2024-03-02 196 瀏覽
天后站附近除咗連鎖咖啡之外無乜咖啡店First Place Coffee算比較獨市今朝想搵個地方用一陣電腦傾個call就嚟到呢度~.環境唔錯 色調舒服不過音樂偏大聲 有啲唔鍾意呢一點.今日叫左杯iced latte一件焙茶戚風蛋糕貌相唔錯👍🏻軟綿綿而廿味道都幾好不過咖啡應該揀左偏nutty豆 我本人就覺得苦 鍾意飲果酸味重嘅多啲下次可能會叫返expresso tonic/mocha呢啲中和下先得.價錢方面都係一般小貴的咖啡店價錢兩樣野加埋$9x 唔係特別貴不過依家cafe都差唔多價🙈
天后站附近除咗連鎖咖啡之外無乜咖啡店
First Place Coffee算比較獨市
今朝想搵個地方用一陣電腦傾個call就嚟到呢度~
環境唔錯 色調舒服
價錢方面都係一般小貴的咖啡店價錢
兩樣野加埋$9x 唔係特別貴
不過依家cafe都差唔多價🙈
2024-01-14 204 瀏覽
行過天后,隨意咁揀左間看落去平易近人嘅咖啡店坐低。店內擺設得幾有格調,唔使諗太多,直接點咗份Beef Pastrami Bagel,講真,真係一啖正!嗰燻牛肉咁香咁juicy,再咬落去感覺到bagel嘅外脆內韌,真係令人過癮,夾埋啖啖溶嘅cheese,完美搭檔!Earl Grey Chiffon Cake又點少得,佢個外型優雅,攞起塊蛋糕輕輕嘅,加上柚子cream,一入口即化,細膩得滑唔溜手,滋味得意得滯!等吓,我飲嘅Matcha Latte都要提下,味道夠matcha嘅綿密感覺,不過又唔會太甜膩,真係啱晒我呢班唔鍾意太甜既人。一邊嘆杯好茶,一邊望住窗外嘅電車,呢一刻真喺好享受。整體嚟講,呢度真係一個唔錯嘅打卡點,不論係想食個輕鬆早午餐,定係想搵個舒服空間坐低嚟放鬆一下,都係一個好選擇。下次有機會,一定再來試下其他嘢!👍🍴🍃

2023-09-02 405 瀏覽
加入悠限,與朋友吃 brunch.此食店位置適中,近地鐵站,望向大路,裝修寬敞,落地大玻璃舒服,但係唔知點解,成日都好少人。今日是三文魚bagel, 雖然價錢貴少少,但係超級好食,文魚新鮮,配料合宜,Bagel 鬆軟香口。因為當日咖啡quota超額,沒有點咖啡,不過朋友仔飲嘅咖啡,味道香濃,唔錯!此外,店員態度有善,如果有時間,親切程度可以傾兩句。喜歡佢哋嘅木器傢俬,加上石屎地,感覺原始,back to basic, 非常舒服。
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍First Place Coffee𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_causewaybay #breadaholic_tinhau𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe #breadaholic_bagel.❅ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 - 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 ($88)❅ 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐬𝐚 𝐰/ 𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐕𝐢𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐬𝐭 - 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 ($88 + $10)❅ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($35).// One of my go-to cafes when looking for somewhere to work with a cup of decent coffee ( ´▽`) Conveniently nestled in the heart of the city, this hidden gem offers a tranquil atmosphere, comfortable seating, and a conducive environment for

