西營盤特色Cafe 黎講coffeelin值得一試既位置係高街99號斜路上去唔算好起眼但獨特既綠色格調好容易記住入到去有啲CBD產品、咖啡書本雜誌裝潢坐位設計都幾舒服.Homemade Brownie with Gelato $60Brownie朱古力味非常濃郁外面微脆內層軟熟厚身配搭萬勝節特別款(黑芝麻竹炭雪糕)食都幾夾每次黎我都要食Gelato因為佢地既Gelato 比坊間既有過之而無不及香濃而且味道唔假質感又軟滑🍨.Classic Porchetta & Cheese Panini $72即叫即烘烤既Panini熱辣辣烤壓既坑紋好吸引Ham & cheese配料分量適中但芝士味唔夠突出不過有拉絲效果就加番分 .飲品方面有不少特色咖啡或是seasonal咖啡款式價錢都唔貴大約$50 - $70而今次我就揀番正常咖啡飲先Iced Black ($40) & Dirty ($40).總括黎講甜品、Gelato、咖啡最為出色😍
西營盤特色Cafe 黎講coffeelin值得一試既
位置係高街99號斜路上去
唔算好起眼但獨特既綠色格調好容易記住
入到去有啲CBD產品、咖啡書本雜誌
裝潢坐位設計都幾舒服
飲品方面有不少特色咖啡或是seasonal咖啡款式
價錢都唔貴大約$50 - $70
而今次我就揀番正常咖啡飲先
總括黎講
甜品、Gelato、咖啡最為出色😍
  • Homemade Brownie with Gelato
  • Iced  Black
進入這間cafe就有一種生活靜好的感覺,店員友善有耐性,有三兩個食客在閒談,整體以淺色調裝飾,雖然空間不大但也不會覺得壓抑。1. Morning Call($60)冷泡茶加濃縮咖啡的組合還是第一次嘗試,咖啡的苦味被沖淡了,但依舊帶一絲酸味,口感清新很多👍🏻作為早上第一杯咖啡再合適不過了。2. Single Origin Chocolate($55)以75%純度的朱古力調配而成,似乎沒有另外加糖,更加能感受到朱古力本身的味道。3. Salami & Porchetta Pesto Panini($80)內餡包括Porchetta ham, salami napoli, mozzarella cheese, pesto同sun dried tomato。配料種類豐富,但如果每種配料的分量再多一些就更好了😄餅皮外層焗到有少少脆,內裡依舊煙韌,口感不錯,唯定價稍微有些進取。4. Homemade Brownie with Gelato($60)自家製brownie外脆內軟,濕潤度剛剛好,不時還會吃到沒有溶解的朱古力粒,但甜度實在有些高😂如果沒那麼甜就好了。雪糕球可以自選口味,小編選了海鹽焦糖,

1. Morning Call($60)

雪糕球可以自選口味,小編選了海鹽焦糖,可能是brownie太甜的原因,相較之下雪糕甜度掌握的剛好,焦糖味濃郁。
Ps: 雖然雪糕放在brownie上賣相更好,但雪糕會融的很快,要盡快食用。

5. Basque Burnt Cheesecake($50)
有原味和抹茶選擇,小編選了抹茶😋口感綿密,芝士味不算特別濃郁,可能是被抹茶味掩蓋了些許,好在甜度剛好,吃完整個也不會膩👍🏻
  • Salami & Porchetta Pesto Panini
2021-09-30 71 瀏覽
星期六要上班,放工後找間咖啡店Hea一下。西營盤區開了好多特色咖啡店,呢間係其中之一。如何特色呢!點了一杯morning call ,espresso加入茶的原素,面層打了一層泡沫,放了一片乾檸檬,淨係賣相己經好美。入口散發一陣茶香又不失咖啡的味道。隨了咖啡飲品外,還有輕食,要了一件Classic porchetta & cheese panini 。即叫即做,外層香脆,又有彈性。餡料火腿和芝士份量恰到好處,鹹香味美。為食鬼對甜品抗拒不了。呢個tiramisu味道好濃厚,感受到酒香,綿滑口感,食到停不了口。

入口散發一陣茶香又不失咖啡的味道。

2021-09-18
綠茶巴斯克焦香芝士蛋糕 Matcha Basque Burnt Cheesecake ($48)⁣⁣ 一上檯已經聞到陣好香嘅綠茶味。相比起之前食過嘅Basque,佢較為厚身,因此質感都好豐厚🍵 綠茶同芝士味配搭得啱啱好,唔會好似食緊淨cream cheese咁,濕潤而軟滑,甜而不膩👍🏻 表面上燒焦左嘅一層雖然較乾同甩皮,但亦冇影響整體嘅軟滑度! 而且綠茶味較為少見,唔錯~環境雖然唔大但係好寧靜同舒服,座位都唔會太窄同坐得舒適,好適合喺度溫書同做嘢!

