2013-04-14 2248 瀏覽
413係值得紀念、開心既一日。走入仲裝修中未開既FHP新商場,左穿右穿終於黎到ChumChum味,雖係招牌都未有,但基本既裝潢都o係度架啦,仲貫徹韓國天然、樸素既路線,用左竹、木、素色,報置到成個天然家室咁,感覺舒服。我地一行7人安排坐左o係沙發卡位,自成一角,唔怕嘈親人坐低無幾耐,侍應就遞上熱茶同暨多選擇性又可無限添加既前菜。我的前菜之選:矮瓜、蛋皮絲、芽菜、中華沙律豆腐沙律份量都好大,有新鮮正規既沙律菜豆腐粒個dressing好特別係柚子椒粒汁,成個感覺係清新健康,但個人唔鐘意咁甜既汁去配菜同豆腐。壽司除左係日本菜必食,韓國菜都當然唔少得啦.韓國壽司有咩唔同?一般廚師會o係飯度加入麻油、芝麻同鹽,味道比日本壽司較豐富。好可惜,呢度既壽司麻油味欠奉,不過蝦比牛肉突出,因為炸左香D更爽。由於都足料,有蟹柳,腌籮白,甘筍等,令壽司口感十足。部隊窩呢個即係雜物窩,mug都放o西落去,有香腸、午餐肉、冬菇、茄汁豆、羅白、菜、公仔面同芝士等,煲滾左後,D芝士溶曬,夾時好鬼論盡痴住曬,辣度黎講算適中,只係我食左兩片椒粒,所以要噴火。不過食既時候,其實都要先夾曬D公仔面,因為好快軟架!酸甜雞丁係炸
413係值得紀念、開心既一日。
走入仲裝修中未開既FHP新商場,
左穿右穿終於黎到ChumChum味,
雖係招牌都未有,但基本既裝潢都o係度架啦,
仲貫徹韓國天然、樸素既路線

用左竹、木、素色,報置到成個天然家室咁,感覺舒服。

我地一行7人安排坐左o係沙發卡位,
自成一角,唔怕嘈親人

坐低無幾耐,侍應就遞上熱茶同暨多選擇性又可無限添加既前菜。
我的前菜之選:矮瓜、蛋皮絲、芽菜、中華沙律
豆腐沙律
份量都好大,有新鮮正規既沙律菜豆腐粒
個dressing好特別係柚子椒粒汁,成個感覺係清新健康,
但個人唔鐘意咁甜既汁去配菜同豆腐
壽司除左係日本菜必食,韓國菜都當然唔少得啦.
韓國壽司有咩唔同?一般廚師會o係飯度加入麻油、芝麻同鹽,
味道比日本壽司較豐富

好可惜,呢度既壽司麻油味欠奉
,不過蝦比牛肉突出,因為炸左香D更爽。
由於都足料,有蟹柳,腌籮白,甘筍等,令壽司口感十足。
部隊窩

呢個即係雜物窩,mug都放o西落去,
有香腸、午餐肉、冬菇、茄汁豆、羅白、菜、公仔面同芝士等,
煲滾左後,D芝士溶曬,夾時好鬼論盡痴住曬,
辣度黎講算適中,只係我食左兩片椒粒,所以要噴火。
不過食既時候,其實都要先夾曬D公仔面,因為好快軟架
酸甜雞丁
炸雞件wrapped in酸甜醬
甜味比酸度佔多,上面灑左D花生碎,
雞件炸煮後仍然保持內裡濕滑,唔錯
海鮮芝士年糕
雖然外表紅當當,但辣就唔係好辣,
因為有D甜味中和番,用料要一讚,
有蟹,蝦,青口,魷魚,全部都好新鮮,
肉質結實,味道鮮甜,芝士份量又十足,年糕煙煙un un,絕