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍First Place Coffee
❅ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($35)
One of my go-to cafes when looking for somewhere to work with a cup of decent coffee ( ´▽`) Conveniently nestled in the heart of the city, this hidden gem offers a tranquil atmosphere, comfortable seating, and a conducive environment for a productive afternoon. Tried both their 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 and 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 - the tender chicken breast and smoked salmon were in generous in portion and delicious!
在香港要找work-friendly的cafe真的很不容易, 這家是我常去的一家跟大家分享一下!! (希望下次去還能找到座位・`◡︎´・) 距離天后地鐵站不到5分鐘, 位置方便而且環境舒適, 靠窗的吧枱和大木桌都很適合工作或在這裏過一個遊閒的下午( ´▽`)決定不到比較想吃𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡還是𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥所以每樣各來了一份 – 雞胸肉不柴, 煙三文魚和牛油果份量很足, 味道很不錯!!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Tomato Salsa w/ Sous Vide Chicken Breast - Bagel
Smoked Salmon and Avocado - Sourdough
Americano
Americano
2023-07-23 263 瀏覽
有次星期日在天后上完堂,因為避雨的緣故,機緣巧合下來到這間咖啡店,順便吃個午餐 咖啡店的裝潢是簡約工業風,舖頭就在英皇道大馬路旁邊,恍如鬧市之中的一個寧靜小角落,和朋友過來這邊嘆咖啡談心應該都幾舒服 那天我選了我最喜愛的 flat white 白咖啡,餐廳選用的是偏向 nutty 口味的豆,配上鮮奶非常香,奶泡都打得夠滑,拉花都唔錯 食物方面,我選了三文魚牛油果多士,從相片可見,多士的份量其實都好少,大部份是沙律菜,對我來說這個份量實在不足以充飢,但食物的價錢唔平,一份多士盛惠$88,加埋咖啡,一個人 $130,食完無乜飽足感,純粹補充咖啡因 總括而言,如果下次約朋友飲咖啡,我可能會再過來,但如果要吃早餐/午餐,我覺得去其他地方會好啲

2023-07-02
好多時去天后都cafe 都要行到入大坑,原來只需要 2 分鐘路程,過條馬路就有一間又 chill ,野食又好味嘅 cafe 啦。Cafe setting 環境氣氛都好舒適,用左好多淺色同木色,仲有路少乾花報置,有一種令人立即放鬆嘅感覺。星期日嘅下畫,人流未算好多,未至於要等位,不過都座無虛席,我地就岩岩好最入面有一張大枱。Cafe Menu 選擇好樣化,意粉,多士,三文治,Bagel,甜品,應有盡有。首先就更係食啲咸野填填肚先啦!Bagel 有得揀 everything 定 黑麥,總覺得食咸 bagel ,everything會夾啲咁,牛肉有驚喜,原來唔係平時嘅煙燻牛肉,而係兩大塊薄牛柳片,汁燒過仲要好 juicy,一啲都唔乾,仲好有牛味,加埋 sour cream,味道好夾,配菜仲有沙律添。沙律大大份,所有食材都好新鮮,雞肉又嫩又淋,沙律醬用左蜜糖芥末,又清新又好味。呢個係甜品新品 special,賣相精緻好吸引,頂層鋪左深橙色既粒粒芒果,中間 tart 芯用左 yogurt ,酸酸甜甜又light又健康,味道清新一啲都唔膩,tart皮都做得好好,有牛油香氣次外,仲唔易散開。Sing

Single Origin Chocolate - Congo 70% | Latte

2023-07-16
2023-01-29 550 瀏覽
平日下午冇乜人好寫意🤭水泥裝修感覺簡約舒服同朋友叫咗2件蛋糕share,earl grey chiffon cake有淡淡茶香,夠鬆軟有彈性。Lemon tart就覺得酸少少會再好啲。朋友叫咗杯congo 70% hot chocolate,朱古力味當然好濃郁😂自己杯piccolo味道就好balance
平日下午冇乜人好寫意🤭
水泥裝修感覺簡約舒服
2022-10-06 347 瀏覽
位於囂鬧既英皇道,一入門口就有種慢活感。淺啡木系裝,落地玻璃透入日光 ♡₊⁺ 坐位舒適寬敞,可以望住電車經過,一邊喝咖啡一邊做野,享受寧靜。✔ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 // $88酸種麵包口感煙韌✔✔ 𝐂𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 // $50✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐰/ 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐦 // $43咖啡的苦澀和香滑燕麥奶完美融合,有明顯分層 ´ސު`𓇠☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟ 𓇬 ᴀʀᴏᴍᴀ 𓂃 𓄼 ᵐⁱˡᵈ ○ ○ ○ ● ○ ⁱⁿᵗᵉⁿˢᵉ𓇬 ʙᴏᴅʏ 𓂃 𓄼 ᵈᵉˡⁱᶜᵃᵗᵉ ○ ○ ○ ○ ● ʰᵉᵃᵛʸ 𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦, 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑚𝑖𝑙𝑑𓇬 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ 𓂃 𓄼 ᵈⁱˢˢᵃᵖᵒⁱⁿᵗᵉᵈ○ ○ ○ ● ○ ᵉˣᶜᵉᵖᵗⁱᵒⁿᵃˡ✄ - - - - - - - - - -
酸種麵包口感煙韌
✔✔ 𝐂𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 // $50
✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐰/ 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐦 // $43
咖啡的苦澀和香滑燕麥奶完美融合,有明顯分層 ´ސު`
𓇠
☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟
𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦, 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑
𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑚𝑖𝑙𝑑
✄ - - - - - - - - - -
1K
2022-09-01 310 瀏覽
呢日weekend約左朋友去左呢間咁chill既cafe嘆個lunch。打開餐牌,見到有好多選擇。我地點左Kale & Avocado Toast,呢個toast有齊兩款superfood,烘到好香既多士上面鋪左羽衣甘藍、番茄仔同埋creamy既牛油果,健康又好味。另外仲有Beef Pastrami Bagel,黑麥bagel口感實淨,熏牛肉配上yogurt 同mustard,味道豐富,配菜有番茄仔同埋酸瓜,幾開胃。飲品方面,點左matcha latte 同埋hojicha latte,同樣高質。甜品點左檸檬撻,唔錯。
打開餐牌,見到有好多選擇。

