2020-03-19 763 瀏覽
依間餐廳我真係介紹咗好多人黎食,佢成個餐牌我都食暈哂!令我迷上佢嘅係佢嘅藍青口!佢真係bb青口黎,細細隻,好嫩滑,就好似18歲嘅少女面豬登一樣,忍唔住想錫佢一啖!我係幾鐘意叫青口嘅人,有時嘀餐廳話自己藍青口,但一時又大大隻,一時又煮老哂,次次嗌都好似抽獎咁,真係驚驚地,佢有成三隻味揀,重好大煲,價錢又平,重冇失過手!第一次黎,一定食呢個做入門!唉!不過有時人就好衰格,鐘意食就成日去食,好似一講過碟餸好食,呀媽就餐餐煮咁,成也風雲,敗也風雲!我自己俾自己食到厭咗,不過唔緊要,佢其他野都好好食,最緊要佢價錢勁合理,嘀野又大大碟!有時hh 落去飲兩杯都幾好坐㗎~

藍青口

煙熏三文魚
藍青口
煙熏三文魚
2019-11-28 664 瀏覽
約咗美容朋友仔約咗成年卒之都約到啦明明條友仔話同我慶祝生日問我食咩餐我話食中餐都去到餐廳嘅時候發現,咦西餐嚟嘅🤣而且可能因為近期社會問題啦餐廳冇人好似我哋包左場咁嘩勁正🤣首先我哋嗌咗好多小食個人極力推介芝士青口好食到不得了仲有個煙熏三文魚冇諗過佢嘅擺盤係咁靚呢兩個前菜真係不得之了然後我哋後加個螺,就Okay啦唔係唔好食嘅跟住可能個前菜實在太好食然後去到個主菜,碟牛就比下去不過當然都係好食👍🏻👍🏻👍🏻然後佢個甜品有棉花糖嗰個呢非常特別後尾我發現點解朋友仔會book呢間餐廳因為我order左嘅心太軟,佢幫我寫咗Happy birthday🙈🙈嘩真係好驚喜呀😱可惜因為社會事件要早閂門啦本身九點閂嘅都俾我哋延遲到十點先閂服務都真係不錯👍🏻
約咗美容朋友仔約咗成年卒之都約到啦
明明條友仔話同我慶祝生日問我食咩餐我話食中餐
都去到餐廳嘅時候發現,咦西餐嚟嘅🤣
而且可能因為近期社會問題啦
餐廳冇人好似我哋包左場咁
嘩勁正🤣
首先我哋嗌咗好多小食
個人極力推介芝士青口好食到不得了
仲有個煙熏三文魚冇諗過佢嘅擺盤係咁靚
呢兩個前菜真係不得之了
然後我哋後加個螺,就Okay啦唔係唔好食嘅
跟住可能個前菜實在太好食
然後去到個主菜,碟牛就比下去
不過當然都係好食👍🏻👍🏻👍🏻
然後佢個甜品有棉花糖嗰個呢非常特別
嘩真係好驚喜呀😱
可惜因為社會事件要早閂門啦
本身九點閂嘅都俾我哋延遲到十點先閂
服務都真係不錯👍🏻

2019-11-20
2019-10-14 817 瀏覽
係近柯士甸路,官涌街尾果面,見到一間裝修得幾有格調既餐廳,我覺得好有外國優閒情懷餐廳個名叫FLANEUR應該係法文黎餐廳有室外既坐位,方便吸煙人仕餐廳既裝修好有情調,有啲紅色既燈光,好適合情侶夜晚黎談下心餐廳以西餐為主,不過我今次行過見到有happy hour package, $68蚊有杯啤酒加一串串燒送下酒好似幾抵甘,決定試一試距串燒方面只有三款選擇,一個係燒豬腩肉,另一個係牛油果雞肉,仲有一個係咩我唔記得左個豬腩肉燒得幾香,幾正牛油果雞肉不過不失,唔算好特別佐敦真係比較少依啲坐得幾舒服既地方俾人happy hour坐下飲反杯,價錢又唔太貴所以我見果日都幾多人幫襯
餐廳個名叫FLANEUR
應該係法文黎

