2023-10-23 39 瀏覽
🍊 餐廳名稱:Homeland🐝 味道:7.5/10環境:7/10整體分數:7.5/10/💰人均:$150~200———————————————————大埔美食雲集,今次就去到一間平民新派西日手工意粉餐廳試下。裝修帶點有田園風,內部都充滿住唔同色彩。平日去食晚餐都已經坐滿左三分二,可見係有一定水準!慢煮雞胸凱撒沙律+龍蝦汁海鮮燉飯 💰148一人分量既凱撒沙律,雞胸好淋完全唔嚡!海鮮燉飯非常足料!有齊赤蝦+青口+蜆!個飯好好味,龍蝦味濃郁。2個人share一齊食都唔過份。精選餐湯+冬陰公赤蝦閒條麵 💰148白湯正正常常,但原來仲有塊蒜蓉包送埋,加分!冬陰公意粉唔係到到有,之前係其他餐廳食過,所以期待值有啲高。個泰味(冬陰公)好濃,個味道對我重口味既小編黎講就淡左啲!不過整體都好okay!香草薯蓉蒜蓉香焗田螺 跟餐+💰58味道岩岩好唔會過鹹,薯蓉亦都好滑好細膩好食!整體來講係不錯的,店員服務態度都很好,不過有個搞笑位係佢對問有啲古惑,又或者係我太蠢唔識開。佢地好似仲有個海鮮拼盤任食,下次去試下先!foodhkig
🍊 餐廳名稱:Homeland🐝
———————————————————

慢煮雞胸凱撒沙律+龍蝦汁海鮮燉飯 💰148

精選餐湯+冬陰公赤蝦閒條麵 💰148

香草薯蓉蒜蓉香焗田螺 跟餐+💰58

味道岩岩好唔會過鹹,薯蓉亦都好滑好細膩好食!

foodhkig
2023-10-22 40 瀏覽
無幫襯一排 餐廳好似有少少轉型 以前主打自家製手工意粉 宜家好似唔見再sell呢個point🤔不過宜家set dinner加份小食 都好滿足😁A2. 煙三文魚凱撒沙律🥗湯碗大細 但足足有四片煙三文魚 實在令我喜出望外😆沙律菜新鮮索索聲👍 係略厭麵包粒少咗啲😅A4. 秘製法式龍蝦濃湯🫕話就話係餐湯 但完全冇揸流攤‼️仲驚喜地有幾粒龍蝦肉添☺️配搭嘅蒜蓉包香脆可口 浸湯食仲有畫龍點睛之效🤩🤩🤩B2. 冬陰功赤蝦闊條麵🍝個汁相當掛麵味道拿捏得唔錯 既有泰式香料味但又唔會過於濃郁😋 赤蝦雖然係急凍貨色 但賣相認真唔錯而且絕冇雪藏味😂食完我厭唔夠大碟添😝B4. 黑松露牛肝菌芝士薄餅🍕菇菌味香濃 芝士份量岩岩好夠黏實d菇之餘唔會喧賓奪主😏薄餅皮卜卜脆 even批邊都好好味🤤好似食緊梳打餅咁😆飲品超多選擇最後請店員為老公介紹左barcelona啤酒🍺而我怕醉 嗌支cider過下癮算😝意外地同今晚濃味嘅主食好match😁臨走發現門口有兩個獎牌🏅🏅原來餐廳係openrice 2021、2022大埔/沙田區開飯熱店難怪隔離幾檯都係booking客😝突然覺得自己walkin入到好勁🤣🤣🤣
無幫襯一排 餐廳好似有少少轉型

