2018-03-26 656 瀏覽
星期日,自製了一個brunch 早午餐,三個人去了這間咖啡店牛角包、牛油果蟹醬沙律BB波菜三文治及約克日本明太子扁意粉,三個人分享。樣樣都好味,生意好侍應個個都忙碌,加上外賣人流不斷,不過週日懶懶閑不趕時間,大家也詳談了良久才散會。
2017-11-18 879 瀏覽
與友人行開大坑,見到呢間cafe外貌不錯,於是入內一試😋😋餐廳裝潢都不錯,有其特色,坐進內十分優閒的感覺舒服😌😌我們一行4人點了Mocha及Matcha Latte,好味香濃👍👍最有驚喜係他們的麵包,份量十分大,香脆好味,估唔到咁好食😍👍😍👍甜品亦都好好味😋😋呢間cafe值得一試,待態服務態度亦都十分友善
與友人行開大坑,見到呢間cafe外貌不錯,於是入內一試😋😋
餐廳裝潢都不錯,有其特色,坐進內十分優閒的感覺舒服😌😌
甜品亦都好好味😋😋
呢間cafe值得一試,待態服務態度亦都十分友善
2017-10-10 743 瀏覽
一入門口,可能週日早上關係,頗多人,但員工只各自顧的在工作枱後走來走去,完全無望過剛入來的客人。我們唯有自己找空位。坐下後,員工不但繼續無視新客人,當然冇比餐牌客人,就咁向客人用手指着個餐牌喺邊,叫個客自己攞。咁都算啦。點餐時,見到有個紅豆包想堂食,咁個員工話堂食要$25,算啦唔食囉。叫咗個all day breakfast (Smoke turkey breast)、hazelnut latte同埋 matcha latte。同個員工講要 brown toast,佢一臉茫然,完全唔知brown toast 係乜。算。個所謂all day breakfast,每一樣材料都係唔熱嘅,連隻蛋都唔熱,個茄汁焗豆係凍嘅,個麥包多士亦都唔熱唔脆,連條腸都係冇煎過嘅。個兩杯latte 亦都唔熱。一個 all day breakfast同埋兩個 latte,盛惠$175。覺得唔值得不特止,仲好失望一間以為有心做小咖啡室嘅鋪頭,啲服務同食物質素會咁求奇。
2017-10-08
$90 (早餐)
2017-09-15 550 瀏覽
你間良心小店實在要讚,除咗麵包西餅外,他們做的有全日早餐、意粉,例如明太子扁意粉和意大利芝士千層麵,配薯蓉沙律也是我的至愛。他們還有三文治及熱狗,三文治不是一般的白面包夾煙三文魚,他們的設計很精美,尤其鍾意他們的牛油果蟹肉醬BB菠菜三文治,有時用竹炭麵包真是頂呱呱。買餐湯加$38另外也可以點青菜沙律或切餅,每逢節日他們也會做一些特色曲奇,今天見到有洋蔥煙肉蛋餅㖭。佢嘅新鮮們包不在話下係好正!亦都欣賞佢哋做早餐,上晝8:30am至11:30am, $35就有一個特色麵包(約值$17)送一杯咖啡㖭,實在是超值之選。
你間良心小店實在要讚
2017-08-01 450 瀏覽
好欣賞BlissHIVE整嘅麵包,因為好有特色,他們的麵包為了美味和健康,採用法國純忌廉、比利時朱古力、澳洲或英國純牛油、意大利橄欖油。絕無人造防腐劑、色素、香料及乳化劑。麵包種類非常多,如果每日試一樣,相信兩個禮拜都試唔晒,佢有紅豆包、多榖紅莓蛋糕包、朱古力榛子果仁包、蘋果丹麥酥、牛油粒包、巴馬臣芝士火腿包、酥皮咖喱豬、花生醬包、椰絲麥皮包、紅洒紅莓包、法蘭克福腸和我的至愛的紫心番薯包!今時今日有良心的麵包舖很少,一日之計在於晨梗係食得好啲啦!

