2024-03-29 177 瀏覽
推介佢哋嘅orangicano!清新好飲!sandwich 都好好食 爆多avocado🤭但係嚟到每一次order嘢食嘢飲 都被鄙視🤣都唔知得罪咗佢哋啲咩男仔barista正常啲,普遍女仔d baristas好啲就冇表情 差啲就每講一句都皺眉頭+roll eyes🤣? 有攻擊性嘅眼神!!自問自己唔該前唔該後好有禮貌🥺
推介佢哋嘅orangicano!
清新好飲!sandwich 都好好食 爆多avocado🤭
cappuccino
orangicano
  • Orangicano
2022-09-03 2365 瀏覽
一打開舖頭門,嗰陣咖啡香已經飄滿成間舖頭。舖頭很少,三張枱和吧枱。咖啡師同客人傾計,已經係老街坊咁,小店的親切。Affogato $50咖啡加雪糕,我的最愛 👍🏻 軟滑的雪糕加上濃濃的咖啡,絕配!好似食緊咖啡雪糕咁。一嚟到雪糕未容嘅時候,好似雪糕加上咖啡汁咁撈住一齊食,慢慢雪糕溶咗係啲咖啡上,就好似咖啡cream,好正!Americano (hot) $30美式咖啡質素非常高,唔會太酸有少少果香,咖啡師認真製作👏🏼

Affogato $50
affogato

Americano (hot) $30
美式咖啡質素非常高,唔會太酸有少少果香,咖啡師認真製作👏🏼
affogato
2022-07-27 1291 瀏覽
收6點,平日5點幾嚟到,店員仍然很nice!鋪面不大,也沒有闊落的坐位空間及打卡位置,但簡約樸實,反而令人更期待咖啡師的出品!點咗杯cappuccino~ 有拉花、有香氣、味道balance, 飲落亦很順滑!很滿意!甜品櫃尚餘的甜品不多,不過仲有得揀已經好好了~最後點了Apple crumble 蘋果金寶,會焗熱再serve, 全間鋪頓時都充滿香味!雖然嚟到見到外觀稍深色貌似燶咗少少,但食落冇唔好既味道。撻皮夠脆,餡料味道好啱我口味,正!買埋咖啡豆,滿足!
收6點,平日5點幾嚟到,店員仍然很nice!

買埋咖啡豆,滿足!
由香港首位獲得World cup taster冠軍咖啡師主理☕️小店卻隱藏優質咖啡 值得一試☺️🌟Dark Chocolate Mocha $38 (9/10)疫情關係只係會用外賣杯 但仍然有靚拉花 黑朱古力同咖啡味唔會互相蓋過飲落好順口 滿腔朱古力嘅餘韻而不留甜味一杯有內涵嘅咖啡🤎Scone with vanilla cream & jam $30 (7.5/10)外層微脆 內裡乾爽 雲呢拿味幾香幾特別 不過略甜美中不足係用whipped cream🥺果醬新鮮 酸甜合宜 不錯🤍

小店卻隱藏優質咖啡 值得一試☺️

美中不足係用whipped cream🥺
果醬新鮮 酸甜合宜 不錯🤍
  • dark chocolate mocha
2022-04-19 942 瀏覽
一心嚟飲咖啡,點知令我驚奇嘅卻係甜品飲食記錄:Hojicha cake roll塔茶味道唔會太苦或太甜,忌廉都幾滑,配埋濕濕棉棉嘅雪芳蛋糕食,口感唔錯😋SconeScone質素唔比酒店差😋有牛油香,外層微脆,內層鬆化,只係爭clotted cream啫☝🏻不過都配有藍莓醬同忌廉👏🏻Dark Chocolate Mocha好怪,雖然有奶喺面,但飲落味道唔係好朱古力/奶,似黑朱古力溝水嘅味,好怪,亦唔夠熱Latte唔熱,味道唔咖啡/奶,好怪P.S. ⑴ 雖然喺度飲嘅咖啡真係好難飲(莫非註場咖啡師新嚟?!)但喺度買咗包geisha coffee bean好正🥰⑵ 估唔到所有餐具都係即棄,唔係好green...
一心嚟飲咖啡,點知令我驚奇嘅卻係甜品

飲食記錄:

Hojicha cake roll
Hojicha  cake  roll

Dark Chocolate Mocha
Dark  chocolate  mocha

Latte
Latte

唔熱,味道唔咖啡/奶,好怪

P.S.
⑵ 估唔到所有餐具都係即棄,唔係好green...
2022-03-05
下午茶
Hojicha  cake  roll
  • Scone with vanilla cream
2022-01-13 998 瀏覽
💛呢間小店嘅咖啡師2017年係世界賽拎過獎㗎!店面唔大 裝修簡約 週末可能要等下位而我平日去就唔多人~ 都坐咗接近1.5hr (冇限時太好🤤咖啡同pasty都好高質✨ 推薦大家去呀~我都想再去 試吓其他款咖啡♡´・ᴗ・`♡-☕️【Dark Chocolate Mocha】$38呢個幾特別✨ 第一次飲黑朱古力mocha🍫黑朱古力味好濃好重 咖啡味相對淡啲完全唔甜 偏苦 (黑朱古力嘅苦~)-☕️【flat white】$38呢杯就可以飲到佢哋啲豆啦~ 我唔識咖啡/// 但飲落覺得比起其他cafe咖啡味更香✨-🥧【Apple Crumble】$50叫完會再整熱先上枱🔥一上枱就聞到好香肉桂味🤤面頭嘅脆脆好酥脆 批皮好香牛油味🧈入面嘅肉桂蘋果甜度適中👍🏼 整體真係幾正~ 飲咖啡 + 食呢個真係大滿足!推薦推薦✨*當日平日大概2:30 sold out🙈-✨推薦指數:9/10💰人均消費:$63⏳等候時間:0mins (平日2:30)
💛

呢間小店嘅咖啡師2017年係世界賽拎過獎㗎!
店面唔大 裝修簡約 週末可能要等下位
而我平日去就唔多人~ 都坐咗接近1.5hr (冇限時太好🤤
咖啡同pasty都好高質✨ 推薦大家去呀~
我都想再去 試吓其他款咖啡♡´・ᴗ・`♡

☕️【Dark Chocolate Mocha】$38
呢個幾特別✨ 第一次飲黑朱古力mocha🍫
黑朱古力味好濃好重 咖啡味相對淡啲
完全唔甜 偏苦 (黑朱古力嘅苦~)

☕️【flat white】$38
呢杯就可以飲到佢哋啲豆啦~
我唔識咖啡/// 但飲落覺得比起其他cafe咖啡味更香✨
🥧【Apple Crumble】$50
叫完會再整熱先上枱🔥
一上枱就聞到好香肉桂味🤤
面頭嘅脆脆好酥脆 批皮好香牛油味🧈
入面嘅肉桂蘋果甜度適中👍🏼 整體真係幾正~
飲咖啡 + 食呢個真係大滿足!
推薦推薦✨
*當日平日大概2:30 sold out🙈

✨推薦指數:9/10
💰人均消費:$63
⏳等候時間:0mins (平日2:30)
  • dark chocolate mocha
  • Apple Crumble
2021-12-15 553 瀏覽
我地平日放假一定會去既咖啡店位置唔多 有幾張高枱同埋幾個bar枱位仲要有時估佢唔到幾時多人幾時冇咩人所以有時都要等位 次次黎到都係一杯mocha 一杯flat white 然後兩個scone 因為係配cream and jam 仲要焗熱左 好好味 但有一次比我地發現左一個新大陸 就係檸檬tart 超好味 勁fresh 有時想refresh下個人既時候 就轉食檸檬tart 佢地呢到既咖啡好飲 環境都好好坐 係有時等位要等耐啲 因為人多 Coffee shop又唔會限時
我地平日放假一定會去既咖啡店

環境都好好坐
係有時等位要等耐啲
因為人多
Coffee shop又唔會限時
Coffee  lemon  tart  and  burnt  cheese  cale

Flat  white
檸檬tart
2021-11-14 515 瀏覽
Craft coffee係之前睇網上資料見到佢地既咖啡係由世界冠軍既咖啡師主理咖啡小店格局雖小但佢地對咖啡既抱負熱誠卻其大·咖啡店裝修簡約門口以落地玻璃設計店內設備一欖無為·♡ 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ($𝟯𝟴) 𝙀𝙭𝙩𝙧𝙖 𝙎𝙝𝙤𝙩 (+$𝟰) ☕️由於太眼訓😵‍💫所以加多左一shot咖啡咖啡味偏nutty而濃郁飲落好綿密而順滑重點係拉花好靚個人認為咖啡拉花靚杯咖啡一定唔會差💓♡ 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙜𝙖𝙩𝙤 ($𝟱𝟬)☕️🍨咖啡配vanilla 雪糕咖啡味偏酸但配埋雪糕岩岩好雪糕半溶狀態加咖啡個冰火感覺好正每次食affogato都覺得自己童心未泯👶🏻♡ 𝙍𝙖𝙨𝙞𝙣 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 & 𝙅𝙖𝙢($𝟯𝟬)Scone烘到微熱剛剛好鬆餅牛油味好重雖然唔會一切就散哂但略嫌硬左少少但個人都係鍾意鬆餅係配clotted cream🤪
Craft coffee係之前睇網上資料見到

