2013-06-03 638 瀏覽
週日的尖沙咀, 在酷熱天氣下, 再加上DLP的攻勢下, 簡直令人透不過氣...不過竟然讓友人發現了THE ONE有這間Cafe, 於是便試試運氣能不能享受一個輕鬆下午啦想不到兩點幾tea time也不是很多人, 而且店內環境不錯, 樓底高加上紅黑桌椅設計, 空間感大得來又不失時尚而且從cafe望向清真寺的位置, 也從不知原來這間清真寺是幾靚的!我們點了latte macchiato和signature Bailey Cappuccino, 兩者也點上了skim milk友人的iced latte macchiato不錯, 不是die heart coffee expert, 只知道咖啡豆是從意大利來, 奶的份量幾多, 令macchiato的味道不強烈, 是幾易入口的一杯咖啡我點的Bailey cappuccino幾特別, bailey的酒味不多但令咖啡多了一份甜美感, cappuccino不說的話我會以為是latte, 因為奶泡打得不夠, 而且熱度不夠, 也可能因為要就bailey的味道以份量和價錢來計這杯咖啡已經算很不錯了如果喜愛strong coffee taste的朋友, 這裡應

以份量和價錢來計這杯咖啡已經算很不錯了

如果喜愛strong coffee taste的朋友, 這裡應該不太適合了
但論環境這裡的確很得我歡心, 而且咖啡的presentation幾靚, 例如看到很多朱古力飲品和vienna coffee都很吸引, 所以值得再來一試!

之前一向也有留意這間cafe, 不上openrice也不知道其他分店已經結業, 應該是租金和經營問題吧
希望這間有得做下去, 不要被香港chain store主義打敗!!!!
2013-06-02
  • Bailey Cappuccino
2013-05-21 350 瀏覽
又搵到一間無乜人去既cafe, 應該係價錢問題吧。但真係坐得好舒服, 唔駛同人迫, 排長龍。野食質數不錯喎, 起碼我認為我會re-visit。意粉炒得幾乾身, yummy!沙律都幾大份下, 唔貴, 加埋杯cappucino, make my day perfect!坐係window邊, 望住人來人往既tst, 睇下雜誌, 呢d地方係尖咀真係買少見少呀!

野食質數不錯喎, 起碼我認為我會re-visit。
意粉炒得幾乾身, yummy!

2013-05-19
2013-04-29 210 瀏覽
從來沒想過星期日在這區到中等價位的餐廳吃晚飯可以不用訂位不用排隊只有稀落的三數桌客人窗邊位置還沒有被佔滿咖啡在1882來說是比主菜還主菜Carbonara $108份量頗少 但在這種餐廳用餐本來就不會期望份量很大然而問題是質素完全稱不上Carbonara毫無Carbonara的Creamy感乾身得過份如果跟我說這是乾炒意粉我會接受但既然作為CarbonaraNO WAY!三文魚扒底下配上三片小薯 $185已經忘了醬汁的名字三文魚扒還算做得有板有眼醬汁挺對胃口 三文魚扒微微煎香焦香的口感非常討好Cappuccino $44飯後上來了主角沒下糖之下喝着仍然有一份甘香對於接受不了無糖無奶咖啡的我來說不禁覺得這裡的咖啡確實是技高一籌Gianduja $44還以為是冷飲 原來是熱的不過這樣一大球whipped cream下來已經跟冷飲無異了朋友點的 他喜歡我嘗了一口 甜死我了whipped cream不冷不熱地送進口裡的質感很嘔心= =喝咖啡還是喜歡有個佐料點了Cinnamon & Rasin Scone $19跟我想像的完全不同不是自己點的還真以為上來的是個麥包而已質感跟Carbonara一樣
從來沒想過星期日在這區到中等價位的餐廳吃晚飯