今日正值生日,
店員送出生日蛋糕,仲一齊唱埋生日歌,
而且服務態度親切友善,實在高興盡興!
唯希望店員可以大膽推介菜式及主動添茶。

PS 臨走時,幾位經理同老闆o係門口傾計時都主動同我地SAY GOOD BYE

實在令我地覺得賓至如歸,好親民,有一位韓籍經理仲要好靚仔,一副明星相添架呢
!
  • 海鮮芝士年糕
2013-04-08 901 瀏覽
這家餐廳已搬到麼地道FHP購物中心, 千福大少旁。由於第一次去, 店門又沒有店名, 找了很久先確認到位置。可能地點比較難找, 當日7點多去到但一個客都沒有。4個人點了部隊窩, 海鮮辣豆腐湯, 炒粉絲(細), 韓式酸辣雞丁部隊窩$250 很大窩, 足夠4-5人用部隊窩很好味。香腸, 午餐肉, 茄汁豆這些平凡不過的食料卻能做出一種美食。就是韓國料理神奇之處。豆腐湯跟在韓國本土食的差別很大。而且料很少。一般韓國的豆腐湯都是辛辣, 會有一點點刺喉。可能是要配合香港人口味, 這裡的溫和很多。但我是比較喜歡正宗一點。炒粉絲沒什麼味道。很多餐廳都做得比這裡好。韓式酸辣雞丁我頗喜歡。雞丁應該先炸後加酸甜醬炒香。我覺得韓國料理在炸雞方面是幾有水準。值得一提的是這裡環境跟一般韓式料理店不同。環境是走高格調路線, 燈光都比較氛暗。再加上大部分食客都是韓國人, 氣氛不錯的。
這家餐廳已搬到麼地道FHP購物中心, 千福大少旁。
由於第一次去, 店門又沒有店名, 找了很久先確認到位置。
可能地點比較難找, 當日7點多去到但一個客都沒有。
部隊窩$250 很大窩, 足夠4-5人用
就是韓國料理神奇之處。
豆腐湯跟在韓國本土食的差別很大。而且料很少。
一般韓國的豆腐湯都是辛辣, 會有一點點刺喉。
可能是要配合香港人口味, 這裡的溫和很多。
但我是比較喜歡正宗一點。

炒粉絲沒什麼味道。很多餐廳都做得比這裡好。

韓式酸辣雞丁我頗喜歡。
雞丁應該先炸後加酸甜醬炒香。
我覺得韓國料理在炸雞方面是幾有水準。

值得一提的是這裡環境跟一般韓式料理店不同。
環境是走高格調路線, 燈光都比較氛暗。
再加上大部分食客都是韓國人, 氣氛不錯的。
2013-04-07
生日
  • 部隊窩
2012-11-04 481 瀏覽
之前團購下來的, 好像是$100 可當$200用...當晚我們3個女仔, 只叫了2款食物,因晚市還挺貴....事先有到open rice看過,叫了較多人推介的炸雞和薯仔鍋.炸雞很大碟, 3個女仔食到最後都飽哂..雞件是大件的, 食落去感覺未至於一口油..不過酸甜醬的那款較可口,因酸酸的醬食的時間較開胃.薯仔鍋份量都十分多!好似食極都有...d 薯粉...湯底有陣陣胡椒味. 幾鍾意飲.不過會口渴xd"入面有d 豬肉, 年糕咁.... 但最好味係薯粉.最初諗住黎會見到好多韓國人,但好似得個老闆係韓國人..而且感覺上d 服務一般, 我地好幾次要企哂起身, 見d 人黎先有人理我地....唔會再去, 呢種價錢唔係幾抵食如果用原價...."我們用了$100 x2 = 原價 $400, 但一人仲要夾多 $100到....
之前團購下來的, 好像是$100 可當$200用...
當晚我們3個女仔, 只叫了2款食物,因晚市還挺貴....
事先有到open rice看過,
叫了較多人推介的炸雞和薯仔鍋.
炸雞很大碟, 3個女仔食到最後都飽哂..
雞件是大件的, 食落去感覺未至於一口油..
不過酸甜醬的那款較可口,因酸酸的醬食的時間較開胃.
薯仔鍋份量都十分多!
好似食極都有...d 薯粉...
湯底有陣陣胡椒味. 幾鍾意飲.
不過會口渴xd"
入面有d 豬肉, 年糕咁....
但最好味係薯粉.

最初諗住黎會見到好多韓國人,
但好似得個老闆係韓國人..

唔會再去, 呢種價錢唔係幾抵食如果用原價...."
2012-10-20 322 瀏覽
星期六中午12點幾黎到冇咩人有人想食藥, 所以問個waitress拎杯水佢好surprised, 跟住拎走左本身放底既其中一杯茶 =.=之後我地問佢拎返杯茶黎佢都好似好唔願意朋友黎到, 覺得個位好熱 (曬到+ 冇冷氣到)就問可唔可以轉臺佢話得~跟住就話: 自己拎返自己杯茶!幾惡死下...(今次係另一個女人)之後大家已經感覺好差兩個女待應都係咁...令人失望食物方面叫左4個Lunch set之後上餐前果D小食我地5個人比一個4格既我地跟住我見人地2個人都係一個4格既就問啦, 之後佢話因為可以refill但我都request多碟咁多人點夾呀 =.=1. 石頭飯 - 正常得菜同蛋為主, 冇肉?!?!2. 餃子年糕湯: 餃子是好吃的但得4/ 5粒, 年糕都好少一個人食都唔夠3. 「粉絲腸」something...D腸係用粉絲包住咁的唔知咩東東就係有D湯同蔥咁冇了=.=4. 「燒肋骨飯」呢個算係最好食的了D汁甜甜地肉都唔錯!本身想叫多個SET, 但見D態度係咁決定去另一度下場其實我係第二次黎呢間野上次黎食晚飯都冇D咁既waitress...唔知今次咩事但大家都勁唔鍾意呢間野既態度到埋單果陣朋友比
星期六中午12點幾黎到
冇咩人
有人想食藥, 所以問個waitress拎杯水
之後我地問佢拎返杯茶黎
佢都好似好唔願意

