2017-05-27 1538 瀏覽
今日天氣好好,太陽伯伯出來了,趁著今日有空入西貢搵野食。今晚入西貢釣墨魚,早到了碼頭,hea行市集,沿途被我發現左一間小店,有得食fish n chips , 於是我立即點個fish n chip, 小的一份,一人份量也剛剛好呀!店員服務很貼心,態度很熱情,推介炸魚薯條送啤酒一流。店員送來一份炸魚,坐在海旁享受海風,真是一大享受,炸魚是由新鮮魚制成,粉醬好薄,入口好香同鬆化,咬下去時,魚肉好嫩,好多汁,配上他他醬,是絕配呀。媽呀,真的好好味,如果加多檬檸汁一齊食,無飽肚感。薯條由新鮮的薯仔制成,入口香好炸得剛剛好。
今日天氣好好,太陽伯伯出來了,趁著今日有空入西貢搵野食。

店員服務很貼心,態度很熱情
,推介炸魚薯條送啤酒一流。

2017-05-27
2017-05-16 1099 瀏覽
早兩日喺Facebook見到介紹西貢美食,於是一放假就入咗西貢逛下街周圍食吓第一間就去咗人地推介話最好食嘅炸魚薯條雖然鋪頭地點比較入,唔算大街大行, 不過都坐滿晒人而每一台幾乎都有叫炸魚薯條我哋兩個人叫咗兩條魚份量$80 其實價錢都唔算平,因為份量唔多一上枱已經聞到好香,炸魚食落非常香口外表炸到脆卜卜,不過裏面係新鮮嘅魚肉而且非常嫩滑,完全唔覺有炸過配埋獨家製嘅沙律醬,非常好味因為嗰醬實在太好味,所以我忍唔住問侍應拎多一大碟比我,味道同出面食嘅好唔同非常特別,同炸魚薯條完全係perfect match

第一間就去咗人地推介話最好食嘅炸魚薯條
雖然鋪頭地點比較入,唔算大街大行, 不過都坐滿晒人
而每一台幾乎都有叫炸魚薯條

我哋兩個人叫咗兩條魚份量$80
其實價錢都唔算平,因為份量唔多

一上枱已經聞到好香,炸魚食落非常香口
配埋獨家製嘅沙律醬,非常好味
非常特別,同炸魚薯條完全係perfect match

黎到西貢今日既第2個食點~餐廳食野空間主要係室外,成間舖風格似溫馨既家庭式士多~炸魚薯條!炸皮薄、乾身、脆、魚冇雪味、舊魚滑得黎有口感!切開係可以成功切到一舊舊,炸皮唔會同d肉分散~ 身為一舊炸魚基本上有哩幾點已經冇得輸!🤤 不過略嫌味道偏咸,以致我好努力品嚐舊魚想知到底有冇魚味都品唔到😂小食黎講,如果未食過可以一試!但未好食到需要翻兜,下次反而想試下店內其他食物,好似評價唔錯,有機會再分享!🌝
黎到西貢今日既第2個食點~

餐廳食野空間主要係室外,成間舖風格似溫馨既家庭式士多~

炸魚薯條!

2017-04-15
週日就要是要到處逛逛~今天一家三口👫🐶到西貢閒逛,食,Hea。朋友早前話想去西貢,睇下有乜美食,post咗另一間店,見D食評一般。星期日有空,咁我地一家三口做先頭部隊先,所以響openrice做下功課,見另一間食評👍🏼,OK!去試下先😁果然不負所望!今日晏咗出門口,去到時差不多2點,店內滿座,要排隊,專程黎到,見只排3張枱,就破例等下!一坐底,當然要叫人氣食品"炸魚薯條"啦!再點多個忌廉汁煮青口,老公再追加一個忌廉蘑菇湯!炸魚薯條,好味外層粉槳好薄,但內裏魚肉好嫩,雖然係雪藏貨,但一啲雪味都冇,做得好好👍🏼忌廉汁藍青口!可惜煮得太耐,啲肉縮到好細粒不過仍然食到新鮮鮮味,個汁好濃好正,建議order埋蒜蓉飽沾汁食,一流👍🏼忌廉蘑菇湯!啲菇打碎哂再加忌廉煮,好香好濃菇味👍🏼雖然沒有華麗檯椅,但店內乾淨舒適!會再幫襯👍🏼
週日就要是要到處逛逛~
炸魚薯條🐟🍟
忌廉煮青口
忌廉蘑菇湯
忌廉蘑菇湯!啲菇打碎哂再加忌廉煮,好香好濃菇味👍🏼