大概再來這裡的話要麼是為了咖啡
要麼只是因為剛好那天沒來得及訂位
2013-04-21
2013-04-24 109 瀏覽
經常到這店嘗咖啡, 真的不錯咖啡店. 今次試泡沬鮮忌亷朱古力咖啡, 忌亷入口融化, 朱古力香濃, 咖啡亦末有被朱古力蓋過, 忙碌一天的疲累立刻消失. 服務方面非常親切. 須帶一提是這裡有加入酒的咖啡, 香醇酒香, 是喜歡酒類朋友必試品.
2013-04-20
$50 (其他)
2013-01-09 106 瀏覽
喜歡喝skimmed latte, 很少去連鎖店買, 尤其SB更加不會去, 寧願喝PF 或者 MC好過. 這間香港只得一間, 那時在德國旅遊, 我有見過這咖啡店, 但是沒有去喝~香港店算寬敞, 落地玻璃環繞非常明亮, 今天天氣好, 心情也跟著好起來. 我還是SKIMMED LATTE LARGE $44, 我不是咖啡專家, 但我知道這杯咖啡, 奶泡細密綿滑, 濃濃的咖啡聞起來不會過火, 奶和ESPRESSO 分開上, 我還是第一次看到這樣的, 好期待自己倒下咖啡的一刻. 老公要了AMERICANO $38 SMALL 和青醬意粉一份$108, 嘗了一下, Al Dente , 喜歡~老公說好好吃, 我也覺得不錯. 這裡咖啡不錯. 食物不錯, 環境不錯, 來到TST, 值得一試~

2013-01-01 16 瀏覽
好友未到,著我去the one搵位。路經見好耐冇食pasta就入去了。入到只有近門2人位,係矮嘅茶几枱同2張cubic凳。著店員如有window位可否方便安排一下就坐,店員一口答應,好野!好友又到了,我地等唔切tea time嘅tea set,叫左:1. cabonara: 極creamy,rich sauce! pasta嘅texture剛好,唔軟唔太硬。我地都係鍾意食白汁同意粉嘅,有讚冇彈喔!2. 菠菜汁雞肉長通粉: 呢個penne幾驚喜,因為menu上係寫in pesto嘅。汁係菠菜攪溶晒,再加上少少白汁,好正!雞肉好大塊,望上去好「鞋」,但係。。。原來好滑喔!一路食,一路有陽光透入,what an afternoon!

2012-12-23
2012-12-19 12 瀏覽
需知道而家去飲真係唔知幾點先開席, 上the one 樓上酒樓既電梯大堂正好有間1882, 做完運動既我二話不說沖左入去打打底。1882既價錢都比其他連鎖既自助café 貴d, 仲要加一…. 不過..佢lee度有service, 咖啡靚d, 而且少人好多, 唔駛同人迫。叫左杯baileys cappuccino 同 Danish。黎到杯coffee 好靚呀, 心心底加1882…味道亦唔錯, 因為加左熱, baileys 有少少走左味, 但同咖啡係夾既, 泡泡ok啦, 如果可以再細密少少我會再鍾意d。Danish 焗熱左, 可能我好肚餓, 我覺得幾好食喎, 個面脆口, 麵包既質地係實在果隻, 唔係夾硬發大既質地, 中間有少少士多啤梨果醬, 總括我好like… 埋單加埋一$61, 有人serve, 不停refill水, 唔多人… 我好滿足咁上去等開席lu~

2012-12-15
2012-12-12 10 瀏覽
相約友人於尖沙咀茶聚閒聊, 事前沒什麼頭緒, 便在The One集合, 然後再算 上了兩層, 看見這cafe, 之前都有路過, 但經常沒座位, 難得這時不是很忙, 我們二話不說便進去很香甜的焦糖咖啡凍飲, 有咖啡味但不太濃, 跟上面的cream及焦糖一起喝下, 是絕配, cream夠香, 焦糖不甜, 下午一大享受!!有雞肉及parma ham的三文治, 麵包是有被烘過的, 但有點兒過硬過乾, 內裡有很大雞肉及一大塊parma ham, 味道都不錯, 而且很足料, 只是美中不足服務不錯, 職員有禮, 有求必應, 而且經常自動加水, 很難得呢
Dante

