2024-02-09 391 瀏覽
2023年的最後一天,約了親愛的表姐去日系小店打打卡,這間E For Egg也是親友去過讚好,然後推介給我們的.在大圍站走過去大約10分鐘內,餐廳12:00才開門,小妹11:30到店時,前面已有兩組客人在等待開門。到12:00時,人龍已長到小妹數不清看來真的很受歡迎如果是有帶竉物來的客人可以坐在餐廳外,但只有1-2張桌,遲了一步的客人可能要稍為等候。.餐廳分了兩層,樓下是廚房及大部分餐桌。而樓上則是一個小閣樓,放置了4張和式小餐桌,客人須除鞋入坐榻榻米的位置真的是充滿了日本風餐廳有主食、甜品、飲品等~價錢不是很便宜哦小妹跟表姐點了一份金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司($108)及一份抹茶栗子蒙布朗窩夫($96)分享吃,再每人點了一杯開心果特調($56)在吐司中間夾了炸軟殼蟹,再配了炸麻薯及沙律打卡是很美的味道也十分不錯只是有點細份,當吃特色吧推介~這杯開心果特調真的很濃開心果味,一點也不假,而且有豆腐花在底真的十分特別只是真的太太太細杯了,$56只有不到cocktail杯的份量,比Starbucks還貴此外沒有缺點打卡也很棒秋季限制的抹茶栗子蒙布朗窩夫(其實都冬季了貌似聖誕樹,令鄰桌

看來真的很受歡迎

餐廳分了兩層,樓下是廚房及大部分餐桌。

真的是充滿了日本風

餐廳有主食、甜品、飲品等~
價錢不是很便宜哦

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

在吐司中間夾了炸軟殼蟹,再配了炸麻薯及沙律
打卡是很美的
味道也十分不錯
只是有點細份,當吃特色吧

開心果特調

真的十分特別
此外沒有缺點
打卡也很棒

抹茶栗子蒙布朗窩夫

秋季限制的抹茶栗子蒙布朗窩夫

(其實都冬季了
貌似聖誕樹,令鄰桌的客人以為是聖誕限定的赤のE FOREGG窩夫)
有一說一,超愛抹茶跟栗子的小妹覺得這個甜品超好食
抹茶味很濃,亦有淡淡的栗子味帶出來
抹茶栗子蓉的底下是紅豆蓉、抹茶mousse、麻薯及窩夫
超級豐富
打卡也是非常棒棒

這是暫時唯一小妹覺得物有所值的餐點

下次可以試其他餐廳的開心果、抹茶甜品

開心果特調
抹茶栗子蒙布朗窩夫
相信大家對 E FOR EGG 都唔陌生🤪終於的起心肝試一試呢個大圍名物(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)▫️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108原隻軟殼蟹放喺盒子吐司上面,加上三文魚籽,真係好吸引✨一切開見到入面係滿滿嘅滑蛋同蛋沙律,好滿足🤤個人幾鍾意呢個配搭,軟殼蟹炸到好酥脆,吐司同樣內脆內軟,入面澎湃嘅蛋好似一個驚喜咁😚仲有炸番薯條添🍠▫️蒲燒星鰻定食 $98定食好豐富🫣有三塊鰻魚、泡菜、雞蛋絲、沙律、加咗飯素嘅飯🍱鰻魚雖然唔夠肥美,但勝在夠嫩滑,醬汁唔太濃,可以品嘗到鰻魚嘅味道😍▫️招牌奶蓋咖啡 $48呢杯咖啡十分之打卡able,望落好似Tiramisu加隻太陽蛋🍳奶蓋好creamy,加埋帶酒香嘅奶啡,值得一試🫶🏻

▫️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

▫️蒲燒星鰻定食 $98

▫️招牌奶蓋咖啡 $48

招牌奶蓋咖啡
招牌奶蓋咖啡
見好多人推介,所以今日專登去大圍食呢一間餐廳試一試係咪真係咁好食🍽️。間餐廳嘅位置有少少偏僻,搵咗一陣路,去到時間尚早唔使等位。🌟 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司🍞|$88極度推薦‼️私心推介‼️吐司外脆內軟,個滑蛋🥚炒得好好,唔會令到啲包濕左。而且三文魚上面有啲三文魚子🐟配合埋啲芝士醬🧀,真係超級有層次同埋好味,今餐未食完已經想再嚟食多次。價錢亦都非常親民❤️❤️食物好味,侍應又好Nice,白色木系嘅裝修簡單柔和適合打卡。