雖然沒有華麗檯椅,但店內乾淨舒適!會再幫襯👍🏼
炸魚薯條🐟🍟
忌廉煮青口
忌廉蘑菇湯
2017-01-29 1125 瀏覽
假日到西貢亂逛, 突然遇到朋友所以隨便找個地方坐下來聊聊在西貢海旁的都是食海鮮的餐廳, 一直向前走就會看到這間西式餐廳我們就簡簡單單的叫了一碟炸魚薯條跟啤酒先來杯啤酒Boddington是英國啤酒雖然是蜜糖啤酒, 但味道不是很甜, 容易入口, 啤酒泡也很滑炸魚薯條 (大)等了十至十五分鐘, 有三塊炸魚, 很燙, 魚肉夠水份不乾身, 沒有雪味, 肉質好嫩滑薯條是扁形, 味道普通, 沒什麼薯仔香味輕輕鬆鬆對著海邊吃個下午茶, 心情很好
假日到西貢亂逛, 突然遇到朋友所以隨便找個地方坐下來聊聊

我們就簡簡單單的叫了一碟炸魚薯條跟啤酒
先來杯啤酒
Boddington是英國啤酒
炸魚薯條 (大)
等了十至十五分鐘, 有三塊炸魚,
很燙, 魚肉夠水份不乾身, 沒有雪味, 肉質好嫩滑
薯條是扁形, 味道普通, 沒什麼薯仔香味
輕輕鬆鬆對著海邊吃個下午茶, 心情很好
2017-01-29
$82.5 (下午茶)
2017-01-02 764 瀏覽
對於呢間餐廳,食物價錢唔算平,但味道真係好一般,青口唔入味,餐牌小選,豬手賣晒,職員態度超差,落單時無心做野,完全不值得浪費時間去食,唔值得有咁高評分,不推介大家去試
2017-01-02
2016-11-20 1431 瀏覽
假日遊西貢,除左海鮮,特別想食西餐嘅~沿住海旁行,見到呢間餐廳,一睇到個名--- Camden Town同英國underground嘅標誌, 喺英國讀書嗰幾年啲回憶即刻浮晒出來, 好懷念啊~呢間餐廳出名fish n' chips, 某旅遊雜誌都介紹過架,於是一試~餐廳本身座位有限,門口有帳篷加設枱櫈,不過食客都係源源不絕枱接枱,所以都要有心理準備等位需一定時間,加上樓面得兩位店員,你會見佢地忙到你都唔好意思催佢地,所以等食,都要耐心啲,而餐廳都好均真咁寫明食物要時間烹調,起碼要等30分鐘,要食就唔好催。今日雖然唔熱,但是始終未到冬天,老闆好貼心咁喺每張枱後面加設座地風扇緩緩地吹風,令大家食住炸野都唔會覺得好熱。招牌菜,炸魚薯條,有大份(三件魚)同細份(兩件魚)任君選擇。新鮮熱辣~外層香脆,炸漿不會過厚,跟魚柳肉緊貼唔甩殼,唔會皮肉分開,好好味。魚柳肉味豐富,肉質滑溜好新鮮又唔腥,感覺唔係用frozen fillet.薯條係厚實形,雖然唔係我杯茶但係都好新鮮。最正係有香港少人用嘅salt and vinegar, 呢個配搭都係去左英國讀書先知, 好英國啊~芝士焗大啡菇大啡菇+芝士+煙肉粒
假日遊西貢,除左海鮮,特別想食西餐嘅~

芝士焗大啡菇

大啡菇+芝士+煙肉粒, 根本就係無敵,仲要熱辣辣喺焗爐拎出來,唔會唔好食啦~要讚嘅係,餐廳懂得隱惡揚善,保留到大菇嘅菌香和水份但唔會過濕,亦沒有菇菌嘅草腥味,適量配搭芝士煙肉,味道不會過咸,讚啊
黑松露白汁野菌意粉

扁意粉配搭白汁雜菌,口感一流,加入黑松露醬散發獨有香味,只係略嫌過於辛辣,唔知係咪一時重手落多左pepper呢?