朋友黎到, 覺得個位好熱 (曬到+ 冇冷氣到)
就問可唔可以轉臺
佢話得~
跟住就話: 自己拎返自己杯茶!
幾惡死下...
(今次係另一個女人)

之後大家已經感覺好差
兩個女待應都係咁...
令人失望

食物方面叫左4個Lunch set
之後上餐前果D小食
我地5個人比一個4格既我地
跟住我見人地2個人都係一個4格既

就問啦, 之後佢話因為可以refill
但我都request多碟
咁多人點夾呀 =.=

1. 石頭飯 - 正常
得菜同蛋為主, 冇肉?!?!

2. 餃子年糕湯: 餃子是好吃的
但得4/ 5粒, 年糕都好少
一個人食都唔夠

3. 「粉絲腸」something...
D腸係用粉絲包住咁的
唔知咩東東
就係有D湯同蔥咁
冇了
=.=

4. 「燒肋骨飯」
呢個算係最好食的了
D汁甜甜地
肉都唔錯!

本身想叫多個SET, 但見D態度係咁
決定去另一度下場

其實我係第二次黎呢間野
上次黎食晚飯
都冇D咁既waitress...
唔知今次咩事
但大家都勁唔鍾意呢間野既態度

到埋單果陣
朋友比一千, 佢話冇得找, 都OK啦
咁五百啦
佢都話冇, 話咩ARM ARM開工 -,-
都真係唔知係唔係做生意架!
2012-08-08 289 瀏覽
一直想試, 今晚終於有機會. 呢到走型格簡約路線, 黑色為主, 木色為輔. 中央懸掛一團紅色嘅"辣椒"狀裝飾.呢到只有一個服務員講廣東話, 有一個印巴籍, 其餘都係韓籍. 所以預咗要講英文.客源主要係韓國人.睇完餐牌, 計過條數二人餐實在抵食. 兩條HEA精就叫二人餐. Dinner Set B. $352/兩位.前菜南瓜粥+韓式豬肉炒粉絲南瓜粥有D杰, 好清淡, 有D咬口, 因為米唔係好散, 南瓜本身味道都好淡. 如果係病人就啱食 XDDD粉絲好香麻油味, 豬肉好少. 粉絲好QQ, 夾果時成日都拉唔斷. 有樣唔好嘅係, 隻碟太窄長, 一夾就好易落D豬肉出來. 唔方便,四式伴碟泡菜偏酸唔辣, 我自己就麻麻. 豆芽都係唔辣嘅,翠玉瓜同菇就清清地. 總括來講伴碟無睇頭, 同老牌韓食無得比.返到屋企睇番相, 先記得MENU上寫明六式伴碟, 睇來我地食少兩味 XDDD韓式雜菜沙律呢個就神奇喇. 話係韓式, 但係完全無dressing.....淨菜.....可能韓式係咁???唔知比咩評價了.....主食石頭飯我本身唔係十分喜歡食石頭飯, 尤其好怕熱到舌頭受苦果種. 服務員會幫你拌勻辣醬麵醬. 隻
型格簡約

客源主要係韓國人.

前菜

南瓜粥+韓式豬肉炒粉絲
麻香

四式伴碟
不算出色

韓式雜菜沙律

主食

未加醬前
我本身唔係十分喜歡食石頭飯, 尤其好怕熱到舌頭受苦果種. 服務員會幫你拌勻辣醬麵醬. 隻蛋係8/9分熟放係最上, 唔係生嘅.

呢到嘅石頭飯, 麵醬味好出, 加埋偏甜少辣嘅醬, 好好味呀! 而且飯應該係日本米, 加埋又唔係勁熱, 平時晚上盡量戒澱粉嘅我, 竟然食咗好多! 讚!

辣海鮮豆腐湯
鮮味
海鮮唔算多, 亦都好細粒, 主要有3隻蝦毛仔, 3-4隻蜆, 極少八爪魚腳仔. 湯算鮮甜, 都係唔多辣. 我覺得唔錯

肉食

香辣雜菜炒豬肉
甜甜辣啱曬
可能大家雜菜嘅定義唔同, 對我來講就唔算係雜菜 --洋蔥, 大蔥, 辣椒. 醬甜甜辣辣, 豬肉就好肥好多膏, 我就喜歡瘦肉多D XDDD. 不過味道係好嘅

甜品

芝士蛋糕
輕盈芝士
芝士味似係卡夫費力芝士. 奶味淡帶少少酸, 唔甜, 唔膩. 餅乾底. 呢種味唔係我喜歡的, 肥妹仔就話佢鍾意.