🌟 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司🍞|$88

2024-01-25 283 瀏覽
炭燒雞粒溫泉蛋茶漬飯$68呢個價嚟講真係好抵食‼️同埋真係好好食有粟米青蔥紫菜碎同一粒粒好似米通嘅嘢另外炭燒雞份量勁多🙈有陣最後用火槍烤過嘅味道配埋溫泉蛋同埋日本青茶做茶漬飯底~不知不覺會食晒成碗飯☺️
炭燒雞粒溫泉蛋茶漬飯$68
呢個價嚟講真係好抵食‼️
同埋真係好好食
有粟米青蔥紫菜碎同一粒粒好似米通嘅嘢
另外炭燒雞份量勁多🙈有陣最後用火槍烤過嘅味道
配埋溫泉蛋同埋日本青茶做茶漬飯底~
不知不覺會食晒成碗飯☺️
早前聖誕假期到訪收藏已久的打卡Cafe,E for Egg。這間cafe位於大圍,由港鐵站走路約5分鐘左右。小店是以淺啡色木質裝橫,充滿文青感覺,總共有兩層,二樓是榻榻米座位。❈ 聖誕限定 - 赤のE for Egg窩夫(草莓) HK$92這是聖誕限定的士多啤梨窩夫,用兩塊窩夫擺放成小屋子般夾著雪米糍和忌廉,在面層淋上厚厚的奶蓋還加了一顆用忌廉/奶蓋整成的迷你太陽蛋,十分可愛。伴碟有粒粒草莓和草莓醬,增添味覺感受。❈ 小食拼盤 HK$58小食拼盤有兩款日式芝士年糕和酥炸雞軟骨。香酥雞軟骨十分惹味而且有咬感,不經不覺就把所有雞軟骨食完。芝士年糕也很好吃,還把芝士年糕一分為二,方便咀嚼。❈ 招牌奶蓋咖啡(含酒精) HK$45這杯奶蓋咖啡很特別,在表面會有個迷你太陽蛋,十分可愛。雖然寫著含酒精,但沒有品嘗到酒精的味道。❈ 香濃朱古力 HK$38一杯有拉花的熱朱古力🍫。

聖誕限定 - 赤のE for Egg窩夫(草莓)

❈ 小食拼盤 HK$58

小食拼盤

❈ 招牌奶蓋咖啡(含酒精) HK$45

招牌奶蓋咖啡(含酒精)

❈ 香濃朱古力 HK$38

一杯有拉花的熱朱古力🍫。

2024-01-23 146 瀏覽
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢🧭美食體驗:有榻榻米坐嘅Cafe,大圍名店。星期六日無得BOOK位。如果真係有心想假日去打咭,要有等20分鐘位的決心先。同FD一齊黎,就叫最早黎的朋友立即去拎位,不然有排等啊真係📸打咭體驗:餐廳分左兩層,上樓就有榻榻米坐,雖然唔大,不過個環境好舒服。地下其實都唔係唔坐得,戶外位有自然光都係好好既。不過榻榻米好方便影相,我都係建議去二樓好啲。二樓有啲軟墊啊,鵝卵石咁,都好方便去執個靚位去影相。🍳食物搭配:食物都係用蛋黎做主題,招牌咖啡有荷包蛋好可愛。甜品窩夫、吐司都做到好有噱頭。就連飲品的杯都好有心思,係有個富士山係杯底。食物、餐具、氛圍,都係我食過咁多間餐廳入面算好有記憶點。若然未去過的確可以一試
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢🟢
就連飲品的杯都好有心思,係有個富士山係杯底。
  • 沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
2024-01-15 197 瀏覽
大圍人氣排隊cafe,今日終於試到了!假日4pm去到都幾乎滿座,好彩唔洗點排隊,好快就有得入座!🔸雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88配菜係一舊芝士年糕,加沙律菜。吐司盒入面全是滑蛋,份量十足!吐司烘得香脆,煙三文魚配三文魚籽加上蜜糖芥末醬,整體好夾!🔸桂花香梨茶 (二人用)$56桂花香氣加上甜甜的梨子茶,非常解膩🔸芝士奶蓋招牌窩夫 $88甜品叫左招牌窩夫,極多芝士奶蓋,中間夾著麻糬,與鬆脆的窩夫,好夾好滿足啊!總結,食物好睇又好食!

