首先我想講間餐廳環境真係冇得輸,餐廳入面氣氛好好,好令人情緒放鬆。店主兩夫婦好好招呼,每道菜都會講解俾我哋聽。當然最重要係食物質數好高,俾店主發板幾道菜都超好食(雖然我唔記得個名😂)。尤其係個果個辣辣哋嘅魚,刀削麵一定會再去食👍🏻👍🏻。
2023-02-08 181 瀏覽
這間隱世大坑小店絕對有驚喜,地方不大,舒服清靜,大概14位左右,適合情侶或包場。他們的話梅炸雞皮是用人手切割,和一般居酒屋的雞皮很大分別,老闆用了日本雞皮,除去肥膏風乾一晚,沒有上粉炸,非常香口,必吃!另外炭燒雞橫隔膜粒,香港甚少見到,煙靭口感很好,亦值得一試。紋甲魷魚很出色,另外紫蘇牛他他比較一般方間的特別,不是一般只落雞蛋!另外招牌墨魚闊麵一定要試,沒有澱粉質,每條麵都是用墨魚做的! 這間小店看得出老闆用心製作,除了食物,酒水有柚子白酒,番茄走,辣味梅酒都很特別!他們食物精緻,建議如果一班人最好是叫五道菜或八道菜Menu;他們A La Carte 份量適合二人,像是居酒屋般,除非order足夠份量,如果一班人只叫幾碟share就不適合了! 另外他們service 很好,老闆很好客!這小店值得支持
另外他們service 很好,老闆很好客!這小店值得支持
2023-02-08 118 瀏覽
食物質素好,很難在外邊找到的食材,食物份量適合送酒,也有很特別的飲品。餐廳餐牌常轉,也有很多Off Menu的食物,但要問問老闆。這個收費價錢很適當,因為有這樣特別的食物和飲料,加上用心煮好味道,現在外邊好味道也很難。飲品方面,有很多特別的酒精類飲品,老闆從外國特別搜羅返來,連外國也很難找到的。飲品也是會常常更新。餐廳也很歡迎狗狗,也有為狗狗設計的特別餐牌。真的一間很用心經營的小店。你同老闆啱傾,老闆會請你飲嘢食嘢! 非常值得支持
餐廳也很歡迎狗狗,也有為狗狗設計的特別餐牌。

2023-01-28 161 瀏覽
食物質素好普通,絕無驚喜、價錢偏貴,物不所值,最重要係食物portion太細, 我本身都唔係一個大食嘅人都覺得食物份量太少,普通一杯飲品都要$48,仲要係好細杯,最離譜嘅就係餐廳唔提供免費食水,唔緊要,但就話如果要熱水都要收錢!我去五星級酒店都唔會係咁!本身一心想幫襯及支持小店,因為朋友生日,所以就去試吓,結果就瀨晒嘢、極之失望!建議大家唔需要去試!極之失望!最後我哋臨危立馬,食咗幾道菜之後就走人,轉場去食拉麵😭😭😭BTW, book 枱時話要收$500 Deposit, 都應該知道會賴嘢!
2023-01-28
MM爸搵到大坑一間「廚師發板」嘅小店不過小店並非日式Omakase 而係由一對香港人夫妻主理嘅Fusion居酒屋我哋食得出夫妻2人對煮食非常有要求食物味道好有水準,煮法用心,菜式亦非常有創意,所以推介俾大家❤️Starter📌Dried Plum Fried Chicken Skin話梅味炸雞皮 - 第一次食一碟以雞皮作為單品嘅小食,帶一點邪惡的食物 - 因為怕肥,蕉媽平日食雞有時會避開雞,皮唔食(雖然好味)但廚師重點推介呢味炸雞皮,今晚就放肆一下。去除了脂肪的雞皮,以話梅醃製後以高溫油炸,但成品香脆可口,口感一點也不油膩,喺一碟會追着吃的小食(同時又有些內疚感,非常矛盾)📌Mentaiko Caesar Salad明太子凱撒沙律 - 明太子大粒爽口,配上火箭菜味道出奇的搭📌Trout Roe Seaweed Wasabi Octopus 鱒魚籽海藻山葵八爪魚 - 山葵八爪魚鮮味十足,淡淡的海藻配上鹹鹹辣辣的山葵八爪魚,味覺和諧📌Grilled Japanese Chicken Harami 炭燒雞橫隔膜 -平日比較少食雞的橫隔膜,原來這個部位非常爽口,很有口感📌French Blond
MM爸搵到大坑一間「廚師發板」嘅小店
不過小店並非日式Omakase
而係由一對香港人夫妻主理嘅Fusion居酒屋
我哋食得出夫妻2人對煮食非常有要求

