2023-07-21 70 瀏覽
之前同朋友去了屯門巿廣場食日本菜,朋友就介紹我食這一間,裝修上雖然只是平平無奇!但食物質素出奇地有驚喜!令人有一種喜出望外的感覺!價錢亦很親民!真係好難得!希望可以再有機會食到!
2022-09-03 1042 瀏覽
舖嘅位置唔多起眼,其實佢開咗好耐,但每次諗去邊度食都醒唔起呢間,今日終於去試試。飯以為好細碗,目測又真係以為好少,但其實份量係足夠飽肚嘅,大阪牛肉好淋,好入味,鰻魚飯都好好味,可以揀汁嘅份量。鰹蒜味噌漬味道較濃,醃漬過毫無蒜頭嘅辛辣,好好味。佢嘅燒物偏啖口,所以食到食材嘅原味道,雞肝燒得比較乾身,所以外皮有啲硬,牛舌啱啱好,內有肉汁,好味。燒飯團🍙有飯焦好香脆,好香,值得一試。

,鰻魚飯都好好味,可以揀汁嘅份量。

鰹蒜味噌漬味道較濃,醃漬過毫無蒜頭嘅辛辣,好好味。

燒飯團🍙有飯焦好香脆,好香,值得一試。

2022-09-03
2022-08-05 1153 瀏覽
食物普通,份量又少,唔明點解有咁多好評!當晚點了2人餐,到了真的嚇窒,份量少得淒涼,但成$400,真的不值,跟餐飲品只是一杯普通到唔普通的茶,燒物都是份量極細,食物質素比普通更普通,好難再有下次因為太麻麻相片都唔想影
食物普通,份量又少,唔明點解有咁多好評!
因為太麻麻相片都唔想影
2022-07-02 1613 瀏覽
係屯門就試下呢間平時經過都超唔覺眼嘅居酒屋~真心行開屯市都唔知佢係邊到,都揾左一陣✨胡麻蕃茄就係蕃茄切左粒再加平時食開嘅胡麻醬,普普通通嘅一個前菜✨鯖魚飯燒過嘅鯖魚係幾香嘅,幾啱送飯食😂煎得都唔錯嘅,係差咁啲汁,食落有少少乾左啲~✨飯團燒飯團有驚喜~🍙有啲飯素係面,再加埋燒汁去煎,有少少飯焦嘅香口👍🏻中間就軟軟嘅,係唔錯嘅✨芝士年糕勁愛食年糕嘅肥米點會唔叫,最愛食煙韌有咬口嘅野👍🏻個年糕中間有好多芝士,外面燒到脆脆地,真係外脆內軟嘅口感不過食左好少野都已經差唔多兩舊水,真係少貴,因為叫左個set dinner,但食物真係冇咩特別🥲性價比唔太高#chitachinomi 📍 屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖

✨胡麻蕃茄
就係蕃茄切左粒再加平時食開嘅胡麻醬,普普通通嘅一個前菜

✨鯖魚飯

✨飯團

✨芝士年糕

#chitachinomi
📍 屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
2022-06-14 1366 瀏覽
今日同朋友一齊考完試,好彩係online exam,一定pass呀!咁開心緊係要搵啲好野食下慶祝下啦帶左朋友黎呢間Chi tachinomi,之前成日路過見到覺得裝修得好靚好有日本風,一直都想黎試下入到去坐,都好寬敞,牆上啲畫都好靚好有心機我地中午黎到,可以叫定食,叫一個主食跟小食同飲品我同朋友不約而同地揀左牛肉飯,不過大家又想試下唔同野食,所以我就叫左個日本咖啡牛肉,朋友就揀左大阪牛肉牛肉勁軟身,一咬就斷,有時食牛肉最怕好似食香口膠咁,但呢到啲牛肉肉質一絲絲咁,好好味跟餐我地叫左牛舌同玉子燒,牛舌好實好爽口,好味玉子燒同日本食個啲有得比,都係好實淨,而且蛋味好濃郁,唔錯最後飲品有凍麥茶,好香好消滯,仲有得續杯添