今時今日有良心的麵包舖很少,一日之計在於晨梗係食得好啲啦!
2017-07-29 511 瀏覽
今日收工之後,就諗住係附近食lunch。因為返工嘅地方就係大坑最多野食們條街,所以就行下搵下有咩食。行行下,見到尼間餐廳。而且尼間餐廳係有埋麵包賣,款式亦很好本人係一們麵包控,見到咁多麵包我兩眼就發光😂每樣都望望好好食!我叫左個牛油果蟹肉波菜沙津😋本人係好中意黑醋同埋蟹肉,所以尼個沙津完全係啱曬我胃口😝👍🏻黑醋嘅味道酸酸甜甜,再加上牛油果蟹肉簡直係perfect💜尼杯係南瓜湯,而尼到嘅湯係每日都唔同。剛好今日係我最中意嘅南瓜湯😍好lucky/🤘🏻尼杯湯係我飲過嘅南瓜湯入面最好飲嘅🤣味道好甜好香
行行下,見到尼間餐廳。而且尼間餐廳係有埋麵包賣,款式亦很好
牛油果蟹肉沙津

我叫左個牛油果蟹肉波菜沙津😋

南瓜湯

尼杯係南瓜湯,而尼到嘅湯係每日都唔同。
剛好今日係我最中意嘅南瓜湯😍好lucky/🤘🏻
尼杯湯係我飲過嘅南瓜湯入面最好飲嘅🤣
味道好甜好香
2017-07-29
牛油果蟹肉沙津
南瓜湯
2017-06-11 453 瀏覽
Bliss Hive is a good place for a light snack. Prices are reasonable. Menu items and baked goods on offer are very basic and lack a gourmet touch which is unexpected as the environment and decor hints at something better. Portions are tiny so if you have a big appetite, you may wish to go elsewhere.
2017-06-10
是日黎到大坑, 行了一整個圈也未能揀到心水餐廳. 之前黎大坑都見這間鋪都人龍排隊光顧, 而今天不單不用等位, 而且仲有住添可能落雨的關係吧豬仔緊係入去試一試佢, 一究它的龍與鳳食品都是較為特色的, 豬仔叫了個比較特色的牛油果龍蝦三文治. 而友人叫了客半熟蛋牛油果龍蝦早餐牛油果龍蝦醬味道真不錯, creamy 又不油膩, 柔滑細緻, 龍蝦味約隱約現的加添鮮味, 而且三文治都是用黑炭的法包, 香脆可口, 陣陣的炭香味加添了整個包的神秘感豬仔大愛, 加上火箭菜跟蕃茄的配搭. 十分出色而半熟蛋牛油果早餐, 半熟蛋做得剛剛好, 刀子切下的時候, 蛋醬頓時流出, 浸滿整個紅莓法包食指大動加上煙三文魚的點綴,增添整個早餐的層次感, 不會吃得悶悶的而沙律的汁也調得得宜. 醋跟橄欖油比例得很好. 十分開胃
是日黎到大坑, 行了一整個圈也未能揀到心水餐廳.
可能落雨的關係吧
豬仔緊係入去試一試佢, 一究它的龍與鳳

豬仔大愛, 加上火箭菜跟蕃茄的配搭. 十分出色

食指大動
加上煙三文魚的點綴,增添整個早餐的層次感, 不會吃得悶悶的
而沙律的汁也調得得宜. 醋跟橄欖油比例得很好. 十分開胃
牛油果龍蝦三文治
2017-05-04 430 瀏覽
I was there two weeks ago ordering a latte. It came so lukewarm and undrinkable that I had to order another one. The baker came out and I said to him that coffee was lukewarm. His response was that everyone has his own way of making coffee. Well they can keep that cold coffee for themselves. Will never go in again!!!!
2017-04-25 403 瀏覽
本來想同班姊妹聚下舊,有人提議想試呢間cafe所以就去咗。我地幾個人叫咗一個南瓜湯,一份肉丸意粉,一份avocado crab meat spread & smoked salmon and poached egg with toast,一件blueberry cheesecake,一件mango cheesecake同幾杯飲品。南瓜湯同肉丸意粉都係好一般,感覺同屋村餐廳質素差唔多。Mango cheesecake 比較好食,Blueberry cheesecake 就好硬,味道奇怪,有少少似金幣朱古力既味道,我同友人食咗少少就放棄咗。Avocado crab meat spread & smoked salmon and poached egg with toast 既麵包唔算好食亦偏硬,沙津偏酸。本來去cafe就係想搵個地方一班人飲下野傾下計,後來有另一台客黎,店主非常無禮貌咁叫我地6個人擠埋2張台坐,又同我地講話人地係黎食野。最後佢開咗一張新台俾人地,我地清空左個張台就放係度冇人用,亦都冇俾我地用番張台。之後店主仲要黑面問我地你地都食完架啦,擺出一副你地阻住我做生意既姿態。我地都只係坐咗接近2個鐘亦都冇人等位,如果覺得d客坐得太耐就應該set定用餐時間。我地每個人都有消費但連基本尊重都無,做完我地生意就俾說話我地聽趕我地走,咁樣既cafe真係第一次見,完全貼錢買難受,一定唔會再去。
blueberry cheesecake
2017-04-23
2017-03-05 636 瀏覽
一間cafe 其實賣點係應該係咩呢?環境/食物/咖啡?作為唔扮中產而又唔飲咖啡嘅我,食物可能先係最重要,仲要係諗住做晚餐。一開始試左明太子意粉,無咩特別,雖然份量唔係真係咁細,但做完運動嘅男人,都係填唔飽肚。錯有錯著先俾我遇到佢個超抵all day breakfast。腸蛋豆菜lee d 野就基本,佢仲有麵包同雞肉。最重要係d 食材全部都好新鮮,蕃茄係甜架!!!腸都好夠味,自家麵包又鬆軟。都只係$85!!!寶寶試左咖啡,拉花唔錯,仲有個牛油果蟹肉醬bb 菠菜三文治,佢都話好食。同日有班女仔喺到開姊妹會議,比較嘈,可能係唯一美中不足。
一間cafe 其實賣點係應該係咩呢?
環境/食物/咖啡?

