2016-06-03 2291 瀏覽
話說準備係TST 睇show, 只有50mins食,晚上不想吃快餐,見Illy cafe 冇乜人,記得食評唔錯,可能其他人以為只係coffee shop,dinner time 都有吉枱,就選擇佢,點知咁就出事,上餐過程錯左待應聲稱電腦打柴,所以上菜靠人腦,上錯哂人地杯野飲同main dish比我,我真正要既則遲遲未上,望住隻錶,腎上腺素急升,我食得幾快都要15mins 先ko到,成班staff零危急處理能力,handle唔到「爆籠」情況。雜菜湯:出乎意料喎,幾多雜菜,附上的麵包條OK熱牛奶:我只係得2分半鐘就要飲完呢杯打熱既牛奶,其實呢個好難整得衰,奶泡算幾fine, 用Meiji 牛奶。水牛芝士xx香草包:要求外賣拎走,仲要再問呢個趕時間既人係米要打包⋯都吾知有冇比啱包我,因為我記得應該有香腸,但變左火腿,芝士,火箭菜。冇時間照食,外面烤得夠熱,香草味夠,但堅鹹,我食得重口味都頂吾到,敗筆。同樣價錢,吾符合係香港既brand image,可能係意大利都係老麥級數。

雜菜湯:出乎意料喎,幾多雜菜,附上的麵包條OK

2016-06-01 1242 瀏覽
第一次是因為喜歡佢無咩客人,唔會好似其他連鎖cafe,想搵個位坐下都無,更何況而家其他cafe啲咖啡都無咁好飲。叫左個下午茶餐$58+8轉大杯裝bagel 雖然細細個但麵包質地煙韌,第一淡,第一個感覺就係,好耐無飲過唔好味既咖啡。另外都有去過好幾次,午餐$138, 闊面啲汁好好味,不過唔就得左叫咩名,雖然貴啲,但係都覺得可以再試。下次再試另一個午餐$108,好似叫黑松露…菠菜意粉,這個就一般,黑椒味蓋過左黑松露味。雖然都唔係每次都咁好飲(因為我都知道每個人冲既手法係會有啲唔同),但每次到海港城就想去飲杯咖啡。
叫左個下午茶餐$58+8轉大杯裝
bagel
雖然細細個但麵包質地煙韌,
第一淡,第一個感覺就係,好耐無飲過唔好味既咖啡。
另外都有去過好幾次,
午餐$138, 闊面啲汁好好味
,不過唔就得左叫咩名,雖然貴啲,但係都覺得可以再試。
  • Cappuccino
2016-02-18 1180 瀏覽
帶住個BB街baby store, 行得累, 附近就有幾間食店.見BB訓左, 就入去ILLY坐底飲番杯咖啡同醫肚.ILLY人流極少, 大部份都係SOFA位, 都幾舒適.點左1個沙律, 1個大蝦意大利飯, 及1杯咖啡.沙律 - 個汁都幾酸, 汁的份量又太多. 不過菜及蕃茄都好新鮮, 蕃茄仔幾甜. 芝士粒及芝士粉都好味.大蝦意大利飯 - 飯硬左DD, 再煮多一陣就更好. 大蝦新鮮度一般般, 茄汁就過酸及多了. 收貴百多元不太值.咖啡 - 上層泡沫拉花都OK, 咖啡帶微酸, 奶的份量岩岩好, after taste不太久, 香味亦較淡.咖啡同食物都一般般, 可能裝修及地點問題, 價錢都唔平.

見BB訓左, 就入去ILLY坐底飲番杯咖啡同醫肚.

ILLY人流極少, 大部份都係SOFA位, 都幾舒適.

點左1個沙律, 1個大蝦意大利飯, 及1杯咖啡.