入到去坐,都好寬敞,牆上啲畫都好靚
好有心機

我地中午黎到,可以叫定食,叫一個主食跟小食同飲品

跟餐我地叫左牛舌同玉子燒,牛舌好實好爽口,好味

玉子燒同日本食個啲有得比,都係好實淨,而且蛋味好濃郁,唔錯

最後飲品有凍麥茶,好香好消滯,仲有得續杯添
2022-06-14 893 瀏覽
📍 CHI Tachinomi #屯門🏆細鰻魚飯鰻魚肉質爽口,燒到焦香食唔到魚骨。珍珠米口感煙韌,多啲鰻魚汁送飯更佳😆🏆細大阪牛肉飯呢度嘅牛肉似牛腩,非常嫩身,肉汁香濃,即使是細碗份牛肉都好足料,啖啖肉!🥰🏆鹽燒牛舌厚切牛舌味度濃郁,一口份量放入口,非常爽脆,唔會韌🤩 要一人一串😍🏆錦爽雞雞髀肉🍗錦爽雞來自愛知縣,利用獨特的焦木酸飼料培養,所以食落係特別嘅雞香味。而炭燒味絕對係串燒嘅精髓☺️ 雞肉好爽又juicy✨🏆玉子燒枱枱都order嘅玉子燒,甜甜地,有蛋香,軟綿綿,小朋友一定like😋⭐️CHI Tachinomi (屯門市廣場)⭐️屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
📍 CHI Tachinomi #屯門

🏆細鰻魚飯

🏆細大阪牛肉飯

🏆鹽燒牛舌

🏆錦爽雞雞髀肉🍗

🏆玉子燒

⭐️CHI Tachinomi (屯門市廣場)
⭐️屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
2022-06-11 540 瀏覽
見到咁多好評諗着試下 點知d串燒又燶又成大陣gas味 埋單2個人要600蚊, 懷疑openrice d好評係打手,中哂大伏,唔會再去,搞唔掂,想試中伏人士可試,不了不了
#chuchu食在屯門📍 CHI Tachinomi🐷曾經都住過下屯門都唔知原來有呢間居酒屋,可能佢係屯市嘅角落位!入到去環境好舒適,平日又冇乜人,燈光偏暗,適合夜晚過嚟傾下偈飲下酒食下飯!—————————————————————❣️ 晚飯套餐 $168前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品🍅胡麻番茄蕃茄仔加啲麻醬,好開胃!🍱鰻魚飯 +$20望落係有啲細碗嘅,但係份量其實又唔算小,珍珠米滿滿一碗,口感煙韌,面頭鋪滿鰻魚,厚肉有彈性,不過小心魚骨喔!燒到有焦香,魚香出曬黎,不過🐷覺得有少少少少腥!🍄香菇燒到表面有啲乾,但係咬落去係好juicy的!🍳玉子燒甜甜地,燒玉子面頭有炭香味,入面仲好濕潤🍺三得利白生啤 +$30生啤就係好味!泡細又密,口感好正!❣️ 晚飯套餐 $168前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品🧄鰹蒜味噌漬望落一點都不討好,但朋友停唔到口,係咁叫🐷試,話冇乜蒜味,甜甜地🌝🐮大阪牛肉飯好好食!牛肉鋪滿個碗面,唔係用肥牛!係類似牛腩咁,一嚿嚿,煮到好淋!超多牛肉汁,滲落啲飯到,好食!🥬秋葵上枱嗰陣時仲岀煙,熱辣辣,不過略嫌燒得有啲燶🐔京蔥雞脾肉雞髀肉夾住京蔥,京
#chuchu食在屯門
📍 CHI Tachinomi
❣️ 晚飯套餐 $168
前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品
🍅胡麻番茄
蕃茄仔加啲麻醬,好開胃!
🍱鰻魚飯 +$20

🍄香菇
燒到表面有啲乾,但係咬落去係好juicy的!
🍳玉子燒
甜甜地,燒玉子面頭有炭香味,入面仲好濕潤
🍺三得利白生啤 +$30
生啤就係好味!泡細又密,口感好正!