總體算唔錯,坐門外仲可以帶埋狗仔一齊來添架
2016-11-20
2016-10-16 1090 瀏覽
Was curious about the overwhelming positive comment on their fish n chips, so decided to give it a try. No joke, it's the best fish n chips I have ever had! Thin but crispy crust, juicy fish, strong flavour, tasty homemade tartar sauce or you can choose malt vinegar. Also tried the mussels with garlic bread which was another crowd pleaser. Definitely in love of this little restaurant and will return for sure.
Small  fish  and  chips
White  wine  cream  sauce  mussels
2016-10-15
Small  fish  and  chips
  • Fish  n  Chips
2016-10-13 738 瀏覽
逢假日很多人會去西貢登船遊船河或食海鲜,迫得人山人海,水泄不通,小有留意靠岸景色。今天闲日人比较少,就可選个地方来个浪漫下午。此店需少五藏俱全。有景有飲也有吃。供应不同種類啤酒又有精美小食。忌廉奶油煮青口,材料是法國空運新鮮青口,配合大廚調配的忌廉奶油汁,原全做出奶香青口鮮甜的口感。Fish & Chips: 厨司堅持用上等鱼柳,沾上薄薄的炸槳,做到外脆内軟,跟上金黃色的薯條,来一啖冰凍啤酒,吸一囗新鲜清凉空气,清風送爽,不亦悅乎!
2016-10-11
自英國回來, 對英倫的東西都格外留戀人地入西貢食新鮮海鮮. 我就去食急凍魚 ahhaahCamden town門面同人流都被隔離同樣賣fish n chips 的舖頭比下去. 不過camden town 既fish n chips 堅•好味!炸粉薄, 魚柳炸得香脆. 而且炸完仲好嫩滑, 唔會又老又乾. 最好係可以只點fish, 唔要chips!另外食左個truffle sauce pasta. 份量很大味道就不過不失喇.去camden town...食魚喇! 一定要食魚!!! 最後我地食到想唔要薯條加多條魚呢~~
自英國回來, 對英倫的東西都格外留戀
人地入西貢食新鮮海鮮. 我就去食急凍魚 ahhaah

Fish  n  chips

下午茶
Fish  n  chips
2016-06-21 1142 瀏覽
連續幾個星期日既假期都係係雨中渡過, 攪到乜野節目都冇, 今個星期日, 陽光總於出黎同我地玩啦! 老公話入西貢走返轉! 入到去, 唸住去返好多野食個條街行下睇下有咩新舖! 眼見好多舖頭都已經冇左, 新開既又唔多吸引, 我記得好耐之前同老公入黎食海鮮時, 見到哩間食炸魚薯條, 所以就行左個黎哩邊!舖頭好細,  大部份都係坐出面, 其實咁熱都幾辛苦, 但係黎得西貢就通常都係咁, 大部份餐廳都係坐外面, 佢每張枱都有一把風扇, 但係坦白講, 把風扇幫助不大....因為都係家庭式小店, 差不多全家人一齊打理, 所以人手有限, 大家等食物既時間可能要比較有耐性, 切記"催...催...催...", 我見佢餐牌係咁寫! 好好彩, 我地等食物既時間絕對可接受!因為天氣太熱啦...都唔想食太多野, 我地叫左炸魚薯條(細) - 兩條魚, 魚既大細差不多, 個炸漿唔會話好厚, 魚肉都好新鮮, 薯條係粗身個隻, 一般般啦..不過, 個他他醬點魚柳好正!牛肉漢堡加芝士, 個麵包有啲似嘉X既麵包, 芝士普通貨仔, 塊牛肉JUICY, 食落就好似以前細個食既平民版牛肉漢堡既味道! 但係哩度賣既價錢唔平民囉, 我亦

