dabinlo火鍋串燒食材專門店

2023-12-28 1091 瀏覽
走過世宙這邊,看看有甚麼好吃的。原以為只是售賣冷凍食品的店舖,走進去看看價位,才發現它是超市,又可以堂食火鍋和燒烤的食堂。店員細心介紹了購買及進食的流程,先在超市那邊選擇食物及所需用具,然後便可在食堂位置,無需額外開爐費,便可即時選擇以火鍋及燒烤形式,享用食品。我們先選購食品,由湯底、蔬菜以至肉類均有,任君選擇。食品包裝精緻,清楚列明食物名稱、份量和價格,以及適用於火鍋或燒烤。選好食品付款後,我們便可到食堂部份自行選擇位置,準備開餐。食堂除提供火鍋及燒烤爐外,還提供基本的大勺和夾,以便烹調所用。此外,食堂有食水、鹽和胡椒提供,吃火鍋有需要可以隨時加水,吃燒烤味道不夠可以自行調味。我們主要選擇了火鍋配料,湯底選擇了秘製鮮蕃茄濃湯 ($68)。聽店員說他們的湯底是自家製,除蕃茄濃湯,沙嗲湯也是他們的皇牌。吃用時以1:1的食水把濃湯開稀食用。蕃茄濃湯味道果然很濃,愛吃蕃茄的朋友必定喜歡,把響鈴卷 ($20 - 9條) 浸在湯裡,吸收了蕃茄濃湯,滋味無窮。烏冬 ($10) 也是吸收火鍋湯精華的不二之選。手打雞軟骨滑 ($48 - 120g) 及墨魚滑 ($58 - 120g) 也是自家製,雞軟
烏冬 ($10) 也是吸收火鍋湯精華的不二之選。

手打雞軟骨滑 ($48 - 120g) 及墨魚滑 ($58 - 120g) 也是自家製,雞軟骨滑含軟骨碎,口感有嚼勁,墨魚滑彈牙墨魚味濃。
油麥菜 ($12 - 150g) 新鮮且清潔,能使客人放心食用。

店員見我們買了極級牛舌芯 ($78 - 150g),當時午時時段人不太多,所以讓我們同時使用燒烤爐。
牛舌芯、西班牙杜洛克豬梅頭片 ($58 - 150g)和紐西蘭羊肉片 ($48 - 150g) 燒烤過後,肉味更香,值得一讚羊肉沒有很羶的味道。

店家著重環保,設置回收箱讓食客可以分類回收用完的包裝盒。此外,這裡沒有最低消費,孤獨的美食家想吃火鍋或燒烤可以來這裡,亦可在超市買東西拿回家備用。
2023-12-23 704 瀏覽
今日嚟到元朗世宙見到一間火鍋串燒食材專門店,而呢度最特別嘅係竟然提供堂食區,可以喺買完食材之後立即入去自助式整嚟食,真係好特別嘅體驗😝呢度嘅食材應有盡有,款式好多,就算係牛肉都有好多種類,有封門柳、牛舌芯、牛板鍵等等。而其他丸類、菜類、餃子、甚至呢度連海鮮都有🤪當買好之後,就可以入去自助區,選擇燒烤定係火鍋。我哋就選擇咗火鍋😋我哋揀咗蕃茄湯底,水滾之後已經聞到好香嘅蕃茄味,味道非常濃郁!我哋急不及待即刻放牛肉落去,肉味香濃,湯底嘅蕃茄味融入晒去,一塊接着一塊食到停唔到🤣沙白,味道鮮甜,而且沙白肉完整大粒😋自家製手打蝦滑,非常彈牙,咬一啖已經感受到蝦味,令人回味無窮😝芝士豆腐,芝士愛好者一定會鍾意,一咬落去入邊嘅芝士即刻湧晒出嚟,勁滿足🥰另外我哋亦買咗香脆魚皮、西班牙豚肉大蔥餃、娃娃菜等等,真係食到好飽好滿足☺️呢度嘅老闆亦非常支持環保,仲有一個專區係比客人回收玻璃樽、鋁罐、塑膠盒以及紙卡套,真係好有意義!而且店員嘅服務態度亦好好,由開爐嘅步驟一路教我哋,中途亦會傾吓偈,好有人情味☺️
沙白,味道鮮甜,而且沙白肉完整大粒😋
2023-12-18
【⭐️ 元朗·超市一站式串燒火鍋店 🐷 ⭐️】餐廳位於朗屏站E出口附近📍上網搵下有乜野食,比我發現左呢間店~因為好特別又方便,咁就吸引左我了😂其實呢間店係主打零售火鍋燒烤配料既專門店,但係佢有個堂食自助區(只限五六日)提供比顧客🤩🤩可以買完食材,即時喺到打埋邊爐燒埋野食💓不過如果唔係住附近仲可以網上落單送到屋企~✴️ 整體必定會再食 🤤 今餐食完真係好滿足🥳所有食材質素都好好,又係好合理既價錢💓 堂食都唔洗額外再收費,爐具免費提供使用🥹🥹✅ 另外,沙嗲湯底必點😍 好足料好出色唔會死咸🤤 食到最後我地都係再要買烏冬同出前一丁黎煮😋😋用黎淥金菇、豆腐都好正😍 真係不得了~
【⭐️ 元朗·超市一站式串燒火鍋店 🐷 ⭐️】

