2015-12-02 1163 瀏覽
踏進12月,又到了頻頻與朋友、家人親戚與同事等出來飯聚慶祝聖誕節的時候!這次的聖誕聚餐朋友就為大家預備了一個很有聖誕氣氛的傳統蛋糕yule-log cake ^^這個木頭蛋糕是Harlan’s Cake Shop的出品 (大$330 / 小$40)。我們人數多,所以選了一個大的蛋糕。除了這款木頭蛋糕,Harlan's Cake Shop還有另外一款聖誕蛋糕士多啤梨黑醋蛋糕 (大$340 / 小$238)和薑餅人曲奇($32一件)。原來Harlan’s Cake Shop除了有出品蛋糕外,還有曲奇、麵包,和多款咖啡及茶等。看來下次在The One或尖沙嘴附近要找個地方飲杯咖啡、吃件餅,可以上來這裡呢。說回這個木頭蛋糕,上面有一位mini小聖誕老人,做得精緻又可愛。蛋糕的朱古力香很突出,甜度適中。不只大人,連小朋友看到都十分喜歡呢!
曲奇 & 麵包
yule-log cake
外賣自取
$60 (宵夜)
聖誕節
2015-12-02 1204 瀏覽
It's beginning to look a lot like Christmas! I love the holidays and there's nothing more exciting than holiday-themed desserts that gets you in the mood. That's why I was excited to receive this super cute Yule Log Cake ($330) from Harlan's Cake Shop which had exquisite details of Santa Claus, poinsettia, stars and mushrooms as decorations. Even the bark on the log was nicely detailed with streaks of chocolate while the inside was filled with chocolate cream and bits of dried fruits. It wasn't too sweet at all but the cake could have been more moist in general. This would be perfect as a festive dessert for house parties to celebrate the holidays! Please note that this needs to be ordered 3 days in advance.
每一年,最喜歡的便是節日便是聖誕節,從小到大,每到聖誕都會隆重其事,小時候,未懂太多,只懂做些簡單的蛋糕,樹幹蛋糕是我從小做到大的聖誕蛋糕,個人覺得這蛋糕十分有聖誕氣氛呢,今年不做樹幹蛋糕,想做其他蛋糕,但也要一個樹幹來應節呢。 未到12月,先來應應節,這天嚐了 Harlan's Cake Shop的樹幹蛋糕,很喜歡這個聖誕老人喔,見到便開心。 特別喜歡這些木紋喔,說著木紋,突然想起"木紋"這曲呢。中間是一些水果乾,整個蛋糕都不會太甜,這天用了味道偏甜的riesling來配,兩者很配呢;不過如果蛋糕再多些cream會更好呢。 Harlan's Cake Shop尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖 2911 4788請支持一下小妹,給我一個like

特別喜歡這些木紋喔,說著木紋,突然想起"木紋"這曲呢。

Harlan's Cake Shop

尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

2911 4788

請支持一下小妹,給我一個like

2015-11-23 1077 瀏覽
在東海薈的晚餐上,除了多款精緻美味甜點,還有一個加碼甜品:由 Harlan's Cake Shop 帶去的 Yule Log!是的,難得相隔萬里再共聚,當然要一起預慶聖誕,加倍快樂! 這木頭蛋糕除了賣相超精緻迷人,成品不會太乾身,朱古力木頭蛋糕中間夾有不少的果子粒,感覺不會太甜膩,每人分吃一小段,感覺甜蜜美好。特別一提,除了原個 $330 原裝版本,店內也有小件裝 ($40) 及其他款式聖誕蛋糕,非常適合聖誕聚餐,大家經開不妨一看啊~
2015-11-20
2015-11-05 990 瀏覽
今次買了個Soprano跟朋友慶祝生日,朋友是古古力迷,所以特地選擇了這個Dark chocolate cake (Valrhona70%)。之前都試過它們的Sexy Lady、Chocolate moster &伯爵茶蛋糕都好滿意,所以今次好放心朋友會喜歡這個蛋糕。到cake shop取蛋糕,第1眼看上去有點怪怪的,但說不出有什麼不妥,由於時間緊迫,很快便離開餅店。離開後終於想起,蛋糕實物跟相片有所出入,相片吸引很多…蛋糕中間有Raspberry, hazelnut & crispy chocolate,朱古力味不會太甜,但略嫌不夠濃。整體味道不差,朋友也很喜歡,但沒有驚喜,味道稍遜Sexy Lady,Chocolate moster。
Soprano 15cm
2015-10-30
外賣自取
$330 (其他)
2015-09-29 1150 瀏覽
昨晚在尖沙咀購買了一個桃味芝士蛋糕, 外表吸引、男店員推介有桃味和豐富的  cheese taste.吃進嘴裏卻是另一回事,  桃是標準罐頭桃子味道;  都算了, 寄望濃厚滑溜的芝士吧,  極失望; 全家庭共四人完全感覺不到有絲毫 cheese taste or touching,  如同嚼臘,極失望, 浪費金錢和時間,沒有再會。