牛肉漢堡加芝士, 個麵包有啲似嘉X既麵包, 芝士普通貨仔, 塊牛肉JUICY, 食落就好似以前細個食既平民版牛肉漢堡既味道! 但係哩度賣既價錢唔平民囉, 我亦明白係西貢區咁既價錢係正常!
2016-06-19
2016-04-08 1058 瀏覽
復活節假果時,突然戚起條癮走咗去西貢玩番日。咁啱又比我見到有人介紹呢間餐廳,咁就不如試試喇。我都好鍾意食 Fish & Chips,家下都唔係咁易搵到有好食,又唔太貴嘅。呢度係就係遠咗啲,不過放假嚟行吓,食下fish & chips都幾好呀~我都幾鍾意佢哋嘅炸魚,炸得夠脆,但係粉漿又唔太厚,食完唔會覺得好漏。個炸魚入面仲好juicy,真係幾好食。 薯條都唔錯,係我鍾意嘅wedge, 都炸得好夠乾身,入面都好fluffy。另外仲食咗黑松露蘑菇意粉,雖然唔算好平,但係都有唔少黑松露,菇味又好夠,因為用咗大啡菇,唔錯唔錯沙律就正正常常,啲菜都好新鮮,好crispy, 無話濕笠笠,幾清新。火腿嘅鹹香,帶少少油。青口,都好好味,嗰啲汁真係好正,好味道得返啲汁都仲一羹羹咁飲。小店心機製作!我食緊果時都仲有好多人嚟排隊架
復活節假果時,突然戚起條癮走咗去西貢玩番日。

咁啱又比我見到有人介紹呢間餐廳,咁就不如試試喇。

小店心機製作!我食緊果時都仲有好多人嚟排隊架
2016-03-28
2015-12-06 1192 瀏覽
我份人好怕熱氣,所以食炸物之前,必須會諗過度過,覺得值得犧牲先會食。而Camden Town既炸魚薯條,就係其中一道經過我精密既計算之後,仍然覺得值得犧牲既熱氣美食。Camden Town(肯頓市集)本身係英國既地方,所以西貢既呢間餐廳,都明顯都係提供英式食物,最出名既係牛肉漢堡bell同炸魚薯條。餐廳位於海傍街,只要向住海鮮牌坊繼續向入面行就會搵到。同出面嘈喧巴閉既海鮮檔好唔同,Camden Town好靜局,兼對正無敵海景,如果假日想黎西貢hea、舒舒服服咁休息下,可以黎呢度揀個戶外座位,叫番D小食。必點牛肉包($35)。包中間既牛肉並唔係買番黎既掟死狗漢堡扒,而係新鮮手打牛肉,加上洋蔥粒調味,好juicy;麵包經過烤焗,好脆;我通常會加片芝士($5)添,鹹鹹地又有營,好味!黎到「英國」,又點可以唔試炸魚薯條(細既兩件魚$70;大既三件魚$100;之後想再多舊魚,每舊$25)?炸魚薯條外層炸到好脆,入面既魚好滑,好味到無倫;醬料係他他汁(簡單可以理解為洋蔥沙律醬),酸酸甜甜,好開胃,呢個醬真係好好味,我仲鍾意用佢黎點薯條,所以要慳住食,因為再要他他汁係要每碟收費既($10)。除他他汁

除他他汁,我仲會點多個青豆蓉($15),其實製法好簡單,就真係將青豆打成蓉,無乜調味,但就正正係咁,保留左青豆既原味,我好鍾意呢種味道,感覺好清新健康。
平時我會叫燒魷魚,係用原條魷魚去燒,好厚肉,有鮮味,不過有無得食睇彩數,餐廳未必日日入貨。咁我今日想試青口,就無理有無魷魚,結果呢個白酒忌廉煮青口($100)都完全無叫我失望,青口細細隻,好新鮮,夠creamy,完全無渣無腥味,好得;惟一係個汁稍為稀左,如果可以杰番少少仲好,用黎點麵包食一流(不過我睇過,呢度係無齋包叫架
)。

2015-12-05
去過倫敦的朋友,相信有好`多人都去過《Camden Town》,未去過的,應該都知道《Camden Town》是一個 open air 的 Sunday Market,主要賣二手衣服、中古物同一些至潮至 in,也許一些出品會令你覺得超越潮流的東西。雖然,對我來說是不太合適,但好多時來倫敦,尤其是帶著朋友而我又要作嚮導時,碰不碰啱星期日都好,總會帶朋友來看看《Camden Town》。其實,香港也有《Camden Town》,不過這《Camden Town》同倫敦的那一個完全不同,因為,這是一個與食有關的地方,是一間 Fish & Chips,而我找了一個星期六一人出西貢,拜訪《Camden Town》的西貢總店。店子,位於海鮮街內,兩旁不是海鮮酒家就是那些賣名貴海鮮的店舖,令此餐廳的出現,有點點像去到外國的 Fish Market中,有一間即製新鮮水產給客人食的小餐廳一樣。我到的那一天,下著大雨,所以我只好坐室內,室內給人都感覺,就是一間設有座位的英式魚條店,先不說店子的其他佈置,眼前這樣一看,的確同英國的 Fish & Chips shop 沒有分別,只是中國人開的,通常都會附設 C