飲品

檸茶檸水咖啡奶茶. 我地叫凍檸水 XDD

唔知點解, 間間韓食嘅韓國員工都COOL COOL地, 都唔會好好笑容. 呢間都係咁, 不過佢地都算helpful. 好似我影相, 佢見到就好醒叫我影了個石頭飯先, 之後佢先拌勻個飯.

總結

如果係一心要食到噴火嘅, 你地一定會失望. 但如果你地喜歡少少辣又帶甜嘅, 呢到就啱你喇
2012-08-08
麻香
甜甜辣啱曬
鮮味
未加醬前
輕盈芝士
2012-07-31 294 瀏覽
今日lunch,同同事去左美麗華食Chum Chum味韓國餐!我今日叫左韓國辣麵配壽司!d麵煮得啱啱好!好好味!湯底好夠味!個壽司好多件!雖然唔及日本飯團咁好味。不過呢種壽司都好味,清清地。特別介紹餐飲熱咖啡!估唔到都幾香!題外話,餐廳一直播住韓國歌!有d好似去左韓國咁!
特別介紹餐飲熱咖啡!估唔到都幾香!
題外話,餐廳一直播住韓國歌!有d好似去左韓國咁!
2012-07-30
2012-06-13 81 瀏覽
放工的晚上沒有特別計劃, 路經商場的餐廳, 不用等位便入來吃個飯吧。環境幾舒服, 座位也很寬敞, 但係食物就...... 點了2個菜, 鐵板韓式雞肉 - 超多油, 雖然很多醬料, 但都遮唔到雞肉0既雪藏味, d 油多到呢...... 很不濟 韓式牛肉粉糸煲見Menu 張相唔錯, 所以點一個, 可惜真身完全唔掂檔, 賣相唔得, d 牛肉又係有雪藏味, how come ?! 2個菜只係食咗少少無再食, 反而個免費前菜仲好食。 唉, 浪費時間, 又要再搵個地方再醫肚
點了2個菜,
很不濟
成碟油
成碟油
韓式牛肉粉糸煲
勁難食, 牛肉很重雪藏味
2個菜只係食咗少少無再食, 反而個免費前菜仲好食。
唉, 浪費時間, 又要再搵個地方再醫肚

韓國菜一向唔多食,但係其實又唔係好差,所以決定搵下d韓國野食下,經朋友介紹同揀選過之後,黎左ChumChum試試啦!!!chumchum味地點方便 方便很多同事聚會但估唔到第一次去未食飯,已經有種受氣的感覺第一次去ChumChum味,食物一般,但勝在圓形梳化舒適,有私人空間既感覺。是故第二次去前2日(25/4)便預約了(27/4)窗口旁的圓形梳化位置,但朋友去到既時候一位戴眼鏡既韓國男員工他竟然說查不到我們的預約,但我肯定我們預約了,預約後更以whatsapp通知所有人,於是我們再次查問,想不到竟是那位韓國男員工因為朋友既生日,私下change左我地張枱俾自己既朋友,不但未有通知我地,更屈我地無預約,實在太過份,我地一定唔會再黎呢間餐廳!!:除了以上的服務有問題外先黎D頭盤,但無咩特別,同大部份韓國餐廳差不多石頭飯比大眾韓國餐廳的味道略濃了一點,甜品是一小件榛子蛋糕,味道略甜了一點,未必個個適合。最後雖然食物一般, 但因為飯前已經扣左唔少分, 所以整餐飯感覺好差.開心的聚會原本預約開開心心的位置聊天聚會,個人認為一間餐廳除了食物,其服務都是十分重要的一環,如果連基本服務質素都未達到完善
chumchum味地點方便 方便很多同事聚會
但估唔到第一次去未食飯,已經有種受氣的感覺

,不但未有通知我地,更屈我地無預約
,實在太過份,我地一定唔會再黎呢間餐廳!!:

除了以上的服務有問題外

先黎D頭盤,但無咩特別,同大部份韓國餐廳差不多
石頭飯比大眾韓國餐廳的味道略濃了一點,
甜品是一小件榛子蛋糕,味道略甜了一點,未必個個適合。

開心的聚會原本預約開開心心的位置聊天聚會,
個人認為一間餐廳除了食物,其服務都是十分重要的一環,
如果連基本服務質素都未達到完善,食客也食得不其樂了。

希望可以好好改善服務,總體食物可以接受的。
餐廳窗口旁的圓形梳化位置環境是不錯的,但如果因為這個原因令客人受氣, 那再美味的食物也沒用了
2012-04-27
下雨當然選擇最近的美麗華商場食午餐啦次次經過呢間餐廳,見裝修很靚,格局似食西餐,好似好貴的,所以過門不入。但個同事話以前呢間很貴,很少人,但現在午餐的定價平返很多所以我地襯星期五去試一試一入去就會有那些韓式前菜入面有泡菜,牛蒡,蒜頭仔的東西,味道不過不失,也使人開胃的我揀左韓式石頭鍋飯,賣相確實靚,但味道不及其他韓國菜店舖因為它的肉是碎肉,沒有什麼口感,而且拿來已沒有熱哄哄的感覺,所以不能整到個底有飯焦的效果。侍應拿來韓式甜辣醬和麵豉醬給我拌飯。雖然醬是好味,但是始終個飯沒有香噴噴的感覺,感覺差了點。而且個侍應不問一句就拎走那些醬料,我嗌住她“小姐不好意思未畢完”她也聽不到閃了去!不過呢間餐廳環境是很有格調,適合晚上黎飲野,座椅也坐得舒服!午餐都是五十多蚊,在尖咀的商場已很公道!
下雨當然選擇最近的美麗華商場食午餐啦
次次經過呢間餐廳,見裝修很靚,格局似食西餐,
好似好貴的,所以過門不入。

但個同事話以前呢間很貴,很少人,但現在午餐的定價平返很多
所以我地襯星期五去試一試
一入去就會有那些韓式前菜
入面有泡菜,牛蒡,蒜頭仔的東西,
味道不過不失,也使人開胃的
我揀左韓式石頭鍋飯,賣相確實靚,但味道不及其他韓國菜店舖
因為它的肉是碎肉,沒有什麼口感,
而且拿來已沒有熱哄哄的感覺,所以不能整到個底有飯焦的效果。
侍應拿來韓式甜辣醬和麵豉醬給我拌飯。
雖然醬是好味,但是始終個飯沒有香噴噴的感覺,感覺差了點。

她也聽不到閃了去!

不過呢間餐廳環境是很有格調,適合晚上黎飲野,
座椅也坐得舒服!
午餐都是五十多蚊,在尖咀的商場已很公道!
2012-05-18
  • no
2012-04-19 161 瀏覽
S小姐早前到北京旅行及買了手信給我,昨天匆忙間和S小姐到Te吃個簡單的晚餐,為了表示誠意,約好請S小姐吃頓晚飯作為答謝。S小姐早在去北京前就說想吃韓國菜,S小姐早放話說想吃韓國菜,其實我和S小姐也經常吃韓國菜,「金膳」也不是相當久遠的事,現在已又想吃韓國菜了,尤記得上次其實想帶S小姐到美麗華的ChumChum味,不過當日S小姐狀態極差,只能改往「金膳」(詳情請參閱食評-《陌路人(六)之眼藥水》),今天既又說要吃韓國菜,順理成章的選擇了ChumChum味。ChumChum味位處美麗華較為隱蔽的角落處,不過我早前經過留意過ChumChum味的門面,因此也沒費太多的勁就找到了。店內人客不多,侍應安排我們坐到張紅色高背沙發的二人枱。點菜的事就交由S小姐負責吧!這裡除了單點也有套餐,S小姐看來看去,也拿不定主意,既然如此,簡單的叫一個二人套餐好了!二人套餐包括了南瓜粥、泡菜、豬肉炒粉絲、石頭飯、海鮮豆腐湯、餐菜及甜品,其實也是相當豐富的。南瓜粥南瓜粥呈黃色,看起來質感頗為濃稠,舀起來一看,內裡有些米粒,賣相吸引。吃了一口,南瓜粥帶甜,加上米粒麵得軟糯,,質感濃稠得宜,味道相當不錯,不過吃起來倒有
Chum Chum味

南瓜粥
南瓜粥呈黃色,看起來質感頗為濃稠,舀起來一看,內裡有些米粒,賣相吸引。吃了一口,南瓜粥帶甜,加上米粒麵得軟糯,,質感濃稠得宜,味道相當不錯,不過吃起來倒有點吃甜湯的感覺!

