2022-07-09 105 瀏覽
今天放假,難得好天氣,約了朋友去西營盤的cafe chill 下。店舖不算大,但感覺幾清新,綠色的鋪面很奪目。Combo 配$25加杯飲品,所以要了個imperia combo,麵包很香脆,夾住茄子,配芝士和羅勒醬,適合素食者。自家制巴斯克芝士蛋糕很鬆軟滑溜,散發著淡淡芝士香。意大利雪糕gelato 愈多球愈抵食,要了兩隻味,hazelnuts 和開心果味原來那麼夾,十分香滑,hazelnuts 味相對甜點,凍冰冰,實在是夏天的恩物。latte 和抹茶latte 都拉了花,打卡一流,味道也十分不錯。

自家制巴斯克芝士蛋糕很鬆軟滑溜,散發著淡淡芝士香。

2022-07-05 92 瀏覽
😒話說我返新工已經半年有啲同事到近排先見到面,終於可以一齊食飯。之前經過高街,見到呢一間綠色嘅cafe 幾搶眼就bookmark咗。嗱,我就真係諗住食啲輕食飲杯咖啡,但同事就原來唔係咁諗😒ITALIAN TOASTIES - Gallia COFFEE - Cappuccino 我嘅!三文治同多士都係即叫即整,睇住佢哋將配配料放入麵包再烘熱😌三文治雖然簡單,但係熱辣辣係最緊要,入邊有芝士火腿同埋蕃茄。咖啡香濃😌拉花又靚BAKERIES & DESSERTS - CroissantCOFFEE - BlackGELATO - Pistachio 呢份就同事嘅,佢首先就話唔想食咁Heavy所以呢就叫杯black coffee😒當我諗住睇吓佢叫叫咩三文治嘅時候,佢話佢要個牛角包🥐然後佢話,都係要多杯雪糕添😒牛角包都係烘熱返,入口表面鬆脆,咬落去係一層層嘅酥皮。雪糕佢就揀咗開心果味,雪糕就好香滑,啖啖嘅開心果味。之後我同事同我講返,早知食Brownie加Gelato🍦然後仲話下次再嚟過講返餐廳嘅環境先,午餐時間唔算多人,坐得幾舒服,如果係拎電腦嚟嘅話,佢哋都有插頭提供,唔怕冇電。店員都好ni
😒話說我返新工已經半年

ITALIAN TOASTIES - Gallia
COFFEE - Cappuccino

COFFEE - Black
GELATO - Pistachio
然後佢話,都係要多杯雪糕添😒

講返餐廳嘅環境先,午餐時間唔算多人,坐得幾舒服,如果係拎電腦嚟嘅話,佢哋都有插頭提供,唔怕冇電。店員都好nice仲會問返雪糕想後上定同步嚟😂

2022-05-22 509 瀏覽
Bookmark左好耐想去試佢既Gelato, 今日終於去到! 叫左個chocolate brownie topped with 1 scope of pistachio gelato, 心諗呢個組合仲唔係世一? 但先唔講食物,一坐低就覺得冷氣超級凍,好似身處凍倉咁,望一望左右,個個搓住手臂,望住枱前面一個溫馨提示話繁忙時間限時90分鐘,心諗:咁凍點坐得耐,除非有備而來帶埋件羽絨。凍成咁叫杯熱咖啡5分鐘後都唔好飲啦。講返個brownie, 味道幾濃郁但係非常之甜,連埋gelato一齊食, 返而食唔出個開心果味,所以最後我都係好傻咁分返開食。Gelato 比較普通,冇我想像中咁香開心果味,淡淡地。好彩冇係度叫埋咖啡,最後要轉場搵個地方舒舒服服坐。

Brownie  +  gelato
2022-03-30 687 瀏覽
一向喜歡上OP了解網友的分享今天要到這邊來,就搜尋到這裡。店外店內的裝修都是我喜歡的綠色,也有木色的色彩,帶種田園氣氛但地方很細,坐滿都只有約十位客人試了兩款三文治,以為是普普通通,但意外覺得好好味要記著餡料回家試吓做還有點了Mocha和Matcha Latte,本身不喜歡飲帶甜的咖啡,但現在要改觀了Mocha的調配比例真是做得十分好令我愛上
一向喜歡上OP了解網友的分享
但地方很細,坐滿都只有約十位客人