❤️Starter

📌Mentaiko Caesar Salad
明太子凱撒沙律 - 明太子大粒爽口,配上火箭菜味道出奇的搭

炭燒雞橫隔膜 -平日比較少食雞的橫隔膜,原來這個部位非常爽口,很有口感📌French Blonde d’Aquitaine Beef Tartare with Shiso
紫蘇法國牛他他 - 牛肉非常新鮮,才可不用濃濃的醃料醃製,是晚另一道出色佳餚

❤️Main
📌Tunisia Hot Harissa Style Sauce Chicken Breast
突尼西亞哈里蕯醬雞胸 - 慢煮雞胸,肉質鮮嫩,第一次吃突尼西亞哈里蕯醬,感覺特別,有少少印度風味

📌Signature Cuttlefish Pappardelle
招牌墨魚濶麵 -非常有特色的菜,原來麵條是整條墨魚切薄片而成,非常有「趙」口。

❤️Dessert
📌Hojicha Cheesecake 🍰
焙茶芝士蛋糕 - 濃郁芝士味,不算太甜,啱我口味
📌Rocky Road Chocolate 🍫 Cakes
石板街朱古力蛋糕 -這個蛋糕比較像Brownies,非常厚實

餐廳環境🔍
餐廳唔算大,環境舒服
非常適合三五知己聚餐

服務🔍
服務員哥哥仔非常落力介紹餐牌,細心介紹每道菜式,蕉媽欣賞這位年輕人

ENVY Restaurant & Bar (大坑)
大坑布朗街18號地舖

#自費 #真心推介 #新餐單做緊7折優惠
#正日陪長老啦
  • Wagyu Beef Blade
A small restaurant with unique drinks and different food. Spending a Friday night with couple of friends there, we went for snacks and drinks. They always have new food. This time, they have a Japanese sashimi jelly fish, which is extremely crunchy and tasty; I couldn’t find it elsewhere, so better have it reserved. Moreover, their signature plum flavour fried chicken skin and grilled chicken diaphragm are a must to order. The day I came, they have an off menu item called river snail that was very fresh and the way to eat it is to suck it out, to me is interesting. I come back here often because they always have surprises on food and drink, and they cook with heart. A hidden gem.
Plum  flavoured  fried  chicken  skin
Grilled  chicken  diaphragm
River  snail
Japanese  jellyfish  sashimi
2022-06-18
Grilled  chicken  diaphragm
River  snail
Japanese  jellyfish  sashimi
2022-06-19 299 瀏覽
疫情咁耐已經有一段時間冇嚟過 今次終於可以同三五知己嚟食餐飯 預先已經book左位 一去到即刻問老闆娘有乜嘢新菜式推介 佢今次就介紹咗樽魚子芥末八爪魚炭燒雞橫膈膜蝴蝶蝦配蕃茄蒜汁青檸美國西冷扒芒果芝士蛋糕當然仲有我臨場加既小食啦 份量足夠之餘亦都保持一貫水準 過程之中當然唔小得我最鍾意飲嘅白酒 今次仲介紹左幾隻清淡既味道 非常鐘意 而我亦都好鍾意就係呢度嘅環境 雖然只係小店 但環境同氣氛都好好 老細同老闆娘用心製作 值得支持
樽魚子芥末八爪魚
炭燒雞橫膈膜
蝴蝶蝦配蕃茄蒜汁青檸
美國西冷扒
芒果芝士蛋糕
2022-06-19 229 瀏覽