Flat  White
Affogati
  • Affogato
2021-10-04 541 瀏覽
每次黎到大角咀,點都會入黎飲杯啡,次次都座無虛席。難得今日兩點幾黎到冇乜人,可以坐下歎杯啡。之前喺到飲的手沖,每次都好出色,但今日覺得普通,只記得係$85的Gesha,沒有想像中的層次同香氣。☞Hojicha Roll Cake反而呢個卷蛋有驚喜,唔知佢係拎貨定自家製,但比好多IG SHOP同街賣的卷蛋都高質,蛋糕體算幾濕潤,有茶味,忌廉好滑,唔會一舊舊一叉落去就散開。如果可以大舊返少少就好啦,依家比較迷你size....
Pourover
Hojicha  Roll  Cake
☞Hojicha Roll Cake
2021-10-03
Pourover
Hojicha  Roll  Cake
2021-10-02 402 瀏覽
看見OpenRice沒有一個劣評,以為真係咁好😒試過你就知等我放假山長水遠專登去,試過就知中伏,呢世都唔會再去見OpenRice 啲相咁靚,以為真係咁好食....等我比當時嘅質素大家睇吓就知,當日叫咗杯咖啡同一個提子鬆餅,個提子鬆餅嘅size比起OpenRice嘅相係細好多嘅,心諗細都唔緊要,最緊要好食麻但點知成個提子鬆餅裏面只有一粒提子真係未試過食提子鬆餅得一粒提子囉,仲要收我20幾蚊,味道連凱X餅店嘅都不如。講埋杯咖啡,未飲已經開始起泡,完全唔firm,雖然啲咖啡豆係可以,但杯咖啡一飲個花已經散晒。香港而家有好多好好嘅咖啡店,咁樣嘅質素真係唔會有第二次
看見OpenRice沒有一個劣評,以為真係咁好😒
試過你就知

等我放假山長水遠專登去,試過就知中伏,呢世都唔會再去

見OpenRice 啲相咁靚,以為真係咁好食....
但點知成個提子鬆餅裏面只有一粒提子

提子鬆餅
2021-10-01 311 瀏覽
對居住新界的我來說,這間位於大角咀的咖啡店不太好找。這天早上光顧,雖然正面採用了落地玻璃的設計,光線好似未能走進室內,因此內在環境偏暗。咖啡店裏面座位不多,吧枱可以坐三、四個人,另外有三張二人枱。因為吧枱坐滿人,於是我到二人枱嘆咖啡。我點了一份手沖咖啡,是巴拿馬的咖啡豆。咖啡師會把磨碎的咖啡粉端到我面前讓我聞聞,然後再沖咖啡。沖出來的咖啡很清新,有點似茶。如果大家對奶啡有興趣,這裏有個溫馨提示:為了保持咖啡的風味和質感,奶啡不提供燕麥奶。我點咖啡時,另外也點了一份自家製的檸檬撻。手沖咖啡快要喝完,店員才端上。與櫥窗的檸檬撻相比,上碟的檸檬撻灑上了糖粉,碟也曾經放過雪櫃,確保檸檬撻的溫度不受影響。檸檬撻酸度不強,食落好開胃。手沖咖啡-巴拿馬咖啡豆 $85Homemade Fresh Lemon Tart $45

手沖咖啡-巴拿馬咖啡豆 $85

Homemade Fresh Lemon Tart $45

Homemade Fresh Lemon Tart
Homemade Fresh Lemon Tart
.📍Craft Coffee Roaster📍 #饅頭去大角嘴 #饅頭與Cafe培養感情系列話說小編啱啱開咗暑Sem冇耐,仲好黑仔咁被安排上夜晚堂(好彩係Online),前幾日上堂前就同朋友試咗呢間朋友推薦嘅Cafe,在此感謝朋友請我食遲咗N個月嘅生日下午茶😆。------------------------------Drunken Apple Crumble Pie ($50)落單之後店員會幫手焗一焗熱個批,上枱嗰陣熱辣辣,批皮鬆脆有層次😋,散發濃郁嘅牛油香味,面層嘅Crumble同Nuts好香脆,但個人覺得太甜;肉桂蘋果煮到香濃入味🍎,果醬甜度適中,口感不失些小爽脆,值得一試。------------------------------Rasin Scone with Vanilla Cream & Jam ($30)外層焗到黃金微微香脆✨,內裏亦夠鬆軟,可以輕易用手撕開,夾住咗幾粒提子乾🍇,同樣食到牛油鹹香,但感覺冇蘋果批皮咁濃郁,就咁食可能會有啲乾;Vanilla Cream細滑微甜,同酸酸甜甜嘅藍莓果醬撈埋一齊都好夾,而且冇咁漏,夾喺Scone中間咁食滋味十足🤤。-----
整體評分:7.6/10
小編回頭率:6.5/10

