2016-06-11 712 瀏覽
為什麼放工總是餓......今日難得在銅鑼灣放工,所以立即到處覓食,在晚餐前食少少野先!突然想起很久沒有吃Holly Brown的Danish toast&藍色雲呢拿雪糕,就拉埋同事一起試試!第一次去銅鑼灣這間分店,原來這裡只賣咖啡同雪糕,沒有Danish toast😭😭😭 想找位子坐也不容易,因為只有寥寥可數幾張枱,而且有些人在看書和傾project😑😑😑幸好等了一會有一張三人枱空出,都尚算幸運!我們各自點了一款雪糕!Choco Berry、Vanilla Thrilla、Holly Starlet藍色雲呢拿依然好味,Choco berry 的士多啤梨gelato都很香濃,不過我最喜歡Vanilla Thrilla內的brownie和vanilla gelato 真係配合得天衣無縫!好味到停不了口😂😂😂一口氣試了三款gelato真有些罪疚的感覺,不過偶爾一次都ok la😝😝😝
為什麼放工總是餓......

我們各自點了一款雪糕!

2016-06-04 350 瀏覽
一直以來都係Holly Brown 嘅忠實fans ,記得佢早幾年初初來港開業已經幫襯。之前都係去銅鑼灣希慎廣場果間,仲記得第一次食佢嘅意式情迷,價錢約$42 ,精選雪糕,加上不同配料,香港真係未見過,$42 當買個新嘗試,食落一啖之後,果然不付所望。brownie 同咖啡味雪糕嘅比例配合得好好,加上少少朱古力碎增強口感,另外brownie 嘅甜味不但冇搶過咖啡味,而從中亦帶上少少朱古力味,非常可口。最值得一讚係,炒完雪糕後,雪糕仲係好實淨,外觀精美,令人覺得真係一個完整嘅雪糕。但事隔2-3年,我於同一間Holly Brown 食同一樣嘅意式情迷,實在強差人意,先唔談及佢係呢2年內加價約50%!要以$60 食同一樣嘅食物,而今次食嘅味道,令人十分十分失望,比街外普通一個士多買嘅$5 雪糕更甚。咖啡味雪糕口感極差,有點「鞋」口,brownie 只有甜味,同食方糖無異。而因為當日嘅員工炒雪糕過程太慢,加上唔熟手,雪糕炒完後經已溶咗一半,賣相不堪入目。$60 食一杯怪味雪水,我相信永遠都唔會再試!
2016-06-04 244 瀏覽
藍星魔力 $60.n年冇食過holly brown 所以特別去試下❗️其實第一次食哩款因為次次見到哩隻藍色覺得好似中毒咁唔方好食.但其實係云呢嗱雪糕黎 只不過唔係白色😛入口又幾正 炒得唔錯 幾有口感 而配料有蜜糖星星同彩虹糖😕但我覺得襯托唔到個雪糕 可能太少配料 好伶仃.好食我就覺得ok啦 但要$60會唔會太貴🙈食完我覺得哩個價真係唔得 而且仲係加價加得最多既雪糕店之一.
藍星魔力 $60
外賣自取
$60 (宵夜)
2016-05-28 218 瀏覽
Holly Brown既雪糕款式眾多,我一向對朱古力情有獨鍾,就叫左個特濃朱古力味,雪糕筒做成碗狀戴著一球深啡色既雪糕,朱古力味真係好濃好濃帶有輕微嘅苦味,雪糕很滑。
2016-05-11
5 分鐘 (外賣自取)
2016-05-12 255 瀏覽
呢款叫FLORIDA(草莓派對)Small HKD 50-Medium HKD 54-Large HKD 58-有Strawberry,chocolate sauce, strawberry brownie ~🍓🍫🍨 --脆杯香噴噴👃 好香牛油味~~~ (好肥哈哈~)--雪糕炒得算夠, 撈得夠均勻--甜度還可以, 一個人食我覺得會太溜--份量都多, 食完到飽環境:坐得舒服。服務: 都ok~ 💫
呢款叫FLORIDA(草莓派對)
Small HKD 50-
Medium HKD 54-
Large HKD 58-
--脆杯香噴噴👃 好香牛油味~~~ (好肥哈哈~)
--雪糕炒得算夠, 撈得夠均勻
--甜度還可以, 一個人食我覺得會太溜
--份量都多, 食完到飽