餐廳位於朗屏站E出口附近📍
上網搵下有乜野食,比我發現左呢間店~
因為好特別又方便,咁就吸引左我了😂

其實呢間店係主打零售火鍋燒烤配料既專門店,
但係佢有個堂食自助區(只限五六日)提供比顧客🤩🤩
可以買完食材,即時喺到打埋邊爐燒埋野食💓
不過如果唔係住附近仲可以網上落單送到屋企~

✴️ 整體必定會再食 🤤 今餐食完真係好滿足🥳
所有食材質素都好好,又係好合理既價錢💓
堂食都唔洗額外再收費,爐具免費提供使用🥹🥹

✅ 另外,沙嗲湯底必點😍 好足料好出色唔會死咸🤤
食到最後我地都係再要買烏冬同出前一丁黎煮😋😋
用黎淥金菇、豆腐都好正😍 真係不得了~

如果有啲朋友想食燒烤,另一班朋友又想打邊爐咁可以點?黎呢到就啱晒❗️一次過滿足晒兩個願望😂最近去左間餐廳非常特別😃一邊好似超市咁,可以自己拎住個籃係急雪櫃揀食材😯😯佢揀完之後另一邊可以坐係餐廳食,佢有兩個爐,一個係可以打邊爐🥘,一個係BBQ爐🍖或者你買返去屋企自己燒鄧都得😀不過,呢到有晒爐,又有得坐得舒舒服服,仲要唔洗加一,又無限時,鍾意同朋友吹下水,坐幾耐都得😀😀最緊要唔洗自己洗碗嘛😂不過全部都係自助式,例如要自己加湯(熱水)等,但現場啲職員都好幫得手,你有咩唔明或者你唔識點燒,燒幾耐佢都會教你嘅😀仲要每枱都會送埋醬汁同埋鹽,黑胡椒等俾你燒肉😍野食方面,不論係用黎燒烤定打邊爐嘅食材,都好多選擇❗️❗️佢大部分嘅肉類都係大概$5×-$6×就已經有150g🤤當然想食靚啲嘅就有啲日本A4,A5和牛,但都係百幾蚊都有150g😄仲有其他好多串燒、打邊爐嘅丸呀,價錢都係十幾廿蚊已經食到😀😍食物質素方面,我地試左牛小排($88/150g)同牛板腱($58/150g),開頭會以為同街市平平地個啲牛肉可能差不多,但食落原來啲肉都差喎,食落好有牛味,唔會靭,比想像中好食😍😍仲有揀左三文魚腩串($38/4串)❗️

