2023-12-15 660 瀏覽
臨近佳節我和家人到太古城商場購物,也到誠品生活逛逛,看見有「Cooley Oysters 」生蠔吧,蠔吧提供多款優質愛爾蘭蠔與葡萄酒,很吸引我一嘗滋味!我們點選餐前小食與兩份午餐在公共空間享用,因為除了吧枱,客人可在公共空間享用美食。®70月超巨人生蠔~70個月份的愛爾蘭蠔王鮮甜味美,嫩滑可口,不愧是愛爾蘭蠔王,值得品嘗。芝麻八爪魚~冰鎮芝麻八爪魚保持著肉質爽脆彈牙,配合濃郁醬汁,口感極佳!日式咖哩和牛漢堡扒配意粉套餐~和牛漢堡扒與帶微甜的日式咖哩跟意粉,很有新意的配搭,和牛漢堡扒肉味非常香濃冶味,肉質細膩軟滑,很具水準。套餐中的清脆沙律菜、飲品及甜品還有豆腐海帶湯,都帶給我不同口感與營養。細心的女侍應為我們添餐具讓我們分享美食。極量日式肥牛芋絲熱湯烏冬~是極量多、肉質鮮嫩香滑的日式肥牛肉,美味熱湯與滑捋捋的烏冬,不單祇激起食欲,還有滿滿的幸福感呢!冰凍清甜的日本香桃梳打。

芝麻八爪魚

日式咖哩和牛漢堡扒配意粉套餐~

日式咖哩和牛漢堡扒配意粉

細心的女侍應為我們添餐具讓我們分享美食。

極量日式肥牛芋絲熱湯烏冬

冰凍清甜的日本香桃梳打。
日本香桃梳打

2023-12-15
日本香桃梳打
2023-12-15 343 瀏覽
到太古城跟客戶會議完畢,正想着到那裏午飯。同事建議到太古城誠品內的Cooley Oysters,說這店的午餐不錯。見到一列的生蠔,原來是「歐洲首間蠔場」授權在香港開設的愛爾蘭生蠔專門店,價錢由$9起,相當親民。客人自選座位,可坐吧枱,也可選擇公共空間的座位。午餐價格實惠。附加$38就可升級套餐,驚喜的是配一隻愛爾蘭出產的COOLEY生蠔。我當然不會錯過這樣的優惠。餐湯是以新鮮粟米烹煮而成的粟米湯,濃厚甜美的粟米湯,暖在心頭。當然要嚐嚐COOLEY生蠔。蠔身不太大,但口感細膩。味道甜美,入口帶清新的海水味,添點甜甜酸酸的雞尾醬汁,帶來甜美的回甘,真的不錯。✨️ 三文魚油甘魚丼三文魚和油甘魚皆新鮮味甜,細嫩鮮美,富天然甘香油脂。✨️ 火炙左口魚邊飛魚籽丼附加$68添加了加拿大海膽。加拿大海膽味道鮮甜,入口細緻綿滑,口感柔軟。富甘香油脂的左口魚邊經過火炙,配米飯非常美味。加上鹹鮮不腥的飛魚籽,味道層次倍增,口感豐富✨️ 忌廉雞絲磨菇意大利粉香濃的忌廉醬汁,軟硬度剛好的意大利粉,加入雞肉和磨菇,香濃美味!套餐飲品是紙包茶品。另可選購罐裝飲品和梳打系列。巨峰梳打在碳酸味中滲出甜甜的清新巨峰提子味道,清
客人自選座位,可坐吧枱,也可選擇公共空間的座位。
COOLEY生蠔
✨️ 三文魚油甘魚丼
三文魚油甘魚丼
三文魚和油甘魚皆新鮮味甜,細嫩鮮美,富天然甘香油脂。
✨️ 火炙左口魚邊飛魚籽丼
火炙左口魚邊飛魚籽丼
✨️ 忌廉雞絲磨菇意大利粉
忌廉雞絲磨菇意大利粉
套餐飲品是紙包茶品。另可選購罐裝飲品和梳打系列。巨峰梳打在碳酸味中滲出甜甜的清新巨峰提子味道,清爽。
2023-12-11
COOLEY生蠔
三文魚油甘魚丼
火炙左口魚邊飛魚籽丼
忌廉雞絲磨菇意大利粉
行過太古城嘅誠品發現原來有間鋪頭係專食蠔😮即刻坐底試試佢👹除咗生蠔 仲有刺身 小量熟食同酒可以叫👻「N2 40months 生蠔半打 $41隻」揀咗偏細嘅蠔 🦪味道都新鮮 開得靚屬於偏鹹少少 重金屬嘅品種🧜如果買走免開蠔亦會有discount 「海葡萄🍇 $68」啲海葡萄唔係特別鮮即使點埋醬汁都幫唔到太多🥱而且個汁係好普通嘅現成汁😣😣😣點刺身豉油會好啲啲🤏🏻食到底見到啲海葡萄都係浸住水🤢「刺身飯 $188」本身個飯係包海膽嘅侍應姐姐話份量唔夠 比埋剩底少少我地加兩粒帶子結果嚟到係無海膽嘅 得帶子😅😅咁就唔好話比埋我地😣帶子同海膽係唔同價位如果無海膽就唔好話比埋剩底我地😮‍💨$188 得帶子 一隻蝦 三片薄切三文魚 兩塊魚片味道上亦唔係特別出色或者鮮美我覺得同樣價錢絕對有更好嘅選擇加上餐廳位置係人來人往的走廊食起飯嚟會一直比路人望住 少少尷尬🤖真係未必會再返嚟食啦👉🏻👈🏻