2015-09-29
外賣自取
襯電影未開場,我倆又走黎呢度食個飯後甜品。開揚式既鋪面,仲有幾個位置可以供客人堂食。.記得年幾前都有黎呢度食蛋糕,個時一口氣試左四、五款蛋糕,連麵包都有試埋。最印象深刻應該係個款美腿造型既蛋糕,到而家都覺得呢款係佢地既招牌蛋糕,個時仲專登叫黎比相機食,但最後都因為太懶無出到篇文,有點可惜。.無黎一排,而家連曲奇都有,蛋糕款式望落同樣吸引,款式多,每款造型都頗精美的。而且仲有熱茶、咖啡和沙冰等供應呢,可以坐低慢慢嘆。.最後同他一人揀了一款,Violet Rose $42,玫瑰味荔枝蛋糕,用上荔枝、玫瑰和紅莓所製的慕絲,質感頗細緻;中間係荔枝味果凍,底下係海綿蛋糕。食落有感玫瑰味蓋過左荔枝既味道,陣陣濃郁的玫瑰幽香,但又唔會覺好重香精味,鍾意玫瑰味既可以試下。.ToFu Cheese Shooter $39一小杯既份量唔多,面層係食蘋果金寶既金寶脆脆,底下係好幼滑既豆腐芝士,食落豆腐味慢慢滲出,愈食愈重豆香,好食!
Violet Rose
ToFu Cheese Shooter
ToFu Cheese Shooter $39
$40 (宵夜)
ToFu Cheese Shooter
2015-09-09 1319 瀏覽
無諗過我個生日蛋糕咁難食綠茶朱古力蛋糕,算是這店招牌之一,心想應該唔差可能我地唔識欣賞,味道非常差首先慕絲無乜綠茶味,只得好淡ge一股怪味上面粒綠色波波係白朱古力,有陣塑膠味然後無啦啦加左好重既酒落蛋糕到,勁唔夾內裡ge紅豆蓉無紅豆味,應該係話完全無任何味道蛋糕賣相亦令我非常失望,一啲都唔靚成個蛋糕食左兩件就無食,發誓不再幫襯!!!
無諗過我個生日蛋糕咁難食

綠茶朱古力蛋糕,算是這店招牌之一,心想應該唔差
可能我地唔識欣賞,味道非常差

首先慕絲無乜綠茶味,只得好淡ge一股怪味
上面粒綠色波波係白朱古力,有陣塑膠味
然後無啦啦加左好重既酒落蛋糕到,勁唔夾
內裡ge紅豆蓉無紅豆味,應該係話完全無任何味道

蛋糕賣相亦令我非常失望,一啲都唔靚

成個蛋糕食左兩件就無食,發誓不再幫襯!!!
2015-09-05
2015-09-01 966 瀏覽
好朋友生日, 一定要有個蛋糕先夠氣氛, 朋友介紹harlan's 既sexy lady好正, 但壽星鐘意既係芝士蛋糕, 就試試其他味道,再有機會先試sexy lady4點幾去到, 都有好幾款蛋糕可以揀, 好彩仲有壽星鐘意既芝士蛋糕仲可以加$30即時寫生日朱古力牌, 不過就等左15分鐘先拎得紅桑子士多啤梨芝士蛋糕, $300蛋糕係15cm, 6個人食, 每人試少少,份量都算足夠, 蛋糕似係紐約芝士餅的質感, 厚厚實實咁, 芝士味都算濃, 唯獨紅桑子好酸, 士多啤梨就好甜, 總括黎講都算係咁

紅桑子士多啤梨芝士蛋糕, $300
紅桑子士多啤梨芝士蛋糕

2015-08-31
15 分鐘 (外賣自取)
$300 (其他)
2015-07-25 1672 瀏覽
星期五晚約左朋友食飯,5點幾係尖沙咀做完野,就去左The ONE 4樓的Harlan's 蛋糕店等朋友。之前食過Harlan's 既afternoon tea 同dinner 都覺得唔錯,所以就去左呢間cake shop試下。印象中呢到有賣十款以上唔同類型既甜品,仲有賣birthday cake,macaron同其他biscuits。我叫左一件 'Berry Me' 既六角形blueberry mousse 同一壺Earl Grey tea。Berry me既賣相係幾吸引既,實質品嚐後感覺上面既白朱古力好一般,同藍莓少少酸,整體黎講blueberry味唔算太突出,不過成件cake唔會太甜,應該幾岩唔鍾意食太甜既朋友。反而呢壺Earl Grey雖然只係用茶包沖泡,反而出其地好飲,配埋件cake搭得岩岩好~~雖然呢到只有幾張枱仔,可能大多數做take away生意,不過平日下午時間唔算多人,都算坐得舒服既。