2021-05-18
2021-09-26 41 瀏覽
大家都知係西營盤好多有特色既餐廳。今日黎到呢間靚cafe坐下,入到去都係行文青風,打卡就唔小得啦。我地叫左兩杯咖啡,分別有dirty同Hojicha latte。仲叫左個小食,肉桂蘋果panini。 dirty都有層次,一啖熱一啖凍。而杯hojicha latte都有回甘味,唔會太淡。最有特色係個panini, 甜甜地 好開胃!一切開成間cafe都好香蘋果味。 食食下有狗主入黎買野食,呢間cafe 都好dog friendly, 幾隻狗係cafe到玩,成個氣氛都好好。
大家都知係西營盤好多有特色既餐廳。

dirty都有層次,一啖熱一啖凍。

而杯hojicha latte都有回甘味,唔會太淡。

最有特色係個panini, 甜甜地 好開胃!

2021-09-07 45 瀏覽
This cafe is surely a hidden jam in sai wan🤩 I’ve noticed that main theme colour of cafe is green, which is surprisingly refreshing. My friend and I prefer to have sth light that’s why we ordered classic cheese panini and salami pesto one as well. They are freshly made and very delicious 😋 My friend ordered the picolo for drink. Milk and espresso are very well proportionally made! 🤩And here comes to the signature dessert affogato!😍I got great recommendations from the barista that chocolate gelat

And here comes to the signature dessert affogato!😍I got great recommendations from the barista that chocolate gelato goes well with the espresso, kinda like mocha indeed!!! I like the gelato so much, which is very smooth and rich 🤩 will definitely try on some other flavours of gelato alone next time 🙈

2021-09-04 48 瀏覽
今日一早有事去西營盤附近 一大清早起伸, 真係需要杯咖啡提提神!😎普通叫左杯 piccolo☕ 咖啡味道唔太濃, 幾好飲!😋飲左兩啖, 突然聽到焗爐輕輕叮一聲, 跟住就聞到好香既曲奇味🤨 原來有曲奇新鮮出爐, 即刻叫左件士多啤梨抹茶曲奇試下先😋 新鮮出爐真係唔同啲, 暖暖既感覺加上曲奇外脆內軟, 仲有少少流心咁, 而曲奇表面仲有少少士多啤梨果肉乾, 感覺同味道都好新鮮, 仲同超濃郁既抹茶超夾😋 食左一塊的確唔夠喉, 但留待下次要食!!

普通叫左杯 piccolo☕ 咖啡味道唔太濃, 幾好飲!😋

2021-09-04
$60 (早餐)
我一向對咖啡☕️輕食熱衷,當需要放空,整理思緒嘅時候💭,就想來個下午茶放鬆下自己🙆🏻‍♂️~呢間Coffeelin 為擁擠嘅都市帶了一點綠意🌿!店裡擺設舒適宜人,輕鬆愜意,不花俏,但睇得出有心思💖,細細品嚐都能感受店家想展示嘅氛圍,猶如置身義大利🇮🇹一樣~Coffeelin仲係寵物🐶🐱友善餐廳,可以帶著屋企嘅寵物,一齊嚟充電🧏🏻‍♂️我當日同朋友叫咗💁🏻‍♂️:Misty Forest🍃由冷泡可可殼茶加上espresso 調製而成可可殼富含抗氧化元素、可可鹼、維他命及礦物質元素~可以改善浮腫,增進新陳代謝,緩解便秘~可可殼清爽不苦澀恰好平衡了espresso嘅濃厚!Morning Call🌅 為店內招牌飲品,用冷萃香片融合新鮮沖泡得espresso, 一口喝下散發陣陣清幽茶香, 配合濃郁嘅咖啡,味道柔和清新~Cinnamon Apple Sweet Panini🍎蘋果撒上肉桂粉,夾雜提子乾同巴馬臣芝士🧀,既有拉絲效果卻不違和,沾上店內自家焦糖醬🍯,食落去層次豐富!