❣️ 晚飯套餐 $168
前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品
🧄鰹蒜味噌漬
🐮大阪牛肉飯

🥬秋葵
上枱嗰陣時仲岀煙,熱辣辣,不過略嫌燒得有啲燶

🐔京蔥雞脾肉
雞髀肉夾住京蔥,京蔥好香!雞肉醃到有啲甜甜哋,燒到好嫩!
🍺三得利黑白生啤 +$30
Suntory啤酒出名超綿密泡沫,黑啤溝白啤,冇黑啤咁苦,易入口!
不專業評分
👅好味指數:7/10
💰性價比:6/10
👍🏻推薦:7/10
—————————————————————
🏡地址: CHI Tachinomi (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
👉🏻仲有中環分店!
#chuchu食日本野
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-05-31

@chitachinomi 諗住食日本野就揀間新野試下,唔係撞正Lunch Time就唔使等好耐😆😆佢個裝修有兩層好特別😲加上d日式掛畫好有feel, 男朋友最鍾意隻肥老虎🐯🤣我地叫咗兩個全日套餐$168,有前菜、小食、飲品、主菜,有D就要另加錢啦🤑🤑總結都唔差既,如果係夜晚黎食串燒飲杯野個Feel都唔錯冰菜沙律🥗男友激讚個冰菜,因為坊間好少有,而佢呢個冰菜做到啱啱好🙌🏽🙌🏽面頭仲有D冰,但唔會話好凍凍親鹽燒牛舌(+$20) 都唔錯既有牛味,我見隔離枱都有人Encore🤣🤣📍CHI Tachinomi (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖

@chitachinomi

冰菜沙律🥗

鹽燒牛舌(+$20)
都唔錯既有牛味,我見隔離枱都有人Encore🤣🤣

📍CHI Tachinomi (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
2022-06-03 202 瀏覽
CHI Tachinomi(Tuen Mun)好耐冇食過日本居酒屋🏮 位於屯市嘅哩件日式居酒屋氣氛幾唔錯😙😙 幾啱約埋三五知己食飯吹水💦 不過食物質素就要好視乎當日嘅情況啦🤫⌖ 晚飯套餐(前菜 + 飯類 + 串燒A + 串燒B +飲品)💰$168今次帶咗兩個晚飯set 性價比就一般🤭 以下會逐一介紹兩個set分別食咗啲咩💭Set 1:胡麻番茄🍅 + 鰻魚飯(另+$20)+ 香菇🍄 + 京蔥雞脾肉🐔 +玄米茶(熱)胡麻蕃茄作為前菜正常發揮 鰻魚飯就好有驚喜🤤 味道適中 唔會過鹹🤫 香菇作為串燒就真係非常普通 根本就係烚出來 冇經過任何調味🤕 失望!京蔥雞脾肉燒得麻麻 雞肉偏老 調味就還好 飲品方面玄米茶就冇咩特別喇~Set 2:冰菜沙律🥗 + 大阪牛肉飯🐮 + 秋葵 + 鹽燒牛舌(另+$20)+ 麥茶(冷)冰菜沙律同樣係用胡麻醬調味嘅 口感幾特別 推薦試下😗😗 大阪牛肉飯就真係嚇你一跳 開頭果一碗以為食緊豬軟骨飯。。😅😅 後尾我哋見到隔離枱嘅同我哋好唔一樣 同店員講返先知我地呢碗係煲底貨😟 所以全部都係煮到好老嘅牛肉碎🥶 好彩最後都食到真正嘅大阪牛肉係咩一回事 食落好嫩身 配埋個非常濃郁
CHI Tachinomi(Tuen Mun)

💰$168

冰菜沙律同樣係用胡麻醬調味嘅 口感幾特別 推薦試下😗😗 大阪牛肉飯就真係嚇你一跳 開頭果一碗以為食緊豬軟骨飯。。😅😅 後尾我哋見到隔離枱嘅同我哋好唔一樣 同店員講返先知我地呢碗係煲底貨😟 所以全部都係煮到好老嘅牛肉碎🥶 好彩最後都食到真正嘅大阪牛肉係咩一回事 食落好嫩身 配埋個非常濃郁嘅牛肉汁真係冇得頂😭😭 不過對於舖頭點解會俾啲煲底貨比客人真搞唔明😰😰 串燒嘅秋葵表現普通 鹽燒牛舌就燒得唔太均勻 一啲焦黑嘅部位會食到苦味😥 同樣都係調味一般 如果隔離有鹽作為調味會更好~ 麥茶同樣係正常嘢