行過太古城嘅誠品發現原來有間鋪頭係專食蠔😮
即刻坐底試試佢👹
除咗生蠔 仲有刺身 小量熟食同酒可以叫👻

「N2 40months 生蠔半打 $41隻」
揀咗偏細嘅蠔 🦪
味道都新鮮 開得靚
屬於偏鹹少少 重金屬嘅品種🧜
如果買走免開蠔亦會有discount

「海葡萄🍇 $68」
啲海葡萄唔係特別鮮
即使點埋醬汁都幫唔到太多🥱
而且個汁係好普通嘅現成汁😣😣😣
刺身豉油會好啲啲🤏🏻
食到底見到啲海葡萄都係浸住水🤢

刺身飯 $188」

本身個飯係包海膽嘅

加上餐廳位置係人來人往的走廊
食起飯嚟會一直比路人望住 少少尷尬🤖
真係未必會再返嚟食啦👉🏻👈🏻
2024-02-13 88 瀏覽
Cooley oysters果日行行下誠品,先發現原來有餐廳😂😂仲要有好幾間餐廳,咁我地就試Cooley oysters!午餐時段都幾抵食!加$38蚊就可以升級,升級包括有生蠔,是日湯,同埋一份甜品!呢個升級套餐好抵食😆😆😆😆我地叫左一個三文魚油甘魚丼,叫左火灸左口魚邊飛魚籽丼,叫左個極尚日式肥牛芋絲湯熱烏冬!三文魚油甘魚丼,油非常重,魚香味好勁😍😍😍份量亦唔細!油甘魚大大片,非常新鮮!如果要攞正宗日本廚師發辦嘅餐廳比較,當然冇得比,但係以一個普通店舖買嘅日本餐嚟講,魚生非常新鮮,而且好抵食,性價比十分高。火灸左口魚飛魚籽丼,份量十分足夠,左口魚好香口😍😍😍其實佢配上嗰隻豉油,甜甜地,同平時壽司舖嘅豉油有少少分別,好好食😆😆😆極尚日式肥牛芋絲湯熱烏冬,烏冬好滑!芋絲亦好爽口😍😍😍湯底嚟講,唔算太鹹,而肥牛嘅份量亦都唔係話得兩三片,都算幾多塊😂整體嚟講性價比十分高,佢係一個開放式座位,食完坐多陣都唔會俾人趕你走,的確唔錯嘅選擇,下次再嚟太古城嘅話要再試埋佢其他野食😂
Cooley oysters