2015-07-24
2015-07-25 1399 瀏覽
林住媽咪生日試下新嘢,出事!圍邊有幾個macaron有水跡,有一兩個都唔係圓圓咁!面嗰啲栗子蓉花勁多裂紋,似擺過夜咁擺到乾裂!食緊栗子蓉only!!!只可以話佢好足料囉!但完全冇層次!蛋糕底少到食唔到,睇都未必睇到!如果嫌出面嗰啲蛋糕鋪嘅栗子蛋糕唔夠栗子蓉嘅朋友可以試下呢間呀,一定滿足到你!唉食美心東海聖安都好過佢……拿…………我淨係劣評個栗子蛋糕咋,其他冇試過
林住媽咪生日試下新嘢,出事!

食緊栗子蓉only!!!只可以話佢好足料囉!

但完全冇層次!蛋糕底少到食唔到,睇都未必睇到!

唉食美心東海聖安都好過佢……
拿…………我淨係劣評個栗子蛋糕咋,其他冇試過
2015-07-24
外賣自取
$230 (其他)
生日
2015-06-16 2025 瀏覽
本來去Mira CoCo, 入到去, 三張吉檯無人坐, 店員話全都被訂, 要坐圓形擺設的高座, 同事丙腳短, 怕坐得唔舒服, 唯有去 The One 既 Harlan’s, 是實上, 同事丙好鍾意Harlan’s, 佢好鬼喜歡Harlan’s 員工果種服務態度, 好鬼馬, 對客人愛理不理, 好似求佢比你幫襯咁樣, 真係好鬼正喎….哈哈...。我的友好同事, 屬姑姑寒寒的性格, 買親嘢必定問長問短, 但係...依家D後生仔無耐性麻... 你問長問短, 又唔知係未幫襯, 加上...人地出咗名, 生意唔憂做, 就梗係面黑啦...。尤其是去所謂的高級店, 雖然服侍閣下的服務員, 與閣下的收入和階層,也不會相差很遠,但佢地就係睇你唔順眼囉….哈哈哈哈… 我都要講句: 至憎D客問長問短, 斤斤計較, 吭!! 無錢就唔好嚟買嘢啦!! (我話緊我, 唔好諗錯隔離….哈哈哈哈). 嗱..嗱..嗱!! 講清楚D, 事先聲名呀, 今日服務我地個兩位美麗女店員, 好有禮貌呀, 態度非常之良好, 對答十分之得宜呀, 同事講緊佢上次幫襯咋, 唔係今日呀, 你唔屈我呀!!!!!Mousse au Chololat-
Mousse au Chololat-banane (焦糖香蕉法國朱古力)
Mousse au Chololat-banane, 焦糖香蕉法國朱古力, $46. 法國朱古力製造商, 兩家(Valrhona和Michel Cluizel), 比起Godiva, 便宜一個級數, 但水準絕對不失色. 名牌食品與名牌手袋當然不同, 買名牌食品, 縱使都有炫耀指數, 但肯定不高. 食落口既嘢, 味道最緊要, 而女士手袋, 如果不是名牌, 話之你手工好到一流, 始終無人願意付名牌的價格去買.
賣相絕對有水準, 深啡色光滑的表面, 放上一件鮮黃的馬卡龍, 加上一片薄身的曲朱古力片.
切開一半, 樓上的馬卡龍, 經不起時間的考驗, 內裡的糖漿已經收水, 刀一切, 隨即爛開碎裂, 但無影響味道, 入口仍然鬆脆, 焦糖慕絲溝入了香蕉味, 甜度中等, 入口香甜軟滑, 包著外層的薄身朱古力膠布, 甜度高 有些少漿糊的口感, 兩者 味道配合得也相當得宜.
Le Matcha (綠茶法國朱古力)
Le Matcha, 綠茶法國朱古力, $48. 這款名為”加勒比”的Valrhona朱古力, 果酸味輕, 有杏仁和咖啡豆香味…. 描述是從網上抄出來, 我就食唔出了, 你食得出!?!? 蒙眼試食喎! 哈哈哈哈… 我相信如果是原始純朱古力, 是可以吃得出分別, 但已經製成了的慕絲…. 就難度高了. 此款蛋糕的另一重點是加入了君度(Cointreau)的橙味甜酒, 80後的年青人可能對”君度”這牌子不太熟識, 但我們這七十初期的一代, 肯定會記得當時賣的”君度”廣告. (https://www.youtube.com/watch?v=Trpf3GNBAIo). 其實君度橙酒的酒精度頗高, 達40%, 不過這件蛋糕入口時, 完全感覺不到橙酒的香味.
名為”matcha” (抹茶), 賣相比之前的”焦糖香蕉”更吸引, 用非常薄的朱古力薄布包著蛋糕周邊, 上面唧了一圈的朱古力小花, 中間一隻白朱古力小波, 這種用白糖做小波波, 只是得看字, 絕對唔好食.
又是一刀切開一半, 抹茶味的慕絲包裹著朱古力慕絲的核心, 口感與之前的”焦糖香蕉”無大分別, 抹茶味道未算太濃, 但甜度比較高, 未知是否”君度”橙酒的關係, 我都是比較喜歡”焦糖香蕉朱古力”.
食蛋糕, 咖啡是最好配搭, 愈甜的蛋糕, 配愈濃的咖啡. 這店的咖啡是用LAVAZZA出品, 啞….法國蛋糕配意大利咖啡, 唔….. 哈哈…我要了一杯拿鐵(Latte), $30. 價格定得比想像中低, 來到檯時, 表面的顏色顯得不均勻的深啡色, 缺了些美感, 但飲落, 水準非常好, 夠濃厚之餘, 全無澀味.
至於同事的那杯 Green Mango Peach Tea, $32. 貴過我杯咖啡, 最長名稱的一款茶, 友人飲了第一啖, 聽佢講….有茶味…, 再飲一啖, 唔..唔… 有茶味… 哈哈哈哈….笑屎我了.
2015-06-14
2015-02-25 4301 瀏覽
又試寫食評喇😂希望自己可以keep住同大家分享好野喇👍今次因為要等朋友放工,所以自己去左嘆tea😂😂之前聽朋友仔講話想試,咁岩今日經過,所以講去試下😏有好多款蛋糕呀😍最終揀左sexy lady $48,因為見到佢(sexy lady)個3D 蛋糕,好想買俾朋友仔做生日蛋糕,所以諗住自己試下先😏Dark chocolate朱古力,一開始食覺得好味,好sweet😂,但食多幾啖就覺得有d甜膩,但原來内裏有紅桑莓果肉😍,可能我自己鐘意食酸野,所以覺得不錯!順道一提,我叫左tea set$63,叫左杯Earl grey😏好香👍茶味足👍 配sexy lady 真係唔錯!因為sexy lady有d甜😂
Sexy lady