咖啡同食物都一般般, 可能裝修及地點問題, 價錢都唔平.
2016-02-06
2016-02-11 708 瀏覽
illy這個意大利名牌咖啡,應該不會讓人感到陌生,早些年要在本地喝到它,只有出門遠行時,在機場禁區內的小小專門店站着品嚐。現在方便多了,偌大的分店設在購物熱點,逛街累了的時候可以過來坐下品嚐一杯。點餐後店員會把食物飲料送過來,餐廳沒有收取加一服務費,與店員接觸的機會其實也不到兩分鐘,但還是可以感受到這位女店員的不親切。請注意是不親切,不是不禮貌,不要誤解,他並沒有任何不當行為,只是氣場說話不親切。咖啡只分兩種大小,我點了小杯的熱Vanilla Latte,熱度比暖高一些,個人還是喜歡更熱的。入口立即感到味道太甜,多喝兩口習慣了還是可以接受,但甜度把咖啡的味道全然壓下。聞起來只有輕微咖啡香,質感中規中矩,花$40只得到Starbucks的Tall Size,味道還不如Starbucks,這種名牌我未有資格欣賞。朋友點的是小杯Iced Marocchino Freddo,我就只喝了一口,這杯則是淡得要命,價錢更貴卻更難喝。朋友說面頭的忌廉質感奇怪,我倒是沒什麼感想了,單憑這種淡而無味的表現已足以將它列入黑名單。
Vanilla Caffelatte
Vanilla Caffelatte
Iced Marocchino Freddo
2016-02-10
2015-08-14 809 瀏覽
其實呢頭食lunch 搵位真係幾難。特別係暑假 勁多遊客既時間 真係見到咩有位都入去坐。今次 本身想食個間冇位 見仲有檯, 即時入去。lunch set $ 78-108再10%. 我個意大利風乾火腿雜菌波菜偏意粉配黑松露醬 係108。先去counter 點野食 拎個牌埋位等。同事叫既三文治先黎,我既偏意粉遲d. well, 睇落去幾好丫個potion, 但係冇咪既? 味道好淡 淡到得野菌既青味, 再者, 個偏意煮得太耐 粉既邊位開始'林',西餐呢樣野都真係大忌。杯caffelatte, 多泡多奶味 口感一流 咖啡同奶泡match得岩岩好, 都係做番自己拿手野至到家。見佢地有happy hour buy one get one free 一,再望望佢個bar..都係算啦 人地沖咖啡 甘就比佢做最專長既野啦 服務?點野個位姐姐唔太耐煩 嫌人多。。甘。。。點算?

今次 本身想食個間冇位 見仲有檯, 即時入去。

人地沖咖啡 甘就比佢做最專長既野啦

服務?點野個位姐姐唔太耐煩 嫌人多。。甘。。。點算?
意大利風乾火腿雜菌波菜偏意粉配黑松露醬
caffelatte
2015-08-01 569 瀏覽
在TST考慮晚餐食什麼時, 就見到一間店面一點都不像餐廳反像精品店那些入內都有好特別的 DESIGN令人感覺好 RELAX. 這飲料入口幾酸的,不過與飯一齊食用就好些不錯的,,好濃郁的汁,,好好味番茄汁令人好開胃入口感到有好足的墨汁,, 讚
題外話/補充資料: 免加一服務費
2015-07-27
牛肝菌黑松露汁意大利飯
2015-04-18 1332 瀏覽
Walked past thinking it was just a coffee shop but then I saw the glass cabinet with cakes and sandwiches so I decided to go in and have a look.I was surprised to see sweet potato latte and green tea latte in a shop specializing in coffee.In the end I ordered the sweet potato latte.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆ sweet potato latte:It was a bit bland because the sweet potato flavour was not strong but the sweetness was just right.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎The bill: $44Service: OKService charge: noYummy f