餐廳有室外既坐位,方便吸煙人仕

餐廳既裝修好有情調,有啲紅色既燈光,好適合情侶夜晚黎談下心

好似幾抵甘,決定試一試距

個豬腩肉燒得幾香,幾正

牛油果雞肉不過不失,唔算好特別

所以我見果日都幾多人幫襯

2019-10-03 684 瀏覽
慶生飯,餐廳多的是,但要揀一間色香味俱全,有情調,抵食,平,就我放工同歸家,就唔容易啦!今次呢間一次過滿足我所有要求!星期五晚上,七點許黎到,未坐滿不過可能係訂左位好似我地咁!打開menu,每間餐廳都係所有野都吸引。係openrice做定功課,睇中左佢個自己煙薰三文魚而黎,好似好好玩咁!職員有個suggest燒法,我唔建議,試左一塊一樣凍冰冰!我會等d火猛d先燒,咁就好香啦!蛋餅有少少失望,聞好香,食評見人讚,食落口冇咩驚喜,加上我仲有少少咳,曲奇皮嘅熱氣感令我咳多兩聲!鵝肝好正,係兩食,鵝干醬香口,我們將瓶子撩得好乾淨!煎鵝肝都香口,外脆內軟,雖然唔係我食過最好食(唔貴的比較),都排第二啦!本身唔鍾意食意大利飯,但果日自身條件限制迫住揀,唔評價啦!最後都好驚喜,我book位講明要寫字,但食飯當日先揀甜品,唔知揀邊個好,試個椰王燉蛋好了!字同我order有少許出入,不過小事!呢個燉蛋不得了,蛋香,椰子味香,而兩者能融入,超驚喜!用埋hsbc card好似近$400,抵,誠意推介這家!
本身唔鍾意食意大利飯,但果日自身條件限制迫住揀,唔評價啦!
2019-08-20 868 瀏覽
姊妹聚會食飯搵啲小著數, 舖頭座位有限, 放工唔想等位梗係要訂枱, 經網上平台訂位有積分送。半開放式,對住條街食嘢都幾治癒, 唔好以為半開放式會好熱, 坐喺梳化嗰排位置冷氣都充足, 舒適環境下傾偈用餐。先食無花果ham襯絕配搭,這是最愛的配搭, 伴碟的新鮮菜和醋讓味蕾生色不少。飲品感受到認真調味,味道濃且杯邊的水果新鮮。這一碟是豬, 見到紅色的肉質有冇嚇了一跳?! 我們問過店員叫我們放心吃😊😊毫不猶豫立即開動, 吃的感覺很好。燒茄子材料滿滿,蒜香味飄散, 無論視覺味覺口感極為豐富。最後燒菠蘿和生日甜品作結尾。完美的一頓晚餐。