2012-10-31
下午茶
Dante
2012-10-05 9 瀏覽
是日10。1黃金周的中午~ 平日熙來攘往的尖沙咀~ 今日顯得格外冷清入去1882 坐低既時候, 大概只有兩檯客 cappuccino baileys * 招牌菜沖得幾好~ 不過沒有一種驚天地泣鬼神的感覺 Dante 巴拿馬火腿配燒雞胸三文治大件夾抵食 Orecchiette pomo. Mozza水牛芝士蕃茄汁貓耳朵粉比個名吸引左~ 貓耳朵粉煙韌幾得意~ 只不過齋了一點環境唔錯, 幾適合飲下野睇下書Hea時間
是日10。1黃金周的中午~
平日熙來攘往的尖沙咀~ 今日顯得格外冷清
入去1882 坐低既時候, 大概只有兩檯客
cappuccino baileys * 招牌菜
沖得幾好~ 不過沒有一種驚天地泣鬼神的感覺
Dante 巴拿馬火腿配燒雞胸三文治
大件夾抵食
比個名吸引左~ 貓耳朵粉煙韌幾得意~ 只不過齋了一點

環境唔錯, 幾適合飲下野睇下書Hea時間

2012-10-01
2012-09-28 9 瀏覽
七月上旬‧晴這是一個幾天會來次的地方,因為地方實在舒適之餘,有電源又有WIFI,在那裡找?其實很多款咖啡都試過,而最近都喜歡選1882。下足夠的糖,濃郁,香甜。雖然賣相在味道上沒幫助,但看到也開心的。還有一點,就是這裡的服務很不錯。
七月上旬‧晴

其實很多款咖啡都試過,而最近都喜歡選1882

還有一點,就是這裡的服務很不錯。
最愛1882
下午茶
最愛1882
2012-09-14 11 瀏覽
和朋友去了The One其中一間Cafe<<Caffé Vergnano 1882>> High TeaCafe環境不錯, 很舒適而食物方面, 我們點了一份二人的PlatterPlatter包括一份Parma Ham Salad每塊Parma Ham已經包裹好在蜜瓜和哈蜜瓜身上個人覺得蜜瓜配Parma Ham味道較勝一籌蜜瓜味度比哈蜜瓜更爽甜碟中間的沙律有車厘茄, 青瓜, 沙律菜等加上少許醋調味, 很開胃另外有兩件蕃茄香草多士多士用上厚厚的法飽, 很脆口加上淡淡的蕃茄和香草味道, 頗清怡而甜品則是兩杯不同的Tiramisu和奶凍朋友選了奶凍所以我唯有吃TiramisuTirumisu有淡淡咖啡香但不知為何, 吃到底有點酸酸的飲品我們點了Jasmine Tea他是一整壺上的, 感覺不錯
和朋友去了The One其中一間Cafe

Cafe環境不錯, 很舒適

而食物方面, 我們點了一份二人的Platter
Platter包括一份Parma Ham Salad
每塊Parma Ham已經包裹好在蜜瓜和哈蜜瓜身上
個人覺得蜜瓜配Parma Ham味道較勝一籌
蜜瓜味度比哈蜜瓜更爽甜
碟中間的沙律有車厘茄, 青瓜, 沙律菜等
加上少許醋調味, 很開胃

