📍 E FOR EGG (大圍)大圍城河道19-25號城河樓地舖==============================今日同朋友去大圍新開商場行街,順便去埋呢間大圍名物,試吓個好出名ge 雞蛋吐司🍞==============================金沙軟殼蟹🦀三文魚籽🐟海鮮沙律盒子吐司🍞呢個吐司一來到超級誇張🤩,勁大個,軟殼蟹咬落好脆口,配埋d三文魚子一粒粒爆開ge 感覺更加正😍😍切開個包中間有好多海鮮沙律,好滿足又好飽👍🏻👍🏻唯一美中不足就係加左杯熱玄米茶🍵要$22同埋無得跟餐,有d貴🙈
📍 E FOR EGG (大圍)

金沙軟殼蟹🦀三文魚籽🐟海鮮沙律盒子吐司🍞

切開個包中間有好多海鮮沙律,好滿足又好飽👍🏻👍🏻

2023-10-27
下午茶
2023-10-28 126 瀏覽
呢間Cafe絕對係大圍嘅人龍店之一,亦都係心目中嘅香港Cafe頭幾位,每次嚟大圍必食!佢樓高兩層,樓上係榻榻米座位,比較有空間咁坐得舒服,仲有少量室外座位,可以俾主人們帶埋毛孩🐶一齊嚟!呢到嘅餐點都幾多花款,以主食為主,有日式定食、茶漬飯同招牌吐司盒子,亦都有幾款甜品可以選擇,最近重新推出咗個蒙布朗窩夫🧇,一於嚟支持下!------------------------------🍞◖日式穴子海鮮沙律滑蛋盒子吐司◗ $108作為期間限定嘅款式,見到真係一定要試!吐司盒子上面有大大條嘅蒲燒穴子,裏面係中空,加入咗芝士、滑蛋同海鮮沙律,酸酸甜甜食到淡淡的牛油香氣🧈,仲有八爪魚爽脆嘅口感,呢個組合超好食!放咗兩小塊日式芝士年糕伴碟,煙煙韌韌,裏面係流心芝士,幾啱口味~🍱◖黑椒十勝牛肉定食◗ $78呢個定食係限量發售,見到有當然唔執輸!牛肉嘅份量幾多,肉嘅質量唔錯肥瘦均勻,醬汁偏甜,啲蛋漿撈埋牛肉,口感更加軟滑,送飯一流!仲配有少少泡菜、蛋絲呢啲小菜,白飯上面亦都有飯素,好香海苔味,成個配搭都正!🌰◖栗子蒙布朗窩夫◗ $88呢個係佢哋新推出嘅秋季限定甜品,有栗子同抹茶味可以選擇!外層嘅栗子
🍞◖日式穴子海鮮沙律滑蛋盒子吐司◗ $108

🍱◖黑椒十勝牛肉定食◗ $78

🌰◖栗子蒙布朗窩夫◗ $88
呢個係佢哋新推出嘅秋季限定甜品,有栗子同抹茶味可以選擇!外層嘅栗子蓉打得好綿,裏面夾咗個雪米糍,煙煙韌韌感,底層係窩夫,食落口感有層次,帶有雲呢拿同奶香,夾雜着啲栗子肉,好香甜!不過甜品一上枱就要盡快食,如果唔係裏面嘅窩夫好容易變腍~

🍵◖抹茶栗子蒙布朗窩夫◗ $96
身為抹茶控一定要試埋呢一個!面層係抹茶味嘅栗子蓉,口感細滑好似食緊雪糕咁,食到抹茶嘅回甘!裏面有一粒麻糬同埋抹茶忌廉,厚厚咁鋪喺窩夫上面,整體又唔會好甜,唯獨是略嫌茶味未夠,濃茶控表示可以在濃啲!

☕️◖竹炭黑芝麻咖啡◗ $45
叫咗脫脂奶,口感順滑,飲到濃濃嘅芝麻香,甜度相對上比較淡~

🍳◖招牌奶蓋咖啡◗ $45
招牌奶蓋咖啡造型一流,上面有一粒店舖嘅特色迷你雞蛋,超可愛!加入咗少量酒精,更加帶得出咖啡嘅濃郁香氣,奶蓋微鹹,口感軟滑,味道有層次!