⌖ 吉列蠔🦪
💰$68
額外嗌咗左個炸物 吉列蠔配埋沙律醬味道唔錯 加少少檸檬又幾開胃☺️ 不過蠔就偏細隻 炸衣略厚🙌🏻

☻ 回頭指數:6 / 10 (一開頭碗大阪牛肉飯真係扣好多分。。💔)

#Fatshit_ami #Lunchtime #屯門美食 #日式美食 #香港美食 #食好西 #日式居酒屋 #居酒屋美食 #胡麻蕃茄 #冰菜沙律 #鰻魚飯 #大阪牛肉飯 #京蔥雞脾肉 #鹽燒牛舌 #吉列蠔
話說小弟生日,約埋朋友一齊坐底食餐飯,屯門呢間chi行過幾次都未試過,又見到咁多好評,就1於試下係咪咁好先。6點半到左,無book位既情況下要攞飛等等,大約等左30分鐘就入得,入面坐位唔多,數埋無10張枱,但有張吧枱。坐底睇左陣餐牌每人都叫左個set,再另外加d炸物串燒咁,個set係1份前菜加飯,再加1串齋串燒同1串肉類串燒,上菜果陣由於個個都肚餓食左先,有d都事後先記得影相。頭盤簡左個磯煮飽魚,凍盤都保留到飽魚本身既鮮味,無特別調味,唔錯。串燒有d上到枱都食左,推介個豬腩片包提子,咸中帶甜好清新。呢份燒牛肉粒就略為失色,肉質鞋口有d食豬潤既感覺。燒香菇都好好食,多d醬汁就更好。跟飯選左鰻魚飯同牛肉飯,比較普通,如果汁水再多返dd就好。吉列炸蠔都正正常常炸竹夾魚同平時d炸魚柳差唔多,感覺燒會好食d。最後黎個燒菠蘿結尾,菠蘿夠甜燒得岩岩好,呢張相係食完先影既,得返塊皮。總結黎講整體尚算ok,款式如果再多d選擇會更好,當日去到有好幾款食物都話賣晒了,侍應既服務都唔錯,有2次漏左野無黎追1追都好快上到枱。

串燒有d上到枱都食左,推介個豬腩片包提子,咸中帶甜好清新。

呢份燒牛肉粒就略為失色,肉質鞋口有d食豬潤既感覺。

燒香菇都好好食,多d醬汁就更好。

跟飯選左鰻魚飯同牛肉飯,比較普通,如果汁水再多返dd就好。

吉列炸蠔都正正常常

炸竹夾魚同平時d炸魚柳差唔多,感覺燒會好食d。

最後黎個燒菠蘿結尾,菠蘿夠甜燒得岩岩好,呢張相係食完先影既
,得返塊皮。

• 豬腩葡萄卷
  • 磯煮鮑魚
2022-05-06 256 瀏覽
餐廳有大落地玻璃 但同時間分左兩層 佈局幾特別入餐廳落樓梯去下一層 上層係串燒吧檯位置 下層就係充滿日本風情既居酒屋燈光比較昏暗 好適合放工過黎飲番杯relax🐟鰻魚飯(細)$78鰻魚飯份量其實又唔算好細碗珍珠米滿滿一碗 珍珠米口感煙韌鋪面既饅魚厚肉有彈性無骨 鰻魚燒到焦香 魚油香十足 加上蛋絲作大推!🐂鹽燒牛舌$48厚切牛舌 彈力有咬口恰到好處的鹽味 調味調得剛剛好 大推!🧀芝士年糕$32芝士年糕外脆內軟 軟心芝士口感一流都係大推!(本人私心鍾意食芝士年糕)燒三文魚鰭$68燒得岩岩好 味道正常燒鵪鶉蛋$28不過不失🫘枝豆$38份量唔少 味道正常🍺三得利白生啤42Suntory啤酒超綿密泡沫 啤酒大大杯易入口CHI Tachinomi 📍屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖💰人均$200✅加一
餐廳有大落地玻璃 但同時間分左兩層 佈局幾特別
燈光比較昏暗 好適合放工過黎飲番杯relax

🐟鰻魚飯(細)$78
鰻魚飯份量其實又唔算好細碗
珍珠米滿滿一碗 珍珠米口感煙韌
鋪面既饅魚厚肉有彈性無骨
鰻魚燒到焦香 魚油香十足 加上蛋絲作大推!