🔸雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88

🔸桂花香梨茶 (二人用)$56
桂花香氣加上甜甜的梨子茶,非常解膩

🔸芝士奶蓋招牌窩夫 $88

總結,食物好睇又好食!
  • 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
  • E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
2024-01-10 190 瀏覽
大圍 📌E FOR EGG E FOR EGG 呢間以雞蛋🍳 為主題嘅 Cafe 係大圍嘅人氣小店,經常都要排隊 ~ 等 • 等 • 等。 今日好早就起咗身,我同豬隊友決定早啲去試下! E for egg 🍳 Cafe 店內日系格調,裝修簡約, 不過座位唔算寬敞。 而食物賣相絕對係打卡 able 📸 而以定價來講質素亦算 Okay 😉🍞 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108其實個賣相造型已經好高分,打卡之選 📸 成個軟殼蟹炸到金黃色,十分吸晴,外脆內軟,仲有三文魚籽點綴, 食落好有層次感。 不過呢個吐司都幾heavy下,食完有啲膩。🍱 招牌吉列玉子海鮮沙律定食 $78一上枱係熱辣辣嘅吉列玉子,有口感有驚喜, 鋪喺玉子上面嘅係混合咗海鮮嘅沙律,仲有炸甜薯,味道唔錯。本身定食仲配有不少佐餐小菜,有: 泡菜、炒蛋絲同黑醋沙律 🥗 仲有鋪滿了飯素 🍚🍵 開心果特調 ( 開心果 • 鮮奶 • 豆腐 ) (凍 only ) $56杯邊沾上開心果碎,最上面係一層牛奶泡沫,對下係開心果mixed 牛奶🥛 底層係豆腐配料,口感係幾得意。 略嫌開心果味唔夠出,而且偏甜,影響咗整體嘅味道 😐•☕️
大圍 📌E FOR EGG

🍞 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
🍱 招牌吉列玉子海鮮沙律定食 $78

☕️ 竹炭黑芝麻鮮奶 (熱) $38
好少 Cafe 有芝麻嘅飲品,而且仲有埋拉花圖案,夠曬特別,最啱打卡 📸 黑芝麻非常香濃,口感純厚,不太甜,芝麻控唔好錯過 ☕

🔅 總括嚟講 🍳E FOR EGG 嘅出品係有佢嘅獨特性,味道都唔錯,打卡able 📸 Menu 上,仲有好多我喜歡嘅 items 😋 見隔離枱 order 咗芝士奶蓋招牌窩夫同埋招牌奶蓋咖啡,上面粒荷包蛋🍳 仔好得意,亦都好想試下佢個栗子蒙布朗,E For Encore 我會再來的。
2024-01-07
2024-01-04 127 瀏覽
星期六終於可以出去cafe 坐下食下野。大圍依間食盒子吐司嘅cafe都好多人識,而我今次就叫左佢哋嘅招牌-金沙軟殼蟹 三文魚籽沙律海鮮盒子吐司😃個名勁長,賣相好吸引,大大隻炸到脆卜卜嘅軟殼蟹,沾上蜜糖芥末醬配牛油蒜蓉#麵包 ,真係好正。
2024-01-02 147 瀏覽
大圍人氣小店,可惜失望而回@eforeggcafe 興高采烈黎到大圍呢一間冇人唔識嘅精緻cafe@eforegg.一定要試嘅係佢嘅軟殼蟹盒子同埋外表精美嘅窩夫!今次我就食左呢兩款小食先,如果吸引到我,一定做回頭客!🥙 軟殼蟹盒子,真係我滿心期待嘅菜式,上枱嘅一刻其實我係超興奮,點知一野咬落去嘅時候, 原來係好凍🥶個包都好凍,啲蛋汁好水,又冇咩蛋味。心諗,唔係掛,點解咁咖,係咪我期望多左,再食多2 啖又係咁,最慘就係軟殼蟹嘅炸粉好厚, 再加上佢已經凍咗,我就好似食咗濕水棉花咁!超失望!( 我有提示自己唔好畀第一食物嘢影響心情, 帶住一個較為平靜嘅毛mode去試佢嘅甜品), 點知.......🧇 Eforegg 招牌窩夫,抱住期望咁咬左一啖,差d 叫左出黎,心諗:點解窩夫咁凍,而且佢嘅上上下下奶蓋嘅鹹味都唔同,有部分超鹹,有部分正常,內裏有兩粒麻薯,好似湯圓咁大粒,麻薯有彈性,唔屬於軟糯嗰隻(我自己鍾意軟糯嗰隻感覺), 呢個質地就各有喜好 讀者自行選擇。整體質素屬於cp較低,食品質素唔達標嘅階段。 歡迎試過嘅讀者都留言比對一下前前後後嘅分別! 我嘅嘗試唔能夠一概而論,可能係個別例子!
大圍人氣小店,可惜失望而回@eforeggcafe