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2015-03-25 699 瀏覽
illy 這有名意大利咖啡品牌,在海運大廈開的這間咖啡輕食店,售賣一些簡單的意粉、三文治、沙律等和它的招牌咖啡。日前幫襯,覺得這兒的環境還不錯,設計頗有特色,好像以高身咖啡隨行杯堆砌而成,掛於牆上的立體 illy紅白色字樣和懸掛在大門口附近的咖啡杯子吊燈,都具見心思。但當我舉機欲拍攝這些特色裝飾時,卻被店內一位似乎較高級的店員制止,說這兒不可拍照,令自己有點掃興,也覺得這做法有點兒不近人情。畢竟,我在店內拍下漂亮的照片放上網某程度上不過是幫它宣傳吧了,何須拒人於千里呢?說回食物,這晚我喝的,是店中推介之一的 Dolce Fondente「朱古力甜心咖啡」($42)。這咖啡味道雖還可以,但不夠濃郁,加上咖啡只是溫溫的,並不夠熱,更是死罪。至於食物方面,這晚吃的,有以下三道菜式。「巴馬火腿、無花果、蘑菇沙律配黑醋汁」($88)簡單清新,但份量不大,二人分嚐,吃了就像一陣風吹過一樣,不留一絲痕跡。「意大利風乾火腿雜菌菠菜扁意粉配黑松露醬」($93)黑松露醬散發著馥郁的香氣,煙韌的扁意粉因為下了菠菜汁,顏色青青的,味道雖非十分出色,還算可以。「巴馬火腿、埃斯亞格芝士、合桃香草軟包」($72)熱
說回食物,這晚我喝的,是店中推介之一的 Dolce Fondente朱古力甜心咖啡」($42)。這咖啡味道雖還可以,但不夠濃郁,加上咖啡只是溫溫的,並不夠熱,更是死罪。

至於食物方面,這晚吃的,有以下三道菜式。

巴馬火腿、埃斯亞格芝士、合桃香草軟包」($72)熱熱的,外層烤得香脆,夾心內的芝士、火腿、合桃與沙律菜也配合得不錯,比沙律和扁意粉更討自己的歡喜。
總的來說,這兒的食物質素是過得去的,環境也有特色,不過服務方面就......希望可以大方地讓人拍照吧!
2014-12-09 1052 瀏覽
Good ambience. Very polite staff. Coffee is good but temperature could be slightly increased especially in old days. Tiramisu is mediocre. Coffee artistry could be more creative. Will visit again.
Latte
tiramisu
latte
2014-12-09
2014-09-17 1464 瀏覽
Illy既咖啡其實其他餐廳都有,例如SuperSandwiches,不過最正宗最好飲都係去番本店。杯Latte咖啡味濃,咖啡師仲好細心咁拉左個心形拉花,抵飲。而墨魚面係我最欣賞既,雖然價錢有少少貴,但係墨魚汁好香好濃。最最最特別既一定要數到Tilamisu,好重咖啡味,入面既Cream好Creamy同甜度合宜。TILAMUSU勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!勁正!!!勁好食!!!!
TILAMUSU
SuperSandwiches
2014-08-28
TILAMUSU
SuperSandwiches
2014-09-03 1203 瀏覽
個英式早餐完全係敗筆...illy coffee 一如以往 飲品係高水準...杯hazelnut latte好香好濃好滑, 溫度又剛剛好...可惜食物依然未試到有任何一樣係值得我好推介的...個早餐冇harsh brown, 冇black pudding, 唔正宗之餘...佢d bacon係淋pat pat唔cripsy..個蛋同埋mushroom係完全冇味既...scrambled egg同m記既早餐既scrambled egg差唔多...面包係un既...已經冇咩胃口...總之冇一樣野好味...又唔正宗...所以side哂d錢~~~
個英式早餐完全係敗筆...

illy coffee 一如以往 飲品係高水準...

可惜食物依然未試到有任何一樣係值得我好推介的...

佢d bacon係淋pat pat唔cripsy..
個蛋同埋mushroom係完全冇味既...
面包係un既...已經冇咩胃口...總之冇一樣野好味...