泡菜
泡菜
泡菜有六款,分別用一長碟盛著四款,另外雨款再分開盛載。長碟賣相頗為有趣,像是四個圓形黏在一起一般,可以很好的將四款泡菜分隔開來。六款泡菜如下:

硬豆腐

硬豆腐以些甜辣醬醃之,吃起來,味道酸酸辣辣,很開胃惹味,硬豆腐吃起來頗有豆番之餘亦很有嚼勁,食味相當討好。雖然辣度有點超越我所能忍耐的,但我本身又頗喜歡吃硬豆腐,因此還是硬著頭皮的吃下去了。

漬脆肉瓜

這款脆肉瓜似是用些麻油及辣椒漬之,但吃起來不太吃得出辣勁,帶點麻油香,不過我本身對脆肉瓜就不太感冒,因此對這款泡菜也不大有興趣就是了。

甜薯仔

甜薯仔應該是先用油泡過,才掛上糖醬,其實有點類似我們中國的拔絲,不過似乎就沒有我們的做得這樣出色了。薯仔有點粉爛,吃起來帶微甜,不過似有一股油膱味,這就有點倒胃口了!S小姐就是敬而遠之呢!

漬白蘿蔔絲

這碟湏蘿蔔絲味道相對很淡,是相對清淡的選擇,S小姐似乎就比較喜歡了。

辣白菜

最最最傳統的泡菜款式,白菜新鮮爽甜,味道相當有辣勁,其實味道不俗的,不過我有點受不了了。S小姐倒是吃得津津有味,因此這一碟就交由S小姐負責好了。

蛋餅

蛋餅一碟兩件,我想其實是類似日式的玉子燒,不過這年蛋餅顏色暗啞,而且偏淡黃色,加上質感看得出是頗為堅實,賣相就不怎麼突出的了,吃起來,坦白說,沒什麼味道,蛋味亦不甚濃郁,吃起來有點似是而非的感覺。S小姐也只吃了一口就沒吃了。

韓式菠菜沙律
這款韓式沙律看起來很清新宜人,菜蔬很新鮮,吃起來沙律菜蔬鮮爽,配以些新鮮多汁的車厘茄,吃起來很開胃,而且份量不少,頗予人驚喜;我和S小姐一向愛吃沙律,雖然看不出這款沙律韓式在那裡了,但還是很令人欣賞。

豬肉炒粉絲
豬肉炒粉絲用一長碟盛載,驟眼看,粉絲炒得乾身,粉絲晶瑩,配料除了豬肉,還有些紅蘿蔔絲等等;吃起來,味道亦很惹味,粉絲頗有彈性,充滿嚼勁!加上配料份量得宜,搭配起來同吃,味道很好!最重畏是這碟炒粉絲吃起來全沒油膩的感覺,吃著不會覺得很有負擔,吃光了,碟子也沒剩下多少油份,值得一讚!

海鮮豆腐湯
海鮮豆腐湯似是韓國菜中另一款熱門菜式,因為很多韓國菜館也有這道菜式,不過做得是否出色,又是另一回事。驟眼看,沒看得到太多配料在,只見到奶白色的湯水泛著縷縷輕煙。我負責舀湯,舀著舀著,也看得到很多餸料,除了主角豆腐外,還有鮮蝦,蜆、魷魚及大蔥等,份量頗多。最後我們每人各有兩碗,而且都舀滿餸料,份量不少。豆腐吃起來相當嫩滑,亦見豆香,配料豐富,大蝦份外爽口,湯底清甜味美,整個豆腐湯做的相當出色!

石頭飯
另一道最熱門的韓國菜式,石頭飯顧名思義以石鍋盛載,不過這裡更用上一木框架著石鍋,食客吃時不易碰到石鍋,是會比較安全的。石鍋飯與傳統的相類,太陽蛋居中,由豬肉、紅蘿蔔絲、菠菜、冬菇絲等,賣相精美豐富。S小姐嚷著要撈勻石頭飯,先添了點韓式辣醬,S小姐因我的關係不敢下的太狠,不過我知道沒有這石頭飯的靈魂,味道肯定大打折扣,因此我就再酌量添加了點,由S小姐將太陽蛋與辣醬以及飯撈勻而成。

石頭飯吃起來飯料軟硬適中,不會太乾,亦不會太爛,吃起來質感不俗。餸料多切成幼絲或粒狀,每一口都基乎可以吃到不同餸料,既可吃到不同的食味,不同的質感,而且感覺亦很豐富。飯粒吸引了太陽蛋的蛋黃,吃起來更見香口,最重要的是艷紅色的韓式辣醬,令石頭飯辛辣惹味,對於不太能吃辣的我,更是又愛又恨,既要忍受得了其辣,但又捨不得失去了其帶來的辛辣的刺激,實在相當矛盾,話說回來,這石頭飯還是做得相當出色的!