一定要試嘅係佢嘅軟殼蟹盒子同埋外表精美嘅窩夫!
今次我就食左呢兩款小食先,如果吸引到我,一定做回頭客!

2023-12-24
2023-12-31 128 瀏覽
之前同朋友嚟食過一次覺得好正今日就再介紹第二個朋友嚟試吓12:00開門,我哋就12:15左右到由於我哋兩位,所以安排咗我哋搭枱好快就已經坐滿晒人 連樓上都有人坐今次食嘅同上次都係差唔多必食金莎軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司唔知點解好似覺得細咗🤔而且覺得軟殼蟹好似冇咁好味但吐司都依然都好香脆另外再叫咗個聖誕限定嘅士多啤梨窩夫窩夫依然係好好味冇失準啲cream係忌廉芝士本來都想叫啲聖誕限定嘅飲品但只限凍飲 又唔想喎所以order咗黑芝麻鮮奶咖啡同抹茶鮮奶如果下次再嚟會試其他吐司
之前同朋友嚟食過一次覺得好正
今日就再介紹第二個朋友嚟試吓

12:00開門,我哋就12:15左右到
由於我哋兩位,所以安排咗我哋搭枱
好快就已經坐滿晒人 連樓上都有人坐

所以order咗黑芝麻鮮奶咖啡
同抹茶鮮奶
如果下次再嚟會試其他吐司
2023-12-29 109 瀏覽
好耐之前嚟試過佢啲甜品 今次嚟試吓佢嘅晚餐印象中就好似$80~左右叫咗個定食(?就係一個細細嘅沙律 飯有啲飯素 泡菜 蛋絲 仲有啲肥牛所有嘢都好預製嘅feel😂一樣還一樣咁味道不過不失囉 正常填下肚咁女仔嚟講都叫啱啱好食得飽嘅 如果要嚟嘅話 我都係建議你揀返佢啲甜嘢之前嚟食咗佢嗰個布甸toast 都算係OK仲有個軟殼蟹加三文魚但我會話甜嘅好食啲 不過呢間嘢喺大圍都要排幾耐隊下?因為佢嘅舖位都算係細 我就覺得唔使專登行入嚟排隊了
好耐之前嚟試過佢啲甜品 今次嚟試吓佢嘅晚餐

不過呢間嘢喺大圍都要排幾耐隊下?因為佢嘅舖位都算係細
我就覺得唔使專登行入嚟排隊了
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
2023-12-23 69 瀏覽
一入到這家店,就被滿屋的香氣迷倒!朋友話非試不可嘅“金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司”,真係名不虛傳,蟹仔炸到脆卜卜,啖啖肉咁實淨,搣埋酸酸甜甜嘅沙律醬,一嘴嘅幸福感爆燈啊!而個吐司啊,外皮微微脆口,裡面卻是咁滑咁軟,真係太得意了😍。記唅要試“生薑燒豚肉定食”,簡直係平民美食界嘅寶石!豚肉配埋溫泉蛋嘅滋味,一啖肉,一啖飯,嗰個滿足感,哈,真係食得我心水冒🤤。至於甜品嗰邊,點咗個「焦糖雞蛋布子盒子吐司」,呀~~~~嗰份濃郁焦香味,與軟滑嘅雞蛋布一撞,簡直係滿分配搭,小朋友都食得津津有味🧑‍🍳。終於,流行嘅網紅飲品“開心果特調”,飲落去輕輕松松,開心果風味啱啱好,微微嘅豆腐滑感,真係清新過癮!下次再黎,一定仲會點多次呀!三個emoji分別係:🍞🥓🍳。