試了兩款三文治,以為是普普通通,但意外覺得好好味
要記著餡料回家試吓做
Mocha的調配比例真是做得十分好
令我愛上

2022-03-21
  • Mocha
2022-03-09 496 瀏覽
一直留意咗依間cafe好耐,小編早排終於抽到時間黎試🤩Matcha Basque Burn CheesecakeHK $50小編冇乜點食過Basque Burn Cheesecake,不過之前食嘅時候俾我嘅印象都唔差。Coffeelin嘅Burn Cheesecake有原味同抹茶兩種🍰作為抹茶控嘅小編當然係揀抹茶口味🍵 抹茶味濃郁,入口滑身,蛋糕中間嘅位置帶有少少軟心嘅質地,而且唔會好乾身。整體味道上又唔會太甜👍🏻Matcha LatteHK $50Matcha味幾特別,有一種帶有少少青嘅回甘味。整體味道唔錯,口感滑身,而且唔會太甜同唔會好奶Gelato1 Scoop HK $40雪糕方面,當天有Butterscotch Baileys, Darjeeling同埋Coconut & Pineapple 三款口味。小編揀咗揀左大吉嶺紅茶。雪糕質地煙韌同滑身,而且帶有濃郁嘅麝香葡萄味👍🏻餐廳環境好舒服,令人好relax。而且係一間好pet friendly嘅餐廳
一直留意咗依間cafe好耐,小編早排終於抽到時間黎試🤩

HK $50

Matcha Latte

HK $50

Gelato

1 Scoop HK $40

Matcha Basque Burn Cheesecake  &  Matcha  Latte
Matcha  Latte
Gelato - Darjeeling
Gelato - Darjeeling
2021-08-18
📍 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻 @ 西營盤​ღ Homemade Brownie with Gelato $60ღ Salami & Porchetta Pesto Panini $80ღ Matcha Burnt Cheesecake $50ღ Winter Scarf $58ღ Misty Forest $55好chill嘅西營盤cafe(呢區本身個vibe都好正~好出名嘅Gelato果然入口順滑 開心果味都出嘅配上熱嘅brownie 都係嗰句 冰火交融無得輸😂但cheesecake麻麻 質地ok但抹茶味唔算好特別無乜回甘/上等抹茶feel 可能叫原味會好啲(´∀`)鹹食選擇得panini 想食嘅mushroom無晒呢款都ok 不過擺耐咗就有啲硬要儘快食🤣咖啡好飲 叫咗2 杯都幾特別!Winter Scarf係帶啲橙味嘅latte 開頭覺得加橙好奇怪 估唔到又幾夾😙Misty Forest 係有可可味嘅 cold brew飲落會再多咗幾個層次感!回頭指數😼4/5(好啱去食個 tea chill 吓(〃ω〃)
📍 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻 @ 西營盤

ღ Matcha Burnt Cheesecake $50
ღ Winter Scarf $58
ღ Misty Forest $55

好chill嘅西營盤cafe(呢區本身個vibe都好正~
好出名嘅Gelato果然入口順滑 開心果味都出嘅
配上熱嘅brownie 都係嗰句 冰火交融無得輸😂
但cheesecake麻麻 質地ok但抹茶味唔算好特別
無乜回甘/上等抹茶feel 可能叫原味會好啲(´∀`)
鹹食選擇得panini 想食嘅mushroom無晒
呢款都ok 不過擺耐咗就有啲硬要儘快食🤣
咖啡好飲 叫咗2 杯都幾特別!
Winter Scarf係帶啲橙味嘅latte
開頭覺得加橙好奇怪 估唔到又幾夾😙
Misty Forest 係有可可味嘅 cold brew
飲落會再多咗幾個層次感!

Homemade  Brownie  with  Gelato    (Pistachio  )
Matcha  Burnt  Cheesecake
Winter  Scarf
Winter  Scarf
📍西營盤斜坡上的cafe‼️• 有驚喜蘋果芝士panini🍎 -- Coffeelin☕️💕•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_西營盤#pigfoodiexhk_cafe=======================Bookmark咗coffelin都有一段時間啦~見過唔少人推介佢哋嘅gelato brownie🤤前排就約咗朋友一齊嚟試下😙------------------------------⭐️Cinnamon Apple Sweet Panini $58 (4.7/5)呢個簡單得嚟好好食‼️🤤蘋果切成片之後加咗肉桂粉、提子乾,再加上mozzarella cheese一齊烘熱,食落鹹甜交錯😛panini面頭微脆,內裏軟熟~另外仲有細細碟嘅焦糖醬可以點嚟食,更有甜香~不俗😋❣️------------------------------⭐️Homemade Brownie with Pistachio $60 (4.5/5)Gelato Brownie可以話係呢到嘅signature!!仲有多款口味嘅gelato可以揀😍小編