我到的那一天,下著大雨,所以我只好坐室內,室內給人都感覺,就是一間設有座位的英式魚條店,先不說店子的其他佈置,眼前這樣一看,的確同英國的 Fish & Chips shop 沒有分別,只是中國人開的,通常都會附設 Chinese food。
回望此店的裝修擺設,你我都會覺得,此店同倫敦的確是息息相關,因為《Canden Town》的 logo,不就是《Camden Town》地鐵站的 logo 嗎?
座位旁,有一個塔橋同大笨鐘的模形,看得出店主是一個熱愛倫敦的人。而且,好多人都會把 "塔橋" 稱為 "London Bridge" 這樣就大錯特錯了,這一條橋叫 "Tower Bridge" 真正的 "London Bridge" 在旁,是一條好普通的行車橋,旁邊有火車站,而古舊的 "London Bridge" 就的確 fall down 了,歌仔都有得唱,被美國人賣走的 "London Bridge" 而家係美國亞利桑那州。
此店名叫《Camden Town》當然也能夠找到同《Camden Town》有關的東西。就在店的牆壁上,掛滿了店主在倫敦《Camden Town》的生活照片。
說食物了,我目標的食物亦只有一個,就是 Fish & Chips。除炸魚薯條之外,英式腸套餐也是很吸引的,不過胃力有限,也許要等我準備好拜訪其鰂孫涌分店時再試吧。

是日,我叫了大份的 Fish & Chips,full size 的,有三件魚,但薯條的份量同兩件魚的 normal size 應該是相同的。單是從炸粉的金黃程度,同薯條的粗幼,我看得出這一份炸魚薯條,是正宗的。
而且食魚,通常都會配上一個 Tartar Sauce,起初我以為要另收錢所以沒有要,後知後覺才知道,第一份跟魚條出,是免費,另加一碟才收錢。
我急不及待把魚切開,熱力隨即以水蒸氣的形式四散,香氣中,夾帶薯鮮魚的味道,魚的品種不明,不過應該是肉厚的 cod 魚,因為我知道,在英國大部份的唐人魚條店用的都是雪藏的 cod 魚。味道帶點咸,相信是炸粉內加了鹽,魚肉腍,入口滑而香,但我則喜歡爽口的魚肉感覺,不過,有這樣的味道,這樣的質素,已經是非常之好。
《Camden Town》絕對可以說是香港最 top 的魚條店之一,味道好的炸魚,口感一流而沒有過厚的炸漿,是一份好味既炸魚的必需要品質。很好多,小店也帶有特色,值得再來。
在西貢吃東西,對不少人來說首選必然是食海鮮,但其實除了中式海鮮之外,在西貢這個有不少歐美人士聚居的香港後花園,想吃西式海鮮其實也有不少選擇,好像吃英國國菜「炸魚薯條」的店子,便有不止一間,當中一間口碑不俗的店舖,正是這間 Camden Town。這一天,出海過後,回到西貢市區,已差不多是晚飯時候,沿著最熱鬧的岸邊來到海傍街,就在海鮮名店「全記」和這間以賣英式「炸魚薯條」知名的 Camden Town兩者之中,最後揀了這間不曾幫襯過的 Camden Town,一試它有名的「炸魚薯條」的滋味。這兒的「炸魚」是不錯的,除了味道有點偏鹹以外,炸魚外層炸得香脆,而且漿粉不厚,裡面白雪雪的魚肉也非常嫩滑,水準確是不錯,蘸點附送的他他醬吃,就更好了。不過「薯條」就在水準之下,脆身得來偏硬,感覺實在一般。也叫來吃正宗英式「炸魚薯條」常會伴吃的「青豆蓉」做配菜,帶著少許豆衣的青豆蓉味道雖不算怎麼味美,作為吃「炸魚薯條」以外的蔬菜,還是挺適合的。就是這樣,加罐汽水,兩夫妻的英式海鮮晚餐就在這裡解決。
就是這樣,加罐汽水,兩夫妻的英式海鮮晚餐就在這裡解決。