2023-04-19 190 瀏覽
今晚到訪位於銅鑼灣嘅樓上西餐廳,餐廳環境同情調好浪漫,光線柔和,安靜同氣氛好好。今次同友人叫左三道菜晚餐套餐。第一道菜先品嚐前菜—「蕃茄配吞拿魚」,吞拿魚十分新鮮,配襯蕃茄及麻醬意外地夾。其後「南瓜湯」和沙律🥗份量亦很充足。第三道菜為主食:「鱸魚蝦」,鱸魚煎得外皮香脆,魚肉鮮嫩多汁,口中充斥油香,再配以肉質新鮮爽口的大蝦,令人一試難忘!其後再嚐友人的「海膽帶子黑松露意大利飯」,黑松露香味無比,帶子煎得外脆內軟,海膽非常之鮮甜,更有三文魚子作點綴,令其意大利飯口感一流,很有層次,值得一試!
2023-04-17 567 瀏覽
😋味道:8/10 🏡環境:9/10💰性價比:8/10 👍🏻推薦度:8.5/10.🐼呢間係一間樓上西餐廳 氣氛好浪漫有情調 尤其開咗盞燈啲光四散就更夢幻🤣嘢食唔算多款但都幾啱胃口😋店員服務同禮貌超級好!每道菜都會好細心介紹🙈揀3course嘅話其實都幾抵 性價比高👍🏻啱晒同朋友/另一半慶祝🥰.🫕餐湯 南瓜湯好 creamy 有粒粒南瓜蓉🥰🐟靜岡縣高糖度蕃茄配火炙胡椒吞拿魚 $188 (8/10)蕃茄同平時唔同 帶微甜☺️吞拿魚炙燒至半生熟 仲有胡麻醬伴 好新鮮 成個mix and match好特別 加埋胡椒辣辣地 令到個鮮味更加突出😋🍊北湖道刺身級帶子片配橘子沙律 $198 (7.5/10)好新鮮嘅帶子加咗橘子汁酸酸地 更加清新😋🍝香煎北海道帶子配蒜香欖油意大利麵 $238 (8.5/10)食落有少少辣 用蒜炒到意粉好香😌帶子煎到金黃色 略嫌有少少過熟🤌🏻意粉較乾身 唔會好漏🍗香烤豬仔髀配意式燴茄子 $238 (7/10)豬仔髀肉香好出 皮好脆😙不過肉真係較少 同埋好痴骨 唔係好食到🥹茄子係伴碟 但都整得好有心思 酸酸地幾 match🥂White Garden $68 (8.5/10)係接
😋味道:8/10
🏡環境:9/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:8.5/10

🫕餐湯 南瓜湯
好 creamy 有粒粒南瓜蓉🥰

🐟靜岡縣高糖度蕃茄配火炙胡椒吞拿魚 $188 (8/10)
蕃茄同平時唔同 帶微甜☺️
吞拿魚炙燒至半生熟 仲有胡麻醬伴 好新鮮
成個mix and match好特別
加埋胡椒辣辣地 令到個鮮味更加突出😋

🍊北湖道刺身級帶子片配橘子沙律 $198 (7.5/10)
好新鮮嘅帶子
加咗橘子汁酸酸地 更加清新😋

食落有少少辣 用蒜炒到意粉好香😌
帶子煎到金黃色 略嫌有少少過熟🤌🏻
意粉較乾身 唔會好漏
🍗香烤豬仔髀配意式燴茄子 $238 (7/10)
豬仔髀肉香好出 皮好脆😙
不過肉真係較少 同埋好痴骨 唔係好食到🥹
茄子係伴碟 但都整得好有心思
酸酸地幾 match