#pigfoodiexhk_西營盤
#pigfoodiexhk_cafe
=======================

Gelato Brownie可以話係呢到嘅signature!!仲有多款口味嘅gelato可以揀😍小編就要咗開心果雪糕,堅果香都幾突出~brownie烘至微暖,面頭微脆,內裡好fudgy,朱古力味濃郁👍🤩加埋雪糕冷熱交錯好正!😋私心希望brownie可以再大件啲🙈
整體嚟講panini幾有驚喜,gelato brownie味道都唔錯😋cafe嘅環境都好chill,坐得幾舒服😛
賣相:4.2/5
地址:西環西營盤高街99號地下3號舖
前往方法:西營盤站B2出口
  • Cinnamon  Apple  Panini
2021-11-05 256 瀏覽
萬聖節當日來到 coffelin 當然要叫🎃 限定口味:車厘子🍒黑炭gelato一球雪糕配brownie 先$60 抵過單叫!味道就係好經典嘅美式車厘子味 黑炭係無味㗎brownie啲朱古力融化左 有流心效果 好高質
一球雪糕配brownie 先$60
抵過單叫!
味道就係好經典嘅美式車厘子味
黑炭係無味㗎
brownie啲朱古力融化左 有流心效果 好高質
題外話/補充資料: 店員好nice 借個南瓜比我地影相
2021-10-31
2021-11-01 106 瀏覽
喺中環做完嘢,同好友決定去西營盤覓食,搭叮叮坐幾個站就到,但就要行上高街,好友行到有少少喘氣,兼出晒汗😅😅。咖啡店原來位於西邊街,就喺教堂對面。店舖面積不大,座位大概有10嗰度啦,counter 前面亦都有張長凳可以坐,舖頭外牆,大門同埋counter都係綠色,頗統一。幾鍾意個Menu,細細張,以卡套形式示人,很精緻。呢度有gelato食,我哋揀咗:GuavaPistachio Salted CaramelCookie Hazelnut Guava 只有輕微、淡淡嘅番石榴味,Pistachio 比起之前去中環嗰間澳洲專門店唔夠棉密濃郁,Cookie Hazelnut只食到碎 cookie, salted caramel 係四隻味之中味道最突出,因為夠鹹 🤣🤣。除咗 gelato 都叫咗 Original Burnt Cheesecake 同埋Salami Porchetta Pesto Panini。 Cheesecake 口感柔軟但密度唔夠高,蛋味過多,芝士味唔夠濃。 Panini 烤得外脆內軟,但由於我哋掛住食 gelato, 個 Panini 上枱擺咗一陣先至食,以至入面嘅芝士已
呢度有gelato食,我哋揀咗:
Guava
Pistachio
Salted Caramel
Cookie Hazelnut

除咗 gelato 都叫咗 Original Burnt Cheesecake 同埋Salami Porchetta Pesto Panini。 Cheesecake 口感柔軟但密度唔夠高,蛋味過多,芝士味唔夠濃。 Panini 烤得外脆內軟,但由於我哋掛住食 gelato, 個 Panini 上枱擺咗一陣先至食,以至入面嘅芝士已經開始變硬返,,所以要趁熱食😭😭。
呢度係寵物友善食店,所以食到中途,有其他食客帶咗2隻狗狗嚟,其中嗰隻細狗喺個場周圍走周圍聞,令到其他食客都很興奮🤗🤗。
2021-10-30
呢間位於西營盤的Cafe其實我哋一年前已經嚟過,不過當時冇拍片,今次一於補返俾大家。佢湖水綠色嘅店舖其實真係好易認💚,最近仲喺跑馬地開咗間新店,嗰間嘅裝修好似更加靚嫁📸。.📍Salami & Porchetta Pesto Panini ($80)Panini表面烘得非常香脆,中間夾住莎樂美腸、火腿🐖、乾蕃茄🍅、芝士🧀同青醬,味道惹味夠晒突出。餡料柔軟充滿鹹香加上香脆嘅外層口感同味道都好豐富🥪,好食😋🤟🏻。.📍Homemade Brownie with Gelato ($60) Brownie比我哋第一次嚟嘅時候好食咗好多❣️,口感濕潤入口即融,而且朱古力味香醇濃郁🍫,真喺每食一啖都喺天堂✨😚。識食緊喺加錢要埋雪糕🍨,保證一定唔會後悔!雪糕口味可以自選,我哋揀嘅海鹽焦糖唔會好甜,一凍一熱真喺無得彈,雪糕除咗令味道更加豐富仲會更濕潤🧡!.📍Homemade Cookies(Salted Chocolate)($25)曲奇厚身大大塊,當日食嘅喺海鹽焦糖朱古力味。曲奇脆身🍪而且朱古力味好濃郁🍫,焗熱左後仲有啲半溶嘅狀態;反面唔多食到海鹽焦糖味,朱古迷應該會好鍾意❤️。.📍 Croissant (