又唔正宗...所以side哂d錢~~~
2014-08-09
2014-08-29 1015 瀏覽
特別鍾意illy豆煮的咖啡,數個月前在openrice搜羅下午茶新地點,竟發現illy有專門店可以享受咖啡,所以6月某日假期就光顧了。有如其他咖啡店一樣walk-in only,所以要待在快喝完咖啡的客人旁靜心等候桌子。當日只買了一杯Latte及一份煙三文魚法包。果然是illy專門店,Latte面的奶泡很幼滑,細嚐咖啡香純沒有燶味(這是咖啡師壓咖啡粉力度適中壓得實的證明)。基於煙三文魚法包是其他食家推薦,才令我放棄了眼前漂亮的蛋糕和甜點。真的很美味,雖則煙三文魚是主角,那裹著三文魚的西生菜很新鮮,外層的法包烘焙得很鬆脆,綜合以上種種因素下次要再encore呢!再補充,其實店員的服務態度只是一般,有待改善。

cafe latte
smoked salmon wrap
再補充,其實店員的服務態度只是一般,有待改善。
cafe latte
smoked salmon wrap
2014-08-09 1434 瀏覽
藝術和咖啡的融合今次尼到海港城既 illy 咖啡店,難得係海港城搵到唔洗等位有質素既咖啡店。店裡面既裝修做得好好,用illy既紅色做主題色,四圍都攞放住illy咖啡罐。仲巧妙地利用將陳列櫃放左柱既四周,陳列著咖啡杯art collection, 茶葉等商品。也留了一個小角放置左家用咖啡機同零售咖啡豆產品,令整個裝修緊貼主題。希臘式凍泡沫咖啡雖然係用同一隻既深炒咖啡豆,但係希臘式既做法反而更加帶出佢黑朱古力既味道。所謂希臘式其實就係將冰同奶加入blender搞拌,令泡沫同咖啡融合左,更加香濃。其實大家係連鎖咖啡店飲既freppccino 就係希臘式既做法喇。不過illy 做既希臘式咖啡唔會落太多冰,所以blend完就變成無冰既凍咖啡喇。Cappuccino 佢地既cappuccino 雖然都係用同一款illy既dark roast 豆,但係佢反而帶出左奶油同拖肥的味道。最近仲配合商場既主題加上左史路比既圖案,更加吸引喜歡花式咖啡既顧客。

藝術和咖啡的融合

希臘式凍泡沫咖啡

Cappuccino
2014-08-03 1057 瀏覽
星期六中午在海運大廈路過,在這兒坐下午膳。裝修和擺設像一家cafe,食物有sandwiches、pizza 和pasta等,我們點了:是日熱湯($42)是忌廉磨菇湯,煮得不算太濃,忌廉味不夠濃郁,但勝在磨菇茸夠多。風乾火腿黑松露扁意粉($93)風乾火腿捲開後有兩大片,帶有鹹香。扁意粉是綠色的,是我們沒有預料的。拌了一點點的黑松露,但缺乏意粉汁,吃的時候感到很乾身,難咀嚼。另一敗筆是,意粉送來時溫度不算高,亦一縷輕煙也沒有。餐廳冷氣強勁,稍為吹了一會兒,當我吃第三、四口時,已感到它很涼快。吃到末段,感覺像吃冷麵一樣。鮮茄大蝦意粉($93)有多片車厘茄和蕃茄乾,味道酸甜、開胃。另有三隻鮮蝦,肉質爽口彈牙。意粉軟硬度適中,沾了茄汁的甜味。但同樣地,意粉不一會已經放涼了。整體食物質素普通,以近一百元的價錢於cafe 的格局吃一碟意粉,不太值得。
星期六中午在海運大廈路過,在這兒坐下午膳。
是日熱湯($42)
風乾火腿黑松露扁意粉($93)
鮮茄大蝦意粉($93)
但同樣地,意粉不一會已經放涼了。
2014-08-02
晚上往尖沙咀海港城illy食肉醬闊條面+凍朱古力咖啡(總數$150,小弟有coupon 送意大利芝士餅) ,個肉醬闊條面比想像中細份,如果大份d會好些,而凍朱古力咖啡味道剛剛好,口感不錯;最後奉送的意大利芝士餅略嫌餅底比較硬(原來意大利芝士餅是配上熱齋啡) ,如果價錢便宜一點會好些。
凍朱古力咖啡和略嫌細份的肉醬闊條面
小弟大鄉里出城,原來意大利芝士餅原來是配上熱齋啡
2014-07-26
用餐優惠