仲有揀左三文魚腩串($38/4串)❗️三文肉腩燒到好脆,啲魚油燒到出晒黎,食落外脆內滑😍😍值得一試

因為實在太多選擇有排講😂但總括黎講,黎呢到食真係豐儉由人,想食一兩碟又得,想一大班人黎揀多幾碟又得,仲要無限時慢慢坐吹下水,咁黎呢到就啱晒😍❗️

2024-02-04 229 瀏覽
上網見到發覺幾得意,於是去試吓第一次見到一站式服務加自助火鍋燒烤,以為好似放題咁,但發覺食物質素極之高價錢相當之平兩人消費$500左右,好食兼好玩,臨走前仲有環保分類感覺概念唔錯
感覺概念唔錯
2024-02-03
元朗朋友的好介紹💕環保小先峰♻️超喜歡的自助餐廳之一🍽這裡集合了《超市✖️餐廳》的最新慨念首先在餐廳選擇火鍋還是燒肉(WhyNotBoth!!!)當日我們想涮涮火鍋,所以在超市部份集中選購了新鮮的火鍋食材,很驚喜的有不少的店家自製的餃子💫響鈴💫手打滑💫濃郁湯底💫新鮮蒜蓉香蔥等等而且老闆的環保理念♻️也正確灌輸每位員工著重環保意識,膠樽回收🌟玻璃回收🌟垃圾分類🌟一起為生病的地球出一分力🫶下面我試了推薦會打星星🫶🌟美國Prime 三角肥牛 $78🌟美國安格斯封門柳 $58🌟美國IBP特級牛小排 $88🌟自家製日本鹿兒島A5和牛香茜餃6隻 $45🌟自家製手打黑松露墨魚滑 $58🌟自家製懷舊香濃沙嗲湯 $68🌟中田蜂麥梅酒 300ML $99油麥菜 $12脆皮芝士腸 $15🌟芝士豆腐 $20台灣黑椒馬蹄貢丸 $18日本獅子狗 $20出前一丁 $6

首先在餐廳選擇火鍋還是燒肉(WhyNotBoth!!!)

下面我試了推薦會打星星🫶
🌟芝士豆腐 $20
台灣黑椒馬蹄貢丸 $18
日本獅子狗 $20
出前一丁 $6
呢間係全港首創「Supermarket +堂食」餐廳喺隔離超市買完打邊爐或者串燒嘅配料之後就可以去隔離堂食‼️‼️所以覺得真心幾特別第一個令我覺得最吸引嘅係佢嗰個湯底(我哋揀咗要喇沙湯底)呢個喇沙湯底真心好出色👍👍食落去有少少辣之餘又唔會遮蓋咗酸味同埋濃郁到唔係好需要點醬😂😂(搞到我有衝動買呢個湯底返去)咁之後就講吓佢嘅肉類啦(你哋可以自由揀邊啲肉類/配料去燒烤或者打邊爐~~)我哋揀咗要美國Choice牛板翼($58)、美國Prime雪花肥牛($48)、美國Prime肩胛牛肉眼($58)、豬頸肉串($35)同埋西班牙杜落克五花腩串($38)我覺得牛板翼/肩胛牛肉眼食落去比較有煙韌、有咬口😚😚牛肉味比較濃郁而Prime雪花肥牛食落去就比較入口即化我自己就超鍾意豬頸肉🤩🤩因為食落去真係勁煙靭爽口五花腩串燒完之後亦都好脆卜卜唔會好乾跟住就講吓其他打邊爐配料啦不得不提嘅一定係佢哋嘅三文魚腩串($38)因為呢個真係超好食😋😋燒完之後真係超脆口+好Juicy雞軟骨串丸($35)食落去都好爽口同埋我自己真心幾鍾意食嗰個台灣特級芋蓉貢丸($18)💖💖因為真係好多芋泥喺入面如果鍾意食海鮮嘅朋友佢哋都有好多唔
呢間係全港首創「Supermarket +堂食」餐廳
所以覺得真心幾特別

第一個令我覺得最吸引嘅係佢嗰個湯底
(我哋揀咗要喇沙湯底)
呢個喇沙湯底真心好出色👍👍
食落去有少少辣之餘又唔會遮蓋咗酸味
同埋濃郁到唔係好需要點醬😂😂
(搞到我有衝動買呢個湯底返去)

咁之後就講吓佢嘅肉類啦
(你哋可以自由揀邊啲肉類/配料去燒烤或者打邊爐~~)
我覺得牛板翼/肩胛牛肉眼食落去比較有煙韌、有咬口😚😚
牛肉味比較濃郁
而Prime雪花肥牛食落去就比較入口即化
我自己就超鍾意豬頸肉🤩🤩
因為食落去真係勁煙靭爽口
五花腩串燒完之後亦都好脆卜卜唔會好乾

跟住就講吓其他打邊爐配料啦
不得不提嘅一定係佢哋嘅三文魚腩串($38)
因為呢個真係超好食😋😋
燒完之後真係超脆口+好Juicy
雞軟骨串丸($35)食落去都好爽口
同埋我自己真心幾鍾意食嗰個台灣特級芋蓉貢丸($18)💖💖
因為真係好多芋泥喺入面

如果鍾意食海鮮嘅朋友佢哋都有好多唔同嘅選擇😝😝
我自己就幾鍾意食佢哋嘅原隻魷魚筒($38)同埋智利藍青口($20)
前者食落去真係好彈牙😜😜
後者食落去都覺得幾新鮮
(同埋呢個價錢真心幾抵食)