飲品感受到認真調味,味道濃且杯邊的水果新鮮。

燒茄子材料滿滿,蒜香味飄散, 無論視覺味覺口感極為豐富。

最後燒菠蘿和生日甜品作結尾。完美的一頓晚餐。

今晚經過尖沙咀童軍總會。對面一條橫街有一間歐式裝修的酒巴餐廳。我記得有朋友經常來向我推介。所以便試試。頭盤點了煙燻三文魚。上菜真的嚇了一跳!真是煙燻的。我本來以為是乾冰製造效果。原來是在下面燒炭製造煙燻。三文魚新鮮、鹹味適中。而且煙燻後不會太冰冷。非常好味。缺點是煙燻到眼流淚。跟著是主菜燒春雞。顏色好靚。雞用很多香料燒出來。有汁。因此不會乾。就算雞胸肉也很嫩有汁。這個香料汁真的無得輸。有我喜歡的花椒已經知道會很香口。從未吃過如此好味的燒春雞。一定要試。最後叫了甜品心太軟。都好味。但就不像頭兩道菜令人印象深刻。今晚不多人。裝修舒適,黑白地板頗有形格。結賬是360元。價格合理。一定會再來幫趁。
2019-07-10
2019-07-06 681 瀏覽
呢日同朋友仔去左位於佐敦嘅 Flâneur ☺️餐廳分左梳化位同埋Bar枱位我地坐Bar枱位望住出面露天嘅客人飲野閒聊好有外國小鎮feel💓呢度嘅光唔會好刺眼,係柔和浪漫嘅黃光都幾有情調🥂一坐低,店員就拎左餐牌俾我地睇😳多野食到眼都花埋🙈最後用左15分鐘先決定到.我同朋友唔係叫左好多款野食但食到好飽1️⃣冬日沙律($68)我驚朋友唔似我咁中意食好多肉😂🙈所以叫左個沙律🥗平衡番,冇諗過咁大碗😳好抵食呀‼️個人幾鍾意佢落左焗過嘅walnut同埋粟米仔,食落好香口同埋口感豐富左,而且沙律菜好新鮮,食落sharp sharp聲💓係好清新嘅前菜,不過真係好大份量,食完好似飽左1/3🙈.2️⃣燒慢煮特級肉眼($328,400g)上網睇人地食評話呢個必試😍我咁鍾意食牛又點會錯過呢,朋友冇我食得咁生,所以我地就叫左Medium,慢煮嘅牛扒可以保留更多肉汁喺肉入面,食落更Juicy💓睇相都見到牛扒切開嘅時候啲光澤,但又唔會標好多血水出黎,調味亦恰到好處👍🏻幾欣賞佢嘅配菜有燒粟米❤️出面好少有,而且燒粟米個陣燒烤味同牛扒好夾,成碟菜式好融和.3️⃣ 烤焗棉花糖香蕉朱古力批($58)呢個係朋友話叫嘅😂因爲鍾意食朱古力,我個人
呢日同朋友仔去左位於佐敦嘅 Flâneur ☺️
餐廳分左梳化位同埋Bar枱位
我地坐Bar枱位望住出面露天嘅客人飲野閒聊
好有外國小鎮feel💓

呢度嘅光唔會好刺眼,係柔和浪漫嘅黃光
都幾有情調🥂
一坐低,店員就拎左餐牌俾我地睇😳
多野食到眼都花埋🙈
最後用左15分鐘先決定到
我同朋友唔係叫左好多款野食但食到好飽
1️⃣冬日沙律($68)

2️⃣燒慢煮特級肉眼($328,400g)

3️⃣ 烤焗棉花糖香蕉朱古力批($58)

呢個係朋友話叫嘅😂因爲鍾意食朱古力,我個人認為甜左少少🙈如果好愛朱古力嘅大概會好鍾意,朱古力味好濃郁,而且香蕉都係好熟好「林」果種,同啲朱古力溶為一體😂加上棉花糖被火槍燒過,入面個心仲可以拉絲‼️
🍽Flâneur (佐敦)
📍佐敦官涌街5號地舖
#hkfoodie #hkfood #foodie #influencer #hkinfluencer #microinfluencer #hkig #hkiger #hkblogger #discoverhk #discoverhongkong #写真 #ありがとう #コーデ #ランチ #hk #openrice #foodporn #foodphoto
2019-07-03 525 瀏覽
我地去完九龍公園放電,一時之間真係諗唔到想食d咩,行行下見到有間特色小店,門外佈滿綠色植物,餐廳入面燈光昏暗,雖然地方不大,但環境舒適,近門口位置座位有一排窗口,感覺置身於中上環嘅浪漫西餐廳。我地點左2杯飲品,紐西蘭托托蜆同脆蟹肉薯丸,平時多數都係食青口,今次試托托蜆真係喜出望外,又大隻又鮮甜,可惜無配上麵包。小朋友最鐘意就係呢個蟹肉薯波波,炸得香脆又唔會太乾👍🏻意式香草烤雞意大利飯好健康,比較清淡,配上嫩滑雞胸肉,好岩小朋友口味。全晚最高水準就係焗慢煮特級肉眼,一上枱已經好香,焗到外脆內軟,肉味濃又夠juicy ,以呢個價錢黎講,真係好抵食,我地再加左錢要多一份粟米。烤焦糖菠蘿🍍,菠蘿烤過之後更鮮甜多汁,而菠蘿被燒到微焦,增添了陣陣焦糖香,更添層次。雖然係小店,服務態度好好呀,照顧小朋友既需要,上菜時間都快, 又主動幫我地換碟。下次我想淨係同爸爸黎拍拖,好好談心一下