ENVY restaurant is run by a passionate couple.Very creative and special food. They use quality ingredients same as Hotel level.Highly recommended to try their Menu for Two or Omakase as most of the dishes are delicious and price is reasonable. Sometimes they will offer big discounts in weekdays, I suggested everyone go there to search their daily special and Offer in their social network, you will have lot of surprises. They have outdoor tables and pet friendly restaurant, I am very enjoyed having dinner and chill out in this cozy place. If you have celebration or Birthday, a good choice to pick this one. This is MUST TRY RESTAURANT.
2022-05-01
  • Menu  for  Two
  • Omakase
  • Drunken Duck  Tongue
2022-06-18 185 瀏覽
這間小店的食物 環境與食物舆別不同 另有一格調 並不是一般人識亨受其食物的品質 而且此處的食物 很用心思去處理所以要慢慢亨受 才領悟到 並不是随意大盤大碗 飽嘗入肚 這是我感想 下次会再约朋友去品嘗
  • Wagyu Beef Blade
  • Cuttlefish  pappardelle
  • ENVY  Menu
2022-06-10 134 瀏覽
Have to see it’s probably one of the worst restaurants in HK. Food is bad in quality and super small in portion. Price is set at extremely high. With such price you can easily have a nice fine dinning at a decent restaurant. Advice: PLS DO DOT TRY.
2022-05-27 140 瀏覽
好多不同種類既酒供應,同埋有唔同小食送酒,岩晒同朋友邊飲邊傾既餐酒館🥢話梅味炸雞皮 👍👍encore 左2碟,送酒一流,話梅粉同個雞皮好夾 雞皮好香脆🍸支蕃茄酒好特別,我唔飲酒都覺得好易入口,老闆娘話係佢地獨有🥢紫蘇法國牛他他🥢炭燒雞横隔膜粒👍第一次食,好煙靭又大有少少趙口🥢明太子沙律小食🥢墨魚潤麵🥢突尼西亞哈里薩醬雞胸

🥢話梅味炸雞皮 👍👍

🥢紫蘇法國牛他他

🥢炭燒雞横隔膜粒👍
第一次食,好煙靭又大有少少趙口

🥢明太子沙律小食
🥢墨魚潤麵
🥢突尼西亞哈里薩醬雞胸

• 話梅味炸雞皮
2021-12-27 385 瀏覽
Envy 由一間主力創意菜式嘅casual fine dine, 搖身一變,變成一間fusion居酒屋,主力由夫妻兩人經營。以前以創意Tasting Menu為主,現在為創意小食加特別酒水,價錢仲大眾化咗。食物亦都保持到高水準和高質素。主力推介 spiral platter, 山芋吞拿魚,炸素咖喱角,炆牛膝和話梅味炸雞皮。飲品方面柚子白酒,蕃茄酒和辛辣梅酒。用心食物一定好食,加上現在兩夫婦親自下廚,真係信心保證。我以是四年嘅熟客。呢間真係有心經營,有實力,有創意,有特別飲品與食材嘅新派居酒屋小店。值得推介!
柚子白酒,蕃茄酒,辣味梅酒
炆牛膝
話梅味炸雞皮
炸素咖喱角
2021-07-05 1392 瀏覽
今日同老婆去慶祝周年紀念,就梗係要搵返間環境靚打卡一流嘅舖頭啦,今日就嚟到呢間出名主打fusion菜係大坑嘅ENVY restaurant &bar 米崎生蠔 🦪$48啱啱新鮮由日本運來,屬於海水味重, 再加埋廚師嘅特製醬汁,好食👍🏻👍🏻前菜叫咗碗和牛沙律🥗,黃牛肉質鮮嫩,入口即溶,配合佢啲菜都好新鮮,好fresh 😋cuttlefish pappardelle 呢個最特別嘅係啲面係用新鮮魷魚設成,配合日本蛋撈埋嘅醬汁,又彈牙又滑溜,好食👍🏻👍🏻Iberico pork belly 外皮炸得香脆,肉質又多,配合佢嘅特製醬汁,好好食❗️❗️❗️因為等得比較耐,廚師仲好好地送咗個薯仔沙律俾我地,好食😋另外呢個蕃茄酒都向大家推薦,知就散發香香哋嘅番茄味,杯酒又好清易入口👍🏻👍🏻最後梗係唔少得佢嘅王牌甜品,pina colada,包括雪糕🍦、雪巴,同餅說,食落口有三至四種唔同嘅層次,好食😋