同埋最後值得一提嘅係佢哋好推崇環保呢個概念❤️❤️
佢哋希望每一位食完之後可以自己將食物嘅膠套、鋁罐、塑膠盒擺返去店舖入面嘅回收區👍
Dabinlo 🍲???一開始以為佢係純粹急凍食品食材店 兜咗幾個圈之後發現原來佢有堂食區 🙀隔離有好多座位 同埋有埋電子爐/燒烤爐 🍲打邊爐/韓燒都得🍢一次滿足兩個願望💗▫️泰式冬陰功湯$68湯底好香好濃 偏向椰味 唔會太酸唔會太辣!最犀利嘅係去到 最後唔會好淡 又唔會死鹹🤙🏻🍲🐷西班牙純種100%杜洛克豬梅頭片(約150g)$58▫️美國 Prime 牛板腱(約150g)$58兩款肉肉質都唔錯!無論打邊爐或者韓燒都可以😌▫️沙白(約250g)$30▫️油麥菜$12▫️台灣芥未貢丸(5粒)$18芥未貢丸 好正 芥末味真係好出 仲有小小嗆🤣串燒🍢▫️雞軟骨串(4串)$28▫️日式飯糰(照燒汁雞肉拼芝麻蘑菇雞肉)$20▫️西班牙杜洛克豬肋肉大蔥串(4串)$38.▫️魷魚鬚串 (4串)$38▫️日本博多雞頸肉串 (4串)$38🐿🍃大滿足 好有家的感覺 💗好溫馨 全新體驗(´・ω・`)懶人必去 又可以唔洗洗碗~食材超級齊全!調味料飲品餐具爐具一應俱全💯全細心嘅位 莫過於好eco-friendly🌿店內有個小角落 回收包裝會送到綠在區區回收👍🏻完全解決overpacking 既問題 非常appreciate💗

▫️泰式冬陰功湯$68

芥未貢丸 好正 芥末味真係好出 仲有小小嗆🤣

串燒🍢
▫️雞軟骨串(4串)$28
▫️日式飯糰(照燒汁雞肉拼芝麻蘑菇雞肉)$20
▫️西班牙杜洛克豬肋肉大蔥串(4串)$38.
▫️魷魚鬚串 (4串)$38
▫️日本博多雞頸肉串 (4串)$38

🐿🍃大滿足 好有家的感覺 💗好溫馨 全新
天氣轉涼咗,呢啲時候好想食打邊爐,見網上好多人都介紹元朗的Dabinlo ,Dabinlo的模式係香港未見過,集超市+打邊爐🍲+串燒於一身的餐廳,所以我今日帶我女去試下新嘢🏃🏻‍♀️今次我哋點左以下打邊爐同串燒食品:🔥打邊爐:🌟昆布鰹魚湯底以昆布和鰹魚片熬煮而成,味道濃,我自己配左日本獅子狗、粟米、白蘿蔔及娃娃菜,煮左個日式鰹魚鍋🌟自家製日本鹿兒島A5和牛大蔥餃餃子皮柔軟,咬落爆汁,肉味香濃,Mina最鐘意食呢個餃子,皮薄又多汁😋🌟自家製手打黑松露墨魚滑黑松露味道濃郁,配埋墨魚滑,層次口感非常完美🌟美國Prime牛板腱牛板腱屬於牛的前腿部位,肉質緊實而多汁🌟粟米配嚟做湯底,粟米鮮甜,口感爽脆🌟金菇金菇的口感鮮嫩,味道香濃,營養價值豐富,每次打邊爐,我同Mina爸必點的食物之一🌟娃娃菜娃娃菜的味道清爽,營養價值豐富,富含維生素和礦物質🌟新鮮蘿蔔蘿蔔味道鮮甜,建議煮的時間長一點,蘿蔔的口感先會較淋🌟烏冬烏冬吸收左日式鰹魚鍋的湯汁,味道濃郁,Mina最鐘意食烏冬,所以必點,今次個湯底,我整得唔錯,所以佢好快食晒1碗😛🌟日本獅子狗獅子狗是用魚漿製成的小型圓形或橢圓形的,肉質彈牙🔥燒烤:🌟多春魚串
今次我哋點左以下打邊爐同串燒食品:

🔥打邊爐:
🌟昆布鰹魚湯底
🌟自家製日本鹿兒島A5和牛大蔥餃
🌟自家製手打黑松露墨魚滑
黑松露味道濃郁,配埋墨魚滑,層次口感非常完美
🌟美國Prime牛板腱
牛板腱屬於牛的前腿部位,肉質緊實而多汁
🌟粟米
配嚟做湯底,粟米鮮甜,口感爽脆
🌟金菇
🌟娃娃菜
娃娃菜的味道清爽,營養價值豐富,富含維生素和礦物質
🌟新鮮蘿蔔
蘿蔔味道鮮甜,建議煮的時間長一點,蘿蔔的口感先會較淋
🌟烏冬
🌟日本獅子狗
獅子狗是用魚漿製成的小型圓形或橢圓形的,肉質彈牙

🔥燒烤:
🌟多春魚串$28
多春魚串成串,並係燒烤爐上烤至金黃酥脆。多春魚的肉質鮮嫩,味道鮮美
🌟三文魚腩串$38
三文魚腩是指三文魚的腹部部位,肉質豐腴、油脂豐富,口感細嫩。三文魚腩串是一道受歡迎的燒烤美食, 三文魚愛好者Mina爸非常推介
🌟西班牙伊比利亞豬肋串$38
以其肉質豐腴、油脂分佈均勻而聞名。西班牙伊比利亞豬肋串是一道傳統的西班牙料理
🌟西班牙杜洛克豬肋肉大蔥串$38
西班牙杜洛克豬肋肉大蔥串的豬肉,肉質細嫩,油脂分佈均勻,豐富的口感,配埋大葱,令口感更有層次感,燒完之後,肉的油脂出晒嚟,加小小鹽,我同Mina都好鐘意食

溫馨提示:食完之後需要自行清理枱面,但店員都會細心幫忙
2023-12-24
元朗開左間非一般凍肉超市,所有食材都係自家工場分裝,全部都新鮮乾淨,每一份都整得靚靚仔仔。而且質素都非常好,可以即買回家打邊爐,或者即場係店內食又得!!舗內一邊係凍肉店,可先購買。再轉去旁邊堂食,呢個可以燒又得,打邊爐又得!!呢個爐幾好,吸味不錯,肉要先灑鹽,再放上去燒。你睇肉質好靚,而且價錢都好抵食。呢度連湯底都可以買埋添!!#日本昆布鰹魚湯 HK$58#紐西蘭羊肉片(約150g) HK$48#美國 Prime 牛板腱(約150g) HK$58#美國安格斯封門柳串 HK$45#美國Prime牛胸腹肉串 HK$48#台灣芥末貢丸 HK$18#台灣韓式泡菜豬肉丸 HK$18#自家製西班牙豚肉粟米餃 HK$29#越南虎蝦 HK$682個丸都好好食,芥末貢丸超彈牙,又大粒!!虎蝦就應該燒會好食D啦,不過都係好大隻,正!佢地D包裝仲會做回收添呀,非常環保!!下次想打邊爐又唔洗食野就可以黎買啦,Online做會員買又得,第一次買$300就送埋去你屋企添!
元朗開左間非一般凍肉超市,所有食材都係自家工場分裝,
全部都新鮮乾淨,每一份都整得靚靚仔仔。
舗內一邊係凍肉店,可先購買。
再轉去旁邊堂食,呢個可以燒又得,打邊爐又得!!
呢個爐幾好,吸味不錯,肉要先灑鹽,再放上去燒。
你睇肉質好靚,而且價錢都好抵食。
呢度連湯底都可以買埋添!!
#日本昆布鰹魚湯 HK$58
#台灣芥末貢丸 HK$18
#台灣韓式泡菜豬肉丸 HK$18
#自家製西班牙豚肉粟米餃 HK$29
#越南虎蝦 HK$68
2個丸都好好食,芥末貢丸超彈牙,又大粒!!
虎蝦就應該燒會好食D啦,不過都係好大隻,正!
佢地D包裝仲會做回收添呀,非常環保!!
下次想打邊爐又唔洗食野就可以黎買啦,
<<dabinlo火鍋串燒食材專門店>>打邊爐燒野食簡直係香港人的最愛🍲🍖🍖無論冬天定夏天都好多人鍾意的活動😍😍平時都會買定d凍肉係雪櫃以備突如其來想燒烤/打邊爐用🤣🤣今次有機會黎到呢間dabinlo火鍋串燒食材專門店唔講唔知都幾特別😉一邊就係好似超市咁, 俾你自己買材料打邊爐/燒烤一邊呢就可以直接買完野入去打邊爐同燒烤非常方便食材都好多款揀, 仲會貼埋邊d for燒烤/打邊爐用😉😉因為今次得我同吉吉爸爸去, 2個人就試下佢打邊爐先如果多2個人仲可以要哂2個爐, 一邊燒烤一邊打邊爐每一款食材都會pack好哂👍🏻👍🏻好方便同埋d肉類都幾新鮮🍖🍖丸類都好多款揀其實多到唔知食咩好🤣🤣大致上的食材都有齊肉類非常之多款揀重點係價錢唔算貴✌️✌️就算入去餐廳食野, 都唔會話收爐費用👍🏻👍🏻呢個好加分試左佢自家的蕃茄湯底🍅🍅都幾濃郁, 好香的蕃茄味道😋😋員工都會好細心提你記住開左d食物先因為係雪櫃拎出黎都要解凍服務好好👍🏻👍🏻👍🏻唔好以為一盒一盒食材會好浪費dabinlo仲會有個回收箱, 等我地放返d包裝袋/紙同埋d盒放返落去♻️♻️P.S 覺得好食既, 仲可以買返屋企食添推
<<dabinlo火鍋串燒食材專門店>>