🐂鹽燒牛舌$48
厚切牛舌 彈力有咬口
恰到好處的鹽味 調味調得剛剛好 大推!

🧀芝士年糕$32
芝士年糕外脆內軟 軟心芝士口感一流
都係大推!(本人私心鍾意食芝士年糕)

燒三文魚鰭$68

📍屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
💰人均$200
✅加一
2022-04-22 196 瀏覽
我哋二人等咗差唔多45分鐘,門口三pair三人,得我地一pair二人,放晒三人枱入去先,明明賣左單出嚟出咗三pair二人,問店員仲要等幾耐,佢話按拎飛時間入,明明睇住一張三人枱遲過我地拎飛,早過我哋入。我明白一張枱最多可以坐四個人 當然用盡對生意最好,但係叫二人枱嘅人無了期等 絕對係唔公平。因為問到職員 佢都仲要講大話呃我哋,明明親眼見着遲啲飛都早入過我哋,最後我哋等咗45分鐘都嬲到決定唔入去食。唔排除佢啲嘢可能好好食,但處理手法好有問題。
我哋二人等咗差唔多45分鐘,
門口三pair三人,得我地一pair二人,
放晒三人枱入去先,

明明賣左單出嚟出咗三pair二人,

問店員仲要等幾耐,佢話按拎飛時間入,
明明睇住一張三人枱遲過我地拎飛,早過我哋入。

唔排除佢啲嘢可能好好食,但處理手法好有問題。
2022-03-23 295 瀏覽
日本嘢要食一定要黎食呢間,屯門唯一必食日本菜😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍冰鎮鮑魚爽口彈牙又入味,真係超正!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍三文魚鰭燒得岩岩好,調味正😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍燒蠔又係勁鮮甜,必食🥰🥰🥰🥰🥰🥰雞皮牛舌燒得岩岩好,口感一流又入味🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰玉子燒又係勁靚勁好味,一定要試😍😍😍😍😍😍😍

冰鎮鮑魚爽口彈牙又入味,真係超正!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

三文魚鰭燒得岩岩好,調味正😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

燒蠔又係勁鮮甜,必食🥰🥰🥰🥰🥰🥰

雞皮牛舌燒得岩岩好,口感一流又入味🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

玉子燒又係勁靚勁好味,一定要試😍😍😍😍😍😍😍
2022-03-17 234 瀏覽
久違嘅堂食2點來到呢度係可以包場得我同個仔喺度食感覺真係衛生安全我仔食佢出名嘅大阪牛肉飯按個人喜好(多汁少飯)我就食咗飯團秋葵同埋玉子燒個飯團嘅味好豐富,燒嘅焦脆程度剛剛好玉子燒係彈口同埋甜味足秋葵上枱嗰陣時重岀煙真係熱辣辣食落好清新爽脆我仔話啲牛肉唔夠汁但啲牛肉係好食㗎場內嘅設計都非常日本播嘅日本歌都係輕快聽到都青泰左食緊係自由嘅味道叫咗一杯凍麥茶都幾香但唔夠回甘咁耐冇食過串燒呢間方便就腳價錢又平性價比算係咁👏🏻👏🏻👏🏻
久違嘅堂食
2點來到呢度係可以包場
得我同個仔喺度食
感覺真係衛生安全
我仔食佢出名嘅大阪牛肉飯
按個人喜好(多汁少飯)
我就食咗飯團秋葵同埋玉子燒
個飯團嘅味好豐富,燒嘅焦脆程度剛剛好
玉子燒係彈口同埋甜味足
秋葵上枱嗰陣時重岀煙