甜品點左檸檬撻,唔錯。
2022-09-01 764 瀏覽
/𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑃𝑙𝑎𝑐𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 🇭🇰/#sa天后篇 #sacafe篇 ➖➖➖<天后水泥風cafe | 慢活好地方🥰> ➖➖➖最近都有係港島區發掘下可以邊食邊做嘅好地方😚呢間cafe 地理位置都算幾方便 鄰近地鐵站/電車站/巴士站雖然店舖座位唔算太多 不過都唔會太擠迫 環境寧靜 都有啲人帶埋電腦係到做野特別鍾意佢地嘅窗邊位 好天嘅話有陽光☀️望望街景都幾寫意啊😛食物方面以輕食為主 亦有自家烘焙製品😍➖➖➖1️⃣beef pastrami bagel $108 雖然話係煙燻肉但加左乳酪、檸檬汁同芥茉☺️唔會太咸 所以都好惹味 !Bagel 烘過 質感微脆✨ 可以揀onion bagel /黑麥bagel 麥味再重啲就更出色🥰➖➖➖2️⃣chicken and tomato toasted sandwich $88 🌟麵包係用左sourdough 口感非常香脆酸味唔算好突出餡料有番茄同雞 仲有啲芝士有啲似食梗pizza 餡咁😛本身menu 有寫係辣 不過我又覺得剛好!➖➖➖3️⃣pecan tart $54 🌟可以凍食/翻熱食🥰個人prefer 翻熱再食~ Tart 皮會鬆化香脆啲
/𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑃𝑙𝑎𝑐𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 🇭🇰/
望望街景都幾寫意啊😛
食物方面以輕食為主 亦有自家烘焙製品😍

1️⃣beef pastrami bagel $108
雖然話係煙燻肉
但加左乳酪、檸檬汁同芥茉☺️
唔會太咸 所以都好惹味 !
Bagel 烘過 質感微脆✨
可以揀onion bagel /黑麥bagel
麥味再重啲就更出色🥰
beef pastrami bagel

麵包係用左sourdough 口感非常香脆
酸味唔算好突出
餡料有番茄同雞 仲有啲芝士
有啲似食梗pizza 餡咁😛
本身menu 有寫係辣 不過我又覺得剛好!

3️⃣pecan tart $54 🌟
可以凍食/翻熱食🥰個人prefer 翻熱再食~
Tart 皮會鬆化香脆啲 而且啲合桃會更香口🤤
另外pastries 蛋糕類
都仲有apple tart、chiffon cake 等
種類都算幾多🥰
Peacan  Tart

➖➖➖
4️⃣black sesame chiffon cake $48
其實就係第一次去嘅時候食😆
印象中蛋糕都夠鬆軟、濕潤!
蛋糕係芝麻戚風蛋糕 會食到芝麻粒🤤
忌廉同樣係芝麻忌廉✨再濃啲就prefect !!
Black  sesame  chiffon  cake

5️⃣cold brew $50 🌟
消暑一定會揀😚 夠曬清涼
入口帶微微果酸!
另外用左球體狀嘅ice cube
冰溶嘅速度減慢左 所以唔會變淡
Cold  brew

