2024-04-04 322 瀏覽
造訪GAIJIN數次,對其食物質素及服務都十分滿意🙌🏻 餐廳位於銅鑼灣,set dinner提供大約十款選擇,包括麵包🥐、前菜🥓、湯🫕、主食🥩及甜品🍰。🥐牛角包和🥧鬆餅可以 refill ~牛角包外皮金黃酥脆,內裡柔軟鬆香🌟鬆餅則是鬆軟、口感細緻🌟Appetizer:🧈牛油汁鮑魚~鮑魚質感鮮嫩爽口,搭配濃郁的牛油汁,口感豐富!Main:🐮西冷牛扒(medium) ~肉質粉嫩,牛扒質素上盛,烹調得恰到好處!🌟值得一提的是,今天飯聚以生日為主題,餐廳特別贈送了一份精美的甜品~是有乾冰冒煙效果的雪糕🍧!除了讓客人在生日感受到了溫馨和特別的對待,還留下美好的回憶!(感動中~🥹)此外,在OpenRice上訂位特定時間有折扣優惠🌟🌟🌟!性價比更加高👍🏻🌟食評指數:9/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD450🗺️ 地址:銅鑼灣登龍街永光商業中心9樓想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#cwbfood #cwbjollyfoodie #JKHK

🌟食評指數:9/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD450

🗺️ 地址:銅鑼灣登龍街永光商業中心9樓

• 餐包
  • 清酒牛油炒鮑魚
上星期五為朋友慶生,選了這家位於登龍街永光中心九樓的日式西餐廳。小周末晚上比較熱鬧,我們獲安排坐在側廳清靜的窗邊位置。友善的侍應先為我們點餐飲,荔枝梳打夠冰凍,味道清新。伯爵茶水滾茶靚。餐前小食炸雞軟骨香脆可口,惹味非常!頭盤質素之高可以用「驚艷」來形容!油甘魚新鮮肉厚,配上特製醬汁,是非一般的魚生體驗。熱食的清酒牛油鮑魚嫩滑入味,值得一提的是連碟子都是熱的,確保食物能保持溫度,侍應也溫馨地提醒我們要小心碟熱,真是細心!我和朋友分別叫了松露磨菇湯和甘筍忌廉湯,湯夠滾熱辣,嚐得出是用新鮮材料炮制。自家製的芝士波波和牛角包牛油味香濃,更可免費追加,好正呀!主菜豬鞍肉質鮮嫩,份量充足,伴碟配菜新鮮。西冷扒剛好五成熟,肉味濃郁,足以滿足牛魔王的胃口。甘筍帶有牛油焦糖味,絕對有驚喜!是日甜品是芝士蛋糕配焦糖雲尼拿雪糕,甜度適中☺️餐廳更窩心地為壽星女送上生日甜品想感受小餐館的溫馨氛圍和品嚐由用料、烹調、以至上菜用碟等細節都誠意十足的西日fusion菜,千萬不要錯過這家小店!Openrice訂座有折扣
小周末晚上比較熱鬧,我們獲安排坐在側廳清靜的窗邊位置。
餐前小食炸雞軟骨香脆可口,惹味非常!

Openrice訂座有折扣
優惠券
  • 油甘魚刺身
  • 加拿大豬鞍扒
2024-03-13 300 瀏覽
好少打食評🤣,但係聽完老闆講嘅而家經營嘅辛酸,所以都想推介吓,因為始終都成日喺銅鑼灣食午餐,首先係前菜同同事嗌咗一個雞肉棒沙律同佢哋嗰餐湯,沙律都幾好食,唔算好肥膩醬汁嗰啲,佢哋個南瓜忌廉湯都真係幾出色,真係好滑身同埋甜嘅感覺唔係糖水嘅死甜(本人真係好唔鍾意嗰啲好甜嘅南瓜湯)佢係絲滑同埋creamy去到主菜,估唔到香蒜大蝦海膽醬意大利飯,真係有咁大隻蝦,平時食嘅「大蝦」都係細細隻,意大利飯個質感都幾煙靭,亦都真係有海膽嗰種濃郁依家仲要有8折,性價比都算幾高所以都幾推薦,大家可以試吓支持吓啲舖頭仔,香港依家真係比較少呢平價得來又幾高質嘅餐廳