🌟Encore指數:9.4/10
2023-10-23 129 瀏覽
到新商埸圍坊閒逛,朋友介紹到E for egg用膳,餐廳是在城河道一間小店,以為沒有甚麼特別,但見到食物的賣相及試了味道後,覺得甚有驚喜。今次坐的是上層榻榻米位,佈置很日式,很多食客都會不停打卡,但如果不能屈膝坐地,就不要坐上層了。

2023-09-30
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
E for Egg📍Tai Wai$206+1 ($113.3 pp)👍🏼金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108軟殼蟹熱辣辣炸得好香脆,同三文魚籽一齊食好夾🤤!整體嚟講算幾足料,呢個吐司份量足夠兩個人share,貪心人士表示如果海鮮沙律份量多啲就更加好喇~👍🏼開心果特調 $56呢個有驚喜!🤩估唔到入面有豆腐花,呢個配搭之前未試過,飲落又幾夾~ 值得一試喎!👍🏼百香果桔子氣泡水 $42好refreshing好啱夏天飲😍 雖然有桔子但係絕對唔會太酸,酸度啱啱好😌呢間Cafe嘅嘢食嘢飲都幾高質,又幾有特色,仲幾打卡-able添!不過其實cafe比較細,可能會坐得迫少少,有機會要搭枱,如果想靜靜地做嘢或者hea返一個下晝就未必咁啱~味道🌝🌝🌝🌝🌗環境🌝🌝🌝🌚🌚服務🌝🌝🌝🌚🌚抵食🌝🌝🌝🌚🌚整體🌝🌝🌝🌗🌚#yyss_taiwai #yyss_大圍 #yyss_東鐵綫 #yyss_屯馬綫 #foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #大圍美食 #新界美食 #yyss_cafe #yyss_fusion菜
E for Egg
📍Tai Wai

$206+1 ($113.3 pp)

👍🏼金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

👍🏼開心果特調 $56

👍🏼百香果桔子氣泡水 $42

味道🌝🌝🌝🌝🌗
環境🌝🌝🌝🌚🌚
服務🌝🌝🌝🌚🌚
抵食🌝🌝🌝🌚🌚
整體🌝🌝🌝🌗🌚

屯門牛牛難得嚟到大圍 緊喺唔好放過呢間排曬長龍出曬名嘅 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠 𝐂𝐚𝐟𝐞喇☕️今次喺星期日嚟到都唔算排好耐隊 好彩好彩🤪☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰🍽️ 百香果桔子氣泡水 $42 - 見到杯氣泡水,已經覺得好消暑,飲落仲好清新 👍🏻🍽️ 開心果特調 (ICE) $56- 嚟之前已經上網睇過好多人推薦!一場嚟到一於試吓,果然好有驚喜,好濃好香嘅開心果味,每飲一啖都有好多豆腐啜到落口,口感好好好豐富👍🏻好特別!🍽️ 南瓜蛋糕卷(萬聖節限定)$55 - 呢個有啲失色,唔喺太有南瓜味,味道比較淡咗啲🍽️ 柳橙布丁焙茶戚風蛋糕 $56- 唔太食到有柳橙嘅味道,反而焙茶味好出,所以只喺食到焙茶嘅味道,柳燈嘅味俾焙茶掩蓋咗🍽️E For Egg 招牌窩夫 $88- 外型好特別😍有好濃郁嘅芝士同埋麻薯加窩夫,整體味道都唔錯👍🏻🍽️招牌奶蓋咖啡 $48 - 芝士味好特出,掩蓋咗咖啡味,所以有些少普通,但造型上好特別,花咗好多心思👍🏻🍽️雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88 - 吐司好大個好脆,整體味道唔錯,所有嘢都好夾,而且喺我小朋友至愛❤️好快清曬⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏
屯門牛牛難得嚟到大圍
今次喺星期日嚟到都唔算排好耐隊 好彩好彩🤪

☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰☰

🍽️ 百香果桔子氣泡水 $42

- 見到杯氣泡水,已經覺得好消暑,飲落仲好清新 👍🏻
百香果桔子氣泡水

🍽️ 開心果特調 (ICE) $56

🍽️ 南瓜蛋糕卷(萬聖節限定)$55

- 呢個有啲失色,唔喺太有南瓜味,味道比較淡咗啲

🍽️ 柳橙布丁焙茶戚風蛋糕 $56

🍽️E For Egg 招牌窩夫 $88

🍽️招牌奶蓋咖啡 $48

🍽️雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88

⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏⚏

📍 E FOR EGG (大圍)
百香果桔子氣泡水
2023-10-18 79 瀏覽
一直都想去呢間餐廳打卡📍大圍E FOR EGG今日我哋食左大熱必食吐司:🦀軟殼蟹三文魚子沙律吐司$108大大隻軟殼蟹同吐司比例差唔多一比一 好抵食,三文魚子好新鮮數量都唔少。配菜年糕都好好食🦐芝士吉列炸蝦茶漬飯$98厚厚既芝士配上大炸蝦十分邪惡茶漬飯可以解炸物既油膩感另外一樣必推係:🍹開心果特飲$56開心果十分濃郁,配上豆腐又出其地夾。食完炸嘢一定要飲呢杯解一解油膩感。總結:可以再試食,呢次冇食甜品,下次試吓佢個甜品,開心果特飲一試難忘。2人總數$262(人均$131)10分滿分)價錢:7.5/10味道:8/10環境:7/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongdonglove #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblogger #hongkongcafe #explore #explorehongkong #大圍美食推介
一直都想去呢間餐廳打卡

🦐芝士吉列炸蝦茶漬飯$98
厚厚既芝士配上大炸蝦十分邪惡
茶漬飯可以解炸物既油膩感

另外一樣必推係:🍹開心果特飲$56

2人總數$262(人均$131)

10分滿分)
價錢:7.5/10
味道:8/10
環境:7/10
#hongkongfoodblogger
#大圍美食推介
2023-10-18 52 瀏覽
成日大排長龍,今日終於幫襯到!吐司都算厚,款式都多,幾好味😋野飲選擇都有,但店舖位置唔多,未算坐得好舒服,整體服務態度都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我上次係食吐司🍞有厚厚而香滑嘅蛋,滲入吐司入面,再加上餡料足夠,整體黎講幾好味😋
2023-10-09 190 瀏覽
二訪𝙴 𝙵𝙾𝚁 𝙴𝙶𝙶 🍳上一次食完大推招牌奶蓋窩夫同招牌奶蓋咖啡(๑˃ᴗ˂)ﻭ呢次特燈嗌咗𝚍 同上次唔一樣嘅~-♡︎日式穴子海鮮沙律滑蛋盒子吐司 $𝟷𝟶𝟾大大條海鰻鋪喺吐司面頭,賣相吸引略嫌醬汁重手咗,掩蓋咗食材嘅原味食食下有𝚍 漏呢Ꙭ-♡︎雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $𝟾𝟾三文魚+滑蛋絕對係安全牌味道唔錯,如果食物溫度熱𝚍 會更好~-♡︎抹茶栗子蒙布朗窩夫 $𝟿𝟼𝙴 𝙵𝙾𝚁 𝙴𝙶𝙶 新推出咗兩款蒙布朗 – 原味同抹茶味身為抹茶控嘅小編緊係揀後者喇( ˘ ³˘)♥︎一上枱好似有座抹茶小山喺你面前咁抹茶味比預期香濃,絕對唔係死甜食到裏面會有紅豆、雪米糍同窩夫口感豐富,超級滿足!➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎開心果特調 $𝟻𝟼飲品亦係今餐嘅𝚑𝚒𝚐𝚑𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝🌟超濃嘅開心果味,甜度適中,大推 \(^ヮ^)/-♡︎凍焙茶 $𝟸𝟾-相比起主食,小編更推呢度嘅甜品同特飲呢~🧇
二訪𝙴 𝙵𝙾𝚁 𝙴𝙶𝙶 🍳
上一次食完
大推招牌奶蓋窩夫同招牌奶蓋咖啡(๑˃ᴗ˂)ﻭ
呢次特燈嗌咗𝚍 同上次唔一樣嘅~
♡︎日式穴子海鮮沙律滑蛋盒子吐司 $𝟷𝟶𝟾
大大條海鰻鋪喺吐司面頭,賣相吸引
略嫌醬汁重手咗,掩蓋咗食材嘅原味
食食下有𝚍 漏呢Ꙭ

♡︎雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $𝟾𝟾
三文魚+滑蛋絕對係安全牌
味道唔錯,如果食物溫度熱𝚍 會更好~