🥂White Garden $68 (8.5/10)
係接骨木花加熱情果~
酸酸地 飲落幾有層次
  • The White Garden
  • 北海道帶子蒜香欖油意大利麵
2023-04-17 53 瀏覽
嚟到銅鑼灣行街,問啲朋友銅鑼灣有咩好食又有氣氛嘅餐廳,朋友就介紹咗呢間樓上西餐廳啦。入座有個有禮親切嘅侍應負責招待我地。咁我地就叫左最平嗰個$368 3course dinner set:starter,main, soup or dessert🔸Japan Shizuoka Amel a Fresh Tomatos & G rilled Tuna w/ Peap per🔸 Parma ham salad with truffle honey 🔸catch of the day漁夫之選🔸Uni Risotto w/ Pan-Seared Hokkaido Scallop前菜係蕃茄配火炙胡椒吞拿魚,呑拿魚好厚身食落好有口感,個salad都好refreshing😝個餐湯係南瓜湯🎃漁夫之選姐係當日新鮮嘅魚,聽個侍應講係每日新鮮空運到港嘅魚,聽落好犀利😙😙有魚有大蝦🍤同洋蔥汁 魚一啲都唔腥,真係好新鮮好滑而個risotto就係我成餐飯嘅最愛🥰海膽超甜超好食,配魚子撈飯好惹味😻😻不得不提嘅係佢個燈光好靚,打卡一流,好似去左水底咁,係好有情調安靜啲嘅餐廳,適合情侶慶祝啊🪅

🔸catch of the day漁夫之選
2023-04-15 34 瀏覽
⌇b a c c h u s“ 🍅 “ 靜岡縣高糖度番茄配火焰胡椒吞拿魚 ( $ 1 8 8 )吞拿魚都算厚切 炙燒至半生熟質地肉感都幾好 灑上黑椒同麻醬調味 加上日本較甜既蕃茄 賣相同味道都唔錯 清新開胃既前菜 “ 🍊“ 北海度刺身級帶子片配橘子沙律 ( $ 1 9 8 )帶子既調味同橘子汁都比較輕手 可以好好品嚐帶子既原汁原味 “ 🌽 “ 香濃粟米湯 ( $ 6 8 )“ 🍗 “ 香烤豬仔髀配意式燴茄子 ( $ 2 3 8 )豬仔髀肉味十足 配上茄子蓉 更有層次感 可惜係肉質有點乾 切起尼都有點難度 “ 🍝 “ 香煎北海道帶子配蒜香橄欖油意大利麵 ( $ 2 3 8 )帶子大大隻份量非常足料 煎到金黃色 意粉份量都吾少 非常夠食 蒜味非常重 辣辣地炒意粉既感覺 哩種既橄欖油意粉亦容易比人太油既口感 不過吾會太滯“ 🥂 “ The White Garden ( $ 6 8 )店員介紹既Mocktail 紅茶為底 配上接骨木花同熱情果 吾飲酒既都值得一試估吾倒銅鑼灣百樂中心既樓上餐廳都有啲禁有情調既餐廳 座位寬闊 環境闊落 用心擺盤Bacchus🏛️銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓#foo
⌇b a c c h u s

靜岡縣高糖度番茄配火焰胡椒吞拿魚

帶子既調味同橘子汁都比較輕手 可以好好品嚐帶子既原汁原味
北海度刺身級帶子片配橘子沙律

“ 🌽 “ 香濃粟米湯 ( $ 6 8 )

“ 🍗 “ 香烤豬仔髀配意式燴茄子 ( $ 2 3 8 )
香烤豬仔髀配意式燴茄子

北海度刺身級帶子片配橘子沙律
香烤豬仔髀配意式燴茄子
香煎北海道帶子配蒜香橄欖油意大利麵
2023-04-03 43 瀏覽
前幾日同女朋友去咗呢間位於銅鑼灣耀華街百樂中心嘅Bacchus食飯,整體用餐體驗好好,向大家推介!首先值得一讚嘅係餐廳裝修得頗精緻,雖然舖面唔係好大,但配合燈光令到成個用餐環境幾浪漫。俾大家睇下相先:我地當晚order左以下嘅食物:「靜岡縣高糖度番茄配火炙胡椒吞拿魚」:呢道前菜擺盤精緻,蕃茄仔真係好新鮮好甜,而啲吞拿魚厚切大大舊,鮮味十足。「南瓜湯」:每一啖湯都好creamy好滑,南瓜味好重。可能因為套碟好靚嘅關係,令人都覺得呢碗南瓜湯更加吸引!「香烤豬仔髀配意式燴茄子」:豬仔髀用左啲香草去醃,風味唔錯。烤嘅火候控制亦都好出色,令肉質唔會太乾。「The White Garden特飲」:店員介紹呢杯味道好清新而且唔會太甜嘅特飲係接骨木疏打,係餐廳嘅signature drink。果然不錯!