我當日同朋友叫咗💁🏻‍♂️:

Misty Forest🍃

由冷泡可可殼茶加上espresso 調製而成

Morning Call🌅

Cinnamon Apple Sweet Panini🍎

• Cinnamon Apple  Sweet  Panini
2021-08-30 31 瀏覽
喺西環呢個舊區入面,喺呢條長長一嘅囉上面有一間細細間嘅特色咖啡店,今日去食完之後都覺得唔錯,所以都想喺度分享吓今日食咗嘅嘢。間舖頭唔算好大間,一邊係整咖啡食麵包同雪糕嘅角落,另一邊就有幾張枱。整體嘅裝修有一種好悠閒嘅感覺。叫左一份panini, 係即整,唔係整定然後叮熱,好好味然後叫咗一份Brownie連gelato, 今日有三個味,最後揀咗紅茶味。然後呢杯Morning call係呢度嘅特飲,係espresso + 茶,感覺幾清新。整體來講都幾鍾意呢間細細間嘅咖啡店。

整體嘅裝修有一種好悠閒嘅感覺。

叫左一份panini, 係即整,唔係整定然後叮熱,好好味

整體來講都幾鍾意呢間細細間嘅咖啡店。
1K
2021-08-27 28 瀏覽
西營盤一直都係文青集中地 大街小巷都有local咖啡小店 人流唔太多 我個人去coffee shop為咗可以安靜地chill 下relax 下 所以好喜歡呢帶嘅coffee shop 今次嚟到第二街嘅coffeelin 雖然你去間舖頭之前要行少少樓梯 但入到去環境令人好舒服覺得咩都值返晒 除左咖啡 仲有Panini gelato cheesecake 等食物 滿足晒所有食鹹或者食甜嘅人 好細心Salami and porcetta pesto panini 即叫即烤 外脆內軟 餡料match 埋一齊真係好夾好好食brownie and gelato-叫左Rum flavor 入面真係有提子乾 非常之重rum味而且唔會太甜 好濃好重奶味 雪糕控一定要試吓 browie 同gelato 係perfect match 有小小流心 情況似食緊心太軟 食落去唔算太漏 食完覺得好滿足Morning call-係cold blew with espresso 非常之重茶味 食完野飲呢個真係好完滿 而且絕對可以解膩
2021-08-23 32 瀏覽
無論係慢活抑或是照顧小孩的節奏,咖啡都成了生活的一部份😌 一直在發掘不同地方的coffee shop 細味不同的咖啡☕️及風景🤍☕️Misty Forest 帶點朱古力🍫甘味及偏酸的cold brew,特別的味道Iced white coffee朋友點了Iced white coffee 味道淡淡細緻🤍我們也點了兩份Panini, 即烤微暖~很香口Classic Porchetta & Cheese Panini 有烘烤脆皮猪肉及芝士溶化得香口味道~而Truffle Mushroom Panini 就好松露蘑菇香味🥰最後點了一杯coconut gelato作我們的一點甜品✨滿足了我們打卡、談天及吃喝的半天✨

☕️Misty Forest
帶點朱古力🍫甘味及偏酸的cold brew,特別的味道

Iced white coffee
朋友點了Iced white coffee 味道淡淡細緻🤍

2021-08-11 1498 瀏覽
對咖啡總有一份莫名的情意結,一天不喝上一杯總是提不起勁的 ! 今天天氣特別熱,經過高街看見這間咖啡店Coffeelin 主打Pistachio gelato,即刻想入去飲杯咖啡慢活一下。店內文青風特濃寧靜舒適,可以坐著看看書消磨時間。首先Order 了一杯外表不太dirty 的DIRTY 。冰涷的Dirty先嚐到咖啡的酸澀,最重要是鮮奶要夠涷 ; 習慣了一大口將咖啡和牛奶一次過喝進口中,牛奶的香甜補充著,實在是一個味蕾炸彈。去Coffeelin必試嘅一定係Affogato!Gelato比起雪糕軟綿綿,口感順滑~ 有3種口味選擇,宜家仲有新口味Butterscotch Baileys & 期間限定Coconut Pineapple . 我選了比較特別的Butterscotch Baileys口味 ,淋上一 Espresso後Gelato更加幼滑, 甘香苦澀中散發陣陣酒香; 兩種味道互相暉影,令人一試難忘。

去Coffeelin必試嘅一定係Affogato!