依家仲要有8折,性價比都算幾高

香蒜大蝦海膽醬意大利飯
2024-03-11
香蒜大蝦海膽醬意大利飯
  • 是日餐湯
  • 香蒜大蝦意粉
2024-03-06 294 瀏覽
銅鑼灣法日fusion餐廳 Gaijin 位於登龍街永光中心dinner set 包括餐包、前菜、餐湯、主菜和甜品🍴油甘魚刺身🍴清酒牛油燒鮑魚🍴是日餐湯 — 薯仔忌廉湯🍴厚燒M6和牛肉眼扒(兩位用)🍴廚師精選甜品 — 芝士蛋糕配雪糕餐包有牛角包和芝士包,牛角包熱烘烘好香脆可口油甘魚刺身好新鮮鮑魚有驚喜,好嫩滑又入味忌廉湯濃稠,薯仔味濃郁肉眼扒五成熟火喉剛剛好,沾點海鹽更能提升牛味芝士蛋糕有香濃的芝士味,入口即溶
dinner set 包括餐包、前菜、餐湯、主菜和甜品
🍴油甘魚刺身
🍴清酒牛油燒鮑魚
🍴是日餐湯 — 薯仔忌廉湯
🍴厚燒M6和牛肉眼扒(兩位用)
🍴廚師精選甜品 — 芝士蛋糕配雪糕

餐包有牛角包和芝士包,牛角包熱烘烘好香脆可口

油甘魚刺身好新鮮

鮑魚有驚喜,好嫩滑又入味

忌廉湯濃稠,薯仔味濃郁

肉眼扒五成熟火喉剛剛好,沾點海鹽更能提升牛味

芝士蛋糕有香濃的芝士味,入口即溶
2024-02-28
2024-03-04 269 瀏覽
Lunch Set會有一款自選starter、主食、咖啡或茶,另外都會有小食同甜品可以add-on每個set都會有小餐包,分別有牛角包同忌廉包,味道普普通通。🌸日式燒鳥免治雞肉棒+法國油封鴨腿|$328免治雞肉棒非常juicy,入面有軟骨口感豐富,配上一球薯仔沙律,雖然系starter擺盤亦唔馬虎。鴨腿外皮薄脆,唔會有油膩感,鴨肉味道有少少似臘鴨(輕微),但肉質會更加軟淋,朋友幾中意呢道菜。🌸是日餐湯+澳洲燒牛柳|$328餐湯系蕃茄湯,creamy得黎飲完都冇負擔感,必飲。牛柳肉質軟淋,略嫌牛味唔重,表面香料味道較重,似平時醃製羊既香料。配菜有炸薯粒(薯餅既粒狀)🌸香煎法國鵝肝(add-on)|+$108非常邪惡,鵝肝好厚,油脂系個口入面爆出黎,無腥味,旁邊有蘋果蓉同黑醋,加埋一齊食冇咁油膩。

日式燒鳥免治雞肉棒

🌸日式燒鳥免治雞肉棒+法國油封鴨腿|$328
法國油封鴨腿

🌸是日餐湯+澳洲燒牛柳|$328
餐湯系蕃茄湯,creamy得黎飲完都冇負擔感,必飲。
澳洲燒牛柳

香煎法國鵝肝

🌸香煎法國鵝肝(add-on)|+$108
2024-03-03 161 瀏覽
New Zealand lamb rack 🇳🇿 紐西蘭羊架 $498大大片嘅紐西蘭羊架係其中一款popular 嘅主菜黎,裏面總共有三大舊,而且可以根據自己習慣揀返幾成熟,望落去已經超級吸引😍,執邊仲有紅蘿蔔粒🥕、翠玉瓜等等嘅配菜,相當高質啊Truffle wild mushroom cream soup 黑松露野菌忌廉湯 🍄🥣 $78呢一個黑松露野菌忌廉湯黑松露味道十分濃郁,聞落去已經香噴噴,飲落去口感creamy,又有幼滑嘅粒粒野菌,好健康Boston lobster spaghetti with homemade lobster sauce 原條波士頓龍蝦尾意粉 $468🦞🍝波士頓龍蝦尾調味裏面嘅頓龍蝦夠哂新鮮,龍蝦肉爽口冇雪藏味,而且好容易起嚟食,闊條麵用咗酸酸甜甜嘅茄醬做sauce,食落去幾開胃,值得推介呀👍🏻