♡︎抹茶栗子蒙布朗窩夫 $𝟿𝟼
𝙴 𝙵𝙾𝚁 𝙴𝙶𝙶 新推出咗兩款蒙布朗 – 原味同抹茶味
身為抹茶控嘅小編緊係揀後者喇( ˘ ³˘)♥︎
一上枱好似有座抹茶小山喺你面前咁
抹茶味比預期香濃,絕對唔係死甜
食到裏面會有紅豆、雪米糍同窩夫
口感豐富,超級滿足!
抹茶栗子蒙布朗窩夫

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎開心果特調 $𝟻𝟼
飲品亦係今餐嘅𝚑𝚒𝚐𝚑𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝🌟
超濃嘅開心果味,甜度適中,大推 \(^ヮ^)/
開心果特調

♡︎凍焙茶 $𝟸𝟾
相比起主食,小編更推呢度嘅甜品同特飲呢~🧇
2023-10-06
抹茶栗子蒙布朗窩夫
開心果特調
上個禮拜特登同友人入大圍食呢間cafe🥺成間cafe由裝潢設計到menu都好吸引~果然冇令我地失望🤣!!♪🍍期間限定 黃金鳳梨韓式炸雞粒盒子吐司 ($78)黎到E for Egg當然要食最出名既盒子吐司見到期間限定就好想試,仲有款花椒泡菜豚肉菜脯滑蛋吐司賣相好靚,金黃色既盒子吐司外脆內軟除左主角吐司之外,韓式炸雞粒一樣好出色好惹味🤤鳳梨、沙律菜同番薯薯條作為配菜,可以中和辣度~ 絕對值得💯分!🧇𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑒𝑔𝑔招牌窩夫 ($88)招牌窩夫口感軟糯,賣相十分可愛 面頭雞蛋造型既奶蓋鹹鹹地配上甜而不膩既brownie同埋麻糬( ˘ ³˘)♥︎意外地好味亦唔會突兀~ 🦐甜蝦三文魚籽茶漬丼 ($72) 甜蝦同三文魚籽都幾新鮮呢個茶漬丼組合絕對唔會伏~ 整體比較清淡,配上茶味同wasabi剛剛好🍣煙三文魚黃桃雞粒沙律碗 ($88) 煙三文魚口感嫩滑,燻香又開胃 配上各種沙律菜同黑醋,清新得黎又有飽腹感 捲成玫瑰造型十分有心思‼️加分‼️🍵開心果特調 ($56)開心果fans必嗌!超級濃厚既開心果味,加埋軟滑既豆腐 令整體濃得黎唔會太膩,亦為口感增加層次~ 杯緣更用左開心果碎點綴,賣相十分靚!🍊百香果
上個禮拜特登同友人入大圍食呢間cafe🥺
成間cafe由裝潢設計到menu都好吸引~
果然冇令我地失望🤣!!

🍍期間限定 黃金鳳梨韓式炸雞粒盒子吐司 ($78)
黎到E for Egg當然要食最出名既盒子吐司
見到期間限定就好想試,仲有款花椒泡菜豚肉菜脯滑蛋吐司
賣相好靚,金黃色既盒子吐司外脆內軟
除左主角吐司之外,韓式炸雞粒一樣好出色好惹味🤤
鳳梨、沙律菜同番薯薯條作為配菜,可以中和辣度~
絕對值得💯分!

🧇𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑒𝑔𝑔招牌窩夫 ($88)
招牌窩夫口感軟糯,賣相十分可愛
面頭雞蛋造型既奶蓋鹹鹹地
配上甜而不膩既brownie同埋麻糬( ˘ ³˘)♥︎
意外地好味亦唔會突兀~

🦐甜蝦三文魚籽茶漬丼 ($72)
甜蝦同三文魚籽都幾新鮮
呢個茶漬丼組合絕對唔會伏~
整體比較清淡,配上茶味同wasabi剛剛好

🍣煙三文魚黃桃雞粒沙律碗 ($88)
煙三文魚口感嫩滑,燻香又開胃
配上各種沙律菜同黑醋,清新得黎又有飽腹感
捲成玫瑰造型十分有心思‼️加分‼️

🍵開心果特調 ($56)
開心果fans必嗌!
超級濃厚既開心果味,加埋軟滑既豆腐
令整體濃得黎唔會太膩,亦為口感增加層次~
杯緣更用左開心果碎點綴,賣相十分靚!