我地當晚order左以下嘅食物:

2023-03-31 19 瀏覽
Crab cake tastes way better than expected.It is soft but full of texture with the crab meat with a really nice favour from the garlic.The sparagus and sweet corn soup is well blended with butter added. thick and super creamy.White garden is just what everyone needs in such misty moisty couldy weather. It brings the taste of summer with the refreshing mixture of mint leaves, gin, elderflower cordial and lemon juice.Pan-seared Hokkaido Scallop Aioli PastaIts favour basically comes from the garlic

Its favour basically comes from the garlic alioli sauce.

It is amazing how something can taste so rich with ingredients so simple. The just-right amount of spiciness makes it even more addictive.
2023-03-23 25 瀏覽
最鍾意啲餐廳入咗去有自己嘅氣氛好似入咗度門出咗度門係另一個空間咁夜晚唻就係會影到呢個效果嘅相夠暗加盞復古百褶燈啲光線交叉咁拆射啲彩虹光出唻隨手影都靚中文餐牌好似新詩詩集會有嘅字體酒神Bacchus嘅神話故事都好動人叫得Bacchus Drink list唔會令人失望座落喺時代廣場附近收工唻呢度飲杯嘢食個set都幾放鬆可以攤低喺梳化位置都幾有私隱度北海道刺身級帶子片配橘子沙律 $198香烤豬仔髀配意式燴茄子 $238豬仔髀烤得好香 髀肉好嫩Side dish配燴茄子係個好嘅配搭唻 茄子係索醬汁同肉汁好好嘅食材值得一試👍🏿

最鍾意啲餐廳入咗去有自己嘅氣氛

香烤豬仔髀配意式燴茄子 $238
豬仔髀烤得好香 髀肉好嫩
值得一試👍🏿

2023-03-16 52 瀏覽
前菜:鵝肝多士配紅酒同雜梅汁,中和鵝肝嘅油膩感,清酒炙燒吞拿魚再加芝麻醬,清新開胃,吞拿魚好厚切仲要冇啲嘔心嘅血腥味,非常好湯:濃郁同creamy主菜:烤西班牙豬鞍,但係唔係豬鞍嘅最高境界,未夠軟熟同juicy意粉非常讚,蟹肉唔係一絲絲而係一束束大大舊!牛油果同忌廉呢個組合實在係 heavy,所以有舊檸檬比我哋自己加,成件事啱番晒,再加上三文魚子,帶出成碟意粉嘅鹹鮮味,意粉夠彈口追加甜品:Tiramisu 整得好有個性,打咭-able!但如果追求傳統正宗嘅話就滿足唔到您啦BACCHUSLazy Choice: Starter + Main + Soup/Dessert $358 ppStarter: 1) Foie Gras Toast 2) Seasame Sake Seared TunaSoup: Bacchus SoupMain: 1) Grilled Slow Cook Spanish Iberico Pork 2) Fresh Crab Meat Avocado Cream Fettuccine+ Dessert: House-made Tiramisu $118+ Drin

湯:濃郁同creamy

BACCHUS

Soup: Bacchus Soup

+ Drinks: 1) The White Garden $68 2) Burning Passion $78

📍銅鑼灣
2023-03-07 1314 瀏覽
最近返工忙完個大project, 想放鬆一下,獎勵下自己,見附近呢間餐廳咁多好評一於試試佢。佢係樓上餐廳,一出lift見到門面有隻羊幾得意😄一坐落來,店員就幫我開左枱燈,好幻彩既感覺🤣 見佢餐牌好簡約,選擇唔算好多,但係見到d名就有種好高級既感覺😅前菜我點左靜崗蕃茄配火炙胡椒吞拿魚個蕃茄又真係幾甜,經過調味,同胡椒同d葉仔一齊食,真係令成件事帶到去另一層次,我冇諗話蕃茄同黑椒係咁夾😱 下面既吞拿魚亦好新鮮,配埋麻醬,第一次咁樣食,但又覺得好夾喎。個人好鍾意 d葉仔, 真係好清新!今日個湯係蘆筍粟米湯同樣有d葉仔係面,個湯好濃郁好甜。北海道帶子配蒜香欖油意粉d帶子好新鮮,煮得好好,兩樣煎得好香,但又保留到帶子既鮮嫩柔軟,仲有d魚子醬同金箔係面扮蝴蝶,感受到廚師好有誠意🤣 個意粉味道真係好好,雖然配欖油好似比較油膩,但始終橄欖油都係健康既油,就唔再執著了,食得開心最緊要😆呢度d梳化確實坐得好舒服,成個裝修都好有情調,好適合同朋友/另一半來好好歎下chill 下。

