2014-03-11 464 瀏覽
呢間店一向以14吋雪糕為賣店可惜由於經營不善 全hk只餘下這間了不過由於太飽 只係黎食小精靈算$8一支 真係好迷你呢~我就選左香芋味!其實食落無咩特別 不過好快就會溶同埋香芋都唔太似平時食咁重味感覺上似食沙冰
呢間店一向以14吋雪糕為賣店
可惜由於經營不善 全hk只餘下這間了

不過由於太飽 只係黎食小精靈算
$8一支 真係好迷你呢~
我就選左香芋味!

其實食落無咩特別 不過好快就會溶

同埋香芋都唔太似平時食咁重味
感覺上似食沙冰

2014-02-17
外賣自取
那天,我很高興食飽飽後,走到太古城看 Lego 展覽,真令我目不暇給! 輾轉間左問右問才得知位於新蒲崗譽港灣 Mikiki 商場有藍精靈展覽,我更加雀躍! 當然事不直遲,由太古城搭巴士去新蒲崗,來滿足眼球! 新蒲崗Mikiki 是全港唯一可帶狗 shopping 嘅商場!影完藍精靈,還是想食一點小食才回家,但又不能食得太飽,否則會食唔落飯! 行來行去,找到商場差不多盡頭,有間甜品店 Brobdingnag & Lilliput "B & L" !  售賣雪糕甜品等!鎮店之寶軟雪糕超高! 這裡有小朋友喜歡玩的膠 (木) 馬!  還有可愛的豬仔垃圾桶! 餐牌相片漂亮迷人! 玫瑰新地 (綠茶味) $10實物卻是一嚿堅硬的冰!令我想到將冰山劈開!  綠茶味幾突出!試一次就夠!我後悔沒有買到細杯裝軟雪糕!

當然事不直遲,由太古城搭巴士去新蒲崗,來滿足眼球!

售賣雪糕甜品等!鎮店之寶軟雪糕超高!
這裡有小朋友喜歡玩的膠 (木) 馬!
 還有可愛的豬仔垃圾桶!
餐牌相片漂亮迷人!
玫瑰新地 (綠茶味) $10
實物卻是一嚿堅硬的冰!令我想到將冰山劈開!
 綠茶味幾突出!試一次就夠!
玫瑰新地
實物卻是一嚿堅硬的冰!令我想到將冰山劈開!
我後悔沒有買到細杯裝軟雪糕!
2013-07-27
2012-11-14 133 瀏覽
因為團購, 我又認識多一間雪糕店.這間簡稱BnL的雪糕店主打減脂雪糕, 團購第一個優惠是$99【1.4磅減脂雪糕蛋糕】, 我揀了朱古力曲奇味.所謂減脂, 即脂肪含量比市面上一般雪糕較低, 亦即奶味較輕. 若果揀朱古力或云尼拿這類原本奶味較重的口味食落有好明顯分別, 味道並非人人覺得好食; 生果味相反較易接受.團購第二個優惠是$188【6盒減脂冰鎮雪糕】, 所謂冰鎮, 指盛載雪糕的器皿, 容量135g x 6 =共約810g. 味道我揀六款不同: 朱古力, 云尼拿曲奇, 朱古力曲奇, 椰子, 哈密瓜 & 水蜜桃.所謂冰鎮器皿,即等如那類買雪糕用的乾冰, 不過設計成雪糕盒內附冰種,變為可循環再用; 雪糕盒亦設計得很精美.六款減脂口味裡較OK的只有椰子, 而哈密瓜及水蜜桃味道好似瑞士糖.團購網sell乜乜雜誌必食推介云云... 我明白減脂雪糕價錢一向較貴, 但食完覺得味道不外如是, $188六杯實在太貴.可能貴在個循環再用雪糕盒, 不過真係唔值囉.
因為團購, 我又認識多一間雪糕店.

可能貴在個循環再用雪糕盒, 不過真係唔值囉.
外賣自取
用餐優惠
團購
2012-08-12 104 瀏覽
這間位於新蒲崗商場 Mikiki 內的雪糕屋,以特別長身的甜筒軟雪糕「巨人」($33)為賣點,就連無錢電視節目「甜姐兒」中的三位甜得膩人的主持徐淑敏、糖妹和丁丁都曾來試食和介紹過。但其實這間雪糕屋除了「巨人」之外,還有細小一點的「小巨人」($22)和迷你版的「小精靈」($8)供應,而且這裡還有一個「特惠套餐」---- 一個「小巨人」加一個「小精靈」,只售 $26,比散叫便宜四塊錢。這天的我,便和老婆仔兩人叫了這個「特惠套餐」,她一個「綠茶小巨人」,我一個「朱古力小精靈」,作為這天的飯後甜品。我的「朱古力小精靈」味道尚可,朱古力味雖不是太濃,還算可以,而且軟雪糕也的確夠幼細軟滑。但老婆仔的「綠茶小巨人」的綠茶味就強差人意,平淡得很,有欠濃郁,與 Sweets House Cha Cha 的軟雪糕相比實在相差太遠。這間雪糕屋雖然有生意頭腦,軟雪糕的水準仍有不少改善空間呢!
店子門面
這天只有六款口味的軟雪糕供應
彩虹冰杯有心思
朱古力味尚可的朱古力小精靈
沒甚綠茶味的綠茶小巨人
這間雪糕屋雖然有生意頭腦,軟雪糕的水準仍有不少改善空間呢!
$13 (其他)
雪糕有巨人、小巨人和小精靈三種大小選擇
這天只有六款口味的軟雪糕供應
彩虹冰杯有心思
巨人真的很高
甜姐兒
最高記錄竟然是甜姐兒的丁丁所創
店子門面
2012-06-11 75 瀏覽
吃完晚飯, 雖然吃了不少西米布甸, 但也不太夠皮, 見這裡有家雪糕店, 好, 就試試看. 這裡的賣點是巨人, 如果客人能夠自己拉出雪糕達12吋或以上, 維持10秒, 那杯雪糕就是免費, 不過看來實不是個容易達到的目標.水蜜桃小精靈 $8: 5分, 因為都相當飽, 就要杯小小的, 巨人的相反就是小精靈. 份量真是相當之小, 真是一兩口就能夠吃得完, 不過只賣$8, 當作tasting的價位, 還可以吧. 揀了水蜜桃味, 軟雪糕質感實在是太過冰, 吃落口是啖啖冰的感覺, 也不夠奶香, 加上水蜜桃味不太突出, 不算太滿意呢.或者這裡真是要自己落手落腳去拉雪糕才能找到那份真正的趣味.
或者這裡真是要自己落手落腳去拉雪糕才能找到那份真正的趣味.
$8 (宵夜)
2012-01-02 44 瀏覽
琴日同左女友去左呢頭行街,行到冇野好行就去左呢間店到坐下,hea下,我地叫左個巨人雪糕,其實只係一杯軟雪糕,但針到好高,可以針到12吋高到,但係如果自己針,自己針到幾多就幾多,唔洗加錢,最高紀錄係15吋,但其實好難針得多,因為d雪糕出得好快,我到最後都係跌左落來,只係針左10吋高到啦,要再操下.味道方面就一般,我地簡左水蜜桃加士多啤梨,但果味同奶味都唔太出,而且唔太滑,但可以一試.
琴日同左女友去左呢頭行街,行到冇野好行就去左呢間店到坐下,
最後都係跌左落來,只係針左10吋高到啦,要再操下.
味道方面就一般,我地簡左水蜜桃加士多啤梨,但果味同奶味都唔
太出,而且唔太滑,但可以一試.