🍊百香果桔子氣泡水 ($42)
百香果同桔子味道好夾
加上氣泡水後整體唔會太甜,果味酸爽得黎唔會澀
冰涼既氣泡水簡直就係夏天既味道🏖️

🔅位置 (5/5)
⠀ ⠀距離大圍站5分鐘路程,唔難揾
🔅價錢 (4/5)
⠀ ⠀ puff同朋友三個人食左$459
⠀ ⠀ cafe黎講都唔算太貴,而且冇+1服務費
🔅時間 (5/5)
⠀ ⠀週末中午要等15分鐘左右,可以預先訂位
🔅環境 (5/5)
⠀ ⠀日式榻榻米佈置,適合中意打卡既您~

絕對係會再幫襯既cafe💯❤️
2023-09-30
  • E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
2023-09-20 142 瀏覽
📍E FOR EGG 大圍城河道19-25號城河樓地舖E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食 $78泡沫咖啡 $38Melly小編11點前就去到,就算無book walk-in都好輕鬆做第一枱客人,可以坐上層榻榻米 ✧ʕ̢̣̣̣̣̩̩̩̩·͡˔·ོɁ̡̣̣̣̣̩̩̩̩✧餐廳入面燈光柔和,擺設裝修有木嘅元素,好有日系嘅感覺 ✨食物性價比高,又美觀,嚟打卡一流,絕對會回訪!🍳⏰ Mon-Sun 11:00-21:00💰Total: $204 (人均: $102)
📍E FOR EGG
大圍城河道19-25號城河樓地舖E FOR EGG

芝士奶蓋招牌窩夫 $88
韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食 $78
泡沫咖啡 $38

⏰ Mon-Sun 11:00-21:00
💰Total: $204 (人均: $102)
E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫
今日放假同男朋友去左大圍游水,空腹有氧左兩個鐘,係泳池出黎果下好好好好好好肚餓😵😵😵即刻周圍揾野食!行左一陣見到呢間店舖設計文青,餐點又幾有特色就入左去試啦🕵🏻🕵🏻小食拼盤有日式芝士年糕+酥炸雞軟骨。年糕本身甜甜地,但加埋芝士夾心,鹹甜鹹甜可以中和油膩感。雞軟骨炸得非常酥脆可口,一粒接一粒食唔停口😋😋淨係講外表已經非常美觀,打卡必點🤩三文魚喺吐司上面卷成玫瑰花形狀,好睇又好食,而吐司入面夾住芝士滑蛋,雞蛋超滑,有蛋香🐣🐣最後吐司面淋上蜜糖芥末醬去豐富所有食材🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️外型設計配合店名,喺窩夫上面有一隻小雞蛋,睇落超級可愛🥰🥰🥰味道上中規中矩,窩夫鬆軟,外皮香脆,而芝士奶蓋濃郁,加埋一齊口感同味道上都好夾👍🏻👍🏻
小食拼盤

雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司

2023-09-13
小食拼盤
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫
餐廳📍 E FOR EGG地址:大圍城河道19-25號城河樓地舖菜式:日本菜、咖啡店、日式西餐適合:朋友聚會價錢:$$$整體評分: 8.3/10回頭指數: 8.0/10餐廳裝潢以日本和風木系為主,純白色既外牆,再加上木系擺設,餐廳環境恬靜,樓上更設有榻榻米座位,但訪店當天店員聲稱人手不足,所以當天樓上不對外開放。❣️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 金黃色的軟殼蟹用咗薄薄既炸粉,唔會有油膩感,入口酥脆,外脆內軟,而盒子吐司入面有章魚、蟹柳、滿滿滑蛋、沙律醬 ,配埋三文魚籽,酸酸甜甜十分匹配,口感十分豐富。伴碟有黑醋汁加沙律菜及香甜既番薯條,果然是必點的招牌菜。❣️窩夫-招牌奶蓋窩夫 $88 窩夫上有濃厚的奶蓋同可可粉,有奶蓋的鹹香味,窩夫外脆內軟,有蛋香味,中間麻糬唔會好膩或太甜,伴碟有粒粒布朗尼,窩夫面配上賣相可愛的蛋黃,打卡一流。❣️百香果桔子氣泡水 $42百香果配合桔子香,口味清新,加埋氣泡水,夏天消暑解渴不二之選。❣️開心果特調 $56 大癲! 開心果迷驚喜之作! 杯邊鋪滿開心果碎,豐富口感層次。超級香濃既開
餐廳📍 E FOR EGG
地址:大圍城河道19-25號城河樓地舖
菜式:日本菜、咖啡店、日式西餐
適合:朋友聚會
價錢:$$$
整體評分: 8.3/10
回頭指數: 8.0/10