2023-12-21 87 瀏覽
對又是開很久才有機會幫襯的餐廳~呢間餐廳由鹹食、甜點、飲品都以雞蛋為造型每個造型都令人印象深刻✨第一次嚟先知原來樓上係榻榻米座位仲有好多mofusand貓貓公仔🐈剛巧聖誕節將到,店主推出了好多款聖誕限定食物我跟朋友差不多叫曬咁濟~ᝰ. 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ( ᴴᴷᴰ 108 )差不多每枱都會叫嘅吐司🍞 都算得上幾大份吐司炸得脆脆的﹐主要靠沙律醬吊味重點是金沙軟殼蟹炸至金黃色十分吸睛呢ᝰ. 聖誕限定🎅🏻 赤のE FOR EGG窩夫 ( ᴴᴷᴰ 92 )來到不能不點的窩夫,並在奶蓋上方放上一顆蛋不,是太陽蛋造型的忌廉,真是十分可愛❣️為聖誕節限定推出的它更是披上紅色戰衣配上粒粒草莓🍓跟草莓醬可惜窩夫口感跟味道有進步空間ᝰ. 聖誕限定🎅🏻 肉桂蘋果巴斯克芝士蛋糕 ( ᴴᴷᴰ 58 )出色的巴斯克蛋糕✨食落口感順滑帶幾分流心肉桂蘋果層次分明而且味道好夾,大推!ᝰ. 聖誕限定🎅🏻 開心果鮮奶咖啡 ( ᴴᴷᴰ 52 )飲品上面加上了聖誕樹🎄 整杯都十分好看ᝰ. 招牌奶蓋咖啡 ( ᴴᴷᴰ 45 )同樣是這裡的招牌飲品,面頭放上一隻蛋忌廉飲品酒味非常重,我覺得睇得唔飲得🤭
對又是開很久才有機會幫襯的餐廳~
呢間餐廳由鹹食、甜點、飲品都以雞蛋為造型
每個造型都令人印象深刻✨
第一次嚟先知原來樓上係榻榻米座位
仲有好多mofusand貓貓公仔🐈
剛巧聖誕節將到,店主推出了好多款聖誕限定食物
我跟朋友差不多叫曬咁濟~

差不多每枱都會叫嘅吐司🍞 都算得上幾大份
吐司炸得脆脆的﹐主要靠沙律醬吊味
重點是金沙軟殼蟹炸至金黃色十分吸睛呢

來到不能不點的窩夫,並在奶蓋上方放上一顆蛋
不,是太陽蛋造型的忌廉,真是十分可愛❣️
為聖誕節限定推出的它更是披上紅色戰衣
配上粒粒草莓🍓跟草莓醬
可惜窩夫口感跟味道有進步空間

出色的巴斯克蛋糕✨食落口感順滑帶幾分流心
肉桂蘋果層次分明而且味道好夾,大推!

ᝰ. 聖誕限定🎅🏻 開心果鮮奶咖啡 ( ᴴᴷᴰ 52 )
飲品上面加上了聖誕樹🎄 整杯都十分好看

ᝰ. 招牌奶蓋咖啡 ( ᴴᴷᴰ 45 )
同樣是這裡的招牌飲品,面頭放上一隻蛋忌廉
飲品酒味非常重,我覺得睇得唔飲得🤭
2023-12-11
📍最近諗起大圍有間蛋吐司專門店 就係E FOR (?) 係EGG🍳! 🌀 DOUBLE ⏩ 芝士豬柳盒子吐司 已經Target On 蛋盒子吐司🙊吐司盒子表面先用牛油煎香 麵包微焦香脆 再擺上嫩滑非常嘅牛奶滑蛋同芝士 配埋香甜蜜糖芥末醬 個味道好Match唔單調! 好似食緊豬柳蛋漢堡豪華版🧏🏻‍♀️🌀 特濃朱古力真係要大讚餐廳嘅用心💕~飲品係感覺到滿滿聖誕節日氣氛🌲 以奶油製成嘅聖誕小鹿🫎被朱古力粉覆蓋 精緻可愛 表面奶蓋層佔近1/3 !!奶蓋與特濃朱古力混合後 入口香滑! 🌀 開心果特調鮮奶咖啡 wowowww! 開心果與聖誕樹🌲係絕配 底層有大量開心果醬😻 再落espresso 同怖滿開心果碎嘅鮮忌廉🤭 開心果味夠rich 但又冇遮蓋到咖啡香 好Nutty! 當日下午時段去都全院滿座 👭👭 裝潢以純白色配木質傢俱 而食物亦走精緻路線🫶🏻 食物定價相當合理同抵食💜
📍

🌀 DOUBLE ⏩ 芝士豬柳盒子吐司