佢係樓上餐廳,一出lift見到門面有隻羊幾得意😄

前菜我點左靜崗蕃茄配火炙胡椒吞拿魚

今日個湯係蘆筍粟米湯
同樣有d葉仔係面,個湯好濃郁好甜。

北海道帶子配蒜香欖油意粉

• 靜崗蕃茄配火炙胡椒吞拿魚
  • 北海道帶子蒜香欖油意大利麵
呢間餐廳喺時代廣場附近,地理位置超方便👍🏻今日返工返到好攰,放工咩都唔想諗🤣咁啱呢度有個Lazy Choice廚師發板,其實就係一個3-course dinner,包左starter、main、dessert ,食啲咩全部交俾廚師安排🥰1️⃣柚子田園沙律沙律菜新鮮🥗柚子肉唔會苦澀🥰最驚喜嘅係佢有一疏疏好鮮甜嘅蟹肉🦀,食得出唔似罐頭蟹肉,我都好好奇廚師點樣可以完美拆到咁大梳蟹肉出泥🤣🤣2️⃣招牌慢煮法國黃油雞🧈🐓首先將黃油雞慢煮然後再將表層微微煎香🥘,令到肉質可以保留而又有香口嘅感覺,所以肉質都幾嫩滑💦❤️3️⃣北海道帶子蒜香欖油意大利麵🍝5粒!!係五粒刺身級嘅北海道帶子😍講真真係未試過食意粉可以咁慷慨嘅份量😂😍意粉口感Al Dente,蒜香味濃得來又帶啲微辣,整體好惹味💯4️⃣自家製作提拉米蘇☕️呢個Tiramisu上枱嘅時候已經覺得擺盤好特別,而且識落同坊間嘅非常唔同,首先呢度嘅手指餅唔係浸到淋晒嗰種,而係保持到脆卜卜,加埋好soft既mascarpone cheese一齊食,口感都好夾👍🏻伴盤球雲呢拿雪糕🍨好好食😍5️⃣檸檬芝士蛋糕🍰伴碟用咗比較少見而我又好鍾意食嘅龍珠果🤣蛋糕酸甜而帶有芝士香味,我鍾意嘅

1️⃣柚子田園沙律

2️⃣招牌慢煮法國黃油雞🧈🐓

3️⃣北海道帶子蒜香欖油意大利麵🍝

4️⃣自家製作提拉米蘇☕️

5️⃣檸檬芝士蛋糕🍰
伴碟用咗比較少見而我又好鍾意食嘅龍珠果🤣蛋糕酸甜而帶有芝士香味,我鍾意嘅係仲有一陣陣檸檬🍋嘅清香,而且整體入口幼滑,滿意❤️

環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟✨
推介:🌟🌟🌟✨
自從轉左新工,番工辛苦都想食好啲啲,搵左呢間西餐廳,有氣氛仲可以me time靜靜地食野。好,坐低睇吓有咩好食先。白甘荀湯,個湯creamy得黎有甘荀味,味道甜甜嘅白色蔬菜,打成溶再煮成湯。parma ham 沙律卷,用parma ham 包住沙律菜,道理似用哈密瓜一樣,中和咸味,食落又fresh。北海道帶子蒜香欖油意大利麵,帶子厚切表面煎香,呈半生熟,仲有海鮮嘅鮮甜。意粉有蒜香味,意粉有油光,又香又滑口。Tiramisu,個cream好滑,加上咖啡味,上面有手指餅和蛋糕,一次滿足兩個願望。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2023-02-13 72 瀏覽
就黎情人節,唔知各位搵左餐廳未呢?未既話呢間呢間就岩晒啦呢到既裝修同氣氛都好正就連台燈都好講究巴馬火腿沙拉卷火腿又香,沙律菜又新鮮法式洋蔥湯平時我唔鍾意飲法式洋蔥湯,因為個味道太刺激唔係個個岩但呢個法式洋蔥湯就係我少數會鍾意飲既一款,必點!魚子醬帶子意大利飯將魚子醬同帶子兩樣最鮮味既食材放埋一齊,令佢鮮上加鮮帶子煎封得好好,上面係誘人既焦糖色,入面都仲依然水嫩鮮味Tiramisu好靚既一個甜品,淨係睇到都令人心花怒放味道就更加係正,陣陣既咖啡香同輕盈香甜既cream完美配合
就黎情人節,唔知各位搵左餐廳未呢?未既話呢間呢間就岩晒啦
呢到既裝修同氣氛都好正
就連台燈都好講究