黑松露野菌忌廉湯 🍄🥣 $78

今次係我第二次去呢間法日fusion餐廳Gaijin食晚餐,整體晚餐質素同水準都好差,同第一次去食個質素差好遠。如果我用分數形容質素,第一次我俾9/10,今次我俾3/10,唔會再幫襯。當我12月中考慮緊訂邊間餐廳同女朋友食平安夜晚餐嘅時候,因為我收到Gaijin嘅WhatsApp訊息推廣節日晚餐同早鳥優惠,又話12月會有曾經喺多間米芝蓮餐廳任職嘅廚師加入,都幾吸引,所以我同女朋友決定去多次Gaijin食晚餐。**食物**首先前菜係香煎帶子配三文魚子佐甜椒汁同和風牛肉他他配味噌蛋黃汁。醬汁太濃味,遮住咗帶子本身嘅鮮味。牛肉有筋,咬唔開。其次餐廳係南瓜忌廉湯配麵包,個湯同麵包都唔錯。然後主菜我哋叫咗北海道松葉蟹肉意大利飯同寶雲酥牛柳配砵酒汁佐雜菌蓉及法邊豆。飯冇乜蟹肉,醬汁多於一切,又係太濃味。寶雲酥牛柳好冧,但質素屬於普通。整體兩款主菜冇乜驚喜。最後甜品係聖誕樹頭蛋糕,蛋糕的確賣相唔錯,但係食落真係好乾,完全唔好食。我見到枱附近幾枱客食咗幾啖都冇食到,淨咗好多。**服務**佢哋WhatsApp有提及到幾個月前人手唔夠,去到平安夜嗰晚,佢哋樓面嘅人手都係唔夠,甚至我覺得啲侍應完全唔專業,好

**食物**

其次餐廳係南瓜忌廉湯配麵包,個湯同麵包都唔錯。

**服務**
佢哋WhatsApp有提及到幾個月前人手唔夠,去到平安夜嗰晚,佢哋樓面嘅人手都係唔夠,甚至我覺得啲侍應完全唔專業,好似好多都係新人。

我訂咗位,我哋上到去要企喺度等多1分鐘先有侍應招呼我哋,安排位置嗰位侍應又唔清楚我哋應該要坐邊。傳菜過程中,侍應完全唔會同你講呢道係咩菜式,粒聲唔出放喺我哋枱面就走咗,放低嗰陣時撞到枱面啲餐具佢哋都冇反應。

最搞笑係上甜品嗰陣時,唔俾餐具,淨係舉手想問佢哋攞返餐具,都起碼要等多2分鐘先有第一個侍應見到我哋舉手,但係佢自動波走咗去收銀機度出單,我哋再搵第二個侍應先俾到餐具我哋,完全一啲歉意都冇,放低就走咗。唔夠1分鐘,剛才嗰位侍應拎住張單過嚟叫我俾錢,我哋問返佢幾時要求過埋單?佢就咁答我因為出咗單,所以要求我即時埋單冇得一陣俾,我甜品都未食,佢都要求我即刻俾錢先,有冇搞錯?