打邊爐燒野食簡直係香港人的最愛🍲🍖🍖
無論冬天定夏天都好多人鍾意的活動😍😍
平時都會買定d凍肉係雪櫃以備突如其來想燒烤/打邊爐用🤣🤣
今次有機會黎到呢間dabinlo火鍋串燒食材專門店
唔講唔知都幾特別😉
一邊就係好似超市咁, 俾你自己買材料打邊爐/燒烤
一邊呢就可以直接買完野入去打邊爐同燒烤
非常方便

食材都好多款揀, 仲會貼埋邊d for燒烤/打邊爐用😉😉
因為今次得我同吉吉爸爸去, 2個人就試下佢打邊爐先

其實多到唔知食咩好🤣🤣
大致上的食材都有齊
肉類非常之多款揀
重點係價錢唔算貴✌️✌️

就算入去餐廳食野, 都唔會話收爐費用👍🏻👍🏻
呢個好加分
試左佢自家的蕃茄湯底🍅🍅
都幾濃郁, 好香的蕃茄味道😋😋

員工都會好細心提你記住開左d食物先
因為係雪櫃拎出黎都要解凍
服務好好👍🏻👍🏻👍🏻

唔好以為一盒一盒食材會好浪費

P.S 覺得好食既, 仲可以買返屋企食添
推介食極級牛脷芯!!
如果丸類同餃類可以有mix就好啦
咁就可以試多d唔同款式
今日嚟到元朗呢間新模式嘅餐廳,入面有超多嘢食揀☺️揀完即刻入去燒又得,買返屋企自己整亦得🙈超多人買完入去就食,好方便☺️1️⃣ 打邊爐🍲湯底最重要😆除咗清清地嘅菇菌湯之外,仲有好濃郁嘅沙嗲湯,湯同水嘅比例係1:1,丸類嘅款式都好多嫁🤩有麻辣、爆醬、芋蓉餡...... 我就最鍾意芋蓉貢丸,因為有落去係綿綿嘅芋蓉口感好滿足😍2️⃣ 燒燒燒🍢呢個爐無火好安全,連小朋友都可以享受自己燒嘅樂趣‼️ 除咗有一串串嘅串燒之外仲有超薄超薄嘅肉片同超級邪惡嘅芝士年糕🧀揀咗好多野~😋最好食一定要將佢哋秘製嘅調味料加落啲肉或者搽上去燒🧂 即刻好味咗勁多🤣3️⃣ 飲品🥤支裝同罐裝飲品應有盡有,仲有啤酒同sake添🍶 一班朋友嚟又多啲嘢飲可以揀啦😚㊙️㊙️㊙️餐廳主打係自助形式,揀完嘢食俾完錢就可以去自助體驗區enjoy啦,join埋會員仲有折添🤤食完記得將垃圾分類好,為環保出一分力♻️ 我諗美中不足就係冇甜品,希望遲吓會有埋雪糕、雪條呢啲就prefect啦💯
今日嚟到元朗呢間新模式嘅餐廳,入面有超多嘢食揀☺️