米崎生蠔

米崎生蠔 🦪$48
Wagu    Salad

Cuttlefish  pappardelle

cuttlefish pappardelle

Iberico  pork  belly

Iberico pork belly

因為等得比較耐,廚師仲好好地送咗個薯仔沙律俾我地,好食😋

Tomato  wine

Iberico  pork  belly
Tomato  wine
Pina  colada
2021-04-24 1496 瀏覽
位於大坑內小街一間彩色牆餐廳,估唔到有咁多驚喜,無論係食物,飲品,藝術同理念!他們只有店主夫妻檔和一位年輕廚師主理. 餐廳雖然細,食物同飲品種類多,服務很好,店主會同客人互動!他們主打創意菜,今次試了Daily Special 的食物和店主推介的食物!1. 日本室津生蠔$38一隻,爽口清甜加上廚師用了自製Ponzu 啫喱,這個價錢食到呢個質素冇得嘆!2. Burrata Duck Conit配合得好,手撕鴨肉加流心芝士有薑,橙皮同士多啤梨的香味3. Mozzarella Prawn 熱辣辣用煲上,用麵包點芝士,加爽彈虎蝦,真係值得推介比愛吃芝士的朋友4. 老闆娘醉鴨舌同街外的很不同,厚肉大隻,酒味濃郁,非常入味,好快就食完,最後仲買一瓶回家慢慢吃!另外他們非常用心去選酒,柚子白酒同辣味梅酒出面飲唔到,蕃茄酒好有驚喜! 一間非常用心做菜的小店,應該支持!

一間非常用心做菜的小店,應該支持!
紀念日
  • Chicken  Skin
  • Burrata  Duck  Confit
  • Drunken  Duck  Tongue
  • Mozzarella  Prawn
  • Oyster
2021-04-18 998 瀏覽
餐廳位置位於大坑,中央圖書館後方行去大約五六分鐘左右,對於我這個常在港島活動的人也算是非常方便。聽友人說這餐廳得到森美極力推介,我立即充滿好感。一入去覺得酒的種類很多,大部分酒原產地均是日本,令我這酒鬼order了兩杯酒。其中柚子白酒味道清新、容易入手,很適合女士,我自己幾啖就飲完,忘記了拍照。另外,Japanese citrus gin 及mandarin cocktail 亦不錯,老闆亦友善地替我們加強酒的濃度,很顧及食客喜好呢!😃食物方面:招牌鴨舌、cuttlefish pappardelle 、wagyu hanger steak 🥩 和薯條 🍟招牌鴨舌的確好食😋,好香酒味、調味特別好,用質肥美cuttlefish pappardelle:全碟使用墨魚🦑絲組成,想法很有新意wagyu hanger steak 🥩:非常淋,亦很香牛肉味,最特別是中間類似提子乾醬🍇,出奇地夾。Matcha cashew nuts cheesecake: 清新的口感,幾正總括而言,是比較個人化的餐廳,建議預先book枱

招牌鴨舌的確好食😋,好香酒味、調味特別好,用質肥美

總括而言,是比較個人化的餐廳,建議預先book枱