📍 Croissant ($20)
牛角包夠酥脆🥐,焗番熱後表面泛點油光,色澤好靚。口感唔錯但牛油味好似又唔係好夠香,略為淡咗啲。

📍Galeto ($65/2 scoops)
▪️Black Sesame & Bamboo Charooal
▪️Cherry Swirl & Charcoal
佢哋嘅雪糕一向好特別,適逢萬聖節🎃仲特別推出左3款*期間限定*嘅新口味。今次試咗其中2款,車厘子竹炭🍒同黑芝麻🖤,前者帶點酸味;後者黑芝麻味唔會過甜,味道唔算係好突出但口感軟滑,顏色夠晒靚用嚟打卡一流。萬聖節口味去到31/10嫁咋,要試就快手啦🤩!

📍 Basque Burnt Cheesecake ($45)
上次食過佢嘅抹茶味芝士蛋糕🍵,今次就試一試原味。蛋糕口感軟滑🍰,尤其中間部分特別creamy。表層微脆,唔會過燶,唔錯!
2021-10-27 97 瀏覽
看了社交平台覺得特別漂亮第一次開開心心跟朋友約了西營盤問了店員Special blend 是什麼她:Moon Light 我:那個是什麼?她:自己看Menu拿著其中一張Menu 過去點餐點完之後店員要我把所有Menu 整理好還她開始用餐之後店員的朋友來了他們就面對面坐著聊天我去拿水的時候還要跨過他們禮拜日下午的時段只有我跟我朋友而且總共有3-4個店員其中一個店員在跟她朋友聊天其他的…..
看了社交平台覺得特別漂亮
第一次開開心心跟朋友約了西營盤
問了店員Special blend 是什麼
她:Moon Light
我:那個是什麼?
她:自己看Menu

而且總共有3-4個店員
其中一個店員在跟她朋友聊天
其他的…..

2021-10-24 88 瀏覽
週末跟好姊妹飲咖啡嘆一嘆👭🏻西營盤新開不少咖啡小店,這次揀了這間Coffeelin,仲要係‼️pet friendly cafe‼️除咗有麵包糕點,仲有自家製的gelato,今期係Halloween theme👻 Classic Porchetta & Cheese Panini喜歡panini層次分明、紮紮實實的口感,麵包融合餡料熱壓,烤出一槓一槓的焦印,鬆軟與柔韌之間掌握得恰到好處。切開後芝士流溢出來,配上厚厚的五花肉片,肉質軟嫩,脂肪部分不會太過油膩,輕怡又飽肚的推介Dirty漸層依然分明,咖啡質感順滑,冷熱交替感覺,很不錯!舒適休閑咖啡小店推介👍👍👍