總括而言,甜品美味精緻,價錢亦非常美麗動人,小編感謝友人喂食😂。
Drunken Apple Crumble Pie
Drunken Apple Crumble Pie
2021-06-09 480 瀏覽
𝚆𝙵𝙷一段時間的發現大角咀多了不少高質𝚌𝚊𝚏𝚎,辛勞的工作需要 一杯好咖啡支撐著。這小小的𝚌𝚊𝚏𝚎 環境靜靜,價錢合理,想品嚐一杯好咖啡的,這 不失為一個好選擇。 看到店內有不少甜點,蠻吸引的,下次會想嘗試一下。 •𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟻𝟶 朋友愛點的,有雪糕的咖啡。 為咖啡苦中帶一點甜。 首先,咖啡豆是偏𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝𝚢的,微酸,但可接受,熱熱的咖啡慢慢溶化雪糕,苦苦的咖啡慢慢滲出雪糕的甜味,冰火交融。 但怕甜的我,不太能接受雪糕溶化了一半的𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘,很甜,但朋友喜歡。 •𝙳𝚊𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟹𝟾 有濃濃的朱古力味,但不會蓋過咖啡的味道,不錯。 咖啡偏𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢的,但當我試了朋友的𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘後,味蕾奇怪的開始飲到𝚖𝚘𝚌𝚑𝚊 偏酸,𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘的影響真大 哈哈

看到店內有不少甜點,蠻吸引的,下次會想嘗試一下。

•𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟻𝟶
朋友愛點的,有雪糕的咖啡。
為咖啡苦中帶一點甜。

•𝙳𝚊𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟹𝟾
有濃濃的朱古力味,但不會蓋過咖啡的味道,不錯。
大角咀高質咖啡小店☕️☕️老有一日行開大角咀,發現一間小店好多人幫襯,上網查一查發現原來佢個咖啡師曾經攞過world cup taster championship 同埋HK brewers cup champion 。望一望,發現原來佢有自家品牌嘅咖啡豆,所以就坐低叫咗杯咖啡試試。咖啡飲好香濃,奶泡夠厚夠滑,完全唔會有苦澀味同埋酸味。數數下應該係香港頭三位高質嘅咖啡。店內嘅位置唔大,大約只有十多個座位。我哋一路坐係吧枱,可以近距離睇到咖啡師沖咖啡☕️見到其他人又嗌佢嘅甜點,但係因為啱啱食完野好爆所以冇叫到,你哋有冇人有試過?價錢💵: HKD34推薦指數💡: 9.5/10 📍 : Craft Coffee Roaster (大角咀)大角咀大角咀道29號地舖咖啡入口完全係感受到好香滑嘅感覺,係飲過覺得最好飲嘅咖啡頭三位,下次一定會返去再試。

大角咀高質咖啡小店☕️☕️

價錢💵: HKD34
推薦指數💡: 9.5/10
大角咀大角咀道29號地舖

Cappuccino
Cappuccino
食完lunch啡癮起 就搵下周圍邊度有啡飲原來係角落度有間cafe 位置唔多以黑白色同木櫈營造出簡約風除佐☕️ 仲有toast 🥪 cake scone & tart聽講個蘋果金寶批好正 有機會再試先😛.Craft Coffee Roaster ☕️📍大角咀大角咀道29號地舖😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分.▫️ dark chocolate mocha $38超好飲的!!! 好耐無飲過咁好飲既啡🥺咖啡飲落好香醇 但又唔會蓋過古古力味飲過好多mocha一係得咖啡一係得古古力但依杯係完全balance到 而且仲好match一入口會飲到古古力 之後咖啡餘韻會跑出黎雖然用咗dark chocolate但唔會話好苦反而令杯啡更香 好有層次😍.意外地發現到間咁好飲既啡朋友都一致大讚🥰真係好鐘意都可以買咖啡豆返屋企沖原來好多間cafe都係用佢地既咖啡豆😍仲係由世界冠軍咖啡師主理😳我下次要坐底認真慢慢嘆☕️
食完lunch啡癮起 就搵下周圍邊度有啡飲
原來係角落度有間cafe 位置唔多