6️⃣matcha latte $63
抹茶入口順滑🥰唔會飲到有粉粒!
還不錯 如果再重啲回甘就好了
Matcha  latte

📍First Place coffee
下午茶
beef pastrami bagel
Peacan  Tart
Black  sesame  chiffon  cake
Cold  brew
2022-08-29 154 瀏覽
最近好鍾意去cafe,嗌杯咖啡同蛋糕就可以好寫意咁樣坐一日。今次嚟到位於天后嘅Cafe,位置坐落英皇道,估唔到繁忙既大街中都有一間咁慢活舒服嘅cafe,形成一種好特別嘅對比。店舖位置不多,主要走木系風格,頗為舒適寧靜~🖤 <黑芝麻戚風蛋糕>好鍾意黑芝麻口味既甜品,呢款戚風蛋糕簡直深得我心!上面有黑芝麻cream加上芝麻碎!!咖啡伴隨蛋糕一同食用,係完美配搭❤️戚風蛋糕口感鬆軟而且有彈性,cake份量啱啱好,唔錯👍🏻

🖤 <黑芝麻戚風蛋糕>
下午茶
2022-08-28 428 瀏覽
忙碌嘅下午,抽時間同同事出去食午餐先,呢間Cafe係公司附近,位置近地鐵站; 店內環境舒適,落地玻璃,可以感受到外面嘅陽光斜入嚟,感覺好舒服嘆番份豐富午餐,叫咗份 [ Smoked Salmon & Avocoado $88] 有數塊煙三文魚及軟綿綿嘅牛油果,牛油果同煙三文魚真係好夾,超鍾意食,滴幾滴檸檬汁係面就更好味,麵包邊香脆,口感軟綿,伴碟有新鮮沙律菜友人就叫咗份 [ Roasted Pumpkin $78 ] 份量好多烤過嘅南瓜片,麵包㩒上cream cheese,夾住火箭菜 + 松子仁,面頭舖上碎cream cheese,口感豐富又多層次夏日必叫飲品,一杯係 [ Rosemary Lemon Soda $50 ] Rosemary 味較濃,味道微酸,清新好飲 及 [ Homemade Orange Cola $53 ] 呢杯飲品好特別,味道微酸又甜甜地午餐好似唔夠喉,所以叫咗件 [ Pineapple Pound Cake $54 ] 中間有好多酸酸甜甜嘅菠蘿,蛋糕口感軟綿綿First Place Coffee天后英皇道26-36號興漢大廈地下6號舖

First Place Coffee
天后英皇道26-36號興漢大廈地下6號舖
2022-08-24
外賣自取
$161.5 (午餐)
2022-08-26 70 瀏覽
🚇港鐵天后站 A1出口 2分鐘路程💡簡約工業風揀左個午後時間黎呢間 cafe 人唔太多🌼Tomato Salsa with sous vide Chicken Breast $88• tomato salsa 酸酸甜甜- 雞胸有輕輕煎過- 配以 sourdough 好有咬口🌼Beef Pastrami Bagel- beef pastrami 好有牛味- 加左yogurt 少酸少甜 唔會係 salad dressing 果種死甜🌼Lemon Tart $52- tart 皮唔會太厚- curd 做得好好味 好幼滑 流出來黎 有陣陣檸檬味- 好解膩☕️FlatWhite $43☕️Dirty $43賣相一流 咖啡偏酸 但反而令咖啡層次滿滿!👍🏻👍🏻❣️係呢度絕對可以待一個下午 慢活 冇壓力 聽下歌 食下野放空!
🚇港鐵天后站 A1出口 2分鐘路程