臨走發現門口有兩個獎牌🏅🏅
難怪隔離幾檯都係booking客😝
突然覺得自己walkin入到好勁🤣🤣🤣
2023-10-21 53 瀏覽
Homeland 手工意粉出名Dinner set $148包前菜 主食 飲品 加錢有小食🍄廚師精選濃湯是日係蘑菇湯 菇味香濃忌廉湯滑 🍅配一塊蕃茄牛油脆包🥗煙三文魚凱撒沙律一人湯碗份量啱啱好 清新醬汁配新鮮三文魚同沙律菜🐟🥚63度溫泉蛋卡邦尼意粉擺盤裝飾配搭得幾靚 一定要叫招牌彈牙手工意粉🍝微暖嫩滑溫泉蛋汁混合多片火腿蘑菇🦞龍蝦汁海鮮燉飯賣相精緻有驚喜 值得推介 大頭蝦肉味甜三色椒西班牙飯上有青口🦑墨魚片 蜆🐌香草蒜香焗田螺配薯蓉細個同爸媽食傳統西餐先有 唔係周圍都食得到田螺蒜香強🥔薯蓉又creamy 🐝蜂蜜柚子茶&蜂蜜紅棗茶天氣轉涼叫兩杯養生熱飲 本地手工氣泡茶 手工啤fans要嗌支試吓🍻

63度溫泉蛋卡邦尼意粉

本地手工氣泡茶 手工啤fans要嗌支試吓🍻
63度溫泉蛋卡邦尼意粉
香草蒜香焗田螺配薯蓉
2023-10-21 25 瀏覽
📍Homeland (大埔)以前時不時過黎食手工意粉覺得幾好食~近排見佢出左新野又黎試吓🥰同朋友一人叫一個dinner set再加一款小食😛▫️慢煮雞胸凱撒沙律▫️煙三文魚凱撒沙律沙律夠新鮮 好食😛▫️海鮮桶海鮮桶有三隻味道選擇 入面有青口、大赤蝦、蝦、小龍蝦、蜆同翡翠螺等 仲有粟米、薯仔同西蘭花 海鮮食落新鮮 彈牙 簡左檸檬叼草忌廉汁 唔會蓋過海鮮味 不錯▫️香煎澳洲安格斯西冷扒配薯菜叫左七成熟 煎得剛剛好入口牛味重 份量麵多配有薯蓉同翠肉瓜 ▫️香草牛油白酒煮青口青口新鮮 不過牛油白酒味比較淡 ▫️Oreo曲奇奶蓋奶蓋鋪上oreo碎 入口好滑~▫️海鹽抹茶奶蓋加埋海鹽咸咸甜甜幾特別兩杯都唔會好甜
📍Homeland (大埔)

▫️慢煮雞胸凱撒沙律

配有薯蓉同翠肉瓜

▫️香草牛油白酒煮青口
青口新鮮 不過牛油白酒味比較淡

▫️Oreo曲奇奶蓋
奶蓋鋪上oreo碎 入口好滑~
▫️海鹽抹茶奶蓋
加埋海鹽咸咸甜甜幾特別
兩杯都唔會好甜
2023-10-19 39 瀏覽
今天同事介紹來這間餐廳吃午餐。一看Menu,覺得很抵,特別是如你想飲特飲只是加 $15已可以同時享用餐湯及沙律,未免太超值了吧!每一個午餐亦可加$22多叫一份小食,我們三人行各加了一個小食,那麼我便可以同時嘗試到三份不同的小食👍🏻,分別有吉列廣島蠔,牛仔腸配薯蓉及田螺配薯蓉,每一款小食都不錯,個人特別欣賞薯蓉的質感,很滑,但同時亦吃到一點點薯蓉粒。知道他們的意粉很出色,我特意點了卡邦尼意粉,好味也不太漏。而同事點的牛扒,他們也說很不錯。最後,說一下飲品吧!我點了海鹽奶蓋綠茶,雖然個人不太好甜,但這飲品真的好像無糖一樣🤣 整體來說,我會再來這間餐廳呢!

整體來說,我會再來這間餐廳呢!