❣️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

❣️窩夫-招牌奶蓋窩夫 $88

❣️百香果桔子氣泡水 $42

❣️開心果特調 $56
大癲! 開心果迷驚喜之作!
杯邊鋪滿開心果碎,豐富口感層次。超級香濃既開心果,混埋豆腐出奇好夾,加上面層有厚厚的牛奶泡沫,所有材料加埋,能夠做到濃烈好飲而不膩,真心佩服!
2023-09-08
2023-09-10 98 瀏覽
近排去左一間位於大圍既打卡cafe餐廳裝潢為日系風格,分為兩層,以淺啡木色為主,上層設有榻榻米座位,好chill!金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108呢個吐司亦係招牌之一😛,軟殼蟹好大隻而且炸得金黃鬆脆,餡料仲有炒滑蛋,三文魚籽同埋金沙醬,搭配香脆既盒子吐司一齊食,份量岩岩好超滿足呀。🍳🧇招牌奶蓋窩夫 $88有隻太陽蛋舖係窩夫上面,造型超級可愛 ,面頭既雞蛋其實係芝士奶蓋,濃稠質感,滿瀉既奶蓋鹹香十足。窩夫整到外脆內軟,食食下竟然有煙煙韌韌嘅麻薯,有驚喜。🍊柳橙布丁焙茶戚風蛋糕 $56戚風蛋糕口感濕潤軟綿,同時品嘗到淡淡柳橙香同埋培茶既甘香,好清新。🍵開心果特調 $56杯邊鋪滿開心果碎,面層係厚厚既奶泡,未飲已經覺得好吸引!開心果鮮奶味道超級濃郁,加入豆腐,豆味濃又滑溜,層次感豐富。好想再飲多杯😆😆☕️竹炭黑芝麻鮮奶 $38略嫌黑芝麻味唔夠濃,奶味較突出,呢個有少少失望。
近排去左一間位於大圍既打卡cafe

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

🍳🧇招牌奶蓋窩夫 $88

🍊柳橙布丁焙茶戚風蛋糕 $56

🍵開心果特調 $56

☕️竹炭黑芝麻鮮奶 $38
略嫌黑芝麻味唔夠濃,奶味較突出,呢個有少少失望。

2023-09-09 111 瀏覽
上層既榻榻米,雖然充滿日本風,打卡唔錯,但地面果層可以坐得舒服些,又有陽光。食物好有質數,服務態度很好。推介軟殼蟹多士、茶漬飯同開心果特飲。適合情侶未打卡,或者同朋友踩完單車嚟嘆下。
  • 茶漬飯
2023-08-28 127 瀏覽
會encore的cafe🥰環境好chill🤩 樓上更有日式tatami🎎, 不過都挺多人排隊~最好早點來🫣.金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108盒子吐司裏面有很多海鮮, 章魚蟹柳etc 還有蛋和一些醬🍞 看似份量有點少, 但其實很飽, 很好吃!! 還有很多三文魚籽, 軟殼蟹亦炸得很脆很多汁🦀 兩個餐點都配有蕃薯薯條和一些沙律菜🥗.雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88有兩大片三文魚, 盒子吐司應該和上面的差不多, 芝士滑蛋配上吐司也是一如既往的好吃🥰 .招牌奶蓋咖啡🍹 $42非常吸睛, 奶蓋擺放的位置好像蛋一樣🍳 果然是招牌呢 配合主題 E for egg ,喝下去是咖啡mix tiramisu 的感覺, 兩者融合起來剛剛好😚~.開心果latte $56朋友點的, 打卡一流🤩.沒有加一, 整體感覺非常良好, 絕對會encore🤩E for Egg大圍城河道19-25號城河樓地舖
會encore的cafe🥰
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88
招牌奶蓋咖啡🍹 $42
開心果latte $56
朋友點的, 打卡一流🤩
沒有加一, 整體感覺非常良好, 絕對會encore🤩
E for Egg