☕️FlatWhite $43
☕️Dirty $43
賣相一流 咖啡偏酸 但反而令咖啡層次滿滿!👍🏻👍🏻

2022-08-20 68 瀏覽
#TomatoSalsaWithSousVideChickenBreast ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#BeefPastramiBagel⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#LemonTart⭐️⭐️⭐️⭐️#Flat WhiteDoubleShot⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#Dirty ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個暑假周圍去搵食,竟然俾我搵到一間高質位於天后嘅慢活Cafe,入到去真係令我有假期嘅感覺,下次放假一定要再去。⭕️佢嘅咖啡杯杯都好似藝術品一樣⭕️環境寧靜舒適好似去咗另一個世界⭕️個Tomato salsa 嘅sauce 好特別 酸酸地好開胃⭕️雞胸都係有煎香過好有心機⭕️Beef bagel一食就知用靚牛好有牛味⭕️個bagel好足料啖啖都有唔同配料好滿足⭕️最後配番個lemon tart 可以解解膩⭕️個tart好清新,個curd 質地岩岩好仲造到流心效果⭕️而且個撻皮岩岩好唔會好厚⭕️Flat white 用左double shot咖啡 加香濃牛奶好滑好濃⭕️Dirty啖啖都有唔同口感有d驚喜
#BeefPastramiBagel⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️雞胸都係有煎香過好有心機
⭕️Beef bagel一食就知用靚牛好有牛味
⭕️個bagel好足料啖啖都有唔同配料好滿足
⭕️最後配番個lemon tart 可以解解膩
⭕️個tart好清新,個curd 質地岩岩好仲造到流心效果
⭕️而且個撻皮岩岩好唔會好厚
⭕️Dirty啖啖都有唔同口感有d驚喜
在天后站的對面馬路每次經過都會留意到一間咖啡店別樹一格,跟旁邊的商業和繁雜成為對比就算在門外也感覺到那份寧靜放空的氣氛跟朋友到訪過幾次喜歡他們對咖啡的講究也記得烘焙質素不錯今次去開附近趁下午有個悠閒時間就帶朋友去享受咖啡和蛋糕咖啡店以小清新簡約設計只在咖啡機旁邊放了咖啡工具不會有雜亂多餘的擺設用淺木色系的桌椅有窗邊高枱 也有方桌座位整體給人放鬆慢活的氣氛 ☕️餐牌分為sandwich, salad, toast和咖啡。選擇很多 以輕食和健康為先而且有甜點蛋糕 bagel等等可以滿足不同客人喜好Toast - Tomato salsa with sous vide chicken breast $88經過烤烘的多士,上面放滿蕃茄混成的醬汁,食落開胃清新,甜甜酸酸的,加幾片烤雞胸,食落唔鞋,而且幾滑嫩,輕微烤香的口感,令平時唔鐘意食雞胸肉的朋友都大讚,質素不錯!Salad - Chicken & avocado salad with honey mustard $98同樣以烤過的雞肉片,口感唔會油膩,食落唔鞋又有烤香的味道,雞肉有簡單調味,配上牛油果和沙律菜,醬汁是蜜糖芥末汁,整體很吸引,樣
在天后站的對面馬路
每次經過都會留意到一間咖啡店
別樹一格,跟旁邊的商業和繁雜成為對比
就算在門外也感覺到

整體給人放鬆慢活的氣氛 ☕️

選擇很多 以輕食和健康為先
而且有甜點蛋糕 bagel等等
可以滿足不同客人喜好

同樣以烤過的雞肉片,口感唔會油膩,食落唔鞋又有烤香的味道,雞肉有簡單調味,配上牛油果和沙律菜,醬汁是蜜糖芥末汁,整體很吸引,樣樣都做得細緻用心,例如牛油果是切粒而跟沙律菜混好,令人食落又唔會太單調,就算本身不喜歡食沙律,也覺得這個不一樣,必食之一。

Matcha chiffon cake $48
抹茶味的戚風蛋糕是招牌之一,雖然戚風蛋糕會定期轉口味,但這裡的茶味蛋糕做得不錯,口感鬆軟又有彈性,茶味濃郁,配上少少creamy,外表打卡一流!

手沖咖啡 Ethiopia kormmii $100
咖啡師對揀豆很講究,定期會選購不同國家的豆,今期手沖咖啡豆用來自荷蘭的烘焙出品,而Ethiopia的沖煮控制很好,發揮到豆的風味,先有濃厚的果味,berry之類的口感,慢慢放涼又有增加甜感,容易入口又不會酸,期待下次試埋其他咖啡豆。

凍mocha $45
Mocha就用houseblend豆,這間咖啡店有自家烘焙,所以奶啡類都水準都不錯,由洪都拉斯併炒巴西豆,所以風味有堅果、朱古力、焦糖,今次mocha配上朱古力,比想像中很搭配口感balance。
  • 抹茶戚風蛋糕
  • Chicken & avocado salad with honey mustard