2023-10-18 89 瀏覽
之前食過Homeland 既lunch,今次試下佢既dinner☺️星期一至五有HKD148 Dinner Set,可以揀沙律/湯 x1 + 主菜 x1 + 飲品 x1🤤仲可以以優惠價配小食😋#秘製法式龍蝦濃湯 🦞淡淡龍蝦湯味,身為龍蝦控既fafafoodie要求有啲高😜 希望個湯可以再濃濃濃啲😎有啲小龍蝦肉,仲有塊蒜蓉多士~+HKD18#煙三文魚凱撒沙律 🥗煙三文魚唔腥,凱撒沙律新鮮開胃😗#龍蝦汁海鮮燉飯 🥘有大頭蝦/青口/蜆/墨魚仔,大頭蝦有好多蝦膏,青口新鮮,燉飯充滿蕃茄同芝士香😍仲有啲小龍蝦肉#BBQ醬燒滋味豬助骨配薯條 🍖🍟豬助骨肉夠嫩唔乾唔柴☺️BBQ醬調得剛好,薯條勁新鮮炸起,熱辣辣外脆內軟😉仲有啲沙律伴碟解膩一流~#蜂蜜柚子酥炸雞翼 🐤加左個雞翼小食,可以揀冬陰公/蜂蜜柚子,揀左後者,酸酸甜甜好開胃😚雞翼都炸得夠酥脆,放耐左都仲keep到脆皮👍🏻+HKD58#Sparkling Passion Fruit Green Tea 🍃有4款Made in HK Sparking Tea可以揀,本身想叫的ice cream hojicha冇貨😢今次試左passion fruit x

#秘製法式龍蝦濃湯 🦞
+HKD18

秘製法式龍蝦濃湯

秘製法式龍蝦濃湯

#煙三文魚凱撒沙律 🥗
煙三文魚唔腥,凱撒沙律新鮮開胃😗

煙三文魚凱撒沙律

#龍蝦汁海鮮燉飯 🥘

#BBQ醬燒滋味豬助骨配薯條 🍖🍟

BBQ醬燒滋味豬助骨配薯條

#蜂蜜柚子酥炸雞翼 🐤
+HKD58

蜂蜜柚子酥炸雞翼

有4款Made in HK Sparking Tea可以揀,本身想叫的ice cream hojicha冇貨😢今次試左passion fruit x green tea ,有百香果香帶微甜,之後會有啲淡淡綠茶香出現,第一次飲sparkling tea,好似飲緊cider咁好特別🤩有機會想試下其他味
+HKD38

#Damm Lemon Mediterranea Beer 🍻
有薯條雞翼,當然唔少得啤酒🍺本身想叫啲本地啤,可惜餐廳轉緊啤酒餐牌…暫時只有2款外國啤酒揀🥺揀左呢隻有檸檬香既地中海啤🍋初初飲個時覺得個檸檬味有啲特別好似帶點香草味咁,之後就愈飲愈順~
+HKD48