2024-02-11 79 瀏覽
呢間嘅午餐都好抵食,仲免加一服務費,假日黎呢度歎返個lunch,再慢慢周圍行下,都不失為一個好節目加$38升級套餐配cooley生蠔、是日餐湯、飲品及甜品,不過當日冇甜品,所以減$10。生蠔🦪雖然唔係好大隻,但勝在新鮮好味😋餐湯係麵豉湯,味道唔會太鹹,剛剛好,沙律🥗都好鮮甜健康夏威夷丼🈶吞拿魚、海帶、紅洋蔥、飛魚籽、鰹魚醬油紫菜絲、木魚絲、芝麻➕日本醋飯,顏色非常豐富,加左加拿大海膽,口感比較粘加州夏威夷丼🈶三文魚、青瓜、日本雞蛋絲、三文魚籽、芝麻、 山葵QP醬➕日本醋飯,三文魚籽粒粒都好新鮮大粒,咬落鮮甜爆汁,十分美味白桃梳打另加$28有白桃梳打,飲落好香白桃味,又唔會太甜,幾好飲
生蠔🦪雖然唔係好大隻,但勝在新鮮好味😋
餐湯係麵豉湯,味道唔會太鹹,剛剛好,沙律🥗都好鮮甜

健康夏威夷丼
🈶吞拿魚、海帶、紅洋蔥、飛魚籽、鰹魚醬油

加州夏威夷丼

白桃梳打
另加$28有白桃梳打,飲落好香白桃味,又唔會太甜,幾好飲
2024-02-11 17 瀏覽
Cooley oysters

2024-01-28 37 瀏覽
日日太古返工今日就同同事係太古城入誠品內有間 "Cooley Oysters"吃午餐Cooley Oysters其實係主打吃生蠔的愛爾蘭餐廳,當然生蠔外,餐廳亦提供意大利粉、夏威夷丼、魚生丼等日式美食午餐仲有套餐蒲燒鰻魚飯鰻魚勁吸引無腥味無咩骨,燒到好焦香,配埋熱辣辣飯,真係好正卡邦尼意粉🍝香濃忌廉汁,意大利粉軟硬度剛好掛滿每條意粉,配上雞肉和磨菇,越食越滋味。加州夏威夷丼滿滿三文魚、青瓜、日本雞蛋絲、三文魚籽,三文魚厚身新鮮味甜夠嫩滑配上芝麻山葵醬加埋日本醋飯攪拌後味道多層次豐富淡淡都係三文魚嘅油脂香+$38轉套餐再跟一隻生蠔🦪愛爾蘭生蠔口感鮮甜,加雜菜沙律🥗是日餐湯係蘑菇湯淡淡蘑菇香香飲品就加$28叫咗杯菠蘿梳打,甜品係日式菓子-紅豆餡入口煙韌太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖

蒲燒鰻魚飯
鰻魚勁吸引無腥味無咩骨,燒到好焦香,配埋熱辣辣飯,真係好正

卡邦尼意粉🍝

加州夏威夷丼

太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖
2024-01-24 32 瀏覽
日式咖哩和牛漢堡扒飯 ($135)和牛漢堡扒厚身,切開後都好juicy,肉質都好滑,同帶甜嘅咖哩非常匹配。套餐仲有包括湯(今日係粟米湯)、沙律菜、一盒飲品及甜品極尚日式肥牛芋絲湯熱烏冬 ($78)肥牛份量多,而且烏冬係扁扁嘅乾身烏冬日式磯煮鮑魚冷烏冬 ($98)都叫咗個凍烏冬試吓,口感比熱烏冬更煙韌,鮑魚唔會好韌,加埋鰹魚汁鮮味更提升set lunch仲可以加$9一隻愛爾蘭生蠔,口感爽脆,非常抵食,一定要加嚟食!
日式咖哩和牛漢堡扒飯 ($135)
日式咖哩和牛漢堡扒飯
極尚日式肥牛芋絲湯熱烏冬 ($78)
肥牛份量多,而且烏冬係扁扁嘅乾身烏冬
極尚日式肥牛芋絲湯熱烏冬
日式磯煮鮑魚冷烏冬 ($98)
日式磯煮鮑魚冷烏冬
日式磯煮鮑魚冷烏冬
2024-01-19 40 瀏覽
去太古城行街街,行到入誠品內有間 "Cooley Oysters",好多款生蠔,即開即食,出自愛爾蘭嘅生蠔,午市套餐都多款選擇午餐同友人各叫一份套餐魚生丼 - [ 三文魚油甘魚丼 $86 ] 呢款丼飯加$38轉套餐,再加多$68就有埋加拿大海膽,大大舊海膽,賣相吸引,有5件三文魚+4件油甘魚,新鮮又肥美,食落仲唔腥;日本醋飯,粒粒飯分明;配有酸薑及芥末套餐跟一隻Cooley生蠔 ‘’$9個款‘’ 愛爾蘭生蠔,口感鮮甜厚肉又美味,入口仲有清新嘅海水味、是日餐湯係粟米忌廉湯,香濃好飲、飲品就加$28叫咗杯荔枝梳打及甜品係日式菓子 - 紅豆餡夏威夷 - [ 素一素夏威夷丼 $88 ] 有口感綿密嘅牛油果、爽脆秋葵、藜麥、軟滑豆腐、紫菜絲、芝麻,配新鮮雜菜沙律底,加埋開胃嘅芝麻汁,味道豐富有層次感。飲品就加$28叫咗杯柚子梳打餐廳:Cooley Oysters地點:太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖

午餐同友人各叫一份套餐

餐廳:Cooley Oysters
地點:太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L109號舖
2024-01-14
Cooley Oysters是一間位於太古誠品內主打生蠔的愛爾蘭餐廳,餐廳設有吧台和少量堂食座位。除了生蠔外,餐廳亦提供意大利粉、夏威夷丼、魚生丼等日式美食。<日式咖喱禾牛漢堡扒飯> $135即叫即製需要等待大概十五分鐘。禾牛漢堡扒牛味濃郁,入口嫩滑,配搭充滿薯仔和咖喱的日式咖喱飯。<加州夏威夷丼> $98 (轉雜菜沙律)材料包括三文魚、青瓜、日本雞蛋絲、三文魚籽、芝麻、山葵qp醬、日本醋飯。配料攪拌後味道清新,三文魚厚度剛好且新鮮!<火炙左口魚邊飛魚丼> $86+$68加拿大海膽左口魚經火炙過帶有香氣,有嚼勁,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。 而加拿大海膽外型是光澤鮮艷的橘黃色,海水味濃郁。<罐裝飲品> $12點了忌廉梳打。

<日式咖喱禾牛漢堡扒飯> $135

<加州夏威夷丼> $98 (轉雜菜沙律)

<火炙左口魚邊飛魚丼> $86+$68加拿大海膽

<罐裝飲品> $12
點了忌廉梳打。
2024-01-08 29 瀏覽
太古城誠品入面嘅food court位置有間專食愛爾蘭生蠔嘅日本菜小店。有魚生丼飯,烏冬,咖哩飯等等日式咖喱和牛漢堡扒飯 $135 +$38轉套餐有沙律,磨菇湯餐湯再跟一隻生蠔($9嗰種),飲品,甜品係日本透明質地煙韌口感嘅嘢入面包住紅豆蓉。咖哩完全唔辣,係正宗日式,撈飯最夾。生蠔好新鮮,有海水味,口感介乎creamy同爽口中間,偏creamy. Size唔大,一下就sur咗入口。三文魚油甘魚丼 $86 +$38轉套餐賣相好精緻,有晒裝飾嘅花,酸薑,同用塊葉墊住嘅wasabi。三文魚同油甘魚分別都有4塊,兩塊都好肥美,一d都唔腥。原本我揀咗+$68嘅加拿大海膽,但師傅話比我知臨時發現板海膽唔靚,唔可以serve比客,所以抽起咗,改返無海膽版本。👍🏻👍🏻值得一讚,唔好嘅就話比客知,都唔會求其賣比人,good!

日式咖喱和牛漢堡扒飯 $135 +$38轉套餐

有沙律,
磨菇湯餐湯

咖哩完全唔辣,係正宗日式,撈飯最夾。
生蠔好新鮮,

三文魚油甘魚丼 $86 +$38轉套餐

三文魚同油甘魚分別都有4塊,兩塊都好肥美,一d都唔腥。

2024-01-07 28 瀏覽
年尾一家人到太古城睇商場燈飾,趁小女午睡去誠品逛逛,見到有此蠔吧餐廳坐下用膳。發現午市套餐跟生蠔,當然要升級品嚐。先來一碗poke bowl,吞拿魚肉厚味鮮,配以甜醬油,加上配料如飛魚籽,中華沙律和紫菜等,口感味道俱豐富。另外的套餐漢堡扒用上和牛,肉味香濃,典型的香甜日式咖喱和蔬菜,十分下飯。套餐的配菜重點愛爾蘭生蠔,肉身creamy,味道清爽,且沙律菜爽脆,亦有味噌湯暖胃。這餐廳有其他共享座位可用,在誠品走到累時容易找到位置舒服用膳,可以一戰。