我地點左2杯飲品,紐西蘭托托蜆同
小朋友最鐘意就係呢個蟹肉薯波波,炸得香脆又唔會太乾👍🏻

2019-06-26
  • 焗慢煮特級肉眼
2019-06-29 368 瀏覽
朋友全職照顧小朋友,生日終於可以放監出黎食餐生日飯,BB就交俾Daddy湊啦😂見佢難得出黎,梗係搵間環境好少少架啦,呢間餐廳係佐敦同柯士甸中間,童軍總會附近,算係比較靜既個面,不過食完飯行返出尖沙咀行街都好方便餐廳俾人舒服既感覺,如果一個人坐長枱對住街應該會更闊落,至於梳化枱就有少少迫既招牌串燒拼盤—有少少焗薯仔同菜,另外有三款串燒,個人最鍾意既係韓燒千層肉,個汗配千層肉好juicy,早知剩係叫兩份千層肉🤤咁牛油果烤雞同明太子雞翼都可以既鴨肝拼盤—不過不失,份量略微少左d。味道都算香既Rib eye (medium)—太多肥筋,真係食到既位唔算多,味道尚算可以椰子焦糖燉蛋—呢個有驚喜,有淡淡椰子味又唔會太甜棉花糖香蕉朱古力批—呢個賣相好靚,不過太甜啦,最後都係食唔晒訂位時同餐廳講定叫甜品時要寫生日祝福,朋友見到都好開心🥳其實好想試佢地既海鮮食品,不過朋友海鮮敏感,咁唯有下次先再試個海鮮飯啦🤓

招牌串燒拼盤—

鴨肝拼盤

鴨肝拼盤—
不過不失,份量略微少左d。味道都算香既

Rib  Eye

Rib eye (medium)—
太多肥筋,真係食到既位唔算多,味道尚算可以

椰子焦糖燉蛋

椰子焦糖燉蛋—
呢個有驚喜,有淡淡椰子味又唔會太甜

棉花糖香蕉朱古力批

棉花糖香蕉朱古力批—
呢個賣相好靚,不過太甜啦,最後都係食唔晒

2019-06-27
椰子焦糖燉蛋
  • 韓式醬燒千層肉
2019-06-29 193 瀏覽
早排父親節來到這間位於佐敦但位置不易被發現的餐廳歎了ㄧ餐豐富的晚餐!這裏有ㄧ個半露天bar,很有異國風情,是個談心relax好地方!前菜我們點了法式鴨肝拼盤。鴨肝厚身鬆軟,不油不膩,配以香脆多士及特製醬汁,好食到想再encore!😍主菜方面,我們點了西班牙燒春雞同烤焗龍蝦海鮮拼盤(芝士汁),芝士味濃但又唔會蓋過海鮮嘅鮮甜,我最喜歡是托托蜆和龍蝦!蜆肉大隻鮮甜配埋芝士汁非常可口,而龍蝦肉質鮮嫰爽口,啖啖肉,正呀!另ㄧ道主菜燒春雞烹調時間很久,但絶對值得!燒春雞由很多香料如陳皮,蜜糖,黑椒,焗製,配搭得宜,皮脆肉嫩,肉汁豐富,食到停唔到口呀!😋甜品我們選了很特别的椰皇焦糖燉蛋,燉蛋由椰皇盛着,食落帶有ㄧ陣陣的椰香,又是另ㄧ番滋味呢!

另ㄧ道主菜燒春雞烹調時間很久,但絶對值得!

2019-06-26 164 瀏覽
話說早排生完BB,深深體會到可以二人世界嘅機會將會愈來愈少,始終都唔忍心交低個B俾屋企人湊於是我同老公就決定試下帶埋個仔一齊去街街。行到黎佐敦附近,就黎到呢間好有Feel嘅西餐小店,黎一個三人行的小浪漫。佐敦一向都多野食,但喺小巷中有間好有外國感覺嘅小餐廳,我就好少機會去發掘。呢間餐廳好貼心,照顧到吸煙者 同埋 非吸煙者因為佢有個好似Bra檯嘅地方,食煙嘅朋友可以企喺外面同餐廳內非吸煙嘅朋友傾計 同埋當晚我地帶住BB去,店員都特意安排我地坐4人檯,等我地坐得鬆動啲呢度燈光暗暗的,好岩約會/ 三五知己把酒談心我地坐低之後,急不及待就點野食老公一打開個餐牌,二話不說就指名要點呢個烤肉腸拼盤,佢話好掛住德國嘅肉腸喎😂😂呢個拼盤共有4款腸,我地最鐘意都係最粗果隻肉肉腸,好Juicy 🤤(上)Rose Ladies(下)Strawberry paradise 我地都分別點左兩杯無酒精嘅Mocktail最喜歡Strawberry paradise, 入面有好多水果同士多啤梨,感覺好清新。再黎就點左半份豬仔骨豬仔骨嘅肉好淋,加上惹味燒烤醬汁然後就點左個 龍蝦扁意粉呢道意粉帶點微辣,龍蝦肉很彈牙,意粉
於是我同老公就決定試下帶埋個仔一齊去街街。