Damm Lemon Mediterranea Beer

加一服務費
#Homeland
大埔
#fafafoodie_大埔
#homelandhk #Homeland梓里 #大埔美食

2023-10-17 43 瀏覽
前菜👉🏻慢煮雞胸凯凱撒沙律 雞胸肉慢煮得好嫩滑,撒上凯撒醬同芝士,仲有沙律菜同焗脆麵包丁,fresh🫴🏻👉🏻鮮打法式龍蝦湯 鮮打法式龍蝦湯真係好滑順,湯底濃郁香濃,仲有啲龍蝦肉粒,配埋蒜蓉toast, 非常夾👍🏻小食👉🏻香濃芝士焗西蘭花 呢個香濃芝士焗西蘭花熱辣辣very juicyyy西蘭花焗得剛剛好,帶著淡淡奶香同埋濃郁芝士味,每一口都好滋味。絕對係芝士控嘅最愛!👉🏻香草牛油白酒煮青口 (餐)香草牛油白酒煮青口係一道相當美味嘅小食!青口煮得剛剛好,彈牙又鮮甜,再加上香草牛油同白酒嘅調味,味道更加豐富。一啖一口,真係停唔住!Main👉🏻冬陰公赤蝦闊條麵冬陰公赤蝦闊條麵係呢間餐廳嘅主打之一!勁大隻赤蝦鮮甜彈牙,配上彈牙嘅闊條麵,再加上香辣嘅冬陰公醬汁同青檸汁,一定要試一試呀!👉🏻豬肋骨薯條 豬肋骨烤得香脆多汁,肉質鮮嫩,再配上酥脆金黃嘅薯條,正~花茶特飲👉🏻洛神花花茶個茶壺好靚🫶🏻洛神花帶嚟微酸嘅口感,味道開胃又解渴,清新又健康~👉🏻蝶豆花花茶蝶豆花嘅紫色色澤非常迷人,茶味清香宜人,喝落去帶嚟一種輕盈嘅感覺,好適合放鬆心情同享受用餐時光🌼
前菜
👉🏻慢煮雞胸凯凱撒沙律

👉🏻鮮打法式龍蝦湯

小食
👉🏻香濃芝士焗西蘭花
呢個香濃芝士焗西蘭花熱辣辣very juicyyy

👉🏻香草牛油白酒煮青口 (餐)

Main
👉🏻冬陰公赤蝦闊條麵

👉🏻豬肋骨薯條
豬肋骨烤得香脆多汁,肉質鮮嫩,再配上酥脆金黃嘅薯條,正~

花茶特飲
👉🏻洛神花花茶

👉🏻蝶豆花花茶

• 冬陰功海蝦闊條麵
2023-10-16 42 瀏覽
嘩!今次試左一間好特別嘅餐廳,叫做Homeland。佢嘅主題係新派意大利,真係好特別嘅組合!入去之後,感受到佢嘅氣氛真係好好,好似身處喺意大利嘅小巷一樣,好有情調。我哋試嘅第一款菜式係BBQ醬燒豬肋骨。我真係要話,呢個豬肋骨真係好吸引!一上枱,個醬汁就香氣四溢,啖啖食落去,肉質嫩滑,配上多汁嘅醬汁,真係啱晒我嘅口味!個肋骨夠香夠軟,啖落去真係好過癮!另一款菜式係墨西哥芝士餡餅。佢嘅外皮酥脆,入面嘅芝士餡就係夠濃郁,芝士嘅香味真係好撲鼻!食落口好滑好軟,配上啲墨西哥香料,味道更加豐富。真係一款令人回味嘅小食!總括而言,Homeland係一間好特別嘅餐廳。佢嘅新派意大利主題,加上食物美味,氣氛又好,真係帶比你一個全新嘅用餐體驗!如果你鍾意意大利菜同埋辛辣口味,我真係好推薦你去試下佢!

2023-10-11
2023-10-16 21 瀏覽
好少可會黎大埔呢邊 難得入黎搵下附近lunch上網見倒佢門面幾特別 又有幾多好評就試下先。手打和牛漢堡配薯條 薯條係粗即炸嘅 好味 個和牛漢堡我地加左芝士 平時好驚d餐廳整到太乾又勁熟 呢到嘅啱啱好 多汁又唔太乾黑松露牛肝菌芝士薄餅就有d失望 以為個餅底係平時食嘅麵粉餅底 點知原來係類似粟米片質地 不過味道都係好食嘅另外叫左杯士多啤梨朱古力 因為果日好熱想飲凍野 味道咁溝埋好怪 可能自己唔習慣呢個配撘店員友善 親切有禮食得太快 唔記得左影相下次再影返
好少可會黎大埔呢邊 難得入黎搵下附近lunch
上網見倒佢門面幾特別 又有幾多好評就試下先。