週末跟好姊妹飲咖啡嘆一嘆👭🏻

舒適休閑咖啡小店推介👍👍👍
  • Porchetta Panini
自從港島線係中環伸廷後,我都未去過新加既站。今日就黎個港島遊,第一次黎西營盤,行左去第一街附近依間精品咖啡店😁我地點左:Macha Latte 冰凍既溫度下,仍然飲得出綠茶既香和奶香,pastel既顏色好sweet。飲完一啖後,口內仍留有 Mach’s既餘香🍵Espresso Tonic雖然是凍飲,但一樣有濃郁烘焙咖啡香味,飲有一陣姜味同微微的檸檬香Tonic ,十分清新Original cheesecake超級軟滑既當中散發發濃濃既芝士味,估唔到每一啖綿綿既蛋糕帶著無限既軟滑既芝士🧀🧀Homemade Brownie特級超濃朱古力,帶點海鹽味,仲要流心,外面焗得香脆,雙重口感,味道非常premium 🥰🥰Cinnamon Apple Sweet Panini個包烘得好香脆,自家製既焦糖醬好香好甜,加埋panini裡面既芝士咸香好夾,當中既新鮮爽脆蘋果又中和返佢既甜😍依幾款既甜品咸點同我地點既飲品相當配合👯‍♂️👯👯‍♀️佢仲有gelato,但太飽我無點到😝黎緊萬聖節佢地跑馬地分店有party 呢~好chill r~
自從港島線係中環伸廷後,我都未去過新加既站。

我地點左:
Macha Latte

Espresso Tonic

Original cheesecake

Homemade Brownie

Cinnamon Apple Sweet Panini

依幾款既甜品咸點同我地點既飲品相當配合👯‍♂️👯👯‍♀️

佢仲有gelato,但太飽我無點到😝

黎緊萬聖節佢地跑馬地分店有party 呢~
好chill r~

2021-10-17
  • Original  cheesecake
  • Homemade  brownie
  • Espresso  tonic
2021-10-10 76 瀏覽
琴日打風🌪️🌬️🌀成日都喺屋企冇出街🏘️,有啲悶,今日天氣好少少,就出去行下,同朋友去cafe坐下hea下。👏黎到西營盤嘅coffee Lin 唔係太多人,可以休閒感享受午餐🍴☕Morning call $60個名好得意,係冰滴茶加expresso,朋友覺得好清新特別。🍫Hot chocolate$5075%朱古力,濃郁又唔會太甜。🌮Salami and porcetta pesto panini $80熱辣辣即叫即做,麵包脆卜卜,芝士拉絲好正,裏面仲有火腿』番茄同沙樂美腸。🥧 original burnt cheese cake芝士蛋糕好軟滑,中間仲係流心。😍🍨2 scoops gelato就嚟萬聖節🎃,cafe推出咗限定gelato口味,黑芝麻同薄荷朱古力。不過我哋就想試開心果同椰子菠蘿,我哋覺得開心果好味啲,果仁味超濃郁,好真實。

☕Morning call $60

🍫Hot chocolate$50

75%朱古力,濃郁又唔會太甜。

🥧 original burnt cheese cake

芝士蛋糕好軟滑,中間仲係流心。😍

🍨2 scoops gelato

2021-10-10
  • Salami & Porchetta Pesto Panini
2021-10-03 1011 瀏覽
放假想去high tea?係西環發掘下一d文青小cafe☕入到coffelin好有一種relax既感覺,叫件cake飲杯咖啡,同朋友享受一下假日既節奏😘為食餐單: Salami & Porchetta Pesto Panini🥪 $80意大利麵包夾住意大利燒肉、風乾肉腸、芝士、松子青醬、曬乾蕃茄既材料,好香好好味,好仲意芝士味好濃,一咬芝士係流出黎,而且材料好足😋Truffle Mushroom Panini🥪 $68用松露醬、磨菇、芝士做餡料既意大利夾包😋松露味香濃,一塊塊磨菇增添松露香味,加埋芝士一流😉Matcha Basque Burnt Cheesecake🍰 $50有原味同抹茶味揀,平時食得多原味芝士蛋糕,今次就揀抹茶味既試下🥰有清香既抹茶味但又keep住香濃既芝士味,cheesecake好實好滑,食得出落左好多芝士😋Lemon cake🍰 $21細細精緻既cake,外表好吸睛,味道有甜甜香香既檸檬味,清新得黎又吸引😋Gelato🍨 $80(3 scoops)揀左Guava、coconut & pineapple、mixed berries3款Galeto食😋Guava係我最

為食餐單:

Truffle Mushroom Panini🥪 $68

Lemon cake🍰 $21

Gelato🍨 $80(3 scoops)

揀左Guava、coconut & pineapple、mixed berries3款Galeto食😋Guava係我最仲意既味道,好香石榴味,唔會太甜好有熱帶風情感覺😋coconut & pineapple椰子味香濃帶有甜甜既菠蘿香,係3種味道中比較甜😉mixed berries酸酸的好開胃,berries味好好味😋
2021-09-27
下午茶