呢間餐廳好貼心,照顧到吸煙者 同埋 非吸煙者

呢度燈光暗暗的,好岩約會/ 三五知己把酒談心

我地坐低之後,急不及待就點野食

(上)Rose Ladies
(下)Strawberry paradise

我地都分別點左兩杯無酒精嘅Mocktail

再黎就點左半份豬仔骨

豬仔骨嘅肉好淋,加上惹味燒烤醬汁

然後就點左個 龍蝦扁意粉

呢道意粉帶點微辣,龍蝦肉很彈牙,意粉軟硬度亦剛好

最後最後就梗係要點返個甜品作結啦!

今次就點左心太軟配意大利雪糕

我知道很邪惡,但真係好好味呀!

今晚白白好乖
一直訓,都無扭計

所以我同老公先可以安安靜靜咁撐下檯腳咋!
2019-06-10
2019-06-24 175 瀏覽
又到每月同老公二人世界指拖日今日黎左呢間試下先,入到去雖店鋪細細,但環境氣氛都很好。我同老公叫左:1)🍹Honey Moon - 入面有蜜糖、橙汁、蘋果汁、同青檸汁。酸酸甜甜,好開胃,我好鍾意❤️2)串燒拼盤 - 入面有韓式豬腩肉、雞肉、雞翼同燒什菜。一上枱,仲係熱辣辣,樣樣都都好入味,唔會乾,個人最鍾意豬腩肉❤️3)慢煮肉眼 - 我地要7成熟。嘩嘩嘩,超好味,就算唔點汁都勁好味丫,老公大讚高質4)豬手 - 超大隻,好怕食德國豬手好乾咬唔開,但佢唔係,仲係juicy ga。惟一佢嘅皮仲有d毛,所以我冇食到塊豬手皮。呢度環境好靜,好岩兩公婆傾下計。老公話好耐冇試過咁高質嘅小店,下次黎一定要試海鮮。
又到每月同老公二人世界指拖日
今日黎左呢間試下先,入到去雖店鋪細細,但環境氣氛都很好。

我同老公叫左:

之前行過已經有留意到呢到有間幾有feel GE餐廳🔍🎠有個半露天Bar枱位置 好有置身法國🇫🇷小店ge浪漫氣氛啱曬打卡🎬📸📸今次就決定同老公嚟Chill下⛲️❤️本身以為咁有feel ge餐廳價錢一定唔平啦😏💰錯曬!呢到d價錢系超!抵!食!😋😋😋😋呢個價錢喺外面真系唔易搵 而加去普通食個西餐都起碼600蚊個頭 🤢🤢呢到性價比 超級高呀🤙🏻🤙🏻🤙🏻🥳🥳🥳🥳因為系early dinner我地叫3個course 1️⃣蘋果木煙燻蘇格蘭三文魚🐟$682️⃣生牛肉🐮🥩簿片沙律加多個$1083️⃣招牌串燒拼盤🍢$188(韓式醬油五花肉🐷/明太子雞翼🐣/牛油果🥑雞肉/燒雜菜🥬🥦🥕)+多2杯Mocktail🍹🍹一杯HoneyMoon$68(🍯🍊🍎+lime juice)一杯Relax$68(🥭Mix🥥)1️⃣蘋果木煙燻蘇格蘭三文魚🐟佢地個present好特別🤩🤩底座有蘋果木🍎一直煙住💨💨💨上層ge沙律🥗同三文魚有陣陣木香🌬🌬😋😋生牛肉簿片沙律🥗生牛肉🥩🐮配芝士片🧀加上沙律醋 夠曬開胃 🤝🤝🤫🤫串燒拼盤🍢🍢各有二串方便Share🤙🏻🤙🏻 一個拼盤入面有曬韓式五花日式雞翼🇯🇵 同泰式雞肉🇹🇭國際化各有特式🎷🎷最中意呢到唔會有
之前行過已經有留意到呢到有間幾有feel GE餐廳🔍🎠
有個半露天Bar枱位置 好有置身法國🇫🇷小店ge浪漫氣氛
啱曬打卡🎬📸📸