店員友善 親切有禮

食得太快 唔記得左影相
下次再影返
2023-10-16 46 瀏覽
近排同老公一齊控制飲食今日打算放鬆一下搵到呢間幾有格調既西餐廳Book左枱幾驚今日打風食唔到第一次嚟呢頭仲早左差不多半個鐘到店員好好人比我地坐低有選擇困難既我地基本上都叫餐我地叫左兩個晚餐A3)精選濃湯🍅$148A2)煙三文魚凱撒沙律$148B4)黑松露牛肝菌薄餅B8)香煎澳洲黑毛安格斯西廚扒配薯菜+$68凍檸茶(free)勿忘我(半價)$19(補血、滋潤補腎和、美容養顏、清火明目)知我地share食仲比左隻好靚既碟仔我地份量精緻~剛剛好薄餅夠脆西冷切開有肉汁薯蓉好香牛油味花茶帶少少回甘
近排同老公一齊控制飲食

A3)精選濃湯🍅$148
A2)煙三文魚凱撒沙律$148
B4)黑松露牛肝菌薄餅
B8)香煎澳洲黑毛安格斯西廚扒配薯菜+$68
凍檸茶(free)
勿忘我(半價)$19
(補血、滋潤補腎和、美容養顏、清火明目)

知我地share食仲比左隻好靚既碟仔我地

花茶帶少少回甘

2023-10-09
  • 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
2023-10-14 50 瀏覽
Had an absolute steal of a dinner at @homeland.kitchen where their dinner sets are priced at just $148 + 10%. This included an appetizer, main and a drink. We chose their lobster bisque which was piping hot, and it had a piece of baguette with butter. For their mains, we chose their bbq pork ribs with fries, where the pork bits pulled off of the bone easily 😋 the fries and salad on the side were perfect too. We also chose their tomyum prawn linguine, where the hints of tomyum spices were very fr

For their mains, we chose their bbq pork ribs with fries, where the pork bits pulled off of the bone easily 😋 the fries and salad on the side were perfect too. We also chose their tomyum prawn linguine, where the hints of tomyum spices were very fragrant 🌶️ the prawn itself was seared well, with the shell easily pulled off too. The early grey peach tea was very enjoyable - haven’t tried anything like this where tea was not only sparkling, but it was in a beer bottle.

Highly recommend any Taipo-ers to visit with such value for money dinner sets!
2023-10-14 39 瀏覽
順路去開大埔,搵下有咩好食,見到店外好Colourful,感覺好討好,就揀左呢間小店。面店內唔算好大,但原來重有上層,上層靜靜地,啱晒小聚傾計。Dinner menu既食物款式都有好多,唔夠可以再加小食。而且呢間小店引入好多不同款既手工啤酒,可惜今晚揸車,唔飲得。頭盤叫左一個慢煮雞胸凱撒沙律&是日餐湯。沙律唔算好大但雞胸就大大塊,而且好嫩滑。今晚餐湯係薯仔菜湯,唔會好酸又開胃,而薯仔已經煮溶晒,配多塊香脆既多士~主菜:冬陰功赤蝦闊條麵-上枱賣相已經好靚,味道好惹味,好少好少辣,意粉唔太硬但又有口感。重有兩隻赤蝦,肉質新鮮。店員重主動提醒要加埋青檸汁一齊食,味道更出眾。香煎澳洲黑毛安格斯西冷扒配薯菜-牛扒多汁但脂肪較少,重牛味,肉質有少少咬口,配上的薯蓉好唔會溝太夠多牛油,好食,啱我口味。飲品:Latte,即磨咖啡,中規中矩。如果唔係要揸車,一定要試手工啤酒🍻