揀完即刻入去燒又得,買返屋企自己整亦得🙈

超多人買完入去就食,好方便☺️

1️⃣ 打邊爐🍲

湯底最重要😆

2️⃣ 燒燒燒🍢

呢個爐無火好安全,連小朋友都可以享受自己燒嘅樂趣‼️

揀咗好多野~😋

3️⃣ 飲品🥤

㊙️㊙️㊙️

dabinlo火鍋串燒食材專門店今次要介紹元朗一間專營打邊爐串燒食材嘅專門店,店內除咗有好多高質自家品牌嘅打邊爐配料之外,仲有2人份量嘅串燒,超過180款食材任君選擇,仲可以買返屋企食,亦都可以喺店入面嘅自助區煮,有哂火鍋爐同燒烤爐,爐具係唔洗錢,又無最低消費,又無限時,店內仲有環保分類,食完嘅包裝可以分類回收,好有環保意識,為地球出分力!另外值得讚就係門口係有斜路方便輪椅人士入去,每次去超級市場輪椅都好難入去,比哂d貨阻能住哂,好似輪椅人士唔洗買餸咁,呢間老闆喺裝修時諗埋呢樣野真係好掂!1.厚切牛脷串(4串)$38(10/10)每串2舊,每舊都軟淋,加入岩鹽同黑胡椒碎,掃埋韓式醬嚟燒,好味!2.美國Prime雪花肥牛(約150g)$48(9/10)呢個美國Prime雪花肥牛記得要落岩鹽,食落好有牛味,放落燒烤爐有缺點,個爐個燈紅色,難睇到熟咗未,反而放落火鍋爐碌幾秒就好嫩滑!3.美國Prime肩胛牛肉眼(約150g)$58(8/10)呢個美國Prime肩胛牛肉眼記得要落岩鹽,食落好有牛味,放落燒烤爐有缺點,個爐個燈紅色,難睇到熟咗未,反而放落火鍋爐碌幾秒就好嫩滑!4.海蝦串(4串)$
dabinlo火鍋串燒食材專門店

1.厚切牛脷串(4串)$38(10/10)

2.美國Prime雪花肥牛(約150g)$48(9/10)

4.海蝦串(4串)$28(10/10)
呢串海蝦落埋岩鹽燒幾入味,又鮮甜,殼好薄,我連殼食埋!

5.多春魚串(4串)$28(10/10)
呢串多春魚落埋岩鹽燒幾好味,又多春,燒出嚟好香!

6.粟米件(6件)$18(10/10)
粟米好甜多汁!

7.金菇(100g)$12(10/10)
金菇洗得好乾淨!

8.炸魚餅(4粒)$12(9/10)
燒碌都得,外脆內軟,好有魚味!

9.炸魚腐(4粒)$15(10/10)
吸哂湯底,一咬噴汁,小心!

10.海鮮腐皮卷(4粒)$15(10/10)
幾鮮甜!

11.台灣辛辣脆牛丸(5粒)$18(10/10)
辣辣地,好有牛味,夠彈牙!

12.香脆魚皮(原味)$18(10/10)
份量唔少,夠脆!

13.娃娃菜(200g)$12(10/10)
新鮮!

14.芬達橙汁(330ml)$7(10/10)
算平!

15.芬達提子汁(330ml)$7(10/10)
算平!

16.出前一丁公仔麵$6(10/10)
算平!

17.指天椒粒$6(10/10)
正常!

18.蒜蓉$6(10/10)
正常!

19.蔥花$6(10/10)
正常!

20.辛辣鮮蕃茄濃湯$68(10/10)
呢個湯底好多蕃茄蓉,辣辣地無味精唔口渴,就得要1:1落水,店員會教你!

21.一人餐具套裝(兩碗兩筷)$3x2(10/10)
唔用膠,好環保,價錢算平!

2人總共價錢$432

個人口味總評分:9.80/10

@dabinlo_ig

地址:元朗元朗安寧路38號世宙商場第3座地下23號舖

#dabinlo火鍋串燒食材專門店 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #香港美食 #火鍋 #串燒 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

