓜湯味道中規中矩。主菜方面,要了一個「烤牛扒意式軟包配薯條」,論份量十分充足。薯條就接近麥記質素。牛扒包看來平平無奇,把牛扒180度反轉,實在嚇你一驚!冇喜只有驚,牛扒烤得全焦!!若不是反轉一看,致癌物全都吃進肚。跟店員說後,便來了一塊比較好的,但經此教訓,已決定與這餐廳「再冇下次!」另外的主菜要點了「煙三文魚青豆長通粉配龍蝦忌廉汁」,沒有一片片的三文魚,只有三文魚「碎」,青豆絕對比三文魚多,忌廉汁煮到較thick的香濃cream味,但沒有龍蝦味。熱情果茶味道像蜜桃茶。咖啡有很濃的烤焗味,未必是人人喜歡。店內裝修在區內的確算不錯,但吃過烤焦牛扒,對此店真的永無下次!
在這個周末總算有空閒來一試。
餐牌的設計又盡出心思。
餐牌的選擇不多,我們在周末來到,就只有繆繆6款主菜。
是日餐湯:南瓜湯
加了+$18試了是日餐湯:南瓜湯
味道中規中矩。
烤牛扒意式軟包配薯條
主菜方面,要了一個「烤牛扒意式軟包配薯條」,
論份量十分充足。
薯條就接近麥記質素。
牛扒包看來平平無奇,把牛扒180度反轉,實在嚇你一驚!
冇喜只有驚,牛扒烤得全焦!!
若不是反轉一看,致癌物全都吃進肚。
跟店員說後,便來了一塊比較好的,
但經此教訓,已決定與這餐廳「再冇下次!」
煙三文魚青豆長通粉配龍蝦忌廉汁
另外的主菜要點了「煙三文魚青豆長通粉配龍蝦忌廉汁」,
沒有一片片的三文魚,只有三文魚「碎」,
青豆絕對比三文魚多,
忌廉汁煮到較thick的香濃cream味,但沒有龍蝦味。
熱情果茶
熱情果茶味道像蜜桃茶。
咖啡有很濃的烤焗味,未必是人人喜歡。
店內裝修在區內的確算不錯,
但吃過烤焦牛扒,對此店真的永無下次!

2015-11-08