環境:坐得舒服。
服務: 都ok~ 💫
2016-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
$58 (宵夜)
2016-04-13 156 瀏覽
入面有好多oreo餅又吾係完全碎哂無哂口感配埋牛奶味雪糕一齊炒牛奶味超級濃郁又軟滑!呢個熊貓抱抱一定要再食!再講埋個脆窩夫造嘅碗有少少失望無以前咁脆身 擺得內左冧左少少
入面有好多oreo餅

又吾係完全碎哂無哂口感

配埋牛奶味雪糕一齊炒

牛奶味超級濃郁

又軟滑!

呢個熊貓抱抱一定要再食!

再講埋個脆窩夫造嘅碗

有少少失望

無以前咁脆身 擺得內左冧左少少
2016-02-25 160 瀏覽
行街行到累,黎左HOLLY BROWN 食個TEA 抖一抖,直接入座。我點左Greek Yogurt Cheese Cake。呢件餅都唔錯喎,都幾濃芝士味,好creamy,但係又唔漏,甜度適中,幾好味。不過美中不足係塊餅有少少林左。
我點左Greek Yogurt Cheese Cake。

不過美中不足係塊餅有少少林左。
2016-02-23
2016-02-16 213 瀏覽
因為食完晚餐都覺得不太夠飽,所以去了 Holly Brown 食 Gelato每次去都會選擇不同的味道,而今次食了 Minie Mo 熊貓抱抱牛奶雪糕十分香滑,以上朱古力粒、朱古力漿 及 Oreo感覺不會太濃,是十分配合的感覺唯獨要彈的地方是有很多枱面都有客人食完的雪糕杯,但一直都未見有Holly Brown的店員收拾,要坐的話就要自行清理。
牛奶雪糕十分香滑,以上朱古力粒、朱古力漿 及 Oreo
感覺不會太濃,是十分配合的感覺

唯獨要彈的地方是有很多枱面都有客人食完的雪糕杯,
2016-02-06
2016-01-27 155 瀏覽
「藍色的雪糕🍦」點解藍色嘅?巧打意呀🤗🤗🤗ACUVUE X Holly Brown Gelato🍦🍦藍色雲尼嗱意式雪糕配上蜜糖脆脆...味道甜甜地,香滑可口Fantastic 🎉🎊🎊
「藍色的雪糕🍦」
點解藍色嘅?巧打意呀🤗🤗🤗
ACUVUE X Holly Brown Gelato🍦🍦
藍色雲尼嗱意式雪糕配上蜜糖脆脆...味道甜甜地,香滑可口
Fantastic 🎉🎊🎊

2015-12-25
2015-12-15 181 瀏覽
行完書店攰攰地, 搵個地方休息下, 見呢度有得食雪糕又有野飲, 一於試下先.睇左一輪, 呢度係出名炒雪糕, 剩係雪糕唔夠, 要埋吐司底先係正.Display得幾靚, 雪糕係莓味, 少少酸但開胃不漏. 吐司底都幾軟熟, 食完幾飽肚.要埋個Earl Grey Tea清一清個口, 茶味夠香而解渴, 個人即刻充滿晒能量.其實我睇好多人食藍色雪糕, 味道唔知, 但感覺好似食緊藍泡泡.
2015-09-15 183 瀏覽
HollyBrown的各款雪糕口味都試過,從沒讓人失望的,就是唯獨這個新的抹茶口味,令人不滿!雪糕質感比其他口味水稀,不及其他挺身,抹茶味亦不突出,吃了好幾口才感受到它微弱的存在。只有那威化脆餅依舊香脆可口。