**總結**
食物平平無奇,咁嘅質素甚至我覺得有啲浪費緊食物,人均HKD 500食啲咁嘅嘢,其實都唔平,嗰啲HKD 500二人餐餐廳可能仲煮得好食過Gaijin。成餐服務安排都好求其,餐廳又冇留意服務細節,仲係唔係叫fine dining呢?
2023-12-24
平安夜
2024-03-03 95 瀏覽
今次係第二次來呢間餐廳食fine dining,第一次係年頭來食,由於第一次來嘅時候,真係非常好食,staff都非常貼心同專業,所以2023年嘅平安夜,都選擇左同一間餐廳點知,呢個係一個非常錯誤嘅決定,真係唔會估到,1年都末夠,間餐廳係可以差左咁多前菜包係同年頭一樣,都好味嘅之後係上前菜,睇個樣都幾正係咪?但係帶子係無鮮味嘅,我啊媽係超市買急凍刺身級嘅帶子都好食過他之後仲有個生牛肉他他,身為他他之鬼,每次係餐廳見到生牛肉他他我都會叫,係末試過有一間餐廳嘅生牛肉他他係會有筋嘅🙄配牛肉他他嘅脆芝士條唔係自己整,係用即食餅乾,我都算啦,個他他有筋真係唔得啊之後就到湯,都不過不失嘅,南瓜湯正常味道,不過唔明點解唔係跟住d包來,係食完前菜先來跟住到主菜啦,我哋叫左寶雲酥牛柳同北海道松葉蟹意大利飯牛柳都幾好食,不過個份量有d少,整體來講ok北海道松葉蟹意大利飯,d蟹依然係無乜鮮味,用左零食脆蟹仔來裝飾又幾得意,幾有創意嘅最後嚟到我哋最期待嘅甜品,但係呢樣真係災難,個樹幹蛋糕超級實淨,完全冇蛋糕應有鬆軟嘅質感,絕對差過你係屋企樓下嘅普通麵包店買到嘅普通蛋糕另外,幫我哋上甜品嘅嗰位女侍應完全無俾餐具我

前菜包係同年頭一樣,都好味嘅

跟住到主菜啦,我哋叫左寶雲酥牛柳同北海道松葉蟹意大利飯

牛柳都幾好食,不過個份量有d少,整體來講ok

嘅普通蛋糕
另外,幫我哋上甜品嘅嗰位女侍應完全無俾餐具我哋去食呢一個甜品,我哋等咗好耐先至有另外一位男侍應見到我哋,但係他誤以為我哋係要埋單,他就print咗張單出嚟俾我哋,我哋話唔係要埋單係我哋無餐具去食甜品,他先至恍然大悟,然後竟然同我哋講,咁你介唔介意買咗張單先?我已經print咗出嚟

我哋今日係來食 fine dining,唔係茶餐廳喎,食呢種質素嘅食物,呢種質素嘅服務,真係不了
見到Openrice推介呢間fusion菜,加上有85折,一於試試佢😋我地選擇嗌Set Dinner:落單後有麵包,色香味一般,同其他西餐的法包比唔算出色前菜:-清酒牛油燒鮑魚 和 巴馬火腿配蜜瓜-鮑魚爽口彈牙,炙燒後後再配上牛油醬汁十分香口,唔錯👍🏻-至於火腿表現一般,蜜瓜好甜,火腿鹹香味品嚐不太出,可以再調整蜜瓜和火腿的份量-另外仲加錢嗌咗個香煎法國鵝肝,油脂唔錯但味道都一般,鵝肝味道唔夠濃,呢個價錢可以做得再好啲。餐湯:-是日餐湯係南瓜湯,南瓜味香濃,入口順滑主菜:波士頓龍蝦尾意粉 和 澳洲燒牛柳-意粉掛到龍蝦汁,龍蝦味夠出,意粉軟硬適中,龍蝦尾肉口感彈牙,喜歡龍蝦口味的朋友會喜歡🫶🏽-燒牛柳表現就一般,牛味唔濃,肉質亦不是十分易咬,呢個價錢配此質素不夠滿意,下次再食會揀其他steak.甜品:Cheese cake配雲尼拿雪糕,味道不過不失折後埋單$1040,唔算得上抵食,成餐飯令人驚艷的菜式僅在前菜;上菜速度和服務質素一般,環境尚可,以fusion菜黎講可以一試但性價比應該唔係最好嗰批

我地選擇嗌Set Dinner:

落單後有麵包,色香味一般,同其他西餐的法包比唔算出色

前菜:
-清酒牛油燒鮑魚 和 巴馬火腿配蜜瓜

-鮑魚爽口彈牙,炙燒後後再配上牛油醬汁十分香口,唔錯👍🏻

餐湯:

-是日餐湯係南瓜湯,南瓜味香濃,入口順滑

主菜:
波士頓龍蝦尾意粉 和 澳洲燒牛柳

甜品
Cheese cake配雲尼拿雪糕,味道不過不失

2024-02-23
用餐優惠
試食活動
  • 清酒牛油炒鮑魚
平民價錢嘅fine dining你又食過未呢😎 位於登龍街嘅 Gaijin 由兩位曾經喺米芝蓮餐廳做過嘅廚師坐鎮🧑🏻‍🍳 佢哋主打fusion菜,用各種創新嘅方式將日本時令食材融入傳統法國菜🇫🇷 店內裝潢充滿復古風,加上柔和嘅燈光同音樂好有情調🎵 店員服務細心周到,食物擺盤好精緻,完全係酒店級嘅體驗😌落完單就即刻送上自家製嘅餐包,摸落仲熱辣辣架🔥 牛角包好酥脆,忌廉芝士麵包鹹香味十足,一口一件啱啱好👍🏼 食得出係誠意之作,仲可以無限refill添♾️️ 我同朋友每人叫左一份午市套餐,包左自選前菜、主菜同咖啡/茶☕️ 前菜揀左煙三文魚沙律配日本胡麻沙律醋汁,鹹香嘅三文魚配上爽脆嘅生菜鮮味十足,加上酸酸地嘅沙律汁好開胃🥗 是日餐湯係南瓜湯,質感濃稠順滑,加左忌廉去帶出天然嘅甜味🎃 香蒜欖油大蝦意粉 $198Aglio E Olio Prawn Spaghetti 蒜頭爆炒至香味四溢,慢慢融入到初榨橄欖油內,每啖都惹味十足🧄 大蝦已經拆左殼,質感爽口彈牙🦐 配埋意粉令整體鮮味提升,剔除任何油膩感😙澳洲燒牛柳 $328Roasted Australian Beef Tenderloin Fillet

香蒜欖油大蝦意粉 $198
Aglio E Olio Prawn Spaghetti

澳洲燒牛柳 $328
呢個有啲似寶雲酥🇫🇷 出面灑滿烤焗過嘅開心果碎配上五成熟嘅肉扒口感酥軟同硬脆兼具,層次感豐富👏🏼 牛柳雖然油脂含量少,但微焦嘅外層令牛味逼出,配上醬汁更鮮美甘香😋 伴碟除左五顏六色嘅蔬菜仲有炸薯餅,外脆內軟而且薯香濃郁🥔

朱古力心太軟 $78 (跟餐價)
Chocolate Lava Cake
鬆軟嘅蛋糕出面舖左層砂糖令口感更豐富,切開後流出熱辣辣嘅溶漿🍫 濃郁嘅朱古力帶點回甘,加埋曲奇雪糕就啱啱好啦🤤

2024-02-29 47 瀏覽
銅鑼灣高質樓上小店店內優雅舒適食物質素好 性價比好高每道菜都睇得出有花到心思💯Lunch menu 選擇都算多🌟是日餐湯餐湯為南瓜湯 濃稠適中入口順滑 帶香濃嘅南瓜味👍🏻🌟香煎法國鵝肝鵝肝煎到金黃色外皮微脆而入口係好滑溜配balsamic vinegar,蘋果蓉同多士 中和左個油膩感😋🌟香蒜欖油大蝦意粉大蝦爽彈有咬口 簡單配上香蒜同橄欖油已經香口又好好味🌟大蝦海膽醬意大利飯賣相好靚👍🏻risotto 硬度適中配上海膽醬同大蝦💯
銅鑼灣高質樓上小店

入口順滑 帶香濃嘅南瓜味👍🏻

🌟香煎法國鵝肝
鵝肝煎到金黃色
外皮微脆而入口係好滑溜
配balsamic vinegar,蘋果蓉同多士
中和左個油膩感😋

🌟香蒜欖油大蝦意粉
大蝦爽彈有咬口
簡單配上香蒜同橄欖油
已經香口又好好味

🌟大蝦海膽醬意大利飯
賣相好靚👍🏻risotto 硬度適中
配上海膽醬同大蝦💯
呢間絕對係心機之作 推薦!!.一黎送上暖笠笠既麵包 仲配有牛油🧈好窩心.《大蝦海膽醬意大利飯》🦐開邊大蝦都幾大隻 新鮮彈牙Risotto煮得剛剛好 口感綿密煙韌用上濃郁既海膽醬炆寫水 吸附左海膽醬既美味啖啖都好滋味.《美國頂級封門柳》🥩顏色鮮艷 賣相極具高級感 牛扒肉質鮮嫩多汁 散發濃郁牛肉香氣最正係旁邊既薯波 係波波既既薯餅 十分香脆還有經過烤製既翠肉瓜同車尼茄 均衡口感.《免治雞肉捧》🍢免治雞肉外層燒到焦香 內裏口感細嫩爽脆搭配著自家製燒汁烤製 充滿風味 已經唔洗再點沙律醬還有薯仔沙律 夾雜住蔬菜 健康又美味

呢間絕對係心機之作 推薦!!