下午茶
Sexy lady
  • sexy lady
2015-01-27 3695 瀏覽
完成豐盛的會席料理後,食友竟然捧上樓下 Harlan's Cake Shop 新出的情人節甜品,樣子太精緻吸引了,甜魔媽媽怎能抗拒呢?又冒著爆肚的危險吃下去了... 第一款是名為 Daisy 的心型朱古力橘子果凍慕絲蛋糕。成品朱味香濃細滑、美味誘人同時,背後又有著特別心意:蛋糕上以朱古力糖製成的白色雛菊,來自法國情人節傳統;將花瓣逐片逐片採下,以最後一瓣的代表意思猜測對方心意。以五片花瓣為一循環,第一片採下的代表是 Il m'aime un peu (少許喜歡), 第二片是 beaucoup (很喜歡),第三片是 passionnément (很熱情),第四片是a la folie (為你著迷);去到第五片,來個反高潮:pas du tout (一點也不愛)。對於酷愛朱古力的甜魔媽媽,它的味道絕對是第四片:為之著迷!令朱古力魔為之著迷的蛋糕!第二款蛋糕名為 The Letter,粉黃色的心型蛋糕,裡面是鮮熱情果及桃打成的慕絲及鬆軟海綿蛋糕,上面則放了一封迷你的信封,也可以吃用哦!成品果味較重、味道清新,也好吃。以上兩款情人節蛋糕件裝 $46,半磅就售 $240,除 Harlan's C
Daisy
The Letter
以上兩款情人節蛋糕件裝 $46,半磅就售 $240,除 Harlan's Cake Shop 同時也於 A la Folie 及 Carousel 發售了~
2015-01-22
Daisy
The Letter
2015-01-05 2898 瀏覽
去完Full/Half已中伏,諗住食件cake滋補下。叫咗藍帽子芝士蛋糕,芝士味好淡,條白色邊好甜,餅底又硬啲味假假地,結果半嚿冇食。商場邊位坐得唔舒服,上手食剩啲嘢又冇執,店員態度冷淡。早知唔懶行過去The Mira Coco…

早知唔懶行過去The Mira Coco…
藍帽子芝士蛋糕
2014-09-26
$45 (宵夜)