旋轉樂園 Emerald Palace $54/$58

只有那威化脆餅依舊香脆可口。

2015-09-10 167 瀏覽
炎炎夏日,行街行到身水身汗,食雪糕一定是最佳消暑方法。同行友人是朱古力狂魔,可想而知這次一定又是點 Oh Fudge~~女人愛吃又怕肥,騙自己gelato不會肥,其實也是自欺欺人,不過一次半次還是放膽食啦~Oh Fudge真係好濃的朱古力味,喜歡朱古力的,一定停吾到口。但對於我不是特別鍾愛朱古力的,其實食食下都會有點甜膩的感覺。下次都係點返berry overload 好D!
炎炎夏日,行街行到身水身汗,食雪糕一定是最佳消暑方法。
Oh Fudge
2015-08-16
2015-09-01 188 瀏覽
在晚餐前等齊人之前,同兩位姐妹食雪糕享受閒聊與雪糕 時間會一下子就過去嚕外型上很吸眼睛~一球炒雪糕在花型的餅上,再配上七彩的朱古力粒和白白的棉花糖Blue jazz 是雲呢嗱炒雪糕,藍色很吸引,味道就是普通的雲呢嗱味,沒有特別香的感覺啡色的是鹽味焦糖,鹹味中帶甜,喜歡這混合的味道~我和朋友們都對棉花糖、什麼什麼的配料不感興趣,簡單的炒雪糕已足夠了兩者都是極快溶的,不一會兒,blue jazz已經溶到桌子上啦 更可惜的是餅底是淋的,食之無味 棄之可惜。五十四元一杯,真的有點貴...share會是好選擇
在晚餐前等齊人之前,同兩位姐妹食雪糕

享受閒聊與雪糕 時間會一下子就過去嚕
啡色的是鹽味焦糖,鹹味中帶甜,喜歡這混合的味道~

更可惜的是餅底是淋的,食之無味 棄之可惜。
五十四元一杯,真的有點貴...share會是好選擇
2015-08-28
2015-08-21 260 瀏覽
自己對於雪糕有種無法抗拒的感覺,即使肚有多漲有多飽都能塞下幾球雪糕!經過這咖啡店, 不自覺被藍色雪糕吸引著!立馬買下了名為「藍色魔力」的藍色呍呢拿Gelato!雪糕面舖滿了童年最愛的彩虹糖及蜜糖星,藍色雪糕球有種類似波子汽水的味道!沒有平常吃的Gelato般的厚實黏稠感,而是像普通雪糕球般的幼滑口感.窩夫餅底香甜脆口,整體來說是不錯的,但$54有點昂貴.
藍色魔力
自己對於雪糕有種無法抗拒的感覺,
即使肚有多漲有多飽都能塞下幾球雪糕!

經過這咖啡店, 不自覺被藍色雪糕吸引著!
立馬買下了名為「藍色魔力」的藍色呍呢拿Gelato!

雪糕面舖滿了童年最愛的彩虹糖及蜜糖星,
藍色雪糕球有種類似波子汽水的味道!
沒有平常吃的Gelato般的厚實黏稠感,
而是像普通雪糕球般的幼滑口感.

窩夫餅底香甜脆口,
整體來說是不錯的,
但$54有點昂貴.
2015-08-20
  • 藍色魔力
2015-08-16 450 瀏覽
上星期去完希慎出完Event,一眾朋友柴娃娃話去食甜品,本來打算食Smile,但係嗰度真係太熱,之後行過 Holly Brown,見到有位加埋記得好耐無幫襯就幫襯下,本來打算叫薄荷味,點知又見到有新口味,諗住試下無壞,最後叫左 Tea-Rex ,係用綠茶雪糕base 加蜜糖果仁碎去炒!Tea Rex (大$58)話係綠茶味,真係食唔到任何綠茶味,已經唔係濃唔濃的問題,係無味嘅!但神奇地有少少苦味,覺得好失望,窩夫雖然脆身但蛋味欠奉,從來未試過咁失望,真是著晒火,唉$58 Tea Rex
係用綠茶雪糕base 加蜜糖果仁碎去炒!

Tea Rex (大$58)
話係綠茶味,真係食唔到任何綠茶味,
窩夫雖然脆身但蛋味欠奉,從來未試過咁失望,真是著晒火,唉
Tea Rex
$58 Tea Rex
2015-08-10
$58 (宵夜)