主菜:
冬陰功赤蝦闊條麵

香煎澳洲黑毛安格斯西冷扒配薯菜

飲品:
冬陰功赤蝦闊條麵
  • 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
2023-10-11 43 瀏覽
前兩日落堂之後同朋友去大埔覓食,最後我地去咗cafe,叫咗兩個套餐share嚟食。每個套餐都有ABC三部份可以揀,A部份係揀沙律或者餐湯,B部份係main,C部份係小食。龍蝦汁海鮮燉飯 $148燉飯嘅龍蝦汁好香濃,鮮味十足,risotto索晒佢嘅香氣!Risotto嘅配料好多,有大蝦、帶子、青口、蜆等。墨西哥芝士餡餅 $148餡餅薄薄一片,有淡淡嘅麵粉香,外面烤至少許焦香。餡餅裡面配有pickles、燈籠椒、芝士等。佢另外配有乳酪同牛油果醬,可以按照自己喜好加入餡餅。脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 +$38薯條香脆,松露蛋黃醬出色,呢兩個永遠都係我嘅favorite match.冬陰功炸雞翼 +$38喺其他餐廳比較少見冬陰功炸雞翼,於是我地叫咗份嚟試。雞翼食落有香料味,冬陰功嘅酸味都幾突出。

龍蝦汁海鮮燉飯 $148

墨西哥芝士餡餅 $148

脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 +$38

冬陰功炸雞翼 +$38
2023-10-09 55 瀏覽
喺IG見到呢度有手工意粉食👀毫不猶豫放工即刻去食👣 果然好食,千里迢迢走入大埔食係值得嘅😎🥗煙三文魚凱撒沙律跟餐前菜沙律,細細碗都交足功課👍🏻 煙三文魚份量不少,菜都好新鮮🥗.🫕廚師精選濃湯今日係羅宋湯,蕃茄味濃,口感creamy🥫.🍝63度溫泉蛋卡邦尼意粉♨️溫泉蛋😍 令到手工意粉更加滑溜🤤好好咬口,卡邦尼鹹香突出,奶油味濃,煙肉份量好多😋.🍕墨西哥芝士餡餅(雞肉)以為主打意粉,點知墨西哥餡餅都咁好食😍熱辣辣的薄餡餅,邪惡芝士+牛油果醬+酸忌廉,王炸組合😎.🍟黑松露醬薯條松露醬配薯條真係食極唔厭👍🏻.🍑蜜桃忌廉梳打波波香甜的蜜桃梳打,仲有煙靭的波波🫧.🌹浮華墨紅玫瑰養生的玫瑰花茶,花香撲鼻,解膩消滯😄

🥗煙三文魚凱撒沙律

🫕廚師精選濃湯
今日係羅宋湯,蕃茄味濃,口感creamy🥫

🍝63度溫泉蛋卡邦尼意粉

🍕墨西哥芝士餡餅(雞肉)
以為主打意粉,點知墨西哥餡餅都咁好食😍
熱辣辣的薄餡餅,邪惡芝士+牛油果醬+酸忌廉,王炸組合😎

🍟黑松露醬薯條
松露醬配薯條真係食極唔厭👍🏻

🍑蜜桃忌廉梳打波波
香甜的蜜桃梳打,仲有煙靭的波波🫧

🌹浮華墨紅玫瑰
養生的玫瑰花茶,花香撲鼻,解膩消滯😄
2023-09-28
2023-10-06 89 瀏覽
今日入大埔踩單車,喺東昌街附近還車後,睇見對面有間門面幾特別嘅西餐廳[HomeLand],望見入面氣氛好靚,就決定入去食扒。分別叫咗西冷扒同豬肋骨,西冷扒揀七成熟,包埋龍蝦湯同飲品。鮮濃味嘅龍蝦湯好好飲,熱辣辣又勁滑,西冷扒肉質彈牙又大塊,應該都有1cm厚,肉質口感好豐富,伴碟嘅薯蓉有芝士味,食到停唔到口。而朋友嘅豬肋骨份量都吾細,肉質唔會太乾,又無雪藏味,豬肋骨伴碟嘅係薯條炸得好脆惹味,吾係炸咗一排放埋一邊嗰啲軟薯條。呢度位於大埔墟橫街仔,但勝在環境幽靜氣氛好,係可以令人放鬆喺食飯傾偈好地方,值得再試。