同日有班女仔喺到開姊妹會議,比較嘈,可能係唯一美中不足。
2016-11-18 936 瀏覽
食物(All day breakfast)6.5(尚可)蛋炒得不錯,鬆軟。自家麵包最出色!一試難忘!邊食邊想下次再光顧可考慮只吃麵包。菜沙律的生菜不太新鮮,有生銹位。肉腸太乾和硬,蕃茄切得太薄。焗豆,一般貨色。煙三文魚,不過不失。咖啡(Cappuccino)3.0(普通)咖啡聞落唔香外觀亦冇咩睇頭,飲落唔夠Rich和Cream,咖啡味亦唔算香。
食物(All day breakfast)6.5(尚可)

咖啡(Cappuccino)3.0(普通)
All  day  breakfast、Cappuccino
2016-11-18
2016-10-11 992 瀏覽
As a busy full time mom, what would you do if you have a half day off? I love to sit down in a small cafe for a slow breakfast. Here is the place. Its small, nicely deocrated, with daily inhouse made bread. Food is pretty standard. What makes this place special is the environment and a little chic chat sound behind the kitchen. The decor reminds me a lot those small local cafes in new york, nice n cosy.
2016-09-22
$75 (早餐)
2016-08-17 1035 瀏覽
亂打亂撞入左呢間餐廳仔右邊係主要買麵包左邊係座位入到鋪頭有濃濃嘅咖啡香樓底都好高好適合兩三個知己去叫咗個意色肉丸意粉肉丸好明顯食得出系手打嘅醬汁亦非常入味整體感覺良好All day breakfast 正常反而兩塊麵包真係唔錯烘都外脆內軟店員推介左香橙朱古力mocha杯面杯底都灑左60%克朱古力又唔會太甜正合我口味朋友飲咗杯Rose latte 花味不太重亦不太甜
亂打亂撞入左呢間餐廳仔
又唔會太甜正合我口味
朋友飲咗杯Rose latte
花味不太重亦不太甜
2016-07-28 906 瀏覽
在難得可以喘息的週末,除了訓到自然醒之外,還會想把生活的節奏再拖慢一點點。找一間café讓自己獨處,只是專注於品嘗食物會放空,會有療癒的果效。”Breakfast”這個term總是覺得充滿energy、有healthy life style的意味,當晚了起床而又想recharge的時候,選擇食一個豐盛的all day breakfast去展開一整天,是一個明確的決定。這間café的面積不太,大概有五至六張枱,其位置是小街之中,沒有嘈雜的汽車聲,相對清幽舒適。這裡的All day breakfast包括沙律、蕃茄、德國白腸、茄汁豆、炒蛋、三款麵包及煙三文魚,主要的調味是olive oil 同 herbs,合適口味相對清淡的人士。當中值得一提是他們的麵包是自家烘焙,採用及混合不同穀麥去發酵製作,店員把麵包翻焗,利用熱力把讓牛油溶化滲透,使麵包鬆脆的口感維持,亦增添麵包的香味(7.5/10)!香橙朱古力咖啡($48),它沒有平時咖啡的苦味,橙香也是屬清淡的一種。PS.要顧客自己到櫃檯點餐,它沒有收加一服務費,故不要期望職員熱情招呼。
All day breakfast
香橙朱古力咖啡