另外有兩件蕃茄香草多士
多士用上厚厚的法飽, 很脆口
加上淡淡的蕃茄和香草味道, 頗清怡

甜品則是兩杯不同的Tiramisu和奶凍
朋友選了奶凍
所以我唯有吃Tiramisu
Tirumisu有淡淡咖啡香
但不知為何, 吃到底有點酸酸的
飲品我們點了Jasmine Tea
他是一整壺上的, 感覺不錯
今晚一眾好友為朋友賀壽, 我大鄉里出城, 第一次o黎到The ONE, 仲要睇地圖先識行, 玩下手D遊客仲熟路過我, 嘩咔咔咔咔... 個商場D冷氣好凍呀, 想凍死人咩... 餐廳裡面... 呀... 唔係... 應該話Cafe裡面, 3面落地玻璃, 面向九龍公園, 個景都幾開揚... 只可惜D枱櫈, 係方型矮木枱, 梳化都OK好坐, 但係矮咕o臣就麻麻地啦, 同埋張枱太細, 叫多幾樣o野都擺唔到, 根本完全唔適合食晚餐, 只適合飲下o野睇下書Hea時間果亭... 仲有D梳化同後面枱背貼背, 好迫夾, 完全冇High Class格局... Insalata Di Capesante Isolane 煎帶子伴小馬鈴薯配紅酒醋汁沙律--個名勁長... 煎帶子都幾新鮮, 入口有彈性... Timpano Alla Linguine 香辣雞肉扁意粉--好友們話好辣... Crespelle Alla Romana 白汁菠菜芝士煎餅--好多菠菜係入面, 用千層麵夾住, 白汁都好Rich, OK喎... Salamino Piccante 意式香辣腸蕃茄汁薄餅--腸冇辣味, 薄餅冇茄汁味, 唯一

個商場D冷氣好凍呀, 想凍死人咩...

Salamino Piccante 意式香辣腸蕃茄汁薄餅--腸冇辣味, 薄餅冇茄汁味, 唯一可讚係, 佢係我鐘意果款真係薄嘅薄餅...
Dello Chef 廚師精選薄餅 (火腿, 水牛芝士, 蕃茄, 火箭菜)--好友們話火箭菜好苦... Prama ham都OK鹹香, mozzarella cheese切得太細粒, 唔係好食得出咩味... 奇喇... 又係冇蕃茄味??? 呢間野D蕃茄好珍貴嘅咩??? 落咗等於冇落???
Crostata Al Limone 檸檬撻--好友們話好酸, 我又覺得OK啱啱好喎... 賣相稱得上係精美...
Frutto Della Passione--呢個真係全餐至好味喎, 熱情果蓉味道啱啱好, 甜而不膩, 好清新, 賣相就更加唔使講啦... 靚呀...
Cassata 牛油蛋糕雪糕三文治--個樣... 我唔Buy囉... 雪糕有雲妮拿, 朱古力同士多啤梨, 好友們有D話士多啤梨雪糕酸, 有D又話士多啤梨雪糕好食, 真係個個人嘅口味都唔同... 牛油蛋糕就真係幾好食, 不過食完會好滯囉...
Tiramisu--個賣相OK啦, 有大大個1882 Logo係面... 味道都夠濃, 口感都幾creamy, 唔錯...

Creamino--有個雪糕球浸係咖啡入面, 好友們細細聲話... Starbuck好飲D...

仲有連相都唔想影嘅香蕉咖啡!!! 朋友話個樣成杯麥當當咖啡咁, 咁大家就知有幾唔得啦...

整體o黎講, 佢D甜品係最得嘅, 晚餐就真係好壞參半... 建議大家可以搵個黃昏帶埋本書o黎嘆吓佢D甜品, 感覺應該會唔錯...
  • Insalata Di Capesante Isolane
  • Crostata Al Limone
  • Frutto Della Passione
  • Cassata
  • Tiramisu
2012-09-01 8 瀏覽
今天和朋友聚舊,無意中 搵到呢問餐廳, 我們看見這裡環境比較舒服,於是便 嘗試一下, 想不到在尖沙咀,也找到這麼舒適的地方。這間店舖不是很大,但環境舒適,地方乾淨。仲有 “ 梳化 ” 坐!可以和朋友寧靜地傾下計!我們點了幾款食物一齊 share, 而每一碟份量都ok ! Parma Ham 蜜瓜沙律,ham 味道咸香,蜜瓜 清甜爽脆!Carbonara  Pasta ,好香滑,爽身,每條意粉好似黏滿醬汁!燒西冷牛扒,味道ok ,夠肉汁,但有少許渣,可能我們點了七成熟,如果吃得比較生的人,可能會好一些! 而整體都是令人滿意的,食物質量好,又可以在這裡安靜靜地和朋友談天說地!
今天和朋友聚舊
,無意中 搵到呢問餐廳, 我們看見這裡環境比較舒服,
於是便 嘗試一下, 想不到在尖沙咀,也找到這麼舒適的地方。