蘋果目煙燻蘇格蘭三文魚
生牛肉簿片沙律
Honey  moon

生牛肉簿片沙律🥗生牛肉🥩🐮配芝士片🧀加上沙律醋
夠曬開胃 🤝🤝🤫🤫

最中意呢到唔會有限時間 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️食物會分開上🍽🍽可以慢慢同身邊人傾下計🥂🍸慢慢欣賞同享受美食🥘🥙
店舖名都好有意思 🇫🇷 系代表法文Ge 漫遊者 ✨好浪漫🌹呀❤️❤️Cheers!!
性價比高🥰又有打卡位🥳啱曬拍拖又或者同朋友聚餐😍🥳
蘋果目煙燻蘇格蘭三文魚
生牛肉簿片沙律
Honey  moon
2019-05-22 404 瀏覽
好開心的一晚~🥳🥳早前露比和好友到了佐敦一間好有格調的餐廳。。Flaneur 😋😋門口就已經美美的~裡面暗暗地咁,好有氣氛!.坐下就點杯 Golden Dream 🍊🍊好香橙,又有少少酒,好易入口!.之後就來小食。。雞翼!🍗🍗𥚃面還釀了點肉呢~好香口喔!.第一道主菜來了,Baked Seafood Combo 🦀🦞🦐一上檯就好壯觀!先食最愛軟殼蟹。。炸得香脆!大頭蝦,好鮮甜味美!青口及扇貝都焗得好香,夠晒新鮮!.第二道主菜。。Crab Risotto 🦀🦀賣相好有趣!Risotto 釀了在蟹殼裡焗,吸收了蟹的鮮味!蟹腳是小湯匙 🥄🥄好搞笑!拎點飯,加少少汁,好味呀!忍不住要合照一下呢 📸📸.有格調又夠就腳,適合情侶 💑 和閨蜜 👭 一起共晉晚餐~推介給大家 💡💡.
好開心的一晚~🥳🥳
門口就已經美美的~

裡面暗暗地咁,好有氣氛!

坐下就點杯 Golden Dream 🍊🍊

好香橙,又有少少酒,好易入口!
之後就來小食。。
雞翼!🍗🍗

𥚃面還釀了點肉呢~
好香口喔!
第一道主菜來了,
Baked Seafood Combo 🦀🦞🦐

一上檯就好壯觀!
先食最愛軟殼蟹。。
炸得香脆!
大頭蝦,
好鮮甜味美!

青口及扇貝都焗得好香,
夠晒新鮮!
第二道主菜。。
Crab Risotto 🦀🦀

賣相好有趣!
Risotto 釀了在蟹殼裡焗,

吸收了蟹的鮮味!
蟹腳是小湯匙 🥄🥄

好搞笑!
拎點飯,加少少汁,
好味呀!
忍不住要合照一下呢 📸📸

有格調又夠就腳,
適合情侶 💑 和閨蜜 👭 一起共晉晚餐~
推介給大家 💡💡

睇到朋友係facebook打卡,好似吾錯咁喎,又有老友生日,咁就預訂左星期五晚5個人去食生日飯,有開瓶費同埋切餅費,收費同酒店有得fight ,咁就吾好啦!叫佢地個心太軟加個名同happy birthday 代替啦。去到未到7點先叫左小食串燒雞肉,同飲品,小食味道吾錯,飲品個樣靚 strawberry paradises但味道係一般,價錢要68蚊,真心係吾值。叫左頭盤八爪魚,吾好味,份量少。叫左海鮮拼盤,同樣味道一般價錢貴,其他嘅意大利飯,pasta,comment 都係一樣,味道中規中矩,佢地recommends 嘅意大利乳豬,嘩,肥到一個點,塊皮吾脆,中間一層勁厚嘅豬油,肉就好un, 同樣係份量少,價錢貴,5人食左1800幾,真心吾值囉!
叫左頭盤八爪魚,吾好味,份量少。