打邊爐新玩法大時大節除咗去party room之外有咩地方有得玩又有得食?就係元朗Dabinlo啦呢度嘅經營模式好嶄新,簡單嚟講就係將唔同打邊爐又或者係燒烤嘅食物分做細細Pack俾你買完之後,去佢隔離個場度煮嚟食今次我就試咗打邊爐,我覺得最好食嘅食材就係佢哋自製嘅餃子同埋蕃茄湯底,餃子同出面超市買嘅非常唔同,充滿豬肉香味之餘韭菜仲好新鮮,而且皮薄餡靚,煮完之後仲有啲湯汁爆出嚟,我哋一連食咗好幾盒而蕃茄湯底食得出唔係齋靠味精調出嚟,而係加入咗新鮮嘅蕃茄蓉,甜甜酸酸非常之惹味其他食材細細盒,好處就係即使唔係咁多人一齊食,亦都可以試到唔同款式嘅食物,啱晒小型聚會當日現場所見,除咗打邊爐之外,亦都有唔少人選擇咗燒烤,我喺出面個雪櫃見到好多唔同款式嘅串燒,有機會一定要再嚟試吓呢度另一樣特別嘅嘢就係提倡環保,所以客人食完之後,職員都會鼓勵佢哋執拾返自己嘅垃圾,丟棄去隔離嘅垃圾收集箱Dabinlo啱晒鍾意食又鍾意玩嘅朋友,適合朋友或者家庭聚會,創新又好玩,推薦啊#dabinlo #dabinlo火鍋串燒食材專門店
打邊爐新玩法

#dabinlo #dabinlo火鍋串燒食材專門店
2023-12-16
  • 自家製餃子
  • 蕃茄濃湯
2024-01-06 55 瀏覽
呢間火鍋燒肉店食材超高質因為這店根本就是一間食材專門店食材有平有貴,不同級數自己揀選自己想吃的食物之後然後比錢再去餐廳區自己選擇燒烤或打邊爐全部全自助,自己負責烹調所以想食幾多幾少都無壓力🤭食完發現唔夠飽再去食材區再揀過買過,又可以再食過好方便店內還好窩心的整齊分好不同類別方便我們選擇✅️燒烤、✅️火鍋、✅️串燒、✅️蔬菜、✅️火鍋湯底、✅️飲料等等食材今次與卡佬拍拖來吃吃燒肉選了幾款不同部位的肉來試試💠美國 Prime肩胛牛肉眼 (約150g)$58💠美國安格斯封門柳 (約150g)$58💠美國 Prime牛板腱 (約150g)$58💠美國 Prime雪花肥牛 (約150g) $48💠西班牙純種100%杜洛克豬梅頭片 (約150g)$58💠帆立貝串 (4串)$38💠爽脆墨魚仔 (4隻)$28💠日本博多雞頸肉串 (4串)$38💠蒜芯(4串)💠鴻福堂竹蔗茅根$10💠水$8所有肉類都超高質,每款都新鮮肉嫩想要油脂重必食雪花肥牛🤭因為真係好香甜怕肥?必食牛板腱,牛味濃兼油脂少但卡卡推介必定是封門柳及牛肉眼前者肉質鬆軟牛味濃,後者嫩滑多汁就連豬肉片都好出色味美每款肉類都只是灑少少鹽略為調味,已經足夠另一個
呢間火鍋燒肉店食材超高質
因為這店根本就是一間食材專門店
食材有平有貴,不同級數
自己揀選自己想吃的食物之後
然後比錢再去餐廳區自己選擇燒烤或打邊爐
全部全自助,自己負責烹調
所以想食幾多幾少都無壓力🤭
食完發現唔夠飽
再去食材區再揀過買過,又可以再食過
好方便

💠日本博多雞頸肉串 (4串)$38
💠蒜芯(4串)
💠鴻福堂竹蔗茅根$10
💠水$8

所有肉類都超高質,每款都新鮮肉嫩
想要油脂重必食雪花肥牛🤭因為真係好香甜
怕肥?必食牛板腱,牛味濃兼油脂少
但卡卡推介必定是封門柳及牛肉眼
前者肉質鬆軟牛味濃,後者嫩滑多汁
就連豬肉片都好出色味美
每款肉類都只是灑少少鹽略為調味,已經足夠

另一個驚喜必定是串燒
每款串燒都咁新鮮又好味
燒完都仲好juicy
必食帆立貝、墨魚仔、雞頸肉串!

如果覺得灑鹽滿足唔到你味蕾
店內還有自家醬提供
卡卡最愛韓式辣醬,卡佬最愛泰式酸辣醬夠惹味

由於整店探用自助形式
記得食飽飽要自己收拾好喔~
店內有不同收集箱子及提示大家怎樣分類放好
記得做個好食客喔~

嚟緊天氣凍
一於登記定做會員
下次嚟買火鍋材料有9折優惠
即刻抵好多🤭

卡卡Tips:
提提你記得買埋即棄餐具呀~
一人餐具已包1大1小碗及2雙筷子$3