鳳梨牛肉
鳯梨牛肉,但看名字感覺有點像中式的小炒,牛肉在韓國是相貴重的食材,難不成這菜也是些矜貴的菜色?吃起來,牛肉腍軟入味,配菜當然有著菠蘿以及大量的洋蔥,吃起來味道帶甜,汁醬較厚,似是一道漫煮的菜色而非中式小炒般的爆炒,雖則欠了些鑊氣,但同樣小了點油膩,是一道很開胃亦很好下飯的菜色,相信小孩子會很喜歡的。

甜品
榛子蛋糕
甜品是一小件榛子蛋糕,吃起來榛子味道香濃,其實味道不錯,不過似略甜了點!如果可以吃到些較為韓式的甜品就更好了。

餐荼
餐茶
S小姐當然是點了一杯咖啡,而我則要了一杯熱奶茶。咖啡是即磨咖啡,茶是英式的早餐茶,咖啡與奶茶的淡奶均由自己調配,感覺良好。

Chum Chum味的裝潢甚具型格,坐位既有沙發,又有長椅,更有圓形大沙發,很難想像這是一間韓式食肆,店面頗大,但侍應人數不多,不過侍應服務還算週到,親切有禮,不過加茶添水可能就要較有耐心了。食物方面,水準不俗,特別是當中的海鮮豆腐湯,坊間要吃到有水準的海鮮豆腐湯著實不易,因此令我頗有印象,唯當中亦有參差者,就如韓國菜中不可或缺的前菜,泡菜就有可進步的空間了。餐廳以韓國人主理,菜色水準有高有低,但整體來說還算不俗,結帳也是兩人三百多個大洋,價格合理。但見其他客人有的吃燒肉,有的吃鍋物,那些器皿一看就知地道,頗有興趣來吃韓燒試試看。

昨為答謝S小姐的晚飯,最重要還是主角感到稱心滿意‧另外再一次多謝你的手信。

Berlin
餐茶
榛子蛋糕
Chum Chum味
2012-04-04 24 瀏覽
偶然進入餐廳, 侍應態度友善, 環境舒適, 食物賣相和質素不錯....炸醬麵- 好味, 不太濃, 份量夠石頭窩飯- OK, 略乾了少許咕嚕肉- 少了些肉汁, 尚可餐前四小碟.....超好味.....兩個人俾兩SET午餐仲有冷熱飲品, 無需加錢, 食完不會"趕客"最後我們取餐廳咭片, 個靚仔韓籍經理仲親自派佢自己張咭片俾我地呵....好有禮貌
炸醬麵- 好味, 不太濃, 份量夠

石頭窩飯- OK, 略乾了少許
咕嚕肉- 少了些肉汁, 尚可
餐前四小碟.....超好味.....兩個人俾兩SET
午餐仲有冷熱飲品, 無需加錢, 食完不會"趕客"
炸醬麵
咕嚕肉
蝦壽司
四小碟
2012-02-16 18 瀏覽
今年情人節男友選了食韓國菜.....入到去環境好靚。由於預早訂位,我們被安排座梳化位。這梳化位是自成一處的圓型梳化位...可以座4人的。我們身處這梳化位好有私人既感覺。我們2人叫了4碟食物 - 腩肉鐵板燒($95)。係我們張台放上鐵板,侍應即場燒比我們食。味道好正...尤其是用來點腩肉既醬。-秘製韓式烤豬大腸($120)。豬大腸辣辣地,好好味。可惜豬大腸比較少,d配料還多過豬大腸。-餃子鍋($250)。這個鍋份量好多的...見議燒左一陣就好熄火...否則d餃子,豬肉粒會老哂和碎哂。-芝士雞粒($130)。如果愛食芝士的fan一定要叫哩個...真係好正。而且佢夾有細細粒的年糕好有口感呀!除左食物環境正之外,侍應的服務都很有禮貌...如果不是她說餃子鍋好大份...我們可能會叫左好多食物最後可能食吾哂浪費就吾好啦!^^侍應大部份都是韓國人,餐廳播既歌係韓文歌...剛巧佢地播緊天國的楷梯主題曲和英文歌。
我們2人叫了4碟食物

2012-02-14
情人節
  • 芝士雞粒,
2012-02-07 38 瀏覽
這一晚,我們有幸獲得OR的電影票,可以觀看世紀末XX那一套3D電影。在這之前,我們訂了座來這裡晚餐,既要幫小妹KO團購,也順道去試新菜。店子位於美麗華商場的頂樓,starbucks的樓上,其實也很好找的。裝潢方面比較摩登洋化,有部分座位是梳化位,侍應也有很多不精通廣東話,相信部分是韓國人~ 價錢方面也與大部分的韓國餐廳一樣,主食大約$100餘一個,鍋物則要近$300.前菜沒有一般的八小碟,只有四小碟。小妹一向主力吃泡菜,覺得這裡的菜酸度夠但辣度略嫌太輕,反而前一晚吃hungry korean那個更好!那時去韓國旅行,最遺憾的是沒有機會吃炸醬麵! 人家說韓式炸醬麵甜甜的很好吃,小妹今次無論如何也要一試! 炸醬即是麵豉醬加豬肉碎,而麵則有點像我們的上海麵。這個對我們來說,味道有點過淡.. 麵豉醬味是有的,但由於沒有把煮麵的湯隔好,就把麵豉醬都稀釋了。評價一般,但未熄滅小妹對尋找韓式炸醬麵的決心~ 韓國天氣寒冷,因而有了鍋物/用石鍋盛著湯,吃起來既暖暖的,食物也不會太快變冷。平時要湯類的話都是要豆腐湯,今次MP要求試新湯,故來了個牛肉湯! 湯呈淡白色,味也是淡淡的,喝不出很濃的牛骨味。而牛肉