巴馬火腿沙拉卷
火腿又香,沙律菜又新鮮
法式洋蔥湯
平時我唔鍾意飲法式洋蔥湯,因為個味道太刺激唔係個個岩
但呢個法式洋蔥湯就係我少數會鍾意飲既一款,必點!
魚子醬帶子意大利飯
將魚子醬同帶子兩樣最鮮味既食材放埋一齊,令佢鮮上加鮮
帶子煎封得好好,上面係誘人既焦糖色,入面都仲依然水嫩鮮味
Tiramisu

好靚既一個甜品,淨係睇到都令人心花怒放
味道就更加係正,陣陣既咖啡香同輕盈香甜既cream完美配合
2023-02-13 68 瀏覽
就黎情人節,同另一半預早慶祝,就帶左佢黎呢一間我好喜歡好有格調既餐廳呢到裝修高雅,係同另一半食飯吹水既好地方野食唔算貴,銅鑼灣黃金地段黎講算中等巴馬火腿沙拉卷火腿既咸鮮,同清新又爽口既沙律菜配合得好好,仲有少少芝士做點綴法式洋蔥湯味道香濃而不刺激,最有特色係將個法包浸埋落去,索晒D湯好正 烤牛裡脊配松露燒汁牛肉十分之嫩,咬落去仲有勁多肉汁必出黎勁JUICY最緊要係佢既肉味香濃得黎唔騷勁高質既一個主菜其他配菜亦高水準Tiramisu擺盤好有特色既一個Tiramisu入面既餅仲吸滿晒酒,有淡淡既酒香,令成個甜品昇華晒
呢到裝修高雅,係同另一半食飯吹水既好地方

野食唔算貴,銅鑼灣黃金地段黎講算中等
巴馬火腿沙拉卷
法式洋蔥湯
味道香濃而不刺激,最有特色係將個法包浸埋落去,索晒D湯好正
 烤牛裡脊配松露燒汁

牛肉十分之嫩,咬落去仲有勁多肉汁必出黎勁JUICY
最緊要係佢既肉味香濃得黎唔騷
勁高質既一個主菜

其他配菜亦高水準

擺盤好有特色既一個Tiramisu
入面既餅仲吸滿晒酒,有淡淡既酒香,令成個甜品昇華晒
2023-02-11 67 瀏覽
提早book咗Dinner Set…冇估到上菜速度咁慢……食完個頭盤…等咗五六分鐘先來個湯…..之後飲完個湯…又等咗好耐先有嘢食….總之成餐飯都係度等……..正常唔係應該食完一道菜上一道菜嘅咩…呢點真係要改善以上係我對餐廳嘅評價講吓食物先,嗌咗個$1286二人嘅dinner set頭盤,湯,意粉都唔錯!意粉係值得一試嘅!好味但係個牛扒就差啲啦,好韌下!我都唔明點解7成熟都可以煎得咁韌😭😭😭真係唔好嗌!服務態度好~環境就一般~上菜速度慢~🤣🤣🤣🤣🤣🤣
提早book咗Dinner Set…
冇估到上菜速度咁慢……
食完個頭盤…
等咗五六分鐘先來個湯…..
之後飲完個湯…又等咗好耐先有嘢食….
總之成餐飯都係度等……..
正常唔係應該食完一道菜上一道菜嘅咩…
呢點真係要改善
以上係我對餐廳嘅評價
講吓食物先,
嗌咗個$1286二人嘅dinner set
頭盤,湯,意粉都唔錯!
意粉係值得一試嘅!好味
但係個牛扒就差啲啦,好韌下!
我都唔明點解7成熟都可以煎得咁韌😭😭😭
真係唔好嗌!
服務態度好~
環境就一般~
上菜速度慢~
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
StarterParma Ham Salad RollRegular Parma Ham with a salad sauce French onion soup You may say this has a stronger flavour of onion 🧅 but little cheese or no cheese on top. MainSeabass w/ Apple, Fennel & Celery $458My all time fav seabass ❤️ The texture could be softer Dessert Tiramisu Wooo what a creative way to present a tiramisu. I’m glad that I can actually taste the coffee and Baileys flavour 💙 It is quite mouth filling ! ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️
Starter
Parma Ham Salad Roll