一黎送上暖笠笠既麵包 仲配有牛油🧈好窩心

免治雞肉外層燒到焦香 內裏口感細嫩爽脆
搭配著自家製燒汁烤製 充滿風味 已經唔洗再點沙律醬
還有薯仔沙律 夾雜住蔬菜 健康又美味
2024-02-22 95 瀏覽
同愛人去食飯,愛人帶我去一間好高級嘅餐廳度食嘢呀❤️啲嘢食好精緻㗎 💗一坐底就奉上新鮮嘅餐包,🥖🥐餐包唔係一般嘅餐包係牛角包同埋芝士忌廉包,最正係麵包係有得refill添呀😋😋啲麵包脆卜卜好味㗎💯💯餐湯係香蒜薯蓉湯好creamy正呀💯前菜係清酒牛油燒鮑魚,好特别倉落好香清酒味鮑魚又彈牙正💯💯👍👍澳洲純黑安格斯牛柳5成熟,超級Juicy咬落,黑客格斯果然係唔同d,較淋淋入口即溶“正”👍👍🍝野菌雜菜忌廉意大利粉, 呢個 意粉好creamy最鍾意食好creamy嘅意粉㗎喇仲好多野菌喺度 啲意粉煮到軟淋淋好好味㗎巨峰提子梳打 最正淨係配佢風提子汁嘅咩好爽🧊🫐雲呢拿雪糕tiramisu雪糕同芝士蛋糕💗個tiramisu雪糕呢係勁正👍tiramisu味超好味😋😋應該佢哋自己整㗎😁芝士蛋糕就梗係perfect好creamy架👍Gaijin 地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓

餐湯係香蒜薯蓉湯好creamy正呀💯

巨峰提子梳打 最正淨係配佢風提子汁嘅咩好爽🧊🫐

Gaijin
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓

2024-02-20 106 瀏覽
港島人一定知道登龍街真係今非昔比以前殘殘舊舊而家光光猛猛識搵食嘅一定非呢條街莫熟今次揀咗永光中心旺中帶一點正食物質素唔在講餐廳亦夠decent煙三文魚沙律配日本胡麻沙律醋汁沙律菜新鮮爽口日式燒鳥免治雞肉棒應該夾雜住雞軟骨食落有嚼感澳洲純黑安格斯西冷牛扒medium well 係我至愛牛味濃 伴碟亦唔馬虎法國油封鴨腿鴨味略羶我喜歡肉質夠軟腍有足夠飽肚感牛角包芝士包無限任添我最鍾意人均消費💰 : $ 350總結✍ : 環境優雅,服務質素好,食物用心製作.NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)🏠 GAIJIN🌐 銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
港島人一定知道

牛角包芝士包
無限任添
我最鍾意

人均消費💰 : $ 350
總結✍ : 環境優雅,服務質素好,食物用心製作.
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)

🏠 GAIJIN
🌐 銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2024-02-16 96 瀏覽
最近曾品嚐過有間高質西餐廳🍴, 我覺得食物用心環境都別緻🧡,我們都覺得值得再幫襯支持呢!我們是午餐時間到,原來忌廉芝士餐包/迷你牛角酥都無限添食的, 麵包🥯新鮮焗製特別軟滑!南瓜🎃湯香口無比!香煎比目魚比目魚厚切肥美,魚鮮味美,配日本鰹魚汁惹味, 加上廚師🧑‍🍳煮得有功架,是我最近食過最好味的香煎魚類呢!🤤加拿大豬鞍朳豬鞍份量夠哂大份,足手掌大,而且豐富厚肉,肉質嫩滑細膩!使我們食完再忍不住會再食多塊👍

香煎比目魚

加拿大豬鞍朳