2007-03-07 18 瀏覽
一直對Habibi有興趣,事關佢係全港唯一一間埃及菜館...but,monopoly 通常偏貴...so,struggle o左頗耐但上次經過,發現Habibi 分cafe and restaurant... cafe o既食物便宜得多... 今餐一於o黎試... 睇著個餐牌(even though 有註解)... 覺得自己好似文盲... 只好揀一個讀音動聽些的... Mussaka with Minced Lamb...點知,上檯時,有點disappointed...一堆肉碎 plus sauce吃一口,發覺味道幾美味,但十分濃烈...極酸﹑極鹹﹑極辣...重重香草味...配埋片餡餅就no problem...可惜there is one piece only內面有茄子,紅椒 &羊肉碎... 好在,我最愛o既羊肉o既羶味尚在

... Mussaka with Minced Lamb

內面有茄子,紅椒 &羊肉碎...

好在,我最愛o既羊肉o既羶味尚在
2007-02-12 9 瀏覽
每次朋友生日聚會,必定會食d貴野,今次亦不例外。Habibi有分restuarant及cafe,奇就奇在restaurant星期日竟然唔開,cafe就全天候開放。餐牌上有好多野聽個名都唔知係乜,見佢有個$125套餐好似幾抵(前菜+主菜+甜品),所以揀哂全部可選菜式,6個人一齊share食。全部菜式只可以用一個字形容—酸! 前菜有個咩豆蓉幾特別,可以一試。主菜大多係以牛羊為主菜,味道幾特別,有異國風情。可惜套餐唔包飲品,要order一飲品都要$30-50,都幾貴。試左一個habibi特飲,味道似酸湯,都幾好飲。甜品係一塊三角形pancake,可以喇。預先book枱可以坐到佢全餐廳唯一一個小包房,我地坐到人地收舖都冇人趕,幾舒服呀。以百多元既價錢可以係soho區食到咁多野,算係幾抵!

2007-02-11 3 瀏覽
Tea Set($40)竟然可以要Egyptian Coffee($32)。Tea Set 等於一份pita / dessert 加一杯野飲。Habibi Delights 同Hellue Al Sham 基本上是隔離Habibi serve 既Al Basha 既分拆版:Hellue Al Sham 熱上,有Halavah 同coconut mounds;Halavah 係有果仁碎的堅果酥,而coconut mounds 則係烘椰絲o係面,有開心果既夾心酥。中東甜品又好,印度甜品也好(但Halavah 同coconut mounds 本身就唔係好係埃及式甜品),都有一個共通點- 甜死人(糖漿唔使本+ 本身已很甜)。Egyptian Coffee 係即研咖啡粉加香料再simmer 既濃咖啡:細細杯,幾香,但都幾甜。 雖然Habibi Cafe 無Habibi 咁classy,但勝在無咁「嘈」(肚皮舞+ 音樂)。

2007-01-12 3 瀏覽
舊時去過HABIBI,印象中覺得佢唔平,但近來有朋友話我知佢鰠 側邊開鰦 間CAFE,中午有套餐都幾抵,於是今日便同朋友去一試。誠如其他食客所言,佢懐 每日有一款肉同一款菜揀,於是我同朋友各選了一款交換鈬 食。基本上整碟Å 就係將鱓 肉、菜同飯撈埋一碟,再加鱓 醬汁同香料,雖然有鱓新鮮感但其實都幾原始。用佢懐 附送鮋 薄餅鈬 包住食口感會好鱓 ,但每人只係俾鰦一塊,唔知可唔可以叫佢加多鱓 。食到尾鱓 菜吸晒鱓 汁會變得好酸,所以唯有食剩鱓 。可能中東口味始終不太飱 本人,所以其實唔係覺得特別好食。但鰟 度環境算唔錯,電視播一鱓 無厘頭鮋 「黑白英語殘片」,點菜亦需以英語溝通,因此幫襯的以西人居多。六十蚊一個晏唔收加一仲包飲品,未去過鮋 一試無妨,但我唔會有食過返尋味鮋 衝動。

21.12.2006 (Thur)今次我想介紹Habibi Cafe鮋 set lunch,$60一set(唔駛加一),有一個什菜湯、一塊中東包、一杯餐飲及一碟main dish。佢每日一個set,今日星期四,Main dish有少許什菜沙律、數塊芝士波菜批(今日可揀芝士波菜批/ 牛肉批)再配埃及粉(好得意!有鱓 好似意粉、有部分一粒粒好似米咁、加埋鱓 中東豆,好有口感。)以中環鈬 講,價錢唔算貴,而且味道唔錯,值得一試!
21.12.2006 (Thur)

以中環鈬 講,價錢唔算貴,而且味道唔錯,值得一試!

2006-09-06 15 瀏覽
晚上同老婆專登去habibi cafe試,我地2個都係第一次食埃及野。我地叫了:1. set dinner - vegetable soup, spinach cheese pie, lamb shawadan, dessert (donut + cream)2. 招牌mixed pasta and ricevegetable soup 陣味未食過,都幾得意。spinach cheese pie 好好味,個汁酸酸地好開胃。lamb shawadan 又係好好味,配埋個汁加落個薄餅好味。mixed pasta and rice 味道好特別,因為佢mix 左rice 同pasta,加上辣汁,豆豆同薯仔粒,很好。dessert (donut + cream) 不錯啦這是一間好值得去的餐廳,因為佢係全港唯一的埃及餐廳,而裝修都幾精緻,價錢不算貴......

2. 招牌mixed pasta and rice

vegetable soup 陣味未食過,都幾得意。
dessert (donut + cream) 不錯啦

2006-07-28 1 瀏覽
紀念日同女朋友遊完坪洲,晚上就到了這間據報是香港唯一一間食埃及菜的餐廳試下。侍應安排了我們坐在一個洞穴型設計的小室內,好好享用我們的一餐! 叫了2個set,頭盤揀了炸羊乳沙律和焗牛肉丸,主菜則叫了一客酸忌廉羊肉三文治+一客茄子肉碎焗薯仔,兩份食! 先來2客普通的青豆餐湯,雖有很濃而特別的香草味,但水水地! 炸羊乳沙律有很多蔬菜伴碟,好!羊乳細細舊炸起,都幾好味,原來後來先知有唔炸的(為之冷盤類,炸了的就歸入熱盤類),女朋友就話唔炸的,無咁多油會更好食呢! 焗牛肉丸,有點似pizza hut 的意式焗肉丸,不過多了好多香草香,咁這裡好食又新鮮彈牙d! 主菜來了,茄子肉碎焗薯仔跟了幾塊薄餅上,好大盆肉碎焗薯仔,好食但感到幾酸,都倘算開胃!但個酸忌廉羊肉三文治我就覺得酸到掟唔順! 其實三文治唔係我們平時這樣的,它是半碟的羊肉,有酸忌廉蓋面,另外半碟亦是加了檸檬汁的蔬菜,好大碟,但真的好酸,我結果只是包底食哂整個幾酸的茄子肉碎焗薯仔,不過,向來食得酸同埋都幾鍾意食酸野o既女朋友就勁讚個酸忌廉羊肉,佢仲好開胃咁食了成碟o既8成,厲害! 跟餐甜品是每人2粒被沾滿了糖漿的一口甜蕃薯波,好甜但一粒都能食到的! 女朋友對這裡的酸好回味,但我就有點怕了! 環境可以有下次,但下次一定唔可以再叫2碟都係酸溜溜o既主菜!