炸醬
和麵
韓國天氣寒冷,因而有了鍋物/用石鍋盛著湯,吃起來既暖暖的,食物也不會太快變冷。平時要湯類的話都是要豆腐湯,今次MP要求試新湯,故來了個牛肉湯! 湯呈淡白色,味也是淡淡的,喝不出很濃的牛骨味。而牛肉少得可憐,印象中只有2塊! 一如其他湯類,店方配上一個白飯,平時喝泡菜湯小妹都會喜歡吃一點白飯,不過對於這個沒有牛骨味的牛肉湯,整碗白飯都給了MP醫肚。
牛肉(碎)
全晚最好吃的食物終於出場! 這個芝士焗辣雞年糕是小妹的推介物~~ 泡菜汁煮雞柳,雞柳是一般的冷藏貨,但泡菜汁卻很醒胃! 那次在韓國旅行吃過量年糕後,小妹已經沒有主動點韓國年糕吃。今次附帶的年糕很糯,有"口趙"口,份量不太多所以小妹也很喜歡。只可惜MP嫌太辣,吃到一頭汗,所以小妹最後獨個兒完成... 辣度方面我不評價,只可以說是一般香港吃到的泡菜辣度,與在韓國吃到的仍有一段距離。
喜歡芝士
西化的韓國菜有其特別之處,就像那個芝士焗xx、炸雞等都非傳統韓菜。小妹認同在fusion菜方面店子是做得不錯的,但在傳統韓菜方面就稍失吸引力... 既然香港的fusion韓菜未盛行,小妹相信店子仍有生存空間,只是希望除了賣西化菜式、裝修外,可以加強一下傳統韓菜的煮功,這就可以吸引兩路客人~
2012-01-12
用餐優惠
團購
喜歡芝士
2011-11-26 12 瀏覽
進到這間餐廳,發覺有好幾枱客人都是韓國人,莫非食物是正宗的韓國菜!環境很舒服,有梳化位,可惜當天侍應表示有人訂了枱,所以不能坐,但我地食完,張枱都係未有客人到!!講到食物就有點貴,而味道都ok既,最好味就係炸蝦壽司!呢個餐前小食唔錯,甜蕃薯幾好味!海鮮料都幾足,味道ok啦!味道一般!我最喜歡食呢個,炸蝦幾脆,味道幾特別!

講到食物就有點貴,而味道都ok既,最好味就係炸蝦壽司
餐前小食
呢個餐前小食唔錯,甜蕃薯幾好味!
海鮮年糕
海鮮料都幾足,味道ok啦!
石頭鍋飯
味道一般!
炸蝦壽司
我最喜歡食呢個,炸蝦幾脆,味道幾特別!
2011-11-16
餐前小食
海鮮年糕
炸蝦壽司
因天雨關係,原本當日拍婚照的,也要被逼延遲。但這卻讓我有機會出外獨自一行。到了尖沙咀美麗華廣場,原本打算吃印度菜的,結果卻被一間新派的韓國菜館吸引了,而且午餐價錢相宜,結果捨「印度」而選「韓國」美食!一坐下,立即有四道配菜奉上:很快點了一個泡菜豆腐湯,是很傳統的韓式家常菜。湯底開胃,材料豐富,但又多菜少肉,是一道健康又醒胃的美食。我自己食時加了韓國麵豉醬,將味道進一步提升。很快便吃完了這道午餐,留下來的,卻是不斷的回味!
因天雨關係,原本當日拍婚照的,也要被逼延遲。

一坐下,立即有四道配菜奉上:
四道前菜
很快點了一個泡菜豆腐湯,是很傳統的韓式家常菜。
午餐:泡菜豆腐湯
湯底開胃,材料豐富,但又多菜少肉,是一道健康又醒胃的美食。

我自己食時加了韓國麵豉醬,將味道進一步提升。
韓國麵豉醬和辣椒醬
很快便吃完了這道午餐,留下來的,卻是不斷的回味!
2011-11-18
四道前菜