發現午市套餐跟生蠔,當然要升級品嚐。

2023-12-17
2024-01-07 21 瀏覽
同朋友嚟到太古城,唔係去shopping,而係去誠品睇書,睇睇下腳仔攰,就去誠品入邊食。估唔到入邊都幾多餐廳,見到有一間有生蠔bar🤩,就衝左入去。佢地午餐時段有優惠套餐,可以加$38,就有齊生蠔🤩、餐湯、飲品、甜品😋餐廳尚算寬敞,客人可自選座位,可坐bar枱,亦可選擇公共空間嘅座位。我地叫咗火炙左口魚邊飛魚籽丼、日式咖喱和牛漢堡扒飯、三文魚油甘魚丼😋🌟火炙左口魚邊飛魚籽丼 $86估唔到呢間餐廳嘅魚生拍得住出邊日本餐廳嘅質素😋 火炙左口魚邊經過用火燒,將魚嘅香油逼出來😲,我地仲升級咗$68嘅加拿大海膽,海膽夠晒鮮甜,同井飯食正👍🏻🌟日式咖喱和牛漢堡扒飯日式咖喱夠晒甜,又唔會太辣,啱晒香港人口味😲。自製漢堡扒,肉味香濃,啱晒鍾意食肉嘅人😂🌟三文魚油甘魚丼三文魚同埋油甘魚都夠哂鮮甜,會買日本豉油,正👍🏻隨餐附送嘅生蠔,夠大隻又夠甜,想食多幾隻!😋

🌟火炙左口魚邊飛魚籽丼 $86

🌟日式咖喱和牛漢堡扒飯

🌟三文魚油甘魚丼
三文魚同埋油甘魚都夠哂鮮甜,會買日本豉油,正👍🏻

隨餐附送嘅生蠔,夠大隻又夠甜,想食多幾隻!😋
隔離呢間Cooley Oyster,真係勁吸引我嚟揭開佢嘅神秘面紗!本身以為會好貴,但佢哋嘅午餐套餐實在太抵喇~拎個吞拿魚蕎麥麵嚟講,上菜一嚟,箇中清新既味道即刻撲鼻而嚟,嗌!🍜😍 一啖啖麵條滑嘟嘟,醬汁拌得恰到好處,攪得埋個吞拿魚,外面微微焦香,裏面又保持住鮮味,咁嘅搭配真係無得輸。跟住,嗰個咕嚕雞球飯,正宗廣東人嘅味,香口得滯,啖啖雞肉咬落去酸甜得哂時,真係開心到喊出嚟!🍚😋至於健康嘅夏威夷丼飯,講真,色彩斑斕到我唔舍得食!層層疊疊嘅新鮮配料,每一啖都食到唔同嘅紋路,喜歡呢個繽紛空間。食完呢餐,我只想講,無論咩天氣,咩心情,嚟呢度一齊享受美味,實係一個正選擇。仲話咩?快啲搭地鐵嚟試下喇!🌈🥢🥗

2023-12-30 18 瀏覽
打算在太古城吃些簡單的食物。遇到呢間餐廳,四點仲有午餐,而且價錢好實惠😍😍附近嘅公共空間好多,坐得好舒適!日式咖喱和牛漢堡扒飯咖喱香甜濃郁,漢堡扒鬆軟牛肉味濃,而且調味好正😋😋素一素夏威夷井最欣賞係材料好精緻🤩一絲不苟,有切得好碎嘅紫菜絲以及藜麥,牛油果新鮮,豆腐味非常濃,連蕃茄仔都有兩款,只是米飯稍為爛,否則就完美啦!加熱$38升級套餐加配生蠔,是日餐湯,飲品及甜品🍮這個升級最值錢就是個生蠔,好鮮甜美味。😍😍總括呢一餐的確有啲令人喜出望外,下次趁午餐時間再來吃一次。😬😬

日式咖喱和牛漢堡扒飯
咖喱香甜濃郁,漢堡扒鬆軟牛肉味濃,而且調味好正😋😋

素一素夏威夷井

加熱$38升級套餐加配生蠔,是日餐湯,飲品及甜品🍮
這個升級最值錢就是個生蠔,好鮮甜美味。😍😍