早餐
2021-08-10 56 瀏覽
喺教堂⛪️對面,斜路上一間,遠處已經見到嘅cafe, 粉綠色嘅外牆,柔美舒適😌 Morning call ($60) 招牌飲品, 用冷萃香片茶融合新鮮沖泡嘅espresso, 飲落有陣陣清幽嘅茶香, 配合濃郁嘅咖啡,味道柔和清新。3 scoops Gelatos ($80)有開心果、意大利杏仁餅加rum酒、大吉嶺茶~~全部都想試,忍唔要3球🤤 ~~ 雪糕質地綿密幼滑,香味濃郁。 意大利杏仁餅加rum 酒味道很有層次。Affogato ($62) 熱辣辣🔥嘅特濃咖啡,配上冰凍嘅Kumquat 金橘雪糕。 一熱一冷嘅碰撞,咖啡嘅甘及酸,遇上雪糕嘅香甜,刺激味蕾,煥然一新🥰Original Burnt Cheesecake ($45)表面烤焦,入面極為軟滑香濃嘅芝士🤤, 絕對值得推介😋 LemonCake ($21) 檸檬蛋糕加熱, 烤得外脆, 入面鬆軟, 食落仲有清香嘅檸檬🍋flavourBrownie ($30) 好多時啲嘅brownie 都係成件都乾身, 而今次外面烤得脆口, 而內裡就有鬆軟蛋糕,加上半溶化嘅朱古力, 完全滿足朱古力🍫控嘅

Morning call ($60)

3 scoops Gelatos ($80)

Affogato ($62)

表面烤焦,入面極為軟滑香濃嘅芝士🤤, 絕對值得推介😋

LemonCake ($21)

Brownie ($30)
  • Morning  call
  • Brownie
  • Lemon  cake
  • Original  burnt  cheesecake
  • Affogato
2021-08-10 38 瀏覽
係救恩堂對面,發現左間歐陸風既cafe店。而且,佢還是間動物友善cafe隻🐕🐕好可愛好乖呀😍😍今天來對了。剛巧被我遇到個金髮外國人來嘆咖啡,加重左歐陸既風情,讓人感覺尤如置身歐陸小鎮上,一解對旅遊既喝求。Honey Ling Black係咁既環境,當然要嘆返杯靚啡。呢杯Honey Ling Black 係杯Black coffee, 但一啲都唔苦澀,啲密糖中和左,再加多兩片檸檬,飲完仲更加提神。其實就是杯檸啡加密糖,簡簡單單,I love it.Salami & Porchetta Pesto Panini有兩件,即叫即做,熱辣辣。外層微微烤過,內夾有莎樂美腸和意式火腿, 仲有芝士,香草醬和風乾既蕃茄,材料多,味道更豐富,咸香脆口,芝士味濃。Galeto破天荒一早食雪糕。完全被佢地既雪糕櫃吸引左,仲留意到有新口味,點可以唔食。新口味有兩款,店員都讓我各試一口。Butterscotch Bailey, 偏甜,牛油味好重,有小小酒香。COCONUT & Pineapple, 甜度適中,很香椰子味,還有粒粒菠蘿口感,呢款較吸引,要左球慢慢嘆。一路嘆雪糕,一路睇住隻狗仔同店員互動,真係好享受🥳
係救恩堂對面,發現左間歐陸風既cafe店。

而且,佢還是間動物友善cafe

隻🐕🐕好可愛好乖呀😍😍

Honey Ling Black

Galeto

一路嘆雪糕,一路睇住隻狗仔同店員互動,真係好享受🥳🥳🥳🥳

2021-08-02
早餐
1K
2021-08-05 37 瀏覽
中上環一向多咖啡店 而且人流唔算太多真係可以安靜地自己放鬆一個下晝 今日嚟到西營盤一間好舒服嘅咖啡店 主打咖啡既coffee shop 除左咖啡 仲有gelato cheesecake 等有心思既食物 同朋友叫左 Salami and porcetta pesto panini 即叫即烤 外脆內軟 餡料match 埋一齊真係好夾好好食brownie and gelato-今次叫左bailey 係限定口味 限定口味coconuet pineapple 非常之重椰子味而且帶有菠蘿香 每隻味都有驚喜 好濃好重奶味 但唔會過甜 雪糕控一定要試吓 唔好睇佢細細杯 其實好厚實 非常好味 配埋browie 真係一絕 brownie 又係非常出色 佢有小小流心 情況似食緊心太軟 食落去唔算太漏 食完覺得好滿足Misty Forest-係cold blew with espresso 朱古力味非常之重 咖啡味好香 飲一杯可以hea 一個下晝飲呢個真係好完滿 而且絕對可以解膩