可以和朋友寧靜地傾下計!

我們點了幾款食物一齊 share, 而每一碟份量都ok !

西冷牛扒配意大利青瓜伴紅酒濃肉汁!
2012-08-30
西冷牛扒配意大利青瓜伴紅酒濃肉汁!
2012-06-28 10 瀏覽
之前一直忘了寫食評, 現在補上吧.與朋友餓暈了, 剛好附近有Caffé, 想也沒想便步入餐廳裡.我倆各點了一份TEA SET , 賣相不錯, ESPECIALLY 個tiramisu.這個雞肉卷還可以, 皮不是太硬.可是這個pizza 有點兒乾身.值得一鑽的是個tiramisu, 雖然份量少, 可是很好吃.另外, 咖啡除了賣相好, 味道也是一流.整體來說, 食物水準一般, 而且份量不多, 儘管價錢未算抵食, 但勝在地點方便環境好,適合特發口痕人仕.
之前一直忘了寫食評, 現在補上吧.

與朋友餓暈了, 剛好附近有Caffé,
想也沒想便步入餐廳裡.
雞肉卷
這個雞肉卷還可以, 皮不是太硬.
pizza
可是這個pizza 有點兒乾身.

另外, 咖啡除了賣相好, 味道也是一流.
咖啡
題外話/補充資料: 用左citibank 卡再平d !
用餐優惠
信用卡優惠
雞肉卷
咖啡
2012-06-22 22 瀏覽
星期三,約咗個fd食晚飯。由於佢喺尖東番工,所以揀番喺尖咀方便佢。我730先去餐廳,以為會多人,點知只得小貓三數隻。座位安排得密麻麻,完全聽到隔離枱講乜。個fd 8點到,我地就即刻點食物。要咗個菠菜汁雞肉長通粉、pepperoni pizza with tomato sauce, 兩杯熱特濃朱古力同一個tiramisu。菠菜汁雞肉長通粉,長通粉已染成綠色,個汁較杰,但味道正常,長通粉有咬口,但雞肉係雞胸,只有4塊。pepperoni pizza with tomato sauce,非常巨型,幸好係薄批,無咁膩,芝士唔多啱晒我,pepperoni咸香,唔太肥,味道好出。熱特濃朱古力…OMG…. 好杰,根本就係將朱古力磚溶咗,乜都無加就上枱。好杰,無咩可可香味,幸好唔算太甜,但飲咗一半已頂唔順。Tiramisu 係此店signature dessert。用高身杯上,份量唔多,兩人share 剛好。比較濕身,酒味唔夠,芝士味尚可;質地滑。整體黎講只係平平,而且有點over-priced,total $420,唔抵食。
星期三,約咗個fd食晚飯。
由於佢喺尖東番工,所以揀番喺尖咀方便佢。
我730先去餐廳,以為會多人,點知只得小貓三數隻。
座位安排得密麻麻,完全聽到隔離枱講乜。
個fd 8點到,我地就即刻點食物。

菠菜汁penne
pepperoni pizza
特濃朱古力
用高身杯上,份量唔多,兩人share 剛好。
比較濕身,酒味唔夠,芝士味尚可;質地滑。
tiramisu
菠菜汁penne